2017-07-02 135 瀏覽
作為一個九龍人,其實真係比較少去炮台山,今日去開炮台山辦啲事,就順便約左個住附近的朋友食晏。朋友帶咗我來16 Shell,佢話試過幾款食物都唔錯。餐廳唔算好闊落,裝潢簡單低調。一坐低,侍應就放低左menu俾我地慢慢揀。Set lunch 幾抵,不過朋友有心水的食物,於是我地決定散叫。先來個白酒橄㰖牛油煮蜆,一拎上台已經聞到好香的牛油味道。雖然只係前菜,但份量好多,隻隻蜆肉都好鮮甜我地覺得個白酒橄欖牛油汁真係好正,為左唔浪費啲汁,我地叫左客黑炭黑蒜蓉包個蒜蓉包又幾有驚喜喎,烘得香脆鬆軟,而且蒜蓉味香濃!其實唔點汁已經好好味,不過點左汁,件蒜蓉包味道就更豐富主菜點左蒜蓉汁海鮮意大利麵同酥皮黑松露pizza。呢個麵海鮮的種類和份量都好豐富,食到尾都仲有餸!我最欣賞隻大蝦,肉質爽口結實,而且夠哂鮮味。蒜蓉汁味道都幾濃,配意大利麵非常搭配。朋友話呢個pizza係必食推介,果然無令人失望!酥皮pizza唔係周圍都有得食,個酥皮堅係酥化,一路食啲酥皮碎碎跌到成枱都係中間芝士嘅部份亦係好正雖然呢個pizza用嘅芝士唔係好重口味的芝士,但啲芝士拉哂絲咁,芝士控不能錯過。食飽哂之後朋友就叫左杯cappuc

朋友帶咗我來16 Shell,佢話試過幾款食物都唔錯。

餐廳唔算好闊落,裝潢簡單低調。

白酒橄欖牛油煮蜆

主菜點左蒜蓉汁海鮮意大利麵同酥皮黑松露pizza。

中間芝士嘅部份亦係好正

食飽哂之後朋友就叫左杯cappuccino,泡沫濃厚棉密,見佢飲到底都keep到個拉花。

我就飲果杯,Fuji apple cold pressed juice,果汁不是自家製的,但冷壓果汁原汁原味,加上用的是Fuji apple,好甜好好味。

多謝朋友介紹(同請客),食左餐咁正嘅午餐
2017-07-01
  • 海鮮意大利麵
2017-06-30 33 瀏覽
鋒味十足啊喂-霆鋒煮既野食冇機會食到,不過由霆鋒設計既菜式就可以係天后食到啦喂😎。-黑炭黑蒜包($60)簡直係哩到既招牌啦,估唔到可以做到咁香既黑蒜味,而且就咁食都唔會dry,食到停唔到口啊😫。-煙肉洋蔥白酒煮蜆($108)蜆肉好鮮甜,配埋個白酒汁既香味,啖啖都好滿足,直情飲曬個汁都唔過份。-酥皮黑松露Pizza($138)哩個Pizza係司令成餐飯覺得最驚喜既,估唔到酥皮整既Pizza都可以好好食,面頭有大量芝士,加埋松露既香味,唔需要好多既配料已經好令人回味,不過一定要襯熱食,因為個酥皮凍左就會好油膩啦。打打下都好鬼想再食😫。
鋒味十足啊喂

黑炭黑蒜包($60)

煙肉洋蔥白酒煮蜆($108)

酥皮黑松露Pizza($138)

• 白酒橄欖牛油煮蜆
2017-06-30 60 瀏覽
上網睇到報導介紹係天后呢間餐廳, 仲係謝霆鋒助手開既, 有D菜式亦係霆鋒設計, 菜式主要以蒜頭為主, 係香港幾少有, 趁今日要過香港做少少野, 順便帶老公黎試下今日係落雨天, 都估唔到餐廳幾多人, 好彩我地去到仲有位, 睇黎食物應該都幾有魅力侍應遞左餐牌俾我地, 我一睇封面既蒜頭先生個臂彎就覺得似係霆鋒第一樣想食既, 我地唔使諗就話要黑炭黑蒜蓉包, 我地睇過餐牌後, 決定要多個沙律, 同埋兩個主菜, 都係意粉黎 餐牌唔係好識睇, 因為意粉類分左好多style, 我地首先揀左自己想食既食材(雞/大茄瓜/蝦/魚/帶子/青口), 再配搭唔同既style我地每人一個意粉, 老公揀左Olio style 既香煎欖油大蒜無骨雞脾意粉,而我揀左Alla Scampi大蝦香煎欖油大蒜白酒汁另外叫左兩杯野飲, Lemonade 味道適中, 酸酸甜甜, 好解渴之餘, 餐前飲亦令我更開胃另一杯叫左朱古力, 可惜只有熱朱揀, 唔太甜, 奶味較重, 朱古力味可以更濃D就好黑炭黑蒜包, 上枱時仲有D熱, 好香, 係啱啱焗好出黎, 麵包真係炭既顏色, 幾特別, 包邊焗得好香脆, 入面幾鬆軟其中一面搽左經過發酵黑蒜醬

第一樣想食既, 我地唔使諗就話要黑炭黑蒜蓉包,
餐牌唔係好識睇, 因為意粉類分左好多style,

黑炭黑蒜包, 上枱時仲有D熱, 好香, 係啱啱焗好出黎,
麵包真係炭既顏色, 幾特別, 包邊焗得好香脆, 入面幾鬆軟
其中一面搽左經過發酵黑蒜醬, 味道係甜甜地, 好味又有益

凱撒沙律, 我地加左雞肉, 加少少錢原來都有幾多雞肉喎
沙律菜新鮮, 雞肉睇落比較瘦但其實一D都唔鞋口

香煎欖油大蒜無骨雞脾意粉
意粉賣相好似避風塘意粉咁, 加上大量香口既炸蒜
雖然呢個意粉睇落好似比較乾身, 但因為用左橄欖油烹調, 再混入香蒜入口, 口感同味道都唔錯
意粉亦夠彈牙夠嚼勁, 雞脾肉亦煎得幾好
唔怕口臭既我地, 食哂意粉後剩低都炸蒜都有食埋

大蝦香煎欖油大蒜白酒汁
呢碟意粉我真係揀得好, 一樣咁色香味俱全, 同香煎欖油大蒜無骨雞脾意粉完全唔同, 一乾一濕

黎到既時候, 香濃既白酒味迎面撲鼻,
意粉吸收左白酒加香蒜味, 蝦夠新鮮又大隻, 好有水準

食完之後, 大家都聞下自己個口, 會唔會影響到其他人, 其實D蒜味都幾快散, 而且食完都唔會話好口乾
有鋒味支持的16shell! 無錯,說的就是炮台山這間意大利西餐館~是由謝霆鋒助手「表哥」所開,當中也有霆鋒分享的菜式配方~ 怪不得平日都常滿座啦! 位於炮台山蜆殼街,食店林立,但西餐廳好像不多~ 再加上黑白色的簡約風設計,放滿不同的酒品,風格不錯,已經好想去試下~ 店子較細,座位不是太多,建議2-4人用餐比較好! 這份是來到16shell必點的菜式之一~~黑炭黑蒜蓉包 $60 真係黑到好似食炭咁XDXD 以為會好乾好硬⋯⋯點知哎落去外脆內軟! 仲有超級香濃的黑蒜味道!!! 好吃到停唔到,估唔到麵包都咁正! 本身想點酒精飲品,但最後都點了健康的果汁同凍檸茶, 果汁是用了冷榨技術,非常新鮮~ 爆谷蝦 $95 薄薄的炸漿包著新鮮蝦球,炸得金黃,配埋酸甜沙律醬,是非常對胃的前菜! 酥皮黑松露比薩批 $138用了酥皮作批底,岩女士食,唔會太膩,仲有雜菇、火箭菜、黑松露,香味口感都非常MATCH~ 香煎橄欖油無骨雞脾加大蝦意大利麵 $188 呢個又是必點的菜式! 超級喜歡其大量的香蒜! 雞脾肉,皮脆肉嫩,加上已經去骨,入口啖啖肉! 大蝦彈牙爽身,不是CHEAP CHEAP料~ 意粉
有鋒味支持的16shell!
無錯,說的就是炮台山這間意大利西餐館~
是由謝霆鋒助手「表哥」所開,當中也有霆鋒分享的菜式配方~
怪不得平日都常滿座啦!

位於炮台山蜆殼街,食店林立,但西餐廳好像不多~
店子較細,座位不是太多,建議2-4人用餐比較好!

黑炭黑蒜蓉包
這份是來到16shell必點的菜式之一~~
黑炭黑蒜蓉包 $60

真係黑到好似食炭咁XDXD
以為會好乾好硬⋯⋯點知哎落去外脆內軟!
仲有超級香濃的黑蒜味道!!!
好吃到停唔到,估唔到麵包都咁正!

冷榨果汁,凍檸茶
本身想點酒精飲品,但最後都點了健康的果汁同凍檸茶,
果汁是用了冷榨技術,非常新鮮~

爆谷蝦 $95

酥皮黑松露比薩批
酥皮黑松露比薩批 $138
用了酥皮作批底,岩女士食,唔會太膩,
仲有雜菇、火箭菜、黑松露,香味口感都非常MATCH~

香煎橄欖油無骨雞脾加大蝦意大利麵 $188
呢個又是必點的菜式!
超級喜歡其大量的香蒜!

香煎橄欖油無骨雞脾加大蝦意大利麵
雞脾肉,皮脆肉嫩,加上已經去骨,入口啖啖肉!
大蝦彈牙爽身,不是CHEAP CHEAP料~
意粉有用橄欖油乾炒一下,保其乾身入味!
伴著香蒜,好好食呢~

Creme Brulee & Tiramisu
Creme Brulee $45 & Tiramisu $45
最後當然要點個甜品來收尾,
咁先完滿!

Creme Brulee & Tiramisu
Creme Brulee,不是即制,內裡不夠熱,焦糖都算脆身,OK!
Tiramisu 就非常好吃,濕潤度剛好,咖啡味出色,入口即溶~
個人推介甜品要點Tiramisu!
15 分鐘 (堂食)
酥皮黑松露比薩批
  • Tiramisu
2017-06-26 52 瀏覽
媽咪生日,想同佢食餐特別啲既西餐,但鋸扒意粉呢d又太普通,想揀間有特式菜式既西餐廳,決定到港島區覓食,最後揀左呢間係天后既西餐廳,無令我失望同媽咪係天后地鐵站出,行左大約八至十分鐘,後來發現原係係近炮台山地鐵站,行左冤枉路添不過為左食,行多幾步就算數啦大家留意喇~雖然係平日夜晚,但都坐滿哂!book左枱但都要等五分鐘左右,餐廳面積唔算大,所以記住預訂啊。燈光偏暗,內裏有唔少美式風格既裝飾,好似去左外國咁,chill chill地,而且呢種燈光好有情調,情侶都幾岩黎先來個沙律,為呢餐重口味打個底先本身對沙律唔會有咩期望,因為烤雞沙律呢d真係成日有架啦,但真心令人驚喜喎!雞肉竟然係外面脆皮,但內裏既肉質好鮮嫩,平時烤雞會較嚡口,但呢到竟然完全冇。原來雞肉係廚師預先將兩邊煎香,先再焗,所以做到兩邊香脆,但肉質鮮嫩度可以保持到,長知識了黑蒜包見枱枱都叫既招牌菜,我身為包控實要叫啦。一碟五塊,但佢係唔係平時蒜蓉包果啲size,而係厚切版本所以唔好睇少佢既份量!烤得全部麵包邊皮都係香脆,入面麵包本質非常有韌度,但又無法包果種咁硬,好正個口感最驚喜係黑蒜醬甜甜地咁,意料之外既味道白酒橄欖牛油煮青口

不過為左食,行多幾步就算數啦
大家留意喇~

先來個沙律,為呢餐重口味打個底先

黑蒜包

見枱枱都叫既招牌菜,我身為包控實要叫啦。
一碟五塊,但佢係唔係平時蒜蓉包果啲size,而係厚切版本
所以唔好睇少佢既份量!

最驚喜係黑蒜醬甜甜地咁,意料之外既味道

白酒橄欖牛油煮青口 $108

菜式如其名,係用左大量牛油煮既汁 ,多到直情變左牛油湯咁
加配以為數不少既蒜蓉碎,相當濃味既一道前菜!
其實本來係蜆肉,但賣哂店員就幫手轉左青口,青口都幾大隻,而且隻隻都鮮甜飽滿,不過真係要加返檸檬汁平衡下油膩感...而且其他菜式都係重口味為主,叫之前諗清楚喔。

香蒜無骨雞肉大蝦天使麵

呢個意粉上枱時被佢成堆山既蒜粒嚇親
估唔到有咁多蒜,咁咪好重口味?!諗住撥開哂黎食啲意粉...
原來擔心係多餘XD因為原來堆蒜係靈魂... 每粒都係煎香左既蒜粒,味道其實似中菜調味料中既炸蒜。一小攝已經好香好濃,同平時既蒜蓉炒意粉唔同!
肉類亦豐富,包括左大蝦三隻同埋雞脾肉四件,本來身為雞控既我一定係狗衝雞肉既,點知大蝦都煎得好香口喎!而且煎得爽口既質感無疑確認左佢係新鮮蝦

但雞脾肉亦同前菜烤雞沙律既雞肉一樣出色
去左骨岩我呢個懶人,煎得外表非常香脆,而且非常平均,内裏同樣保持到滑嫩感,呢種外脆內嫩既質感係雞脾肉更能呈現出黎。
呢個意粉成為左近期最impress到我既意粉!!!!!!

甜品時間到,叫左呢個椰子yogurt,自家製係吸引既!
食落其實同平時yogurt texture其實無大差異,算係夠杰身但味道偏淡,因為本身expect自家製可以食到濃味d,椰子味食唔出,而且如果藍莓醬多d就更好,可能其他菜式太好食,佢就顯得普通左lu
不過以呢個價錢係西餐廳食甜品算幾平!

反而個tiramisu驚喜啲喎

芝士滑得黎又唔會滯,唔會過甜,只係咖啡香稍為弱左d,但都算高質既tiramisu
甜品既話個人推介呢個!

Cold pressed果汁

有純橙汁同埋混合果汁揀,無添加就飲得放心

到而家同媽咪都念念不忘呢到既黑蒜包
如果出麵包鋪就好,哈哈!
朋友早前推介了一間位於炮台山的意大利餐廳 由『12 道峰味』中謝霆峰助手主理的 ... 仲話黑炭黑蒜茸包好好食,一定啱我口味喎 趁著周末,無所事事就去嘆個悠閒的午餐先 ... 餐廳的牆上貼滿老闆與明星合照 除了謝霆峰,不少人氣紅星也是座上客 睇見 menu 上面的蒜頭人都知這兒蒜味十足,很多菜式以大蒜入饌 囡囡一坐下,先點了杯消暑醒胃的 ... Lemonade 我很期待的 ... 黑炭黑蒜茸包 一客 4 件,面層塗滿細細粒的黑蒜茸 黑炭包烘至香口鬆脆,上枱仲暖笠笠,入口有很濃的黑蒜味,但又無蒜頭的辛辣味 仲帶少少甜味,真是好好食,好啱我的口味 ... 朋友仔真是無介紹錯 白酒橄欖牛油煮蜆  一上枱就聞到牛油香味,吸滿了白酒牛油汁的蜆肉入口嫩滑又鮮甜 香煎欖油大蒜大蝦扁闊麵 意粉上面有 4 隻新鮮彈牙的大蝦,很吸睛 欖油和大蒜的香味再加上鮮甜的大蝦,味道不會太濃,很清新的配搭 香煎橄欖油大蒜無骨雞脾意粉 ... Chicken Olio 意粉上面鋪滿金黃色的蒜粒,帶點中式的避風塘式風格 抄香了的蒜茸加上鹹魚仔的Olio Style 是這兒的招牌色煮法 意粉沾上香口的脆蒜
朋友早前推介了一間位於炮台山的意大利餐廳

趁著周末,無所事事就去嘆個悠閒的午餐先 ...

餐廳的牆上貼滿老闆與明星合照
除了謝霆峰,不少人氣紅星也是座上客

囡囡一坐下,先點了杯消暑醒胃的 ... Lemonade

我很期待的 ... 黑炭黑蒜茸包
一客 4 件,面層塗滿細細粒的黑蒜茸

白酒橄欖牛油煮蜆
一上枱就聞到牛油香味,吸滿了白酒牛油汁的蜆肉入口嫩滑又鮮甜

香煎欖油大蒜大蝦扁闊麵
意粉上面有 4 隻新鮮彈牙的大蝦,很吸睛

意粉上面鋪滿金黃色的蒜粒,帶點中式的避風塘式風格

意粉沾上香口的脆蒜粒一起食,真是蒜味十足,非常惹味

飯後儍媽當然要點番杯香濃的 latte 嘆吓 ...

** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
2017-06-10
  • Chicken Olio
  • 黑炭黑蒜茸包
  • 白酒橄欖牛油煮蜆
2017-06-24 43 瀏覽
又黎天后覓食,睇過唔少介紹呢間餐廳既Ig,知道menu有幾道菜式係由謝霆鋒主理🤔,咁值得去一試到底係咪真材實料喎。上左個前菜先,黑色既包睇落冇乜驚喜,但聞落就知道呢個係非一般既包,竟然滲出香噴噴既黑蒜味!! 食落黑蒜味十足,麵包唔會烤得太乾,麵包邊香脆,內裏質地鬆軟,令人印象深刻。再點一個煮蜆,仲可以加啲檸汁去提味,令成道菜鮮味加強。睇menu見到推薦,當然要點啦!即叫即做,但等候時間唔算好耐。酥皮香脆,令人食指大動芝士仲要唔洗錢地咁多!每食一啖都係香酥酥皮、芝士加上啖啖肉,難怪為必點菜式香煎魚柳淋左汁上去仍然香脆,但味道較淡,冇前兩道菜咁令人驚喜結尾點多個甜品share,咖啡味香濃,值得推薦

再點一個煮蜆,仲可以加啲檸汁去提味,令成道菜鮮味加強。

結尾點多個甜品share,咖啡味香濃,值得推薦
2017-06-22 61 瀏覽
今日約了舊同學在炮台山16shell 吃午飯,餐廳不算很大,但環境算是舒適。點了兩份前菜,兩份主菜,兩杯咖啡和一份甜品。前菜1: 黑炭黑蒜蓉包($60): 麵包脆軟,味道甜甜的,有蒜香,味道不錯。前菜2: 雞肉鹽醃咸漁仔凱撒沙律($108): 這沙律有驚喜,雞肉和沙律菜均新鮮,鹽醃咸漁仔味道特別,甜中帶咸,非常開胃。主菜1: 無骨雞脾意粉(Olio Style-$148)本以為是整隻雞脾上碟,原來已幫我們切成一塊塊。碟上佈滿炒過的蒜,很香。意粉雖有別其他餐廳有creamy source,但吃下去也不會太乾身。味道清淡,是很健康是烹調方式。主菜2: 大蝦意粉(alla scampi - $158)大蝦新鮮,蝦肉彈牙。source 清淡中有一點酸,帶檸檬香味,味道很特別,我較喜歡這主菜2。咖啡: 靚靚的拉花令人快樂。咖啡香濃,加上一粒糖,味道剛剛好,不錯。甜品: 屬自家製yogurt,酸甜適中,味道可口,喜歡👍。

點了兩份前菜,兩份主菜,兩杯咖啡和一份甜品

主菜1: 無骨雞脾意粉(Olio Style-$148)

主菜2: 大蝦意粉(alla scampi - $158)

甜品: 屬自家製yogurt,酸甜適中,味道可口,喜歡👍。

2017-06-17 42 瀏覽
之前來過16 SHELL, 較優靜舒服的西餐廳, 今次試吓LUNCH過來, 見到外面陽光普照, 天氣好好的一天, 心情靚靚, 先上一碟小食, 黑炭黑蒜蓉包 $60 , 一放低, 香噴噴, 簡直係黑蒜的誘惑, 一份有五大件, 有益健康之選!之後到主菜, Hot Antipasto 蒜蓉香椒白酒牛油汁海鮮併盤, 濃濃的海鮮蓄茄醬, 比湯還濃味, 所以蘸飽好食, 蒜蓉汁同海鮮味道好夾, 有兩隻蝦, 爽口, 大隻青口, 還有墨魚, 蜆肉, 滲滿汁入味呀!海鮮唔好比停, 見青口唔錯, 叫多個青口意大利粉$138, 每樣海鮮有不同調味煮法比你揀, 選了欖油大蒜,白酒汁煮, 蒜味濃郁帶點酒香, 有六大隻, 肥美厚肉, 再叫了無骨雞胸肉配風乾火腿加菠菜芝士汁$148, 好正呀, 夾心餅咁, 芝士味香, 加了風乾火腿鹹香味重, 雞胸肉索晒香味, 薄薄地, 淋身唔鞋口, 配埋意大利麵香口, 真是一個巧手菜式, 別出心材。最後叫了飲品, Cappaccino & Latte, 好香濃的咖啡香味, 餐廳寧靜, 可以好好享受同朋友傾計詳談。

蒜蓉香椒白酒牛油汁海鮮併盤
欖油大蒜青口意大利粉
2017-06-10
欖油大蒜青口意大利粉
2017-06-13 64 瀏覽
發現天后有一間人氣名人飯堂,西餐廳環境好有格調,牆上貼有不少漂亮的明星相片/合照。上openrice見16 Shell必試之選食物係--"黑炭黑蒜蓉包"果然好食,黑蒜蓉包是用竹炭包製作成,烘到香脆內軟,塗上都是黑蒜蒜蓉包夠特別,黑蒜醬亦不辣,健康又夠脆口,大滿足的小食小食方面有''焗釀蘑菇"小白蘑菇用黑炭板盛著,賣相十分精緻,焗蘑菇切開後軟身有水分味道鮮甜,加上洋蔥芝士等,還有一些酒香味,十分愛這小吃!"香煎蟹餅 "蟹肉鮮甜,咬落去外層脆脆地,而裡面就有啖啖蟹肉,好足料之餘味道好濃烈有口感鋒味pizza有"酥皮黑松露比薩批 "這款pizza用千層酥皮作餅底,口感特別酥香脆口,配上濃郁既黑松露味 和大量芝士、蘑菇、青椒加少許火箭菜,味道好夾而且好足料,食落一啲都唔油膩,而且用料天然

2017-06-11
2017-06-11 50 瀏覽
牆上貼滿老闆與明星的合照,不少人氣紅星都是座上客,先點一杯果汁解渴, pink Guava酸酸甜甜,好開胃。頭盤先來個黑炭黑蒜蓉包 $60 一客五件均焗得酥脆可口,髹上大量濃郁黑蒜的醬汁再烤,那陣蒜香在口腔久久不散,重重黑蒜味又夠特別!白酒橄欖牛油煮蜆 $108 煮蜆肉用了極重的牛油,由底散出牛油香,加上蒜頭味香濃,難怪是招牌美食之一!蜆的份量也有不少,當是二人前菜也不錯!即叫即製的酥皮鋒味 8吋 Pizza  $138 批邊烤得金黃酥脆,份外香口,加上點了黑松露口味,所以味道更加誘人。鋪面有羅勒葉和芝士,還有蘑菇、紅綠黃椒,薄薄一片的薄餅簡單明瞭,不太花巧!但足以讓人著迷!鹽醃咸漁仔醬 $168同樣混入重手大蒜,一上枱已經香味一陣陣,裡面的配料有香煎大蝦和大量大蒜,真是色香味俱全!

頭盤先來個黑炭黑蒜蓉包 $60

白酒橄欖牛油煮蜆 $108

即叫即製的酥皮鋒味 8吋 Pizza  $138

鹽醃咸漁仔醬 $168

1K
《12道鋒味》令我哋認識謝霆鋒嘅廚技,而位於炮台山嘅16 Shell令我哋認識到謝霆鋒助手嘅廚藝!呢間由謝霆鋒前助手主理嘅16 Shell,聽講盡得謝霆鋒真傳之外,部份菜式仲係由謝霆鋒擔任顧問,今晚一於試試嚟呢間有名氣嘅意大利餐廳啦!餐廳面積唔大,但就好有格調,店內以深褐色為主,仲有唔同嘅剪影,又Grand又帶有藝術品味。黑炭黑蒜蓉包:基本上係枱枱必點嘅小食!麵包以黑炭同黑蒜焗製,估唔到咁軟熟,仲有香濃嘅蒜蓉味,好有水準呀!爆谷蝦:薄薄嘅炸粉,入面就係鮮甜彈牙嘅鮮蝦,配埋沙律醬真係夠晒醒胃。香煎欖油大蒜白酒汁配大蝦意粉:4隻新鮮彈牙嘅大蝦,配埋意粉,驚喜在於個醬汁!用上橄欖油嘅白酒汁真係夠晒健康!配合埋大蒜,呢個意粉真係夠晒香口!大茄瓜配香煎麵包粉及鮮羅勒意粉:大茄瓜炸到脆卜卜,非常香口,入面又滑又甜,對我嚟講真係好新鮮嘅嘗試。上面有大量嘅香煎麵包粉同炸蒜,脆卜卜又帶點微辣鹹香,食落好似避風塘炒意粉咁呀!Pink Guava:桃紅色嘅番石榴汁,同我A姐一樣夠晒迷人!天然嘅果香,解渴開胃。伯爵茶:而M佬就叫佢最鍾意飲嘅伯爵茶。

大茄瓜配香煎麵包粉及鮮羅勒意粉

Pink Guava

伯爵茶:而M佬就叫佢最鍾意飲嘅伯爵茶。
伯爵茶
2017-06-08
大茄瓜配香煎麵包粉及鮮羅勒意粉
Pink Guava
伯爵茶
2017-06-07 60 瀏覽
第一次黎到呢間餐廳,設計風格比較精緻,牆壁掛滿了不同藝人的合照,燈光偏暗好有情調,坐位都寛敞,適合約埋三五知己來食野。而且職員非常有禮。前菜食了Caesar salad with chicken,這個Caesar salad 的雞肉是我有史以來食過最好食的,因為呢個雞肉一點也不鞋,而且非常之入味,值得一讚的。還有黑炭黑蒜蓉包是必食的,這個蒜蓉包外脆內軟,而且不會感到油膩還有很香的黑蒜味,主菜海鮮意大利麵配蒜蓉汁海鮮分量十足,由於我朋友對蝦敏感,所以店員很細心地為我們換上其他海鮮。青口非常彈牙,還有蜆肉很鮮香,喜歡海鮮的朋友這個值得一試!還有茄汁雞脾意大利麵亦一樣份量十足很多料,開始食到飽飽地,再食呢個開胃既意大利麵,很貼心地選用已去骨的雞脾肉,雞脾煎得好香口。甜品係Coconut Yogurt, 好香椰子味,甜度適中。

2017-06-07 36 瀏覽
天后同炮台山附近好多小店,好多都好似好吸引咁,今次試呢間先黑炭黑蒜蓉包 $60一擺上枱已經聞到好濃黑蒜甜味! 麵包上面搽滿黑蒜蓉,烤得夠香脆,蒜蓉包食得多,黑蒜蓉就第一次夠,比蒜蓉包更清甜。白酒橄欖油牛油煮蜆  $108蜆好大隻好新鮮,忍唔住飲咗幾啖湯汁黑松露大蝦意大利飯 $168好香黑松露味,但飯偏硬,不過黑松露味好足,而且兩隻蝦都算彈牙,算佢啦香蒜無骨雞肉天使麵 $148好似避風塘!粒粒香蒜,加上雞肉煎到好香口,勁似避風塘,不過唔辣。 靜靜地嘆杯茶,休閒星期六~
天后同炮台山附近好多小店,好多都好似好吸引咁,今次試呢間先

黑炭黑蒜蓉包 $60
白酒橄欖油牛油煮蜆  $108
蜆好大隻好新鮮,忍唔住飲咗幾啖湯汁

黑松露大蝦意大利飯 $168
香蒜無骨雞肉天使麵 $148

靜靜地嘆杯茶,休閒星期六~
2017-06-03
  • 白酒橄欖油牛油煮蜆
2017-06-06 68 瀏覽
聽說謝霆鋒有份設計部分菜色,作為霆鋒忠實fans嘅我梗係要去試下啦!!懷著興奮嘅心情就同朋友去食晚餐。搭地鐵到炮台山站,A出口步行幾分鐘就到了。黑炭黑蒜蓉包看見每枱都一定有一碟黑炆炆的包,一問之下原來是用黑蒜做的蒜蓉包。這麼特別,我們當然要試試。黑蒜是用新鮮的生蒜,經長時間自然醱酵而成,把大蒜中之珍貴有效成分大量提昇。這麵包不但熱辣辣、脆卜卜,美味之餘,還十分健康呢。鮮羅勒配意大利黑醋+水牛芝士每一片厚厚的鮮蕃茄上都放上十足份量的水牛芝士,吃下去一點也不膩,可能因為有黑醋相伴,蕃茄又juicy,反而十分清新!芝士蘑菇巴馬火腿比薩批pizza焗得剛剛好,適合鍾情於薄批的我。所有配料都很新鮮,bell pepper的水份令到pizza不會太乾。咸咸的parma ham十分醒胃。Olio Style Spaghetti(無骨雞脾、香煎橄欖油、大蒜、鹽醃咸漁仔、意粉)意粉的賣相十分吸引,分量很多,而且炒得不乾不濕。蒜頭經油炸後,夾著意粉吃真的很香口。雞脾去骨、切件,雞皮煎得香脆,雞肉亦很滑,不錯。Apple Juice蘋果汁十分清甜。一看瓶身,原來是富士蘋果汁,很有驚喜。Coconut Yog

鮮羅勒配意大利黑醋+水牛芝士

芝士蘑菇巴馬火腿比薩批

Apple Juice
蘋果汁十分清甜。一看瓶身,原來是富士蘋果汁,很有驚喜。

Coconut Yogurt
第一次吃椰子味的yogurt。Yogurt面有草莓醬、藍莓和草莓。有新鮮感之餘亦可以幫助消化。

這餐廳每一道菜都各有特式,別出心裁,給了味蕾一個難忘的體驗。