2017-07-16
今次黎到呢間由謝霆鋒擔任顧問兼設計部份菜式既意大利餐廳16 Shell未入門口已經覺得好有格調,特別系店既招牌采用Neonlight設計。入到已經座無虛席啦,坐低四圍望下都發現牆上貼滿好多明星黎食飯影既相,令我對呢餐飯更添期待。店員首先為我地呈上黑炭黑蒜蓉包,面包真系黑炭咁既顏色架,上面塗上黑蒜一齊烘焗,入口脆卜卜勁香蒜蓉味,可以話幾乎系枱枱必點既飯前小食。第二樣上枱既系鮮羅勒配意大利黑醋+水牛芝士用一片鮮蕃茄作底部,厚厚既水牛芝士鋪面,佐上微酸既黑醋,食落口感吾單只吾會油膩,仲倍感清新添。白酒橄欖油煮蜆,一上枱到聞到白酒同橄欖油濃郁既香味,每隻蜆都好肥美又新鮮,咬落仲有汁流出黎添,一個字,正!酥皮黑松露比薩批呢款pizza有別於一般系其他西式餐廳食到既pizza,因為系用千層酥皮做餅底,所以口感特別鬆化,配上濃厚既芝士同黑松露汁,加上少許蘑菇、青椒同火箭菜,非常豐富兼抵食。芝士磨菇巴馬火腿比薩批呢個pizza又系灰黑色既,吾知系咪同小食蒜蓉包做法一樣都系用黑炭呢?巴馬火腿味道鹹香,同埋就算pizza系迷你薄批都一樣飽肚,因為上面有芝士同蘑菇,成件事即刻豐富哂!蒜蓉汁海鮮意大利麵驟眼睇
第二樣上枱既系鮮羅勒配意大利黑醋+水牛芝士
酥皮黑松露比薩批
芝士磨菇巴馬火腿比薩批
蒜蓉汁海鮮意大利麵
驟眼睇已經口水都流埋,意粉上鋪滿蜆肉、魷魚圈,仲有兩隻大青口,配上新鮮蒜蓉一齊食,中意食海鮮既朋友一定吾可以錯過!
Coconut yogurt
呢個椰子味乳酪標榜自家製,yogurt同平時食到既無太大差別,非常新鮮,不過美中不足既系椰子味吾夠突出。
Tiramisu
呢個tiramisu真心好味到可以食多個,佢咖啡味夠香濃兼入口即融,絕對推薦!