2024-01-30 31 瀏覽
朋友知我中意食串燒,book左間日式串燒居酒屋同我慶祝生日。以木系裝潢為主,十分簡約舒適。主打各式鳥燒,選擇頌多,咩都想食, 最後叫到成枱都係🤣。雞油渣炒枝豆 $68用左雞油渣炒好香!送酒一流。雞頸肉 $36口感鮮彈有嚼勁,唔會油膩。雞柳柚子 $38雞肉多左果香,酸甜既口感不錯!雞胸軟骨 $38雞胸軟骨都是第一次食!軟骨帶嚼勁,幾特別。雞肩肉 $38這部位比較稀有,質感亦相對鮮嫩,味道鮮嫩多汁。免治雞肉棒 $66肉汁軟腍帶點爽口,口感層次豐富。配橙黃色原粒蛋黃,沾上香濃既蛋漿食更滑口美味。煙燻鹿兒島豬腩 $138豬腩具有煙燻香氣,口感柔軟多汁,肉質鮮美,食落唔會有油膩既感覺,搭配自家製醬料更能突顯豬腩既風味。銀鱈魚 $78魚肉香甜柔軟,油脂滿滿,魚皮仲要燒到微脆,超好味!明太子厚楊 $42係加左明太子既豆腐,味道更濃郁,更厚揚豆腐厚身,上面仲有滿滿既明太子醬,外脆內嫰。蘆筍$32口感鮮嫩又清甜。珍珠蕃薯仔 $28綿密濃郁既蕃薯仔,味道香甜,一口一粒。翠肉瓜 $28爽口又多汁。沖繩苦瓜炒蛋 $88沖繩苦瓜比較爽口,味道微甘,炒蛋夠嫩滑,面頭仲灑左啲木魚絲,比我食左一大半😎。芝士年糕 $4
以木系裝潢為主,十分簡約舒適。
主打各式鳥燒,選擇頌多,咩都想食, 最後叫到成枱都係🤣。

雞油渣炒枝豆 $68
用左雞油渣炒好香!送酒一流。

雞頸肉 $36
口感鮮彈有嚼勁,唔會油膩。

雞柳柚子 $38
雞肉多左果香,酸甜既口感不錯!

雞胸軟骨 $38
雞胸軟骨都是第一次食!軟骨帶嚼勁,幾特別。

雞肩肉 $38
這部位比較稀有,質感亦相對鮮嫩,味道鮮嫩多汁。

免治雞肉棒 $66

煙燻鹿兒島豬腩 $138

銀鱈魚 $78
魚肉香甜柔軟,油脂滿滿,魚皮仲要燒到微脆,超好味!

明太子厚楊 $42
係加左明太子既豆腐,味道更濃郁,更
厚揚豆腐厚身,上面仲有滿滿既明太子醬,外脆內嫰。

蘆筍$32
口感鮮嫩又清甜。

珍珠蕃薯仔 $28
綿密濃郁既蕃薯仔,味道香甜,一口一粒。

翠肉瓜 $28
爽口又多汁。

沖繩苦瓜炒蛋 $88

芝士年糕 $48
香濃芝士加上煙韌既年糕,冇人可以抗拒!

日本燒湯丸 $32
係我最愛芝麻餡,湯丸煙煙靭靭,滿足。

2024-01-20 22 瀏覽
二訪這間位於尖沙咀的日式串燒店,所有的串燒都很合我跟同行友人的口味,吃得飽飽大滿足💖▫️❥$𝟯𝟬 野菜條:安排好座位便會送來一份野菜條,沾著麵豉醬清爽滋味🥒✂︎❥$𝟲𝟲 免治雞肉棒:每次到串燒店必點的菜式😻 雞肉棒裹上滿滿的橙黃色蛋黃,外層又香又滑,裡層熱乎乎地冒煙,還夾雜著雞軟骨,口感豐富🐥👍🏻✂︎❥$𝟭𝟴𝟴 和牛橫隔肌:肉味濃郁、口感軟嫩,牛魔王必試🐮🫶🏻✂︎❥$𝟭𝟯𝟴 煙燻鹿兒島豬腩:粉嫩色的豬腩肉兩面香脆,放入口中咀嚼肉質卻很Q嫩,還滲出一絲煙燻的氣味,巨美味,很喜歡🐽👍🏻✂︎❥$𝟱𝟴 雞全翼:金黃色的雞翼閃閃發亮⭐️ 肉質幼嫩,雞皮烤得香脆沒多餘的油脂,很出色🐥🫶🏻✂︎❥$𝟱𝟱 雞甲狀腺:是一道需預定才可品嚐到的菜式,口感軟軟油份頗高(有點像在吃肥肉),很邪惡😝✂︎❥$𝟯𝟴 苦瓜:中間釀了櫻花蝦,苦瓜的甘味配搭櫻花蝦的鮮味,很不錯呢🥒🫶🏻✂︎❥$𝟯𝟮 日本銀杏:香糯Q軟味道甘甜🍡✂︎另外還試了❥$𝟯𝟲 厚揚/❥$48 京蔥雞/❥$𝟮𝟴 雞脾菇 ✂︎❥$𝟯𝟮 日本燒芝麻湯丸❥$𝟯𝟮 日本燒花生湯丸超級推薦,烤過的湯丸真的令人念念不忘😻 喜歡芝麻味的更甚花生,甜滋滋QQ軟軟🍡👍🏻✂︎❥$𝟲𝟱 淺澗梅酒❥
▫️
❥$𝟯𝟬 野菜條:
安排好座位便會送來一份野菜條,沾著麵豉醬清爽滋味🥒
❥$𝟲𝟲 免治雞肉棒:

❥$𝟭𝟴𝟴 和牛橫隔肌:
肉味濃郁、口感軟嫩,牛魔王必試🐮🫶🏻

❥$𝟭𝟯𝟴 煙燻鹿兒島豬腩:

❥$𝟱𝟴 雞全翼:

❥$𝟱𝟱 雞甲狀腺:

❥$𝟯𝟴 苦瓜:
中間釀了櫻花蝦,苦瓜的甘味配搭櫻花蝦的鮮味,很不錯呢🥒🫶🏻

❥$𝟯𝟮 日本銀杏:
香糯Q軟味道甘甜🍡

❥$𝟯𝟮 日本燒芝麻湯丸
❥$𝟯𝟮 日本燒花生湯丸

❥$𝟲𝟱 淺澗梅酒
❥$𝟲𝟴 三得利生啤
串燒配啤酒絕對是滿分的組合🍻

2024-01-16 31 瀏覽
這間主打燒鳥的餐廳,有不同雞的部份可以食到,而且串燒全部即叫即燒,新鮮熱辣。店員會等食完一串才上另一串,入口時還熱辣辣。雞油炒枝豆:雞油炸至金黃香脆,枝豆滲出陣陣雞油香味。雞軟骨:雞軟骨燒至外脆,十分有咬口,送酒一流。煙燻豬腩肉:豬腩肉完全不油膩,反而有陣陣的燻香。紫蘇雞胸:雞胸嫩滑多汁,紫蘇葉的香味獨突,滲入雞肉內。雞全翼:燒雞全翼絕對可以看到師傅的耐性,燒至皮脆肉嫩,而且沒有燶黑。洋葱:燒熟的洋葱入口香甜不辣,而且又爽口。鵝肝:鵝肝外脆內滑,油脂香味充斥味蕾。最後飲返杯啤酒送串燒。甜品就食焦糖菠蘿。

雞油炒枝豆:雞油炸至金黃香脆,枝豆滲出陣陣雞油香味。

雞軟骨:雞軟骨燒至外脆,十分有咬口,送酒一流。

煙燻豬腩肉:豬腩肉完全不油膩,反而有陣陣的燻香。

紫蘇雞胸:雞胸嫩滑多汁,紫蘇葉的香味獨突,滲入雞肉內。

洋葱:燒熟的洋葱入口香甜不辣,而且又爽口。

鵝肝:鵝肝外脆內滑,油脂香味充斥味蕾。

最後飲返杯啤酒送串燒。

甜品就食焦糖菠蘿。
2024-01-14 27 瀏覽
位於厚福街藍馬商業大廈嘅樓上鋪「鳥鑫」主打各類鳥燒,亦有提供和牛、海鮮、蔬菜等串燒🍡裝潢以木系為主,滿有日式居酒屋風情🎏鍾意食串燒嘅朋友唔好錯過啦!🔸日本銀杏( $32)燒銀杏口感香軟彈牙,微甘中帶淡淡甜味🫛雞油渣炒枝豆($68)雞油香滲到枝豆上,食起嚟鹹香惹味,佐酒一流🔸牛舌($68)厚身牛舌嚼勁十足,肉味濃且含豐富肉汁🥒苦瓜( $38 )苦瓜爽脆帶甘,配搭櫻花蝦,以增添鹹香滋味🔸翠玉瓜($28)翠玉瓜清甜多汁,口感爽脆,表皮略微焦香🍄雞髀菇($28)雞髀菇香口有嚼勁,以炭燒方式鎖住鮮甜菇汁🔸白鱔( $68 )白鱔肉質肥美嫩滑,魚皮燒得薄脆帶焦香🥩和牛橫隔肌( $188 )五成熟剛剛好,肉質柔嫩細膩,入口充滿油脂香氣🔸雞胸紫蘇葉($38)嫩滑雞胸肉配上紫蘇葉獨特香氣,味道分外清新🐣雞心元($38)燒過後嘅雞心元變得軟腍煙韌,味道調配得恰到好處🔸雞肝($38)雞味鮮香,入口濕潤軟腍唔嚡口🥓西班牙豚肋肉條($188)肉質軟嫩帶嚼勁,豐腴脂香喺口腔內縈繞不散🔸免治雞肉棒($66)雞肉棒混合咗雞肉碎同雞軟骨,口感層次非常豐富,再配搭秘制醬油同日本鮮蛋黃汁,令人一試難忘🍢厚揚($36)燒豆腐外

🔸日本銀杏( $32)
燒銀杏口感香軟彈牙,微甘中帶淡淡甜味

🫛雞油渣炒枝豆($68)
雞油香滲到枝豆上,食起嚟鹹香惹味,佐酒一流

🔸牛舌($68)
厚身牛舌嚼勁十足,肉味濃且含豐富肉汁

🥒苦瓜( $38 )
苦瓜爽脆帶甘,配搭櫻花蝦,以增添鹹香滋味

🔸翠玉瓜($28)
翠玉瓜清甜多汁,口感爽脆,表皮略微焦香

🍄雞髀菇($28)
雞髀菇香口有嚼勁,以炭燒方式鎖住鮮甜菇汁

🔸白鱔( $68 )
白鱔肉質肥美嫩滑,魚皮燒得薄脆帶焦香

🥩和牛橫隔肌( $188 )
五成熟剛剛好,肉質柔嫩細膩,入口充滿油脂香氣

🔸雞胸紫蘇葉($38)
嫩滑雞胸肉配上紫蘇葉獨特香氣,味道分外清新

🐣雞心元($38)
燒過後嘅雞心元變得軟腍煙韌,味道調配得恰到好處

🔸雞肝($38)
雞味鮮香,入口濕潤軟腍唔嚡口

🥓西班牙豚肋肉條($188)
肉質軟嫩帶嚼勁,豐腴脂香喺口腔內縈繞不散

🔸免治雞肉棒($66)

🍢厚揚($36)

🔸明太子厚揚($42)
豆腐加入鹹香明太子,味道層次昇華不少

🍍燒菠蘿($38)
菠蘿表面有一層薄脆焦糖,食落甜美多汁又解膩

🔸日本燒湯丸($32)
外皮微脆煙靭,入面係香甜嘅芝麻或花生餡料

🔹黑白啤($78)

🔹果味汽酒($48)
2024-01-10 99 瀏覽
呢度地方唔大,不過都算舒適,全夜都滿座,坐巴枱嘅我可以望住師傅燒嘅過程。對我嚟講,燒烤食物關鍵在於掌握火候,將食材燒到剛剛好。然而,好遺憾地,呢度嘅串燒燒得太燶了。畢竟,一道好嘅串燒應該做到外酥內嫩、汁水豐富,讓人一咬就能感受到肉質的鮮美。而且呢間價位都唔低,性價比相對低啲。我希望鼓勵鳥鑫提升佢地串燒嘅質素,有技巧細心地掌握烤肉嘅火候,確保每一塊食材都能經過均勻的烤製,不僅保留食材的鮮嫩口感,還能帶來獨特的炭燒風味。

2024-01-09 19 瀏覽
這間位於尖沙咀厚福街內的【鳥鑫】,主打日本串燒,其中燒鳥更是推介之選,多款不同部份或稀有部份的位置可以選擇,喜歡食雞的朋友一定要試。食串燒點可以不配酒。野菜沙律椰菜爽脆,沙葛清甜爽口。煙燻華味鳥芝士粒入口雞肉陣陣煙燻香味,芝士味濃郁。雞腎雞腎燒至剛熟,十分香口又略有咬口。免治雞肉棒雞肉棒配上日本蛋,燒面帶焦香,而且雞肉更嫩滑。鳥甲狀腺第一次食甲狀線,感覺似有雞油脂包裹的筋膜,外脆中間有油脂香,裏面帶點咬口。雞比菇雞比菇燒至腍身,還帶點燒汁甜香。雞肋肉肋肉嫩滑多汁,燒至剛熟不鞋口。鵝肝鵝肝燒至表面焦香,入口充滿油脂甘香。菠蘿表面香脆的焦糖包裹著酸甜多汁菠蘿。

食串燒點可以不配酒。

野菜沙律
椰菜爽脆,沙葛清甜爽口。

煙燻華味鳥芝士粒
入口雞肉陣陣煙燻香味,芝士味濃郁。

雞腎
雞腎燒至剛熟,十分香口又略有咬口。

免治雞肉棒
雞肉棒配上日本蛋,燒面帶焦香,而且雞肉更嫩滑。

鳥甲狀腺

雞比菇
雞比菇燒至腍身,還帶點燒汁甜香。

雞肋肉
肋肉嫩滑多汁,燒至剛熟不鞋口。

鵝肝
鵝肝燒至表面焦香,入口充滿油脂甘香。

菠蘿
表面香脆的焦糖包裹著酸甜多汁菠蘿。
2024-01-08 51 瀏覽
大時大節, 到尖沙咀吃飯慶祝的人特別多, 在厚福街, 就有一間又具氣氛, 食物質素又好的日式居酒屋《鳥鑫》。這家餐廳在各方面都得到很好的評語,提供了不同種類的日式串燒食物。 尤其出色的就是各種部位的雞肉串燒。今次和朋友把酒談歡,既可以在這家熱鬧的餐廳好好暢談, 同時又能品商唔到各種美味的串燒, 實在是滿足。一坐下就來一杯三得利的《黑白啤》,黑啤有麥味,白啤夠清爽。先來一客每次必點的《免治雞肉棒》。 免治雞肉棒內加上了雞軟骨,咬落非常爽口, 外層有炭烤的香氣,沾點日本可以生食的雞蛋黃, 加添滑溜的質感。加上醬油香氣,美味。《豚肉蠔卷》, 用油脂豐富的豚肉包裹住生蠔來燒。肉的脂香滲入蠔肉當中, 但又不會搶過蠔的鮮味。另外必定要點這個《和牛橫隔肌》, 和牛本身肉質鮮嫩軟滑, 加上油脂豐富,燒好之後入口即溶, 牛肉味濃郁之餘,又帶點炭香, 絕對能帶出和牛的那份美妙特質。《燒茄子》上面加上了特製的日本麵豉醬,味道帶一點咸香,加上麵豉醬可以帶出食物的一份鮮味,令新鮮的茄子更加鮮甜,食落多汁。《雞下腿》必定是雞肉愛好者之選, 雞腿肉本身就是啖啖肉, 每一口咬下都是肉汁, 而且肉質彈牙爽口, 輕輕加了

一坐下就來一杯三得利的《黑白啤》,黑啤有麥味,白啤夠清爽。

《雞下腿》必定是雞肉愛好者之選, 雞腿肉本身就是啖啖肉, 每一口咬下都是肉汁, 而且肉質彈牙爽口, 輕輕加了一沒海鹽已經非常好吃, 上面的雞皮亦都燒得非常之香口, 脆卜卜,很是惹味。

另外亦點了佐酒一流的《雞腎》, 雞腎後感非常之爽口,並沒有任何騷味, 咬口十足,送酒一流。

《燒牛舌》是每次食串燒都必選的項目, 牛舌口感爽脆彈牙,帶出牛的羶香, 加入簡單的調味, 最能帶出食材的原味。

《串燒厚揚》即是炸豆腐,外皮燒得金黃香脆, 亦加上了木魚絲真添香氣。既能吃到豆香, 同時亦品上到醬油的那一份鹹香, 送酒必備。

最後甜品一定要叫《燒菠蘿》,菠蘿本身已相當甜美,燒過之後,果味更香,外層燒過後帶點焦糖化,脆卜卜。

這居酒屋氣氛好,食物質素高,地點又方便,聚會一流。

2024-01-03 18 瀏覽
再訪 鳥鑫,店員依舊親切風趣幽默,食物質素高,收工來食串燒飲啤酒so relax☺️.滿喜歡前菜椰菜條,白蘿蔔、椰菜都好爽口,點味噌醬好正!清新開胃👍🏻之後就係一堆串燒和燒物🤣➡️日本銀杏第一次食滿特別➡️ 雞油渣炒枝豆第一次食,香辣惹味🌶️仲有好多大蔥😍➡️雞胸搭配紫蘇葉好香😌 啖啖肉又juicy➡️ 鵪鶉髀肉非常嫩滑➡️ 雞心元,煙煙韌韌幾得意➡️免治雞肉棒,點生雞蛋醬油食,啖啖肉帶點脆骨勁正➡️ 雞全翼好juicy雞味濃➡️鹿兒島豬腩煙燻味濃大大件😍➡️芝士年糕好大件口感軟熟煙韌勁正🤤➡️白鱔好厚肉彈牙➡️翠肉瓜爽甜➡️燒菠蘿清甜.呢到串燒一向保持水準,再配番杯啤酒,咁先係生活😎

➡️日本銀杏第一次食滿特別
➡️ 雞油渣炒枝豆第一次食,香辣惹味🌶️仲有好多大蔥😍
➡️雞胸搭配紫蘇葉好香😌 啖啖肉又juicy
➡️ 鵪鶉髀肉非常嫩滑
➡️ 雞心元,煙煙韌韌幾得意
➡️免治雞肉棒,點生雞蛋醬油食,啖啖肉帶點脆骨勁正
➡️ 雞全翼好juicy雞味濃
➡️鹿兒島豬腩煙燻味濃大大件😍
➡️芝士年糕好大件口感軟熟煙韌勁正🤤
➡️白鱔好厚肉彈牙
➡️翠肉瓜爽甜
➡️燒菠蘿清甜

呢到串燒一向保持水準,再配番杯啤酒,咁先係生活😎
三得利生啤,冰爽順喉,以啤酒花的香氣來配襯稍後的串燒自是不二之選。雞下腿,雞下腿肉口感極其嫩滑,味道恰到好處,配上京蔥同吃,味道層次更加豐富。牛小排,牛小排的熟度是我最喜愛的 medium rare,看見中間粉嫩的紅色便令人垂涎,肉汁豐富,牛味香濃。雞胸紫蘇葉,雞胸配合紫蘇葉的味道非常清新,胸肉口感令人充實。豚肉蠔卷,以薄切的豚肉包着飽滿的生蠔再串起燒製,豚肉燒香後油份與蠔味充分融和,令人非常滿足。牛舌,牛舌厚切,口感豐富,入口時那滿滿的牛肉騷香,讚。厚燒油揚,廚師把油揚燒得外皮焦香,以少許日本醬油調味,配着面頭的香蔥以及木魚絲同吃,非常美味。燒翠玉瓜,脆肉瓜作為肉與肉之間的間場,緩和口感。雞腎,不知道是不是用上了日本雞的關係,雞腎的雞味比起坊間的來得更強。燒菠蘿,以香甜的燒菠蘿作結,實屬最好不過。

牛舌,牛舌厚切,口感豐富,入口時那滿滿的牛肉騷香,讚。

燒翠玉瓜,脆肉瓜作為肉與肉之間的間場,緩和口感。

燒菠蘿,以香甜的燒菠蘿作結,實屬最好不過。
2024-01-03 15 瀏覽
上次食過今次再嚟,水準仍然keep到免治雞肉棒 $66自家製咬開見到免治雞肉同軟骨混合咗蔥蓉,配日本橙紅色蘭王蛋,蛋香濃郁口感非常豐富雞胸紫蘇葉 $38雞胸肉嫩滑結實,配上紫蘇葉帶出額外鮮味煙燻鹿兒島豬腩 $138食到好香煙燻味,肉質好腍 肥瘦適中,好鍾意佢個醬汁,咸咸甜甜好惹味鵪鶉腿肉 $48肉質好嫩滑,外皮微脆,好味燒菠蘿 $38塗上糖漿燒脆,有微脆焦糖,好味野菜條配味噌醬 $30沙葛同椰菜都好新鮮爽脆,好開胃日本銀杏 $32淡淡微甘香甜,好煙韌雞心元(心腚)$38鍾意佢個質感,幾彈牙,燒得好香好入味芝士年糕 $48年糕煙,入面滿滿流心芝士雞油渣炒枝豆 $68雞油渣非常香口,油香滲到每一條枝豆上,佐酒一流雞全翼 $58肉質鮮嫩多汁,表皮燒至金黃脆卜卜,燒雞全翼係好考耐性架翠玉瓜 $28燒得剛剛好,燒完仍然保留到充足水分白鱔 $68白鱔肥美,外皮香脆,滿口魚油好正淺澗梅酒(杯)$65清香醇厚黑白啤 $78配串燒一流果味汽水(巨峰,乳酸)$38無酒精之選,唔會太甜,好飲
上次食過今次再嚟,水準仍然keep到

免治雞肉棒 $66
口感非常豐富

雞胸紫蘇葉 $38
雞胸肉嫩滑結實,配上紫蘇葉帶出額外鮮味

煙燻鹿兒島豬腩 $138

鵪鶉腿肉 $48
肉質好嫩滑,外皮微脆,好味

燒菠蘿 $38
塗上糖漿燒脆,有微脆焦糖,好味

野菜條配味噌醬 $30
沙葛同椰菜都好新鮮爽脆,好開胃

日本銀杏 $32
淡淡微甘香甜,好煙韌

雞心元(心腚)$38
鍾意佢個質感,幾彈牙,燒得好香好入味

芝士年糕 $48
年糕煙,入面滿滿流心芝士

雞油渣炒枝豆 $68
雞油渣非常香口,油香滲到每一條枝豆上,佐酒一流

雞全翼 $58
肉質鮮嫩多汁,表皮燒至金黃脆卜卜,燒雞全翼係好考耐性架

翠玉瓜 $28
燒得剛剛好,燒完仍然保留到充足水分

白鱔 $68
白鱔肥美,外皮香脆,滿口魚油好正

淺澗梅酒(杯)$65
清香醇厚

黑白啤 $78
配串燒一流

果味汽水(巨峰,乳酸)$38
無酒精之選,唔會太甜,好飲
2023-12-28 16 瀏覽
「鳥鑫」樓上串燒居酒屋,全場開放式枱櫈,亦有長吧檯,木系裝潢簡約,加上和風設計,氣氛勁似日本串燒店! 揸車嘅就泊樓下厚福街或者加連威老道附近啲咪錶,嫌麻煩想貪方便嘅直接泊The One停車場啦! 今晚係omakase,淨係串燒已經食咗超過20款多,就介紹較深刻既雞串燒吧,淨係雞都超過2x多款揀😵‍💫 🔥前菜『新鮮沙葛+日本椰菜,配上自家製菜醬,好食到要嗌多碟』🔥雞油渣抄枝豆『雞油渣好香,有口感,枝豆嫩綠飽滿,餸酒一流』🔥免治雞肉棒『用打碎左既雞肉再壓成棒狀,加埋蛋汁攪住咁食,口感味道都比免治豬肉棒還要好😋』🔥燒菠蘿『蜜糖灑滿菠蘿,再用火槍燒成焦糖,當甜品又可以幫助消化』🔥巨峰乳酸『濃郁提子香味,口感又酸又甜,酒精濃度較淡,容易入口』 揸車出入:👍👍帶小朋友:👍食物質素:👍👍👍👍環境舒適:👍👍👍CP值...😋:👍👍👍 彩蛋:而家做緊會員招募:全單有85折優惠+50蚊現金券4張,仲有迎新優惠、換領優惠、生日禮遇、每月優惠等,仲吾快啲去做會員! 又係時間同大家分享下自己都可以調配嘅西式cocktail「LYCHEE SODA」,材料好簡單,只需要揀支「kwaifeh lychee lique

揸車出入:👍👍
帶小朋友:👍
食物質素:👍👍👍👍
環境舒適:👍👍👍
CP值...😋:👍👍👍

又係時間同大家分享下自己都可以調配嘅西式cocktail「LYCHEE SODA」,材料好簡單,只需要揀支「kwaifeh lychee liqueur」加 「vodka」再加「soda」,比例可以按1:1:3去溝,enjoy..乾杯🍻

鳥鑫 | @torikinhk
📍尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈21樓
🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥

2023-12-28 8 瀏覽
唔知你係咪同我一樣鍾意食日式串燒呢? 就係喜歡地方細細但係勁有人氣,勁有氣氛嗰種感覺🫶 喺嚴寒嘅天氣特別覺得溫暖💖 位於尖沙咀厚福街樓上居酒屋《鳥鑫》就畀到呢種感覺✨✨前菜以新鮮沙葛和日本椰菜, 再點上自家製嘅[菜醬] 好香麵豉味, 仲有啲酒香👍 傳統日本串燒都會加入呢啲生食前菜, 用以中和串燒嘅熱氣感👏👏刺身長崎縣米奇蠔兩大隻😍😍😍 面頭加上香蔥同埋蘿蔔蓉, 入口順滑, 非常新鮮😋雞全翼大大隻的雞全翼,肉汁鮮嫩, 外皮烤得特別脆✅雞油渣炒枝豆雞油香滲到枝豆上,食起嚟鹹香惹味,佐酒一流🍶翠玉瓜翠玉瓜清甜多汁,口感爽脆,表皮略微焦香雞髀菇雞髀菇香口有嚼勁,以炭燒方式鎖住鮮甜菇汁雞胸紫蘇葉嫩滑雞胸肉配上紫蘇葉獨特香氣,味道分外清新✨免治雞肉棒雞肉棒混合咗雞肉碎同雞軟骨,口感層次非常豐富,再配搭秘制醬油同日本鮮蛋黃汁,令人一試難忘厚揚燒豆腐外層金黃香脆,內裏滑嫩入味,上面舖滿葱花同木魚絲,相當滋味🥰燒菠蘿菠蘿表面有一層薄脆焦糖,食落甜美多汁又解膩👍 而且菠蘿含有豐富酵素, 有助分解肉類嘅脂肪,幫助消化🤭鹿肉柳鹿肉柳非常之嫩滑👍👍 而且一啲騷味都冇✨✨巨峰提子燒酎提子味幾香, 甜甜哋易入口💖💖

刺身長崎縣米奇蠔

雞全翼
大大隻的雞全翼,肉汁鮮嫩, 外皮烤得特別脆✅

雞油渣炒枝豆
雞油香滲到枝豆上,食起嚟鹹香惹味,佐酒一流🍶

翠玉瓜
翠玉瓜清甜多汁,口感爽脆,表皮略微焦香

雞髀菇
雞髀菇香口有嚼勁,以炭燒方式鎖住鮮甜菇汁

雞胸紫蘇葉
嫩滑雞胸肉配上紫蘇葉獨特香氣,味道分外清新✨

免治雞肉棒

厚揚

燒菠蘿

鹿肉柳
鹿肉柳非常之嫩滑👍👍 而且一啲騷味都冇✨✨

巨峰提子燒酎
提子味幾香, 甜甜哋易入口💖💖

中村薩魔芋燒酎
薩摩燒酎出產自鹿兒島, 酒精濃度高, 酒味好出, 飲唔慣酒嘅人會覺得搶喉🍶 比較喜歡 麥燒酎, 入口比較香醇,有回甘, 越飲越順👍👍

下次每當想起日本地道串燒居酒屋, 一定會嚟鳥鑫, 除咗氣氛好✨ 食材新鮮, 選擇又多, 鍾意食雞嘅朋友仲可以食到雞嘅稀有部位👏👏👏
2023-12-27 10 瀏覽
說起想食日本居酒屋串燒,朋友即時推薦了一間鳥鑫。裝修以簡約木色為主,,充滿了日式居酒屋風格。串燒都是數十元便有交易,價格合理。雞油渣炒枝豆,雞油渣炒到非常乾身配上懷鹽調味,非常惹味令和怪物蠔,肉厚海水味濃郁,沒有半點腥味。煙爣華味鳥芝士卷,雞肉鹹香乾身,加上芝士香氣,口感十足雞頸肉,肉質爽實。雞全翼,雞全下腿,外層烤得酥脆,肉質鮮嫩又多汁。雞心元口感細嫩。和牛橫隔肌,牛肉味非常香濃,外蕉内嫩,水準甚高。鷄肋肉,雞橫隔肌,非常有咬口,肉質較實。雞油炒雜菜,看似油膩,但十分惹味燒菠蘿,外面帶點焦糖,酸甜美味。整晚串燒只用上少許海鹽,保持食物本身的原汁原味,人均消費才$600,實在非常難得!
說起想食日本居酒屋串燒,朋友即時推薦了一間鳥鑫。
裝修以簡約木色為主,,充滿了日式居酒屋風格。
串燒都是數十元便有交易,價格合理。
雞油渣炒枝豆,雞油渣炒到非常乾身配上懷鹽調味,非常惹味
令和怪物蠔,肉厚海水味濃郁,沒有半點腥味。
煙爣華味鳥芝士卷,雞肉鹹香乾身,加上芝士香氣,口感十足
雞頸肉,肉質爽實。
雞全翼,雞全下腿,外層烤得酥脆,肉質鮮嫩又多汁。
雞心元口感細嫩。
和牛橫隔肌,牛肉味非常香濃,外蕉内嫩,水準甚高。
鷄肋肉,雞橫隔肌,非常有咬口,肉質較實。
雞油炒雜菜,看似油膩,但十分惹味
燒菠蘿,外面帶點焦糖,酸甜美味。
2023-12-27 5 瀏覽
即使不出國旅行,係香港一樣食到的日本風味,到朋友介紹尖沙咀的鳥鑫食串燒。前菜的野菜條,清爽可口,蔬菜的鮮甜與醬汁的調和非常清新雞油渣炒枝豆,難得一試,咸香的雞油渣與豆豆的鮮甜非常合拍。令和蠔非常新鮮,而且很大隻飽滿。搭配獨特的調味醬汁,帶來了一種口感豐富的美味體驗。食串燒當然要配一下酒品。果味汽酒(巨峰乳酸)和三得利生啤。果味汽酒帶來了清新的水果香氣,而生啤則散發著濃郁的麥香。不得不讚賞一下鳥鑫的雞肉串燒做得很好,爣雞芝士卷,這道菜的雞肉卷裹著芝士,經過煙燻處理,口感豐富且風味獨特。多款燒雞肉、雞全翼、雞心和雞胸紫蘇葉等雞肉料理都非常鮮嫩多汁。作為甜品的燒菠蘿,這道菜將新鮮的菠蘿經過燒烤處理,面層加了焦糖帶來了酸酸但又甜蜜的口感和炭烤的香氣,是一個完美的結束。

前菜的野菜條,清爽可口,蔬菜的鮮甜與醬汁的調和非常清新

雞油渣炒枝豆,難得一試,咸香的雞油渣與豆豆的鮮甜非常合拍。

尖沙咀厚福街鳥鑫主打燒鳥,提供多款雞不同部位的串燒燒物,店內裝修具日本居酒屋風味,食物高質款式多,有普通堂食座位,也有提供吧檯座位,讓食客們邊吃邊觀看廚師們烹調和準備食物的模樣。店員很親切健談,令店內氣氛輕鬆活潑,看到有不少熟客來光顧👍🏻🙆🏻♂⠀M͓̽y͓̽ ⭕r͓̽d͓̽e͓̽r͓̽ ⠀🙆🏻⠀⠀⠀⠀↓⠀🥗前菜 野菜條 💰30有沙葛和椰菜,可沾麵豉醬吃,新鮮爽脆又開胃🔸西班牙豚肋肉條 💰188肋條香油脂味,而且肉質不柴,肉味出眾充滿肉汁🔸免治雞肉棒 💰66去親居酒屋必嗌嘅串燒,能夠食得出雞肉及雞軟骨的比例恰到好處,再加上美味的月見汁,焦脆的雞軟骨串混合金黃色的蛋黃,非常過癮!🔸 雞柳柚子 💰38燒出外層微微焦香、內裏 juicy 的雞串燒🔸 雞下腿 💰58雞腿肉以自家製鹽麴醃過再燒,令赤雞鮮味更突出,嫩滑得來肉汁豐富。🔸牛舌 💰68厚燒牛舌肉質鮮嫩多汁,惹味香氣,口感極佳🔸雞皮 💰28雞皮煎至外脆肉嫩帶雞油香味,滿滿肉汁🔸日本銀杏 💰32🔸青椒仔💰28🔸銀鱈魚💰78🔸雞腎 💰38🔸雞心 💰38🔸果味汽水(巨峰)🔸日本燒湯丸(花生🥜➕芝麻)咬落煙煙韌韌好好食✨ 就黎到聖誕la,一齊同摯愛/family 慶祝甜蜜

🙆🏻♂⠀M͓̽y͓̽ ⭕r͓̽d͓̽e͓̽r͓̽ ⠀🙆🏻
⠀⠀⠀⠀↓⠀
🥗前菜 野菜條 💰30
有沙葛和椰菜,可沾麵豉醬吃,新鮮爽脆又開胃

🔸西班牙豚肋肉條 💰188
肋條香油脂味,而且肉質不柴,肉味出眾充滿肉汁

🔸免治雞肉棒 💰66

🔸 雞柳柚子 💰38
燒出外層微微焦香、內裏 juicy 的雞串燒

🔸 雞下腿 💰58

🔸牛舌 💰68
厚燒牛舌肉質鮮嫩多汁,惹味香氣,口感極佳

🔸雞皮 💰28
雞皮煎至外脆肉嫩帶雞油香味,滿滿肉汁

🔸日本銀杏 💰32

🔸青椒仔💰28

🔸銀鱈魚💰78
🔸雞腎 💰38

🔸雞心 💰38

🔸果味汽水(巨峰)

🔸日本燒湯丸(花生🥜➕芝麻)
咬落煙煙韌韌好好食

✨ 就黎到聖誕la,一齊同摯愛/family 慶祝甜蜜溫馨時刻la🥹

鳥鑫 @torikinhk
📍尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈21樓