2022-09-30
呢排忽然間好想食海南雞,於是諗起呢一間位於K11 Musea嘅Chatterbox Café,平時好多人排隊,今日早嚟好彩唔使等。嚟到梗係要食招牌《文華海南雞飯升級 雞髀 (+$10) $133 》因為我唔鍾意食雞胸,所以加咗$10 轉雞髀肉,已去骨,啖啖肉食得方便。雞肉都滑,但如果再嫩滑啲會更好味;而油飯香而不油膩,但我覺得還可以再濃味一啲,豆腐雞湯清甜。另外第一次嗌《 素菜炒貴刁 $103 》呢個另有海鮮版本。黑醬油味香濃,有炸腐皮舖面,腐皮外脆內軟幾好味,不過都幾油膩;河粉寬身,炒得均勻,混有菇、鮑魚菇、榨菜、椰菜、芽菜,都好豐富,兩個人share食岩岩好。《 黑醬油炒鮮蝦蘿蔔糕 $82 》呢個都係用黑醬油炒,件件蘿蔔糕都入味,有蛋、三、四隻大蝦,蝦口感爽脆。《 炸素春卷6件 $52 》熱辣辣好香脆,入面係素蔬所以唔會太油,加埋甜酸醬仲好味。埋單每人 $200 左右,食到好飽。
嚟到梗係要食招牌《文華海南雞飯
升級 雞髀 (+$10) $133 》
另外第一次嗌《 素菜炒貴刁 $103 》
呢個另有海鮮版本。
《 黑醬油炒鮮蝦蘿蔔糕 $82 》
《 炸素春卷6件 $52 》
熱辣辣好香脆,入面係素蔬所以唔會太油,加埋甜酸醬仲好味。
埋單每人 $200 左右,食到好飽。