8度餐廳

Café 8 Degrees
港女Afternoon Tea.... 之前一直都0興趣但呢排唔知做咩事港女筋戚起了XDDD 突然好想試下食三層Tea SetSearch過好多間都要接近三百蚊 又肉赤..... 最後竟然比我搵到一間只需要一百頭!! 全城至平! 二話不說就book了~~~~♥要食平野先要付出, 酒店位置唔係好方便既市區位佢位於土瓜灣九龍城道, 我係去太子地鐵站再轉12A巴士去~好彩地巴士有個站正正就係停係酒店門口~~酒店lobby~ 向右行就會見到我地要去既Cafe 8 Degrees星期四既下午~ 唔係好多人, 但都比想像中多XDD 哈哈(咁多人好似我地咁平日唔使返工既>v<)有自助飲品area, 都係茶, 咖啡, 檸水, 奶個d....因為我地係上網預訂既, 入餐廳時已經比左voucher員工核對坐低後基本上都係等個tea set送黎....大約等左15分鐘左右, 就見到員工陸陸續續將多份Mango Tea Set送出黎啦~~~2個Tea Set大合照♥♥用佢地既booking link預訂有折!!! 抵好多~~~ ^____^1. Mango Afternoon Tea Set
港女Afternoon Tea.... 之前一直都0興趣
要食平野先要付出, 酒店位置唔係好方便既市區位
佢位於土瓜灣九龍城道, 我係去太子地鐵站再轉12A巴士去~
好彩地巴士有個站正正就係停係酒店門口~~
星期四既下午~ 唔係好多人, 但都比想像中多XDD 哈哈
(咁多人好似我地咁平日唔使返工既>v<)
坐低後基本上都係等個tea set送黎....
Mango Afternoon Tea Set & Uji Matcha Afternoon Tea
2個Tea Set大合照♥♥
1. Mango Afternoon Tea Set $151.8-->$106.8 (星期一至五)
2. Uji Matcha Afternoon Tea $184.8-->$134.8
其實見到實物個陣都即刻明白點解會咁平~~ XDDDD
因為呢個tea set都算係mini版, 不論係佢用既托盤, 同埋食物份量, 都比起平時見到個d細小~~
但我又覺得ok既, 反正平時個d咁大份都未必會食得晒, 仲浪費

呢個set包:

甜點: 芒果拿破崙/鮮芒果法國忌廉蛋榚/香芒雪梅娘/牛油鬆餅
咸點: 脆香雞寶伴鮮芒果沙沙/芒果蝦開面三文治/芒果蟹籽手卷/芒果芝士撻/忌廉芝士焗黑松露薯蓉
飲品: 鮮芒果沙冰
Mango Afternoon Tea Set
脆香雞寶是有2舊的~ 感覺就同麥樂雞差唔多呀 不過佢個芒果沙沙好正!! 酸酸甜甜 同舊雞超夾~~~
Mango Afternoon Tea Set
無諗過 成個Mango Set我最欣賞既竟然係佢!
忌廉芝士焗黑松露薯蓉
夠熱之餘面頭都幾多芝士 而薯蓉口感同味道都好好 唔會係一味得creamy個隻! 都有散發到陣陣松露香味!!
Mango Afternoon Tea Set
芒果芝士撻, 其實好似無乜芒果元素XDDD
呢個撻就一般 撻皮有d太厚同太甜, 食晒成個有d滯
芒果蝦開面三文治&芒果蟹籽手卷
呢兩樣野都不過不失, 主力其實都係食佢鮮甜既芒果肉~ 哈哈
Mango Afternoon Tea Set
芒果拿破崙,鮮芒果法國忌廉蛋榚&香芒雪梅娘
拿破崙果然係佢地既皇牌~~~~!! 的確好高質好好味~~~!!!
芒果夠鮮甜夠多不在話下, 三層酥皮做得超級鬆脆!
咬落去個口感真係一百分!!!♥♥♥ 食完仲買左件外賣返去比屋企人試~~

而芒果蛋糕其實都唔錯~ 唔會過多cream, 加上芒果又甜, 簡簡單單已經好好味!
但雪梅娘個人就覺得麻麻地... 件芒果肉好似比舊糯米吸乾晒d水份咁lolll
Mango Afternoon Tea Set
鮮芒果沙冰, 唔係我杯茶~ 心目中以為係同許留山差不多既芒果蓉 但佢偏近乳酸飲品口味多d,,,, 反面芒果味唔太重...

仲有個scone.... 留返係下面講~~
到期間限定既抺茶set:

甜點: 王牌芒果拿破崙/抹茶意大利芝士餅/抹茶法式焦糖燉蛋/抹茶紅豆忌廉卷/英式鬆餅
咸點: 煙三文魚抹茶蕎麥麵/炸薯條伴抹茶鹽/芥末鮮蝦沙律/黑松露蟹肉沙律開面三文治/脆炸蜜糖雞翼
飲品: 苿莉綠茶
抹茶意大利芝士餅&抹茶紅豆忌廉卷
兩件既抹茶味竟然都幾濃郁! 而且都幾濕潤呢~
不過2件一齊食既話略嫌口味有少少太單調.... 如果忌廉卷多cream d可能會好d~~~
Uji Matcha Afternoon Tea
呢個抹茶法式焦糖燉蛋有驚喜, 口感係好唔錯既~~~
而且都係第一次食抹茶味既Crème brûlée~ 估唔到係幾夾!!
Uji Matcha Afternoon Tea
至於scone....我覺得係成個set最最最令人失望個樣野..../^\
完全無蛋香同牛油香 而且有少少偏乾身 唔好食T^T!
Wahaha食左一大啖先醒起要影相既煙三文魚抹茶蕎麥麵
其實就係無乜味.... 好彩都有唔少三文魚同蟹子~
呢個又係出乎意料地好味!! 黑松露蟹肉沙律開面三文治
多士面頭既餡料超級多!! 而且真係啖啖都食到蟹肉既味道!!!
最後 仲有炸薯條伴抹茶鹽脆炸蜜糖雞翼
薯條同炸雞其實就係同平時快餐店食既差唔多呀~~ lol
抹茶鹽<<唔係好食得出~~~

總結係一分錢一分貨 咁平既價錢唔可以期望太高
但我鐘意佢既份量 唔會過多 食完岩岩好唔會浪費~~
其實佢某d甜品如果可以改善一下 係呢度食tea都會好唔錯~!!

溫提: 用佢地既booking link預訂有折!!! 平好多~~~
佢地既下午茶時段係3-5pm : )

(希望再有機會試唔同既afternoon tea ; DDD)
2017-09-14
2017-09-16 1315 瀏覽
哩間酒店新出左三款月餅!有傳統又有新式既,中秋未諗到買邊個牌子?不妨試下哩間啦😜海藻糖白蓮蓉蛋黃月餅…鬆化既傳統月餅皮 入面就用左一級白蓮蓉,再包住原粒晶瑩流油既鹹蛋黃😍 加上mini size ,一人一個唔洗同人分!仲有用左海藻糖,比起白糖更健康,味道唔會太甜,輕輕鬆鬆可以park哂成粒!(第一次覺得傳統月餅係好食😳)鮮鳳梨奶黃蛋黃月餅…好多菠蘿肉 好多菠蘿肉 好多菠蘿肉呀😆d菠蘿肉仲多過陳小姐,估唔到菠蘿同奶黃係咁match! 仲有散佈左唔少鹹蛋黃粒,有天然微酸既果味之餘,仲有陣陣奶黄同鹹香味,月餅皮同樣鬆脆。京都宇治抹茶奶黄月餅…餡料份量唔講得笑,皮薄餡爆多!山政小山園抹茶粉溝奶黄又一新配搭,啖啖抹茶香💚雖然冇乜回甘,不過after taste果下先唔講得笑,加埋鬆脆既月餅皮,鐘意抹茶既朋友一定唔好錯過!建議買雜錦裝,咁就可以試哂三款啦😍😍 仲有!每個我食前都有叮佢十秒,熱熱地,入面既餡半軟心,加埋個鬆脆月餅皮咁食先係最正😎

鮮鳳梨奶皇蛋黄月餅
京都宇治抹茶奶皇月餅
2017-09-05
其他
鮮鳳梨奶皇蛋黄月餅
京都宇治抹茶奶皇月餅
  • 月餅
2017-09-13 1900 瀏覽
又黎8度食tea!因為哩度既芒果拿破侖真係令我食過番尋味😍 重點係價錢超抵!唔洗一百蚊就嘆到afternoon tea set,真係唔係間間酒店都做得到嫁!芒果下午茶…用英式典雅既三層下午茶架盛載,未食已經引死人! 哩間酒店推出左好多款用芒果為主題既美食,仲嚴選左菲律賓呂宋芒,香滑多汁既芒果肉,真係啖啖都充斥住芒果既香氣。頂層…焦點當然喺得獎甜品芒果拿破崙啦!薄脆鬆化既酥皮中間唧左兩層香濃嫩滑既吉士忌廉,同厚切芒果粒完美配合,個人建議要用手食,再大大啖咁咬,咁先係食拿破侖至正既食法,可以咬哂每一層之餘又唔會叉爛哂😋仲有鮮芒果法國忌廉蛋糕同埋香芒雪梅娘,兩款芒果粒同樣甜美!蛋糕超軟熟,雪梅娘皮又夠煙韌!中層…焗英式鬆餅,外層微脆,成個都好鬆,唔會太乾,溫熱既鬆餅仲配埋唧花牛油同埋士多啤梨果醬添。底層…芒果蝦開面三文治、芒果蟹籽手卷,兩款咸味冷盤都有芒果,配搭起黎都幾新穎,又帶幾分小清新!旁邊仲有…脆香雞寶伴鮮芒果沙沙,芒果沙沙醬集甜、咸、酸於一身,當堂換醒我每一個味蕾呀!雖然雞寶同麥來雞差唔多,不過點埋個醬就即刻截然不同喇!仲有人氣芒果芝士撻,香濃既芝士餡滲透住陣陣芒果味,味道天然,口感

旁邊仲有…脆香雞寶伴鮮芒果沙沙,芒果沙沙醬集甜、咸、酸於一身,當堂換醒我每一個味蕾呀!雖然雞寶同麥來雞差唔多,不過點埋個醬就即刻截然不同喇!仲有人氣芒果芝士撻,香濃既芝士餡滲透住陣陣芒果味,味道天然,口感仲好幼滑添。仲有焗黑松露薯蓉…面頭仲有層芝士,底下就係混入左好香既黑松露醬幼滑薯蓉!

Afternoon tea set仲配埋鮮芒果沙冰,味道冇原粒芒果咁甜,帶微酸,應該係加左檸檬汁?不過酸酸甜甜既飲品仲要係沙冰!感覺即刻涼透心!真係為哩餐香芒之旅劃上完美既句號呀!😜

記住喺酒店eーshop 買!優惠好多嫁!
芒果下午茶
香芒芝士撻
香芒沙冰
  • 芒果拿破崙
2017-09-08 1316 瀏覽
第二次住八度海逸 但是是第一次在这里吃午餐 整体还不错 人也不多 午餐是半自助式 主菜点了一个煎鲷鱼 味道还可以 有一点小油 但是火候掌握的很好每次来香港总会带给我一些惊喜 兮兮
第二次住八度海逸 但是是第一次在这里吃午餐
整体还不错 人也不多
午餐是半自助式 主菜点了一个煎鲷鱼
味道还可以 有一点小油 但是火候掌握的很好

每次来香港总会带给我一些惊喜 兮兮
2017-09-03 1732 瀏覽
其實它不算特別大間,但好多張台,加上暑假真係好旺,有d迫。其實佢野食都好齊,雖然不算好多選擇,勝在有好多新鮮出爐東西。前菜就不多講了,中規中矩,應該係點就係點。非常surprise是它有即場即煎鵝肝配多士,不是十分濃郁,但這個價錢都抵食,食得出有鵝味有肝味,這不是廢話,有些鵝肝夠膽索然無味的,多士都夠脆。就是食了佢一舊羊架,就消除了對羊的抗拒,不是很羶(不是愛羊者的要求),但岩我食。有中菜(點心餃子湯)有泰菜(咖哩蝦)等等,都幾多野食。三文魚都幾肥美,於酒店自助餐水平而言很不錯,比起一般放題都更好的。甜品就好多款蛋糕啫喱,但一定要食佢地既搶手王牌芒果拿破崙蛋糕,食過就知真係好好食,夠脆夠軟夠清甜,口感一流。雪糕有dryers/ Haagen Dazs, 更有即場製作crepe!!! 有豆腐花葡撻杏仁茶算係咁啦。加錢有紅酒/白酒飲,都幾嘆既,裝個逼啦。
其實它不算特別大間,但好多張台,加上暑假真係好旺,有d迫。
前菜就不多講了,中規中矩,應該係點就係點。
有中菜(點心餃子湯)有泰菜(咖哩蝦)等等,都幾多野食。
加錢有紅酒/白酒飲,都幾嘆既,裝個逼啦。
2017-08-27 9242 瀏覽
個promotion去到8月尾就完啦!大家快d約埋姊妹們去啦!好好食架!又可以呃like😉8度海逸酒店 X TONYMOLY 抹茶水潤下午茶哩個tea set好抵啊😍好野緊係推介比大家😏💕要快手搶啊🙌🏻 。1️⃣每個人有TONYMOLY「THE CHOK CHOK綠茶水潤系列」體驗套裝1份同港幣$50元購物現金券。2️⃣我之前去係頭200名讚好8度海逸酒店及TonyMoly HK Facebook 專頁的下午茶顧客,所以送價值$138既TONYMOLY送出THE CHOK CHOK綠茶水 。☀️我食完既小tips 原價$168,e-shop購買優惠價$118,真係好抵啊😍要訂就打: 2126 1960哩個theme去到 31/88度海逸酒店 X TONYMOLY 抹茶水潤下午茶全城「抹茶控」集合8度海逸酒店!8度海逸酒店同韓國暢銷美容品牌TONYMOLY攜手打造抹茶水潤下午茶,將美顏抗氧力量伸延至美食中,採用京都宇治抹茶巧製多款精緻的鹹甜美點的下午茶體驗。環境有indoor & outdoor好正架夏天多數人都會選擇室內有冷氣嘛但室外個影景都好正王牌芒果拿破崙            好脆好鬆軟,
個promotion去到8月尾就完啦!

大家快d約埋姊妹們去啦!
好好食架!又可以呃like😉

8度海逸酒店 X TONYMOLY 抹茶水潤下午茶

哩個tea set好抵啊😍
好野緊係推介比大家😏💕要快手搶啊🙌🏻 。

☀️我食完既小tips
原價$168,e-shop購買優惠價$118,真係好抵啊😍

要訂就打: 2126 1960
哩個theme去到 31/8

8度海逸酒店 X TONYMOLY
抹茶水潤下午茶

全城「抹茶控」集合8度海逸酒店!

下午茶體驗。

環境有indoor & outdoor好正架
夏天多數人都會選擇室內有冷氣嘛
但室外個影景都好正

王牌芒果拿破崙
好脆好鬆軟,王牌果然係王牌,1定要試試佢👍🏻
想食王牌,就算過左Promotion都唔緊要!
因為8度本身個拿破崙芒果主題tea set都係好出名架!好出色!

好味到好多客人會外賣返去食!
佢有得成個cake咁買架!都係2百幾蚊!好鬼抵食又好味!一件件買都得架!
話說我食果日想買,都已經賣晒!
想食既朋友仔真係要早d買啦!

抹茶意大利芝士餅

隔離個綠茶都好鬼正,我都綠茶控架,但我唔係太鍾意太重綠茶綠到好茶苦果隻味。所以我真係覺得哩食岩岩好,好味道👍🏻

抹茶法式焦糖燉蛋•
蕉糖唔會過分甜,少少甜甜地岩岩好
燉蛋好滑溜溜🍮

熱食都好出色哦❤️

煙三文魚抹茶蕎麥麵•
三文魚都配茶蕎麥麵好清新既配答

炸薯條伴抹茶鹽•
炸薯條有小tips記得快食,因為會淋'

芥末鮮蝦沙律•

三文治細細份,岩晒1啖就食落口食晒

脆炸蜜糖雞翼•
雞翼好出色,好蜜糖

苿莉綠茶
重點係,食咁多個甜品,有杯苿莉綠茶解返下非常好,清清地,減少罪惡感。

2017-08-07
下午茶
2017-08-26 1619 瀏覽
土瓜灣之友C約食自助餐,地點在八度海逸酒店,既然這麼近當然沒有推卻理由。月前曾與她來過,午間時段終於一嚐其招牌牛肉麵,這晚是自助餐最新推廣的第一天,先吃為快。海鮮是必然要有的元素,即開生蠔每天兩款,美國與法國兩個地方,當然前者比較粗壯兼creamy,後者爽甜中帶著鹹鮮海水味,吃慣蠔的老饗怎會不知道?即煎鵝肝是八度的自助餐熱門之選,淺嚐一件好了。自助餐的主角:籠仔蒸海鮮,與日式涮涮鍋,前者是海鮮在籠仔困獸鬥,誰勝誰負無人知,反正最好都全數送進我的肚裡。鮮蝦、青口、帶子等海鮮,以清蒸的方式是最直接的演繹方式,味道亦是最直接,鮮與不鮮騙不到人,像女生一樣,若沒化妝上陣也足以橫掃千軍的話,其實也沒甚可再補充。日式涮涮鍋是另一種清新氣質,在清鮮的湯頭之下翻滾,連帶湯汁的海鮮,同樣有絕對的吸引力。回到熱盤冷盤陣,老實說,陣容不及外面的大酒店自助餐,但總算有一點不同的選擇,沙律有中式西式亦有自己DIY,熱盤的燒味質素亦不賴,烤羊架水準有驚喜,只要你吃羊不喜歡膻味的話,是比較容易接受的味道。甜品是毫無懸念,一定是芒果拿破崙,根本此甜品是代表著八度酒店的招牌,上年在Wine and Dine的酒店檔口,

即煎鵝肝是八度的自助餐熱門之選,淺嚐一件好了。

甜品是毫無懸念,一定是芒果拿破崙,根本此甜品是代表著八度酒店的招牌,上年在Wine and Dine的酒店檔口,拿破崙沒有滑鐵盧之餘,氣勢如虹賣清光。

輕輕的進來,輕輕的離開,輕裝一度落樓吃自助餐,要街坊才能這樣做。

長大以後雖然認識了不少朋友,但遇上大家住在同區的話,感覺會份外親切,交情又好像特別好一點。

喂,幾時約翔龍灣夜跑?好像說了好幾個月了。
2017-08-25 1289 瀏覽
今日2大2老1小朋友及1個2歲半進餐。一入覺得地方不大,但不算擠迫。四周一行,眼見食物種類繁多,不論熟食或生食食物,大致美味!特别長腳蟹肥美,但生蠔一般,sushi品種比一般酒店多!熟食方面:牛扒,羊扒,即蒸海鮮,讚歎!甜品種類多,單單蛋糕種類有十多樣。豆腐花,雪糕等更是小朋友至愛!大部份時間補充食物快!環境尚可,可惜地點一般,酒店大多接待內地人!餐廳員工服務有禮耐心!整體餐廳自助餐表現,中上!值得一試!
熟食方面:牛扒,羊扒,即蒸海鮮,讚歎!
大部份時間補充食物快!
環境尚可,可惜地點一般,酒店大多接待內地人!
餐廳員工服務有禮耐心!
整體餐廳自助餐表現,中上!值得一試!
2017-08-25
用餐優惠
優惠券
  • 冷盤
  • 熱盤
  • 自助餐
2017-08-20 24872 瀏覽
每次來到土瓜灣的8度海逸,都會體驗到新意。 仍記得初次到訪時,店方以大木盒蒸海鮮,能品嚐到海鮮的鮮味,而且創意十足。 今次推出精緻版,以籠仔蒸海鮮。 店方選用特製蒸籠,放入扇貝、蝦、花甲、藍青口、蟹腳及石斑柳,陣容夠晒豐富,一次過蒸十幾廿籠話咁易,簡單的蘸點一下豉油,鮮味十足,正。 生蠔 除了蒸海鮮,餐廳更有Fine de Claire及Pacific Oysters Totten Inlet生蠔提供,全都是即開貨色,爽甜有蠔味,而且安全衛生,令人食得安心。 Seafood Station 仲有翡翠螺、長腳蟹爪、凍蝦及青口,都並非細隻濫竽充數貨色,所以是晚顧客大多專攻海鮮類,亦屬人之常情。 刺身 刺身專櫃有三文魚、吞拿魚、魚及北寄貝,解凍過程不錯,不帶一絲雪味,肉質柔軟肥美。 Carving Station 香煎鵝肝配黑松露汁夠肥美甘香,外脆內軟,口感豐腴,就算是膽固醇朋友,偶爾一件無妨。 而燒特級牛肉有嚼口,澆點燒汁就更惹味。 熱葷 紅酒燴牛尾炆得夠稔及入味,最啱配白飯。 蒜
每次來到土瓜灣的8度海逸,都會體驗到新意。

今次推出精緻版,以籠仔蒸海鮮

生蠔

Seafood Station

刺身

Carving Station

燒特級牛肉有嚼口,澆點燒汁就更惹味。

熱葷

紅酒燴牛尾炆得夠稔及入味,最啱配白飯。

蒜蓉粉絲蒸蟹腳一向都係「喧賓奪主」,粉絲蘸了豉汁及蟹汁,惹味度十足。

香草烤羊扒雖然偏熟,但羶味不算重,肉質有嚼口。

辣椒膏炒花甲夠辛辣,非常受歡迎,略嫌部份花甲沒開殼。

其實熱葷有白酒忌廉汁燴海鮮、泰式咖哩蝦、醬爆豬仔骨、烤春雞、香煎龍脷柳、潮式蠔仔餅、花蜜黑椒牛仔骨、酥炸青口、雜錦冬瓜環、咖哩雞、咖哩雜菜 、咖哩羊肉、燒鴨叉燒豉油雞 、清蒸石斑、小籠包及炒飯

個人推薦惹味辛香既泰式咖哩蝦與及火喉啱啱好既清蒸石班

五指毛桃海星湯喝起來有種淡淡的椰子香氣,又夠火喉。

西湯是忌廉蘑菇湯,幾香滑。

沙律吧

基本上每間Buffet都有自製沙律,客人可按自己喜好炮製個人口味的沙律。

懶懶地不妨試下茄子沙律

甜品

哈根大師雪糕Almond Panna Cotta味同香草味

Dreyer'sNew York Style Blueberry Cheesecake與及Manila Super Mango味道。

泰國雪條只取了大樹菠蘿味,係炎夏中食雪條是常識吧!

甜品首選芒果拿破崙,畢竟是店方名物,香甜酥脆,超好味。

椰汁蛋白燉燕窩夠滋潤,又有Chocolate fountain,小朋友有得食有得玩。

仲有牛油果朱古力布朗尼、藍莓合桃香蕉蛋糕、麵包布甸配雲呢拿汁、班蘭雪芳蛋糕、維也納香蕉卷、冧酒批、草莓慕斯蛋糕、德國芝士蛋糕、鮮果白酒果凍、朱古力車厘子蛋糕與及即焗蛋白梳乎厘,陣容夠強大了吧?

飲品

任添檸檬茶、橙汁、蘋果汁、奶茶及咖啡,無須就住就住,太好了!
2017-08-18 1656 瀏覽
團購價購買既半自助午餐,12點至2點半。湯有兩款:磨菇忌廉、豬骨三色羅白沙律有:羅馬菜、粟米、蘋果菠蘿沙律、泡菜、薯仔沙律、蕃茄生果有:西瓜、哈蜜瓜、火龍果、西瓜甜品有:啫喱糖、桂花糕、芒果拿破崙、朱古力蛋糕、芝麻蛋糕以上均為任食另有餐包配一款主菜主菜可選牛扒、羊架、燒春雞、比目魚扒我們選了牛扒,但質素一般,多筋有焦燶味,比較多人揀羊架反而任食的沙律甜品質表唔錯,新鮮好味飲品方便包茶、咖啡、奶茶熱飲,沒有凍飲供應。團購價錢覺得尚算不錯,如正價價錢就一般了
團購價購買既半自助午餐,12點至2點半。
湯有兩款:磨菇忌廉、豬骨三色羅白
沙律有:羅馬菜、粟米、蘋果菠蘿沙律、泡菜、薯仔沙律、蕃茄
生果有:西瓜、哈蜜瓜、火龍果、西瓜
甜品有:啫喱糖、桂花糕、芒果拿破崙、朱古力蛋糕、芝麻蛋糕
以上均為任食

另有餐包配一款主菜
主菜可選牛扒、羊架、燒春雞、比目魚扒

我們選了牛扒,但質素一般,多筋有焦燶味,比較多人揀羊架

反而任食的沙律甜品質表唔錯,新鮮好味

飲品方便包茶、咖啡、奶茶熱飲,沒有凍飲供應。
團購價錢覺得尚算不錯,如正價價錢就一般了
自從去年試過一次8度的自助餐後便深深被它吸引著論用料,它不一定是最名貴但勝在各款食物均具質素再加上有生蠔和鵝肝坐鎮(上一次還有龍蝦和生牛肉刺身!)所以8度已成為了我吃自助餐的其中一間首選由於食物太多所以不能盡錄只選部分來介紹冰鎮海鮮當然是其中一項主打女朋友説蟹腳不錯蝦則較為普通而我試的蒜茸粉絲蒸蟹腳亦同樣出色至於螺我亦試了辣酒煮螺只能説味道一般沒有了龍蝦取而代之的是炒花甲雖然珍貴度稍遜但是也炒得惹味令人忍不住encore了數次羊架羊味濃而不羶我也吃了數件主題菜式方面其中一樣為籠仔蒸海鮮效果我只能說是一般可能是因為當中的數樣食材都能在其他菜式中找到滿足度不大淺嚐一籠便夠了用上了日式涮涮鍋烹調的海鮮是籠仔蒸海鮮的變奏版湯頭帶有點海鮮的甜味味道稍勝於籠仔蒸海鮮來到了重點之作8度的任食生蠔對我而言絕對是一大賣點要吃下十多隻並非難事美國蠔當然鮮美但不知為何今天師傅較少開另一款法國蠔相比之下上一次的法國蠔較令人難以忘懷鵝肝也是來到8度不可不試的重點之作動物脂肪的油香可説是齒頰留香吃後良久仍然在口中縈繞𣎴散所以當每次有鵝肝供應時都會大排長龍若然麵包能脆一點則更佳甜品方面馳名的芒果拿破崙沒有令人失望芒
自從去年試過一次8度的自助餐
便深深被它吸引著
論用料,它不一定是最名貴
但勝在各款食物均具質素
再加上有生蠔和鵝肝坐鎮
(上一次還有龍蝦和生牛肉刺身!)
所以8度已成為了我吃自助餐的其中一間首選

雖然是次的海鮮主題比起去年的龍蝦主題失色
但是憑著平均的食物質素
8度的自助餐還是值得推介的
2017-08-12 850 瀏覽
老婆想嘆翻個下午茶,於是安排星期六下午等佢收工就去食,上網搵咗喺八度酒店有個抹茶x某品牌化妝品做主題嘅tea set, 老婆係韓國迷,對化妝品嘅狂熱情度更加不在話下,所以我決定揀呢間,但我好後悔嚟呢度食因爲佢地安排實在太差,竟然要等齊其他人入座才開始出食物!全場差唔多一佰人嘅情況底下,結果我地入座到上食物,足足等咗45分鐘,希望之後會有改善啦⋯⋯
2017-08-10 17786 瀏覽
生活上的一切,都應該需要選擇,選未來生活的規劃,選工作的先後次序,有女友點氹,冇女友點追,選睇什麼電影,選地方食飯,選你住你的地方,選朋友,選交通工具,你會像迷幻列車的青頭一樣,人生是多麼的無常,多麼的多元化,在選擇對與錯之間的,有著一個宇宙的可能性。 就在我搬到了土瓜灣有一年多,我還是在這個地方享受著一個舒適的環境和生活,主因是土瓜灣其實沒有地鐵外交通方便,而且旺中帶靜,最重要多野食。 最喜歡由平到貴都有一大堆精彩的選擇,你喜歡邊種都有,而區內唯一一間大型酒店,係我自己的心水,以一個勁優惠的價錢,可以吃到好優質好豐富的自助餐。 自我吃過一次後,心癢癢想再去,特別是當我有一刻不知想食乜的時候,又想食餐好,價錢又唔貴,土瓜灣的cafe 8 degree 絕對是我的選擇。 這個晚上就係下午小睡片刻,沒有什麼想法,又想食海鮮又想食壽司又想食甜品,要滿足三個願望,我想這是不二之選,無論睡醒那刻多迷幻,都不難選擇。 食物選擇多,係人人都知,就好似我訓到七點幾先決定去食自助餐,人人話傻,以為我真係好似青頭咁食左海洛英先會做呢類錯選擇,對不起,就算八點來到吃,都一樣精彩。 來自美國和法國的生蠔就算幾

來自美國和法國的生蠔就算幾夜都有,即吃即食,反行其道呢啲時間冇人排隊,我一個人殺左八隻。

海鮮部分都是依舊人材泛濫,青口,鯛魚,蟹腳,蝦,翡翠螺等一定叫你停不了口。

還有刺身檔的師傅一定是善長人翁,蟹柳玉子三文呑拿北寄,你要幾多堆滿一碟俾你,最可惜我記得上次勁美味的生牛肉刺身

如你喜歡海鮮,佢地海鮮仲有個新theme,就係籠仔蒸海鮮,廚師將花甲,扇貝,藍青口,石班肉,蟹腳等放到籠仔內清蒸,你看到那些蒸籠以為係點心,其實係海鮮,加上那個勁開胃的酸甜醬,是精彩絕倫的。

你以為咁多海鮮夠癲,未算,另外的counter 將日式涮涮鍋發揮極致,用上同樣新鮮的青口,扇貝,花甲,蝦等等煲煲的烹煮,湯甜加上海鮮的更鮮甜,愛海鮮一定滿足到暈。

前菜的沙律有好多不同選擇,我喜歡那些蕃茄和煙三文魚。

就算幾夜都有滿滿的熱盤食,呢個意粉叫愛澱粉質的我愛到死。

還有不同種類的燒味和蒸魚,基本上是自助餐不可少的。

熱盤拿了牛扒和龍脷柳是我其中的最愛,上次吃過好今次再encore。

羊扒,粉絲蒸蟹腳,炒飯和最搶手的煎鵝肝。

土瓜灣的寶物,有呢個芒果拿破侖,剛剛新鮮出爐,我當然不會錯過,新鮮的芒果和鬆脆的皮,是我的最愛。

甜品還有最好的是椰汁蛋白燩燕窩,最適合高貴女士享用。

還有其他正常的生果和其他蛋糕,豆腐花,甜品等等都叫了在吃自助餐的第二春。

最後還有飲品任飲,食到十點都不想離開。

當然今晚的這個經驗絕對是叫我快樂,最重要對比我上次吃選擇更多,也改寫了我要早食自助餐先扺食的定理,如果你坐上這架迷幻列車,你也會選擇來勁吃一餐吧。

8度餐廳
土瓜灣九龍城道199號8度海逸酒店地下
2017-07-08
2017-08-07 1188 瀏覽
甘多間Buffet論價錢 食物 質素。同行友人想食生蠔 長腳蟹 鵝肝,要一次滿足三個願望,並非易事。俾我揾到8度海逸能夠滿足友人,價錢仲要唔貴,地方雖然唔太方便,係土瓜灣都要試一試。依架好多buffet都分時段,通常只有二小時或二個半小時,計埋排下隊,時間係唔容許你慢慢食。8度係冇限時,可以由6:00食至9:30,三個半小時真係大把時間。唔執輸既我5:50黎到,已經可以安排坐位,冇需要等到六點正,影到冇咩人既相魚生都好多選擇8款以上我食左三文魚同甜蝦,仲要俾魚腩好好味新鮮即開生蠔2款開得好快手,其間都唔洗點排過隊,每次限取二隻食左翡翠螺同長腳蟹 好味道唔會死咸,食左二轉即切牛扒係唔錯沒有驚喜,但熟食區既羊架比牛排更出色 籠仔蒸海鮮失望無特別,派俾我既蝦仲要係唔新鮮我地幾個一人拎二隻拼出黎既全部細細隻,唔算太肥,但隻隻都新鮮好味熟食區唔記得左影,食左軟殼蟹、羊架、蒸魚仲有鵝肝配多士…...甜品區出名必食:芒果拿破崙唔好甜食嘅我,都瘋狂食咗四件甜度適中,好鬆脆,芒果又甜其實想再食 但太飽仲有即整班cake 同朱古力火鍋。食埋雪糕,好滿足用左openrice coupon 一個人先係四百幾,

魚生都好多選擇8款以上
我食左三文魚同甜蝦,仲要俾魚腩好好味
新鮮

即開生蠔2款
開得好快手,其間都唔洗點排過隊,每次限取二隻

食左翡翠螺同長腳蟹
好味道
唔會死咸,食左二轉

即切牛扒
係唔錯沒有驚喜,但熟食區既羊架比牛排更出色

籠仔蒸海鮮
失望
無特別,派俾我既蝦仲要係唔新鮮

我地幾個一人拎二隻拼出黎既
全部細細隻,唔算太肥,但隻隻都新鮮好味

甜品

出名必食:芒果拿破崙
唔好甜食嘅我,都瘋狂食咗四件
甜度適中,好鬆脆,芒果又甜
其實想再食 但太飽

仲有即整班cake 同朱古力火鍋

食埋雪糕,好滿足

用左openrice coupon 一個人先係四百幾,甘既價錢質素真係揾唔到,8度海逸cp真係好高

2017-08-02
2017-08-06 13680 瀏覽
自助餐是港人的至愛之一,想當然競爭亦很激烈,在人做你又做的情況下,怎樣從中突圍而出, 每間酒店 / 餐廳當真是攪盡腦汁!而定期變換餐飲主題似乎是最能吸引貪新鮮的香港人吧?大夥對上次的主題爐端燒和甜品是讚口不絕,我這個甜品控更是回味再三,所以最近轉換了以海鮮為主題的自助晚餐,自自然然便再次成行了,今次我們是經酒店的e-shop訂位。熱葷大致和上次相差不遠,今次主攻較有新鮮感的蒸海鮮、生蠔、刺身、凍海鮮,當然甜品是永不嫌悶的!籠仔蒸海鮮~看著廚師把新鮮的扇貝、大蝦、花甲、藍青口、蟹腳和石班柳放到籠仔內清蒸,不一會兒已嗅到陣陣鮮香,真正未食先興奮;剛蒸好便已急不及待領回座位大快朵頤!食材新鮮,無需花巧工序便能吃出好味來!!香煎鵝肝配黑松露汁~剛受到蒸海鮮的香氣來襲,不久又有另一種甘香飄過,原來隔鄰的廚師正在煎鵝肝呢,魚與熊掌當然兩樣兼得至好,外脆內軟的甘膄,置於香脆的法包上,是名符其實的「斜惡軸心」!即開生蠔(法國及美國)~廚師手起刀落,輕輕鬆鬆剝開了一隻又一隻的生蠔,另一位廚師便接力將之清洗後立時上碟;合作無間。忽然想起自己之前論論盡盡的開蠔,差點弄破手指的驚險鏡頭,水準實在相差太遠了。刺

籠仔蒸海鮮~

香煎鵝肝配黑松露汁~

即開生蠔(法國及美國)~

刺身有北寄貝、吞拿魚、三文魚和鱆紅魚,選擇不多,卻勝在新鮮,「淺嚐」了一點便轉攻海鮮涮涮鍋!

鮮活海鮮涮涮鍋~
日式湯底裡是新鮮的原隻扇貝、大蝦、花甲和青口等,廚師雙手不停的為客人一煲接着一煲的烹煮,原來等待的過程也是一種享受呢。先呷一口溶入了海鮮甜味的濃香湯底;再慢慢細嚐各款海中寶,滋味滿瀉!

花蜜黑椒牛仔骨~
雖然自己不吃牛,但見朋友吃得不亦樂乎兼大讚好味,質素應該不賴吧?

永恆的凍海鮮又怎會走得出我「五指山」呢,霸氣的皇帝蟹腳、飽滿的紐西蘭青口、鮮甜的海蝦及海螺等,我最喜歡便是皇帝蟹腳,啖啖肉新鮮又好味。

即叫即製的鮮果班戟、椰汁蛋白燉燕窩、最喜愛的芒果拿破崙、日式紫薯慕斯蛋糕、日本蜜柑蛋白卷、朱古力噴泉、蛋白梳乎厘、鮮果白酒果凍、朱古力車厘子蛋糕、德國芝士蛋糕、草莓慕斯蛋糕、冧酒批、維也納香蕉卷和班蘭雪坊蛋糕...等等,

每樣吃一件是不可能的了,惟有精選部分心水來滿足我的甜胃吧!當中必不可少的一定是芒果拿破崙,忍不住連吃了三件之多,而鮮果白酒果凍和朱古力車厘子蛋糕也都異常出色。

今次特別加入崇尚健康的甜品,酒店和Bad Food Gone Good聯手炮製無麩質、不含牛奶及精製糖的甜美蛋糕,包括牛油果朱古力布朗尼和藍莓合桃香蕉蛋糕。

沙律區有松子仁南瓜沙律、茄子沙律、味付螺肉、日式冷麵、煙三文魚、雜錦凍肉盤。

熱葷區有燒鴨、叉燒、豉油雞、辣椒膏炒花甲、香煎龍脷柳、烤春雞、印度奶油燴飯、薄脆餅乾、薯角、酥炸青口、雜錦冬瓜環、點心(上海小籠包)、鹹肉炒中式椰菜、炒飯、紅酒燴牛、蒜蓉粉絲蒸蟹腳、白酒忌廉汁燴海鮮、泰式咖喱蝦、醬爆豬肋骨、香草烤羊扒、潮式蠔仔餅和韓式炸雞翼。

始終胃納有限;更要預留空間給我的甜甜至愛,實在未能一一把你們收進五臟廟了。😂

最後的指定動作 - 飲番杯紅茶解膩,便帶著「滿載而歸」的心情回家了。

文首講到用eshop訂座,皆因可享逢星期一至五 (八折優惠),
折後價星期一至四 (公眾假期及前夕除外),
只是港幣$412.2/成人(原價港幣$503.8), 港幣$367.2/長者 (原價港幣$448.8)及 港幣$295.2/小童(原價港幣$360.8),
星期五 (公眾假期及前夕除外)也只是港幣$448.2/成人(原價港幣$547.8),港幣$394.2/長者(原價港幣$481.8)及 港幣$322.2/小童(原價港幣$393.8)。

生日優惠:4人同行惠顧自助晚餐,當月生日的客人即享半價優惠或可免費獲贈生日蛋糕一磅。
2017-07-10
$412.2 (晚餐)
用餐優惠
優惠券