其實早早經以吃過銅鑼灣分店,感覺不錯。這次光臨尖沙咀的分店,是由於在尖沙咀區番工,很多餐廳都吃過…也就再度幫襯,反正友人未有來過試~由於不是太餓的原故,兩個女仔最後點了一個Set Dinner,再加上單點了乳鴨和一客菠蘿雪芭。餐廳的環境較暗,很合適談天,不過坐位與坐位之間的空間較少。冷凍日本磯煮鮑魚配凍鮮蝦這個冷凍的頭盤很值得推介,雖就是跟晚餐的,可是也不馬虎,日本磯煮鮑魚很入味,爽口彈牙,而凍鮮蝦也同樣很爽甜,好吃!燒牛脷配日本蜜糖芥辣這個牛脷跟上次一樣同樣的厚厚分量,雖就是厚厚尺寸的一件,可是一點也不“鞋口”,吃起來還是軟軟的,有點像是午餐肉味道,沾以蜜糖芥辣一起吃,挺特別。蟹肉蘑茹日本年糕以白汁來烹調這個年糕,吃起來很不錯,年糕的軟硬度適中,入味得來不會太過heavy。艾迪BB鴨 HK$88這是一個每日限定來的,同時也是餐廳獲獎菜來,BB鴨真的很推薦大家點來吃!外脆內軟,肉質嫩滑多汁,跟平日酒樓吃到的完全不一樣,雖說是BB鴨,但不是小小的沒有肉,真的很錯~菠蘿雪芭 HK$78雪芭很別緻,以一個小巧的日本菠蘿盛上,每一口的雪芭都充斥著菠蘿的香甜味道,內裡還有少量菠蘿果肉,作為這頓晚
其實早早經以吃過銅鑼灣分店,感覺不錯。
這次光臨尖沙咀的分店,是由於在尖沙咀區番工,
很多餐廳都吃過…也就再度幫襯,反正友人未有來過試~
再加上單點了乳鴨和一客菠蘿雪芭。
餐廳的環境較暗,很合適談天,不過坐位與坐位之間的空間較少。
冷凍日本磯煮鮑魚配凍鮮蝦
這個冷凍的頭盤很值得推介,雖就是跟晚餐的,
可是也不馬虎,日本磯煮鮑魚很入味,爽口彈牙,
而凍鮮蝦也同樣很爽甜,好吃!
燒牛脷配日本蜜糖芥辣
這個牛脷跟上次一樣同樣的厚厚分量,
雖就是厚厚尺寸的一件,可是一點也不“鞋口”,
吃起來還是軟軟的,有點像是午餐肉味道,
沾以蜜糖芥辣一起吃,挺特別。
蟹肉蘑茹日本年糕
蟹肉蘑茹日本年糕
以白汁來烹調這個年糕,吃起來很不錯,
年糕的軟硬度適中,入味得來不會太過heavy。
艾迪BB鴨
艾迪BB鴨 HK$88
這是一個每日限定來的,同時也是餐廳獲獎菜來,
BB鴨真的很推薦大家點來吃!
外脆內軟,肉質嫩滑多汁,跟平日酒樓吃到的完全不一樣,
雖說是BB鴨,但不是小小的沒有肉,真的很錯~
菠蘿雪芭
菠蘿雪芭 HK$78
雪芭很別緻,以一個小巧的日本菠蘿盛上,
每一口的雪芭都充斥著菠蘿的香甜味道,
內裡還有少量菠蘿果肉,作為這頓晚餐的句號真不錯!
一人分的Set Dinner份量也不少,可以兩個人share來吃,
然後再單點其他主食,這樣就可以多試幾款。
像是艾迪BB鴨等是不會跟餐的。

2016-06-10
5 分鐘 (堂食)
艾迪BB鴨
菠蘿雪芭
  • 凍鮮蝦
2016-07-03 5152 瀏覽
上次來Chef stage吃午餐, 印象不錯. 今次約友人F晚飯, 再次光顧這間餐廳.星期五的晚上, 是不少人的happy friday, 所以餐廳的食客甚多, 未夠七時已幾近滿座! 本來想散點食物, 但友人說晚餐($498) 的食物種類豐富, 又有前菜, 又有幾個頭盤, 又湯, 主菜, 甜品, 很大堆頭, 比較抵吃, 於是轉點晚餐.由於晚餐沒有包飲品, 本想點鮮果汁, 但侍應說已經售罄! 所以只好點了雜果特飲 ($40). 這杯由生果茶加雜果調出來的飲品, 果茶味重, 味道較甜. 是日生蠔不知是來自哪裡的生蠔, 肉質也算厚, 帶有極重的海水味, 味道偏鹹, 完全蓋過了蠔的味道.海鮮冬蔭忌廉湯上枱已經聞到冬蔭功的獨有酸味, 這個是以西餐煮法去煮的冬蔭功, 加左忌廉, 味道變得柔順, 沒有那般嗆喉, 但仍能喝到冬蔭功味道和濃重的香茅味. 湯內的海鮮也不少, 有蟹肉, 帶子, 蝦肉粒, 可惜鮮味一般.黑松露日本年糕黑松露汁本身很香, 可惜年糕沒有應有的煙靱口感, 反而入口偏硬. 咖喱蟹肉配熱脆包咖喱汁味道微辣, 香味偏弱, 有蟹肉絲但份量不多; 加上麵包本身不夠脆又不夠熱, 口感一般.磨菇
是日生蠔
海鮮冬蔭忌廉湯
松露日本年糕
咖喱蟹肉配熱脆包
磨菇法國田螺
田螺本身沒甚味道, 反而旁邊件碟的紫薯蓉, 又甜又滑溜, 比平常的薯蓉更香甜
香燒原條鮮魚配酸甜香草汁
友人說是盲鰽魚, 燒得皮脆又夠熱, 但肉質有點削. 配上店家自製的微辣泰式綠色醬汁, 微酸甜帶辣的味道, 不但除去魚腥味, 更令魚肉更美味!
美國慢燒牛肉眼
牛肉點了medium rare, 不過上枱時, 牛肉滲出血水. 友人L說不能接受, 於是要求廚房再略煮一下. 慢燒牛肉的肉質不硬, 牛肉香味也算ok.
藍莓芝士蛋糕
藍莓忌廉芝士芝味不俗, 可惜雪得不夠硬, 偏腍身, 有點溶, 消化餅底也偏腍不夠脆, 美中不足.

侍應超有效率, 收碟速度奇快, 不過禮貌也OK.
2016-06-10
  • 香燒原條鮮魚配酸甜香草汁
2016-06-29 3602 瀏覽
紀念日,當然要浪漫一下食餐好o既老公一早就book左諾士佛臺呢間有情調o既西餐廳食晚飯雖然老公遲左book位,book唔到窗邊位,但坐中間環境都不錯我地叫左2個晚餐share食前菜當然揀左我地2個都好鐘意食o既生蠔啦!侍應話今晚係蘇格蘭蠔d蠔好新鮮,好甜呀!完全唔需要加醬汁,本身o既蠔味已經好出餐湯我叫左冬陰功忌廉湯一入口個感覺係好有驚喜!冬陰功味都好出,辣辣地,好香香料味而忌廉都好幼滑感覺好fusion,好特色老公就揀左黑松露湯佢話個黑松露味好香,好濃郁另外個餐仲有幾款小食黑松露年糕估唔到又幾夾喎個年糕好煙韌咖哩蟹肉麵包呢個我覺得麻麻地,因為個麵包係林o既,同埋個咖哩味唔夠重黑椒田螺都幾香幾惹味個田螺林林地,好入味主菜黎啦!黑毛豬扒一食落口,嘩!好好味呀!同一般豬扒好唔同!充滿肉汁肉質好林食後個口入面仲會充滿一陣好香o既肉味慢燒牛肉食落肉質好似平時食buffet果d燒牛肉咁,但肉汁同個味就濃好多香好多肉質林得黎又有少少質感仲有陣炭燒味最後,甜品係藍莓cheese cake本身以為無咩驚喜,但食落又好幼滑喎!仲好香芝士味總括全晚菜式都好滿意!service亦不錯不過就貴左少少
紀念日,當然要浪漫一下食餐好o既
老公一早就book左諾士佛臺呢間有情調o既西餐廳食晚飯

我地叫左2個晚餐share食

前菜當然揀左我地2個都好鐘意食o既生蠔啦!
侍應話今晚係蘇格蘭蠔

d蠔好新鮮,好甜呀!完全唔需要加醬汁,本身o既蠔味已經好出
蘇格蘭生蠔
餐湯我叫左冬陰功忌廉湯

一入口個感覺係好有驚喜!冬陰功味都好出,辣辣地,好香香料味
而忌廉都好幼滑
感覺好fusion,好特色
冬陰功忌廉湯
老公就揀左黑松露湯

佢話個黑松露味好香,好濃郁
另外個餐仲有幾款小食

估唔到又幾夾喎
個年糕好煙韌
咖哩蟹肉麵包

呢個我覺得麻麻地,因為個麵包係林o既,同埋個咖哩味唔夠重
咖哩蟹麵包
黑椒田螺

都幾香幾惹味
個田螺林林地,好入味
黑椒雜菌田螺
主菜黎啦!

黑毛豬扒

一食落口,嘩!好好味呀!
同一般豬扒好唔同!充滿肉汁
肉質好林
食後個口入面仲會充滿一陣好香o既肉味

肉質林得黎又有少少質感
仲有陣炭燒味
慢燒牛肉
最後,甜品係藍莓cheese cake

本身以為無咩驚喜,但食落又好幼滑喎!仲好香芝士味
藍莓芝士餅
蘇格蘭生蠔
冬陰功忌廉湯
藍莓芝士餅
2016-06-28 2434 瀏覽
之前已經食過銅鑼灣舖"西餐大排檔" 覺得不錯,原來尖沙咀亦有店舖名為 "Chef Stage",適逢要預祝好友生日,特意邀請好友食餐好的,於是今次我揀選了尖沙咀的Chef Stage 餐廳,我預先已訂了位。我們大約7:30p.m.到達,一出電梯就見到會變色的霓虹燈招牌不停閃動,一邊門則擺放著得獎獎項和証書,而另一邊門則貼上雜誌和報章的報導及介紹,門頂還掛上"最佳廚師"等字。侍應安排了靠窗邊坐位給我們,可以望到維港及The One 附近的建築物,感覺尤如高居臨下。其實座位之間較為擠迫,燈光稍為昏暗,很適合情侶,夫妻前來晩餐。可能今晚較為人多,冷氣稍為不足,覺得有啲焗和熱。  看看餐牌, 也有很多選擇.在炎熱既天氣,先來一個迷你海鮮拼盤 $498。這個海鮮拼盤包括有生蠔4隻,鮮蝦8隻,鮑魚2隻,日本刺身帶子2隻,紐西蘭聖子剌身。拼盤一放上桌,當然係手機食先啦,我們淨係影呢個拼盤都影左好耐,以為食既時候已經唔凍,但原來依然keep到夠冰凍。生蠔 - 好大隻,好肥美,好新鮮,可以不用加檸檬汁或醬汁也不會覺腥,而且肉質亦很爽,不會覺得腍,亦有少少海水咪,少少咸咸地,夠原汁原味,亦沒有沙。唯不知是
  看看餐牌, 也有很多選擇.
迷你海鮮拼盤
生蠔
生蠔 - 好大隻,好肥美,好新鮮,可以不用加檸檬汁或醬汁也不會覺腥,而且肉質亦很爽,不會覺得腍,亦有少少海水咪,少少咸咸地,夠原汁原味,亦沒有沙。唯不知是那個地方的生蠔。
鮑魚
鮑魚 - 鮮嫩爽口,肉質厚實,有濃郁的鮮味,嚼勁十足,很腍滑。
日本剌身帶子
日本剌身帶子 - 新鮮,帶子肉爽口
鮮蝦
鮮蝦 - 鮮蝦鮮甜,蝦肉厚實,有蝦味,蝦大隻,我把牠砌出心型
聖子刺身
聖子刺身 - 爽口,新鮮甜美,似食象拔蚌刺身,不會覺腥。
紅酒, 白酒各 $58
白酒 $58

我朋友點了白酒,配海鮮一流。白酒夠冰凍,初嚐有少許微酸,後來再品嚐時清淡易入口。

紅酒 58
而我點了紅酒,初嚐覺得紅酒有點厚身,有少少渣,亦有少少酸,可能紅酒未抖夠氣,後來我攤一攤再飲,已經好容易入口,亦沒有酸澀味。
香港豬扒包 $88
澳門豬扒包就食得多,但香港豬扒包我就未食過,又見餐牌上註明"必食",所以我們便點了一客。侍應將香港豬扒包放上桌上,有種懷念感覺,原來用上硬朱仔包夾住豬肋條肉,並已切成兩份,還附上羅勒葉和菠蘿。硬朱仔包外表看上去很脆,但其實依舊很硬和結實,再加上用慢煮烹調黑毛豬肋條肉,雖然豬肋條肉因用慢煮烹調方法而令肉質很腍滑,有肉汁味道,不覺又乾又"嚡"口,而醃漬味道剛好適中,不會偏鹹或偏淡,但想一啖一口食這個包真的不容易,我倆只好用刀叉再細切,然後慢慢咀嚼。

燒西班牙正家宗黑毛豬肋條肉 $158
羅勒葉+新鮮菠蘿
黑毛豬肋條肉用慢煮烹調方法而令肉質很腍滑,有肉汁味道,不覺又乾又"嚡"口,而醃漬味道剛好適中,不會偏鹹或偏淡,份量都算多,配以紅酒一齊食,非常配合。羅勒葉+新鮮菠蘿可以有醒胃作用。
燒原隻法國春雞 188
最後亦點了"燒原隻法國春雞" ,皮脆肉嫩,肉質夠滑溜,而且醃得入味,可以不用沾隨附上的醬汁,亦覺得好味。伴菜有南瓜,青椒,蕃茄,茄子,紫薯等疏菜類食物,令今晚晩餐全肉類。

離開時才發現原來有另一邊是對正維港海邊,風景十分美麗而且還很浪漫.
題外話/補充資料: 侍應服務不錯, 因佢地會見到食完一樣食物, 才收碟及送上第二樣食物, 有須要時, 佢地會主動幫我地換碟等餐具.
2016-06-01
鮮蝦
聖子刺身
  • 燒西班牙正宗黑毛豬肋條肉
2016-06-27 835 瀏覽
適逢同男友38個月紀念日,佢帶我嚟到呢個好評如潮嘅風景西餐廳試試。果然一上到19樓呢度,眼廉下除咗有附近嘅樓景睇下之外,遠處仲有海景。下午6點半坐底,算係睇到日落到夜晚,讚!呢家餐廳話事人Eddy 喺酒店同馬會做過㕑,而餐廳桌上嘅餐碟餐具擺設感覺都華麗,我喜愛呢度嘅酒紅色餐巾,覺得可以為餐廳格調升lv.!情侶可以坐喺窗邊食晚飯,夠浪漫。Set dinner $498都算唔錯,有1款凍食,1個湯,3個前菜,一個甜品,有埋餐飲就好嘞!凍食叫咗個海螺洋蔥沙律,螺肉夠咬口,切開細細舊方便食,而且都有好幾粒,配埋沙律菜夠清新。呢個黑松露蘑菇湯一上枱就好香。食到一粒粒菇菌,夠味,杰身多少少較好。再嚟前菜三寶,不得了,前菜通常得一款,而家可以一次過食三款,唔洗揀!呢個黑松露年糕坊間好少食到,無味嘅上海年糕加上黑松露湯汁同蘑菇一齊食,係一個中西fusion food, 係唔會唔好食嘅新嘗試。咖哩蟹肉配熱脆麵包呢,啲咖哩蟹肉汁滿滿咁淋咗上去啲麵包度,清楚睇到一絲絲嘅蟹肉舖面,而麵包唔會一早被浸過軟,不坊切細細舊包,然後四邊浸滿汁。放心,夠汁任你點。凈係食主菜邊夠飽,叫多咗碟香蒜生燒大蝦,差唔多手掌咁大隻
凈係食主菜邊夠飽,叫多咗碟香蒜生燒大蝦,差唔多手掌咁大隻大蝦,開咗邊放滿焦香咗嘅蒜蓉,蝦嘅肉質夠彈牙,啖啖大啖肉,一個人要霸晒一隻先滿足!
再點咗燒法國原隻春雞,夠香夠大份,最喜歡薯菜部份加入咗紫蕃薯蓉,無根無雜質,creamy好滑。
食到飽飽,都依然要點甜品。叫咗個美國醇朱古力蛋糕,畫碟夠簡約精緻,放上超濃朱古力味,唔太甜。
2016-06-27 864 瀏覽
今日朋友帶Vi黎左呢間餐廳晚飯, 之前已經聽過唔小朋友既好評, 今日終於自己黎試下~ 星期6擔心會好多人, 所以未到6點就上到黎, 天仲未夜, 可以望到蔚藍既天空仲有小小維港既景色, 位於19樓, 景觀十分唔錯, 相信夜晚會仲有情調~見到menu既dinner set幾抵食, 所以2個人點左一個set再加幾款單點share~dinner set頭盤有3隻澳洲smoky bay生蠔, 生蠔十分鮮甜, 海水味濃, 口感creamy滑溜, 好味~餐湯揀左黑松露蘑菇湯, 份量唔太多, 黑松露味好香, 而且入面有好多蘑菇碎, 增加口感~dinner set仲配有3款前菜, 包括黑松露年糕, 蟹肉咖哩包同埋蘑菇法國田螺, 睇落都好吸引, 所以Vi一開頭話呢個set dinner 幾抵食, 又有生蠔又有咁多頭盤~呢個黑松露年糕好好味, 好小見年糕會配黑松露sauce, 個汁好rich好香, 而d年糕就好煙un,好味道~蟹肉咖哩包就普通d, 面包有點太淋, 但咖哩味係香而辣既, 蟹肉亦唔小~蘑菇法國田螺亦係水準之作, 田螺好彈牙, 同個蘑菇汁好match~main course揀左美國慢煮牛肉眼, 一
main course揀左美國慢煮牛肉眼, 一黎到wa左一聲, 好大塊而且顏色粉嫩, 未食都知道唔會鞋口~ 牛肉眼經過慢煮, 肉汁依然鎖住, 肉質好軟嫩, 牛味亦香, 唔洗點汁都已經好好味, 而且以setdinner既main黎講真係幾大份~
最後set 既甜品就失望左d, blueberry cheesecake, 但cheesecake太林, 口感似忌廉同埋無咩芝士味, 成個set都好好食差在個dessert比較一般~
除左set dinner我地再點左一份三文魚cesar salad同香港豬扒包, 三文魚cesar salad又係好大份, d煙三文魚多到好誇張, 沙律菜好爽口, sauce夠哂多, 又係抵食之選, 3-4個人share都夠~
香港豬扒包
香港豬扒包幾特別, 第一次o係西餐廳食豬扒包, 面包烘得外脆內軟, 入面夾左好多豬扒, 配有芥末醬, 夾埋都幾好食~
飲品要左菠蘿冰都sangria red, 特別一提杯sangria red好易入口好好飲, 果味重, 唔太中意飲酒既Vi都好喜歡~
2016-06-25
2016-06-27 671 瀏覽
朋友介紹呢間chef stage唔錯,香港仔,銅鑼灣都有分店,九龍人當然揀尖沙咀啊!一上到去,環境非常好,飽欖尖咀同維港美境,本身想坐窗口位,所以天未黑就來諗住可以坐到,點知全部窗口位book嗮,遲一步來應該乜位都無哂,下次都係book左位先啊我地見set dinner好抵食,$498有生蠔有湯,三前菜,一主菜,甜品,所以叫左一份,另外再散叫一個冷盤,湯,同主菜日本帶子配蜜糖麵豉汁 $188帶子刺身好鮮甜,配蜜糖麵豉汁睇落怪怪地,原來甜甜地味道好match套餐包既三隻生蠔,size唔係好大隻,但肥美飽滿蟹肉濃湯配鮮蠔杯 $128蟹肉湯味道濃郁,喝一口再吃旁邊既生蠔,口感細膩,一個字~鮮黑松露年糕煙un軟糯既年糕配上菌香四溢既黑松露忌廉汁,立時變得更矜貴另外仲有下面兩款都係套餐包既前菜,份量不大,作為前菜剛剛好咖哩蟹肉配熱脆麵包磨菇法國田螺薯蓉海鮮大會 $248裡面有鮑魚,帶子,鮮蝦同魚柳,薯蓉用上蕃薯代替薯仔,甜甜地幾得意,仲無咁濟香燒原條鮮魚配酸甜香草汁 $498套餐既主菜,見到原條魚已經好吸引,一定要試下,上枱時已好香,魚皮燒至香脆,配以酸甜香草汁吃好開胃最後仲有甜品,軟滑香濃既芝
日本帶子配蜜糖麵豉汁 $188

套餐包既三隻生蠔,size唔係好大隻,但肥美飽滿
蟹肉濃湯配鮮蠔杯 $128

蟹肉湯味道濃郁,喝一口再吃旁邊既生蠔,口感細膩,一個字~鮮
黑松露年糕

煙un軟糯既年糕配上菌香四溢既黑松露忌廉汁,立時變得更矜貴

另外仲有下面兩款都係套餐包既前菜,份量不大,作為前菜剛剛好
薯蓉海鮮大會 $248

香燒原條鮮魚配酸甜香草汁 $498

最後仲有甜品,軟滑香濃既芝士蛋糕,由天光食到天黑,又過了滿足既一晚!
3K
2016-06-27 1635 瀏覽
食西餐最重要有氣氛、凝望窗外黄昏落霞的景緻漸變為夜景、真是樂透、食物看起來也特別好味啲。精選晚餐$498加一、有沙律或生蠔二選一、湯、三款頭盤、主菜、甜品、以咁嘅陣容、無論食物質素如何、己覺得價錢相當合理。來自澳洲的Coffin Bay、肉質算厚、帶子位非常鮮甜、但不知為何海水鹹味太嗆、蓋過了蠔的鮮味。印象中的黑松露蘑菇湯是濃稠較滯喉。今天試了這個比較清、沒有Creamy感覺、但又不失忌亷和黑松露香味、粒粒磨菇的口感非常豐富。頭盤有三款、可算是以本傷人、對消費者而言卻之不恭啦。年糕煙煙靱靱和無味的口感我本身不太喜歡食、但配以濃郁黑松露醬汁、跟年糕非常夾味、意外地食多了幾塊。蟹肉絲吸收了咖喱汁精華、越食越散發出辛辣味道、非常惹味可口、配合脆飽確一流。磨菇汁煮法国田螺、味道略遜於牛油香草薯茸的煮法、沒有那種合拍的火花。要求六成熟的牛肉眼、看似全熟、可能是慢燒的效果。好彩肉質尚算軟腍、咀嚼起來有牛香、味道中規中矩。是日甜品是Tiramisu和鮮果。香濃帶咖啡香味、軟熟、不過甜、滋味。整個套餐相當不錯、唯獨欠缺了一杯餐後飲品、其實成本不高、為何要吝嗇這一點呢!!

Coffin Bay
黑松露蘑菇湯
頭盤有三款、可算是以本傷人、對消費者而言卻之不恭啦。

咖喱蟹肉配熱脆飽
磨菇法国田螺
Tiramisu和鮮果
2016-06-24
咖喱蟹肉配熱脆飽
Tiramisu和鮮果
C+搵食團||浪漫歎粉紅色慢煮牛牛 - CHEF STAGE de Eddy Chu男人係食方面既浪漫可能係豆腐火腩飯要男人週不時製造浪漫驚喜好似有點難--不過新一代女性有時浪漫都唔係一定要由男方製造做女友既有時都可以為對方自製浪漫下邊個話浪漫一定要人地製造家?--今次ms.C就自製浪漫比果浪漫驚喜丹尼先生去左尖沙咀既CHEF STAGE de Eddy Chu 食隻粉紅色浪漫牛牛--由於ms.C係一個完美主意者所以預先Book左位晚飯時間7:00左右到已經有8, 9成滿坐好彩ms.C一早Book左位姐(呢張係臨走前影)--門口一大個霓虹光管招牌加一個Open Kitchen可以見到廚師精心工作--門口位置都有關於呢間餐廳既介紹剪報--餐廳位於設計好特別既大廈樓層兩邊都有180度既玻璃牆設計一邊係向海,對住海港城海景另一邊就係向尖沙咀內街都有少少海景既--我地倆口子被安排坐係向尖沙咀內街望住尖沙咀既街景享受ms.C今次既自制浪漫--未開餐之前行到熱辣辣開飯前整杯 菠蘿冰杯特飲--菠蘿冰當然有菠蘿喇平時果D可能得幾粒罐頭料今次係有成串新鮮菠蘿--我地兩個都熱愛生蠔所以先黎果 迷你海鮮拼盤
男人係食方面既浪漫

可能係豆腐火腩飯

要男人週不時製造浪漫驚喜

好似有點難

不過新一代女性

有時浪漫都唔係一定要由男方製造

做女友既有時都可以為對方自製浪漫下

邊個話浪漫一定要人地製造家?

今次ms.C就自製浪漫

所以預先Book左位

晚飯時間7:00左右到

已經有8, 9成滿坐

好彩ms.C一早Book左位姐
(呢張係臨走前影)

門口一大個霓虹光管招牌

加一個Open Kitchen

可以見到廚師精心工作--

門口位置都有關於呢間餐廳既介紹剪報

餐廳位於設計好特別既大廈

樓層兩邊都有180度既玻璃牆設計

一邊係向海,對住海港城海景
另一邊就係向尖沙咀內街

平時果D可能得幾粒罐頭料

今次係有成串新鮮菠蘿

我地兩個都熱愛生蠔

所以先黎果

迷你海鮮拼盤 || Mini Seafood Platter $498
雖然話係迷你拼盤

但份量十足

生蠔 x 4 / 鮑魚 x 2 隻 / 日本刺身帶子 x 2 隻 / 鮮蝦 x 8隻 / 紐西蘭

睇落每樣野都係少少

但食晒呢盤野都唔少野

都有少少飽

所以我地最後都有加左一份

7 Course 既Tasting Set Dinner Menu 兩份食

沙律 || Salad

滑滑既

藍莓芝士蛋糕

作為完結

就咁樣我既自制浪漫就完結了

丹尼先生下次到你製造浪漫比我喇!
題外話/補充資料: 情侶慶祝情調好好
2016-05-29
  • 迷你海鮮拼盤
  • 美國慢燒牛肉眼
2016-06-26 727 瀏覽
年前在頭條報紙看到大廚Eddy Chu的介紹,一直都想找機會來試試。今次終於的起心肝book位,與男友來撐枱腳。近年,亞士厘道樓上鋪花款愈來愈,與年輕時只有酒吧的時代大不同。Chef Stage佔了整個5樓,一出𨋢就可看到。2邊擺滿了大廚Eddy Chu的「戰績」。餐廳的裝潢實而不華,以實力吸引顧客。餐廳分左右2邊,左邊空間較闊落,還可以看到海景。右邊雖看不到海,但景色蠻開揚,唯一不足是位置較迫夾。而我們就被安排坐在右邊⋯⋯還是先看看餐牌~1人餐$498,有6道菜,signature的黑松露年糕也包括在內。精選2人餐多了海鮮拼盤。當然還可以散叫。除了西廚Eddy Chu,還有香港朱古力甜品大師Jeffery Koo出品的甜品呢!😍😍為了留肚吃埋Chef Koo的甜品,我們點了2個1人餐($498),前菜都選了生蠔。生蠔新鮮度一般,完無口感、欠缺蠔味。作為前菜,有點失望。😕蘑菇湯夠足料,黑松露味道濃郁,每一啖口感幼滑而濃厚。愛吃辣的我,更喜歡這個泰西合壁的冬蔭公忌廉湯!海鮮用料豐富,有蝦、帶子、蜆肉⋯⋯鮮味十足。忌廉湯口感滑溜,辣中帶酸,味道配搭新奇而完美。得奬菜式~ 黑松露年糕,果然名

Chef Stage佔了整個5樓,一出𨋢就可看到。
2邊擺滿了大廚Eddy Chu的「戰績」。

餐廳的裝潢實而不華,以實力吸引顧客。

還是先看看餐牌~
精選2人餐多了海鮮拼盤。
當然還可以散叫。
生蠔

生蠔新鮮度一般,完無口感、欠缺蠔味。作為前菜,有點失望。😕
黑松露蘑菇湯
蘑菇湯夠足料,黑松露味道濃郁,每一啖口感幼滑而濃厚。
海鮮冬蔭公忌廉湯
愛吃辣的我,更喜歡這個泰西合壁的冬蔭公忌廉湯!

黑松露年糕
得奬菜式~ 黑松露年糕,果然名不虛傳。

據報導,這道菜是意大利薯仔丸子Gnocchi的變奏。

黑松露醬汁香濃而creamy,配上煙韌的日本年糕出奇地match。
咖哩蟹肉配熱脆麵包
喜歡吃咖哩蟹又厭麻煩,這個咖哩蟹肉可以頂一頂癮。

咖哩質地濃厚,辣味不強,淡淡的襯托蟹肉鮮味。再吃埋沾滿咖哩蟹肉的麵包,好有泰菜的感覺。

如麵包可軟熟一點更好。
蘑菇法國田螺
田螺口感有點腍,不夠爽口。但小妹蠻喜歡這個蘑菇汁,口感濃厚、味道香濃,又一足料之作。

伴碟的以紫薯代替薯蓉,紫薯蓉甜度適中,口感亦蠻幼滑。讓吃慣薯蓉伴碟的味蕾有新衝擊。👍
美國慢燒牛肉眼
medium rare的肉眼扒非常厚身。外表燒得香脆,肉質juicy、軟嫩,甚有咬口。

肉味香濃,完全不用gravy也夠美味。
西班牙橡果級黑毛豬肉眼蓋
$498 dinner set價錢可以嚐到黑毛豬肉眼蓋,可謂非常吸引。

肉眼蓋亦蠻厚身,味道濃郁。配上黑椒輕煎,肉質爽脆,保持juicy。

伴碟繼續少女風,用上紫薯蓉。
Blueberry Cheese Cake
是日跟餐甜品是Blueberry Cheese Cake。

Cheese cake質地creamy,藍莓味自然、不人工。但略嫌不夠結實,不是小妹喜歡的質地。餅地較薄,口感有點失色。
Blueberry Crumble
最後,當然要以Chef Koo的甜品作結。☺️

Blueberry Crumble外皮焗得非常鬆脆,內𥚃果肉滿滿,既香又軟熟。

吃得有點膩嗎?可吃點雲尼拿雪糕清一清味蕾,再繼續吃😄

伴碟的雪糕也不馬虎,香濃而幼滑,與crumble配合得宜。

撇除頭盤的生蠔,其餘的菜式都很有水準。以$498可以試到酒店大廚精心菜式,不妨試試~

海鮮冬蔭公忌廉湯
Blueberry Crumble
2016-06-25 435 瀏覽
友人相約去一間高级大排檔,當然要去看看是怎樣一会事。不用煩惱,選擇套餐。生蠔 入口非常之咸,味完全被鹹味蓋過,吃不到的鮮味😢黑松露蘑菇湯,這個餐湯有別平日的湯,這沒有加入忌廉,反而更討好,切成細細粒的磨菇加上松露香味,入口時口感十分清淡美味。黑松露煮年糕 ,好像有點九不搭八,其實很合拍,這次松露加上大量忌廉煮成的醬汁味道比松露磨菇湯濃郁得多,跟入口煙韌的年糕很夾得😋咖哩蟹肉包,還好份量不是很多,咖哩味不算濃郁和麭包混着吃👍。蘑菇法國田螺, 比較喜歡一般的香草焗田螺味道,配菜的紫薯蓉甜美,非常之討好。慢燒肉眼扒, 有点像roast beef, 牛肉眼上桌時色澤粉嫩, 入口肉質鬆化有嚼勁,牛味滿濃郁,對比醬汁有点平凡。最後甜品,是Tiramisu,入口很軟滑很甜,所以先吃水果比較好。
友人相約去一間高级大排檔,當然要去看看是怎樣一会事。
不用煩惱,選擇套餐。
生蠔 入口非常之咸,味完全被鹹味蓋過,吃不到的鮮味😢
黑松露煮年糕
咖哩蟹肉包
蘑菇法國鐵幕
慢燒肉眼扒
2016-06-24
黑松露煮年糕
慢燒肉眼扒
2016-06-24 418 瀏覽
尖沙咀下下話食DINNER度度都好多人~今日想食西餐朋友就上網搵到一間樓上西餐廳~!一黎到已經坐滿左人, 留番個名夜D番番轉頭先有位食呀依度有SET DINNER, $498一位都算中價位不過佢依度個SET三個前菜都有齊, 其實都幾多野食!同埋難得有生蠔可以揀, 好開心!先上生蠔, 兩個人每SET有三隻所以TOTAL就有成6隻生蠔就無得揀既, 但果晚既款海水味比較重, 我個人就無咩所謂既相對SIZE唔算大, 因為通常SIZE大係CREAMY D不過就海水味淡D喇再黎就係湯, 我同朋友一人揀左一款, 上面係冬陰忌廉湯, 下面係黑松露湯兩個我都好喜歡! 黑松露湯味道出色, 松露香氣足冬陰忌廉湯夠特別, 同埋其實唔辣架, 怕辣朋友應該一戰之後就係前菜, 每個SET都有齊三款前菜架, 好正咖喱蟹肉麵包就咖喱蟹肉還可以, 但個包就唔係脆既同MENU講既脆就有D失望喇中間既黑松露年糕都OK, 不過黑松露味就無個湯咁濃郁磨菇法國田螺就一般啦~我朋友OK但我自己就覺得可以考慮轉下個SAUCE主菜叫左黑毛豬同肉眼, 普普通通無咩特別不過佢隔離有紫薯蓉, 有驚喜 跟餐仲有個甜品, 果日係蛋糕黎叫左兩杯C
尖沙咀下下話食DINNER度度都好多人~
今日想食西餐朋友就上網搵到一間樓上西餐廳~!
一黎到已經坐滿左人, 留番個名夜D番番轉頭先有位食呀
依度有SET DINNER, $498一位都算中價位
不過佢依度個SET三個前菜都有齊, 其實都幾多野食!
同埋難得有生蠔可以揀, 好開心!
先上生蠔, 兩個人每SET有三隻所以TOTAL就有成6隻
再黎就係湯, 我同朋友一人揀左一款,
上面係冬陰忌廉湯, 下面係黑松露湯
兩個我都好喜歡!
黑松露湯味道出色, 松露香氣足
冬陰忌廉湯夠特別, 同埋其實唔辣架, 怕辣朋友應該一戰
之後就係前菜, 每個SET都有齊三款前菜架, 好正
中間既黑松露年糕都OK, 不過黑松露味就無個湯咁濃郁
主菜叫左黑毛豬同肉眼, 普普通通無咩特別
不過佢隔離有紫薯蓉, 有驚喜
跟餐仲有個甜品, 果日係蛋糕黎
叫左兩杯COCKTAIL, 上面果杯就冇咩酒味幾易入口岩女仔飲
下面果杯酒味就幾重下, 岩男仔多D
總結黎講個景都唔錯, 座位就少少迫啦但係樓上食西餐又有生蠔既都係唔錯既選擇呀
2016-06-22 722 瀏覽
自己一直也有留意各式的私房菜,喜歡這些小店的經營模式,讓廚師和客人的距離感可以拉得更近,感覺比較輕鬆自在。 而人稱「西餐浪子」的Eddy Chu,也在我的checklist裡榜上有名。 有朋友跟我說過,Eddy這次開的餐廳是走「大排檔」路線的,所以不要對餐廳的裝潢,有過分的期待。「大排檔」給我的感覺,是坐在路邊,四處旁人吞雲吐霧,地上有若干的紙碎,身穿白色襯衣的中年待應,和親民的價錢。 當然,這間餐廳沒有以上的感覺,和「大排檔」這3個字配合到的,應該是親民的氣氛。餐廳位於尖沙咀亞士里道,街道旁有不少的西式餐廳,酒吧,所以也十分熱鬧,而它的位置則在19樓,所以可算是靜中帶旺。 來到餐廳的入口:左門擺放了不少大廚參賽的「收獲」,看來真的可以用「獲獎無數」來形容。 而右面則放有雜誌的採訪報導,以及報章的介紹。 餐廳不算很大,只有約10張枱,而裝潢也絕對沒有「大排檔」的感覺,座位與座位之間的空間感不算很多,而窗邊的座位可享有開揚海景,遺憾的是今次我忘記了訂位,所以只能對海景望門興嘆了。 餐牌很簡單,有一人餐,有二人餐,再加一些散叫的海鮮拼盤,和小食可供選擇,而我和老婆2個人到訪,

來到餐廳的入口:

而右面則放有雜誌的採訪報導,以及報章的介紹。
餐牌很簡單,有一人餐,有二人餐,再加一些散叫的海鮮拼盤,和小食可供選擇,而我和老婆2個人到訪,當然是Order了二人餐啦!
首先來到的是飲品,原本套餐是跟2杯餐酒的,但奈何今日我要開車的緣故,所以只能喝無non-Alcohol Drink,餐廳職員推介了這杯飲品,飲落的感覺飲Fruit Punch,但比Fruit Punch更酸,很開胃!
Seafood Platter
Seafood Platter 8/10

海鮮拼盤包括有4隻生蠔,2種唔同款,一大一小,大的海水味較重,而我比較喜歡小的,感覺較為腍身,口感很Creamy,味道鮮甜。

鮑魚有2隻,日本刺身帶子2隻,鮮蝦4隻,聖子刺身有4-6小塊,全部都好新鮮,有3個醬可以選擇,其中聖子刺身我覺得最好味,好彈牙,口感像象拔蚌!
乳酪芒果雜菜沙律配西班牙48個月黑毛豬風乾腿 9/10

parma ham平時食得多,但有48個月既黑毛豬真的很少吃到,此豬入口細膩帶有鹹香,鹹淡適中,真的和一般餐廳吃到的有莫大的差別!
海鮮冬陰公忌廉湯 9/10

這個湯的感覺很特別,有點像在泰國餐廳吃到的冬陰公忌廉醬,但它做得比較甜,不飲泰國店那種辣味較重的感覺,很fusion,而湯的口感亦很厚身。
海鮮冬陰公忌廉湯
黑松露蘑菇湯 7/10

黑松露蘑菇湯則相對較為遜色,說的不是這個湯味道不好,蘑菇放了很多,味很重,黑松露的分量也很均勻,只是這個湯比起冬陰公忌廉湯欠缺了一點新意。
磨菇法國田螺 7/10

法式田螺配有濃濃的磨菇醬汁,另外亦配有紫薯伴碟,田螺肉汁香甜,彈牙,吃一口田螺,配一小口紫薯,感覺沒有那麼腻,真的沒有想過紫薯伴田螺會有這效果
咖哩蟹肉配熱脆麵包 8/10

初初上碟的時候不知道這個是甚麼,也要再看一看餐牌,才記得這個是蟹肉脆麵包,濃濃的咖哩汁,再有一絲絲的蟹肉,感覺有點像農夫包,但又沒有農夫包那麼heavy,麵包外脆內鬆化,很有新意的菜色。
黑松露年糕 7/10

黑松露年糕細細碟,但黑松露的分量一點也不少,忌廉醬汁十分濃,配合年糕煙韌的口感,很有層次。
西班牙橡果級黑毛豬肉眼蓋 9/10

黑毛豬最近吃不少,但橡果級的黑毛豬,今次是第一次試。

黑毛豬吃落口有濃郁的堅果香味,隨後的甘香甜味和微鹹在嘴裏徘徊,久久不散,不同級數的黑毛豬,吃在口裡,的確感受不同,好味!
美國慢燒牛肉眼 9/10

慢燒烹調的方式,是把牛肉以低溫慢慢烘烤,從而將甜美肉汁保留在牛肉之中,今次我也是點了medium,牛扒色澤漂亮,微帶粉紅色,單單是賣相,我已經收貨了,要切下去肉汁慢慢從牛扒的中央流出,吃下去不鞋身,很juicy,絕對有上乘的功夫才能燒出的牛扒,幸福的感覺又再出現了!
是日甜品 - 藍莓芝士蛋糕配生果 7/10

今天的是日甜品是藍莓芝士蛋糕配生果,芝士蛋糕做得比較軟身,而生果的分量也剛剛好,為這豐富的晚餐劃上了完美的句號。
藍莓芝士蛋糕配生果
埋單$1388 (+1) ,價錢絕對超值,有上乘的食物,配上上乘的烹調功夫,這價錢,在酒店絕對吃不到同樣的東西,但這裡卻可以滿足你味蕾的需要,大概這就是Eddy「大排檔」的原意吧。
2016-06-16
Seafood Platter
海鮮冬陰公忌廉湯
藍莓芝士蛋糕配生果
2016-06-22 437 瀏覽
此餐廳為名廚EDDY CHU開設,係餐廳門口擺放多個EDDY o既獎項,可見其實力非凡~ 呢間西餐仲有個主題 - 西式大排檔,叫得做大排檔,環境的確係唔似平時fine dining o既西餐廳,走較為輕鬆o既路線,令食客食得無咁拘謹,而且,某d食物都幾fusion架 呢度有一人餐、二人餐同a la carte,我地兩個都懶得諗食咩,所以就叫左個二人餐啦 這裡是為廚師而設o既表演舞台 雜果賓治原本2人餐係包2杯餐杯,但我地兩個今晚都唔係好想吸收酒精,所以就問下侍應有咩無酒精飲品代替,佢好好咁介紹左呢杯雜果賓治俾我地,雜果賓治成日都有得飲,我鐘意佢呢度用上新鮮生果,酸酸地咁好開胃 海鮮拼盤分別有生蠔4隻、鮑魚2隻、日本刺身帶子2隻、鮮蝦4隻、紐西蘭聖子刺身,一大盤冰鎮住咁上,派頭十足,再配上3種醬汁 - 日式醬油、香草青檸汁、COCKTAIL SAUSE,生蠔其實係有兩款品種分別提供2隻,全部海鮮都好新鮮,我特別鐘意個聖子刺身,配上香草青檸汁出期地夾,而且十分爽口,好一個頭盤作為序幕 乳酪芒果雜菜沙律配西班牙48個月黑毛豬風乾腿呢個沙律用乳酪取代沙律醬作為dres
這裡是為廚師而設o既表演舞台
雜果賓治

乳酪芒果雜菜沙律配西班牙48個月黑毛豬風乾腿
呢個沙律用乳酪取代沙律醬作為dressing,令整道菜更為健康,芒果作為夏天時令生果都無失場,夠晒清甜,用上黑毛豬風乾腿而唔係慣用o既parma ham令我更為喜愛
黑松露蘑菇湯
黑松露味道濃郁,我鐘意佢無將d蘑菇打到變醬而係仲保持到一小小粒咁,令個湯更加有口感
海鮮冬蔭忌廉湯
呢個湯混合左泰國同西式o既元素,新鮮感十足
第一啖飲落去除左有熟悉o既忌廉湯味,同時滲出冬蔭公o既味道,帶小小辣,估唔到可以咁夾,海鮮亦都俾都足,每一口都可以連到至少一舊海鮮食,強烈推介必試!
黑松露年糕
又係fusion野,呢道菜o既黑松露味比起頭先o既蘑菇湯更加濃,忌廉份量做得剛好,岩岩好足夠所有年糕沾上
咖哩蟹肉配熱脆麵包
fusion fusion fusion~~
最鐘意新配搭~~
平時食咖哩就總會叫多籃包沾咖哩汁食,今次就直接將佢地mix埋一齊,蟹肉唔算多,個咖哩幾香,麵包仲保持到脆,証明無整定攤係度擺到淋晒喔
磨菇法國田螺
磨菇汁好濃,田螺大大粒,我最鐘意佢整左個紫薯蓉,唔會淨係啖啖淨係食田螺咁dry
西班牙橡果級黑毛豬肉眼蓋
此黑毛豬係食橡果大,所以唔會有平時o既豬騷味,雖然無乜脂肪,但肉質一d都唔軔,呢道主菜跟上紫薯蓉而棄用一般o既薯蓉,更為健康有益
美國慢燒牛肉眼
友人叫左medium,果然夠晒生
我就唔太慣食咁生o既牛但都試左一小舊,RIB EYE脂肪相對較少但同樣地好淋,好JUICY,成塊牛扖夠晒大舊,目測應該大約8OZ
是日甜品
當晚o既甜品為藍莓芝士蛋糕,再附上一碗生果,食完咁大舊肉之後有番d生果平衡一下唔錯唔錯
藍莓芝士蛋糕芝士味唔算好濃,反而個藍莓醬個味就更加突出,為今晚畫上一個完美句號

呢個2人餐有咁多野食,真係細食少少都唔得,絕對可以一次過滿足晒好多食慾願望呀

2016-06-20
2016-06-19 2394 瀏覽
之前都有一直留意有咩好野食,最近就睇到Chef Stage呢間西餐。見到好多好評,食物都好吸引,所以就趁星期日book左位同朋友一齊試下呢間餐廳上左lift係19樓 一出門就到門口啦 係門口已經見到好多對呢間餐廳既報章雜誌推介,似乎唔錯的感覺入到黎餐廳里面,感覺好開揚,見到有尖沙咀既海景同高樓大廈,仿如置身係城市中進餐,加上當日既藍天同餐廳時尚既格局,心情都放鬆了佢地提供既係4-Course lunch set,我同朋友分別點左黑毛豬同美國牛肉眼。佢既set lunch都包左:栗米火腿沙拉,黑松露湯,蕃茄香草面包,主菜,甜品同飲品。呢個係沙拉,好清新,感覺要是清清口腔的味蕾,為接下來既食物做好準備之後就係呢個黑松露湯,我好中意佢既黑松露香,成個湯都好幻滑,好香好濃黑松露既菇菌味我仲用呢個湯黎點跟餐既蕃茄香草面包。講下個面包,感覺好特別,我同朋友都係第一次食,開頭仲以為面包入面既係辣椒,原來係蕃茄肉,真材實料呀,好味我同朋友都決定加$48叫多左呢個海鮮拼盤,真心新鮮同好抵食,只係加$48,就有生蠔,飽魚,帶子,象拔蛑,每樣都好有鮮味好大隻飽魚呀omg仲好有鮮味大愛!!朋友叫左呢個美國牛肉
上左lift係19樓 一出門就到門口啦
係門口已經見到好多對呢間餐廳既報章雜誌推介,似乎唔錯的感覺
沙拉
海鮮拼盤的飽魚
好大隻飽魚呀omg
仲好有鮮味
大愛!!
美國牛肉眼
朋友叫左呢個美國牛肉眼8成熟,肉質好嫩滑,味道又好好,配上跟餐既醬汁,感覺成塊肉眼既肉汁都被煎封住,一切落去,d肉汁一下子溢了出來,肉還是熱騰騰的,點上配餐既醬汁,好搭配呀
橡果級黑毛豬肉眼蓋
另外,我叫左呢個橡果級黑毛豬肉眼蓋,肉眼其實姐係比較嫩滑既肉,又有雪花油脂既分佈,將黑毛豬既味道更為顯著了
呢2個餐都係配上脆肉瓜,甜椒,茄子同紫薯,真係好特別呀!出面餐廳食既會跟炸薯條,但呢度就係微甜既紫薯蓉同其他蔬菜,紫薯既香甜配上肉眼既嫩滑同油脂,好像剛平衡了那肉的口感,反而帶出了肉的鮮味
甜品
黎到甜品,我同朋友都好中意:係凍既朱古力吉士puffs
賣相好精緻好吸引,而味道甜而不膩,可謂為呢餐畫上左一個完美既句號
我地2個人食左2個餐再加海鮮拼盤,都係$411 。但以呢個質素既餐廳同食物,仲有良好既服務,真係不比酒店既fine dining差

2016-06-19
海鮮拼盤的飽魚