2016-10-30 435 瀏覽
位於銅鑼灣的Mater Kama早已憑著創新吸引的龍蝦菜式而廣為人知,雖然久久至今仍未曾到訪,轉瞬間餐廳又再下一城於旺角山東街開設新分支,當中更破舊立新為旺角分店設計早晚不同餐單,日與夜可享用到的美食都不盡相同。中午時段,店員都會穿上淺藍色的制服配合主題,餐單只有正反兩頁,顯而易見。日式芥末芝士烤雞肉脆片 ($55+10%)底下的脆片酥脆之餘微微帶韌,口感有點像墨西哥脆片;面層放上雞肉,並以芝士及日式芥末醬覆蓋焗製而成。如此創新的配搭的確是前所未見,雞肉部份較瘦,大抵是用上了雞胸肉,雖然質地較為粗糙,但是配上芝士亦不感肥膩;日式芥末醬帶甜,味道相對下只是輕描淡寫。酥炸大啡菇 ($55+10%)相比起上一道日式芥末芝士烤雞肉脆片,個人更為喜愛這款酥炸大啡菇!雖然本身較為清淡的啡菇經過油炸,但是不但沒有因而變得乾硬或是滲滿油份,反而變得外脆內軟,大啡菇更是水份豐沛,炸皮不會過厚,乾爽酥脆,沾上他他醬更是天衣無縫。流心芝士龍蝦三文治 ($108+10%)中式芝士龍蝦菜式定必是芝士焗龍蝦伊麵,芝士與龍蝦配上多士反而更加回味無窮。金黃色的厚身多士面層染上一抹橘黃——龍蝦膏,更添邪惡,店員叮囑我們

日式芥末芝士烤雞肉脆片 ($55+10%)
日式芥末芝士烤雞肉脆片

酥炸大啡菇 ($55+10%)
酥炸大啡菇

流心芝士龍蝦三文治 ($108+10%)
中式芝士龍蝦菜式定必是芝士焗龍蝦伊麵,芝士與龍蝦配上多士反而更加回味無窮。金黃色的厚身多士面層染上一抹橘黃——龍蝦膏,更添邪惡,店員叮囑我們要趁熱享用,能夠拉出如瀑布一樣的芝士絲!
將多士扳開兩邊,龍蝦肉隨波逐流與芝士一同湧出,龍蝦肉爽口彈牙,芝士濃而不膩,與烤得香脆鬆化的麵包配合得天衣無縫。
流心芝士龍蝦三文治
與加入了大量奶油及牛油製成的芝士焗龍蝦伊麵相比,這份三文治才能真真正正滿足瘋狂芝士控。
配上的薯條香脆,調味適中,份量十足。

香草白汁煙三文魚紫椰菜蝴蝶麵 ($75+10%)
香草白汁煙三文魚紫椰菜蝴蝶麵
出乎意料之外地就連看似簡簡單單的蝴蝶粉也有驚喜,粉藍色的蝴蝶粉摻雜於普通牖蝶粉中,可愛得有如女生髮夾髮飾。
香草白汁煙三文魚紫椰菜蝴蝶麵
事實上粉藍色的蝴蝶粉並無添加人造色素,而是加入了藍蝶花的天然色素,讓人吃得很是放心。
蝴蝶粉煙韌有嚼勁,白汁亦沒有過於稀身,剛好包覆著每一顆蝴蝶粉。

Unicorn Dream ($58+10%)
Unicorn Dream
這款七彩繽紛的沙冰絕對是謀殺相機菲林的兇手,粉紅粉藍的夢幻顏色,面層更加上扭紋綿花糖裝飾,讓少女心花怒放。店員介紹沙冰其實分別是梳打及提子口味,喝下味道就如融化了的綿花糖一樣,甜滋滋的。味道未必十分討好,但是賣相滿分!

日與夜截然不同的餐單,看到其他晚上限定的龍蝦Mac N Cheese經已垂涎三尺,沒有不再夜訪這裡的理由吧?
午餐
酥炸大啡菇
2016-10-28 1860 瀏覽
爆紅既龍蝦包,樓上鋪Day and Nite by Master Kama,一有時間即刻約朋友去試下,又估唔到超水準食到好野!餐廳應該有兩層,我地系二樓其實都餐廳都好細,不過入面裝修成個都系藍色為主加埋簡單裝飾真係好中意,符合曬佢買海鮮既風格啦,環境舒適岩三五知己share野食又聚下舊。兩個女仔我地就order左:水牛芝士鮮番茄沙律($55),墨西哥芝士三文魚烤餅($50),蜜糖BBQ醬烤雞翅($45),龍蝦包($188),magic soda($48)水牛芝士鮮番茄沙律,做個頭盤開胃菜就岩岩好,厚切新鮮番茄加上creamy水牛芝士,配上青將同黑醋同沙律,入口好fresh。蜜糖BBQ醬烤雞翅,超級好味道!!!大大隻雞翼炸到脆身,加上酸甜既醬汁,熱辣辣既雞翼真係停唔到口!墨西哥芝士三文魚烤餅,前幾日一直都好想食烤餅今日終於食到啦,分量唔系好大不過兩個女仔做為小食都系岩岩好,烤餅外脆內軟,加上濃郁芝士半融狀態,咸香濃郁加埋三文魚幾鮮味,配埋番茄沙沙酸忌廉,一啖滿足曬!重點黎啦,龍蝦包登場!一拎上黎真係哇一聲,大大個龍蝦包配上粗薯條,分量好大仲要熱辣辣!麵包軟熟夠熱,龍蝦肉分量好足真係啖啖彈
重點黎啦,龍蝦包登場!一拎上黎真係哇一聲,大大個龍蝦包配上粗薯條,分量好大仲要熱辣辣!麵包軟熟夠熱,龍蝦肉分量好足真係啖啖彈牙龍蝦肉,加上醬汁更突出龍蝦鮮甜味道,提返個麵包系有甜味既,麵包兩則都似系搽牛油烤過,做到外有小小焦脆個效果,有水準!配菜粗薯條(薯仔同番薯),外表金黃內裡軟綿,本身就有足夠甜味。隔離個檸檬牛油汁,似系稀身忌廉甘,無咩特別味道,中意既可以試下。
magic soda,真係幾有趣,原本系藍色soda當你倒落鮮檸檬汁攪拌后,就會變左紫色,吸精爆燈又幾好飲,soda檸檬味十足配上重口味野食,夾埋岩岩好。
2016-10-26
2016-10-28 283 瀏覽
今晚去 熱爆 旺角既餐廳 試龍蝦做主打 既菜式 先看 相片先意粉唔錯 做得乾身 不俗玉子燒 好滑 可以一試龍蝦包 牛油味香濃 推介之最龍蝦薄餅 賣相極之吸引 值得一試 拆龍蝦肉鋪滿 薄餅上 整體來說味道 不俗尤其龍蝦包 相當出色推介飲品 特色 又靚不過 偏貴 d野份量小了點
今晚去 熱爆 旺角既餐廳 試龍蝦做主打 既菜式

2016-10-27
海膽忌廉意粉
龍蝦 薄餅
2016-10-27 620 瀏覽
10月1日慶祝國慶放假一天,其實國慶真的沒有甚麼值得慶祝,不過多了一天假期就外出閒逛一下。近日網上有不少朋友分享了一杯十分夢幻的飲品,懷著一顆少女心的我就趁假日到位於旺角的Day and Nite by Master Kama。 Unicorn Dream (HK$58) 男友曾經勸告我,外表漂亮的通常都是虛有其表,但我不理。這杯由粉藍色併粉紅色的沙冰,再配上幾顆棉花糖,整杯飲品實在太夢幻了,我忍不住拍了好幾張照片,因為真的太美了。而我想說驚喜在味道一點也不難喝,波子汽水味的,作為一杯消暑飲品非常稱職。 Peach & Lychee Tea (HK$48)上藍下橙的特飲其實都幾特別,只是上面的Unicorn Dream搶了它的風頭。 加州脆片香橙雞肉沙律配芝麻醬 (HK$88) 沙律菜不夠新鮮,而且醬汁太少,整個味道淡淡的,我們還是留肚吃龍蝦好了。 流心芝士龍蝦三文治 (HK$108) 主角出場了,切開成兩份的流心芝士龍蝦三文治,熱騰騰的,一拿起就開到令人興奮的半溶芝士拉絲。烘過的麵包阱脆內軟,中間加了瓜子之類的食物,更俱口感。中間香濃芝士包著肉質彈牙的龍蝦肉,芝士跟龍蝦果然是

Unicorn Dream (HK$58)

Unicorn Dream
Peach & Lychee Tea (HK$48)

加州脆片香橙雞肉沙律配芝麻醬 (HK$88)

流心芝士龍蝦三文治 (HK$108)

主角出場了,切開成兩份的流心芝士龍蝦三文治,熱騰騰的,一拿起就開到令人興奮的半溶芝士拉絲。烘過的麵包阱脆內軟,中間加了瓜子之類的食物,更俱口感。中間香濃芝士包著肉質彈牙的龍蝦肉,芝士跟龍蝦果然是絕配。旁邊的薯條炸得外脆內嫩,而我最喜歡是橙色的甘薯,因為甜味非常天然,超好吃。

流心芝士龍蝦三文治
Apple Crumble (HK$68)

等得有點久,如果想吃的話請預多一點時間。以鐵板呈上Apple Crumble有別於平時看到的,而且這個燕麥的份量特別多,配上疑似Movenpick雪糕,再加上幾顆爆谷,個人覺得不錯,但不愛吃燕麥的男友就不太喜歡了。

環境跟食物都不錯,大熱的流心芝士龍蝦三文治最令人難忘,不知其他龍蝦以外的菜色是否同樣令人驚喜呢?
2016-10-01
2016-10-27 163 瀏覽
呢期上網成日都睇到呢間餐廳嘅龍蝦菜式相已經流晒口水 難得今晚有機會同朋友旺角食飯 梗係逼佢同我去食啦 入到去比佢藍白為主嘅裝修吸引住話晒我最鍾意嘅顏色就係藍色整體感覺好柔和好輕鬆事不宜遲 坐低即刻叫嘢食 肚餓到爆飲品方面我見好多人都是又藍又粉嘅Unicorn dream 但身為人馬座梗係唔隨波逐流我揀咗個士多啤梨同芝士蛋糕味道嘅Miss Cakery 果然無揀錯 面層忌廉已經吸引到我鯨吞中間有好香牛奶味嘅士多啤梨沙冰而沙冰同沙冰中間再多一層忌廉 同餅底碎好似一件飲得既士多啤梨蛋糕。正主菜方面點少得揀龍蝦係有關嘅菜式我朋友揀咗龍蝦玉子燒 每日限定份量要食嘅就建議早啲嚟食玉子燒得非常軟滑而且非常厚身同一般玉子吾同 佢中間有好多龍蝦肉粒 豐富左個口感 配埋伴碟嘅沙律醬食perfect但建議大家玉子上菜後唔好放耐先至食因為玉子會出水至於我叫既流心芝士龍蝦三文治一拉開個多士 長長既芝士絲出晒黎 芝士龍蝦漿隨即爆溢 芝士控一定岩食三文治包皮烤到脆卜卜 夠晒香口配埋熱辣辣薯條 夠晒邪惡最後叫咗一個綠茶心太軟來完結呢一餐估唔到半碟個雪糕反而有驚喜 店鋪用movenpick雪糕 絕對係質素保證心太軟外層
呢期上網成日都睇到呢間餐廳嘅龍蝦菜式相

我揀咗個士多啤梨同芝士蛋糕味道嘅Miss Cakery
果然無揀錯 面層忌廉已經吸引到我鯨吞
中間有好香牛奶味嘅士多啤梨沙冰

而沙冰同沙冰中間再多一層忌廉 同餅底碎

好似一件飲得既士多啤梨蛋糕。正

主菜方面點少得揀龍蝦係有關嘅菜式

不過整體上呢餐好滿足

以呢個價錢食到龍蝦菜式算抵

而堅好味 值得經常來食
2016-10-26 143 瀏覽
少女總是被那夢幻的事物所吸引著下午茶的時間 逛街逛累了 和朋友想找個地方坐下來聊聊天 發現前一陣子很熱門個master kama在旺角開了分店?仔細一看是day and night by Master Kama 白天來到這裡的我們 很喜歡餐廳內藍色的主調我們一行兩個人 沒有選擇店裏主打的龍蝦 卻選擇了 bbq醬手撕煙燻豬肉漢堡 。 配上了薯條和沙拉手撕豬肉尚算juicy ,唯獨面包比較乾身 薯條不是即炸的 不脆 可以多加改善另外點了意粉 我們選擇了吉列雞柳明太子忌廉意大利面 意粉醬汁多 不怕不夠醬汁會乾的問題 而且 雖然是忌廉汁 但也不油膩 加上明太子的口感 很喜歡唯獨 吉烈雞柳冷掉了 比較硬 有點難咬 相信如果即炸 熱的會好食最後是店裏的招牌飲料 很少女的用色 連名字也用了獨角獸的 unicorn dream 很漂亮很夢幻的顏色 加上綿花糖 突出獨角獸的感覺 不過個人不太喜歡太甜的飲料 這個一喝下去是濃濃綿花糖的甜味 配合沙冰 也的確很消暑另外還被海洋所吸引了 這是bubble blue soda 香草味的軟綿雪糕在頂 加上冰冷的波子汽水 真的是透心涼 而且很解渴相比unicorn
少女總是被那夢幻的事物所吸引著

下午茶的時間 逛街逛累了 和朋友想找個地方坐下來聊聊天
發現前一陣子很熱門個master kama在旺角開了分店?
白天來到這裡的我們 很喜歡餐廳內藍色的主調

唯獨 吉烈雞柳冷掉了 比較硬 有點難咬
相信如果即炸 熱的會好食

很漂亮很夢幻的顏色 加上綿花糖 突出獨角獸的感覺

另外還被海洋所吸引了 這是bubble blue soda

相比unicorn dream 我個人更喜歡bubble blue soda

2016-10-26 273 瀏覽
Day and Nite by Master Kama既地理位置 好方便 覺得肚餓既學生,上班一族同埋行緊街既你地 上去坐抵食d野 飲杯野醫下個肚 😋😋😋 三文治散發出陣陣既芝士香 一咬個三文治就食到好大舊既龍蝦肉 口裡面充斥芝士同埋龍蝦肉既味道份量足夠兩個人食 老闆落足本啊 味道好特別有d似係食緊章魚燒咁 😊😊塊脆片好脆 但係一定要快d食因為擺得耐就變淋 大啡菇外脆內軟 咬落去好juicy 再配他他醬 真係絕配啊個人覺得唔會太膩因為裡面既菇菇既清新味道 所以中和左呢膩口既感覺呢碟龍蝦芝士Mac N Cheese 既外觀最特別就係龍蝦鉗 最岩囉哩selfie 而味道上 通粉再配上特製既醬汁 更能特出龍蝦既鮮味薄餅既材料好豐盛 有龍蝦 魷魚 橄欖等等 裡面用左千島醬 鍾意食千島醬既人就一定要食啊 仲可以約埋好友一齊分享👍🏻👍🏻蝴蝶麵除左有普通既米色 廚師特別整籃色既蝴蝶麵 令成個麵有唔少既特色. 蝴蝶麵醬汁同材料既配搭好夾 好好食

流心芝士龍蝦三文治(配薯條及沙律)
份量足夠兩個人食 老闆落足本啊
日式芥末芝士烤雞肉脆片
酥炸大啡菇(配他他醬)
大啡菇外脆內軟 咬落去好juicy 再配他他醬 真係絕配啊
龍蝦芝士  Mac  N  Cheese

外賣送餐
流心芝士龍蝦三文治(配薯條及沙律)
龍蝦芝士  Mac  N  Cheese
2016-10-23 1263 瀏覽
老公3X歲生日飯, 我俾左幾間餐廳佢揀, 最後佢因為個龍蝦包揀左這間 其實我上星期先同friend食過 (上次食銅鑼灣分店), 不過老公生日大晒, 就同佢再食啦~ 放工去到好肚餓, 先黎個kushiyaki食下先.. 這個豚肉荔枝卷原來豚肉 & 荔枝咁match, 荔枝甜甜地好juicy, 比起用車厘茄好食好多!!!之後order左海膽蟹肉忌廉意粉 & 龍蝦包, 飲品係Ms Cakery (士多啤梨cheese cake smoothie)~海膽蟹肉忌廉意粉好好味, 海膽味濃 (老公唔太like海膽, 所以只食左少少, 但佢都覺得幾好味), 亦有不少蟹肉.. 個smoothie好多cream (上面&中間都係cream) cheese cake味好rich.. 大大杯, 兩個share先飲得晒..到老公指定order的龍蝦包.. 一定要趁熱食先好食.. 龍蝦其實唔係好多, 但味道幾好, 食到龍蝦鮮味, 唔會被個sauce味cover左.. 幾特別有sweet potato fries同普通fries mix埋.. 我book枱時已經order定個dessert係for老公birthda

豚肉荔枝卷
海膽蟹肉忌廉意粉
龍蝦包
我book枱時已經order定個dessert係for老公birthday的, 他們會幫我寫birthday message.. 上dessert時個waitress仲同我們講"Happy Birthday~恭喜晒" 真貼心
不過味道就... ... 有待改善啦... matcha心太軟冇乜matcha味, 而且唔流心, vanilla ice cream超級甜...
抹茶心太軟
Overall都唔錯, 係貴少少, 不過又海膽蟹肉又龍蝦, 都食得好開心.. 甜品就唔recommand啦..另外, 其實我覺得銅鑼灣分店環境好d, 坐得舒服d (食物差不多, menu好似有少少唔同) 如果想試, 我推介銅鑼灣分店多d..
2016-10-20
豚肉荔枝卷
海膽蟹肉忌廉意粉
2016-10-23 299 瀏覽
除左被openrice吸引之外,朕不得不𠄘認新假期都係一個幾好既平台~最近除左被去日本既朋友洗版講龍蝦包,就係被其他人洗版講旺角 Day & Night Master Kama 個芝士龍蝦多士~提提大家,Day &  Night Master Kama都係可以係food guru到拎定飛先~始終佢都唔係處於商場,仲要係人多車多既波鞋街,熱起上黎真係幾辛苦~所以大家可以用Food Guru拎左飛先,再唔係早小小打去Book位先都可以~聽人講佢個多直都幾"漏"下,本身唔係好舒服都唔敢叫太多~總共叫左2樣野食加2杯野飲係等野食期間,我搞唔清楚係佢因為新假期講完多左好多生意定係點,除左個貌似經理既人外,其他 Staff好似呆呆滯滯咁事件1 //  隔離枱D野食都已經上晒,問左5分鐘都冇餐具事件2 // 今次醒左,一早拎定餐具俾朕,但D餐具全部都係濕==" 佢俾我既紙巾就係俾我自己抹返乾佢事件3 // 嚴重缺乏人手,一個staff要負責比水,埋單,落單,上菜 LOL首先黎既係墨西哥芝士三文魚烤餅 配薔茄沙沙酸忌廉  $50 (廚師推廌)佢既份量唔多,如果多人食只可以當一個小食,味道方面都算唔錯之

首先黎既係

之後就上左朕最愛既咖啡
Earl Grey Latte $45 首先唔評論佢既味,成個賣相除左隻杯。。。我諗唔到要俾$45既理由。。。Latte中文叫做鮮奶咖啡我相信好多人都知,但我第一口飲就好似飲緊Cappucico咁,成口都係泡,凍既泡。。。仲要表面既泡係一D都唔滑,全部都係氣泡。。。。飲到落去,冇錯Earl Grey味好重,但真心一D咖啡味都冇。。。完全係失望,可能佢唔係主打賣咖啡掛,各位愛飲咖啡人士,諗清楚先好叫

主角黎喇!
流心芝士龍蝦三文治 配薯條及沙律 $108樣貌的而且確係唔錯既~但一手拎上去下面塊包已經熱到"淋淋"地
流心程度絕對冇新假期既效果,但好快就有舊蝦龍跌左出黎喇~食後感係,龍蝦味係OK既~但成個包其實數埋先得個5粒龍蝦肉,其他基本上全部都係芝士鐘意食芝士既你係絕對可以一試的!但本意想食啖啖龍蝦肉既你就唔好抱太大期望

但值得一提係佢既粗薯條都唔差,係外脆內軟既~

食到接近尾聲,最後既野飲都終於黎埋喇
Cookie & Mint Dreamer Smoothies $58沒錯,Tiffany 綠色係時下女孩其中最愛既顏色,但對於野飲黎真係不太討好朕,友人飲落去既comment係,真係幾薄荷。完 LOL

其實大家可以睇睇佢menu款式都算OK多既~只係朕得2個人真係叫唔到多野食~有興趣既朋友不防參考下先
2016-10-23
5 分鐘 (堂食)
2016-10-22 222 瀏覽
Book左7點,去到唔洗等,限時一個半鐘交枱,環境好嘈,想慢慢食野傾下計,呢度一定唔係合適既地方叫左薯條,龍蝦pizza,龍蝦通粉,咖哩撈烏冬拼牛扒,燒牛舌,三杯飲品,食物賣相好,但味道認真一般,而且細碟,主打龍蝦,但龍蝦肉爛欠彈性,失望....四個人食左$8xx,除開每人二百幾,晚餐黎講唔算貴,但以呢個食物質數,可以話物非所值。。。咳藥水+士多啤梨味瑞士糖味既cocktail咖哩撈烏冬拼牛扒,D咖哩同即食咖哩味道無分別,因為唔食得生野,塊牛扒叫全熟,點知硬到咬唔到,仲刮損口腔主打龍蝦,但肉爛欠彈性兩舊水,好細碟....薯條拼蕃薯,有三個醬加下分,呢碟叫做好D...

主打龍蝦,但肉爛欠彈性兩舊水,好細碟....
薯條拼蕃薯,有三個醬加下分,呢碟叫做好D...
2016-10-22
2016-10-21 232 瀏覽
今日同朋友dinner,又想靜靜的傾吓、坐下,朋友就介紹旺角一間新餐廳,去到樓下,見到招牌原來Master Kama已經過咗海,嚟咗九龍。雙重炸薯條(龍蝦芝士醬,黑松露芝士醬,蜜糖芥末醬),炸薯條間間都有,新方向就係薯條加蕃薯條,而呢度再更上一層樓,就係三種醬俾你試晒6種配搭,必試。吉列牛排配忌廉蘋果咖喱撈烏冬(旺角限定),牛排用上吉列方法,比較少見,而且炸得唔會過熟,入口不韌。不過我更欣賞烏冬,烏冬彈牙,讚,醬汁用上忌廉加蘋果蓉搭上咖哩汁,令到口味更fresh,而蘋果蓉可減少咖哩的膩。龍蝦芝士 Risotto,濃濃的芝士龍蝦汁煮成的意大利飯,飯中帶有龍蝦肉,一道很用心的菜。Ms. Cakery,士多啤梨配上cheese cake,買相絕對抵讚,不可不試。
原來Master Kama已經過咗海,嚟咗九龍。
2016-10-03
2016-10-21 1624 瀏覽
風聞這間近期爆紅熱店 Day and Nite by Master Kama的龍蝦菜式甚有水準,一個夜晚,專程前來一試。 與太太兩人在這間佔地兩層,地方雖不太大,但環境舒服的餐廳吃了三款龍蝦菜式,分別是「龍蝦包」Lobster Roll($188),「龍蝦芝士 Mac N Cheese」($208)和「龍蝦玉子燒」($88)。 每天限量供應的「龍蝦包」最先上桌,麵包夠熱,質感也好,醬汁適中,龍蝦肉夠多和有龍蝦應有的甜味,水準確實不錯!配角的蕃薯條炸得通透,即使不蘸任何醬汁,已有足夠甜味。但用來蘸蕃薯條吃的乳白色「檸檬牛油汁」,就不僅味道平淡,而且稀而不稠,即使不蘸也沒所謂。 同樣是每天限量供應的「龍蝦玉子燒」緊接送上。不比日本餐廳出品遜色多少的玉子燒蛋香滑柔軟,裡面的龍蝦肉也不太少,我與太太都對它甚感滿意。姍姍來遲的「龍蝦芝士 Mac N Cheese」火辣辣的上桌。這邪惡但誘人之物有如一個噴灑了香水的麗人翩然而來,香氣襲人,是有點冶豔,但我喜歡。這充滿誘惑的菜式最誘人的除了香,還有色,一隻紅豔豔的龍蝦鉗橫陳於撒滿芝士粉的通心粉上,通心粉中還夾雜有數件龍蝦肉,讓人不禁注目其中

與太太兩人在這間佔地兩層,地方雖不太大,但環境舒服的餐廳吃了三款龍蝦菜式,分別是「龍蝦包Lobster Roll($188),「龍蝦芝士 Mac N Cheese」($208)和「龍蝦玉子燒」($88)。
姍姍來遲的「龍蝦芝士 Mac N Cheese」火辣辣的上桌。這邪惡但誘人之物有如一個噴灑了香水的麗人翩然而來,香氣襲人,是有點冶豔,但我喜歡。這充滿誘惑的菜式最誘人的除了香,還有色,一隻紅豔豔的龍蝦鉗橫陳於撒滿芝士粉的通心粉上,通心粉中還夾雜有數件龍蝦肉,讓人不禁注目其中。色香既備,味當然也不少得。這「龍蝦芝士 Mac N Cheese」的粗身通心粉雖然稍為硬身,但沾上了芝士汁後,滋味濃郁,讓人在不經不覺間把它們送進肚中,口感爽彈的龍蝦肉雖不太多,可也不算太少。但當然,龍蝦肉再多些會更好。
這間近期的人氣餐廳除了招牌菜式出色之外,難得的是飲品也賣相靚和好喝,雖然我倆都沒有叫這兒最吸睛,顏色最漂亮的飲品 Unicorn Dream喝,但無論是太太喝的,粉紅西柚與菠蘿味的 Sunset-Chubby沙冰 ($58)和我叫的 Peach and Lychee Tea($48),都色澤鮮明豔麗,味道清怡解渴,特別是我的 Peach and Lychee Tea,紫橙兩色色調迷人,而且既好味,又大杯,解渴效果一流呢!
這天晚上到訪,對這間人氣餐廳印象挺好,雖然這兒各款食品的價錢並不便宜,服務方面也有改善空間,但龍蝦菜式確有令人滿意的水準,要是你喜歡吃龍蝦的話,相信仍然會喜歡這裡的。
2016-10-08
  • 龍蝦包
  • 龍蝦芝士 Mac N Cheese
  • 龍蝦玉子燒
2016-10-21 189 瀏覽
Master Kama 終於由銅鑼灣殺到去旺角開咗間Day and Nite by Master Kama當日都試咗勁多款吓😏但我真係好鍾意食串燒🍢我知呢到幾出名食龍蝦系列,但佢餐牌串燒啲相太吸晴,最終都忍唔住叫到一枱都係串燒😂最終俾人話發神經<龍蝦包> $188當然最終有試佢個招牌龍蝦包啦😈龍蝦肉都幾足料但唔算特別爽彈,包身半香脆狀態👉而最最最主要有佢既祕製醬汁提味下次再介紹旺角分店只有嘅新三文治

<龍蝦包> $188

下次再介紹旺角分店只有嘅新三文治
2016-10-06
較早前在網上看到銅鑼灣新派人氣龍蝦專賣店登陸旺角,還深深記得上次品嘗過的滋味,遂相約同是吃貨的友人一同踩場去也。筆者滿以為龍蝦包熱潮稍為減退了少許,想不到平日時份都座無虛席,慶幸已預早留座,否則不知要等到何時了。餐廳內以藍色為主調,仍舊到處貼滿型格玩味的標誌,很有Graffiti feel,座位感覺較銅鑼灣店為親近,欠缺了點私人空間,但仍算舒適的。這店貴為餐廳的新戰線,從店名已能帶出一點提示,就是日間與夜間有著不同的主打專屬菜式。日間主打特色三文治和意粉輕食,龍蝦芝士流心三文治可算是日間餐牌的代表作。夜晚就主打龍蝦、石鍋菜式,單看賣相已令人口水直流,我們兩位吃貨當然即時食指大動。這裡仍是以龍蝦為主打食材,筆者當然不甘後人,點了一些上次未有試過的菜式。龍蝦玉子燒,玉子煎成磚狀,面頭烙上餐廳的印鑑,側邊放上了一抹薄薄的龍蝦膏,賣相相當吸引。輕輕切開蛋卷,即見到流心滑溜蛋汁,中間夾雜著鮮味十足兼彈牙的龍蝦肉,簡單的食材做出了精彩的味道,令人垂涎三呎。另一龍蝦菜式是意式龍蝦海鮮薄餅,半邊龍蝦頭放在薄餅上面,龍蝦拆肉作為餡料,貨真價實,定價不算太貴,而且成品賣相精美,唯餅底如可以再薄一點會更鬆化

意式龍蝦海鮮薄餅
另一龍蝦菜式是意式龍蝦海鮮薄餅,半邊龍蝦頭放在薄餅上面,龍蝦拆肉作為餡料,貨真價實,定價不算太貴,而且成品賣相精美,唯餅底如可以再薄一點會更鬆化,整體味道不俗。
Master分享盤
Master分享盤,内有三重芝士雞肉烤餅、香脆炸雞翼、章魚燒、香草雞肉條、雞軟骨煎餃子及雙色炸薯條。
三重芝士雞肉烤餅
三重芝士雞肉烤餅,雞肉粒份量足料,三重芝士酥香撲鼻讓人期待,面頭加有蕃茄沙沙酸忌廉醬,微微酸辣,吃落濃中有清,細細件開胃又惹味。
香脆炸雞翼
香脆炸雞翼比平常吃到的肥美,塗上蜜糖BBQ醬及灑上巴馬臣芝士碎後,與水牛城雞翼相類,味道酸甜濃香,入口juicy。
章魚燒
章魚燒味道ok,但仍舊是章魚肉太細粒,只吃到粉漿欠缺口感。
雞軟骨煎餃子
雞軟骨煎餃子皮薄餡足,煎得微脆夠香口,雞軟骨為肉餡帶來點點新奇爽脆口感。
香草雞肉條, 雙色炸薯條
香草雞肉條炸得外皮微脆,內裡雞肉滿滿香草清新,但略嫌有點兒乾身。

雙色炸薯條以薯仔加上蕃薯炸成,一甜一鹹幾香脆,口感特別。

整道分享盤讓客人一次過試足六種出品,份量十足,吃完已差不多半飽了。
吉列牛排配忌廉蘋果咖喱烏冬
吉列牛排配忌廉蘋果咖喱烏冬,貴為此店限定菜式,一定要試下啦,平時吉列豬扒吃得多,吉列牛排還是首次試,牛排不是太厚切,質感有點點乾身肉汁不多,麵包糠炸皮很薄做得不錯,香口得來肉味亦算濃,口感跟吉列豬扒其實十分相近。咖喱烏冬的汁醬呈奶白色,起初還以為是白咖喱,夾起烏冬才發覺原來汁醬是分開兩層的,面層是幼滑的忌廉蘋果汁,下面才是濃香的咖喱汁,將兩種汁醬撈匀後即變成一個又香又滑帶BB辣度的咖喱醬,味道偏甜有點像日式咖喱,以烏冬沾來同吃口感彈牙兼香滑惹味。
Unicorn Dream
最後要一提的是這裡的特飲,全部顏色都很fancy,尤其是這杯Unicorn Dream,吸睛度十分高,女士們見到一定心動,Baby Blue 撞上 Baby Pink,再加上綿花糖,夢幻得來很sweet很有少女氣息,味道甜甜的像波子汽水混上提子味,沙冰質感棉滑,入口舒服透心涼,獨角獸的夢果然很有意境。

整頓飯味道仍舊不錯,加入了新意之餘亦維持到原有的水準,氣氛熱鬧讓人感受到那年青的氣息,價格雖不是太便宜但仍算合理收費,唯一要挑剔的是食物上菜時大都只是暖和,熱度不足影響了少許品質,有待改善。
2016-10-12
5 分鐘 (堂食)
香脆炸雞翼
雞軟骨煎餃子
香草雞肉條, 雙色炸薯條
2016-10-19 349 瀏覽
位於銅鑼灣的Master Kama,是一間 龍蝦為主的餐廳。大愛 龍蝦的我,對於這間餐廳愛不惜手。今晚來到和表姐慶祝生日,相信他會喜歡的。Lobster Roll$188我最愛的 龍蝦包,當然又要吃一次龍蝦夾在烤至微焦脆的面包裡,配上薯條和蕃薯條,賣相吸引每一台都會點上個 龍蝦包,你明白它有多大的吸引力吧龍蝦依然爽鮮,而麵包抹上少少蒜蓉醬,味道更惹味蕃薯條炸得香脆,不沾醬也可以吉列牛排配忌廉蘋果咖喱烏冬 $128此為旺角店限定,因此一於一試上台是看到濃稠的忌廉醬,令人大感興奮咖喱烏冬 藏在滿滿的白色忌廉醬內,把烏冬拉岀來咖喱汁已掛上烏冬,伴上忌廉汁撈均,味美極了 烏冬滑溜帶彈牙,不錯不錯旁邊的吉列牛排也不可輕視,厚切牛排看上去粉嫩色吃下軟身帶牛香,表姐很喜歡Unicorn Dream$58以波子汔水打成的沙冰,賣相吸引迷人呈粉紅粉藍的少女顏色,十分漂亮,值得一試

今晚來到和表姐慶祝生日,相信他會喜歡的。
Lobster Roll$188

我最愛的 龍蝦包,當然又要吃一次

龍蝦夾在烤至微焦脆的面包裡,配上薯條和蕃薯條,賣相吸引
每一台都會點上個 龍蝦包,你明白它有多大的吸引力吧
龍蝦依然爽鮮,而麵包抹上少少蒜蓉醬,味道更惹味
蕃薯條炸得香脆
,不沾醬也可以
吉列牛排配忌廉蘋果咖喱烏冬 $128

此為旺角店限定,因此一於一試
咖喱汁已掛上烏冬,伴上忌廉汁撈均,味美極了

烏冬滑溜帶彈牙,不錯不錯

旁邊的吉列牛排也不可輕視,厚切牛排看上去粉嫩色
吃下軟身帶牛香,表姐很喜歡
Unicorn Dream$58

以波子汔水打成的沙冰,賣相吸引迷人

呈粉紅粉藍的少女顏色,十分漂亮,值得一試