2021-05-31 377 瀏覽
應該好多人都有食過Espuma,而且佢有好多分店,每次食都有不同的驚喜,菜式款式多又特別,食多幾次都唔會厭。辣味蟹肉撻味道好特別,麻辣味好低調,蟹肉大大舊放係撻上面,好鮮甜,蟹肉醬Creamy又惹味。龍舌蘭青檸檬野雞鎚有六隻咁多,店員會在上菜時倒入Tequila,雞鎚即刻着火,視覺效果一流,食的時候想要重酒味可以沾酒吃肉,味道會更加強烈入味。西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯好大煲,建議兩個人食,黑毛豬無肥肉,肉質偏嫩,配料仲有蟹肉魷魚蘑菇等,西班牙飯口感適中,大量櫻花蝦令個飯更香濃。香脆酥皮雪糕卷有驚喜,外觀非常討好,酥皮香脆有牛油味,包住士多啤梨,雲呢拿,同朱古力雪糕,味道同口感都充滿層次,喜歡酥皮可以一試。

前菜: 蕃茄清湯酸菜白鱈魚完全係中西合璧的菜式肉質鮮嫩的白鱈魚煎得啱啱好雖然叫做清湯酸菜,但酸菜花椒都會帶有少少辣味不過蕃茄可以中和返,我唔食辣都可以接受龍舌蘭青檸野雞鎚店員會在你面前淋上龍舌蘭點火令龍舌蘭的味道滲入雞鎚中仲有淡淡的青檸味,作為前菜夠晒開胃主菜:山水畫首先用菠菜汁作為成幅畫嘅底色配上芒果紫糯米飯、糖心蛋、菠菜雞肉卷同雞鎚作為成幅畫的主體,就好似一幅山水畫咁完全係將一幅藝術品變成了主菜🏔💧甜品:百利甜酒提拉米蘇窩夫🧇極度驚喜的甜品🍮應該係女仔最愛嘅打卡甜品超巨大嘅棉花糖包住百利甜酒Tiramisu 窩夫窩夫外脆內軟,配上甜酒Tiramisu同雪糕🍦好睇又好食😋用嚟慶祝紀念打卡一流👍🏻👍🏻

前菜:
完全係中西合璧的菜式
肉質鮮嫩的白鱈魚煎得啱啱好
雖然叫做清湯酸菜,但酸菜花椒都會帶有少少辣味
不過蕃茄可以中和返,我唔食辣都可以接受

龍舌蘭青檸野雞鎚
店員會在你面前淋上龍舌蘭點火
令龍舌蘭的味道滲入雞鎚中
仲有淡淡的青檸味,作為前菜夠晒開胃

主菜:
山水畫
首先用菠菜汁作為成幅畫嘅底色
配上芒果紫糯米飯、糖心蛋、菠菜雞肉卷同雞鎚
作為成幅畫的主體,就好似一幅山水畫咁
完全係將一幅藝術品變成了主菜🏔💧

甜品
百利甜酒提拉米蘇窩夫🧇
極度驚喜的甜品🍮
應該係女仔最愛嘅打卡甜品
超巨大嘅棉花糖包住百利甜酒Tiramisu 窩夫
窩夫外脆內軟,配上甜酒Tiramisu同雪糕🍦
好睇又好食😋用嚟慶祝紀念打卡一流👍🏻👍🏻
2021-05-29 251 瀏覽
Espuma 嘅西班牙菜, 好多人食過過都話唔錯, 今日就去試下!辣味蟹肉撻$85擺盤仿似日式盆景, 精緻吸引, 啱曬打卡!蟹肉撻有辣勁配搭蘑菇好夾, 蟹肉鮮味很突出!龍舌蘭青檸嘢雞搥$98上碟時, 店員會淋上龍舌酒點火, 火焰極具震撼。雞腿外皮有火炙焦香效果, 肉質嫩滑帶有清新青檸味道, 非常醒胃!西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯$268用瓦鍋燉焗方式, 保持原汁原味。黑毛豬柳脂肪較少, 堅韌味清甜帶果香。仲有蟹肉、魷魚圈、櫻花蝦、雜菌菇和海帶, 珍珠米吸收食材精華, 煙韌軟熟帶海味鹹香, 口感層次豐富!楓糖布丁香蕉伯爵窩夫$118充滿驚喜!粉藍色嘅棉花糖, 好似洗面盆咁大, 蓋上圓形玻璃盤, 盛載滿滿窩夫、藍莓、士多啤梨、布丁、雪糕, 色彩斑斕夢幻充滿少女氣息。窩夫即叫即做, 充滿蛋香, 醮上伯爵茶醬汁和楓糖嚟食, 甜甜地帶茶香回甘。雪糕用上movenpick, 係藍莓芝士餅口味!

辣味蟹肉撻$85

龍舌蘭青檸嘢雞搥$98

西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯$268

楓糖布丁香蕉伯爵窩夫$118

2021-05-29 251 瀏覽
間舖頭餐牌真係好confuse人連侍應都可以搞錯圖片對應的料理點完黎到ge野食唔係一樣ge其實好失望好彩P5 牛+闊條麵 味道都可以,D肉夠嫩又唔係乾身,都算好味😋但係朋友個個Han+蛋+黑松露真係好一般d蛋偏乾薯仔太焦了黑松露味係無⋯⋯最後個甜品最好食呢個窩夫陪上上面ge 醬我地揀左係Baileys 甜酒ge味道其實食落唔覺有酒味簡直一流,真係好好味揀左朱古力雪糕影完相溶左嘅汁用黎點水果食好味!!下次會去食甜品(≧▽≦)
間舖頭餐牌真係好confuse人
侍應都可以搞錯圖片對應的料理
點完黎到ge野食唔係一樣ge其實好失望
好彩P5 牛+闊條麵 味道都可以,D肉夠嫩
又唔係乾身,都算好味😋

但係朋友個個Han+蛋+黑松露

最後個甜品最好食
呢個窩夫陪上上面ge 醬
我地揀左係Baileys 甜酒ge味道
其實食落唔覺有酒味
簡直一流,真係好好味
揀左朱古力雪糕
影完相溶左嘅汁用黎點水果食好味!!
下次會去食甜品(≧▽≦)
2021-05-28 223 瀏覽
睇到呢間餐廳好多食評,滿懷期待想試試,book台果時,已經講左慶祝生日,安排好D,點知去到比個角落睇唔到嘢既位,最後我要求先比左另一個角落睇到嘢既位,我有打電話確認,係蛋糕碟寫Happy Birthday,餐廳完全沒呢回事,慶祝生日對於人哋係好平常既事,但係對於我哋會沒左一個好既回憶😔
2021-05-27 190 瀏覽
下午茶口痕就順便叫個輕食~辣味蟹肉撻一份有三個,細細件賣相精緻,頂上有蟹肉舖面外,底下仲有磨菇碎,口感有層次,蟹肉味道鮮甜,仲散發住微微辣味。撻皮熱辣辣,外皮又夠脆

下午茶口痕就順便叫個輕食~
2021-05-26 11735 瀏覽
近日,屋企有吾少事要處理深深明白一條道理:有時間真係多多陪下自己嘅屋企人所以即刻帶埋老媽子食呢間女士最愛「Espuma」🤣.每道菜式精緻之餘,仲講求吸睛度!場內仲有一大塊嘅花牆比客人,包括老媽子影得不亦樂乎🙈.【餐牌】.【蕃茄清湯酸菜白鱈魚 $118】白鱈魚煎至兩面金黃色魚肉嫩滑又帶點焦脆,好香口😘底下嘅蕃茄托住鱈魚以免浸到湯汁而成碟嘅精華係酸菜湯😎入口酸香開胃後勁辛辣酸香鮮美同惹味香辣嘅溶合令我連連湯底都飲埋呀🤣.【龍舌蘭青檸野雞槌 $98】醃好嘅雞槌烤至表面酥脆裡面嘅肉質Keep到嫩彈加上青檸汁嘅點䮕,味道更富層次感🥳店員會倒落量龍舌蘭,點上火全場眼球都被吸引住🔥.【虎蝦明太子鹹蛋忌廉意粉 $178】彈牙煙韌嘅意粉沾滿醬汁每啖都食到濃郁嘅忌廉香味加入大量材料,如脆瓜,火腿等,口感好豐富!雖然鹹蛋味吾算重但肉眼可見嘅鹹蛋碎粒,增添不少風味架😎虎蝦肉質鮮嫩,仲有淡淡嘅蒜香味添🥰.【百利甜酒拉米蘇窩夫 $128】吸睛度黎講,真係爆哂棚🤣好似雲朵般大嘅棉花糖影相呃Like真係冇得彈!食到尾尾更係由雪白變成粉藍添🥳入口即化,超甜蜜👍底下係即叫即製嘅窩夫外層鬆脆,蛋香味十足配上雜果,仲有順滑嘅
近日,屋企有吾少事要處理
深深明白一條道理:有時間真係多多陪下自己嘅屋企人
所以即刻帶埋老媽子
食呢間女士最愛「Espuma」🤣

每道菜式精緻之餘,仲講求吸睛度!
場內仲有一大塊嘅花牆
比客人,包括老媽子影得不亦樂乎🙈
【餐牌】

【蕃茄清湯酸菜白鱈魚 $118】
白鱈魚煎至兩面金黃色
魚肉嫩滑又帶點焦脆,好香口😘
底下嘅蕃茄托住鱈魚以免浸到湯汁
而成碟嘅精華係酸菜湯😎
入口酸香開胃後勁辛辣
酸香鮮美同惹味香辣嘅溶合
令我連連湯底都飲埋呀🤣

【龍舌蘭青檸野雞槌 $98】
醃好嘅雞槌烤至表面酥脆
裡面嘅肉質Keep到嫩彈
加上青檸汁嘅點䮕,味道更富層次感🥳
店員會倒落量龍舌蘭,點上火
全場眼球都被吸引住🔥

【虎蝦明太子鹹蛋忌廉意粉 $178】
彈牙煙韌嘅意粉沾滿醬汁
每啖都食到濃郁嘅忌廉香味
加入大量材料,如脆瓜,火腿等,口感好豐富!
雖然鹹蛋味吾算重
但肉眼可見嘅鹹蛋碎粒,增添不少風味架😎
虎蝦肉質鮮嫩,仲有淡淡嘅蒜香味添🥰

【百利甜酒拉米蘇窩夫 $128】
吸睛度黎講,真係爆哂棚🤣
好似雲朵般大嘅棉花糖
影相呃Like真係冇得彈!
食到尾尾更係由雪白變成粉藍添🥳
入口即化,超甜蜜👍
底下係即叫即製嘅窩夫
外層鬆脆,蛋香味十足
配上雜果,仲有順滑嘅雲尼拿籽雪糕
一口窩夫,一口雪糕,正到爆🙆‍♀️

2021-05-24
3K
2021-05-23 228 瀏覽
好有特色的一間餐廳,食物融入不同原素,搞作新意念。環境亦非常舒適。辣味蟹肉撻賣相有點似high tea嘅甜點,吸睛!撻皮好鬆化。 濃濃的蟹鮮,惹味的芝和XO 醬,味道濃郁,滋味。蕃茄清湯酸菜白鱈魚西式的賣相,四川菜的特色,味道另人難忘。酸酸辣辣的湯汁勁開胃。鱈魚滑溜,啖啖香甜。西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯配料有樱花蝦,菇菌,增加口感。飯粒吸盡龍蝦汁精華,香噴噴!飯焦的焦香好好味。黑毛豬柳略有點乾身。百利甜酒提拉米蘇窩夫嘩!造型另人嘩然!甜美棉花糖有懷舊感。窩夫做得不錯,有蛋香。忌廉非一般,混入百利甜酒,甜而不膩。

辣味蟹肉撻
賣相有點似high tea嘅甜點,吸睛!
撻皮好鬆化。
濃濃的蟹鮮,惹味的芝和XO 醬,味道濃郁,滋味。

蕃茄清湯酸菜白鱈魚
西式的賣相,四川菜的特色,味道另人難忘。
酸酸辣辣的湯汁勁開胃。
鱈魚滑溜,啖啖香甜。

西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯
配料有樱花蝦,菇菌,增加口感。
飯粒吸盡龍蝦汁精華,香噴噴!飯焦的焦香好好味。
黑毛豬柳略有點乾身。

百利甜酒提拉米蘇窩夫
嘩!造型另人嘩然!
甜美棉花糖有懷舊感。
窩夫做得不錯,有蛋香。
忌廉非一般,混入百利甜酒,甜而不膩。

2021-05-23
2021-05-23 191 瀏覽
Ginger chicken fillet 嫩雞黑炭多士($168)A light lunch - tender chicken with a slice of crispy charcoal toast - but without the taste of charcoal. Despite the amount of sauce, the bread remained chewy; the chicken was thick but was well-cooked with muscle and not the fat. Small portions ensure that there will not be a food coma Nutritious brain food that won't give you a food hangover. Great seating and chill vibes for a weekend!

2021-05-22 304 瀏覽
我喺lunch time時段過來食午餐嘅。咁選咗E餐- Wellington三文魚配碎椰菜花(食前忙著傾解就唔記得影相了)前菜選咗:soup of the day: Carrot cream soup. 湯汁濃稠,cream無算多,carrot味道重,岩鐘意食carrot嘅人。我個人覺得一般般。Main course:三文魚外面有一層crispy coat炸過嘅脆薄層保住,三文魚味完全被薄層吸走晒,我個人唔鍾意。碎椰菜花加咗好淡嘅汁,有d碎mashroom菇類,味道平淡無趣。所以完全唔推薦呢個餐選扒類應該會好d。free 甜品:mini木糠蛋糕 味道幾唔錯喔,甜味適中。
我喺lunch time時段過來食午餐嘅。

選扒類應該會好d。

free 甜品:mini木糠蛋糕 味道幾唔錯喔,甜味適中。
Lunch  set  dessert
Lunch  set  dessert
幾年前喺Espuma食過聖誕餐🎄,呢次帶埋屋企人試吓佢哋平日嘅出品。位於中環M88,景觀唔錯,服務員態度都好好,環境又唔會好嘈,幾啱同屋企人或者朋友嚟聚餐。.📍辣味蟹肉撻($85)Chill Crab Tarts (served w/x.o. sauce, sichuan peppercorn, lime & mozzarella)撻皮香脆,中間釀咗忌廉汁同蘑菇餡料🍄,香濃惹味。撻面放有蟹肉🦀,味道鮮甜,喺個精緻美味嘅小食🤤。.📍蕃茄清湯酸菜白鱈魚($118)Pickled White Cod(served w/pickled vegetables, Sichuan peppercorn, tomato, jalapeno pepper & onion)魚肉表面燒過🐟,未算軟嫩但唔會過老。魚皮焦香又煙韌😳,特別喺配上麻辣湯底🔥,配菜吸收湯底嘅辣味,食落幾刺激。.📍龍舌蘭青檸野雞鎚($98)Tequila-Lime Chicken Drumsticks 店員先將龍舌蘭淋喺雞鎚上,再用火槍即場表演火燒青檸野雞鎚🔥,視覺效果夠哂吸引🥳。雞鎚肉質唔夠嫩滑,同酸味醬汁亦唔算夾,感覺麻麻地👉🏻👈🏻
📍辣味蟹肉撻($85)

📍蕃茄清湯酸菜白鱈魚($118)

📍龍舌蘭青檸野雞鎚($98)
店員先將龍舌蘭淋喺雞鎚上,再用火槍即場表演火燒青檸野雞鎚🔥,視覺效果夠哂吸引🥳。雞鎚肉質唔夠嫩滑,同酸味醬汁亦唔算夾,感覺麻麻地👉🏻👈🏻。

📍西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯($268)
Spain Calderon’ Iberico Pork Rice Pot in Lobster Broth (Crab meat, squid, sakura ebi shrimp, assorted mushroom & pearl rice)
黑毛豬厚切🐷,大約有6片左右,肉質軟腍👍🏻。飯粒吸滿湯汁👅,再燒乾返令味道更加濃郁。配上昆布、蟹肉絲、火腿粒和柔軟新鮮嘅八爪魚圈🐙做配料,色香味俱全。份量可供3-4人分享🤩,草根私心推介給大家去試吓❤️。

📍慢煮6小時牛肋肉龍蝦闊蛋湯麵($198)
Slow-cooked Short Rib Pappardelle In Lobster Broth
廚師將慢煮6小時牛肋肉放喺麵上,牛肋肉煮至軟腍入味🤤而且肉量唔少,真喺好好食。另外用咗超濃郁嘅龍蝦湯作湯底🦞,味道香濃,絕對喺一大亮點✨。有點可惜嘅喺闊條麵份量唔算多,而且麵質彈性唔高,啱喺好掛湯🍜,可能轉過另一款麵質會更出色。

📍焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫配雪糕($138)
Hojicha Temptation
(Hojicha falvour waffle, ice-cream & choco custard, brown sugar sauce)
呢個一定喺相機食先嘅甜品😍,窩夫同雪糕放喺玻璃瓶入邊,頂部再加上一大球棉花糖💖,造型特別又吸睛。窩夫鬆軟🧇,配上特濃朱古力雪糕非常好味🍫 🍦,另外仲加入唔少Nuts做配料,口感同味道似都兼顧到,中意食甜品一定唔可以錯過!

📍脆蛋白綠茶慕絲卷蛋
Green Tea Obsession
(Green Tea Roll Cake w/green Tea Mousse, Merguine)
呢個甜品相對來講就易膩啲,外層喺大量嘅綠茶Mousse,中間加上脆蛋白同卷蛋🧁,味道唔差,但綠茶味唔夠強🍵,感覺較單調。
2021-05-20 6768 瀏覽
有一段時間冇在中環食飯,處理完一些私務,又冇訂位,正煩惱在哪裏開餐。但原來煩惱有點多餘,皆因週日的中環人流稀少;即使是蘭桂坊,由於疫情關係,以往整條街站滿了飲酒人士、熱鬧喧嘩的場面不復見。醒起在中環上班的朋友曾經推介「Espuma」,就和同行朋友摸上門,碰碰運氣是否有位;結果同街上情況一樣,週日晚上的「Espuma」大把位任揀。空間寬敞,其中一邊是落地大玻璃。由於餐廳位於高層,景觀無敵;一邊望向中環皇后大道中一帶,一邊望向上亞厘畢道中半山區的開掦景致。這個位置本來可以定位高級餐廳,但卻選擇走中檔路線,以爭取更多中環上班一族的午饍生意。所以,室內裝修也似家庭式朋友聚會餐廳,並沒有豪華氣派,最大特色是部份牆壁上的人造花牆。餐廳係亞洲 x 西班牙融合風味、既然係西班牙餐廳,當然唔可以唔食 tapas,揀了三款。辣味蟹肉撻 Chili crab tarts ($85) 睇個名及餐牌上的簡介,已知道係亞洲風味 tapas。撻底鬆脆、熱辣辣、充滿牛油香味;餡料有啡磨菇及大大塊蟹肉,蟹味鮮甜。本來係非常西式的小吃,亞洲風味就反映在撻內的醬汁;有少少香辣,但又並非泰式辣風味或西式的 Tabasco 酸
餐廳係亞洲 x 西班牙融合風味、既然係西班牙餐廳,當然唔可以唔食 tapas,揀了三款。辣味蟹肉撻 Chili crab tarts ($85) 睇個名及餐牌上的簡介,已知道係亞洲風味 tapas。撻底鬆脆、熱辣辣、充滿牛油香味;餡料有啡磨菇及大大塊蟹肉,蟹味鮮甜。本來係非常西式的小吃,亞洲風味就反映在撻內的醬汁;有少少香辣,但又並非泰式辣風味或西式的 Tabasco 酸辣口味。竟然用上中式XO醬、四川花椒、青檸汁及 mozzarella cheese 四種完全不同風味的食材調制醬汁;花椒麻辣並不明顯,青檸汁及 mozzarella cheese 主要用來調校醬汁稠度;由於 mozzarella cheese 味道溫和,與XO醬混和之後,並不覺得突兀,竟然相當調和。
Chili crab tarts
黑白芝麻吞拿魚伴青檸雪葩 Tuna Tataki ($98) 就採用了典型日式烹調手法,同時配合點點西方口味。Fusion 口味的 tataki 當然不會是刴碎了的魚剌身混和薑蓉、蔥花及日式醬油的刻むたたき,而是另外一款炙るたたき。原條吞拿魚肉用火槍略為炙燒表面,之後沾上黑白芝麻(非典型日式 tataki 處理手法),然後切片上碟。與日式tataki食法不同之處在於醬汁,用西式口味的青檸雪葩取代薑、蒜、蘿蔔、醋及日式醬油混合調製的醬汁。吞拿赤身酸度平衡,魚味鮮美;表面的芝麻提升口感之餘,亦增添香口。最估唔到竟然與酸酸甜甜、充滿清新菓香的青檸雪葩很匹配,打破了一貫鮪赤身刺身必定要蘸醬油的概念。
Tuna Tataki
龍舌蘭青檸雞搥 Tequila-Lime Chicken Drumsticks ($98) 炸得香口惹味,加上微酸青檸汁香氣,更可提升胃口。其中三隻淋上了點火的 Tequila,賣相氣氛贏晒!可能Tequila份量唔多,加上火焰揮發了大部分酒精,雞搥未有預期的吸收了酒香;味道同沒有淋上著了火的Tequila的雞搥差不多一樣。
揀了兩份主菜,一豬一牛。 西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯 Spain Calderon Iberico Pork Rice Pot in Lobster Broth ($268) 可以同時品嚐兩大西班牙名菜 Iberico Pork 及 paella。以傳統西班牙海鮮飯的平底生鐵鑊尺寸比較,這一鍋飯的生鐵鑊直徑似乎細了一點,應該再大啲、淺啲,未夠正宗。不過,飯底味道一流,每粒飯盡吸龍蝦海鮮湯鮮味,應該係用百分百龍蝦湯煮飯。飯粒乾濕度剛剛好,口感煙韌、有少少硬、亦有少少焦香,係歐洲米種,亦係地道西班牙海鮮飯烹調方法。材料包括切細粒西班牙風乾臘肉腸、蘑菇碎、櫻花蝦、魷魚圈及蟹肉碎,雖然缺少了大蝦、青口等海鮮,只因為同一鍋飯還有一條烤焗西班牙黑毛豬柳。
用龍蝦湯煮成的西班牙生鐵鑊飯底實在太過出色,西班牙黑毛豬柳就給比下去了。聲稱選用橡果餵飼的伊比利亞黑毛豬柳,但選材太瘦、欠缺脂肪;烤焗時間亦有點過火,豬柳係全熟。加上調味偏淡、又沒有醬汁輔助,味道很一般,未做到同西班牙海鮮飯相得益彰。
慢煮6小時牛肋肉龍蝦湯寬條蛋麵 Slow-cooked short rib pappardelle in lobster broth ($198) 同黑毛豬柳砂鍋飯剛好相反,牛肋肉及龍蝦湯較澱粉質主食寬條蛋麵好味。慢煮牛肋肉有點似廣東的炆牛腩,同樣帶點軟膏筋膜;由於長時間慢煮烹製,所以肉質緊緻、沒有變得鬆散,但咬落鬆軟、冇渣。牛味濃郁,除了調味恰當之外,亦可稍稍浸浸龍蝦湯提升鮮味。寬條蛋麵質地軟腍、粉身,稍欠彈性;麵粉味太重,全靠味道濃郁的龍蝦湯令到寬條蛋麵變得好食。
見到焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫 Hojicha Temptation ($138) 後的真身,雖然賣相有點奇怪,但就可以用震撼去形容。甜品容器竟然係一個直徑 20cm 的高身玻璃花瓶,裏面放了兩個雪糕球、八件切件窩夫及新鮮水果,花瓶口還要蓋上一大支棉花糖!唔怪得這個甜品是餐廳的 signature dessert,四個人分享也嫌份量太多!
Hojicha Temptation
品嚐方法同樣非一般,需要用膠夾及大匙羹逐件甜品夾出,放在碟上品嚐。窩夫味道獨特,以為啡色係朱古力味,原來係用日式焙茶制作,唔怪得名字叫Hojicha。有濃烈茶香,唔算甜,唔似一般窩夫。西式窩夫甜品通常配鮮忌廉、朱古力醬或水果味糖漿,Hojicha Temptation 貫徹亞洲 x 西班牙 fusion風味,換上了朱古力吉士打及沖繩黑糖漿,有特色,值得一試。
另一個甜品同樣以日式綠茶為主題,脆糖蛋白綠茶慕絲卷蛋 Green Tea Obsession ($88) 不採用焙茶,而是較普遍的煎茶。由於少了高温火烘工序,保留了綠茶的甘澀。所以制作而成的甜品通常有較高甜度,既能突顯茶味清香,又可以掩蓋苦澀。插在表面的乾 rosemary 只作為裝飾用途,表面用不規則的綠茶慕絲覆蓋,內裡是脆糖蛋白霜及綠茶卷蛋。綠茶慕絲很甜,卷蛋鬆軟、充滿綠茶清香;圍邊還有一氹同樣甜膩的忌廉奶油加抹茶奶油,貫徹綠茶主題,不愧為obsession。兩款甜品皆有濃厚日式風情,始終日系食材中的綠茶又的確與西式甜品較匹配。由 tapas、主菜至甜品,全部都有濃烈風格,成功將亞洲風味與西班牙菜融合;尤其是震撼級甜品,更加是非試不可。
2021-05-16
Tuna Tataki
Chili crab tarts
有d野真係講命水,當初你又點估到一個無個人技能,無唱功,無舞技既三爺可以一夜成名。或者呢樣就係我地經常都掛係嘴邊,所謂既"觀眾緣",又可以話係佢一種獨特既個人魅力。其實星途就好似一埸打麻雀既過程,可能打左八圈你都係坐冷板凳,點知轉個頭就比你食左鋪自摸爆棚,問你死未。而今晚去呢間「Espuma」有幾爆我就唔知,我淨知一定好過癮!👇📌T A P A S -▪ Chili Crab · Tarts - $85▫ 先黎個小食熱下身先,呢個「辣味·蟹肉撻」面頭既蟹肉份量唔少,賣相精緻;加上底部既花椒配上xo醬,惹味感瞬間提升;再配上Mozzarella烤焗後,外層食落相當香脆,唔錯。▪ Pickled · White Cod - $118▫ 第二款前菜「蕃茄清湯·酸菜白鱈魚」配搭非常創新,用上新鮮白鱈魚連埋酸菜、花椒、墨西哥辣椒將每種辣既感覺集合一齊,食落麻得黎又唔會太辣,好特別;加上魚肉肉質嫩滑,配搭蕃茄清湯唔會太油膩,好食。📌M A I N -▪ Shan · Shui - $208▫ 輪到主菜方面,大廚運用芝士菠菜雞肉卷、芒果紫糯米飯、煙熏糖心蛋連埋菠菜再放係一大個玻璃兜裡面,加埋打造成一
有d野真係講命水,當初你又點估到一個無個人技能,
無唱功,無舞技既三爺可以一夜成名。或者呢樣就係我地

經常都掛係嘴邊,所謂既"觀眾緣",又可以話係佢一種獨特既
個人魅力。其實星途就好似一埸打麻雀既過程,可能打左八圈

你都係坐冷板凳,點知轉個頭就比你食左鋪自摸爆棚,問你死未。

📌T A P A S -
Chili Crab · Tarts - $85
辣味·蟹肉撻

賣相精緻;加上底部既花椒配上xo醬,惹味感瞬間提升;
再配上Mozzarella烤焗後,外層食落相當香脆,唔錯。

Pickled · White Cod - $118
蕃茄清湯·酸菜白鱈魚

白鱈魚連埋酸菜花椒墨西哥辣椒將每種辣既感覺集合一齊,
蕃茄清湯·酸菜白鱈魚

食落麻得黎又唔會太辣,好特別;加上魚肉肉質嫩滑,
配搭蕃茄清湯唔會太油膩,好食。

📌M A I N -
Shan · Shui - $208
山 水 畫

▫ 輪到主菜方面,大廚運用芝士菠菜雞肉卷芒果紫糯米飯
煙熏糖心蛋連埋菠菜再放係一大個玻璃兜裡面,加埋打造成
一幅考有feel既「山 水 畫」,的確打卡幾有睇頭。
山 水 畫

雞肉卷肉質唔乾,口感腍滑;糯米飯連埋芒果煙煙韌韌,
甜而不膩,幾好食;雞槌亦唔錯,啖啖肉同個菠菜汁幾夾,
成個組合幾有諗頭!

📌D E S S E R T -
Darling Pudding · Earl grey custard - $118/Half
楓糖布丁香蕉·伯爵窩夫

▫ 終於到震撼最視覺既甜品楓糖布丁香蕉·伯爵窩夫」,
一黎面頭有個極巨型棉花糖,顏色睇落略帶粉藍色;而裡面放住既
楓糖布丁香蕉·伯爵窩夫

伯爵味吉士窩夫,同埋旁邊有個冧酒提子味Mövenpick雪糕
waffle面頭連埋香蕉一齊食,外脆內軟得黎又多左一份口感;
布丁質感夠哂幼滑,打卡控唔好錯過!
2021-05-17
15 分鐘 (堂食)
2021-05-17 197 瀏覽
今天跟老友到中環午餐,我哋都好喜歡這裡的環境,在威靈頓街M88 17樓,坐在大大的玻璃窗旁,可以看到中區的美景,恬靜而舒適。新的menu好搶眼,細看有好多新產品,樣樣都想試,就先選幾項啦。辣味蟹肉撻一客有三個,酥脆的撻皮盛載着惹味的餡料,用XO醬、川椒、青檸等加入炒香的菇菌,再放上蟹肉及mozzarella 焗製而成,啖啖蟹肉又滋味,可以再來一個。蕃茄清湯酸菜白鱈魚這個菜演繹得好出色,鱈魚外皮香煎過,令肉汁保留着,吃起來有西式的感覺,但嚐一口清湯時,又感到吃川菜的風味,湯內有著酸菜、川椒、墨西哥辣椒的微微酸辣,底層還放着一件搶眼的蕃茄,湯不會太濃,沒有搶去白鱈魚的味道,好味。西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯這個飯試用龍蝦湯做湯底,加上魷魚、蟹肉、櫻花蝦和雜菌等煮成的,砂鍋還做出飯焦的效果,特別香口。黑毛豬柳有嚼口,富肉香,加上可口的砂鍋飯,好快便吃完。楓糖布丁香蕉伯爵窩夫好漂亮的一個甜品,大玻璃碗上放着一嚿粉藍色的雲,開心地要拍個照。將粉藍的棉花糖移開,看到裏面的窩夫和布丁,每件窩夫都塗上花生醬再放焦糖香蕉在上面,好味,還有滑滑的焦糖布丁、雪糕球和士多啤梨、紅莓、藍莓等,好玩又好吃,唔可

西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯

楓糖布丁香蕉伯爵窩夫
好漂亮的一個甜品,大玻璃碗上放着一嚿粉藍色的雲,開心地要拍個照。將粉藍的棉花糖移開,看到裏面的窩夫和布丁,每件窩夫都塗上花生醬再放焦糖香蕉在上面,好味,還有滑滑的焦糖布丁、雪糕球和士多啤梨、紅莓、藍莓等,好玩又好吃,唔可以錯過。

冰熱情果烏龍茶 陣陣果香,加上烏龍茶,清甜解渴。抹茶咖啡 濃厚的抹茶和咖啡很平衡,有種厚實的感覺,很順滑。
2021-05-17 210 瀏覽
🐟Pickled-White Cod 蕃茄清湯酸菜白鱈魚呢個dish好fusion,酸菜魚mix 白鱈魚,唔太辣但有點麻,加咗蕃茄中和咗酸菜嘅搶喉感覺,配搭白鱈魚,魚好滑,煎得剛好,呢個combination唔錯🍗Tequila-Lime Chicken Drumsticks 龍舌蘭青檸野雞搥上枱後,店員會將tequila點火,然後淋上面,然後再等佢燒一燒雞搥嘅表面,雞搥已經焗得好香,等tequila 嘅味道滲入雞搥,好特別而且好食!🍝Spaghetti w/ Tiger Prawn in Mentaiko & Salted Egg Yolk Cream Source 虎蝦明太子鹹蛋忌廉意粉醬汁有少少鹹蛋香,明太子唔會落得太多,所以就算配搭鹹蛋亦都唔會令到個意粉好鹹,醬汁非常之creamy,意粉煙煙韌韌,煮嘅時間剛剛好,亦都非常之掛汁,虎蝦亦都好大隻爽彈!🧇Darling Pudding 楓糖布丁香蕉伯爵窩夫呢個甜品非常之igable,一上枱已經俾巨大嘅棉花糖震懾左我,喺藍天白雲之下食呢個粉藍色嘅棉花糖感覺非常之fiesta,waffle整得好好食,唔會太硬太乾,香蕉同waffle之間
🐟Pickled-White Cod 蕃茄清湯酸菜白鱈魚

🧇Darling Pudding 楓糖布丁香蕉伯爵窩夫
呢個甜品非常之igable,一上枱已經俾巨大嘅棉花糖震懾左我,喺藍天白雲之下食呢個粉藍色嘅棉花糖感覺非常之fiesta,waffle整得好好食,唔會太硬太乾,香蕉同waffle之間夾雜了earl grey custard,再配搭maple syrup,令到我一口接一口咁食!仲有一scoop嘅冧酒提子雪糕,加埋waffle一齊食,救命,好滿足!

店舖位於蘭桂坊,係呢個地點有一個價錢咁reasonable嘅高質餐廳,環境亦都非常之寬躺,望住靚景同朋友得閒嚟chill下非常之relax!

2021-05-16