2024-04-02 1070 瀏覽
今日跟朋友去高級一下🥴 試咗依間位於中環,型格又勁chill 嘅高質酒吧日本菜😋 餐廳昏暗嘅環境配搭迷幻嘅射燈投影,四處都放置著藝術飾品,極富特色又充滿時尚嘅感覺❤️ 餐廳更設有室外座🤩 室外有DJ 打碟區,氣氛極好🤭 同朋友觀聚暢聊就真係一流👍請職員介紹咗五款食品😋 首先係頭盤🌟 Akagai🌟 頭盤係由經香辣醬汁醃製嘅赤貝,包住一棵棵蘆筍製成,食落好爽脆,味道超鮮甜,作為開胃菜簡直一流👍👍👍 之後㨂咗個🌟 Shredded Celtuce Salad🌟 沙律主要由三文魚籽配搭萵芛絲組成👍 萵芛絲食落好似清爽嘅麵條一樣,口感超級特別令人難忘❤️ 再黎要咗個🌟 Caramelised Pumpkin🌟 南瓜食落味道好有驚喜🤩 質感不硬不軟剛剛好,外層沾滿肉桂同埋焦糖,一齊炸香🤤 食落甜絲絲好好味😘 接住落黎就係餐廳極力推薦嘅🌟 Charcoal Grilled Eel🌟 職員會係客人面前,即席用竹炭燒香鰻魚😍 散發出嘅焦香味道真係引誘死人🤭 鰻魚厚肉又飽滿,食落鮮美又彈牙😋 超級正誠意之選👍 最後就係壓軸嘅🌟 A4 Wagyu Cutlet Charcoal🌟 和牛超厚肉勁鮮嫩😋 外層炸得

Shredded Celtuce Salad

Caramelised Pumpkin

A4 Wagyu Cutlet Charcoal

最後就係壓軸嘅🌟 A4 Wagyu Cutlet Charcoal🌟 和牛超厚肉勁鮮嫩😋 外層炸得好鬆好脆🤭 內裡肉質好滑好彈牙,肉汁滿滿好正😘 同竹炭三文治多士一齊食,更添一番風味😙
紅豆大福、抹茶芝士蛋糕

🐧 最愛嘅甜品時間又黎啦❤️❤️❤️ 試咗佢地嘅抹茶芝士蛋糕同埋紅豆大福🤭 芝士蛋糕比想像中輕盈柔軟🤤 食好抹茶同芝士嘅味道比例啱啱好👍 平衡得唔錯唔會太漏😆 紅豆大福口感軟糯又煙韌😋 食落甜絲絲超幸福🫶
AOAO Sangria

黎酒吧點少得叫返杯調酒飲下😋 㨂咗杯有餐廳名嘅Modern Classic❣️ AOAO Sangria❣️ 酒品味道層次好豐富🤤 集蘋果、蜜桃、紅莓、藍莓、草莓等果甜於一身,酸酸甜甜中帶有清爽嘅酒香🥂 順口又易飲,高質👍👍👍
Shredded Celtuce Salad
Caramelised Pumpkin
A4 Wagyu Cutlet Charcoal
紅豆大福、抹茶芝士蛋糕
AOAO Sangria
樓上日式fusion bar AOAO 除咗提供多樣化酒精類飲品🥂仲有多款美食🍽️收工過嚟飲番杯,叫幾款高質小食,可以relax一吓。一入門口就比轉動嘅擺設吸引,望落呢間餐廳都好適合包場。🔸HAMACHI唔好睇佢細細碟,入面有唔少片油甘魚刺身,細細粒嘅配菜原來係用苦瓜同南瓜溶製成。🔸PICKLED TOMATO SALADwith tomato consommé cream 鮮甜番茄醃製過,甜甜地,配以滑溜嘅cream。🔸CARAMELIZED PUMPKINAlmonds, Cinnamon杏仁同脆焦糖包住南瓜粒,非常創新嘅做法。🔸A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDOGrated Daikon with Mayonnaise用竹炭多士包住嘅A4和牛,見到都興奮。和牛雖然厚實,但入口即溶化,西利西利👏🔸CHARCOAL GRILLED EEL店員會拎埋舊碳出嚟,燒一燒鰻魚嘅表層。鰻魚好高質素,爽口彈牙。最後唔少得叫埋甜品,非常日系,抹茶蛋糕有好香濃嘅味道。🛎️必試指數:9/10🔆

🔸HAMACHI

🔸PICKLED TOMATO SALAD
with tomato consommé cream
鮮甜番茄醃製過,甜甜地,配以滑溜嘅cream。

🔸CARAMELIZED PUMPKIN
Almonds, Cinnamon
杏仁同脆焦糖包住南瓜粒,非常創新嘅做法。

Grated Daikon with Mayonnaise

🔸CHARCOAL GRILLED EEL

最後唔少得叫埋甜品,非常日系,抹茶蛋糕有好香濃嘅味道。

🛎️必試指數:9/10🔆
2024-03-27
  • A4 Wagyu Cutlet Charcoal Sando
2024-03-30 299 瀏覽
AOAO is a modern Japanese izakaya. Tried their new launch lunch menu at very affordable price!Set lunch includes tsukemono, miso soup, daifuku & drink✨Salmon Sashimi Ikura Don $168Seasoned fatty salmon sashimi with raw egg yolk, enrich the texture and so creamy ✨Tempura Prawn Cold Udon $158🍤 Crispy tempura prawn witj onsen egg on cold udon. Perfect for summer to refresh!✨Kabayaki Unagi Omurice $168Kabayaki Eel paired with sweet sauce and omelette egg🥹 The portion is quite big and such unforgetta

✨Tempura Prawn Cold Udon $158

✨Kabayaki Unagi Omurice $168
Kabayaki Eel paired with sweet sauce and omelette egg🥹 The portion is quite big and such unforgettable

Daifuku

Drink
前一天和朋友到中環慶祝她的生日,酒吧環境不錯。Hamachi $148侍者建議我們將油甘魚包裹著蟹籽和其他配料一起享用,油甘魚鮮甜可口,搭配配料更增添了口感。Pickled Tomoto Salad $78番茄被擺放成花的樣子,最初以為是配搭了芝士的番茄,卻原來是清爽的番茄湯,湯裡的奶味清新宜人。Caramelised Pumpkin $88南瓜外層裹著焦糖,咬下去香脆可口,南瓜肉質柔軟,再搭配肉桂和杏仁,吃起來就像在享用甜點。Tonkatsu $238吉列豬扒外表炸得美味誘人,內裡的豬肉質地鬆軟,肥瘦適中,搭配上酸酸的醬汁更開胃。Hairy Crab Butter Udon $278蟹肉蟹膏份量十足的烏冬,烏冬質地爽口,沾滿醬汁和蛋黃,攪拌均勻後入口口感creamy。Matcha Cheesecake $68Double Fromage Cheesecake $68當天的甜點有原味和抹茶味的起司蛋糕,起司口感濃厚,抹茶口味略帶茶香。AOAO Sangria $118有蘋果、蜜桃汁、青瓜和雜莓等配料,飲下去清爽怡人。
前一天和朋友到中環慶祝她的生日,酒吧環境不錯。

Hamachi $148

Pickled Tomoto Salad $78

Caramelised Pumpkin $88

Tonkatsu $238

Hairy Crab Butter Udon $278

Matcha Cheesecake $68

Double Fromage Cheesecake $68

AOAO Sangria $118
有蘋果、蜜桃汁、青瓜和雜莓等配料,飲下去清爽怡人。
2024-03-28 60 瀏覽
今日嚟到Central呢間AOAO , 咁其實因為我朋友未試過,所以我帶佢嚟試下,因為真係貪佢呢度裝修超靚,同埋佢鍾意打卡、咁就帶佢嚟打卡&食din啦 ,咁講都無謂,睇我食咗啲乜嘢。油甘魚刺身: 油甘魚是一種鮮美的刺身魚類,其肉質豐富且鮮嫩。刺身以新鮮的油甘魚為主,厚切及呈現出鮮艷的顏色和豐富的口感,是刺身愛好者的美味選擇。醃蕃茄沙律: 這道沙律以蕃茄為主,搭配醬。蕃茄的酸甜口感與醬的濃郁口感相互融合,帶來一道口感豐富且清爽的沙很。焦糖南瓜配杏仁及肉桂: 焦糖南瓜是一道美味的配菜,南瓜經過焦糖化處理,表面呈現金黃色,口感香甜。搭配杏仁和肉桂的香氣,營造出一道具有層次感的菜品。炸伊比利亞豬扒配梅子酸奶醬: 這道菜品使用了伊比利亞豬肉,經過炸製而成,外酥內嫩。搭配梅子酸奶醬,帶來一種豬肉的鮮美和梅子醬風味的結合,形成了一道口感豐富的主菜。大閘蟹烏冬: 這道料理以大閘蟹和烏冬麵為主要材料,融合了海鮮和麵食的美味。大閘蟹的鮮甜肉質與烏冬的彈牙口感相結合,帶來一道濃郁的海鮮風味的烏冬麵。芝士蛋糕: 芝士蛋糕是經典的甜點。蛋糕鬆軟綿密,芝士的濃郁口感和香氣為整個蛋糕增添了豐富的風味。最後飲埋杯si

最後飲埋杯signature drink就閃人, 咁其實呢間餐廳,佢啲質素真係ok,而飲品我亦都幾推薦呢一間餐廳, Anyway ,如果大家想試新式dishes,呢一間餐廳我覺得都幾有質素,可以一試。
🍸原本想試佢d signature cocktail不過咁啱今日有d材料 sold out咁chill嘅環境 classic都照飲住💞Appetizer Akagai新鮮赤貝包住蘆筍用左少少辣汁調味 開胃呀 做頭盤一河流❤️‍🔥Caramelised pumpkin脆炸焦糖南瓜鐘意食creme burlee面嗰層脆脆焦糖嘅一定會好興奮因為粒粒南瓜嘅四邊都係焦糖脆脆!!仲有淡淡cinnamon味內心幫佢打左⭐️⭐️要黎再食重頭戲係黎喇 好多人都推介嘅signature dishMUST TRY 😇💟Charcoal Grilled Eel非一般嘅炭燒🤩上左枱後waitress叫我等等 原來係出拎條燒紅左嘅炭表演喺我面前㷫落去ja一聲 🤩🤩🤩炭燒嘅香氣四溢😋 一咬 肉質彈牙 就知係靚鱔滿口香香嘅魚油 #yumyumym❣️仲有另一個must order item🥩🍞A4 Wagyu Cutlet Charcoal Sando 炸得啱啱好好 無overcooked係我地揀嘅medium rare薄薄嘅炸皮鎖住左肉汁😚配上charcoal toast 上齊食 唔會有油膩感 每咬一啖都好幸福😋☺️餐
🍸原本想試佢d signature cocktail

用左少少辣汁調味 開胃呀 做頭盤一河流

❤️‍🔥Caramelised pumpkin
脆炸焦糖南瓜
鐘意食creme burlee面嗰層脆脆焦糖嘅一定會好興奮
因為粒粒南瓜嘅四邊都係焦糖脆脆!!
仲有淡淡cinnamon味

仲有餐廳好寛敞 好有空間感
傾偈啱曬💃🏻

• Caramelised pumpkin
  • CHARCOAL GRILLED EEL
開業無耐 社交平台上已經滿佈佢既蹤影 最最最吸引到我係佢既燒鰻魚.ᐟ‪‪‬平日晚上到訪都不乏附近放工既朋友係度飲酒聚會 weekend氣氛一定更好◦ AKAGAI其中一款前菜係用赤貝包住露荀配帶微辣既汁 十分清新開胃◦ SHREDDED CELTUCE SALAD另外款前菜坊間都甚少見 係將萵荀刨成一絲絲整成沙律 真係第一次咁樣食 好爽脆有啲驚喜 調味就係一個日本味~◦ CARAMELIZED PUMPKIN可能係我食過最好食既南瓜呢( ~¯ ‪‪ᵕ¯)~ 佢外層用焦糖包裹住 甜甜脆脆 內在軟綿綿 最錦上添花係配搭既肉桂同杏仁 好香◦ CHARCOAL GRILLED EEL我最期待既招牌菜.ᐟ‪‪‬ 上菜時店員會即席用備長炭係魚皮上燒幾燒 魚皮果然零舍脆口 魚肉係爽彈口感 油脂都豐富 係略嫌會有啲軟骨◦ A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDO另一款好多人推介既和牛三文治 都幾大份喎(˶ˊᵕˋ˵)和牛炸到酥酥脆脆 但熟度仲係medium rare左右咁粉嫩 有啲位有筋會有少少難咬但整體都好唔錯 多士外脆內軟 落左少少mayonnaise好夾◦ Dessert of

◦ AKAGAI
其中一款前菜係用赤貝包住露荀配帶微辣既汁 十分清新開胃

◦ SHREDDED CELTUCE SALAD

◦ CARAMELIZED PUMPKIN

◦ CHARCOAL GRILLED EEL

另一款好多人推介既和牛三文治 都幾大份喎(˶ˊᵕˋ˵)

◦ Dessert of the day
當日係原味同抹茶味既cheese cake 口感好似北海道好出名既Le Tao呢(´∇`)
2024-03-27 37 瀏覽
👩🏻‍❤️‍👨🏻試試新開嘅西日居酒屋。餐廳嘅裝修好靚好有格調,亦都有outdoor位。✨AKAGAI $138赤貝爽脆而且帶有柔和嘅海水味。佢哋嘅spicy sauce唔算好辣,反而蔥辣味更明顯。✨SHREDDED CELTUCE SALAD $68萵筍切成絲狀,味道清新而且爽脆多汁。配溫和嘅鰹魚汁同白蘿蔔蓉味道好夾。✨CARAMELIZED PUMPKIN $88日本南瓜柔軟香甜,面度有層脆脆嘅焦糖。✨CHARCOAL GRILLED EEL $288上枱後店員會再用炭燒一燒。魚皮燒到卜卜脆,魚肉厚身而且彈牙。碎骨可以就咁食。✨A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDO $328Medium rare嘅吉列和牛肉軟嫩,油香豐富。一人食一件啱啱好。✨PAN DE PAZ $138微甜而且酒味唔濃,好易入口,特別啱女仔飲。✨ESPERAR MARTINI $138冇諗過酒香同橄欖嘅味道會咁夾。✨Double fromage cheesecake $68芝士味道好濃,陣陣奶香加埋入口即化嘅口感真係特別出色。✨Matcha cheesecake $68抹茶味道唔突出,冇另一款

✨AKAGAI $138

✨SHREDDED CELTUCE SALAD $68

✨CARAMELIZED PUMPKIN $88
日本南瓜柔軟香甜,面度有層脆脆嘅焦糖。

✨CHARCOAL GRILLED EEL $288

✨PAN DE PAZ $138
微甜而且酒味唔濃,好易入口,特別啱女仔飲。

✨ESPERAR MARTINI $138
冇諗過酒香同橄欖嘅味道會咁夾。

芝士味道好濃,陣陣奶香加埋入口即化嘅口感真係特別出色。

✨Matcha cheesecake $68
抹茶味道唔突出,冇另一款咁正。

2024-03-27 29 瀏覽
AOAO地址:中環皇后大道中38號萬年大廈14樓Dinner俾我搵到間性價比極高嘅餐廳😍AKAGAI🍣$138AKAGAl配上蘆筍同辣醬!😍呢款菜色真係令我大開味蕾!鮮甜嘅鳶貝同脆口嘅蘆筍,再加上辣辣嘅醬汁,絕對係爆炸味覺!🔥 正SHREDDED CELTUCE SALAD 🥗$68切絲萵筍沙拉裡面有三文魚子、蓉蓉嘅蘿蔔、木魚及萵筍條🤣!每一口都帶來豐富嘅口感同層次,真係令人驚艷!😋 正CARAMELIZED PUMPKIN 🎃$88唔可以錯過嘅菜式之一就係焦糖南瓜)!佢以杏仁同肉桂作為點綴,口感香甜😍!細嚐一口,甜蜜嘅南瓜同杏仁嘅香氣立即填滿口腔!絕對係我的最愛!💕 正🤣CHARCOAL GRILLED EEL 🐟$288炭火烤鰻魚唔單止食得又睇得,濃郁的炭火香氣,鰻魚肉質鮮嫩多汁,每一口都令人陶醉!🤤, 正A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDO 🥩🍞$382A4和牛排炭烤三文治唔單止有著嫩滑多汁的和牛排,還搭配了蓉蓉的蘿蔔和美乃滋😚!每一口都是絕對的享受,正🤣Double Fromage Cheesecake 🍰$68雙重芝士蛋糕絕對是芝士控的夢幻!它由兩層芝
AOAO
地址:中環皇后大道中38號萬年大廈14樓

Dinner俾我搵到間性價比極高嘅餐廳😍
AKAGAI🍣$138
SHREDDED CELTUCE SALAD 🥗$68
CARAMELIZED PUMPKIN 🎃$88
CHARCOAL GRILLED EEL 🐟$288
雙重芝士蛋糕絕對是芝士控的夢幻!它由兩層芝士製成,底層是濃郁的紐約芝士蛋糕,頂層則是柔軟滑順的芝士慕斯。口感濕潤細膩,入口即化,每一口都讓人陶醉其中!🧀💕這款蛋糕絕對是芝士愛好者不能錯過的絕佳選擇!
Double Green tea Cheesecake 🍰$68
它由兩層芝士和綠茶製成,底層是濃郁的紐約芝士蛋糕,頂層則是柔軟滑順濃濃的綠茶。口感濕潤細膩,入口即化,每一口都讓人陶醉其中!🧀💕這款蛋糕絕對是芝士愛好者不能錯過的絕佳選擇!

Virgin Mojito🌿🍋
呢杯酒飲非常適合夏天!清爽嘅薄荷味同檸檬嘅酸甜味道,令人感到舒爽同愉悅!😌💦
熱情果冰茶🍹🍍
呢杯茶飲帶有濃郁嘅熱情果味道,搭配冰涼嘅茶底,絕對係一杯清新又開胃嘅選擇!每一口都彷彿置身於熱帶島嶼,享受著夏日的美好!🌴🌞
#nicefoodie中環

----------------
2024-03-26 36 瀏覽
工作忙到透不過氣約左三五好友一齊去飲下野放鬆下他們推介中環新開既餐廳又有得飲野又有晚飯食❤️Akagai赤貝好新鮮入面包住蘆筍辣辣地,好開胃❤️Shredded Celtuce Salad原本以為係青瓜絲原來係萵芛清清地,配上三文魚子同木魚即刻生色不少❤️Caramelized Pumpkin南瓜煎到脆卜卜外面係焦糖味提升左南瓜既甜❤️CHARCOAL GRILLED EEL鰻魚十分肥美上枱前用火熱既炭再壓過食上去炭火味濃❤️A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDOA4和牛油脂分布得好配上簡單既竹炭包可中和膩口包入面塗左少少口油完全不搶牛既味道❤️DOUBLE FROMAGE CHEESECAKE芝士蛋糕芝士味濃郁好有奶味值得一試👍❤️RED BEAN DAIFUKU紅豆味濃外面皮不會太厚💁‍♀️AOAO (中環)👣中環皇后大道中38號萬年大廈14樓
工作忙到透不過氣

辣辣地,好開胃

❤️Shredded Celtuce Salad
原本以為係青瓜絲
原來係萵芛
清清地,配上三文魚子同木魚
即刻生色不少

值得一試👍

❤️RED BEAN DAIFUKU
紅豆味濃
外面皮不會太厚

💁‍♀️AOAO (中環)
👣中環皇后大道中38號萬年大廈14樓
  • Akagai
最近去了一家新開的日式餐吧AOAO裡面是居酒屋 外面是超大的露天酒吧🔥這次試了餐廳的招牌菜式和牛三文治及炭燒鰻魚兩款味道都很不錯!炭燒鰻魚肉質肥美有口感炭燒過後更加惹味 和牛三文治牛味濃郁 外脆內軟至於雞尾酒個人覺得還好 不算很特別🫣
2024-03-22 273 瀏覽
上週末去中環行街,發現皇后大道中有一間新開露天酒吧,原來入便仲係一間型格裝修既居酒屋,今個星期就約埋朋友去試一試餐廳名字 AOAO,取自日本「あおあお」之讀音,正是翠綠色的意思,也象徵寶石的顏色,AOAO 的設計概念,正想展現藏於粗糙石頭內的珍貴寶石,令客人走進餐廳一刻,猶如由中環石屎森林進入了一顆有待打磨的翠緣寶石之內餐廳分為室內用餐區及露天酒吧區兩部份店內裝修充滿摩登風格,用灰泥色牆身配搭綠色樹脂的物料,讓大家好像在一顆在漆黑中的寶石內用餐露天酒吧區有大量梳化,配埋外牆上投射螢幕的巨型寶石、DJ 現場音樂的互動節奏,非常適合一大班朋友飯後聚會舉杯暢飲餐廳仲由有米芝蓮星級餐廳經驗廚師團隊主理,創作出多款簡單又有驚喜的菜式食物方面:AOAO SANGRIA : 同平時開既 SANGRIA 完全唔同,用上香檳做基調,加入蘋果、桃味酒、青瓜及雜莓汁,口感清新,易口L'INCOMPARABLE : 用上威士忌做基調,加入伯爵茶、橙皮酒、蜜糖、蛋白、葡萄及葡萄汁,酒味郁又帶有葡萄及伯爵茶,味道幾特別APPETIZER : 有牛蒡漬及蒜頭漬,爽口入味,送酒一流AKAGAI : 赤貝口感厚實鮮甜,

餐廳分為室內用餐區及露天酒吧區兩部份

食物方面:

AKAGAI : 赤貝口感厚實鮮甜,再卷上蘆筍尖和蔥段及微辣醬汁,口感有層次
SHREDDED CELTUCE SALAD : 用萵筍絲做沙律真係好有驚喜,口感爽脆,再配合大根絲、鰹魚汁、木魚碎及三文魚籽一起身,清淡得來又有鮮味
CARAMELIZED PUMPKIN : 焦糖南瓜真係第一次食,南瓜煮得軟綿滑溜,外層焦糖薄脆又帶點焦香,再搭埋肉桂味及杏仁碎,口感豐富,味道甜蜜
CHARCOAL GRILLED EEL : 居酒屋必試招牌菜之一,鰻魚肉質爽彈厚實,油脂豐富,服務員仲會用燒紅既備長炭在客人面前即席火炙鰻魚皮,令到鰻魚皮脆卜卜夠曬香口,充滿炭香味,必定要叫點選既打卡拍照菜式
A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDO : 用上 A4 厚切和牛加上薄薄既炸粉做吉列和牛,和牛炸至五成熟,肉質香滑粉嫩,紋路霜降狀油花細緻,充滿肉汁,再配上白蘿蔔蓉蛋黃醬及竹炭麵包做三文治,味道真係無得頂
DOUBLE FROMAGE CHEESECAKE : 來自日本的雙層起司蛋糕,口感絲滑綿密,原味充滿啖啖的奶香及芝士味濃,抹茶味濃而不澀,非常美味的甜品
網址 : https://www.sevenrooms.com/reservations/aoao
2024-03-19
  • A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDO
  • CHARCOAL GRILLED EEL
近來公事私事忙得不得了 消失了好一陣子忙裡偷閒 唯有美食能令我沈悶的生活多點樂趣相約好友見見面小酌一杯 選上中環這間人氣新餐廳名為𝐀𝐎𝐀𝐎的摩登居酒屋 名字取自日語「あおあお」以碧綠寶石的色彩為主題 融合了藝術/設計/影像/音樂元素踏出電梯之際 外面一片漆黑神秘 除了餐廳LOGO外映入眼簾的是一顆緩慢自轉的巨大懸浮石頭餐廳內部亦是滲透著藝術與美學的氛圍空間以樹脂物料的藝術品來劃分 展現出翠綠色調的意境戶外更有7米高的藝術投影裝置 吸引視線之餘帶點趣味整晚的vibes十分好 食物頗出色 service也好熱心 不難想像之後應該會成為城中別具一格的聚腳點-♢ 𝕊𝔸𝕊ℍ𝕀𝕄𝕀 ♢❇︎ 𝐀𝐤𝐚𝐠𝐚𝐢 ·· $𝟏𝟑𝟖ᵃʳᵏ ˢʰᵉˡˡ ᶜˡᵃᵐ, ᵃˢᵖᵃʳᵃᵍᵘˢ, ˢᵖⁱᶜʸ ˢᵃᵘᶜᵉ以赤貝刺身為主角的一道前菜 搭配了蘆筍和微辣醬汁赤貝包裹著露荀 微辣的醬汁在清新中帶出些許刺激感新奇的組合 帶出了赤貝的鮮甜 口感相當獨特 - ♢ 𝕊𝕄𝔸𝕃𝕃 ℙ𝕃𝔸𝕋𝔼𝕊 ♢❇︎ 𝐒𝐡𝐫𝐞𝐝𝐝𝐞𝐝 𝐂𝐞𝐥𝐭𝐮𝐜𝐞 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 ·· $𝟔𝟖ˢᵃˡᵐᵒⁿ ʳᵒᵉ, ᵍʳᵃᵗᵉᵈ ᵈᵃⁱᵏᵒⁿ,
近來公事私事忙得不得了 消失了好一陣子
忙裡偷閒 唯有美食能令我沈悶的生活多點樂趣
相約好友見見面小酌一杯 選上中環這間人氣新餐廳
名為𝐀𝐎𝐀𝐎的摩登居酒屋 名字取自日語「あおあお」
以碧綠寶石的色彩為主題 融合了藝術/設計/影像/音樂元素

以赤貝刺身為主角的一道前菜 搭配了蘆筍和微辣醬汁
赤貝包裹著露荀 微辣的醬汁在清新中帶出些許刺激感
新奇的組合 帶出了赤貝的鮮甜 口感相當獨特

♢ 𝕊𝕄𝔸𝕃𝕃 ℙ𝕃𝔸𝕋𝔼𝕊 ♢
ˢᵃˡᵐᵒⁿ ʳᵒᵉ, ᵍʳᵃᵗᵉᵈ ᵈᵃⁱᵏᵒⁿ, ᵇᵒⁿⁱᵗᵒ ᶠˡᵃᵏᵉˢ
一絲絲的萵筍宛如細麵 搭配三文魚籽和木魚絲
以淡淡的鰹魚汁調味 味道溫和清爽
呈現出一種雅致而平衡的口感

♢ 𝕋𝕆 𝕊ℍ𝔸ℝ𝔼 ♢
❇︎ 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥𝐢𝐳𝐞𝐝 𝐏𝐮𝐦𝐩𝐤𝐢𝐧 ·· $𝟖𝟖
ᵃˡᵐᵒⁿᵈˢ, ᶜⁱⁿⁿᵃᵐᵒⁿ
焦糖南瓜令人有點驚喜 本來對南瓜沒有偏愛
但它外層薄脆帶焦香 而南瓜本身質感軟綿細密
搭配杏仁碎碎增添口感 若肉桂味再濃一些會更合我心

❇︎ 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐜𝐨𝐚𝐥 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐄𝐞𝐥 ·· $𝟐𝟖𝟖
為食貓pick! 這道炭燒鰻魚聽說這裡餐廳的招牌菜之一
waiter會以燒紅的備長炭在客人面前即席火炙鰻魚皮
還會提醒客人可以打卡拍攝 相當之貼心
周圍瀰漫著焦香與煙霧 鰻魚皮脆卜卜很香口
走的是爽彈的路線 魚肉厚實而油脂豐腴
簡單的調味 吃的是魚自身的鮮味 推介給愛魚之人

❇︎ 𝐀𝟒 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐂𝐮𝐭𝐥𝐞𝐭 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐜𝐨𝐚𝐥 𝐒𝐚𝐧𝐝𝐨 ·· $𝟑𝟐𝟖
這道A4吉列和牛竹炭三文治 也是必叫菜式
外層薄薄的炸皮 包裹著高品質的和牛
炸至五成熟呈粉紅色 展現出肉和脂肪之間的細緻紋理
一口咬下 肉質軟嫩多汁 配搭白蘿蔔泥調配的蛋黃醬
中和了油膩感 何況和牛部分油脂也被麵包吸收了呢
竹炭麵包本身亦經過輕微烘烤 口感層次豐富
極致的外脆內軟帶來滿足和治癒 朋友十分喜歡呢

♢ 𝔻𝔼𝕊𝕊𝔼ℝ𝕋𝕊 ♢
❇︎ 𝐃𝐨𝐮𝐛𝐥𝐞 𝐅𝐫𝐨𝐦𝐚𝐠𝐞 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 ·· $𝟔𝟖 /𝐩𝐜
Waiter介紹的 說是來自日本的原味雙層起司蛋糕
入口即化 彷彿粉雪融化在口中 入口即化
啖啖的奶香 緊接著是那份沉穩而淡雅的綿密甜美

♢ 𝕎𝕀ℕ𝔼 ♢
𝐂𝐡𝐚𝐦𝐩𝐚𝐠𝐧𝐞 𝐅𝐥𝐮𝐭𝐞𝐚𝐮 𝐂𝐮𝐯𝐞𝐞 𝐄𝐜𝐡𝐨 𝐍𝐕 $𝟏𝟗𝟖
不需要大日子 喜歡甜酒與bubble 叫了杯香檳
帶有花香和水果的香氣 甜中帶酸 有種少女感
𝐔𝐧𝐣𝐚𝐧𝐢 𝐂𝐡𝐞𝐧𝐢𝐧 𝐁𝐥𝐚𝐧𝐜 𝟐𝟎𝟐𝟐, 𝐂𝐚𝐩𝐞, 𝐒𝐨𝐮𝐭𝐡 𝐀𝐟𝐫𝐢𝐜𝐚 $ 𝟏𝟏𝟖
這杯白酒酒身淡黃 甜度偏乾 帶熱帶水果香氣
味道清爽微微辛辣 嗜甜如我還是喜歡香檳多一些
2024-03-14
2024-03-21 75 瀏覽
《 AOAO》中環西日fusion modern 酒吧空間廣闊,帶有科幻感,另設有outdoor區域。Shredded Celtuce Salad ($68) - 萵筍刨絲後放入日式出汁中,萵筍非常爽脆,入口冰涼,非常清新,三文魚籽又鮮又脆。 。Akagai ($138) - 赤貝刺身鮮甜爽脆,卷上露筍和切綿的京蔥,配上特製辣汁,好有驚喜。 。Caramelized Pumpkin ($88) - 日本南瓜已經焗到香甜軟綿,再係上面灑上砂糖,用heat gun燒溶至薄薄的脆片,口感香脆,甜滋滋的。 。Charcoal Grilled Eel ($288) - 鰻魚上枱時店員會用熱炭辣一辣鰻魚的表面,濃濃的炭烤味撲鼻而來。鰻魚肉肥厚肉嫩,同時非常有彈性,魚皮燒至脆卜卜,非常推薦。 。A4 Wagyu Cutlet Charcoal Sando ($328) - 喱個A4和牛三文治一直都想試,終於係度食到啦。A4和牛肉外層用炸粉一起炸過,酥脆可口,牛肉油脂分佈滿滿,肉質好嫩,入口即溶。竹炭面色鬆軟可口,加了點酸味味沙律醬,食落更惹味。 。Double Fromage Cheesecake
《 AOAO》
中環西日fusion modern 酒吧
空間廣闊,帶有科幻感,另設有outdoor區域

。Double Fromage Cheesecake ($68) - 芝士蛋糕有兩款口味,一款係兩種芝士mix埋,一款係抹茶口味,入口都好軟綿。

。Unir Mary ($138) - 酒吧近期推出的cocktail系列,由Don Julio Tequila製作,這款加人蕃茄、辣椒粉等材料,類似bloody mary的感覺。

if:cravingforfoodhk

2024-03-19 63 瀏覽
📍 AOAO (中環)中環皇后大道中38號萬年大廈14樓AOAO是位於中環的一家餐廳,提供精緻的料理和舒適的用餐環境。這裡以創意和新鮮的食材為基礎,打造出獨特而美味的菜單。👉 Dinner Set B😋😋😋😋.8/5 🟠AKAGAIAKAGAI絕對是一道令人驚艷的料理。紅蛤蜊的鮮美與蘆筍的清脆完美結合,再加上辣醬的刺激口感,真是美味到讓人回味無窮。🟠SHREDDED CELTUCE SALAD 這道三文魚卵、蘿蔔絲和鰹魚片的涼拌沙拉是一道清新又美味的選擇。三文魚卵的鮮味與鰹魚片的咸香相得益彰,再搭配上脆爽的蘿蔔絲和鰹魚片,絕對讓您的味蕾感到滿足。🟠CARAMELIZED PUMPKIN 這道焦糖南瓜搭配杏仁和肉桂,是一道令人垂涎的甜點。南瓜的甜蜜與杏仁的香醇相結合,再加上肉桂的香氣,絕對是一道完美的組合。🟠CHARCOAL GRILLED EEL 這道炭燒鰻魚絕對是一道令人難以忘懷的美食。鰻魚的肉質鮮嫩多汁,炭火的烤製方式更增添了香氣和口感。無論是單吃還是搭配飯食,這道炭燒鰻魚都能讓您享受到獨特的美味。🟠A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDO 這道A4和牛炸肉排炭
📍 AOAO (中環)
中環皇后大道中38號萬年大廈14樓

👉 Dinner Set B
😋😋😋😋.8/5

🟠AKAGAI

🟠SHREDDED CELTUCE SALAD

🟠CARAMELIZED PUMPKIN

🟠CHARCOAL GRILLED EEL

這道A4和牛炸肉排炭烤三明治搭配蘿蔔絲和蛋黃醬,絕對是一道讓人垂涎三尺的料理。嫩滑的和牛炸肉排搭配上脆爽的蘿蔔絲和濃郁的蛋黃醬,絕對能帶給您一口滿足的口感。

🟠Dessert of the day
本日的甜點是抹茶起司蛋糕和雙層起司蛋糕。抹茶起司蛋糕的濃郁抹茶味道和起司口感相互融合,帶給您一種獨特的美味享受。而雙層起司蛋糕則是層層疊疊的起司口感,絕對會讓您愛不釋手。

回頭: yes yes yes,無論是日式料理、西式料理還是融合菜,AOAO都能帶給客人驚喜和滿足。餐廳充滿著現代感的設計,讓客人可以在輕鬆愉悅的氛圍中享受美食。無論是商務聚會、約會還是與朋友共享美食,AOAO都是一個理想的選擇呢💓🌈🙌🏻👍🏻🫶🏼