2017-09-28 187 瀏覽
見到openrice好多好評,就膽粗粗同男友去試菜🤓餐廳唔係好大,坐位唔係好迫,岩岩好👍🏻我地2個人叫左2杯酒+2個前菜+2個主菜,本身以為細細碟叫多啲,上菜時都嚇左一嚇,份量充足,味道適中,埋單$1000😊佢地上菜好細心,唔會一次過黎,慢慢上👏🏻今晚既晚餐好滿足❤️

今晚既晚餐好滿足❤️
2017-09-26 150 瀏覽
星期日的中午令人懶洋洋,最適合食個late lunch再去行街街。之前食過銅鑼鑼的姐妹店- 西餐大排檔,已經覺得好有水準,九龍人不想過海就可以食Chef Stage de Eddy Chu,一樣是由Eddy Chu監督,質素有保證。Lunch價格比夜市更親民,平均$170已可以享用一頓豐富的午餐。午市套餐包含鰻魚沙律,南瓜湯,蒜蓉包。西班牙橡果級別黑毛豬 ($158),橡果級別是黑毛豬的最高級別,真正身嬌肉貴,肉質結實但又不鞋口,加上少少鹽煎熟再配上醬汁已相當美味。燒美國牛肉眼扒 ($178),因為跟小朋友一起吃,選擇了要熟一點,點了7成熟,內裡的肉剛好全燒熟成了粉紅色,肉質粉嫩。如果是自己獨自吃會點5成熟,肉會更嫩一點。伴碟跟有香芋蓉,內裡有粒粒香芋粒,比普通的薯蓉香口,多了點香芋味,少了點奶味。甜品是藍莓芝士蛋糕,入口即溶化,有著綿花糖般的質感。

午市套餐包含鰻魚沙律,南瓜湯,蒜蓉包。
甜品是藍莓芝士蛋糕,入口即溶化,有著綿花糖般的質感。
尋晚同男朋友去左尖沙咀食晚飯🍽~~~佢帶左我去一間幾有情調嘅西餐廳燈光都幾有情調同氣氛☺️.仲要食緊野嘅時候 有人會係你身邊彈結他唱抒情歌🎤好Chill!!!😂😂.乳酪鮮蝦芒果雜菜沙律 ($138)呢個沙律配搭好Fresh 入面有乳酪同芒果令味道有d酸酸甜甜 特別開胃~😋加上有爆爆珠 食落口感又再豐富左一層!.焗法國連殻食田螺 ($128)極度推介呢碟❤️❤️同傳統田螺唔同佢係外層圍住脆脆的餅乾包住田螺再加上底層既蒜蓉 令到口感不單調☺️而且味道好香 好好味😋.紅咖喱蟹肉配熱脆麵包 ($148)佢嘅咖喱係唔算辣用脆麵包沾上咖喱一齊食 唔會覺得淨係食咖喱感覺咁寡而咖喱𥚃有切成一條條嘅蟹肉作配搭令到有一陣微微嘅鮮甜味 好食啊😋.我地每人各自叫咗唔同嘅湯🍲黑松露磨菇湯 ($68)鐘意黑松露嘅我 簡直大愛好Creamy 松露味好濃郁~.忌廉鮑魚冬蔭海鮮湯 ($88)而男友飲嘅冬蔭公湯🍤 而𥚃面真係有原隻鮑魚😳😳再有原隻帶子及一隻甜蝦 味道帶鮮甜性價比極高!.紐西蘭聖子配米酒白汁扁意粉 ($168)呢碟意粉🍝加了米酒去煮所以令聖子完全無腥味而且聖子亦好新鮮 帶鮮甜味道!配上白汁係明智之選 令味道超cre
尋晚同男朋友去左尖沙咀食晚飯🍽~~~
佢帶左我去一間幾有情調嘅西餐廳
燈光都幾有情調同氣氛☺️

乳酪鮮蝦芒果雜菜沙律 ($138)
呢個沙律配搭好Fresh 入面有乳酪同芒果
令味道有d酸酸甜甜 特別開胃~😋
加上有爆爆珠 食落口感又再豐富左一層!
乳酪鮮蝦芒果雜菜沙律

焗法國連殻食田螺 ($128)
極度推介呢碟❤️❤️同傳統田螺唔同
佢係外層圍住脆脆的餅乾包住田螺
再加上底層既蒜蓉 令到口感不單調☺️
而且味道好香 好好味😋
焗法國連殻食田螺

紅咖喱蟹肉配熱脆麵包 ($148)
佢嘅咖喱係唔算辣

用脆麵包沾上咖喱一齊食 唔會覺得淨係食咖喱感覺咁寡
而咖喱𥚃有切成一條條嘅蟹肉作配搭
令到有一陣微微嘅鮮甜味 好食啊😋

我地每人各自叫咗唔同嘅湯🍲
黑松露磨菇湯 ($68)
鐘意黑松露嘅我 簡直大愛
好Creamy 松露味好濃郁~
黑松露磨菇湯

忌廉鮑魚冬蔭海鮮湯 ($88)
而男友飲嘅冬蔭公湯🍤

而𥚃面真係有原隻鮑魚😳😳
再有原隻帶子及一隻甜蝦 味道帶鮮甜
性價比極高!
忌廉鮑魚冬蔭海鮮湯

紐西蘭聖子配米酒白汁扁意粉 ($168)
呢碟意粉🍝加了米酒去煮
所以令聖子完全無腥味
而且聖子亦好新鮮 帶鮮甜味道!
配上白汁係明智之選 令味道超creamy🙈
紐西蘭聖子配米酒白汁扁意粉

香燒紐西蘭羊鞍 ($258)
羊鞍無太濃郁嘅羊羶味

而且非常輕易就可以切開~肉質粉嫩
旁邊亦配上紫薯 係幾新穎嘅配搭😂
香燒紐西蘭羊鞍

(右)Mystery Mocktail ($58)
呢杯係一杯無酒精飲品 味道較甜
感覺係mix berries 酸酸甜甜嘅果汁 飲落特別開胃!
(左)Mnady's Cure ($58)

成間餐廳都頗有情調
而且食物質素亦幾高 在場見到好多人慶生/慶祝
都幾啱曬情侶黎拍下拖👫🙈
乳酪鮮蝦芒果雜菜沙律
焗法國連殻食田螺
黑松露磨菇湯
紐西蘭聖子配米酒白汁扁意粉
2017-09-23 204 瀏覽
上樓西餐廳往往容易被遺忘,但呢度環境一流,食物質素高,保持穩定質素,所以當晚晚飯,我同朋友都好滿意。東陰西班牙煙豬腩沙律 ($138)微辣醬汁配煙豬腩做沙律,夠晒開胃!松露煮法國原粒蘑菇 ($118)原粒蘑菇好足料,松露醬濃味得黎唔會搶走菇味,恰到好處。大大隻蝦多士($168)熱辣辣香脆炸蝦多士,誰可抗拒?醬汁係微辣的,另味道提升,正!紐西蘭蟶子配米酒白汁扁意粉($168)蟶子同白汁意粉都幾夾!燒法國黃油雞扒配松露鮑魚($178)呢個好正!雞扒外皮脆,肉嫩;松露鮑魚夠豪華!Mystery mocktail ($58)神秘飲品-無酒精版,酸酸甜甜幾好!Mystery cocktail ($68)朋友嘅神秘飲品-有酒精版

東陰西班牙煙豬腩沙律 ($138)
微辣醬汁配煙豬腩做沙律,夠晒開胃!

松露煮法國原粒蘑菇 ($118)
原粒蘑菇好足料,松露醬濃味得黎唔會搶走菇味,恰到好處。

大大隻蝦多士($168)
熱辣辣香脆炸蝦多士,誰可抗拒?

醬汁係微辣的,另味道提升,正!

紐西蘭蟶子配米酒白汁扁意粉($168)
蟶子同白汁意粉都幾夾!

燒法國黃油雞扒配松露鮑魚($178)
呢個好正!雞扒外皮脆,肉嫩;松露鮑魚夠豪華!

Mystery mocktail ($58)

神秘飲品-無酒精版,酸酸甜甜幾好!

Mystery cocktail ($68)

朋友嘅神秘飲品-有酒精版

• 大大隻蝦多士
2017-09-20 152 瀏覽
星期六放工相約朋友一聚。搵一個比較安靜少少既地方可以方便傾計餐廳佈置都幾有氣氛如果同另一半都唔錯既選擇~今次我地揀左LUNCH TIME食~不過MENU都幾豐富有STARTER,甘係咖哩薯仔沙律,聽個名好似唔係好夾不過食左就唔錯~咖哩味唔重,但夠香配蒜蓉包一流MAIN COURSE上場啦~我地兩個都叫左扒類一個黑毛豬,一個肉眼馳名西班牙橡果級別黑毛豬肉質好軟,唔會有韌韌地既口感食到中間肉係半生熟店員有講解半熟既原因~因為煮到依個熟度係最好唔係太硬,破壞左黑毛豬個質素美國肉眼扒MEDIUM,朋友大讚好食LUNCH SET有跟餐飲同甜品,是日甜品為MANGO MOUSSE CAKE味道唔太甜,幾岩香港人口味~
星期六放工相約朋友一聚。搵一個比較安靜少少既地方
可以方便傾計
餐廳佈置都幾有氣氛
如果同另一半都唔錯既選擇~

今次我地揀左LUNCH TIME食~
不過MENU都幾豐富

有STARTER,甘係咖哩薯仔沙律,聽個名好似唔係好夾
不過食左就唔錯~咖哩味唔重,但夠香
配蒜蓉包一流

MAIN COURSE上場啦~
我地兩個都叫左扒類
一個黑毛豬,一個肉眼

馳名西班牙橡果級別黑毛豬
肉質好軟,唔會有韌韌地既口感
食到中間肉係半生熟
店員有講解半熟既原因~
因為煮到依個熟度係最好
唔係太硬,破壞左黑毛豬個質素

美國肉眼扒
MEDIUM,朋友大讚好食

味道唔太甜,幾岩香港人口味~
嗰fd嚟緊要過一轉外國,諗住大家食餐飯聚舊。睇完openrice,望到呢間個款特別高級,就揀咗呢間食lunch,再一齊去shopping。第一道前菜 煙三文魚沙律 份量就適中,岩岩好,而啲汁就係碟底度,所以食之前要撈一撈第二道前菜:周打蜆湯配牛油餐飽 食之前都習慣點啲湯 周打蜆湯都隱若見到唔少海鮮切絲至於主菜,我就揀咗燒美國牛肉眼,要五成熟 個人覺得五成先會將肉汁鎖實,而肉質又唔會太老 伴碟仲有紫薯蓉,好驚喜!!!當然仲有翠肉瓜同燒茄子嗰friend原本想點蒜香鮮蜆扁意粉,但琴日食完意粉,於是點紐西蘭羊鞍。羊鞍明顯去咗羶味,略羶至於飲品,我同佢突然想飲下酒,紅酒配紅肉,我就點咗杯紅酒(Bessa Valley Petit Enira 2010)。佢就反而麻麻地紅酒,就點咗杯紫色貴族。最後上埋道 甜品:芒果乳酪蛋糕 仲用朱古力醬畫咗個心型!食完岩岩好飽哂,唔錯!下次要訂返窗邊位睇景!

嗰fd嚟緊要過一轉外國,諗住大家食餐飯聚舊。

最後上埋道 甜品:芒果乳酪蛋糕 仲用朱古力醬畫咗個心型!

食完岩岩好飽哂,唔錯!下次要訂返窗邊位睇景!
1K
2017-09-14 5277 瀏覽
年頭生日嘅時候安排左黎chef stage食晚飯,當日嗰餐我同男朋友都好滿意,事隔左好幾個月我地再黎呢度,食物嘅質素整體依然有水準,果然不讓人失望。平日晚上客人都不少,餐廳位於19樓,其實預先訂枱,能夠坐到窗邊位置,景色都確實不錯,不過我地決定得比較遲,只能坐近門口位置。可能想營造浪漫啲嘅氣氛,所以餐廳燈光稍暗,影出黎嘅相就真係一般。不過駐場有人唱歌,都幾有氣氛,而且仲會唱生日歌,見在場有幾對情侶應該係慶祝生日,都幾開心。餐牌選擇不少,定價同一般西餐廳無異,有海鮮拼盤、沙律、頭盤、湯;主菜有海鮮、扒類、焗飯、意粉、精選小食等。冬蔭西班牙煙豬腩沙律 $138我地仲記得上次黎係食吞拿魚腩沙律,依然有深刻印象,因為真係好好食,今次我地試左另一款沙律。其實做法都好相似,煙豬腩切成條狀,份量都幾多,輕輕燒過,食落唔油唔膩,好香口,因為煙過,唔可以叫做嫩腍,但一啲都唔老唔鞋。沙律菜就普通貨色,但裡面仲有唔少芒果肉,好香甜,成個配搭好清新。當然唔少得有啲爆珠 (平時飲台式飲品會加嗰種),其實口感不俗。但亮點係冬蔭醬汁,微微香辣,配落煙豬腩,開胃好味艾迪乳鴿 $98呢度嘅特別之處就係有唔少諗唔到嘅菜式

冬蔭西班牙煙豬腩沙律 $138
但亮點係冬蔭醬汁,微微香辣,配落煙豬腩,開胃好味

艾迪乳鴿 $98
呢度嘅特別之處就係有唔少諗唔到嘅菜式,呢道以大廚名字為名嘅乳鴿都幾出色,乳鴿醃製過,入口嫩腍而且入味。
艾迪乳鴿

松露煮法國原粒蘑菇 $118
呢款煮磨菇係上次都有點過,因為覺得味道好唔錯,所以今次都有再食的。
識我都知我鐘意食菇,原粒磨菇唔會煮到腍bat bat,咬落菇仔非常juicy

松露味香,但唔會搶風頭,加上香草,配上幾片腸,鹹鹹香香,配合磨菇一齊食,味道一流。

蟹肉白汁海鮮大會(鮮魚、鮑魚、帶子、鮮蝦、鮮蜆)$288
呢道海鮮大會雖然賣相唔係話十分之靚,但味道卻十分之好。一份有齊魚同幾款海鮮,啱哂貪心嘅我地

蟹肉白汁海鮮大會(鮮魚、鮑魚、帶子、鮮蝦、鮮蜆)$288

鮑魚一隻,入口嫩腍無比,因為面頭嘅蟹籽又多一重口感,好味

鮑魚

主角鮮魚肉份量大方,已經起骨,方便我呢啲唔係太識吐骨嘅人。魚肉鮮嫩,混合醬汁食,配搭得宜,魚皮都煎到非常香脆,我地食唔停口

鮮魚

裡面仲有一粒帶子,好大粒,而且入口爽甜;蜆肉都幾大粒,漲卜卜,不過略鹹。
伴碟有大量蔬菜同芋泥,兩個人分享,大滿足!

蒜香牛肉扁意粉 $ 188
意粉唔會太腍太硬,份量適中。食落有少少汁,唔會好乾身,亦唔會過份creamy,因為用蒜頭煮成,所以食落都會鹹鹹地。牛肉煮得嫩腍

蒜香牛肉扁意粉

整體黎講,呢度嘅食物依然有水準,而且定價合理,以上已經食到非常飽,如果人多能夠再試多幾款食物更好,我地兩個都覺得好滿意,有機會仲想黎試試另一招牌慢煮牛肉眼呢!服務方面比起上次黎都有所改善~

餐牌:

2017-09-13
鮑魚
2017-09-14 3744 瀏覽
呢晚想食下好西 就約左朋友黎呢到食上次黎食lunch 已經覺得好高質 今次食晚餐 勁期待☺️☺️首先我地叫左兩杯餐酒 佢仲有d 生果粒係入面 酸酸地 好開胃☺️☺️蟹肉煙三文魚沙律配荔枝珍珠呢份沙律配搭好好 平時唔鐘意食沙律嘅朋友 佢都覺得好好食蟹肉同荔枝珍珠係成份沙律嘅靈魂👍🏻焗法國連殼食田螺連殼食田螺第一次試 個殼原來係用餅乾整 幾得意個sauce ge 味道同係法國食過嘅差唔多 而且底下嘅薯蓉仲整得好好味👍🏻👍🏻松露煮法國原粒蘑菇除左大大粒嘅蘑菇 原來仲有d 辣肉腸 夾埋一齊食更滋味😋😋燒牛脷熱脆包 呢個牛脷包真係好驚喜💕💕牛脷燒得好淋 個包烘得好脆 入面仲有wasabi 芥辣醬 真係好好味😍😍on side 仲有好開胃嘅菠蘿粒😚黎到一定要試下👍🏻👍🏻食完咁多小食 到主菜啦😚😚主菜叫左兩個 首先係雜菜薯仔煙豬腩燴法國鴨脾呢個一切開 一食落口就覺得好驚喜鴨肉燴得超級超級淋💕💕💕💕💕不過食到一半覺得有d 咸左少少🙈蒜香牛肉扁意粉牛肉大約7成熟 意粉係煮到岩岩好 整體唔錯另外好抵讚嘅係 呢到上菜嘅時間計得好好 會睇住你食完沙律 先再上下一個菜 唔會一次過咩都上曬黎👍🏻👍🏻👍🏻而且原來晚餐時間係
呢晚想食下好西 就約左朋友黎呢到食

鴨肉燴得超級超級淋💕💕💕💕💕
不過食到一半覺得有d 咸左少少🙈

牛肉大約7成熟 意粉係煮到岩岩好 整體唔錯

另外好抵讚嘅係 呢到上菜嘅時間計得好好
而且原來晚餐時間係有live music, 好多情侶黎慶祝生日/週年紀念 仲會唱生日再加兩三首歌同佢地慶祝tim 閃死我同我朋友🙈🙈
  • 燒牛脷熱脆包
朋友爭我一餐飯,主動話帶我食呢間,個位都幾神秘,如果唔係朋友帶路都唔知有間西餐廳餐廳情調好好,仲有人唱acoustic live,可以即場點英文歌當然食物就最重要,友人點左一個set,再散叫d野食。先黎一客大蝦香芒沙律,已相當有驚喜,芒果甜,蝦肉爽,沙律汁係椰汁,啱晒我d唔中意沙律醬既人,仲有爆爆珠,多重口感好得意!黑松露年糕,個汁非常香,同煙韌年糕一齊食好夾!友人點的餐湯,松露野菌湯,我試左一啖,菇味相當濃,仲有打碎左既野菌,幾香。冬蔭公忌廉湯相當有驚喜!一黎好有創意,二黎又夾,好開胃。最估唔到有鮑魚好足料呀!主菜黑毛豬,以為係平時好薄既豬扒,但冇諗過佢好厚肉好juicy,勁好食!配埋薯蓉同新鮮菠蘿好清新!另一道主菜雞扒唔算嫩,但係個汁煮得好食,最估唔到係有鮑魚飲品點少得白酒sangria,甜甜地易入口甜品有焦糖蛋糕,美好既完結!呢餐都唔平,不過真心覺得高質,食得好滿足多謝朋友好介紹

當然食物就最重要,友人點左一個set,再散叫d野食。

黑松露年糕,個汁非常香,同煙韌年糕一齊食好夾!

冬蔭公忌廉湯相當有驚喜!一黎好有創意,二黎又夾,好開胃。

最估唔到有鮑魚
好足料呀!

另一道主菜
雞扒唔算嫩,但係個汁煮得好食,最估唔到係有鮑魚

飲品點少得白酒sangria,甜甜地易入口

甜品有焦糖蛋糕,美好既完結!

呢餐都唔平,不過真心覺得高質,食得好滿足
多謝朋友好介紹
今個星期工作比較忙,時間過得很快,不經不覺又到咗我最期待既weekend喇!忙裡偷閒!放假當然要出外逛逛啦,我們在逛街之前,先去醫飽個肚先!(我們上咗尖沙一間樓上Café 食Lunch)Weekly lunch menu 有8款菜式選擇,包括有:「魚,牛,雞,羊,意粉和海鮮炒飯」,而配菜的款式是一樣的。頭盤有黑松露蘑菇配蒜蓉包這碗黑松露湯實在太捧,太香了!因為菇菌類既材料,能突顯黑松露的香味,而蘑菇則用攪拌機打碎,食的當中還可以咬到一粒粒既菇粒。蒜蓉包亦非常香脆可口,伴餐湯食,味道更好。喝完個熱騰騰味道香濃的餐湯後,再食個粟米火腿粒沙律,降一降溫,中和口腔的味道先!再繼續食另外一道菜。這碟海鮮拼盤相當抵食,每個餐只需加$55(一人份量)就可以食到!而我哩碟呢,就當然係二人份量啦!包括有:生蠔,鮑魚,日本帶子刺身,熟蝦和聖子刺身。食蝦和聖子刺身的時候,可以點一點香草汁,味道更佳。因為聖子需然爽口,但是味道偏淡,點吓香草汁,更能提升鮮味。燒美國牛肉眼$178/lunch set配菜有青豆,蕃茄和蕃薯蓉。肉眼扒叫咗五成熟,生熟度剛剛好。雜菜清湯浸春雞 $148/lunch set燒春雞平日就
(我們上咗尖沙一間樓上Café 食Lunch)

頭盤有黑松露蘑菇配蒜蓉包
蒜蓉包亦非常香脆可口,伴餐湯食,味道更好。

包括有:生蠔,鮑魚,日本帶子刺身,熟蝦和聖子刺身

食蝦和聖子刺身的時候,可以點一點香草汁,味道更佳。
因為聖子需然爽口,但是味道偏淡,點吓香草汁,更能提升鮮味。

燒美國牛肉眼$178/lunch set
配菜有青豆,蕃茄和蕃薯蓉。
肉眼扒叫咗五成熟,生熟度剛剛好。

雜菜清湯浸春雞 $148/lunch set
燒春雞平日就食得多喇!估唔到清湯浸春雞味道和口感也很好喎!
需然是清湯浸,但是隻春雞都係有輕輕煎一煎的,需雞不及燒春雞香脆可口,但是湯浸反而雞肉鮮嫩和香吸入湯料的香味(加上無咁熱氣)。

最後,當然不能錯過甜品和咖啡啦!

石板街蛋糕 🍰(中間白色的是棉花糖來的)和 即磨咖啡☕️

2017-09-09
午餐
2017-09-11 275 瀏覽
9月好朋友生日跟她去吃個生日飯西餐的環境靜靜地,頗有氣氛望出外面,可以見到海旁似近還遠 單點了幾樣食物芒果雜菜沙律酸甜酸甜,沙律菜跟小番茄都很fresh, 芒果又juicy,還配上粒粒爆珠,口感特別。乳鴿很嫩口皮光肉嫩很鮮的味道黑松露煮年糕微香黑松露汁包圍著一片片年糕令每片年糕都非常creamy又有味黑松露焗原隻蘑菇蘑菇非常大隻,需用黑松露來焗,但仍保留菇本身的香氣,很爽口。 當中還有辣肉腸,微辣微咸,很有味道。 松露雞扒鮑魚主食點了雞扒肉質很鮮嫩,其實我真的很喜歡松露的香氣,想不到跟不同食物配搭起上來,也很夾。 原隻鮑魚很煙軔,每咬一口都有陣陣松露香,味道不錯。燒牛脷牛脷燒得剛好,夠腍而且很香牛的味道,沒有吃肉的膩感,比較乾身。 點小小自家製芥末,味道更誘人。
9月好朋友生日
跟她去吃個生日飯
西餐的
環境靜靜地,頗有氣氛
望出外面,可以見到海旁
似近還遠

黑松露焗原隻蘑菇

松露雞扒鮑魚
主食點了雞扒

燒牛脷

今晚我地兩公婆黎到尖沙咀搵食,見openrice介紹呢間西餐得獎無數,長期名列前茅,今次一於就黎試下環境雖然唔大,但地方舒適,一入門就見到「chef stage」邊食可邊欣賞廚師認真烹調,感覺不錯全程望住漂亮景色進餐,兼有資深歌手自彈自唱,浪漫情懷倍增⭐️神秘無酒精雞尾酒。$58, 750ml好特別丫,梅子香味,解渴可口⭐️文迪的治療。$58由西柚、青檸、紅桑子所制成的飲料,酸酸甜甜,好清新⭐️紅咖哩蟹肉配熱脆麵包。$148紅咖哩唔會太辣 ,配上大量蟹肉及蟹籽,超惹味,香脆麵包熱辣辣,沾上蟹肉咖哩汁,好開胃為今夜掀起序幕⭐️松露煮法國原粒蘑菇。118松露極度香濃,配上法國原粒蘑菇,超水準之作絕無草青味架!⭐️米酒煮活蜆。$188活蜆好新鮮,肉質彈牙,不會過熟,鮮味十足!由於有很多不同的配料,如 蘑菇、蕃茄仔、各種配料加調味都好匹配,所以好入味啊!D蒜片辣椒真係好惹味,我地連D配料都食清光。⭐️燒西班牙黑毛豬豬肋條。$188肉質爽口彈牙,燒得恰度好處,表面微脆,內裡嫩滑。其實我個人認為已好夠味,但亦可沾上燒汁增加風味!另外,仲有菠蘿粒、法邊豆、紫薯等配菜,可減油膩感,清清口腔!非常細心!⭐️蒜香辣味鮮

邊食可邊欣賞廚師認真烹調,感覺不錯

全程望住漂亮景色進餐,兼有資深歌手自彈自唱,浪漫情懷倍增

⭐️神秘無酒精雞尾酒。$58, 750ml
好特別丫,梅子香味,解渴可口

⭐️文迪的治療。$58
由西柚、青檸、紅桑子所制成的飲料,酸酸甜甜,好清新

⭐️紅咖哩蟹肉配熱脆麵包。$148
為今夜掀起序幕

⭐️松露煮法國原粒蘑菇。118
松露極度香濃,配上法國原粒蘑菇,超水準之作
絕無草青味架!

⭐️米酒煮活蜆。$188
D蒜片辣椒真係好惹味,我地連D配料都食清光。

⭐️燒西班牙黑毛豬豬肋條。$188
肉質爽口彈牙,燒得恰度好處,表面微脆,內裡嫩滑。
其實我個人認為已好夠味,但亦可沾上燒汁增加風味!

⭐️蒜香辣味鮮蝦意粉。$188
意粉口感軟硬適中,烹調時間剛剛好!每啖意粉都掛滿醬汁,鮮蝦美味彈牙,香蒜、蘑菇、茄仔,所以配料都好香好好吃😋絕不油膩👍🏻
2017-09-10 180 瀏覽
Chef Staff可以說是一間我超推薦的餐廳,已經不是第一次去食,不過一直都有點私心不想公開的一間。因為這裡的環境清幽,非常適合靜靜的交流,細細的進食的一個地方。食物美味得來,環境又好的地方,真的是得來不易。所以看到這篇而來到的,希望你們都會喜歡上這裡我和老公兩人各點了一份午餐,再每位加$55要了海鮮拼盤。海鮮盤非常足料,有生蠔、帶子、蝦、赤貝、汁煮鮑魚。每款都很鮮味,不沾醬料都已經好好味道~餐湯有別於平常西餐常喝到的紅白湯。這裡的湯,充分感受到廚師的細心~如果我沒錯的,應該是木瓜湯XD(鄰桌每個客人都有討論這個湯)湯很好喝,不過感覺跟餐包不太夾就是了~前菜的沙律菜好食~飽滿的水份~主食是燒美國牛肉眼!!肉好香好好味呀!!!!選擇了5成熟真是最夾我的口味~~!!!正正正~~!!!另一份是雜扒拼海鮮~一次過滿足所有的願望,當中魚的鮮味非常~煎得又香又嫩~~最讚是伴碟的芋頭泥,老公非常喜歡這個,說是跟小時候家裡長輩做給他吃過的一樣美味,令他回憶感十足的滋味~!!最後,還有甜品~幸好是小小的一件蛋糕!!因為已經吃得超出負荷地飽~XD飲品的咖啡味道不錯~總結這間比較貴的午餐,但食物質素好高!
Chef Staff可以說是一間我超推薦的餐廳,
已經不是第一次去食,不過一直都有點私心不想公開的一間。

食物美味得來,環境又好的地方,
真的是得來不易。
所以看到這篇而來到的,希望你們都會喜歡上這裡

我和老公兩人各點了一份午餐,再每位加$55要了海鮮拼盤。

海鮮盤非常足料,有生蠔、帶子、蝦、赤貝、汁煮鮑魚。
每款都很鮮味,不沾醬料都已經好好味道~

餐湯有別於平常西餐常喝到的紅白湯。
這裡的湯,充分感受到廚師的細心~
湯很好喝,不過感覺跟餐包不太夾就是了~

前菜的沙律菜好食~飽滿的水份~

主食是燒美國牛肉眼!!
正正正~~!!!

另一份是雜扒拼海鮮~
一次過滿足所有的願望,當中魚的鮮味非常~
煎得又香又嫩~~

最讚是伴碟的芋頭泥,老公非常喜歡這個,
說是跟小時候家裡長輩做給他吃過的一樣美味,
令他回憶感十足的滋味~!!

最後,還有甜品~
幸好是小小的一件蛋糕!!
因為已經吃得超出負荷地飽~XD

飲品的咖啡味道不錯~

總結這間比較貴的午餐,但食物質素好高!!
推薦加55元的海鮮拼盤,因為食過就一定會喜歡上這裡
  • 海鮮拼盤
2017-09-09 209 瀏覽
知道呢間餐廳既主廚好猛料,今次終·於有機會係晏就試試佢既手勢。今次就叫左兩個lunch set 加個海鮮拼盤首先黎既係沙津,呢個沙津較特別既地方係有蝦同木瓜,呢個配搭幾清新。之後就到海鮮拼盤。食落去非常新鮮:生蠔配少少辣味既香草汁好惹味,象拔蚌爽口彈牙,而我最鐘意就係元貝,配埋個味贈汁元貝味更加出。食完頭盤就上南瓜湯,但係如果可以快D上會更佳, 南瓜湯整得好濃,有好多顆粒,加埋入面既豬肉粒變得好有層次。令到我好期待佢既主菜我地分別叫左黑毛豬同手打漢堡魚柳。首先講講黑毛豬,佢真係非常足料,有兩塊平時牛扒SIZE既份量,就算男仔食都會非常滿足。至於味道方面令我好驚喜,佢無左平時豬肉既躁味,只得返純厚既豬肉香味,而且個陣味仲會留係口腔入面好長時間。本人非常推薦各位可以試試。至於手打漢堡配魚柳感覺無黑毛豬咁驚喜。手打漢堡口感夠嫩,入口即融,黑椒汁亦無出面個D咁咸,唔會搶到漢堡既味。 而配菜紫薯亦可以中和返肉既油膩感。非常建議吃幾口主菜再吃一口紫薯。而芒果芝士蛋糕作為我地午餐既結尾都毫不馬虎 食落唔會甜到漏,而且有芒果味質感實淨。如果之後有機會一定要試埋佢個晚餐。
今次就叫左兩個lunch set 加個海鮮拼盤

2017-09-09 220 瀏覽
之前聽朋友一直介紹呢間餐廳, 今日終於約埋女朋友黎。 餐廳不算很大, 但環境很好, 很舒適。廚神獲獎無數,係好出名我們點了黑松露磨菇湯, 海鮮冬陰功湯。黑松露磨菇湯濃濃的黑松露味, 冬陰功辣味剛好,海鮮特別鮮甜, 2款湯用料十足。跟住主菜原隻法式燒春雞, 雞肉鮮嫩, 十分惹味。西班牙黑毛豬筋肉, 肉味十足,創新配答以菠蘿做配菜很開胃。飲品果茶特飲十分清新, 又有鮮果肉。整體食物份量十足又有水準, 我同女朋友都食得好滿足。

飲品果茶特飲十分清新, 又有鮮果肉。
整體食物份量十足又有水準, 我同女朋友都食得好滿足。