2025-07-29 383 瀏覽
📍AOAO#5🫶🏻係最高環境:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻飲品:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻回頭率:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻服務態度:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻-Wagyu Katsu Sando -$328終於可以食到和牛多士 油脂分布平均 有入口即溶 配埋醬汁 牛味會更加出Akagai -$138赤貝配埋蔥 蔥味好香 唔會覺得辣 仲帶到赤貝鮮味Celtuce Salad -$68萵筍絲配上蟹子有少少咸味 配埋檸檬香 咸度即刻中和左 酸酸咸咸 食落好開胃Caramelised Pumpkin -$88南瓜連埋皮都可以食 而且包左焦糖 相當會比較飽肚 外層脆卜卜 Charcoal Grilled Eel -$288炭燒鰻魚外皮脆卜卜 而且肉質同油脂平均分布 食落會更加香 Matcha Cheesecake-$68食落有淡淡抹茶香 而且cheesecake 好滑Mini Melon Daifuku -$68相當比較失色 有啲甜Refreshing mocktail -$98Fruity mocktail -$98
📍AOAO

Mini Melon Daifuku -$68
相當比較失色 有啲甜

Refreshing mocktail -$98
Fruity mocktail -$98
  • A4 Wagyu Cutlet Charcoal Sando
2K
呢晚同朋友嚟咗呢間喺中環嘅樓上日本🇯🇵餐廳食晚餐🤣$138 ONYX:餐牌咁樣形容《Dark, smoky, and mysterious - Okinawan awamori, charcoal roasted oolong, and plum》🤣;上邊有一層好輕身嘅泡沫,非常清新🤣,飲落去就有少少 smoky 而完全冇 泡盛 嘅苦味,好飲🤣$128 JADE:餐牌咁樣形容《Cold brewed Jasmine, crisp Awamori, and a twist of lime - reminiscent of falling bamboo leaves》🤣;有少少 泡盛 嘅苦甘味,口感非常清爽,我亦都嘗試感受竹葉喺竹枝上邊飄落嚟嘅感覺,真係好似覺得身體輕盈咗好多🤣$138 AKAGAI :餐廳用咗 Akagai 赤貝,赤貝完全起咗肉仲片成薄片,包住幼細嘅蘆筍嚟食,口感頗為清新,赤貝就新鮮兼肉質好爽口😋$68 SHREDDED CELTUCE SALAD,Salmon Roe, Grated Daikon, Bonito Flakes:餐廳將 Celtuce 切成極幼𢇁,用筷子
呢晚同朋友嚟咗呢間喺中環嘅樓上日本🇯🇵餐廳食晚餐🤣

$68 SHREDDED CELTUCE SALAD,Salmon Roe, Grated Daikon, Bonito Flakes:餐廳將 Celtuce 切成極幼𢇁,用筷子夾起 Celtuce 見到原來條條都幾長🤣,加埋大根蓉、三文魚籽、鰹魚乾絲,再浸喺好似係 dashi だし 裏邊,簡單好食口感清新😋

$88 CARAMELIZED PUMPKIN,Almonds, Cinnamon:夠晒甜,因為南瓜本身有甜味,煮嘅時候仲應該灑咗啲糖喺南瓜🎃上邊然後再燒焗,所以外邊 caramelizad 糖化咗脆脆哋🤣,真係甜上加甜 鍾意食甜嘅會好鍾意🤣

$288 CHARCOAL GRILLED EEL:上枱嘅時候有一件大大件嘅鰻魚,另外仲有一條燒紅咗嘅長炭,店員弟弟將燒紅咗嘅長炭焫喺鰻魚皮上邊,出晒白煙,視覺效果幾好玩🤩;鰻魚皮脆脆哋,鰻魚肉煙靭,好魚味😋

$328 A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDO, Grated Daikon with Mayonnaise:A4 和牛油脂充足好甘香有濃郁牛味,外邊包住唔太厚唔太薄嘅吉列脆漿,再用黑鼆鼆嘅 charcoal 麵包夾住嚟食,好味😋

$68 Mini Melon Daifuku 同埋 $68 Double Fromage Cheesecake:兩樣一齊叫兩樣一齊嚟,有 East meets West 嘅效果,兩樣都唔係好甜,兩樣都幾好味😋
2025-07-22
2025-07-18 834 瀏覽
呢間西日式fusion酒吧,有室內同室外位置,兩邊氣氛都好好。有多款西日料理,每一道菜都好似藝術品咁靚,特別係吉列A4和牛竹炭三文治,真係做到色香味俱全。除咗食物精緻之外,酒吧嘅酒精飲品都好齊全,適合想試西式同日式創意料理嘅你地❤️🥢Akagai $138鮮甜嘅赤貝刺身搭配幼嫩嘅蘆筍同京蔥絲,咬落去好爽脆,赤貝好鮮甜啊!🥗Shredded Celtuce Salad $68萵筍切到好幼身,好似麵條咁,搭配凍鰹魚汁、白蘿蔔泥、木魚絲同三文魚籽,感覺好似食緊冷麵咁!味道酸酸哋好開胃,萵筍絲口感好爽脆!🎃Caramelised Pumpkin $88南瓜外層灑上肉桂粉同糖燒過,形成焦糖脆皮,外脆內軟,香甜而不膩。🐮A4 Wagyu Cutlet Charcoal Sando $328超脆嘅竹炭三文治夾住厚切A4吉列和牛,和牛外層金黃酥脆,肉質粉嫩好吸引,咬落去肉汁豐富!搭配自家醬汁一齊食,有種香濃嘅松露味,食完真係幸福感滿滿啊!🐟Charcoal Grilled Eel $288上菜時候,店員會用木炭微烤鰻魚皮,令到鰻魚皮更加酥脆,聞到好香嘅炭香味!鰻魚嘅肉好厚、好嫩滑,入口之後仲有一種特別嘅

🥢Akagai $138

🥗Shredded Celtuce Salad $68

🎃Caramelised Pumpkin $88

🐟Charcoal Grilled Eel $288
上菜時候,店員會用木炭微烤鰻魚皮,令到鰻魚皮更加酥脆,聞到好香嘅炭香味!鰻魚嘅肉好厚、好嫩滑,入口之後仲有一種特別嘅彈牙感!再加上啲檸檬汁,令魚油嘅濃厚感覺都被中和咗,食落更清新啲。

🍰Matcha Cheesecake $68
抹茶芝士蛋糕入口滑順綿密,抹茶嘅微苦味啱啱好,唔會太濃烈,仲有淡淡奶香味。

🍈Mini Melon Daifuku $68
迷你蜜瓜大福外皮超軟糯,裡面嘅蜜瓜果肉內餡清新香甜,唔會太甜膩。

🍸H20 Sour $128/glass
用Gin酒做底,加入蘋果、玫瑰、接骨木花等而製成,味道酸甜平衡,酒味唔太重,特別適合女士飲。

🍹Pineapple juice $88
如果唔飲酒嘅話,呢度有蘋果汁、菠蘿汁同橙汁等等選擇。

📍 AOAO
中環皇后大道中38號萬年大廈14樓
2025-07-15
[ AOAO ]中環皇后大道中 原來有一間5千呎西日式居酒屋兼天台酒吧,有多款西日式創意料理🇯🇵🧫,仲有一系列酒精飲品🥂,啱哂想食日式嘢又想飲返杯嘅朋友仔。Sashimi ✿ Akagai $138赤貝刺身搭配嫩蘆筍尖、微辣醬汁,入口清甜,辣味緩緩浮現,層次分明。 Small plates✿ Shredded Celtuce Salad $68萵筍絲沙律清脆,白蘿蔔泥微辛,點綴三文魚籽、木魚花,煙薰咸香。To share✿ Caramelised Pumpkin $88焦糖南瓜烤至外緣微焦,撒上烤杏仁片與肉桂粉,口感甜中帶脆。✿ Charcoal Grilled Eel $288上菜時店員再用木炭微烤鰻魚,鰻魚皮烤得酥脆,肉質肥美細膩,但略有少少碎骨。✿ A4 Wagyu Cutlet Charcoal Sando $328厚切A4吉列和牛炸至外酥內嫩,肉汁豐富油脂香濃,夾在竹炭三文治中,搭配微辛嘅蘿蔔泥蛋黃醬,又邪惡又滿足😍。甜品✿ Matcha Cheesecake $68抹茶芝士蛋糕口感綿密,滲透著抹茶嘅微苦。✿ Mini Melon Daifuku $68迷你蜜瓜大福外皮軟糯,
[ AOAO ]

Sashimi
✿ Akagai $138

Small plates
✿ Shredded Celtuce Salad $68

To share
✿ Caramelised Pumpkin $88
焦糖南瓜烤至外緣微焦,撒上烤杏仁片與肉桂粉,口感甜中帶脆。

✿ Charcoal Grilled Eel $288

甜品
✿ Matcha Cheesecake $68
抹茶芝士蛋糕口感綿密,滲透著抹茶嘅微苦。

✿ Mini Melon Daifuku $68
迷你蜜瓜大福外皮軟糯,蜜瓜果肉內餡清甜。

飲品
✿ Jade $128/glass
✿ H2O Sour $128/glass
有日本清酒、紅白酒、特色雞尾酒、烈酒等選擇。

Jade係特色雞尾酒,混合冷泡茉莉花茶、沖繩泡盛酒,再點綴青檸,酸爽清新。H2O Sour混合烈酒、蘋果、玫瑰等,酸甜平衡。

總結🫦
呢間西日式酒吧餐廳嘅料理創新精緻,有室內同埋露天座位,加埋現場音樂帶動好有氣氛。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
AOAO
地址:中環皇后大道中38號萬年大廈14樓
電話:5506 5521
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • Caramelised Pumpkin
2025-05-29 2436 瀏覽
AOAO食物水準高,細節位做得好足,擺盤靚,味道有驚喜。食材新鮮,體驗感強。下次會想再試其他菜式!Akagai 赤貝新鮮度一流,最特別係佢用赤貝肉包住葱花,一啖咬落去,赤貝嘅鮮甜同葱花嘅香氣即刻融合晒,層次感好豐富。赤貝本身爽口彈牙,配埋葱花提升咗整體味道Shredded Celtuce Salad🧊呢個沙律真係幾有心思,萵筍切得幼細爽脆好似食冷麵甘,加咗木魚絲同三文魚籽。木魚絲帶嚟淡淡鹹香,三文魚籽爆開嘅時候有海水味。醬汁微酸好解膩Caramelised Pumpkin🍯南瓜燒到外層焦糖好脆,入口甜中帶少少焦香。南瓜肉好滑,甜度啱啱好,唔會膩。呢道菜做得好有水準,食落有驚喜好好味Charcoal Grilled Eel🥢呢個炭燒鰻魚真係有睇頭,侍應會拎住成塊炭即場燒比你睇,煙燻香氣即刻飄出嚟。鰻魚外皮燒到脆,內裡仲保持嫩滑多汁,加啲檸檬汁帶出鰻魚本身嘅油香同炭香。視覺同味覺都好享受A4 Wagyu Cutlet Charcoal Sando🥪呢個超高質,外層吉列炸得金黃酥脆,厚切和牛保持粉嫩多汁,肉味濃郁。每一啖都食到和牛嘅油脂香。三文治外層微脆,食完有滿足感Mini Melon D

Shredded Celtuce Salad

Shredded Celtuce Salad🧊

Caramelised Pumpkin🍯

Charcoal Grilled Eel🥢

Mini Melon Daifuku

Mini Melon Daifuku🍡🍈
大福外皮煙韌,唔會太厚,入面蜜瓜餡新鮮甜美,食落有啲冰涼感。每口都食到蜜瓜香甜,幾特別
Matcha Cheesecake

Matcha Cheesecake🍰
抹茶味道濃郁,芝士蛋糕質感滑溜,甜度啱啱好。食完主菜嚟個甜品,完美收尾
AOAO Sangria

AOAO Sangria🍹🍹
酒味唔會好重,果味夠突出,飲落清爽易入口。唔會太甜,配搭海鮮同肉類都好夾
AOAO Sangria
  • CARAMELIZED PUMPKIN
  • 和牛三文治
  • Charcoal  Grilled  Eel
  • CARAMELIZ ED PUMPKIN
4天前 0 瀏覽
因為在網上見到賣相很漂亮的和牛三文治 所以被吸引來訪一試餐廳走型格路線 而且有寬敞的戶外位置 亦都是聚會好地方頭盤選擇了赤貝配蘆筍和萵筍絲沙律 兩款都是走清新路線 赤貝鮮甜彈牙 萵筍絲配上檸檬和鰹魚汁 清爽開胃值得一提 焦糖南瓜很有驚喜 不會過甜但帶少少肉桂味 好味主菜方面 A4和牛三文治配竹炭麵包是今天重頭戲 亦沒有令我們失望 牛肉炸得鬆化不油膩 咬下去一點也不韌 配上蘿蔔沙律醬 中和膩感 非常滿足! 另一主菜 炭烤鰻魚 Waiter會在你面前炙燒鰻魚皮 蠻有噱頭 魚肉非常油香 配上半焦的鰻魚皮 口感豐富美味最後甜品都正常發揮 雞尾酒推介H2O Sour- Gin Base配上蘋果玫瑰接骨木花味 非常易入口
因為在網上見到賣相很漂亮的和牛三文治 所以被吸引來訪一試
餐廳走型格路線 而且有寬敞的戶外位置 亦都是聚會好地方

值得一提 焦糖南瓜很有驚喜 不會過甜但帶少少肉桂味 好味

A4  Wagyu  Cutlet  Charcoal  Sando
Charcoal  Grilled  Eel
2025-07-28
  • Caramelised Pumpkin
  • Akagai
每隔一段時間都要回訪我的愛店 @aoao_hk得知他們最近轉了Menu 馬上約朋友來試果然新品同樣有水準🤣※ Akagai ($138)以北寄貝包住蘆筍和京蔥三款食材都是清新爽口,搭配頗有驚喜※ Pickled Tomato Salad ($78)每次必點單品這款蕃茄因為蕃茄真的很甜 吃起來很開胃※ Caramelized Pumpin ($88)焦糖南瓜也是每次必點單品南瓜煮的很軟淋 加上外層焦糖甜甜脆脆 好好吃😙※ Charcoal Grilled Eel ($288)這是餐廳的新品🌟鰻魚上桌後,職員就會在面前炭燒鰻魚第一次看這種做法鰻魚吃起來也比較肥美※ A4 Wagyu Cutlet Charcoal Sando ($328)作為餐廳的主打 - 和牛三文治基本上每桌客人都會點一份來吃和牛肉質油脂滿溢 而且挺厚一片的外層再裹上吉列粉 一口吃下去~ 超滿足 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭※ Melon Daifuku ($68) 蜜瓜大福意外的好吃 平時很少見這款口味外皮厚度適中 蜜瓜味也香口※ Matcha Cheesecake ($68)這款也是長青甜品 甜度適中,不
每隔一段時間都要回訪我的愛店 @aoao_hk
得知他們最近轉了Menu 馬上約朋友來試
果然新品同樣有水準🤣

※ Akagai ($138)
以北寄貝包住蘆筍和京蔥
三款食材都是清新爽口,搭配頗有驚喜

※ Pickled Tomato Salad ($78)
每次必點單品這款蕃茄
因為蕃茄真的很甜 吃起來很開胃

※ Caramelized Pumpin ($88)
焦糖南瓜也是每次必點單品
南瓜煮的很軟淋 加上外層焦糖
甜甜脆脆 好好吃😙

※ Charcoal Grilled Eel ($288)
這是餐廳的新品🌟
鰻魚上桌後,職員就會在面前炭燒鰻魚
第一次看這種做法
鰻魚吃起來也比較肥美

作為餐廳的主打 - 和牛三文治
基本上每桌客人都會點一份來吃
和牛肉質油脂滿溢 而且挺厚一片的
外層再裹上吉列粉 一口吃下去~ 超滿足

𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭
※ Melon Daifuku ($68)
蜜瓜大福意外的好吃
平時很少見這款口味
外皮厚度適中 蜜瓜味也香口

※ Matcha Cheesecake ($68)
這款也是長青甜品
甜度適中,不膩

𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤𝐬
※ Onyx ($138)
※ Amber ($148)
兩款都是新的Cocktail
前者喝起來比較清新
後者就是比較濃郁

‧˚₊‧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈‧₊˚‧
💰Total: $1476 ($738pax 10%服務費)
📍AOAO| aoao_hk
🏠中環皇后大道中38號萬年大廈14樓
2025-08-08 0 瀏覽
✨Akagai💰138 📝北寄貝包住清爽蘆筍同京蔥,幾開胃,清新爽口✨Celtuce Salad💰68📝萵筍切幼身爽口,一條條絲,幾爽脆,仲有檸檬🍋同蘿蔔蓉,酸甜開胃✨Caramelised Pumpkin💰88📝焦糖南瓜嗰面燒到金黃脆口,南瓜超香甜味💝✨Charcoal Grilled Eel💰288 📝staff即場用炭火燒,炭香味十足之餘,魚皮脆卜卜,魚肉嫩滑juicy,加檸檬汁吊到個味✨Wagyu Katsu Sando 💰328 📝吉列炸到外層香脆,和牛仲係粉紅色好粉嫩,咬落去Juicy有牛味,入口即溶,仲配脆口黑炭包✨Matcha Cheesecake💰68📝Dessert of the day 係抹茶芝士蛋糕,抹茶味香濃但唔會苦澀,蛋糕好綿密✨Mini Melon Daifuku💰68📝另一個Dessert of the day係有三粒迷你蜜瓜大福,軟糯chewy,咬開有清新蜜瓜餡,唔知點解諗起好得意嘅三眼仔AOAO📍皇后大道中38號萬年大廈14樓(中環🚇 D2出口行2分鐘就到)💫評分: 8.4/10💬餐廳坐出邊好舒服,同朋友飲杯嘢都好chill,叫咗兩杯white wi

✨Akagai💰138
📝北寄貝包住清爽蘆筍同京蔥,幾開胃,清新爽口

✨Celtuce Salad💰68

✨Caramelised Pumpkin💰88
📝焦糖南瓜嗰面燒到金黃脆口,南瓜超香甜味💝

✨Charcoal Grilled Eel💰288

✨Wagyu Katsu Sando 💰328

✨Matcha Cheesecake💰68

✨Mini Melon Daifuku💰68

AOAO
📍皇后大道中38號萬年大廈14樓
(中環🚇 D2出口行2分鐘就到)

💫評分: 8.4/10
💬餐廳坐出邊好舒服,同朋友飲杯嘢都好chill,叫咗兩杯white wine,裝修幾modern同有氣氛,店員服務抵讚

❣️再訪?🅈🄴🅂

2025-08-08 0 瀏覽
📍AOAO😍中環美味和牛多士👍~A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDO·A4和牛三文治 $328未食過咁正嘅和牛多士😍和牛入口即溶☺️外皮炸得勁香🤪牛味亦都好重👍竹炭麵包質感亦都好正😘~CHARCOAL GRILLED EEL·炭烤鰻魚 $388鰻魚本身已經整熟咗😂店員出到嚟再用炭烤加熱外皮😍鰻魚外脆內軟😘肉質鮮嫩😘非常之正👍~CARAMELIZED PUMPKIN·焦糖南瓜 $88非常推薦嘅一道菜👍連皮嘅日本南瓜😘配上酥脆嘅焦糖面🤪食到停唔到口🤩~SHREDDED CELTUCE SALAD|Salmon Roe, Grated Daikon, Bonito Flakes·三文魚子白蘿蔔冷麵 $68三文魚子非常新鮮可口😘白蘿蔔冷麵質感亦都非常正🥳一個完美嘅配搭👍~AKAGAI |Ark Shell Clam, Asparagus, Spicy Sauce·赤貝蘆筍卷 $138新鮮赤貝刺身😍配上爽脆蘆筍☺️調味同配料都做得非常之好👍~順帶一提😛餐廳環境靚😍食物質素高🥳店員服務態度好👍下次經過呢頭一定再嚟食😎📍港鐵中環站D2出口 步行約2分鐘AOAO (中環)中環皇后大
📍AOAO😍中環美味和牛多士👍

~CARAMELIZED PUMPKIN·焦糖南瓜 $88

新鮮赤貝刺身😍配上爽脆蘆筍☺️調味同配料都做得非常之好👍

📍港鐵中環站D2出口 步行約2分鐘

AOAO (中環)

中環皇后大道中38號萬年大廈14樓
2025-08-07 0 瀏覽
今晚好多人慶祝生日!店員好投入大聲咁唱生日歌我都加入埋一齊唱,氣氛超好der😝同朋友各自叫咗一杯Cocktail同Mocktail🥂店員問清楚我哋鍾意嘅口味兩杯都有驚喜!😍重點推介🥂✨Hairy Crab Butter UdonMVP係毛蟹奶油烏冬😍每一口都係豐富蟹肉~烏冬掛滿creamy醬汁神奇之處係睇落去好似好膩但食落濃而不膩,會上癮嘅味道加埋蛋黃同洋蔥層次幾豐富😍✨Caramelized Pumpkin 焦脆南瓜粒粒🎃外層有一層薄薄焦糖食落去綿密香甜連層皮都好食ʕ •ᴥ•ʔ
今晚好多人慶祝生日!
店員好投入大聲咁唱生日歌
我都加入埋一齊唱,氣氛超好der😝

同朋友各自叫咗一杯
Cocktail同Mocktail🥂
店員問清楚我哋鍾意嘅口味
兩杯都有驚喜!

😍重點推介🥂
✨Hairy Crab Butter Udon
MVP係毛蟹奶油烏冬😍
每一口都係豐富蟹肉~
烏冬掛滿creamy醬汁
神奇之處係睇落去好似好膩
但食落濃而不膩,會上癮嘅味道
加埋蛋黃同洋蔥層次幾豐富😍

✨Caramelized Pumpkin
焦脆南瓜粒粒🎃
外層有一層薄薄焦糖
食落去綿密香甜
連層皮都好食ʕ •ᴥ•ʔ
2025-08-06 0 瀏覽
今日同好姊妹喺中環蘭桂坊happy hour之後,想慶祝一下食好西,喺中環搵咗間西日型格酒吧AOAO,環境浪漫,好適合打卡慶祝😊😊✨✨和牛三文治和牛以其細膩的紋理和脂肪分佈而聞名,肉質鮮嫩、多汁,口感極佳。將這種頂級牛肉製作成三文治,中和牛肉的油膩感。✨✨炭燒鰻魚鰻魚以其獨特的風味和口感而聞名。使用新鮮的鰻魚,經過精心處理和調味,然後在炭火上燒烤,不僅能讓鰻魚的肉質變得鮮嫩多汁,仲有炭火的煙燻香味,為筆者最愛。✨✨焦糖南瓜口感細膩,甜而不膩,外層有金黃色的焦糖層。口感香甜,帶有淡淡的南瓜風味。啱晒減肥嘅女士。✨✨赤貝配搭蘆筍及辣醬,清爽得來又惹味,回味無窮。✨✨萵筍絲沙律,湯底由油三文魚子,白蘿蔔及鰹魚混合製成,清新爽脆。📍AOAO📕中環皇后大道中38號萬年大廈14樓

✨✨和牛三文治

✨✨炭燒鰻魚

✨✨赤貝配搭蘆筍及辣醬,清爽得來又惹味,回味無窮。

📍AOAO
📕中環皇后大道中38號萬年大廈14樓

2025-08-06
2025-08-06 0 瀏覽
放工之後,同朋友打算係公司附近chill下,上網見呢間餐廳環境氣氛好似唔錯。⭐️前菜⭐️Akagai 赤貝幾新鮮,包住蘆筍,幾清新。⭐️Celtuce Salad 萵筍絲好爽脆,仲有檸檬汁、三文魚籽&蘿蔔絲,令到口感微酸&有層次。⭐️Caramelised Pumpkin 南瓜煮到好淋,外面係微焦溶化了嘅焦糖,脆脆地甜甜地,口感幾特別下,推薦。⭐️Charcoal Grilled Eel侍應會現場將燒紅了嘅炭放在鰻魚魚皮上燒至微焦,體驗感十足。⭐️Wagyu Katsu Sandi 最期待呢個和牛吉列三明治,和牛仲係好嫩滑,麵包好鬆軟,夾埋食唔錯。⭐️Matcha Cheesecake ⭐️Mini Melon Daifuku ⭐️Onyx⭐️H20 Sour

⭐️前菜

⭐️Akagai
赤貝幾新鮮,包住蘆筍,幾清新。

⭐️Celtuce Salad

⭐️Caramelised Pumpkin

⭐️Charcoal Grilled Eel
侍應會現場將燒紅了嘅炭放在鰻魚魚皮上燒至微焦,體驗感十足。

⭐️Wagyu Katsu Sandi

⭐️Matcha Cheesecake
⭐️Mini Melon Daifuku

⭐️Onyx
⭐️H20 Sour

2025-08-05 0 瀏覽
🍽️ 癲癲實試✨🥢Course 1:前菜① Japanese Clams in Sake Broth, Nori Emulsion
📝 蜆肉新鮮,湯底滲出清酒香,唔腥唔鹹,食落好清爽開胃。② Mentaiko Wings (+HK$48)
📝 雞翼外層炸得金黃香脆,內藏墨魚蓉、泡菜同明太子!不過其實就冇乜特別,可以唔使特登試!🍲Course 2:熱湯Red Miso Soup with Seaweed, Clams, Spring Onion
📝 傳統紅味噌湯底,配上海帶、蜆、蔥花,湯味濃郁,暖胃又舒服,係轉場位啱啱好。不過我就覺得偏咸咗少少。🍜Course 3:主食① Hairy Crab Butter Udon
📝 超香蟹膏味,一撈蛋黃同芝麻更creamy,白蔥絲提香,烏冬煙韌掛汁,每啖都超滿足🦀!② Assorted Wild Mushroom Udon with Seared Nameko, Maitake
🍽️ 癲癲實試✨
🥢Course 1:前菜
📝 蜆肉新鮮,湯底滲出清酒香,唔腥唔鹹,食落好清爽開胃。

② Mentaiko Wings (+HK$48)

🍲Course 2:熱湯

🍜Course 3:主食
① Hairy Crab Butter Udon

📝 如果你係菇菇控呢款絕對要試!煎香滑子菇+舞茸,帶出天然菇香,配上淡味醬汁,清新不膩,有種「森林系和風」嘅感覺🍄✨呢個簡直係全晚嘅highlight,勁濃嘅菇菇味,超好食,係我食過最好食嘅蘑菇烏冬!

🍰Course 4:甜品
① Melon Daifuku
📝 大福煙韌帶微冰,係蜜瓜味,不過就有啲香料味咁。

② Matcha Cheesecake
📝 抹茶味夠濃,芝士滑而不膩,抹茶芝士控應該會鍾意~不過因為我本人唔鍾意食芝士,所以就普通,另外佢個餅底食落去仲有啲糖碎😪

✨癲癲食後感總結
經 DiningCity 訂位嚟食 AOAO 呢個晚餐套餐,感覺好似私人訂製嘅 tasting menu,每道菜都見到心思,用料唔馬虎,擺盤又精緻,氣氛舒服唔嘈。想過一晚精緻生活,真係幾值得。不過佢哋嘅甜品就爭啲啦!

🔖推薦指數|癲癲評分
* 味道:🌟🌟🌟🌗☆(3.5星|有驚喜但未至於「超爆好食」)
* 賣相:🌟🌟🌟🌟🌟(擺盤有質感、細緻、打卡一流)
* 環境:🌟🌟🌟🌟☆(靜靜哋食飯好舒服,但座位唔算太闊落)
* 性價比:🌟🌟🌟☆☆(價錢唔平,但以 DiningCity set 嚟講算係 ok)
2025-08-02
  • Hairy Crab Butter Udon
  • Assorted Wild Mushroom Udon with Seared Nameko
  • Maitake
2025-08-04 0 瀏覽
最近有朋友推薦我去呢一間位於中環嘅日式餐廳食飯,餐廳嘅位置非常方便,由港鐵站出口步行一陣就可以去到。赤貝刺身刺身入口清甜可口,用料新鮮。沙律沙律入口有香濃嘅煙燻香味,加上三文魚籽,入口有淡淡嘅鮮味。焦糖南瓜南瓜入口軟腍,帶有少少甜味,配埋焦糖一齊食,非常好味。炭燒鰻魚鰻魚入口有香濃嘅魚油香味,肉質彈牙,份量十足。和牛三文治牛肉入口充滿油脂香味,牛肉味道突出,非常好味。蜜瓜大福大幅入口好清甜,作為一道甜品嚟講,製作得非常用心。整體嚟講,餐嘅食物質素好好,成個用餐環境亦都好舒適。

赤貝刺身
刺身入口清甜可口,用料新鮮。

沙律
沙律入口有香濃嘅煙燻香味,加上三文魚籽,入口有淡淡嘅鮮味。

焦糖南瓜
南瓜入口軟腍,帶有少少甜味,配埋焦糖一齊食,非常好味。

炭燒鰻魚
鰻魚入口有香濃嘅魚油香味,肉質彈牙,份量十足。

和牛三文治
牛肉入口充滿油脂香味,牛肉味道突出,非常好味。

蜜瓜大福
大幅入口好清甜,作為一道甜品嚟講,製作得非常用心。

整體嚟講,餐嘅食物質素好好,成個用餐環境亦都好舒適。
2025-07-31 0 瀏覽
今次黎到呢間位於中環萬年大廈既AOAO,餐廳係14樓高,觀景幾唔錯,餐廳裝修都好正,時尚又典雅,重點係呢間餐廳超好氣氛,見到有人生日,全場職員都會一齊唱生日歌,載歌載舞,真係好有驚喜。-前菜首先食左Akagai,呢道菜係北寄貝配蘆荀,北寄貝非常爽口,亦都好新鮮鮮甜,配埋清爽既蘆荀,口感相當有層次。另外仲有Celtuce Salad,係檸檬配萵筍絲蘿蔔蓉,唔好睇佢細細碟,份量都幾多下,萵筍絲非常爽口,配上浸左檸檬汁既蘿蔔蓉一齊食,酸酸甜甜好開胃。-跟住係Caramelised Pumpkin焦糖拔絲南瓜,個南瓜整得好好食,焦糖拔絲甜甜地又唔會好膩,焦糖外層香脆南瓜食落軟糯,咬落好有口感。-然之後就係我期待左好耐既Wagyu Katsu Sando A4和牛三文治同Charcoal Grilled Eel炭燒鰻魚。A4和牛三文治好好食,和牛超重牛味,肉質嫩滑,油脂感好豐富,簡直係入口即溶,配上烤得脆口既黑炭包,口感好有層次。而炭燒鰻魚更加有驚喜,店員會即場起我地面前用備長炭放上鰻魚度燒魚皮,真係炭香味十足,鰻魚肉質好鱗嫩好汁,真係超好食。-最後就係Mini Melon Daifuku蜜瓜大
最後就係Mini Melon Daifuku蜜瓜大福同Matcha Cheesecake抹茶芝士蛋糕,蜜瓜大福入面係奶黃餡,甜甜地而且口感好軟糯。而抹茶芝士蛋糕都好唔錯,抹茶味濃郁,芝士蛋糕都好綿密細膩
2025-07-30