2020-05-21 873 瀏覽
嗜辣癮起,無奈封關原因無得北上,見呢間川菜店名打正「麻辣」旗號,食辣pro當然要試試佢小菜價錢合理,川菜中常見嘅地道菜都有;辣度有小/中/大辣可選擇,比較人性化。因為友人食唔到太辣,所有菜式都order咗小辣。出名辣妹嘅我決定自行加辣椒醬老闆娘話佢地嘅辣椒醬都係自調,味道香辣而帶椒香,又有xo醬嘅鮮味。上菜速度幾快,所有菜餚即叫即製,上枱仍然充滿獲氣。辣子雞賣相夠大堆頭,超多辣椒,未食先聞到辣味;加入炸過嘅薑片伴炒,口感幾特別,似牛蒡但又帶辣香。入口無想像中咁辣,個人認為小辣係正常人均可接受嘅範圍;先炸香再翻兜,令雞件香口又保留到油汁,美中不足係size偏細件同調味少鹹。推薦菜鑊氣夠,辣中帶甜,又帶些許麻香,好惹味~牛肉大塊新鮮,入口充滿鮮牛肉獨有嘅羶香,配合爽脆又索晒肉汁嘅京蔥,呢個組合可以送幾碗飯。呢道菜相信無人未食過但好多舖頭都炒得又霉又老身。難得四季豆依然保持到翠綠爽嫩,肉末伴菜莆先經油炸,食起嚟更香口。冷盤嘅手拍青瓜最後先上枱,主要靠醋同蒜調味,味道偏酸;青瓜切得較為粗身,好處係口感更明顯,但就唔夠入味。小辣對我嚟講無咩辣味,自問食得辣嘅人可以揀大辣

小菜價錢合理,川菜中常見嘅地道菜都有;
辣度有小/中/大辣可選擇,比較人性化。

因為友人食唔到太辣,所有菜式都order咗小辣。
出名辣妹嘅我決定自行加辣椒醬
辣子雞
上菜速度幾快,所有菜餚即叫即製,上枱仍然充滿獲氣。
辣子雞賣相夠大堆頭,超多辣椒,未食先聞到辣味;
加入炸過嘅薑片伴炒,口感幾特別,似牛蒡但又帶辣香。
辣子雞
入口無想像中咁辣,個人認為小辣係正常人均可接受嘅範圍;
推薦菜
鑊氣夠,辣中帶甜,又帶些許麻香,好惹味~
干煸四季豆

呢道菜相信無人未食過
但好多舖頭都炒得又霉又老身。
手拍青瓜
冷盤嘅手拍青瓜最後先上枱,主要靠醋同蒜調味,味道偏酸;
青瓜切得較為粗身,好處係口感更明顯,但就唔夠入味。

小辣對我嚟講無咩辣味,自問食得辣嘅人可以揀大辣
2020-05-21
干煸四季豆
2020-05-21 56 瀏覽
家姐又發現到新開張嘅川菜~即刻call 我過去陪佢試吓~位於荃灣海壩街荃碧大廈1樓呢間麻辣風雲~由地鐵站行過去5分鐘都唔洗~門面好大,遠遠就見到~一啲都唔難搵~有侍應喺樓下接待~量完體溫就可以上去~環境幾大幾寬闊~原來除咗川菜仲有埋日本嘢不過今次我哋主要目的係食川菜~所以日本菜就留待下次每次食川菜都一定會叫泡椒鳯爪~唔太辣,食唔到辣嘅朋友都可以試試~涼拌牛展麻辣味好入味,牛展唔係林吱吱又唔係韌,好有口感京蔥牛肉平時唔食京蔥嘅我,竟然覺得好好食~牛肉唔韌,每一啖都要搭上京蔥~而家先知牛肉同京蔥原來係咁夾嘅~水煮牛肉有啲辣,好似鹹咗啲,要叫碗白飯搭救比較喜歡底下啲水晶粉麻婆豆腐豆腐超滑~就咁食都得~芡汁係有用麻椒,味道都幾特別~香辣雞煲超香超吸引~雞件超入味算多~其他配料都好好味~值得一試~炸饅頭一碟六舊唔怕唔夠食~外脆內軟~川味肉碎水晶粉呢碟水晶粉亦都係我推介可能因為我鐘意水晶粉~好入味,成碟幾乎我清晒咁濟最後嚟個清炒青芛絲食咗啲咁油嘅嘢~緊係要食返碟清清哋~不過唔知點解覺得呢碟唔係炒嘅整體嚟講都幾正宗幾好味~坐得舒適~一班人去食係不錯嘅選擇~
家姐又發現到新開張嘅川菜~即刻call 我過去陪佢試吓~
位於荃灣海壩街荃碧大廈1樓呢間麻辣風雲~
由地鐵站行過去5分鐘都唔洗~
門面好大,遠遠就見到~一啲都唔難搵~
侍應喺樓下接待~量完體溫就可以上去~
環境幾大幾寬闊~
原來除咗川菜仲有埋日本嘢
不過今次我哋主要目的係食川菜~所以日本菜就留待下次

每次食川菜都一定會叫泡椒鳯爪~
唔太辣,食唔到辣嘅朋友都可以試試~

涼拌牛展
麻辣味好入味,牛展唔係林吱吱又唔係韌,好有口感

京蔥牛肉
平時唔食京蔥嘅我,竟然覺得好好食~
牛肉唔韌,每一啖都要搭上京蔥~
而家先知牛肉同京蔥原來係咁夾嘅~

水煮牛肉
有啲辣,好似鹹咗啲,要叫碗白飯搭救
比較喜歡底下啲水晶粉

麻婆豆腐
豆腐超滑~就咁食都得~
芡汁係有用麻椒,味道都幾特別~

香辣雞煲
超香超吸引~雞件超入味算多~
其他配料都好好味~
值得一試~

炸饅頭
一碟六舊唔怕唔夠食~
外脆內軟~

川味肉碎水晶粉
呢碟水晶粉亦都係我推介
可能因為我鐘意水晶粉~
好入味,成碟幾乎我清晒咁濟

最後嚟個清炒青芛絲
食咗啲咁油嘅嘢~緊係要食返碟清清哋~
不過唔知點解覺得呢碟唔係炒嘅

整體嚟講都幾正宗幾好味~
坐得舒適~一班人去食係不錯嘅選擇~
2020-05-20 77 瀏覽
荃灣又有新嘢開~仲係麻辣主打,梗係搵飯腳去探一探究竟,座落一大棟,一眼便睇到,附近亦有好多食肆林立,易搵致極。新開地方光猛四正,枱櫈四四方方,有卡位皮椅。正如入口位"掂",以QR code㸃餐,可以自選辣度丶多油小油和配菜多小。而食品選項也多選擇,冷盤前菜丶小菜丶小炒丶炒粉麵飯丶湯品丶小食都有⋯我地㸃上一桌食物,涼拌牛𦟌、雞煲丶麻婆豆腐丶炸饅頭丶川味肉碎水晶粉丶川味炒大蜆丶京葱牛肉同特飲~先嚟牛𦟌,帶小小辣味,而且好多蔥蒜,每片也有厚度,筋肉分明,有咬口,味道啱啱好。跟住上京葱牛肉,牛肉都大塊,而且有牛味又腍滑除京葱外,仲有紅丶青辣椒爆炒,牛肉與京葱一齊食,味道更鮮美。再來水晶粉和炒大蜆,好大碟又足料,水晶粉晶瑩剔透,配上酸豆角丶肉碎同辣椒,帶有淡淡辣勁,煙韌Q彈。炒大蜆不但有蜆,還有福花、蓮藕丶香蔥同芹菜,蜆肉鮮甜又惹味,這個下飯一流。食咗咁多,炸饅頭終於出場,正好緩和一下辛辣的衝擊。一碟六個,炸到金香酥脆,呢個一定要趁熱食,外脆內軟,點煉奶食係Perfect配搭!麻婆豆腐亦都上桌了,豆腐好嫩滑,佢特別在加咗D花椒入菜,吃下帶有麻辣feel,一碟夠4個人下飯。最後才上香辣雞煲,半隻都
麻婆豆腐亦都上桌了,豆腐好嫩滑,佢特別在加咗D花椒入菜,吃下帶有麻辣feel,一碟夠4個人下飯。最後才上香辣雞煲,半隻都好大煲,配料豐富,有洋蔥丶香芹丶蔥蒜丶蓮藕和萵筍。入味又嫩滑,而且不油膩

呢度雖說新開,但都幾爆場,而且D店員服侍周到,除咗川菜外,仲有日本料理食,下次可以食埋日本嘢~
2020-05-20 63 瀏覽
今日約了一班無辣不歡既朋友去食飯,自然就揀了間食麻辣四川菜的餐廳,朋友之前試過,麻辣味正宗,今日就幾個人過去試下。麻辣豬耳:豬耳爽脆,麻辣味都係入口才滲出來,不過辣度比較輕。口水雞半隻:雞肉嫩滑,淋上自家製的麻辣醬汁,初時辣度都唔算太強烈,但越食越辣,麻味突出,可能上枱後浸了一陣,雞肉吸收了麻辣香。麻婆豆腐:真係無諗過最辣既竟然係這個麻婆豆腐,豆腐本身很嫩滑,味道較淡,而醬汁為其生色不少,入口滲出來的辣香,配飯一流。川味肉碎水晶粉:薯粉份量十足,煙煙韌韌,加上酸豆、肉碎及輕微的辣油拌在一起,飽肚又好味。食辣點可以唔啤一啤佢。食物普遍都大件夾抵食,小菜都係一百蚊唔使,有些甚至幾十蚊有交易,性價比高。

食辣點可以唔啤一啤佢。

2020-05-20 578 瀏覽
難得約到四個飯腳去食辣嘢,揀咗麻辣風雲食川菜。呢度新開張冇耐,以前係間酒樓,而家裝修後地方都很寬敞,座位超多,約朋友傾計坐得很舒適。點了我最愛的水煮魚,滿江紅賣相,見到就喜歡。用的是鱸魚,魚片十分滑溜,很新鮮,加上在麻辣湯中浸過,帶點麻香,很開胃!點了小辣,是調節成香港人口味的辣度,愛吃辣的可以點中辣以上。 配菜方面,鍋底有薯粉、萵筍和芽菜, 份量雖不算多,但有菜有肉,也算均衡飲食。如果怕辣的話,要吃得快點,因為魚片和配菜都會越浸越辣。雞煲半隻,點了小辣,下次要點中辣才夠辣度,因為有醬汁令辣度會減低。雞煲在鍋裡煮完很夠鑊味,開蓋超香!雞肉質地夠結實很新鮮,十分惹味! 超多的薑、蔥、洋蔥、蒜頭,更令雞煲香味提升。乾鍋肥腸,配料很多,有京蔥之餘,還有雜菜,平衡一下油膩感覺。有大量薑、蔥、紅椒爆炒,肥腸走過油,整個乾鍋就是香!肥腸口感煙韌有咬口,這時應該來杯啤酒,暢飲談心。麻婆豆腐,醬汁煮得濃稠, 豆腐粒粒分明,不會炒到爛曬,而且很滑溜,還有青紅椒一起煮,增添清新香氣,配飯吃一流!麻辣蝦,算大碟,蝦的份量有十幾隻,而且每隻都挑乾淨蝦腸,蝦炒完外殼脆卜卜的,我甚至連殼都吞掉。小辣只是微辣,也不

麻辣蝦,算大碟,蝦的份量有十幾隻,而且每隻都挑乾淨蝦腸,蝦炒完外殼脆卜卜的,我甚至連殼都吞掉。小辣只是微辣,也不會太咸,有點避風塘風味,吃得很香!

四人晚餐,點了五道菜式和白飯,人均消費$250,食物味道不錯,偏麻口味,給大家一個辣度指引,能吃辣的話,全部都要點中辣或以上才夠辣;不能吃辣的話,選小辣也能吃到。
2020-05-18
2020-05-20 42 瀏覽
為慶祝母親節,一家人去咗食川菜,近近地就揀咗荃灣呢間新開嘅麻辣風雲,內裏環境乾淨,最緊要座位位置非常寬躺。提起川菜,一定離不開”麻辣”二字,這裏的菜式系列精緻細膩,除了經典川菜如水煮魚、辣子雞、麻婆豆腐等,更有其他特色佳餚包括:辣子田雞,京蔥牛肉,酸菜魚,香辣蝦,臘肉菜粒炒飯等。由於我們有小朋友,慶幸這間餐廳提供沒有辣的上湯拉麵,小伙子們都吃得津津有味。仲有經典的炸饅頭,配合煉奶,非常香脆。有幾樣小菜值得推介,包括:香辣蝦出品的蝦非常新鮮,配合蓮藕一起炒,顯得更嘢味。酸菜魚酸酸辣辣,令人胃口大增,不過有啲骨,吃的時候要小心。清炒青笋絲一家大細都很喜歡這道小菜,笋絲非常清甜。最後要讚的是,招待的同事都非常有禮,會提點我們有沒有遺下東西,而且下樓梯時千叮萬囑小心,非常的好招呼。

有幾樣小菜值得推介,包括:

香辣蝦
出品的蝦非常新鮮,配合蓮藕一起炒,顯得更嘢味。

酸菜魚
酸酸辣辣,令人胃口大增,不過有啲骨,吃的時候要小心。

清炒青笋絲
一家大細都很喜歡這道小菜,笋絲非常清甜。

最後要讚的是,招待的同事都非常有禮,
2020-05-19 63 瀏覽
限聚令放寬後,真係忍唔住要去揾嘢食。今日揀左位於荃灣,新張不久嘅麻辣風雲,聽話食辣都有助抗疫入座前,門口同事為我哋每人先量體温,同提供搓手液比我們清潔雙手。而家出街食飯呢倆個小動作真係為客人帶黎大大嘅安全感。另外較少見嘅就係連手罩套都比埋你餐廳環境唔算大,四四方方,十分乾淨。通常川菜必點嘅涼拌皮蛋,中意麻辣嘅朋友千奇唔好錯過皮蛋上嘅辣椒醬,相當香口,但唔算太辣,加上皮蛋嘅溏心,好正酸菜魚,份量好多,魚肉薄嫩,酸菜惹味,好開胃。酸辣土豆絲,我個人好中意食薯仔,而呢個煮法爽甜口感欖菜豆角粒炒飯,飯粒分明,但欠缺鑊氣,未見驚喜京葱牛肉,取勝處在放牛肉嫩軟,青椒同京葱配合得剛好。飲料就揀左果味爽,果汁+梳打,大熱天下十分解喝。飯後離場時見到個掂字,最近嘅新張餐廳它都真係掂

另外較少見嘅就係連手罩套都比埋你

餐廳環境唔算大,四四方方,十分乾淨。

酸菜魚,份量好多,魚肉薄嫩,酸菜惹味,好開胃。

酸辣土豆絲,我個人好中意食薯仔,而呢個煮法爽甜口感

欖菜豆角粒炒飯,飯粒分明,但欠缺鑊氣,未見驚喜

京葱牛肉,取勝處在放牛肉嫩軟,青椒同京葱配合得剛好。

飲料就揀左果味爽,果汁+梳打,大熱天下十分解喝。

飯後離場時見到個掂字,最近嘅新張餐廳它都真係掂
2020-05-19 37 瀏覽
一向住係荃灣既我,發現開左間新既麻辣餐廳,樓高三層,地下食日本野,二樓食四川菜入到去地方好大好舒服,好乾淨,然後打開餐牌叫左個小食先今日叫左個涼拌皮蛋😍好入味,啲辣油好正🥳主菜我叫水煮魚同口水雞😛😛好岀色!首先講吓呢度嘅水煮魚,條魚好滑,啖啖都係肉,我今次叫嘅係小辣,🤩呢度所有嘅菜式都可以揀大中小辣或者唔辣,所以好似我咁唔食得太辣既人都唔需要擔心,師傅會因應你嘅口味去調教菜式!😜另外口水雞呢除咗辣之外,仲有好多蒜蓉,而且份量好足,依度係半隻雞嘅份量👏🏻👏🏻食咁辣嘅嘢梗係要嘆番杯嘢飲🧃呢杯係青蘋果特爽,裏面有好多椰果,食返啲甜嘢即刻覺得冇咁辣😙😙最後我叫咗呢個炸饅頭,做我嘅甜品,依個我10分10分推介👍🏻👍🏻👍🏻個饅頭好鬆軟,好好味😋熱辣辣,平時喺酒樓都食唔到呢個質素🙀最後,其實呢度仲有雞煲食,隔離枱聞到好香,下次我會再黎食雞煲🐥🐥🐥
入到去地方好大好舒服,好乾淨,
然後打開餐牌叫左個小食先

今日叫左個涼拌皮蛋😍好入味,啲辣油好正🥳

主菜我叫水煮魚同口水雞😛😛好岀色!
首先講吓呢度嘅水煮魚,條魚好滑,啖啖都係肉,
我今次叫嘅係小辣,🤩
師傅會因應你嘅口味去調教菜式!😜
另外口水雞呢除咗辣之外,仲有好多蒜蓉,
而且份量好足,依度係半隻雞嘅份量👏🏻👏🏻

食咁辣嘅嘢梗係要嘆番杯嘢飲🧃
呢杯係青蘋果特爽,裏面有好多椰果,
食返啲甜嘢即刻覺得冇咁辣😙😙

最後我叫咗呢個炸饅頭,做我嘅甜品
依個我10分10分推介👍🏻👍🏻👍🏻
個饅頭好鬆軟,好好味😋熱辣辣,
平時喺酒樓都食唔到呢個質素🙀

最後,其實呢度仲有雞煲食,隔離枱聞到好香,
下次我會再黎食雞煲🐥🐥🐥
2020-05-19 43 瀏覽
🌶喜歡吃辣但又唔敢吃太辣既朋友仔注意嚕👻最近發掘到荃灣某轉角開左間新川菜店呢🤡怕太辣的我點了水煮魚同雞煲也是少辣的😛的辣椒味但食落有麻香既味道😋麻得來又唔會搶哂辣既味道辣得很過癮喔🐥雞煲肉質嫩滑可口水煮魚爽口又冇骨竟然🐟再來個土豆絲同麻婆豆腐岩哂嚟送白飯食🍚極喜歡椰果的我當然唔會錯過每款特飲呢🍹大家都快啲去試吓啦!
🌶

麻得來又唔會搶哂辣既味道辣得很過癮喔🐥

雞煲肉質嫩滑可口水煮魚爽口又冇骨竟然🐟

再來個土豆絲同麻婆豆腐岩哂嚟送白飯食🍚

極喜歡椰果的我當然唔會錯過每款特飲呢🍹

大家都快啲去試吓啦!
2020-05-16 75 瀏覽
今日試食荃灣新開張的麻辣風雲!入場見到環境佈置有中式特色元素枱和枱之間擺放也很寛敞這𥚃有酸菜魚和水煮魚(HKD$268)我今次點了水煮魚,揀咗小辣一上菜見到成個面盆咁大兜嘅水煮魚入邊有大概十幾舊魚、薯粉魚嘅厚度適中,唔會太厚又唔會太薄,魚骨唔多薯粉亦非常入味,好Q清炒清笋絲,清甜啖口,笋好爽脆酸辣土豆絲第一次食這碟菜不過個人比較喜歡笋絲埋單一共HKD$480,都算幾抵食!期待下次再嚟試吓酸菜魚呀!

今日試食荃灣新開張的麻辣風雲!

入場見到環境佈置有中式特色元素
枱和枱之間擺放也很寛敞

這𥚃有酸菜魚和水煮魚(HKD$268)
我今次點了水煮魚,揀咗小辣
一上菜見到成個面盆咁大兜嘅水煮魚
入邊有大概十幾舊魚、薯粉
魚嘅厚度適中,唔會太厚又唔會太薄,魚骨唔多
薯粉亦非常入味,好Q

清炒清笋絲,清甜啖口,笋好爽脆

酸辣土豆絲
第一次食這碟菜
不過個人比較喜歡笋絲

埋單一共HKD$480,都算幾抵食!
期待下次再嚟試吓酸菜魚呀!
  • 水煮魚
荃灣有間新開的四川菜餐廳, 今晚就來嚐嚐看吧! 裝修風格很有四川復古的感覺,座位寬敞舒適,這次點了香辣雞煲(半隻)、麻婆豆腐、酸辣土豆絲、炸饅頭先上桌的是酸辣土豆絲 這個本來是想來解饞的前菜,份量卻很大,3-4個人吃都很夠! 口感很清脆的土豆絲, 微微的酸辣,很開胃。主菜是香辣雞煲(我們點了BB辣) 一上桌就聞到很香很香! 雞肉相當鮮嫩多汁,肉質不錯,微微麻和香辣,很惹味! 份量也很足!半隻2個人吃很剛好。 這個雞煲吃起來不會很油膩,反而有種清爽的感覺, 可能是加了蓮藕,是第一次吃到有蓮藕的雞煲! 沒想到蓮藕加在雞煲內很搭! 脆脆的口感,還能可以平衡一下辣! 搭配上雞煲的醬汁很好吃!接著是四川料理招牌麻婆豆腐 豆腐很滑,吃起來又麻又辣, 白飯殺手呀!甜點是炸饅頭, 炸的黃金色很漂亮!沾上煉奶咬一口,外皮非常酥脆,咬下去會有"喀滋"聲,內面軟軟的口感,搭配著甜甜的煉奶, 放鬆了剛吃完麻辣的味蕾,讓這頓晚餐有個完美的句點。喜歡麻辣的一定要來試看看呢!
荃灣有間新開的四川菜餐廳,
今晚就來嚐嚐看吧!
裝修風格很有四川復古的感覺,座位寬敞舒適,
這次點了香辣雞煲(半隻)、麻婆豆腐、酸辣土豆絲、炸饅頭

先上桌的是酸辣土豆絲
這個本來是想來解饞的前菜,份量卻很大,3-4個人吃都很夠!
口感很清脆的土豆絲,
微微的酸辣,很開胃。

主菜是香辣雞煲(我們點了BB辣)
一上桌就聞到很香很香!
雞肉相當鮮嫩多汁,肉質不錯,微微麻和香辣,很惹味!
份量也很足!半隻2個人吃很剛好。
這個雞煲吃起來不會很油膩,反而有種清爽的感覺,
可能是加了蓮藕,是第一次吃到有蓮藕的雞煲
沒想到蓮藕加在雞煲內很搭!
脆脆的口感,還能可以平衡一下辣!
搭配上雞煲的醬汁很好吃!

接著是四川料理招牌麻婆豆腐
豆腐很滑,吃起來又麻又辣,
白飯殺手呀!

甜點是炸饅頭, 炸的黃金色很漂亮!
沾上煉奶咬一口,外皮非常酥脆,咬下去會有"喀滋"聲,
內面軟軟的口感,搭配著甜甜的煉奶,
放鬆了剛吃完麻辣的味蕾,讓這頓晚餐有個完美的句點。

喜歡麻辣的一定要來試看看呢!
  • 酸辣土豆絲
  • 香辣雞煲
2020-05-16 44 瀏覽
約咗好耐無見嘅朋友去食我哋最鍾意嘅麻辣嘢~呢間新開無耐~餐廳環境同餐具等等都好新淨,員工好友善😆我哋2個女仔揀咗3樣餸食~** 辣子田雞 HKD$98呢道菜係我同朋友一致認為係3個餸之中最惹味😋食完一件接一件,田雞件經過油泡但無成口油嘅感覺,呢一點我係幾欣賞~** 麻辣魚春拼魚卜 HKD$138呢道菜係我同朋友最想試嘅一款😋魚卜同魚春都大大件,第一啖入口覺得個辣有啲後勁😂 但食多幾啖就慣咗個辣,因為有湯浸住關係,比較多辣油痴住,所以比其他2款餸嚟講多油咗啲。總括嚟講,大大啖魚卜同魚春係滿足嘅😊** 乾鍋鮑魚 HKD$148平日食乾鍋通常一上檯就會俾佢陣香料攻鼻到不停打乞嗤,呢度嘅乾鍋同平時有啲唔同,辣之餘係甜甜哋,連配菜都甜😄 可能鮑魚比較難入味,配菜比鮑魚更入味😂期間員工都會過嚟換碟,換走擺滿骨嘅碟👍🏻 工態度親切,成餐飯都食得自在舒服。整體嚟講,價錢唔貴,份量足夠,我哋無叫白飯都食到飽飽,性價比唔錯呢~

我哋2個女仔揀咗3樣餸食~
** 辣子田雞 HKD$98

** 麻辣魚春拼魚卜 HKD$138

呢道菜係我同朋友最想試嘅一款😋

** 乾鍋鮑魚 HKD$148

2020-05-16 51 瀏覽
經過見到荃灣新開咗間麻辣四川菜🌶店舖裝修具有中式風格,而且環境寬敞👍口水雞(半隻)🐓份量比我想像中多,雞肉嫩滑👍干鍋鮑魚裡面最少有8隻鮑魚🤤,口感唔錯,而且好惹味,食完想再食多粒😆京蔥牛肉哩碟好抵食!好多塊牛肉,而且都大塊,京蒽咬落去有汁🤤整體來講,價錢同質素成正比,而且碟碟都好大碟,2個人都好夠食👍期待下次試吓佢Lunch 嘅四川麻辣米線🌶🤤
經過見到荃灣新開咗間麻辣四川菜🌶
店舖裝修具有中式風格,而且環境寬敞👍

口水雞(半隻)🐓
份量比我想像中多,雞肉嫩滑👍

干鍋鮑魚

京蔥牛肉
哩碟好抵食!好多塊牛肉,而且都大塊,京蒽咬落去有汁🤤

2020-05-14 69 瀏覽
環境:👍👍👍👍👍服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:😍😍😍😍影相:📸📸📸📸Encore:90%📝進入前要度體溫➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖一年一度嘅母親節又到啦!平時太忙,都好少時間陪到媽咪今日就放低所有野,陪足佢成日😂同媽咪係荃灣行左成日,由荃灣西行到荃灣🙈晚餐揀左呢間新開嘅「麻辣風雲」食佢至愛嘅川菜💕.🔸環境行上1樓就會見到充滿古色古香嘅「麻辣風雲」以傳統中國風設計,都幾有Feel💕.🔸餐牌以川菜為主,如辣子雞,水煮魚,酸菜魚等每張圖都見到滿滿嘅辣椒,真係樣樣都想食😂.🔸香辣海鮮鍋。中辣 $438香辣鍋有小辣,中辣同大辣,三種辣度以陶瓷鍋去承載溫度可以keep 得耐d,仲可以防止水份嘅流失店員會將海鮮鍋放係電磁爐上Keep住熱辣辣咁食,超正呀😎海鮮鍋用料非常豐富💕有成隻手拳咁大嘅大蟹,海蝦,鮑魚仔蓮藕片,椰菜,洋蔥同大量辣椒👍配上秘製醬料炒香,鮮味濃郁愈煮愈香辣,真係好惹味😋大蟹體型巨大,蟹肉扎實飽滿食落鮮甜又嫩滑😘一口鮑魚仔約有5~6粒口感煙韌富彈性,鮮味更濃!配多兩碗白飯,撈埋醬汁一齊食,大滿足呀🥳.PS. 店員態度值得一讚,respond 快又有熱情!

環境:👍👍👍👍👍
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:😍😍😍😍
影相:📸📸📸📸
Encore:90%
📝進入前要度體溫

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
一年一度嘅母親節又到啦!
平時太忙,都好少時間陪到媽咪
今日就放低所有野,陪足佢成日😂
同媽咪係荃灣行左成日,由荃灣西行到荃灣🙈
晚餐揀左呢間新開嘅「麻辣風雲」
食佢至愛嘅川菜💕
🔸環境
行上1樓
就會見到充滿古色古香嘅「麻辣風雲」
以傳統中國風設計,都幾有Feel💕

🔸餐牌
以川菜為主,如辣子雞,水煮魚,酸菜魚等
每張圖都見到滿滿嘅辣椒,真係樣樣都想食😂

🔸香辣海鮮鍋。中辣 $438
香辣鍋有小辣,中辣同大辣,三種辣度
以陶瓷鍋去承載
溫度可以keep 得耐d,仲可以防止水份嘅流失
店員會將海鮮鍋放係電磁爐上
Keep住熱辣辣咁食,超正呀😎
海鮮鍋用料非常豐富💕
有成隻手拳咁大嘅大蟹,海蝦,鮑魚仔
蓮藕片,椰菜,洋蔥同大量辣椒👍
配上秘製醬料炒香,鮮味濃郁
愈煮愈香辣,真係好惹味😋
大蟹體型巨大,蟹肉扎實飽滿
食落鮮甜又嫩滑😘
一口鮑魚仔約有5~6粒
口感煙韌富彈性,鮮味更濃!
配多兩碗白飯,撈埋醬汁一齊食,大滿足呀🥳

PS. 店員態度值得一讚,respond 快又有熱情!
2020-05-12
2020-05-13 60 瀏覽
近年越來越多人喜歡食辣,尤其是川菜,麻辣雞煲、水煮系列等都變成香港人至愛,而這間位於荃灣新開的川菜店,亦主要以麻辣為主,而辣度亦由微辣至大辣以供選擇。涼拌皮蛋皮蛋帶點麻香,雖然拌了辣油,但入口只有微辣,皮蛋帶點溏心狀。酸菜魚酸菜魚份量都頗多,魚肉每片都差不多大小,切得很薄,魚肉雪白嫩滑,魚鮮味十足,非常新鮮,下面就有芽菜、豆卜及酸菜等,吸收了湯底的麻香,非常開胃。京葱牛肉牛肉走油所以很嫩滑,加上大量的京葱,非常爽脆惹味,食辣的可加尖青椒。炸饅頭為了減輕辣味感,以炸饅頭配煉奶即時無咁辣,饅頭炸至金黃外脆,非常好味。

涼拌皮蛋

酸菜魚