2019-09-25 6161 瀏覽
今晚相約了朋友,去到旺角品嚐龍蝦餐。預先用電話訂位,準時去到,立刻便被安排入座。餐廳空間不大,座位不多。在卡位坐下後,便打開餐牌,選擇的種類當然以龍蝦為主,還有一些西餐禮儀菜式及特式飲品。最後,我選擇了一份龍蝦匯,薄餅、乳豬以及玉子蛋,還有4杯飲品上菜的速度不慢,先來的是巴馬火腿水牛芝士薄餅,餅底很薄,芝士充足,又不會蓋過火腿味。龍蝦玉子蛋卷,蛋質很有口感,鮮甜,但略咸。龍蝦匯,有烏冬,半隻龍蝦,以及一個大龍蝦包。龍蝦湯烏冬,很熱,味濃以不咸,肉質略嚡。龍蝦包,包很香,很鬆軟,配上龍蝦肉,奢華但隨性的美味。龍蝦採用了蒜蓉牛油烤焗,超香,肉質亦不會過老,美味,可惜份量太少。最後是西班牙烤乳豬,很有水煮完再烤焗的感覺,皮香,肉嫩,很入味,不用任何醬汁。飲品,推薦品嚐這裡的沙冰,以及雪糕梳打,我選的是雞尾酒,Master Magic Soda ,採用了蝶豆花,會變色,酸酸甜甜,很開胃,清爽!強烈推薦品嚐這裡的龍蝦匯及乳豬,打卡一流,以且食得非常非常過癮,缺點是份量略為小了一些。Day and Nite by Master Kama (旺角)人均消費300元旺角山東街50號1樓簡單的飲食隨筆,

今晚相約了朋友,去到旺角品嚐龍蝦餐。

龍蝦玉子蛋卷,蛋質很有口感,鮮甜,但略咸。

龍蝦匯,有烏冬,半隻龍蝦,以及一個大龍蝦包。

人均消費300元

旺角山東街50號1樓

簡單的飲食隨筆,有興趣請follow~緣食魔宮。
抵玩指數最高為三星,所有不用自掏錢包者, 將不給予任何指數。
2019-09-20
2019-08-17 5480 瀏覽
店內周邊佈置裝飾都是圍繞著龍蝦這個主角的風格,有超大隻一大一細的龍蝦公仔,配上牆壁俐落的湖藍色底色,佈置用心,總體環境不錯,地方坐落舒服,聊天談心或是三五成群一起CHILL一CHILL也是不錯的地方~.*龍蝦匯 包括 龍蝦包+烤蒜蓉牛油龍蝦+龍蝦什錦海鮮石鍋湯烏冬.~烤蒜蓉牛油龍蝦蒜蓉同牛油味道滲入龍蝦中,味道香濃完美融合半隻龍蝦size,金綠色的蝦膏,肉質爽彈啖啖肉而巨龍蝦拑由於冇落蒜,就可以食到本身的鮮味.~龍蝦包牛油麵包鬆軟香身,龍蝦肉目測又有龍蝦拑肉同很多龍蝦肉,質地彈牙幼嫩配上牛油檸檬汁,更有效突出龍蝦同面包軟滑鮮香的味道.~龍蝦什錦海鮮石鍋湯烏冬要知道我們喜歡打卡關係,烏冬己放很久,但食時石鍋仍能熱辣辣的滾著,持久力十分強~湯底就是濃厚的龍蝦湯,飲了兩三口,味道濃郁,飲後使人溫暖舒暢什錦海鮮有小小的龍蝦,青口,魷魚,同巨形龍蝦頭呢~鳴門卷,栗米,蟹柳,烏冬吸收了龍蝦湯底的精華極為鮮味*獨角獸之夢 UnicornDream是以波子汽水及提子汽水有層次的混入,形成藍粉交替的迷幻顏色,頂中層沙冰質感十分綿滑,面頭仲有粒粒綿花糖點綴出繽紛色彩,充分滿足少女心打卡~.*抹茶心太軟Ma

店內周邊佈置裝飾都是圍繞著龍蝦這個主角的風格,
*龍蝦匯
包括 龍蝦包+烤蒜蓉牛油龍蝦+龍蝦什錦海鮮石鍋湯烏冬
~烤蒜蓉牛油龍蝦
蒜蓉同牛油味道滲入龍蝦中,味道香濃完美融合
半隻龍蝦size,金綠色的蝦膏,肉質爽彈啖啖肉
而巨龍蝦拑由於冇落蒜,就可以食到本身的鮮味
~龍蝦包
配上牛油檸檬汁,更有效突出龍蝦同面包軟滑鮮香的味道
~龍蝦什錦海鮮石鍋湯烏冬
要知道我們喜歡打卡關係,烏冬己放很久,
但食時石鍋仍能熱辣辣的滾著,持久力十分強~
什錦海鮮有小小的龍蝦,青口,魷魚,同巨形龍蝦頭呢~
鳴門卷,栗米,蟹柳,烏冬吸收了龍蝦湯底的精華極為鮮味

*獨角獸之夢 UnicornDream
頂中層沙冰質感十分綿滑,面頭仲有粒粒綿花糖點綴出繽紛色彩,
充分滿足少女心打卡~
*抹茶心太軟Matcha Fondant
暖笠笠的抹茶流心, 食落口耶香濃有致的抹茶香味
心太軟是鑲入一個扮盆栽的杯中,面上噴上CREAM及原粒士多啤梨
旁邊仲有雲呢拿味雪糕,質感香滑味道唔錯
  • 抹茶心太軟盆栽
  • 烤蒜蓉牛油龍蝦
  • Unicorn Dream
  • 龍蝦匯
  • Unicorn  Dream
2020-01-05 164 瀏覽
之前係美國食luke’s lobster食到上晒癮 但係奈何香港冇分店 所以之前就嚟咗呢間專食龍蝦既餐廳 都唔錯幾好食😎·龍蝦芝士mac and cheese$208呢一個相反就超級好食😋😋😋佢個rigatoni係索晒所有芝士汁同埋龍蝦汁 勁入味 同埋入邊都幾多龍蝦肉 推介呢一個 呢一個真係幾好食😍😍·lobster roll $188呢個都好食嘅 佢有稍為烘一烘個麵包 所以都唔錯 但係我就覺得個價錢略嫌貴左少少🙊對比呢一個我會比較推介食佢個mac and cheese😈·焗牛油粟米$48呢個就真係唔建議大家嗌🙊我以為佢係類似韓式嗰種焗粟米 見佢張圖係用鐵板上 但係佢啲粟米本身唔甜 嗰質感好奇怪 加埋佢啲芝士好漏 又冇乜芝士香 所以真係唔係太好食🙊🙊🙊·#rbyeat#rby旺角·📍旺角山東街50號1樓
龍蝦芝士mac and cheese$208
lobster roll $188
焗牛油粟米$48
#rbyeat
#rby旺角
📍旺角山東街50號1樓
龍蝦芝士mac and cheese
龍蝦芝士mac and cheese
食物方面無太大問題。可以推介一下龍蝦包。但服務就要改善一下。1. 無比餐具,主動要求餐具及飲用水。2. 隔離檯同我哋叫同一樣野,隔離食完我哋未到,追一追單,侍應未知道我哋叫左咩就話整緊,足足同唔同人各追左一次。3. 龍蝦餐味道唔差,正準備食完龍蝦後再加小食及飲品,但女侍應非常有效率收哂檯面所有野,並要求我哋確認食物到齊及結帳。4. 較早之前隔離檯結帳,女侍應表示唔收AE,但本人經第二位侍應結帳又突然間可以用AE。
食物方面無太大問題。可以推介一下龍蝦包。
但服務就要改善一下。
1. 無比餐具,主動要求餐具及飲用水。
2019-12-31
2019-12-24 251 瀏覽
平安夜既一餐唔好食既飯一入到去間餐廳已經好凍由入去開始我個人就無暖過 成程手腳凍住咁食個crew話食食下會暖但我想講 d野食好多都唔熱既 頂盡係暖我估係因為今日改左任食mode但出唔切餐 似係放係到等出餐吹凍晒講番野食個鵝肝好食既 龍蝦就一般兩個湯都唔太得 磨菇湯味道好淡 龍蝦湯帶小小苦沙律正常既主食方面 豬肋骨上到黎得小小暖個蟹炊飯終於熱小小 但完全無味 似食糊仔 無味果隻炒蝦正常 青口正常 但全部凍既個酥盒係唯一一樣好食我叫左幾次既黑松露薯條 普通粗薯 無醬既乳豬好食既 夠熱 但我食完佢先比d醬我雞翼 凍既玉子燒 味道好既龍蝦包 好食既總括嚟講 成餐飯都食到我好凍⋯⋯同本身佢claim自己上菜好快 五分鐘上齊 所以晤好叫咁多但其實除左我第一round比較快 其他都好慢 仲要keep住催單⋯⋯嚟到又凍食完餐飯對手冰既講真 呢個價真係晤平 都400幾一位晤好食都算 仲要啲野咁凍 真係無下次
平安夜既一餐唔好食既飯

2019-12-24
平安夜
酥盒
2019-12-24 236 瀏覽
又貴又凍又唔好食一開始訂位係普通餐單,之後先同我講平安夜只有自助餐,一個人$400左右。心諗聖誕節食好啲啦,所以去咗食。一入門口已經好凍,餐廳職員又死都唔肯調高啲溫度。諗住食啲嘢就會曖返,都冇所謂嘅。結果!!嘢食又唔熱(明顯感受到佢自助餐唔夠人手)份量又少、上菜又慢、又多落錯單當然有少部份係好食嘅,例如玉子燒、乳豬、酥盒。但係可惜救唔返成個糟糕嘅用餐經驗我明白佢聖誕節可能想賺多啲,呢個完全冇問題。問題係佢咁嘅服務同質素做爛咗自己嘅招牌
又貴又凍又唔好食

心諗聖誕節食好啲啦,所以去咗食。
一入門口已經好凍,餐廳職員又死都唔肯調高啲溫度。
諗住食啲嘢就會曖返,都冇所謂嘅。
結果!!
嘢食又唔熱(明顯感受到佢自助餐唔夠人手)
份量又少、上菜又慢、又多落錯單

2019-12-24
2019-12-14 303 瀏覽
今個月係女朋友生日月 所以帶女朋友去食啲好嘢啦平時都想試下呢間今日就黎試一試啦精美餐牌揀唔個龍蝦匯龍蝦什錦海鮮石鍋湯烏冬個湯烏冬本身就麻麻地啦但可能太熱同埋啲湯太濃變咗撈烏冬咁龍蝦匯佢岩岩好每份都兩件嘅係一個二人餐黎龍蝦味道唔錯嘅雖然唔算好有鮮味但都多肉食嘅龍蝦包個龍蝦汁同龍蝦包好味嘅呢個餐最好味係呢個包佢夾住龍蝦加埋有啲似千島醬嘅汁係唔錯嘅Latte 女朋友話味道唔錯嘅我就飲呢味 Peach & Lychee tea呢款就比較甜嘅但味道幾香內在環境兩位加埋$609總括黎講價錢都值嘅味道唔錯嘅不過就食過一次就夠喇
今個月係女朋友生日月

價錢都值嘅
味道唔錯嘅
不過就食過一次就夠喇
2019-07-14
$304.5 (晚餐)
龍蝦餐
Peach  &  Lychee  Tea
2019-11-21 490 瀏覽
飯腳搵我在旺角食飯,話帶我去食龍蝦包。 開心到飛起,馬上gogogo!見到佢招牌話 “Love at first bite”, 真係好期待。餐廳設計好有style, 餐牌設計都好有心思。枱枱都食緊龍蝦,所以未落order已經眼球先食,好肚餓。好開心有Cider 飲,試新野:這杯Rekorderlig Cider 好好飲,介紹寫用了瑞士山泉水、士多啤梨、青檸及薄荷釀製,口感好清新,有如果汁,可以飲好多杯的感覺,真係醉左都唔知飯腳要了柚子百香果茶,賣相好靚。 她一向愛百香果,酸酸甜甜好開胃。主角上枱,我們要了龍蝦匯。本來是一份龍蝦包、半隻烤蒜蓉牛油龍蝦、龍蝦什錦海鮮石鍋湯烏冬或飯。 但因烤龍蝦售罄,所以餐廳員工問如果轉兩份龍蝦包給我們可以嗎,我們覺得還好,不用分,所以有兩份龍蝦包了。賣相好靚,麵包好有心思,塗上牛油再烘脆,所以加上新鮮鮮甜又彈牙的龍蝦,再加上特製醬汁及檸檬汁,非常有層次、有多重口感又唔會膩。相當好食。而薯條都炸得很出色,外脆內軟的,食不停口,好快KO。我們要了龍蝦什錦海鮮石鍋湯烏冬,龍蝦湯好濃好香,應該係點題所在。 配菜還有龍蝦肉、青口、蛤肉、蟹柳等都不錯。石鍋幫了大

好開心有Cider 飲,試新野:

主角上枱,我們要了龍蝦匯。

而薯條都炸得很出色,外脆內軟的,食不停口,好快KO。

石鍋幫了大忙,我們食完龍蝦包才起動個烏冬,但食果時仍然是熱哄哄的。
而烏冬放了這麼久,竟然仍不變糊仔,仍然有彈牙口感,這個要讚。

這餐廳整體服務及食物都唔錯,特色餐廳終於試了
都算是Love at First Bite.
2019-08-27
2019-11-18 164 瀏覽
和友人來到Day and Nite by Master Kama,餐廳走小清新風格。選擇了一份餐廳有名的Kama龍蝦匯$468,包括龍蝦包+龍蝦什錦海鮮石鍋湯烏冬。龍蝦什錦海鮮石鍋湯烏冬首先上枱,石鍋湯底熱辣辣,發出微微沙沙起泡聲。除左半大隻龍蝦外,入面還有青口、魷魚,栗米、蟹柳條及鳴門卷等配菜。烏冬夠彈牙,吸收龍蝦湯底的精華,極為鮮味,忍不住飲多啖濃湯﹗牛油麵包夾著龍蝦肉,外面香脆,內裡鬆軟。中間龍蝦肉質鮮味彈牙,混合特別調配的醬汁,鮮味可口。烤蒜蓉牛油龍蝦面舖上了蒜蓉及牛油,可以突出龍蝦鮮味,入口爽嫰多汁。薯條有薯仔同蕃薯條兩款,食到最後還可以保留香甜脆度﹗Grapefruit& Pasion Fruit tea$48:兩層漸變色,好靚。飲落發覺西柚及熱情果味好夾,無苦澀味,而且好清新解渴﹗Double Berries$58:即是士多啤梨及藍莓味沙冰,沙冰滑綿,仲食到粒粒果籽。粉紅及藍色相間,上面放上士多啤梨及藍莓,用來影相打卡一流﹗

龍蝦匯

薯條有薯仔同蕃薯條兩款,食到最後還可以保留香甜脆度﹗

2019-11-05
2019-11-07 161 瀏覽
龍蝦包面包非常鬆軟,厚身的排包,烘過之後有外脆內軟的感覺,甜甜的味道。龍蝦不算太多,奶油另外上,覺得奶油太稠同凍,變左唔可以夾得埋。薯條連薯皮炸,頗出色,本人更欣賞既係蕃薯條,本身蕃薯的甜味不需要任何汁醬。鮮茄虎蝦扁意粉蝦唔係新鮮亦沒有任何味道,鮮茄蓉太咸,基本上似蒜味意粉墨西哥脆片係我暫時食過最難食既墨西哥脆片,非常厚身唔脆,仲要淋淋地。橙色果款味道似熱浪,味道幾好,但可惜淋左口感唔okay;醬汁方面,牛油果蓉加左檸檬,但加太多扣左牛油果味。查不推薦此菜式

鮮茄虎蝦扁意粉
蝦唔係新鮮亦沒有任何味道,鮮茄蓉太咸,基本上似蒜味意粉

墨西哥脆片
2019-11-04 126 瀏覽
<除左龍蝦 其它野食都正!>👍🏻呢間 master kama出左名食龍蝦類食物 lunch同夜晚既 menu唔同 上次食過佢夜晚既龍蝦 set十分唔錯,今次再點點佢其它野食 質素都十分唔錯 👍🏻🍴章魚燒 48 蚊🔥🐙上面充滿住葱同木魚 一上枱夠哂香 醬汁幾甜十分夠味 麵粉質感幾好 幾有黏稠口感 . 入面既章魚夠大粒 同彈牙 整體口感好好👍🏻 🍴鮮茄虎蝦扁意粉 148 蚊 🦐🍜蝦肉好多而且大件爽口🦐有 d芝士碎調味🧀 意粉係扁意粉黎 佢幾彈牙同有口感🍜 而佢既蕃茄醬整得幾好 juicy清新得黎蕃茄味酸甜開胃 . 十分唔錯 🍴英式炸魚薯條 138 蚊🔥🐟勁大碟 fish and chips條魚炸得勁香脆啖啖肉 出面香脆 入面勁滑 點凍沙律醬 好正 薯條有香脆既薯仔條同香甜蕃薯條 🥔點沙律醬同茄汁都好正🍅 如果鍾意既加 d檸檬汁增加清新口感都唔錯🍋🍺asahi draught 78 蚊夠哂清新既 asahi生啤 配 fish and chip等炸野最正 🥤double berris 58 蚊用左紅同藍莓整成既特飲 應該有用紅莓雪糕打成冰 勁冰凍❄ 再加上紅同藍莓既沙冰 梅
<除左龍蝦 其它野食都正!>👍🏻

🍴章魚燒 48 蚊🔥🐙

🍴鮮茄虎蝦扁意粉 148 蚊 🦐🍜

🍴英式炸魚薯條 138 蚊🔥🐟

🍺asahi draught 78 蚊
🥤double berris 58 蚊

沙冰 梅花間竹 酸甜開胃 最啱天氣熱時飲 👍🏻
#沙冰 #藍莓 #asahi #啤酒 #意粉 #蕃茄 #大蝦 #章魚燒 #炸魚 #薯條

Score 平均分 <7.8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Day and Nite by Master Kama
旺角山東街50 號1 樓
~~~~~~~~~~~~
2019-11-04
2019-11-02 101 瀏覽
龍蝦玉子燒甜甜地,好日式,唔會燒得過咗火喉,夠滑。中間夾住龍蝦肉,感覺幾得意呀,因為好少試玉子燒入面係有餡嘅炸薯條配三款特色醬(龍蝦芝士醬、黑松露芝士醬、蜜糖芥末醬)上枱先知除咗薯條,仲有炸蕃薯條,正呀。龍蝦芝士醬就好似稀咗嘅龍蝦忌廉湯咁,龍蝦咪較芝士味濃。蜜糖芥末醬同平時食開嘅有啲唔同,芥末味唔太濃。黑松露芝士醬好好味,三款之中嘅最愛。份量都幾多,如果食炸蕃薯條,唔點醬都好好味。龍蝦海鮮薄餅主菜梗係要揀有龍蝦嘅菜式。鍾意佢係’薄批‘,批邊又脆,唔會太厚好似食麵包咁。分六件,每件都有龍蝦,好平均。呢個一定要趁熱食呀。想飲啲有酒精嘅飲品,佢都有提供。叫咗Day Dreamer Honey 同 Kama Magic Drunk。Day dreamer honey係有lemon juice, rosemary, honey, soda 同 gin 。Gin味唔重,想飲冇咁重酒味嘅,可以揀呢杯。而Kama Magic Drunk冇寫成份嘅,一問之下係以Vodka為主,即點。佢比Day Dreamer Honey較重酒味,鍾意Vodka嘅,呢款唔錯,不過提提你,果味唔濃㗎。

龍蝦玉子燒

炸薯條配三款特色醬
(龍蝦芝士醬、黑松露芝士醬、蜜糖芥末醬)

龍蝦海鮮薄餅

想飲啲有酒精嘅飲品,佢都有提供。叫咗
Day  Dreamer  Honey
Kama  Magic  Drunk
2019-10-28 105 瀏覽
見倒好多嘢都想嗌! 最後揀咗呢啲~最滿意係個忌廉咖哩撈烏冬同意粉咖哩完全cover住每條烏冬 再比一大層fresh cream蓋住 撈起之後 勁棉勁滑 烏冬是煙韌的!海膽甜甜的 意粉嘅cream sauce好足料超creamy! plus蟹肉是real的 蟹殼都lur咗幾次😂but性價比就soso laaa味道:6/10Day and Nite by Master Kama日式雞軟骨餃子 $48吉列牛排配忌廉蘋果咖哩撈烏冬 $148海膽忌廉蟹肉意粉 $158📍旺角
見倒好多嘢都想嗌! 最後揀咗呢啲~
最滿意係個忌廉咖哩撈烏冬同意粉

吉列牛排配忌廉蘋果咖哩撈烏冬 $148
海膽忌廉蟹肉意粉 $158

📍旺角
2019-10-24 131 瀏覽
雙重炸薯條薯條係薯仔啦同埋甜薯兩款,配左三款醬,龍蝦芝士醬,黑松露芝士醬,蜜糖芥茉醬。食到停唔到口,三款醬到同薯條好夾!海膽蟹肉忌廉意粉意粉面就有新鮮海膽,份量雖然唔算多但係都好鮮甜,驚喜就喺下面啊意粉入面係有好多新鮮蟹肉,而且個忌廉汁好creamy !鮮茄虎蝦扁意粉虎蝦多又大大隻,口感好爽好彈。鮮茄蓉醬有啲似肉醬意粉汁味~扁意粉軟加上滿滿的醬汁,好好味呀!三重芝士雞肉烤餅一客有六件,烤餅皮脆脆的,內裏係滿滿的芝士同雞肉,雞肉同芝士好夾,女仔食可以當主食!非常有飽肚感

海膽蟹肉忌廉意粉

三重芝士雞肉烤餅

• 三重芝士雞肉烤餅
同男友兩人打算食餐好點知可以呃錢到咁難譜佢叫左個Lobster Roll個包超厚龍蝦肉得個幾舊賣$188我叫左個kamapot龍蝦芝士湯+雜菜+烏冬中伏個湯稀到似水芝士得幾條絲龍蝦肉? 你就想,得條蟹柳俾你炸。埋單$300 超級失望同嬲爆爆以前開餐廳難,個個會以食物為主搞好食物為根本先至諗裝修而家個個都可以開餐廳,整到個店咁靚有咩用食物原質冇左連小販都不如。
同男友兩人打算食餐好
龍蝦芝士湯+雜菜+烏冬
中伏
個湯稀到似水
芝士得幾條絲
龍蝦肉? 你就想,得條蟹柳俾你炸。

埋單$300 超級失望同嬲爆爆

以前開餐廳難,個個會以食物為主
搞好食物為根本先至諗裝修
而家個個都可以開餐廳,
整到個店咁靚有咩用
食物原質冇左連小販都不如。
Kama pot
2019-10-17