2017-07-24 79 瀏覽
之前有一排好迷睇十二道鋒味,聽聞依間餐廳係佢有份設計菜式既,就一於黎試潮聖一下友人同我都中意食蒜頭既,依家餐廳都係以此為主打之一,由於之前食過mad for garlic覺得麻麻地,所以更大期望~餐廳唔大但係好有情調,好適合同朋友靜靜地傾心事菜式都有好多選擇,但我地一心想食蒜,所以就叫左店員推薦既以下幾款:首先黎既係黑蒜包,個包身好脆而且真係好重蒜味,如果你同我地一樣咁重口味就一定要試第二樣頭盤係雜錦海鮮,仲中意青口大大隻,一d都唔小家,而且蝦都好彈牙主菜方面就叫左spicy aglio pasta w/ pawn, 個意粉好al dente,而且好香白酒味,不過都幾辣都係果句,蝦大大隻,唔似一般食果d蝦仁仔第二樣就係黑松露pizza,佢個底幾特別係pastry好鬆脆,食多兩件都唔會好濟,加埋黑松露芝士都幾香口由於食得太飽關係,食唔落甜品不過有機會都會再黎!如果見到Nicolas 真人就好啦哈哈

都係果句,蝦大大隻,唔似一般食果d蝦仁仔

由於食得太飽關係,食唔落甜品
不過有機會都會再黎!如果見到Nicolas 真人就好啦哈哈
2017-07-24 70 瀏覽
今晚嚟呢間聽聞由謝檸檬做顧問既餐廳試下,最近好多人話檸檬煮野食唔得,唔知佢做顧問既餐廳水準如何呢。石榴汁唔錯但lemonade就唔夠酸。黑炭黑蒜蓉包外脆內軟,好香既蒜味,簡單但好好食!Buffalo mozzarella 軟滑到流心咁,奶味香濃,加少少黑醋羅勒,邊有唔好食既道理?唔好睇豬肉好似冇特別,呢個黑毛豬入口比一般豬肉爽口得多,肉味濃郁又juicy, 食完先知原來豬都可以咁好食!鱈魚好滑油脂香豐富,入口即融,正!焦糖燉蛋大大份,面層好脆但裏面唔夠creamy。Tiramisu 淡淡芝士同咖啡味,唔錯!呢度既野食好出色,我好滿意,可能檸檬真系唔系咁差:p

石榴汁唔錯但lemonade就唔夠酸。
黑炭黑蒜蓉包外脆內軟,好香既蒜味,簡單但好好食!

鱈魚好滑油脂香豐富,入口即融,正!

焦糖燉蛋大大份,面層好脆但裏面唔夠creamy。

Tiramisu 淡淡芝士同咖啡味,唔錯!

呢度既野食好出色,我好滿意,可能檸檬真系唔系咁差:p
2017-07-22 698 瀏覽
即將生日既朋友c係“重口味”人仕,亦同時係“蒜”魔上網search到有位喺炮台山既餐廳主打蒜味菜式,而且仲係謝霆鋒既助手開嗰啵...所以就約朋友c黎食飯預祝佢生日,順便等我都可以一試"鋒"味嘛一入到餐廳已經見到佢地“蒜頭人”個嘜頭同謝霆鋒既相坐陣牆身就有一啲招牌菜既推介meun入面就有唔同既前菜、小食同主菜可以選擇我地就揀左個一個小食、一個沙律、一款“鋒味”pizza同一碟pasta齊齊share食-先黎既係小食:“黑炭黑蒜蓉包”HKd$60+10%食落有蒜香之餘又甜甜地,又幾好食喎!唔怪得差唔多每檯都有一客啦跟住既就係我order既沙律:“鹽醃鹹魚仔凱撒沙律配雞肉 ”HKd$108+10%沙律菜係新鮮既,調味都唔錯!出去食飯都要嗌返啲蔬菜黎平衡下架嘛呢個就係蒜魔朋友點既“蒜香大蝦扁意粉”HKd168+10%蒜香pasta亦係餐廳既signature之一,扁意粉上面有份量激多既炸蒜!!!岩曬重口味既蒜魔朋友我亦都點左自己好想試既另一款signature dish“ 酥皮黑松露比薩批”HKd138+10%呢款pizza都幾有驚喜!批底用上酥皮,厚一厚既芝士下面有黑松露醬同雜菌雖然成件事係
即將生日既朋友c係“重口味”人仕,亦同時係“蒜”魔

一入到餐廳已經見到佢地“蒜頭人”個嘜頭同謝霆鋒既相坐陣

牆身就有一啲招牌菜既推介

meun入面就有唔同既前菜、小食同主菜可以選擇

先黎既係小食:“黑炭黑蒜蓉包”HKd$60+10%

呢個就係蒜魔朋友點既“蒜香大蝦扁意粉”HKd168+10%
岩曬重口味既蒜魔朋友

雖然成件事係有啲邪惡……但味道真係好唔錯

飲品方面我就懶健康咁嗌咗枝summer juice叫“Loving Pear”

其實係桂花同梨汁,飲落好清潤,唔好話好甜,好岩女仔飲

朋友就要左杯熱既latte,個拉花又幾靚啵

襯朋友去左洗手間我仲偷偷地order左個甜品俾個驚喜佢(本身想點tiramisu架,點知當日已經買曬),所以就轉左要佢地既“ 自家製椰子乳酪”

椰子味都幾出,乳酪亦都好滑身!店員仲好有心咁幫我點上蠟燭添

今餐蒜魔朋友都好滿意,咁就好啦

順便就喺度再一次祝賀佢生日快樂,身體健康啦
2017-07-22
午餐
My friend and I went to a restaurant called "16 Shell" located in Shop B, G/F, Po Wing Building, 6-16 Shell Street, Fortress Hill, Tin Hau(天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下B舖)This restaurant specializes in cuisines seasoned by garlic.Famous celebrity and young entrepreneur-Nicolas Tse(謝霆峰) who participates in designing the menu.You can see photos which show the restaurant owner with many celebrities hanging on the wall near the entrance.There are wines put on the shelf at one side of the restaurant.Floor to c
(天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下B舖)

Floor to ceiling windows on the front facade of the restaurant.

3 Dimension wall decorations on the other side restaurant.

Fresh clams in Paprika style-garlic,spicy cayenne& paprika with wine butter sauce
(蒜蓉香椒白酒牛油汁煮鮮蜆)
HKD$108

Seasoned perfectly.

Packs with flavours.

The natural sweetness is not overpowered by the condiment but is elevated and highlighted.Delectable.

Chicken Thigh Pasta in Oio style (無骨雞腿意大利麵配香煎橄欖油,大蒜,鹽醃鹹魚仔) HKD$148

Spaghetti topped with pan fried boneless chicken thigh, anchovies and drizzle with olive oil.

It is a fusion pasta with an unusual ingredient-deep fried garlic which adds crunchiness and crispiness with an intense garlicky flavour to the dish.

Pasty Pizza-truffle style (8 inches)(酥皮黑松露比薩批)(8吋) HKD$138

The pastry is incredibly flaky, fluffy and buttery

It just like composes by a thousand layers of pastry topped with mushroom, bell pepper and melted cheese.It exudes strong, distinctive truffle aroma.Yummmmmm

Cappuccino(Large) (hot)(right)泡沫咖啡(大)(熱)(右)HKD$42

Hugeeee volume.

Creamy and silky smooth.Good tastes.

LA JOYA Merlot from Chile 2015 (left) LA JOYA 梅洛 (智利)(2015) (左) HKD$54/glass 杯
10 分鐘 (堂食)
  • Chicken Thigh Pasta in Oio style (無骨雞腿意大利麵配香煎橄欖油,大蒜,鹽醃鹹魚仔)
  • Pasty Pizza-truffle style (8 inches)(酥皮黑松露比薩批)(8吋)
2017-07-19 61 瀏覽
星期三晚又係返學的日子,返學前先到附近搵搵食。今次我哋睇中左一間喺炮台山附近的小酒吧。外表同裏面的裝修都係酒吧的格局,但原來佢哋食物的選擇都唔少。先點左一款沙律,老公話想食芝士,咁我哋就選咗水牛芝士番茄沙律。沙律雖然冇菜,但整體感覺都好清新,因為番茄好Fresh。水牛芝士質感軟滑,味道唔太濃,用來做沙律剛剛好。店員介紹我哋食一款餐前小食,個名叫爆谷蝦,好特別。原來佢哋係把鮮蝦切成一小段,沾上炸漿,再下油炸。外型真係好似爆谷,但係質感就好唔同,表面脆脆內裏爽口彈牙,非常有新意。為咗捱過漫長的課堂,當然要先食飽飽啦,我哋每人都點一款主菜。兩款主菜分別係海鮮意粉,同埋帶子黑松露意大利飯。兩款主菜都好足料,海鮮款式很多,黑松露亦很重手。最後我地二人都食唔哂,但都要上堂了。

最後我地二人都食唔哂,但都要上堂了。
2017-05-31
2017-07-19 85 瀏覽
We ordered a pasta and a chicken with grilled veg. Taste good, but not great. Two tablespoons of oil cover the bottom of both our dishes. The table next to us ordered salmon, which looked overcooked.

2017-07-08
2017-07-18 101 瀏覽
16Shell最近因為Chef Lemon而起facebook經常出現其實之前都已經之經食過一次dinner今次望到facebook決定食一次lunch haha不過其實食既野都差唔多!!!黑炭黑蒜蓉包 $45上次已經食過一次 絕對係16shell必食既推介雖然黑蒜包非常黑 但放心 佢唔係lone左食落非常香蒜味 而重點是包係做到外脆內軟好食到停唔到口~白酒橄欖油牛油煮蜆  $108蜆肉都好大粒 而且好鮮甜好香酒味之後就黎左2個main 啦!份量都非常大~~無骨雞脾扁意粉 Oio Style $148扁意粉煮到岩岩好 軟硬敵中加上左大量經油炸既蒜粒一上枱已經勁香~雞脾都非常滑同有四塊咁多不過美中不足係油左少少!黑松露帶子意大利飯 $168上枱就已經聞到好香黑松露味飯偏硬 係我喜歡既硬度!而帶子都好大粒同彈牙整體不錯!
今次望到facebook決定食一次lunch haha
不過其實食既野都差唔多!!!
黑炭黑蒜蓉包 $45
上次已經食過一次 絕對係16shell必食既推介
雖然黑蒜包非常黑 但放心 佢唔係lone左
食落非常香蒜味 而重點是包係做到外脆內軟
好食到停唔到口~
白酒橄欖油牛油煮蜆  $108
蜆肉都好大粒 而且好鮮甜
好香酒味

之後就黎左2個main 啦!
份量都非常大~~
無骨雞脾扁意粉 Oio Style $148
扁意粉煮到岩岩好 軟硬敵中
加上左大量經油炸既蒜粒
一上枱已經勁香~
雞脾都非常滑同有四塊咁多
不過美中不足係油左少少!

黑松露帶子意大利飯 $168
上枱就已經聞到好香黑松露味
飯偏硬 係我喜歡既硬度!
而帶子都好大粒同彈牙
整體不錯!
2017-05-21
2017-07-17 57 瀏覽
朋友很想試坐落係天后"Shell Street"其中一間由謝霆鋒助手開設的餐廳,據說當中有謝霆鋒幫手設計菜式,我這個「胃食鬼」當然會奉陪到底,我也很想一嘗「鋒」味。一見到餐牌面上有一個「蒜頭人」,就知道蒜頭是這裏的「皇牌」,立即點了黑炭黑蒜蓉包,果然無選擇錯,侍應生未將碟包送到我們面前,香噴噴的蒜蓉味已經傳了過來,一放在枱上已經急不及待要食了,除了很濃的蒜香味,味道還帶點甜味,當然整個包也很香脆,值得一試。另外一款「鋒」味pizza,也是一定要試試,是夜我們點了酥皮黑松露pizza,整個pizza是用酥皮做的,黑松露味也很濃,仲有火箭舖在面上,所有基本材料都是我的至愛,那有不吃的道理。喜歡吃蜆的朋友,不妨點白酒橄欖牛油煮蜆,酒味配上牛油,香味十足,蜆很飽滿和新鮮。那晚我們還每人要了一杯Red House Wine,大家都認為在這個環境下,飲酒是較為配合。

• 黑炭黑蒜蓉包
2017-07-17 234 瀏覽
今日係豬先生嘅生日前席 為左幫佢慶生 豬小姐帶左佢尼到炮台山蜆殼街食「我」一直都想食嘅西餐「16 shell」是咪對佢好好先? ( 誤 )我知道 我鐘意嘅佢都一定會鐘意嘅 對不?位於小巷中嘅「16 shell」環境以黑色為主調 十分型格 裝飾方面 牆上佈滿酒瓶 色彩繽紛嘅彩繪menu 餐廳創辦人與客人嘅合照 感覺富玩味及西化色彩menu封面嘅garlic man很權威的模樣 代表尼度嘅主角就係蒜頭嗎?答案:yes!先上appetizers 黑炭黑蒜蓉包以及白酒橄欖牛油煮蜆果然似足一舊炭 黑媽媽 不過人不可貌相 食物都一樣黑蒜蓉包烤至邊位脆身 中間位置鬆化軟綿 口感的確唔錯黑蒜味道比較溫和 唔會似普通蒜咁嗆咁濃烈 黑蒜蓉醬搽得平均 令每口都充滿黑蒜獨有嘅甜同香氣白酒橄欖牛油煮蜆讓我們驚喜了!雖然只係前菜一碟 卻相當夠份量地足料一上菜 濃郁嘅牛油香飄逸著 每隻蜆都肉身飽滿而且鮮甜 還帶有海水咸香白酒搶鏡成功!醬汁食落去比起牛油味更為重 一啖蜆連一羹汁 係享受唔想浪費此惹味醬汁?可以將黑蒜包dip一dip 無介紹錯架main course分別係意大利辣肉腸比薩批同埋olio style無骨雞
今日係豬先生嘅生日前席

是咪對佢好好先?
( 誤 )
我知道 我鐘意嘅佢都一定會鐘意嘅 對不?
位於小巷中嘅「16 shell」環境以黑色為主調 十分型格

menu封面嘅garlic man很權威的模樣
代表尼度嘅主角就係蒜頭嗎?答案:yes!
先上appetizers 黑炭黑蒜蓉包以及白酒橄欖牛油煮蜆
果然似足一舊炭 黑媽媽
不過人不可貌相 食物都一樣

黑蒜蓉包烤至邊位脆身 中間位置鬆化軟綿 口感的確唔錯

唔想浪費此惹味醬汁?可以將黑蒜包dip一dip 無介紹錯架

main course分別係意大利辣肉腸比薩批同埋olio style無骨雞脾肉意粉
意大利辣肉腸比薩批
pizza創新地用了酥皮 比起傳統嘅麵粉餅皮 會無咁飽肚 適合饞嘴又想食得輕盈嘅您地
意大利辣肉腸比薩批
八吋嘅酥皮pizza焗得酥脆誘人 呈治癒嘅金黃色

餡料方面有主角辣肉腸 彩椒 面頭鋪上芝士及火箭菜

芝士非一般的厚 厚得尼極重芝味 脆口酥皮加上厚重芝士亦令pizza比較難切
雖然意念夠gimmick 但豬小姐卻愛口感紮實 吃起來令人飽足嘅傳統pizza
olio style無骨雞脾肉意粉
重口味又有澱粉質 olio style無骨雞脾肉意粉滿足哂我兩個願望

olio style即是香煎橄欖油 大蒜 鹽醃咸魚仔嘅結合體

幾種材料炒出尼賣相激似大排檔風味嘅「避風塘」不過係走辣版
olio style無骨雞脾肉意粉
味道惹味可口 好夠「蒜」!豬先生豬小姐無懼口臭 勇敢地一羹一羹咁擺入口

無疑油份係會比較多 但配上al dente嘅扁意粉 煎得又香又嫩嘅雞脾肉 yummy

重點係要將啲香料同麵條完全撈勻 令每條扁意粉都充滿住蒜味
coconut yogurt
食完邪惡olio style有點口乾 叫左個甜品清一清口腔

coconut yogurt有著淡淡椰子香 同乳酪原本嘅酸味好match 加入藍莓及士多啤梨作點綴 更清新開胃 fresh哂

果然佢喜歡等於我喜歡
感恩豬先生滿意今晚嘅安排 親愛的 生日快樂!
2017-07-06
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
olio style無骨雞脾肉意粉
好耐之前已經聽過謝霆鋒係有份開呢間餐廳嘅其中一個人今晚我哋就決定咗喺呢度慶祝一個朋友嘅生日。黑炭黑蒜蓉包。有少少嘅蒜味,真係成個黑色啱晒呢間餐廳走型格嘅路線出邊都比較少件黑色嘅麵包。。鮮羅勒配意大利黑醋水牛芝士,超鍾意食水牛芝士嘅我當然一定會叫呢樣嘢食啦。水牛芝士味道超濃,所以配埋新鮮嘅蕃茄啱啱好。白酒橄欖油煮蜆, 白酒啲味道一上枱已經令我地哇哇聲,蜆肉嘅份量都幾多 ,總會有啲碎碎地嘅蒜頭, 鍾意食蒜頭嘅人不容錯過。酥皮黑松露比薩批, 用咗酥皮來做餅底非常之鬆化, 口感特別之餘仲會有黑松露嘅味道。芝士磨菇巴馬火腿比薩批,又係黑色嘅Pizza玩型格路線,上面會有芝士同埋蘑菇同埋一啲巴馬火腿,的都係一個好香濃嘅食物, 真係好正。蒜蓉汁海鮮意大利麵,上面有魷魚蜆肉,仲有青口配埋佢哋嘅意大利麵,每人大約可以食到一兩啖架,海鮮嘅比例都幾多一啲都唔吝嗇。Coconut yogurt 味道唔錯不過椰子味都唔係話好出但係yogurt味道真係好正, 令一樣甜品Tiramisu好夠咖啡味。呢度慶祝生日大家有講有笑而且仲可以坐得好耐,成間餐廳都好型,似晒謝霆鋒嘅性格。

2017-07-16 42 瀏覽
今次黎到呢間由謝霆鋒擔任顧問兼設計部份菜式既意大利餐廳16 Shell未入門口已經覺得好有格調,特別系店既招牌采用Neonlight設計。入到已經座無虛席啦,坐低四圍望下都發現牆上貼滿好多明星黎食飯影既相,令我對呢餐飯更添期待。店員首先為我地呈上黑炭黑蒜蓉包,面包真系黑炭咁既顏色架,上面塗上黑蒜一齊烘焗,入口脆卜卜勁香蒜蓉味,可以話幾乎系枱枱必點既飯前小食。第二樣上枱既系鮮羅勒配意大利黑醋+水牛芝士用一片鮮蕃茄作底部,厚厚既水牛芝士鋪面,佐上微酸既黑醋,食落口感吾單只吾會油膩,仲倍感清新添。白酒橄欖油煮蜆,一上枱到聞到白酒同橄欖油濃郁既香味,每隻蜆都好肥美又新鮮,咬落仲有汁流出黎添,一個字,正!酥皮黑松露比薩批呢款pizza有別於一般系其他西式餐廳食到既pizza,因為系用千層酥皮做餅底,所以口感特別鬆化,配上濃厚既芝士同黑松露汁,加上少許蘑菇、青椒同火箭菜,非常豐富兼抵食。芝士磨菇巴馬火腿比薩批呢個pizza又系灰黑色既,吾知系咪同小食蒜蓉包做法一樣都系用黑炭呢?巴馬火腿味道鹹香,同埋就算pizza系迷你薄批都一樣飽肚,因為上面有芝士同蘑菇,成件事即刻豐富哂!蒜蓉汁海鮮意大利麵驟眼睇

第二樣上枱既系鮮羅勒配意大利黑醋+水牛芝士

芝士磨菇巴馬火腿比薩批

蒜蓉汁海鮮意大利麵
驟眼睇已經口水都流埋,意粉上鋪滿蜆肉、魷魚圈,仲有兩隻大青口,配上新鮮蒜蓉一齊食,中意食海鮮既朋友一定吾可以錯過!

Coconut yogurt
呢個椰子味乳酪標榜自家製,yogurt同平時食到既無太大差別,非常新鮮,不過美中不足既系椰子味吾夠突出。

Tiramisu
呢個tiramisu真心好味到可以食多個,佢咖啡味夠香濃兼入口即融,絕對推薦!
2017-07-13 113 瀏覽
與細佬在這區揾食,發現蜆殻街原來開了很多食肆。見到這間頗有情調的餐廳,想坐得舒服些便決定幫襯這店。點了黑碳黑蒜蓉包,香香的蒜味有淡淡的甜味,幾好味。頭盤點了crab cake,因為細佬説看電視的煮食比賽中參賽者常常煮這餸,但未正式食過,便決定一試😂  蟹肉的調味很好,而份量比想像中大很多, 還附上沙律菜,是一個不錯的選擇。主菜我們點了辣肉腸pizza及海鮮意大利麵。pizza以酥皮造,有別於一般的厚、薄批底,很鬆脆香口。由於我對蝦有敏感,但細佬想食海鮮意粉,店員便提議照落order,但走蝦並增多其他海鮮的份量以作補上,很窩心,意粉可以選擇用蒜蓉汁或茄汁,喜愛蒜頭的我,當然要蒜蓉汁,蒜蓉汁有點像白酒汁但加了蒜頭,加上足料的海鮮,屬誠意製作。
黑碳黑蒜蓉包
Crab  cake
辣肉腸pizza
海鮮意大利麵
2017-07-12 187 瀏覽
這家餐廳一直擺在我的wish list上面,想去很久今晚終於行動起來哈哈。一直覺得這家店是不是謝霆鋒開的,因為看到有他設計的菜式,後來才知道是謝霆鋒助手開的餐廳,難怪處處標籤了謝霆鋒的名字和照片哈哈。餐廳座落在炮台山的一條安靜小巷裡,晚上7點半店裡已經坐滿了人。裡面不大,裝潢別緻。頭盤上來的是店裡最人氣的黑炭黑蒜蓉包($60)。餐廳採用韓國黑蒜焗香磨成蓉狀再搽到黑炭包上,蒜香味濃,而且黑炭包暖暖的還很脆,非常好吃。重點是吃完沒有覺得嘴裡蒜味很重,頭盤做得那麼細緻贊贊贊!然後是田園沙律($65)。這邊的沙律菜非常新鮮,沙律醬酸酸甜甜很開胃。來這邊之前看到很多人點意粉義大利飯等的主食,我們沒有點人氣的菜式而是吃了兩個冷門一點的主食。第一款是香煎是日鮮魚。擺盤蛮漂亮,如果大家和我一樣是比較淡口味的會喜歡這道菜。魚肉鮮滑,基本魚肉沒有放什麼鹽之類的醃過,味道很淡,感覺非常健康。魚皮煎得香脆。另外一道菜是黑毛豬($288)。這道菜我覺得有點失望,因為豬肉有股騷味,不是人人接受得了。豬肉不乾但是也不是很多汁,味道比較淡所以吃起來感覺很健康哈哈哈。甜點我們點了Creme brûlée. 法式燉蛋上的

黑炭黑蒜蓉包($60)
田園沙律($65)

黑毛豬($288)
甜點我們點了Creme brûlée. 法式燉蛋上的焦糖薄脆,但裡面的燉蛋吃起來有點像啫喱,奶黃味道比較淡。
Creme brûlée
我建議大家如果去這家餐廳還是點人氣菜式吧,感覺意粉賣相好又很好吃,留個遺憾下次再來試好了哈哈。
2017-07-04
黑炭黑蒜蓉包($60)
田園沙律($65)
2017-07-09 54 瀏覽
16 Shell很「明刀明槍」,餐廳名字就是因為她位於炮台山蜆殼街16號,餐牌封面設計有個蒜頭廚師,就是因為有很多菜式都是以蒜蓉做主打。簡單、直接、美味,已足夠令我再三光顧。 我本身喜歡吃濃味的食物,所以這間「蒜蓉餐廳」實在很對口胃。 黑炭黑蒜蓉包 ($60) 黑炭黑蒜蓉包,真的好黑,黑得如果你沒留意,根本就不會看到外層的黑蒜醬。黑蒜是利用新鮮生蒜,經過高溫高濕發酵而成,味道酸甜,塗在黑炭麵包上去烤,夠鬆脆惹味,而且外面餐廳很少有提供這道美食,夠特別! 蒜蓉香椒白酒牛油汁海鮮拼盤 ($108) 湯汁充滿酒香,加了牛油,質感更rich。拼盤內有蜆、魷魚圈、青口、鮮蝦,我最喜歡的是蜆,每隻都脹卜卜,飽滿而且無沙,味道鮮甜,出色。 酥皮黑松露比薩批 ($138) Pizza吃得多,但用酥皮做的還是第一次吃到。用刀切下去,酥皮即應聲裂開,好脆又有牛油香!酥皮pizza有黑松露和辣肉腸兩個選擇,我們選了前者,松露味道香濃,與芝士十分匹配! 無骨雞脾意粉 ($128) 蒜蓉山,是蒜蓉山呀!堆了在意粉上面,感覺有點像吃避風塘菜式!蒜蓉炸得香脆,加了一點蔥花,好味道!雞脾肉已經去骨,吃得

我本身喜歡吃濃味的食物,所以這間「蒜蓉餐廳」實在很對口胃。

黑炭黑蒜蓉包 ($60)

蒜蓉香椒白酒牛油汁海鮮拼盤 ($108)

酥皮黑松露比薩批 ($138)

無骨雞脾意粉 ($128)

蒜蓉山,是蒜蓉山呀!堆了在意粉上面,感覺有點像吃避風塘菜式!蒜蓉炸得香脆,加了一點蔥花,好味道!雞脾肉已經去骨,吃得方便,而且雞肉也算嫰滑,真的不錯。惟一美中不足,是碟底的油比較多,能改善一下更佳。

椰子乳酪

最後來個甜品,乳酪本身帶酸味,沒想到竟與椰子的香甜那麼配合,這道甜品健康又美味,是不錯的選擇。
2017-07-09
2017-07-07 76 瀏覽
以往每個星期日早上都會到炮台山站,也會在附近吃午餐。今天到炮台山舊地重遊,發現開了一間西餐廳,還有很多名人光顧的照片,最重要是部分菜式是謝霆鋒設計的,所以就決定在這裏吃午餐。餐廳燈光柔和,裝潢簡約,室外還有兩張小枱可坐。侍應很有禮貎,令客人很舒服。黑炭黑蒜蓉包 黑炭黑蒜蓉包外脆內軟,吃到黑蒜和黑醋味,所以不用再加牛油或橄欖油已經很好味道,吃起來感覺很新奇。白酒橄欖牛油煮蜆 新鮮的蜆份量很多,蒜蓉牛油很香,白酒份量不算多,剛好適合不大嗜酒的我。酥皮黑松露比薩批 薄餅底部是用酥皮做的,很是特別。酥皮很鬆化做得非常出色,薄餅上有火箭菜、雜菌、紅椒和芝士;酥皮內還有黑松露醬,咬落去每一口都是溶了的芝士、濃濃的黑松露和鬆脆的酥皮,是必食之選。無骨雞脾扁意粉 Oio Style 扁意粉煮得軟硬適中又彈牙,加上大量炸過的鹽醃咸魚仔和大蒜粒,令這道菜金黃香脆和咸香惹味。用橄欖油煎過的去骨雞脾肉還是非常嫩滑,足足有四大件,份量非常足夠。LA JOYA Sauvignon Blanc from Chile 2016甜甜的白酒很易入口,對初試白酒的朋友來說是不錯的選擇。Latte 拉花是蒜頭圖案,和一般的不
無骨雞脾扁意粉 Oio Style
甜甜的白酒很易入口,對初試白酒的朋友來說是不錯的選擇。
Latte
拉花是蒜頭圖案,和一般的不同,很是特別,而且咖啡很香濃,真的不錯。