2021-09-10 440 瀏覽
如果想遠離煩囂,感受法國氣色,望住海景食法國菜,堅離地城呢間海邊餐廳會係一個唔錯嘅選擇。今晚我哋叫咗六道菜嘅晚餐,好好享受久違嘅歐洲風味。由香口嘅牛油果虎蝦沙律同清新嘅凱撒沙律展開今晚嘅序幕。前菜選擇多又特別,有雞肝豬肉批,法式煎田雞腿,而我特別鍾意嘅係香煎魷魚仔配西班牙肉腸,因為夠入味夠彈牙。同埋法式香草焗田螺,造型精緻,香草加田螺帶出法國傳統味道。主菜我哋就揀咗法式烤乳豬,真係成隻豬BB腳咁上,炸得非常香脆,以柚子醬吊味,配以酸菜作伴菜。另一道主菜係炭燒美國特級肉眼扒,肥瘦均勻,脂肪喺口腔入面一邊融化,一邊帶出肉眼扒嘅滋味討好味蕾。最後係我好重視嘅甜品。法國南部嘅Cenelé 同清新嘅Lemon Tart。廚師好似知我心諗咩咁,每款蛋糕以雪糕球伴碟,食到幸福嘅味道。
由香口嘅牛油果虎蝦沙律同清新嘅凱撒沙律展開今晚嘅序幕。
2021-08-17 761 瀏覽
今日同一位住西環的外籍朋友食飯,去了近海邊的Bistronomique食午餐,餐廳員工都是外籍人士,而且很友善,餐牌是中英對照,餐廳內外都有兩張枱。朋友話中午比較多人,所以大約兩點先去。這裡星期六都有set lunch,我自己叫了一份午餐,前菜是香煎魷魚仔配西班牙肉腸,份量也不少,肉質夠爽又彈牙,很入味,加上肉腸非常惹味,越吃越想吃。主菜是燒原隻法國春雞,有半隻份量,吃下去每口都是肉,很滋味。雞皮薄而肉質嫩,完全沒有油膩的感覺,另配有薯仔及黃瓜,所以很飽肚,而且感覺很健康。

2021-08-11 1133 瀏覽
多年前好友早已想帶我到”Bistronomique”用膳,但是一直因為某些原因始終沒有到此用膳。原本我已經差不多忘記了這餐廳,誰也想不到好友早已安排了8月份帶我到這餐廳用膳,我亦因此而大感意外,真的多謝好友的細心和好意。雖然餐廳地方不算大,但是感覺就像法國小店一樣,設計簡約而帶點浪漫和cozy,加上面對着西環碼頭景致,浪漫感倍增,不但適合兩口子慶祝,也很適合與朋友聚會。既然這裏的氣氛那麼好,我們亦忍不住要點下rosé來慶祝一下。Monte del Fra Bardolino Chateau de Selle Rosé DOC Italy 2013這杯rosé比我平常飲開的酒精濃度高一點,但不算是過份濃烈,味道酸酸的,非常開胃,特別適合這炎熱的天氣下飲用。除了飲rosé外,我們都點了六道菜的晚餐。餐前麵包先上的就是餐前麵包,麵包口感外脆內軟,加上又是暖暖的,配上牛油一起吃真的不錯!凱撒沙律凱撒沙律的羅馬生菜爽脆清甜,沙律醬汁鹹香可口,再配上香脆可口的crouton、溏心雞蛋、堤魚和煙肉一起吃,相當不錯!牛油果虎蝦沙律牛油果虎蝦沙律的沙律菜同樣爽脆清甜,配上煎至香口又彈牙的蝦和creamy

除了飲rosé外,我們都點了六道菜的晚餐。
餐前麵包

凱撒沙律

牛油果虎蝦沙律

牛油果虎蝦沙律的沙律菜同樣爽脆清甜,配上煎至香口又彈牙的蝦和creamy的牛油果一起吃,不論是口感還是味道也不錯!
雞肝豬肉批

雞肝豬肉批味道非常濃郁又不帶腥味,而雞肝豬肉批之上還有一些酸青瓜來平衡其濃郁的味道,從而多添一份清新感,味道比想像中還要好。
法國煎田雞腿

田雞腿煎得香口之餘,肉質嫩滑又多汁配上creamy的薯蓉一起吃,討好之餘又美味!
香煎魷魚仔配西班牙肉腸

魷魚仔鮮味十足之餘,同時又吸收了西班牙肉腸的鹹香味,所以吃上去特別惹味可口,難怪我們都吃過不停!
法國香草焗田螺

香草焗田螺口感柔軟之餘,又充滿香草的香味,配上薯味濃郁的薯蓉一起吃實在是美味!
雜菌湯

雜菌湯內裏不但有粒粒雜菌,還充滿菌香味,味道又濃郁,美味得令人喝過一口又一口!

法式烤乳豬

乳豬烤至香脆可口,毫無油膩感,肉香味又濃郁,不論是單吃還是配上酸菜一起吃都同樣美味可口!
炭燒美國特級肉眼扒

肉眼扒份量大之餘,又充滿肉香味和炭燒過的香味,肉質嫩滑又juicy,不是肉獸的我都不禁吃過不停!

可麗露配雲呢拿雪糕

剛剛焗起的可麗露特別香脆美味,配上冰凍的雲呢拿雪糕,一冷一熱,滋味非常!
檸檬撻配士多啤梨雪糕

酸酸甜甜的檸檬撻,再配上開胃的士多啤梨雪糕,兩者配搭之餘又討好,我們都非常喜歡!

這裏環境舒適又浪漫,同時擁有西環碼頭的美景,單是環境已取得我們的歡心,加上這裏的食物水準不錯,服務又殷勤,實在給予我們美好的印象,相信不久的將來我們又會前來用膳!
2021-08-04
2021-08-11 538 瀏覽
夏天又到打風季節,每當有風球,新聞就會影堅尼地城海邊有人在觀賞海浪,一向唔知確實地點,今晚朋友約食飯,終於知道了,吃法國餐,坐在一樓窗邊,望住海上夜景食,真浪漫。是一間本地法國餐廳,水準非常好,價錢亦好合理,我們點了套餐,每位$588,共10款食物分享。餐前麵包例牌免費的,法包新鮮熱辣脆脆地,很好。六款前菜及沙律,有凱撒沙律、雞肝豬肉批、法國蝸牛、法式煎田雞腿、牛油果虎蝦沙律、魷魚仔西班牙肉腸。我最鍾意沙律凱撒沙律,材料很多,除了脆麵包粒及煙肉外,更有意大利鹹魚及溫泉蛋,令到生菜沙律都變成好好味。相比另一款沙律,虎蝦提味力度不及,雖然都好食。法式煎田雞亦很惹味。兩款主菜是經理建議的,他說自己店子最出名就是法式烤乳豬及油封鴨腿。乳豬皮的確非常脆,法式做法與葡萄牙式有少少不同,一樣皮脆肉嫩。油封鴨腿是法國菜名物,做得很好,脆口不乾,咬開有肉汁,味道佳。甜品是檸檬撻配雲呢拿雪糕及朱古力慕絲,我喜歡檸檬撻開胃,朱古力慕絲實在太魔鬼了,很飽肚。六道菜菜單性價比高,如果唔想行樓梯上一樓,樓下酒吧都可以,亦有戶外位適合吸煙人士。

餐前麵包例牌免費的,法包新鮮熱辣脆脆地,很好。

相比另一款沙律,虎蝦提味力度不及,雖然都好食。

法式煎田雞亦很惹味。

2021-08-11 2849 瀏覽
這個位於堅尼地城的法國餐廳,有上下兩層,還可以戶外用餐,但可惜今天驟晴驟雨,還是進入室內用餐較穩鎮!我們今晚點了6 courses set dinner ($588/person)餐包熱辣辣外脆內軟的法包,再加上牛油,好大誘惑!凱撒沙律如一般的凱撤沙律,但仲有半隻糖心蛋和小小的一條沙甸魚添!🥑虎蝦沙律虎🦐好爽口,仲有埋牛油果,一個不錯的組合!鷄肝豬肉批通常都係食鵝肝,今次嘅鷄肝味道也做得不錯,再沾上一些芥末醬,就更加能提升味道。香煎魷魚仔配西班牙肉腸魷魚仔好爽口,而西班牙肉腸則較為濃味!法式煎田鷄腿田鷄腿肉質很嫩滑。法式香草焗田螺係法國菜其中一樣不可缺少的菜式,田螺肉頗厚身,配襯的薯蓉好好味!蘑菇湯可以食到蘑菇碎粒,可以creamy一點就更好!法式烤乳豬今晚最欣賞是烤乳豬,啖啖肉,外皮就卜卜脆,還附上酸椰菜絲,可以幫助去油膩的感覺!油封鴨腿這款菜式是店員推介之一,整條鴨腿浸在雜菜蓉裡,記得要與周圍的雜菜蓉一起吃,會更加好味。🍋撻配雲呢拿雪糕好香🍋味,不會太甜,配埋雪糕一齊食,更添好味!朱古力慕絲好香濃的朱古力味,口感也很香滑!吃得豐富、價錢合理、招呼周到、水準不俗!

餐包
熱辣辣外脆內軟的法包,再加上牛油,好大誘惑!
凱撒沙律
如一般的凱撤沙律,但仲有半隻糖心蛋和小小的一條沙甸魚添!
🥑虎蝦沙律
虎🦐好爽口,仲有埋牛油果,一個不錯的組合!
鷄肝豬肉批
香煎魷魚仔配西班牙肉腸
魷魚仔好爽口,而西班牙肉腸則較為濃味!

法式煎田鷄腿
田鷄腿肉質很嫩滑。

法式香草焗田螺

蘑菇湯
可以食到蘑菇碎粒,可以creamy一點就更好!

法式烤乳豬

油封鴨腿

🍋撻配雲呢拿雪糕
好香🍋味,不會太甜,配埋雪糕一齊食,更添好味!
朱古力慕絲
好香濃的朱古力味,口感也很香滑!

吃得豐富、價錢合理、招呼周到、水準不俗!
2021-07-29
  • suckling pig
  • Frog legs two ways
  • 餐前麵包
  • 凱撒沙律
  • Lemon Tart
  • Dark chocolate mousse
2021-08-09 416 瀏覽
放假都會想去找個地方輕鬆一下,所以今天找了一個地方食一個遲來的午餐,過了中午時間比較少人,位置在堅尼地城,面向海邊的一間餐廳,望着海邊食飯感覺的確舒服。首先送上的麵包,暖暖的,外皮脆脆。今日叫了一個set lunch,Starters可以選擇一款,今次選了牛油果虎蝦沙律,因為個人幾喜歡食牛油果,牛油果夠熟,虎蝦彈牙,沙律菜新鮮。Main course 炭燒美國頂級肉眼牛扒,牛扒好林,肉汁保留得好好,配有薯仔、瓜,份量好足。午餐加$10可以要咖啡或茶。

下午茶
2021-08-03 455 瀏覽
食物質素係唔錯,有板有眼,有頭盤,二盤main course,仲有甜品。味道亦都相當有水準,上菜嘅速度適中,其中salami squid 係一個好惹味嘅前菜,相當有特色。我諗要提醒大家就係呢間餐廳嘅環境,窗口位係望海嘅,西環嘅海景係相當唔錯,但係整間餐廳嘅座位係比較迫夾,星期五晚客人多嘅時候係相當嘈雜,根本就傾唔到計,若果諗住拍拖就唔使諗啦,個氣氛根本就一啲都唔浪漫,有些少似大排檔。枱與枱之間嘅距離亦都唔足夠,有時講嘢大聲啲隔離都會聽到,所以食餐飯就只可以食餐飯,食完就快啲走。

2021-07-25 749 瀏覽
1) 阿拉斯加蟹肉扁意粉 2) Fish of the day(三文魚) 3) 粟米湯:::堅尼地城海傍抵食法國菜🌍🌙: 呢間餐廳嘅lunch同dinner都試過一兩次,lunch最平唔洗$200已經有starter + main,dinner around $5xx至$6xx就有6 course set,而且唔會將貨就價,非常抵食🤟🏼,如果我係老闆最少會加價10%🤣環境方面,dinner時段都幾full,座位真係有啲啲迫,但lunch就無呢個問題,去過幾次lunch都係得好少客,加上望住個海成個感覺好舒服😎p.s.如果想坐窗口位一定要提前book食物👨🏻‍🍳:1) 阿拉斯加蟹扁意粉 意粉個汁蟹味好rich,蟹肉份量唔少,重落咗啲煙肉條令到個意粉更加香同埋無咁寡2) 煎三文魚 三文魚皮煎到好香脆,魚肉無overcook唔會好乾好鞋,伴碟嘅薯蓉牛油味重咗啲食晒有啲滯但有兩片好甜嘅密瓜balance番3) 粟米湯 質地唔係好似南瓜湯咁silky,而係會見到啲粟米蓉,飲落好fresh,幾適合做starter likeeatgoodwest

1) 阿拉斯加蟹肉扁意粉
2) Fish of the day(三文魚)
3) 粟米湯

2021-07-17
  • 阿拉斯加蟹肉扁意粉
  • salmon
2021-07-18 566 瀏覽
嚟到西環行海旁,見到openrice很多人推薦,便入了這間餐廳。餐廳有2層,侍應帶我們上2樓,不過靠窗位置已坐滿,只能夠坐比較近窗邊位置,仍能望到海景。十分chill。餐包餐包外脆內軟,加上牛油,很好味。澳洲鱈魚半薯蓉很有心思的一道菜,平時食的薯蓉就通常係齋薯蓉,但呢個係加了鱈魚,鱈魚有少少鹹味令到薯蓉更有味道。另有小面包供你點薯蓉。慢煮雞胸 另外一道很用心的菜,伴碟有西瓜沙律菜和細薯仔,西瓜很甜。見到雞胸上面有一層醬汁原來係荷蘭汁。荷蘭汁係將蛋黃,鹽,檸檬汁混合而成。舖係雞胸上面令到雞胸味道更出。另外慢煮雞胸煮得很出色,不會太熟,而且非常有口感。食物用心,而且有心思,推介。

餐包
餐包外脆內軟,加上牛油,很好味。

澳洲鱈魚半薯蓉

慢煮雞胸

食物用心,而且有心思,推介。
2021-07-18 437 瀏覽
星期日, 1點到餐廳。叫咗份rib eye steak…薄都唔緊要,係凍嘅,亦冇味。難食來講,真係堅過石堅,重未預過咁差。環境方面,枱嘅密度,有如譚仔。嘈到傾唔到計。食到想講粗口,完。
星期日, 1點到餐廳。
叫咗份rib eye steak…
薄都唔緊要,係凍嘅,亦冇味。
難食來講,真係堅過石堅,重未預過咁差。

環境方面,枱嘅密度,有如譚仔。
嘈到傾唔到計。

食到想講粗口,完。

2021-07-18
2021-07-09 555 瀏覽
嚟到西環食海景餐廳,餐廳有2層,可以選擇坐室內定係室外。今日天氣微雨都係選擇室內。海景窗邊位置都俾人坐晒,唯有退而求其次坐最近的位。叫左個set lunch 。餐包餐包熱辣辣,非常脆。朝鮮薊心拼海蝦沙律材料有海蝦和沙律菜,海蝦grill得非常爽口彈牙。最特別是用了朝鮮薊心,好少沙律放這種材料,很用心的一間餐廳。三文魚首先賣相很吸引,放了2片西瓜點綴,令到色彩更豐富。味道方面,三文魚煮的時間剛剛好,軟而有口感,而且味道適中不會太鹹。而魚皮煎到十分香脆,好似食薯片。另外有薯蓉,很香滑。最後仲附送餐茶,叫左杯咖啡。

餐包
餐包熱辣辣,非常脆。

朝鮮薊心拼海蝦沙律

三文魚

最後仲附送餐茶,叫左杯咖啡。

2021-07-06 514 瀏覽
難得星期六放假,同好朋友👧🏻去港島望住個海景歎個Lunch🥰沿路都見到好多間值得打卡嘅餐廳,但今次我地就簡左Bistronomique❣️ 🐟是日精選鮮魚 $198Fish of the day精選鮮魚係本人愛嘅三文魚😍一定要試!魚皮煎到好香好脆,肉質都好嫰滑,個醬汁令本人好驚喜🤟🏻好食指數9/10 🥩炭燒美國頂級肉眼牛扒 $248Charcoal grilled U.S. Primer ribeye steak根據以往經驗,係香港如果叫牛扒叫5成熟就岩岩好🤣今次塊牛扒超級巨型,又唔會太韌,價錢方面都算合理✌🏻好食指數︰8/10 🥗牛油果虎蝦沙律Tiger prawn & avocado salad其中一個Lunch Set簡左Salad,有本人中意食嘅虎蝦🦐同牛油果🥑,見到個名已經知要必嗌🤣完全係健康開胃必選 🥘是日餐湯Soup of the say另一個Lunch Set就跟餐湯,係忌廉湯! 本人覺得Lunch Set性價比都幾高,可以對住個海景歎一餐美食,完全係放假Relax之選🥰

🐟是日精選鮮魚 $198

🥗牛油果虎蝦沙律
Tiger prawn & avocado salad

🥘是日餐湯
Soup of the say
另一個Lunch Set就跟餐湯,係忌廉湯!

2021-06-23 215 瀏覽
對於食法國菜始終有一份好感, 因為浪漫感較重, 而食物也傳統.女朋友愛 Bistronomique  法國餐廳, 西環海旁好氣氛.餐廳設有酒吧, 露天坐位及二樓餐廳.餐廳供應多款名釀, 我們獨選了紅酒 from Bordeaux, Queen of Mont-Pérat .  有光澤, 質感醇厚, 味道幼滑, 香味細膩.叫了Dinner Set , 包餐湯, 沙律, 頭盤, 主菜, 甜品.  是晚廚師餐湯, 忌廉薯仔湯, 熱辣辣, 湯質綿滑, 配上法式麵包.麵粉不含油脂, 入口很香, 口感軟.牛油果虎蝦沙律  Tiger Prawn & Avocado Salad 新鮮嘅沙律菜加上新鮮牛油果係健康食材首選, 配上彈牙好肉的巨型大虎蝦, 真糸好完美.接著是法式精緻頭盤,  法式煎田雞腿  Frog Legs Meuniere 田雞腿好好肉, 味道清新嫩滑,  配上牛油薯蓉,  滑加滑. 香煎魷魚仔配西班牙肉腸  Baby Squid w/ chorizo & balsamico 香煎魷魚仔, 外香內嫩, 西班牙肉腸口感鹹鹹香香. 好滋味.  主菜炭燒美國特級肉眼扒  Charcoal g
餐廳設有酒吧, 露天坐位及二樓餐廳.
麵粉不含油脂, 入口很香, 口感軟.
主菜
炭燒美國特級肉眼扒  Charcoal grilled U.S. Prime Rib Eye
炭燒牛扒多美味.  肉嫩多汁, 配上焗薯仔和紅酒牛肉汁, 鮮味可口.
點了五成熟, 燒得啱啱好, 外面剛剛熟, 裡面又無浸出血水, 肉質鮮嫩又多汁, 食落啖啖肉, 又無筋同渣, 不錯不錯.
旁邊既焗薯和露筍, 組合不錯.
最後甜品, 叫了傳統法式 檸檬撻 Lemon Tart
有雲呢拿雪糕伴著,  兩樣都不很甜, 檸檬撻, 口感順滑,  吃得美妙.
晚餐做得有水準, 價錢合理,  喜歡法國菜的朋友, 真是不錯的選擇 !

• 香煎魷魚仔配西班牙肉腸
  • 牛油果虎蝦沙律
  • 法式煎田雞腿
  • 炭燒美國特級肉眼扒
2021-06-21 192 瀏覽
夏天總想坐戶外用餐, 但今晚遲了訂位, 只好坐樓上餐廳,涼涼冷氣, 欣賞夜景, 座位也不錯. 看 menu, 有套餐亦有散叫.  我們點 套餐  6 Course Set dinner.  好傳統, 有沙律, 法式小食, 主菜, 同甜品, 價錢唔貴.Salad  (choose 1 item)  Classic Caesar Salad 凱撒沙律賣相不俗, 蔬菜好爽.  與別不同的是有流心蛋和沙甸魚, 令清新淡雅的蔬菜增添鹹香, 頗有創意.Starter (choose 2 items)  Pate de Campagne 雞肝豬肉肶法式餐必食的兩個特式.  其一鵝肝是首選, 因價錢比較貴不適配於套餐 ,  我估餐廳改為雞肝豬肉肶做食材.雞肝也不錯, 有點淡淡鵝肝的口 味, 加上芥茉醬和酸瓜仔, 口感頗好. Escargots a la Bourguignonne  法式香草焗田螺法式餐必食的特式.  其二是法式香草焗田螺.我們好仲意那焗田螺酥香的香草牛油味, 及滋潤的螺肉. 食田螺帶來高度享受法國菜式感覺, 配料有好滑溜薯蓉.餐包侍應給了我們熱烘烘的餐包, 我塗上少許牛油同吃, 脆卜
夏天總想坐戶外用餐, 但今晚遲了訂位, 只好坐樓上餐廳,
涼涼冷氣, 欣賞夜景, 座位也不錯.
看 menu, 有套餐亦有散叫.
賣相不俗, 蔬菜好爽.
Starter (choose 2 items)
Pate de Campagne 雞肝豬肉肶
法式餐必食的特式.  其二是法式香草焗田螺.
配料有好滑溜薯蓉.
餐包
侍應給了我們熱烘烘的餐包, 我塗上少許牛油同吃, 脆卜卜的外皮帶點軟綿, 好滿意.
Soup of the Day  餐湯係忌廉薯仔湯大蒜
今日嘅湯係薯仔忌廉大蒜湯, 薯仔味香濃, 湯夠滑, 濃稠適中.
Main Course 主食
Crispy Suckling Pig  法式烤乳豬
法式餐廳必食燒乳豬, 賣相好靚, 外皮烤得好脆, 配點自家醬汁, 更有焗薯伴著, 亦有酸椰菜.
燒乳豬啖啖肉 , 肉質軟綿綿,  豐富豬香味可口香濃.   配了酸甜柚子蘋果醬, 更去膩,  法式燒烤乳豬食法比中式更考究.
在膩感充斥口腔的時候, 來一口酸爽椰菜, 剛好平衡這道菜的膩感.
Daily Dessert
Lemon Tart   檸檬撻配雲呢拿雪糕
法式甜品, 簡單而討好, 金黃色 檸檬糊內餡,  入口有甜, 酸味道, 非常可口.  牛油撻皮酥脆,  配上雲呢拿雪糕, 一齊吃更好.
餐廳食材新鮮, 水準確實不俗, 份量多, 吃得豐富.  價錢合理.  侍應們招呼好.   這個晚餐, 令我們好回味啊 !!
  • 法式香草焗田螺
  • 法式烤乳豬
  • 檸檬撻配雲呢拿雪糕
2021-06-19 799 瀏覽
最近地鐵站沙中線,宋王臺及土瓜灣站,等準備開通,但是堅尼地城方向原來在開通後,未坐過,今日在一個猛烈太陽的下午,來到了這間海景食店嘗試一下,過一個輕鬆愉快的下午.午餐的種類有不少選擇有肉類海鮮等,這個海景可以遠望昂船洲大橋及九龍一邊風景,令人十分輕鬆.麵包配上牛油是一個最美好的配搭.至於忌廉湯也是十分之香滑.這個牛肉,十分之有特色,既有牛扒的肉汁,但沒有牛扒太硬的感覺,加上自家製的醬汁水準之作.這個銀雪魚外皮十分之香脆,至於魚肉就十分之香滑.最後甜品的檸檬撻也十分之香濃.

麵包配上牛油是一個最美好的配搭.

至於忌廉湯也是十分之香滑.

這個銀雪魚外皮十分之香脆,至於魚肉就十分之香滑.

最後甜品的檸檬撻也十分之香濃.