2021-05-16 192 瀏覽
好中意呢間野,好有賣點!同朋友食左兩個好特別既頭盤,分別係CRAB MEAT TART,有三個,個SEASONING好正!第二係食左個龍舌蘭LIME DRUMSTICKS,份量多,色彩悅目,仲有火焰,好有睇頭呀!主菜係西班牙炒飯,有好多海鮮,面頭仲有D STEAK,好豪華呀!最後個甜品更令我意想不到。有大大個既棉花糖,好耐冇食啦!好味而且打卡一流,裡面有我中意既藍莓芝士雪糕,MIX埋WAFFLES食超正,同埋WAFFLES係幾塊咁,好易同人SHARE!仲有布甸添呀!超滿意!呢度既NIGHT VIEW一流!一定ENCORE呀!
2021-05-16
2021-05-15 4525 瀏覽
這次在中環覓食,發現Espuma在這裡有分店,所以就去吃晚餐了🙈。店舖位於威靈頓廣場,環境挻大很舒服,可以欣賞再中環我景色。餐牌上有多款食物選擇,還有不少新菜式很吸引😍。💥黑白芝麻吞拿魚伴青檸雪葩,這個擺盤賣相不錯,吞拿魚魚邊被炙燒過所以味道很香。吞拿魚肉質新鮮,味道酸酸甜甜的,既開胃又惹味😆。💥龍舌蘭青檸野雞膇,這個一份有六件,在上菜後職員會幫忙靚龍舌蘭酒倒下,經過火燒後酒味更香濃。雞膇肉質煙韌,味道酸酸的很香,做前菜確實不錯的。💥辣味蟹肉撻,這個一份有三個,細細件賣相精緻。除了有蟹肉之外,底下還有蘑菇口感豐富🤩。蟹肉味道鮮甜,散發著微微辣味,撻皮熱辣辣外皮脆脆的。💥慢煮6小時牛肋肉龍蝦闊蛋湯麵,這個上菜時已聞到很香😍,香濃的龍蝦湯味道濃郁不咸。牛肋肉肉質腍身,還有點肉汁。💥脆蛋白綠茶慕斯卷蛋,這個無論是造型/賣相也不錯,像一個抹茶小山丘🙈,面頭還有點小裝飾。切開之前看到蛋糕和蛋白餅,層次分明的賣相,口感豐富味道帶點甜。💥焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫配雪糕,這個是全份份量,這個造型十分吸睛🤩。黑糖窩夫口感酥脆,就算放涼了口感仍然鬆軟🤤。雪糕是冧酒提子口味,很喜歡吃這個雪糕😆。焙茶朱古力味道

💥焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫配雪糕,這個是全份份量,這個造型十分吸睛🤩。黑糖窩夫口感酥脆,就算放涼了口感仍然鬆軟🤤。雪糕是冧酒提子口味,很喜歡吃這個雪糕😆。焙茶朱古力味道濃郁,還有雜果可以中和甜膩感。

食物質素不錯,可以慢慢地跟朋友們享受,是個不錯的選擇。每一道菜/甜品賣相精緻,很有藝術感覺。
2021-05-11
15 分鐘 (堂食)
2021-05-15 185 瀏覽
今日約左三五知己,去食三/四人餐,呢個餐計落有七種菜式,前菜三款,主菜兩款,甜品都有兩款,好豐富,連加一大概1000 蚊。全部菜式都好特别。辣味蟹肉撻$85除咗擺盤靚,脆卜卜,入面啖啖蟹肉,有少少辣吊起蟹肉既鮮味。黑白芝麻吞拿魚伴青檸雪葩$98幾特別,外皮芝麻香脆,內裡係新鮮吞拿魚生魚片,吞拿魚鮮味加上一旁既雪葩冰冷既剌激,口感新鮮,朋友連連話好食。龍舌蘭青檸野雞搥$98呢個雞搥特別之處係 火炎龍舌蘭,炎炎既龍舌蘭香味燒一🔥D雞槌之後野味好多,加上青檸吊返清新既味道,撞擊之下形成強烈既香味。山水畫$208呢個一定係一幅畫,山同水我未解構到,不過陸地就係用菠菜攪碎成菜蓉醬,上面係芒果紫糯米飯,同埋雞搥、雞肉菠菜卷。糯米飯都煮得軟食唔塞胃,其實重要係D菠菜醬一定要一齊食。慢煮6小時牛肋肉龍蝦闊蛋湯麵$198闊條麵加上牛肋肉,湯底濃郁,上面有幾朵花襯返,好香。焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫配雪糕$138原來呢個係重頭戲,我哋見到即刻哇一聲:好大嚿「雲」花糖,淺藍色好有少女感,用嚟呃like 就啱晒。下面既窩夫整得唔亁軟身有咬感,配上朱古力同黑糖忌廉甜度適中,入面仲有一嚿嚿蛋糕,增加不同既口感。脆蛋白

辣味蟹肉撻$85
除咗擺盤靚,脆卜卜,入面啖啖蟹肉,有少少辣吊起蟹肉既鮮味。

黑白芝麻吞拿魚伴青檸雪葩$98

龍舌蘭青檸野雞搥$98

山水畫$208

慢煮6小時牛肋肉龍蝦闊蛋湯麵$198
闊條麵加上牛肋肉,湯底濃郁,上面有幾朵花襯返,好香。

焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫配雪糕$138

脆蛋白綠茶慕斯卷蛋$88
好香綠茶味,呢個卷蛋整得鬆軟,蛋同埋麵粉比例適中。加上cream 既甜度啱啱好。

2021-05-14 278 瀏覽
同同事食farewell 飯 選左間近公司的西餐廳🍴 上到去比左個花花牆位置我地😍 靚靚 不過如果近窗 個景會仲靚😍 叫左3個午餐share 食😛 未上主菜前 來左個南瓜湯同法式麵包 南瓜湯好creamy 好正😋 主茶選左個烤安格斯 烤得好香 未食都聞到香味 肉質鮮嫩 最驚喜係佢個芒果芥末籽汁 提升左味道😋😋😋 第二選左個威靈頓三文魚配碎椰菜花 酥皮有點淋 味道一般 個碎椰菜花有點奇怪 因食落有點蒜頭味😅 第三個是大蝦🍤辣肉腸意大利 好好味 好香😋喜歡佢地既水果茶 🥭 甜味適中 又有啖啖既果香 個壺又靚 下次要再encore 👍

第三個是大蝦🍤辣肉腸意大利 好好味 好香😋

烤安格斯肉眼牛扒配芒果芥末籽汁
Mocha
  • 招牌水果茶
  • 煙燻烤安格斯肉眼牛扒
環境嘈雜,似canteen或茶樓,完全冇辦法講野。整個裝潢都怪怪地,似上一手留低D卡位,再僭建些網紅元素,假花牆加霓虹光管字。食物都延續了環境style,得個叫作勉強OK嘅樣。十級中伏,整體難食,連普通茶記水準都冇,好似玩煮飯咁整咗所謂的西班牙菜。西班牙海鮮飯盛惠398蚊,海鮮全部唔夠新鮮,青口冇晒水份,帶子冇味少少梅,蝦軟身。。。慢煮八爪魚變咗油浸,味道算全餐勉強可以接受食得落口嘅嘢。水果茶勁甜,過百蚊嘅甜品係一舊雲,味道都係,伴碟生果極唔新鮮,裡面嘅布丁得個甜字。BTW,唯一值得讚賞嘅係唔使安心出行,紙仔都冇填,實現堂食自由。
環境嘈雜,似canteen或茶樓,完全冇辦法講野。

慢煮八爪魚變咗油浸,味道算全餐勉強可以接受食得落口嘅嘢。

2021-04-06 1249 瀏覽
打電話預約4月7下午茶2:30,要求窗邊嘅枱,服務員電話上確認可以。但去到服務員就話冇窗邊枱,叫我地坐另一邊靠牆嘅枱🙄。我地話等一陣,終於等到窗邊枱。坐低之後,問服務員有冇afternoon tea set,佢話假日唔做afternoon tea。Ok, 咁我地唯有叫a la carte。食完冇耐,後面張枱突然有afternoon tea set! 我地以為睇錯,問另一個服務員後面張枱叫咗咩set,佢話係afternoon tea set😳。唔係話冇tea set咩?!佢話係果個服務員搞錯,佢地假日都有做afternoon tea set喎。
2021-04-03 989 瀏覽
Espuma食物質素無乜大問題。最大嘅問題就係坐位安排。間餐廳面積夠大,但係佢哋安排三枱客人連住坐。我嘅椅背係貼住人哋嘅椅背,出入去洗手間係會撞到後面張凳。我哋後面剛好有一張6人枱,6個客雖然有膠版相隔,但係基本上都係黏埋一齊坐。嗰6位客人應該係好耐冇見嘅朋友,佢哋好興奮好開心好大聲咁傾計。因為我哋真係坐得太貼,人哋講乜嘢,我哋都聽得一清二楚(我完全唔想知😣)我老公塊面係越食越黑😵後來求求奇奇食埋D嘢,連甜品都唔想食,那那聲就走!落到餐廳樓下,大家對耳朵先舒服返😌其實餐廳只要將每枱客人分開D坐,唔係坐曬喺出菜位附近,大家都可以喺一個舒適嘅環境之下享用食物,成件事會唔同晒!➡️香辣西班牙蕃茄湯大蜆($128)顏色鮮艷,番茄湯鮮味,蜆肉亦都新鮮,冇沙。跟湯嘅蒜蓉包,香脆,蒜蓉份量剛好。➡️香煎帶子忌廉菠菜汁意大利飯($158)賣相精緻,帶子嫩滑,忌廉香濃,意大利飯都煮到啱啱好,煙煙靭靭。➡️鵝肝蘑菇拌洋蔥多士($118)鵝肝煎到外面焦香,味道唔錯,只不過加咗啲脆脆米就有啲奇怪,唔係好配合。➡️特色粟米脆片($108)粟米脆片分量十足,酸忌廉同莎莎醬都好多,四個人都食唔晒。➡️蝦醬蝦乾鮮蝦扁意粉($1

➡️香辣西班牙蕃茄湯大蜆($128)

➡️香煎帶子忌廉菠菜汁意大利飯($158)

➡️鵝肝蘑菇拌洋蔥多士($118)

➡️特色粟米脆片($108)
粟米脆片分量十足,酸忌廉同莎莎醬都好多,四個人都食唔晒。

➡️蝦醬蝦乾鮮蝦扁意粉($178)
以為有蝦醬,味道會好濃,估唔到口味出奇地偏清淡。鮮蝦的確係新鮮,而且彈牙;不過整體來講,我覺得一般,唔需要試。
2021-03-26 966 瀏覽
🔖巴馬風乾火腿蘑菇薄餅(7/10)薄餅上來的時候還是熱的,很香脆,奶油和其他配料一起進口,整體口味很match,美中不足的是要快點吃,不然吃到最後的時候會粘在一起。🧇香脆窩夫配士多啤梨蛋糕(8/10)好食又好玩⋯⋯上面是一個大棉花糖,一個大玻璃杯裡是窩夫,窩夫進口還是熱熱的,加上雪糕和水果口味很豐富,推薦!就是把窩夫拿出來麻煩些以外,整個甜品真是好吃又好玩!🍹招牌水果茶(7/10)因為點的是熱飲♨️,有貼心的附加底座和蠟燭加熱,能持續到半小時左右👍🏻🍝黑松露醬炒鮮雜菇寬條麵(7.5/10)原本以為只是黑松露醬會沒有什麼味道,但發現味道很濃,鮮雜菇是有汁而且不乾,整體份量不多,但夠一人份的!環境整體環境很舒服,有一面牆是滿滿的花,適合拍照📷,遇到個很幽默的服務人員😄,上菜的速度也很快!甜品是最後的亮點,建議大家嘗試一下!
🔖巴馬風乾火腿蘑菇薄餅(7/10)

🧇香脆窩夫配士多啤梨蛋糕(8/10)

🍹招牌水果茶(7/10)

🍝黑松露醬炒鮮雜菇寬條麵(7.5/10)

2021-03-23 799 瀏覽
星期日, 黃昏, 天未黑, 我們一家四口來到17/F Espuma , 因為囝囝生日, 所以食好一點的Early Dinner, 我們三人的下午茶餐都未落格, 主要由囝獨擔大棋, 兩款主食都由他選擇, 我們三人只試食一兩口,  Cheesy Kimchi Fried Rice 好 juicy, 好惹味, 已經order 少辣了,  依然感到那辣味在喉頭沁出, 而囝囝卻大讚非常好味, 有芝士的口感, 又不失Kimchi 的辣味, 喜歡辣的他, 實在吃得很開心。而Salt-roasted Grain-fed Angus Rib Eye (12oz) 同樣好味, 牛味夠, 低讚。服務員很nice, 經常主動 refill 水,  加上餐廳的淡黃燈光,  無論日與夜, 同樣有著溫馨的氣氛。
Cheesy Kimchi Fried Rice
2021-03-14
Cheesy Kimchi Fried Rice
2021-03-07 739 瀏覽
The food and service in the restaurant is pretty bad. When we sat down the cutlery on the table was unclean. Waiter poured water into the glasses spilling it all the table. He did not clean it or apologised for it. 😕We ordered two dishes and they came 20 to 25 minutes apart each other. The food was okay in taste. Nothing special. I think this restaurant just tries to give opportunities for customers to take good photos for Instagram. Only go here if you want to get some good food shots!

2020-12-05 2083 瀏覽
之前係見到有好多好評,見到午巿有優惠,所以嚟試吓,order咗asiamiles$168午餐兩份,午餐包括餐湯、沙律、主菜(我哋叫咗西班牙墨魚汁海鮮飯同大閘蟹粉鮮蝦意大利麵 ),嘢食味道比想像中好,全部都好味,但大閘蟹粉鮮蝦意大利麵有D硬嘅嘢,可能係蟹殼,要小心啲,如果小朋友食咗就唔好。另外,散叫嘅嘢上菜速度慢咗啲,我哋叫咗兩個套餐,未上晒啲嘢食已經加一客蒜蓉包,結果食完晒個餐再催,再等好一陣,個蒜蓉包才上,連waitress都話嗰日個廚啲嘢整得慢,呢兩樣嘢真係有待改善!
2020-10-25 6997 瀏覽
噚日(24-10-2020 Sat)老公生日,之前就上嚟book定呢間,因為睇中咗佢嘅流心軟芝士麻糬厚鬆餅可當生日蛋糕.我哋去到,安排我哋坐上網book時嘅窗口位,呢個位望住聖公會山,真係好正.睇完menu,覺得$566.00嘅二人餐唔吸引,於是要兩個$368.00嘅set dinner,要晒兩種前菜同甜品:1. 西班牙果酒醉蜆啲酒有啲苦,下面有好多種新鮮生果,夾埋一齊就變成有生果味嘅酒.蜆肉仍爽嫩冇渣,唔錯.味道:4.7分2. 是日餐湯我哋唔知有餐湯,呢個應該係南瓜湯,口感同味道都正常,蒜蓉多士味道又啱啱好,又脆.味道:4分3. 香煎帶子伴泡菜及香芒莎莎帶子係輕輕煎過,近乎刺身,鮮嫩冇渣,配以雜菜(唔係泡菜)同香芒莎莎,好醒胃好正.味道:5分主菜:4. 大闡蟹粉蟹肉忌廉闊條麵份量唔多但又啱啱好,大闡蟹粉蟹肉好香,成個好夠味.味道:5分5. 蘋果木煙燻烤加拿大保濕豬鞍扒件豬鞍扒都有一吋厚,切開睇顏色都唔錯,蘸啲汁食好好味,雖然(一定要)全熟,但又唔係會好乾好嚡,邊嗰啲油脂亦彈牙唔覺肥膩.底下面除咗有件菠蘿同蔬菜外,重有一埋薯蓉,佢唔係薯蓉而係好甜嘅番薯蓉,真係估唔到.味道:5分食完後,

我哋去到,
安排我哋坐上網book時嘅窗口位
,呢個位望住聖公會山,
真係好正.

1. 西班牙果酒醉蜆
西班牙果酒醉蜆
味道:4.7分

2. 是日餐湯
我哋唔知有餐湯,呢個應該係南瓜湯,
南瓜湯同蒜蓉多士
口感同味道都正常,蒜蓉多士味道又啱啱好,又脆.
味道:4分

3. 香煎帶子伴泡菜及香芒莎莎
好醒胃好正.

主菜:
4. 大闡蟹粉蟹肉忌廉闊條麵
份量唔多但又啱啱好,
大闡蟹粉蟹肉忌廉闊條麵
大闡蟹粉蟹肉好香,成個好夠味.

5. 蘋果木煙燻烤加拿大保濕豬鞍扒
件豬鞍扒都有一吋厚,
切開睇顏色都唔錯,

味道:5分

食完後,侍應甜品係咪一齊上?我答係,喺等嘅時候嗅到好香.

6. 招牌鮮雜果麻糬窩夫伴雪糕(半份)
招牌鮮雜果麻糬窩夫伴雪糕(半份)
又香又熱騰騰又脆,雪糕唔係士多啤梨味,而係紅莓,不過麻糬我哋好似食唔到,唔通係底,我哋覺得係淡味吉士醬嗰啲?

8. 另外自己叫$126.00嘅流心軟芝士麻糬厚鬆餅
流心軟芝士麻糬厚鬆餅
呢個就係戲肉,上到嚟香噴噴,食完窩夫就要即食呢個先喇,切開咗後,流心軟芝士就流晒出嚟,
流心軟芝士麻糬厚鬆餅
厚鬆餅又軟棉棉又暖,味道又唔會太甜,呢個好好食,與其鮮雜果麻糬窩夫伴雪糕係招牌甜品,倒不如將呢個列為招牌.

7. 西斑牙炸油條
西斑牙炸油條
呢個擺咗上嚟後,嗅到好勁玉桂味,未食過西斑牙菜嘅我哋,覺得呢個可能係正宗斑牙菜.
呢個最後食,竟然仍暖,同埋佢仍脆口,都幾甜,蘸唔甜嘅朱古力漿食就OK,而佢嘅口感實,
西斑牙炸油條
呢個係好飽肚,不過又唔會覺得佢好油膩.
味道:4分

9. 餐茶
食咗咁多嘢,我哋都係要熱檸水幫助消化.
熱檸水
熱檸水

服務:
上網book時,都寫埋想坐窗口位,同要流心軟芝士麻糬厚鬆餅,同之前兩晚打嚟同佢哋講要生日牌,佢哋都一一做到.

而且好有禮貌,外藉女侍應又密密斟水.
環境:
除咗有靚view外,亦寬敞同有卡位,好正.
甚至連女廁都有西班牙feel,
真係估佢唔到.

價錢:
喺openrice book位,揀咗晚市全單9折優惠,最後即係waive咗加一.
2020-10-24
西班牙果酒醉蜆
南瓜湯同蒜蓉多士
大闡蟹粉蟹肉忌廉闊條麵
蘋果木煙燻烤加拿大保濕豬鞍扒
招牌鮮雜果麻糬窩夫伴雪糕(半份)
2020-10-24 2741 瀏覽
值得讚嘅係佢個紅石榴、番石榴嘅沙律 同提章魚嘅冷盤,好fresh、好好食,啲章魚係好滑而且唔韌,佢仲配左個酸甜嘅sauce好開胃。雖然佢個南瓜湯好濃 但真係偏鹹。牛扒叫就話五成 其實已經八九成。佢同個煎魚柳一樣,都非常之鹹。甜品黑芝麻mousse 燴肉桂梨 幾好食,都係好濃郁嘅黑芝麻 同肉桂味。Main course 真係輸蝕啲....服務員態度好好,個環境都好好,氣氛唔錯。建議真係book位,唔好walk in。
雖然佢個南瓜湯好濃 但真係偏鹹。
Main course 真係輸蝕啲....
服務員態度好好,個環境都好好,氣氛唔錯。
建議真係book位,唔好walk in。
牛扒  魚柳   章魚(冷盤)
用餐優惠
信用卡優惠
2020-10-21 2478 瀏覽
朋友生日,生日到這間餐廳食飯慶祝餐廳的位置很方便,是一陽光普照,望出去景色非常之好!我們選擇午市餐牌,餐廳非常之多人惠顧,可能是因為午餐時間的關係。可能因為多人的關係,為我們送上食物的時間比較慢,特別是我為朋友慶祝生日而特別安排的甜品,等了很長時間才為我們安排上可能是因為期盼了很久,所以甜品送上是朋友非常之高興,服務員非常細心,主動為我們合照。甜品份量非常之多,其實真係會食唔晒!曾經有衝動想打包返辦公室再食,但係最後放棄了!
朋友生日,生日到這間餐廳食飯慶祝

餐廳的位置很方便,是一陽光普照,望出去景色非常之好!

2020-10-13 2278 瀏覽
傳統嘅西班牙海鮮飯通常都係一大盤幾人份量,餐廳好貼心咁提供一人份量,就算淨係得自己一個人都可以食到西班牙炒飯,份量啱啱好。上菜嘅時候店員有提醒返要小心鍋邊辣手,幾貼心。雖然係一人份量,但係炒飯嘅配料款式都好豐富,有齊西班牙香腸、青口、蜆、魷魚、燈籠椒等等,飯粒有口感唔會太糊,味道適中。$150左右包埋湯或沙律,同埋飲品(特色飲品另外加錢),唔算話特別平,但係店內環境舒適,枱同枱之間有一定距離,因為餐廳喺17樓,坐窗邊的話景觀都幾開揚,適合同埋三五知己一齊嚟。