2020-06-17 25 瀏覽
小妹同事告知荃灣又有一個新地方想試試,同事係唔食辣嘅,係想食日本嘢,不過原來四川菜同日本菜可以兩邊order,於是一向都鍾意食川菜嘅小妹又點會放過試新嘢嘅機會丫😌😌,所以今次叫咗些少嚟試,仲約好好辣嘅同事下次嚟試水煮菜式,同埋酸菜魚囉,事關冇得返內地食”x 二”嘛,美食佳餚唔好分顏色先~~講返今次,試咗佢哋嘅皮蛋,小妹一向食開乜哥米線嘅皮蛋,其他店試過唔少,唯獨呢間拍得住,令小妹下次返嚟會想再叫嘅,另外兩道菜,即叫即炒,味道適中得嚟唔係太過油膩,唔食辣嘅同事都覺得讚,地方坐得都幾舒適,三五知己一齊食飯都真係幾好呀~~期待各位試完另外菜式,都分享多啲過小妹知丫美食萬歲

期待各位試完另外菜式,都分享多啲過小妹知丫
美食萬歲
2020-06-08
2020-06-17 35 瀏覽
麻辣風雲同朋友荃灣聚聚,個個都話想食辣咁我就google見過間食辣叫麻辣風雲,最近開左間新既川菜餐廳係荃灣,終於忍唔住要出動喇!咁就去試下,店面很大,坐位闊落冇任何壓迫感(呢個好緊要)食物份量好足,價錢算抵叫左幾道菜,毛血旺(豬腸豬紅),乾鍋鮑魚,炸饅頭,欖菜四季豆粒炒飯,香辣雞煲,酸菜魚整體而言都中上水準,值得再來, 上菜速度幾快,所有菜餚即叫即製,上枱仍然充滿獲氣。
麻辣風雲

最近開左間新既川菜餐廳係荃灣,終於忍唔住要出動喇!
咁就去試下,店面很大,坐位闊落冇任何壓迫感(呢個好緊要)

食物份量好足,價錢算抵

2020-06-16 3030 瀏覽
全城脫下口罩的日子還要有一段日子,但朋友要是見的,在限聚令稍為放寬下,找到一間在荃灣街市街鐵皮屋附近以前常光顧的酒樓,現在變身為火鍋館。 麻辣風雲,單是聽名字已經 感受到那股麻辣。我們一行四人都很喜歡食辣, 餐牌食物的種類 不算很多, 傳統四川麻辣菜, 加上香港人最喜歡食的雞煲, 零捨不同。水煮魚, 用咗新鮮鱸魚泡製而成,魚皮爽口彈牙,連唔食魚的朋友都一再添食,底下有水晶粉,隨處吸收著麻辣的精華。 但如果水晶粉可以多一點會更好, 我們每人只可以吃到一小住撮,不夠喉。雞煲放置在桌面中間,香氣吐撲鼻,食落口又香又麻,我們的餸多,半隻都夠四人食。麻婆豆腐,非常麻,食到口都麻痺,成日一咬落去成口麻籽, 但係師傅刀功了得每一個 豆腐都是四方形的, 豬肉碎粒,香蔥,蒜蓉,還有少少菜甫, 成個辣味好豐富。白飯,唔該!乾鍋肥腸, 京蔥段,青色辣椒,紅色辣椒,蓮藕, 子薑片 椰菜花,上面灑了一些芝麻。 雖然我不好內臟,但是朋友想食所以點了, 試了一條,肥腸洗得很乾淨,沒有腥味, 而配菜為肥腸添加了四川特色, 又香又辣呀! 用來送啤酒一流!香辣蝦, 香辣蝦是為了朋友而點的, 因為我們點了肥腸, 香辣蝦比較

香辣蝦, 香辣蝦是為了朋友而點的, 因為我們點了肥腸, 香辣蝦比較開心, 哈哈大笑。 香辣蝦很乾身, 份量也不少, 可以食足佢全家。

這間餐廳最值得推薦的是他的餐枱距離, 隔得很開, 在樓下已經派發口罩袋,一坐下又提供 酒精搓手液消毒,衛生情況甚佳, 使我們食得非常放心。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8.5
舒適度:8.5
總分:8.5
  • 麻婆豆腐
2020-06-16 28 瀏覽
麻辣風雲 (荃灣)-睇過鄭秀文套 <花椒之味>,入面話『辣,係一種痛覺。』今次食呢間麻辣風雲真係深深體會到呢種感覺香辣海鮮鍋 ($438) 海鮮有大蝦﹑鮮蟹,一上桌就麻辣味撲鼻,再煲住咁食夠曬惹味~蟹十分多膏,再沾上麻辣腌料食,十分滿足,份量足料,三個人食到好飽川味炒大蜆 ($98)有點大排檔既炒蜆FEEL, 再加上少少四川風味, 同埋大蜆都幾厚肉, 食到好滋味涼拌皮蛋+涼拌雞腎 ($38+$58)皮蛋唔會太重口味, 有淡淡麻味, 做前菜一流, 雞腎夠入味!炸饅頭 ($38)推介! $40唔洗有6大個, 炸到金黃但又唔會太油! 高質椰汁冰 食辣野一定要叫呢個, 充滿椰香, 解辣一流!/📍 麻辣風雲 (荃灣)#荃灣 海壩街108-114號荃碧大廈1樓#小丸子搵食記 #小丸子荃灣-#hk #hkfoodie #hkig #852 #food #yummy #foodie #foodiehk #hongkong #hkgirl #hkfood #hongkongfood #restaurant #foodhk #delicious #good #foodinstagram #

麻辣風雲 (荃灣)

香辣海鮮鍋 ($438)

川味炒大蜆 ($98)

涼拌皮蛋+涼拌雞腎 ($38+$58)

炸饅頭 ($38)
推介! $40唔洗有6大個, 炸到金黃但又唔會太油! 高質

椰汁冰
食辣野一定要叫呢個, 充滿椰香, 解辣一流!

📍 麻辣風雲 (荃灣)
#荃灣 海壩街108-114號荃碧大廈1樓
#小丸子搵食記
#小丸子荃灣
#hk #hkfoodie #hkig #852 #food #yummy #foodie #foodiehk #hongkong #hkgirl #hkfood #hongkongfood #restaurant #foodhk #delicious #good #foodinstagram #sharefood #toptags #instafood #instaeat #heresmyfood #foodiegram
2020-06-16 18 瀏覽
見荃灣新開左間川菜-麻辣風雲忍唔住去左一試🤨水煮牛肉(小辣)🥢見到成碗好鮮艷既辣椒🌶️辣油好治療🤣好彩唔係想像中咁辣🥵牛肉都算多,成落算幾滑幾腍身底下仲有水晶粉條、荳芽、萵筍片等配料好豐富,麻香味足夠,性格比都好高👍🏻香辣雞煲(半隻)🥢嘩嘩嘩!一開蓋係勁香呀~以前覺得一品個雞煲好正但依加都唔會幫襯呢間絕對可以做一品既替代品🤨好香好惹味,第一次食叫左小辣下次可以叫中辣試下😝應該辣多少少仲正雞嘅肉質都幾嫩滑👍🏻入面仲有蓮藕片,勁爽口👍🏻估唔到半隻雞原來都咁多,兩個人食極都有下次絕對會再encore 🤨👍🏻
見荃灣新開左間川菜-麻辣風雲
忍唔住去左一試🤨

水煮牛肉(小辣)🥢

見到成碗好鮮艷既辣椒🌶️辣油
好治療🤣好彩唔係想像中咁辣🥵
牛肉都算多,成落算幾滑幾腍身
底下仲有水晶粉條、荳芽、萵筍片等配料
好豐富,麻香味足夠,性格比都好高👍🏻

香辣雞煲(半隻)🥢

嘩嘩嘩!一開蓋係勁香呀~
以前覺得一品個雞煲好正但依加都唔會幫襯
呢間絕對可以做一品既替代品🤨
好香好惹味,第一次食叫左小辣
下次可以叫中辣試下😝應該辣多少少仲正
雞嘅肉質都幾嫩滑👍🏻
入面仲有蓮藕片,勁爽口👍🏻
估唔到半隻雞原來都咁多,兩個人食極都有
下次絕對會再encore 🤨👍🏻
  • 麻辣雞煲
2020-06-15 23 瀏覽
鍾意食辣既朋友仔一定唔可以錯過荃灣呢間《麻辣風雲》🌶 唔單止食物有素質🤤 服務都非常好👍🏻《水煮牛肉》滿滿既牛肉同埋辣椒🌶 童叟無欺😂啲牛肉唔會過熟,牛肉味道好重,又唔會比辣椒味蓋過🤤辣度可以自選,推薦👍🏻《自選干鍋》話明自選就係可以自由選擇鍾意食既配菜啦!干鍋可以揀唔同既辣,例如香辣,麻辣! 辣度都可以選擇👍🏻夠曬貼心😂 揀左五款配菜, 每樣既分量都好多!個鍋既份量十足,絕對可以滿足到唔同既口味阿🥰《泡椒鳳爪》鳳爪食落彈牙 又爽口! 肉感又足! 作為前菜絕對係勁開胃阿😛

《水煮牛肉》

《自選干鍋》

《泡椒鳳爪》
2020-06-13
10 分鐘 (堂食)
  • 水煮牛肉
2020-06-15 21 瀏覽
因為疫情關係,好多朋友都少咗見面。難得可以約吓吹下水,咁就約咗荃灣呢間舊時係酒樓,宜家係吃川菜嘅『麻辣風雲』。貪佢地方大坐得舒服,傾得開心。首先來二個涼菜,分别係『涼拌皮蛋』和『涼伴雞腎』,再嗌咗『椰汁冰』和芒果特爽』一邊飲一邊吹水等主菜到。涼菜够哂四川風味,微辣,而川菜館少見的椰汁冰,椰味十足超好飲,朋友話芒果特爽亦唔錯。主菜『香辣海鮮鍋』够大煲,材料有勁多膏嘅大膏蟹,有彈牙的鮑魚,有鮮甜的大蝦和大蜆,又有椰菜花,色,香,味俱全,正。我比較鍾意海鮮,所以叫多咗個『川味炒大蜆』慢慢嘆。『清炒清笋絲』果然係清清爽爽好好食,雖然有辣椒,但一啲都唔辣,中和番主菜的辣味,非常之好。

2020-06-15 19 瀏覽
對於我來講,川菜唔單止要辣,仲要夠濃味,而依間新開嘅餐廳,正正迎合左我兩個嘅要求。佢哋嘅川菜有好多唔同嘅種類,而且有啲都幾特別,例如麻辣魚春,鍾意食魚春嘅我,真係可以自己一個人食晒一碟。除咗魚春,我哋仲叫咗水煮魚、麻辣蝦、麻婆豆腐同自選嘅干鍋。水煮魚嘅辣度可以選擇,魚片非常之嫩滑無骨,而且仲有吸收晒辣汁嘅薯粉係底。而麻辣蝦就適合食辣嘅新手,蝦肉新鮮彈牙,食落去香而唔會太辣,叫麻婆豆腐嘅朋友,一定要叫多碗白飯。至於干鍋就偏甜,如果再乾身少少會好好多。
至於干鍋就偏甜,如果再乾身少少會好好多。
2020-06-14 11 瀏覽
上次食過覺得好好食,所以今次帶朋友嚟再辣多次🌶🤤我最欣賞係麻辣水煮魚!魚塊算多,非常足料而且夠曬辣呀!煲底嘅粉絲完全吸收晒麻辣味,好食 !😆另外仲有炒四季豆,帶有微辣又有鍋氣,確實炒得非常出色呀👍😊
上次食過覺得好好食,所以今次帶朋友嚟再辣多次🌶🤤

2020-06-14 15 瀏覽
今晚同朋友黎左食辣野地方夠大,乾淨企理又夠冷氣我地叫左幾個餸都辣度十足,份量都好多,好岩成班人黎『飯聚』一下!!呢個辣子田雞要左中辣,肉嫩惹味又香口!!香辣蝦有八至十隻,每隻都浸入香料既辣,真係又香又辣,蝦如其名xppp而水煮牛肉都好出色牛肉肉嫩不嚡,味道既香又麻而不乏辣勁配菜亦有不少,豆芽、芹菜同京蔥等等但最正既係索曬味既水晶粉而呢度既干鍋都好唔錯,以火爐仔座住食,食到最尾都係熱辣辣架!!!仲有菜花同藕片等等既配菜,超豐富不論係荔枝特飲定凍檸茶都係解辣又解渴最後仲有免費甜品
今晚同朋友黎左食辣野

地方夠大,乾淨企理又夠冷氣

呢個辣子田雞要左中辣,肉嫩惹味又香口!!

而水煮牛肉都好出色

牛肉肉嫩不嚡,味道既香又麻而不乏辣勁

配菜亦有不少,豆芽、芹菜同京蔥等等

但最正既係索曬味既水晶粉

仲有菜花同藕片等等既配菜,超豐富

不論係荔枝特飲定凍檸茶都係解辣又解渴

最後仲有免費甜品
2020-06-14 1906 瀏覽
前幾晚同女皇大人一齊接大帝收工,順便食埋飯先返歸女皇同大帝都中意食辣,咁呢晚我就捨命陪兩老,同佢地辣返晚啦呢度有唔少菜式都可以選擇辣度,有部分更可以走辣,所以我呢d食辣係bb級既人黎到都唔怕我地首先要左碟“涼拌皮蛋”HKd$38+10%開開胃之後女皇就揀左呢碟辣勁十足,集麻、香、辣於一身既“辣子田雞”HKd$98+10%我就揀左平日食川菜都必點既“酸菜魚”HKd$268+10%我要左小小小小辣,所以酸味較重,愈食愈開胃唔單止有多塊嫩滑無骨既鱸魚片,仲有吸曬精華惹味既豆卜豆芽等配菜,正!!!而大帝就嗌左呢個“干鍋肥腸”HKd$108+10%以小火爐原鍋呈上,除左有處理得好乾淨既豬大腸之外,仲有蓮藕片、萵筍、豆芽等等既配料,全部都好惹味咁好餸,當然唔少得一人一碗“靚仔(白飯)”HKd$12+10%啦解辣既冰涷飲品都係必需derrrrr最後店家仲請我地食雪米糍仲甜品添
前幾晚同女皇大人一齊接大帝收工,順便食埋飯先返歸

女皇同大帝都中意食辣,咁呢晚我就捨命陪兩老,同佢地辣返晚啦

我地首先要左碟“涼拌皮蛋”HKd$38+10%開開胃

我就揀左平日食川菜都必點既“酸菜魚”HKd$268+10%

我要左小小小小辣,所以酸味較重,愈食愈開胃

而大帝就嗌左呢個“干鍋肥腸”HKd$108+10%

解辣既冰涷飲品都係必需derrrrr

最後店家仲請我地食雪米糍仲甜品
2020-06-13 79 瀏覽
涼拌牛𦟌 $58 係麻辣味 食完都幾麻 岩曬中意食麻辣既我😛酸菜魚 $268酸菜魚叫左微辣 因為有朋友唔係好食得辣 但佢都唔覺得辣 所以唔食辣既可以叫微辣 會好味好多同惹味啲 當然我覺得如果再辣啲 會更加好食🤤酸菜好好味 唔會太酸既個隻酸菜但又爽口🥰自選干鍋 $68 (已包蓮藕片、椰菜花、萵筍、京蔥)自選食材叫左:美國肥牛、鴨腎、雞軟骨、金菇、娃娃菜、鮑魚,魚卜。干鍋係新出既menu 都有成五十幾款餸可以選擇😍 仲有好多唔多種類可以揀 例如:肉類、蔬菜類同海鮮類等等... 干鍋都有幾隻口味可以揀 我地叫左蔥爆麻辣小辣,食落係甜辣味 都幾入口唔會一食就好刺激既個種辣。 好滿意🥰 肉類唔錯,蔬菜亦新鮮,海鮮亦好味同埋份量都多!青蘋果特爽 $28阿華田(凍)$23特典檸檬可樂(凍)$26雜果檳治 $28荔枝特爽 $28杏仁霜(凍)$ 23飲品方面都偏甜啲 下次應該叫翻小冰小甜 健康啲😆
涼拌牛𦟌
涼拌牛𦟌 $58
係麻辣味 食完都幾麻 岩曬中意食麻辣既我😛

酸菜魚
酸菜魚 $268

自選干鍋
自選干鍋 $68 (已包蓮藕片、椰菜花、萵筍、京蔥)

青蘋果特爽 $28
飲品方面都偏甜啲 下次應該叫翻小冰小甜 健康啲😆
涼拌牛𦟌
酸菜魚
2020-06-13 11 瀏覽
朋友話想食麻辣,知道荃灣開左一間食麻辣,即時book台,收工去食,去到餐廳門口,要上一層,入面去地方好大,安排卡位置,見到餐牌選擇都幾好。麻辣水煮魚 小辣 好大碗,食到魚都好新鮮,有薯粉,蓮藕片,唔算好辣。麻婆豆腐 食到豆腐用新鮮豆腐,比較咸,好岩叫個飯送,推出自選乾鍋 味道有得選擇4種,辣度有4種 , 材料最少5種, 我地選擇:肥牛,蓮藕片, 蒿荀,黑木耳, 魚腐乾鍋有另一種味道, 好喜歡。 炸饅頭 一碟6件,即叫即炸,好新鮮,點埋煉奶好味。 香辣蝦 青辣椒炒蝦,仲要有埋蓮藕片,食落去,好好味,唔會好辣。
朋友話想食麻辣,知道荃灣開左一間食麻辣,
即時book台,收工去食,
去到餐廳門口,要上一層,
入面去地方好大,安排卡位置,
見到餐牌選擇都幾好。

麻辣水煮魚 小辣
好大碗,食到魚都好新鮮,有薯粉,蓮藕片,唔算好辣。

麻婆豆腐
食到豆腐用新鮮豆腐,比較咸,好岩叫個飯送,

推出自選乾鍋
味道有得選擇4種,辣度有4種 , 材料最少5種,
我地選擇:肥牛,蓮藕片, 蒿荀,黑木耳, 魚腐
乾鍋有另一種味道, 好喜歡。

炸饅頭
一碟6件,即叫即炸,好新鮮,點埋煉奶好味。

香辣蝦
青辣椒炒蝦,仲要有埋蓮藕片,食落去,好好味,唔會好辣。

2020-06-12 84 瀏覽
夜晚兩個人去食 上到去發現地方闊落 枱與枱都隔得夠開唔怕迫 我地坐左卡位 座位都夠闊夠舒適 服務亦都貼心 特登比紙袋我地放口罩 而野食方面我地點左麻辣魚春 自選干鍋 炸饅頭 飲品就點左荔枝特爽 荔枝特爽入面加左椰果同梳打水 清新同時有口感 可以解辣 配麻辣一流炸饅頭 顏色金黃 外脆內軟不油膩加上香甜煉奶 好食👍🏻麻辣魚春都係第一次食 幾特別 入面有魚春同魚卜 我地叫左小辣 味道香濃 辣味適中 麻得黎唔怕太辣又唔會太咸 魚春口感幾特別 魚卜夠入味口感煙韌自選干鍋啲餸我地揀左鴨血 蘿蔔 五花腩片 牛丸同鮮魷 口味都係麻辣 個麻辣汁除左麻同辣仲有種甜味 餸料吸收完個汁變得好野味 食物份量比預期多 適合多啲人一齊食 最後仲送甜品雪米糍 食完真係飽到上心口😂 但埋單發現又唔貴 都幾抵食👍🏻

炸饅頭 顏色金黃 外脆內軟不油膩加上香甜煉奶 好食👍🏻

炸饅頭
荔枝特爽
麻辣魚春
雪米糍
好耐冇食過川菜啦, 近近地係荃灣新開左一間餐廳叫麻辣風雲今次就帶媽媽黎試下食得川菜又點會少得酸菜魚, 餐廳有唔同既辣度可以揀我地唔算食得太辣, 所以揀左少辣, 辣度岩岩好!佢地用既係大驢魚既腩位, 所以唔會有骨, 魚肉仲好嫩滑, 魚既份量都幾多架至於個酸菜湯底裡面仲有酸菜同埋大豆芽, 我就鍾意個大豆芽, 因為吸收左個湯底既精華好入味如果有埋水晶粉係底既話一定更加正麻辣風雲既酸菜魚可以話係我食過當中性價比最高既二百幾蚊食到呢個質素真係好難得除左酸菜魚, 我地仲叫左個雞煲, 醬汁超級惹味, keep住有爐去煮保持個溫度半隻都只係$148, 啖啖肉, 配埋個白飯一定好正!!最後就叫左個臘肉菜粒炒飯, 炒飯夠乾身, 每一粒飯都沾到醬汁個臘肉既煙燻味好濃, 唔經唔覺會食左好多, 所以大家都要叫呢個炒飯我地都好滿意呢一餐, 必定會再黎食呀!
好耐冇食過川菜啦, 近近地係荃灣新開左一間餐廳叫麻辣風雲
今次就帶媽媽黎試下

食得川菜又點會少得酸菜魚, 餐廳有唔同既辣度可以揀
我地唔算食得太辣, 所以揀左少辣, 辣度岩岩好!
如果有埋水晶粉係底既話一定更加正
麻辣風雲既酸菜魚可以話係我食過當中性價比最高既
二百幾蚊食到呢個質素真係好難得

半隻都只係$148, 啖啖肉, 配埋個白飯一定好正!!

我地都好滿意呢一餐, 必定會再黎食呀!
2020-05-30