2023-03-11 11 瀏覽
尖沙咀最近多了很多遊客,午飯時段想找一間安靜舒適的餐廳,無意中發現這家裝修型格的Chotto Maki日式店。店內以紅色作主調,感覺時尚,枱與枱之間也不會有壓迫感,而且設有吧枱位置。我與友人點了幾款卷物share食,卷物可add-on 轉套餐,選擇多樣化。Black Magma有別於傳統以紫菜包裏著壽司飯和配料的做法,Chotto Maki是以壽司飯圈著紫菜,中央部分是碎蔥吞拿魚蓉和碎帶子。吞拿魚蓉幼滑肥香,加上天婦羅的脆脆口感,和黑芝麻醬的點綴,友人和我都話無揀錯。Philadelphia 這款新鮮三文魚、忌廉芝士、香滑牛油果伴以飛魚子的卷物,材料分量不少,口感軟潤可口,每人食畢四件已覺非常飽肚。加$48轉Combo,會多左一碗麵豉湯,油甘魚壽司同吞拿魚細卷。油甘魚賣相一般,但入口仍不減甘香。總括來說,我覺得食物質素不俗,而且採用自動型式,快捷方便,我會再光顧。

Black Magma

Philadelphia

2023-03-08 9 瀏覽
Cali Salmon~內裡有炸三文魚、蟹柳、黑白芝麻及椒鹽粉,炸三文魚很肥美,魚油味很香,配上蟹柳,啖啖肉,口感很豐富~Beef iyaki~內裡有照燒牛肉、青瓜絲、腐皮、牛油果、飛魚子、炸蒜、自製醬及鰻魚汁,材料超多,壽司也是十分大件的,吃掉4件後,真心的飽了🤣另加33元換購了腐皮壽司2件,黃瓜小卷4件及味噌湯1碗,感覺很抵,味噌湯更用上保鮮紙包裹整隻外帶碗,保證不會濺出,味道更是不錯,大大碗~白桃烏龍茶~很清新,茶味香濃,白桃味也很突出,不太甜,喝得舒服~

2023-03-06 323 瀏覽
今日天氣唔太凍又唔太熱,仲陽光普照,我同同事就決定買外賣去公園野餐。要揾d容易食又方便,我地一致決定食壽司。我地又想食平少少,但又唔想去買超市壽司,上網揾咗一陣,先揾到呢間。餐廳個門面比較低調,去到附近都要揾咗一陣😅C-Dragon ($68) ⭐️ - 呢款有夠特別炸番薯係壽司卷中間,並配有炸鰻魚、飛魚子再加蛋黃醬同鰻魚汁。個炸番薯雖然夾著係壽司卷嘅中間,又經過由餐廳行去野餐的路程,仲能保持脆脆口感,質素不錯。Chick Chick ($68) - 有4件大大件壽司,由照燒雞,酸黃瓜,牛油果,沙律菜,芋頭片,辣蛋黃醬和黑松露蛋黃醬組成,味道不過不失。Make it Combo (C - 加$48) - 怕唔夠飽,我地叫加錢要個combo, 有兩件帶子壽司、四件三文魚細卷和味噌湯。個帶子好新鮮,仲要大大件,呢個抵食❤️原來食壽司卷都可以做到營養均衡,有飯、有肉,仲有蔬果❤️ 不同食材的口感,再加醬汁調味,豐富層次。之後天氣熱d, 都可以考慮堂食,睇落個裝修同環境都好整潔。

之後天氣熱d, 都可以考慮堂食,睇落個裝修同環境都好整潔。
2023-03-06
  • C-Dragon
2023-03-06 15 瀏覽
今日岀嚟尖沙咀行街,有啲餓,行經Chotto maki,見個環境幾靚幾咁,卷物又吸引,就入去試下。🥒鰻魚 碎帶子 青瓜絲 乾海藻 $78朋友最愛鰻魚,所以點左呢款,呢款係大卷,一口食唔晒,要分開嚟食,有青甜爽口嘅青瓜絲,上面有小粒蘋果🍎啫喱,清甜得嚟又幾清新,再加上特別嘅辣蛋黃醬,整體都唔錯。🐟三文魚 忌廉芝士 牛油果 飛魚子 $78呢個係健康之選,款款配料都好健康,肥美三文魚同忌廉芝士口感一致,味道又不會互搶,同牛油果🥑結合起嚟味道都好夾。再加上脆卜卜帶鮮嘅飛魚子,蛋黃醬同鰻魚汁,味道口感再升級。要讚下卷物嘅飯,食落唔會好散好乾,仲保持軟糯口感,👍🏼🐤炸雞 $38有五件,即叫即炸,未食都feel到熱氣,不過越熱氣越邪惡,仲keep到肉汁,正呀!

🥒鰻魚 碎帶子 青瓜絲 乾海藻 $78

🐟三文魚 忌廉芝士 牛油果 飛魚子 $78

要讚下卷物嘅飯,食落唔會好散好乾,仲保持軟糯口感,👍🏼

🐤炸雞 $38
Chotto Maki開正喺漢口道知名烘焙麵包店Bakehouse隔離,奪目大紅色瓷磚、枱凳同部份深藍色牆色強烈撞色,極富現代感,加上白色透光天花,成個設計好時尚、吸睛,絕對稱得上為打卡餐廳!個人好鍾意佢嘅東瀛女士Q嘜公仔,好得意!餐廳主打特色卷物,即叫即整,價錢由$65至$72不等,亦有提供唔同配搭嘅拉麵、壽司同小食。今次外賣拎走返屋企同屋企人開心share,估唔到連外賣紙盒、紙袋、筷子套都咁精美!➺➺人氣大卷Sea Monster $684大件卷物好有份量,薄薄一層嘅飯卷入面全部都係餡料,塞滿蟹柳、炸蝦、青瓜絲,上面灑滿炸蒜、櫻花蝦、紫薯粉,甜甜嘅鰻魚汁令整體感覺更可口!好鍾意飯粒嘅質感,軟糯煙韌,容易鬆散。➺➺經典中卷Mango Dynamite $68共有8件,一整件飯卷送入口,最深刻嘅係食到芒果嘅鮮甜味!另外,蝦嘅質感都幾彈牙,有啲水份嘅青瓜絲,加上口感爽脆嘅飛魚子,成個配搭好清新,唔覺有濟膩感!推介!➺➺明太子雞翼(兩件)$48食明太子雞翼最開心嘅就係雞翼拆咗骨,食落去啖啖肉!香口嘅雞翼外皮包住滿滿嘅明太子,增添左一份鹹鮮,大口咬落去,好滿足!

➺➺人氣大卷Sea Monster $68

➺➺經典中卷Mango Dynamite $68

➺➺明太子雞翼(兩件)$48
外賣自取
2023-03-05 8 瀏覽
這天約了朋友去看電影,可是朋友需要加班,所以我便在她公司附近外帶了兩份創意卷物當作我們的晚餐。我懶得自己配搭食材,所以直接在餐牌上挑選了兩款人氣大卷 — Beef-iyaki及Chick Chick。每款卷物各有四大件,對女生來說,份量算是很滿足!照燒牛肉卷物配搭了青瓜絲、腐皮、牛油果、飛魚子及炸蒜,而照燒雞則配搭酸黃瓜、牛油果、沙律菜、芋頭片。味道方面,我覺得整體很好!食材配搭營養很均衡,口感層次亦很豐富,因此我覺得這裡的壽司卷是充滿驚喜的!
韓式壽司自然諗起呢間,喺尖沙咀嘅呢間分店,環境好靚,絕對值得打下卡。————————————————————————#Crunch 💰72 呢個人氣大卷既餡料有三文魚、沙律菜、蘆筍、甜蛋、天婦羅脆脆、櫻花蝦 。呢個有芥末蛋黃醬同黑芝麻醬。呢個卷一客有四大年,個飯卷好有厚度,好多材料,望落好夠豐富,好滿足。#C-Dragon 💰75 依款經典中卷自己都好中意!有炸鰻魚、炸蕃薯、飛魚子,配有蛋黃醬同鰻魚汁。平時好少見飯卷有炸蕃薯,食落好夠飽肚,而且蕃薯好夠甜。呢款卷size細少少就有8件,同朋友size可以食多幾款口味!#三文魚火炙壽司 呢個一客有三件,三文魚size都好有份量,三文魚控要試下喇!
————————————————————————
#Crunch 💰72

#C-Dragon 💰75

#三文魚火炙壽司

2023-02-27
外賣自取
午餐
2023-03-05 20 瀏覽
這間尖沙咀壽司店專門售賣特色外賣卷物,用料配搭新頴,大大件卷物色彩繽紛🌈。餐廳主要做外賣,不過也🉑️以堂食,有提供座位用餐。全部卷物即叫即做,確保新鮮衛生。點完外賣,先發現😂原來可以自創卷物,卷物由內至外自己揀選配搭,自己話事!下次再黎食呢款先。❀Beef-iyaki $68一盒有四件卷物,每件都大大件🤩牛肉飯卷入面有好多牛肉,牛肉係薄切一層一層,牛肉好入味,味道甜甜地。再加上大量青瓜絲,腐皮,牛油果,飛魚子,炸蒜…. 成個卷物色彩繽紛🌈超級爆餡,口感好豐富。❀Philadelphia $72一盒有八件小卷物,三文魚配牛油果🥑係經典卷物之一。上層佈滿薄薄嘅牛油果同飛魚子,用蛋黃醬同鰻魚汁做調味,層次好豐富。入面加左忌廉芝士,口感更加軟滑,帶有芝士鹹香味,又不會太膩,味道好夾。❀日式炸雞 $38一份有6件炸雞🍗,外皮好香脆,內𥚃仍保留肉汁,肉質鮮嫰,啖啖肉。

❀Beef-iyaki $68

❀Philadelphia $72

❀日式炸雞 $38

2023-03-04
15 分鐘 (外賣自取)
  • Beef-iyaki
  • 日式炸雞
  • Philadelphia
2023-03-01 8 瀏覽
今天去開尖沙咀,去左壽司。餐廳鄰近海防道,由地鐵站出站僅幾分鐘時間。首先叫左Black Magma ,配料有帶子、吞拿魚蓉茸夾天婦羅脆脆的組合配黑芝麻醬,帶子十分大粒兼新鮮,吞拿魚蓉配天婦羅脆脆,魚蓉超好味又脆卜卜,小朋友大人都岩食,酥脆爽口,香味十足。另外我叫了chick chick,菜式名稱發音模仿鷄的叫聲,令人知道係食鷄。入面有照燒鷄、酸瓜、牛油果同沙律菜,色彩十分鮮豔,頓時食慾大增。最後我叫了combo C,組合中包括帶子壽司、三文魚細卷同麵豉湯,帶子十分新鮮兼清甜,三文魚細卷充滿淡淡的魚香,肥美而不漏喉,老少咸宜,而麵豉湯底有豆腐作配襯,惹味無窮。

2023-02-22
2023-02-27 12 瀏覽
同小朋友去完科學館,佢地想食壽司!🍣 諗起尖沙咀既Chotto Maki 壽司款式多又有湯麵食🍜 由於平日同未係放工時間,一家可以先包場食住先😜店舖裝修型格,運用紅、藍色感覺別於一般壽司店。點了兩份中卷🍣、兩碗湯麵🍜及一份炸雞🍗shareCalifornia: 蟹枊🦀️、牛油果🥑&飛魚子Mango Dynamite: 炸蝦🍤、青瓜絲、芒果🥭、飛魚子&鰻魚汁豬骨湯拉麵🍜鴨胸、北寄貝、珍珠筍、溏心蛋擔擔湯烏冬🍲明太子魚餅、北海道帶子、泡菜、溏心蛋&炸蒜日式炸雞🍗總結:別於一般壽司店,型格、坐位闊落、壽司分量十足、亦有小食及湯麵提供、值得一試!

店舖裝修型格,運用紅、藍色感覺別於一般壽司店。

點了兩份中卷🍣、兩碗湯麵🍜及一份炸雞🍗share

California: 蟹枊🦀️、牛油果🥑&飛魚子
California

Mango   Dynamtic

豬骨湯拉麵🍜
鴨胸、北寄貝、珍珠筍、溏心蛋
豬骨湯拉麵

擔擔湯烏冬🍲
明太子魚餅、北海道帶子、泡菜、溏心蛋&炸蒜
擔擔湯烏冬

Mango   Dynamtic
擔擔湯烏冬
日式炸雞
2023-02-21 274 瀏覽
經過漢口道見到間好型裝潢好有特色嘅舖頭,原來chotto maki係尖沙咀開左分店~日式外賣店。係fushion sushi,仲要個樣好吸引,價錢唔係好貴,決定買外賣黎試下!😋 ⭐chick chick $68 4大件~照燒雞,酸黃瓜,牛油果,沙律菜,芋頭片辣蛋黃醬,黑松露蛋黃醬好多料呀~雞肉係一大塊,好入味仲要唔乾~牛油果有細細一塊岩岩好,唔會好膩加埋沙律菜食成件事好清新~⭐Black Magma $78 8小件~碎帶子、吞拿魚蓉,天婦羅脆脆黑芝麻醬呢個好有驚喜~ 吞拿魚蓉勁多,加埋天婦羅脆脆超有咬口食落去層次100分,同黑芝麻醬一齊食好夾最後想試下佢嘅帶子Sushi ($45)+$15就可以有火灸~佢地所有sushi 都係睇住佢地即場包即場整,勁新鮮~另外佢地仲有拉面可以食,呢個就留番下一次先📍Chotto Maki尖沙咀漢口道42號漢威大廈地下B號舖#eatwithlittleme #foodie #foodiehk #food #hkfoodie #instafood#foodphotography#香港美食 #美食 #美食推薦 #852#hkfoodlover#hkfoodi

⭐chick chick $68 4大件~
照燒雞,酸黃瓜,牛油果,沙律菜,芋頭片
辣蛋黃醬,黑松露蛋黃醬

好多料呀~雞肉係一大塊,好入味仲要唔乾~
牛油果有細細一塊岩岩好,唔會好膩
加埋沙律菜食成件事好清新~

⭐Black Magma $78 8小件~
碎帶子、吞拿魚蓉,天婦羅脆脆
黑芝麻醬
呢個好有驚喜~ 吞拿魚蓉勁多,加埋天婦羅脆脆超有咬口
食落去層次100分,同黑芝麻醬一齊食好夾

最後想試下佢嘅帶子Sushi ($45)
+$15就可以有火灸~
佢地所有sushi 都係睇住佢地即場包即場整,勁新鮮~

另外佢地仲有拉面可以食,呢個就留番下一次先

📍Chotto Maki
尖沙咀漢口道42號漢威大廈地下B號舖

#foodphotography
#香港美食 #美食 #美食推薦 #852#hkfoodlover#hkfoodie#foodiehk#foodie#hkblogger#hk#hkig

#尖沙咀美食 #尖沙咀
2023-02-17 16 瀏覽
之前響灣仔返工成日去呢間買特色卷物做lunch, 而家冇再響灣仔返工,好耐冇食,今日在尖沙咀逛街發現原來漢口道有分店,即刻買回味吓。尖沙咀呢間分店被灣仔嗰間大,較多座位可以坐堂食,裝修都幾靚幾特別。chick chick 呢度所有卷物都係即叫即做,呢款係人氣卷品之一。賣相吸引,一睇就知餡料豐富。呢個係大飯卷,有4件,件件份量十足,一口咬下飯卷,餡料超多,口感豐富,燒雞香口肉質唔嚡口,牛油果新鮮口感綿密,沙律菜爽口。飯卷上的炸芋片脆口,飛魚子卜卜脆加上香辣蛋黃醬同埋黑松露味蛋黃醬,呢個飯卷教人滿足。帶子壽司帶子超大又新鮮,味道鮮甜,超正,三件$45好似有啲貴,但是物有所值。Philadelphia呢個係中卷,有8件,每件係一口size。入面嘅餡料有三文魚同水牛芝士,飯卷上面鋪咗牛油果,牛油果同肥美三文魚係絕配,再加上充滿奶香到嘅水牛芝士,真係好好食,唔好睇佢細細一件,都幾飽肚㗎。

chick chick

帶子壽司

Philadelphia

1K
2023-02-17 37 瀏覽
一間裝修得極具現代風格的日式卷物店,現場賣的卷物都非常有特色,基本上都是其他店舖看不到的,非常有創意!此外還有提供拉麵,也看到有不少人在吃!Beef-khaki ($75)這個是4件的大卷,可以看到份量真的是非常大的,一口是吃不完的,差不多要2-3口,還是滿滿的料!這個是燒牛肉是主角,佔了差不多一半的量,吃起來是鹹甜口味的,其他腐皮,牛油果,青瓜絲佔另外一半,吃起來爽脆中帶點牛油果的綿香,最後因為加了飛魚子的關係,所以也有點海鮮的風味,整體味道豐富有層次!C-Dragon($75)這個我覺得最有趣的地方是用上了炸番薯,再配上我喜歡的炸鰻魚,兩樣都是我喜歡的,但完全沒想過可以一起吃!這個是8卷的,尺寸是一口的。炸鰻魚和炸番薯都是炸得非常香脆的,而番薯就保留了一點番薯的脆度,不是綿綿的口感,這是挺特別的,而鰻魚就帶有魚香。而表面亦撒上了蛋黃醬,鰻魚汁和飛魚子,為炸物解一解油膩,又增加了鮮味和香味!C Combo($48)這個套餐包括了2件帶子壽司,四件三文魚細卷和味噌湯。帶子肉厚吃起來嫩滑鮮甜,而三文魚嫩滑有油香,兩個都挺有質素!

Beef-khaki ($75)

C-Dragon($75)

C Combo($48)

Let's Go 為你搜羅吃喝玩樂情報〰️日本情壞裝修足料卷物店| DIY 日式車仔麵-#letsgo香港美食 #letsgo香港美食情報 #letsgo香港好去處 #letsgo尖沙咀美食 #卷物 #日本風 #日式 . 「Chotto Maki」於灣仔、中環及尖沙咀均設有分店,尖沙咀分店以湖水藍色作為店外主角,內牆以復古鮮紅色為主調,而天花板「井」字大燈箱則仿照日本榻榻米設計;店鋪主打創意卷物 Signature Rolls、Classic Rolls、DIY 日式車仔麵及多款小食,而自創卷物方面有多款配料選擇,包括三文魚、天婦羅蝦、照燒牛肉、鰻魚、龍蝦、蟹柳等,蔬菜就有牛油果、露筍、紅菜頭及芒果等,再配醬料和Toppings,例如天婦羅脆脆、櫻花蝦、炸蒜片、飛魚子等。『Sea Monster』$75內餡包括蟹柳、炸蝦、青瓜絲、櫻花蝦、炸蒜、紫薯粉、鰻魚汁及自製醬,超多配料又足料,一份四大件。『Cali Salmon 』$78屬於 Classic Rolls 一份八件,餡料有炸三文魚、蟹柳、黑白芝麻及椒鹽粉,壽司飯偏淋,整體口感不錯。.🏡環境舒適:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😋好味指數:😋😋😋😋🏼
Let's Go 為你搜羅吃喝玩樂情報〰️

𝔼𝕞𝕒𝕚𝕝:letsgo.kopy@gmail.com
2023-01-21
  • Sea Monster
2023-02-15 14 瀏覽
游完水,想近近地搵好嘢食,經過漢口道嘅 #Chotto Maki,裝修非常時尚型格😍 以卷物同日式車仔麵為主!🍣Spice Me Up 鰻魚,碎帶子,青瓜絲,乾海草 $78 好豐富,好足料,個口有番咁大就可以一啖食得哂! Combo set 帶子壽司,三文魚細卷 + 麵豉湯 $48 帶子壽司好鮮甜,有驚喜!三文魚細卷則正常水準🍣Cali Salmon 炸三文魚,蟹柳,黑白芝麻 $78中卷就真係可以一啖一件,炸三文魚配上黑白芝麻,好香口!🍱Combo set 油甘魚壽司,吞拿魚細卷 及 麵豉湯 +$48 油甘魚好鮮甜,高質!細卷正常發揮明太子雞翼 $48明太子飽滿地注入雞翼😋😋 啖啖肉,好味樽裝可樂 好夠氣!好耐未飲過樽裝可樂!再叫多個外賣俾爸爸Black magma roll 碎帶子,碎吞拿魚蓉,天婦羅脆脆$78正!吞拿魚蓉無得輸!配埋天婦羅脆脆增加口感!值得一提外賣盒都好靚!😍行過門口都唔知係餐廳,好在喺OpenRice搵到
以卷物同日式車仔麵為主!

好豐富,好足料,個口有番咁大就可以一啖食得哂!

帶子壽司好鮮甜,有驚喜!三文魚細卷則正常水準

🍣Cali Salmon 炸三文魚,蟹柳,黑白芝麻 $78
中卷就真係可以一啖一件,炸三文魚配上黑白芝麻,好香口!

油甘魚好鮮甜,高質!細卷正常發揮

明太子雞翼 $48
明太子飽滿地注入雞翼😋😋 啖啖肉,好味

樽裝可樂
好夠氣!好耐未飲過樽裝可樂!

再叫多個外賣俾爸爸

行過門口都唔知係餐廳,好在喺OpenRice搵到