2023-09-21 32 瀏覽
今日同亞女嚟呢間位於尖沙咀厚福街的鳥鑫,主打各式鳥燒的日式串燒餐廳試吓沙律前菜用餐前會送上沙葛條及椰菜伴味噌醬作為前菜,收費以二人為一個單位計算烏龍茶割燒酎/京姬柚子檸檬酒食串燒點可以無酒,柚子檸檬酒酸甜果味濃郁易入口;烏龍茶燒酎味道清香,但酒精濃度相對較高,唔適合我煙燻華味鳥芝士卷選用產自日本九州的華味鳥,以藥草及多種植物長期發酵而成的飼料餵養,口感甘美,將雞肉刺身煙燻過後包裹着芝士條,入口鹹鮮美味雞肝雞肝入口濕潤軟腍一啲都唔乾Coffin Bay Oyster 澳洲哥芬灣生蠔,雖然體型較細,但口感爽脆,尤其裙邊部分,由於海水味濃配搭檸檬角或酸汁再加上蘿蔔蓉及蔥花味道就更鮮甜雞油渣炒枝豆枝豆用炸得非常酥脆的雞油渣炒過,鹹香惹味,佐酒一流雞全翼皮燒得香脆,雞肉仍然嫩滑免治雞肉棒免治雞肉混合雞軟骨燒至焦香,再淋日本醬油及蘸點埋日本生雞蛋,味道甘甜白鱔白鱔外皮烤得香脆,魚肉彈牙鮮甜,還保留了肉汁唔乾身雞胸軟骨雞胸軟骨連住些少雞肉,口感爽脆有嚼勁雞冠雞冠算是比較刁鑽部位,口感軟中帶脆雞下腿雞下腿非常厚肉,外皮燒得香脆,但仍保留肉汁,肉質軟嫩又唔乾豚肉蠔卷用豚肉包裹着蠔肉燒製,配搭上非常新穎,
沙律前菜

烏龍茶割燒酎/京姬柚子檸檬酒

煙燻華味鳥芝士卷

雞肝
雞肝入口濕潤軟腍一啲都唔乾

雞油渣炒枝豆
枝豆用炸得非常酥脆的雞油渣炒過,鹹香惹味,佐酒一流

雞全翼
皮燒得香脆,雞肉仍然嫩滑

白鱔
白鱔外皮烤得香脆,魚肉彈牙鮮甜,還保留了肉汁唔乾身

雞胸軟骨
雞胸軟骨連住些少雞肉,口感爽脆有嚼勁

雞冠
雞冠算是比較刁鑽部位,口感軟中帶脆

雞下腿
雞下腿非常厚肉,外皮燒得香脆,但仍保留肉汁,肉質軟嫩又唔乾

豚肉蠔卷
用豚肉包裹着蠔肉燒製,配搭上非常新穎,豚肉的脂香加上爆汁的蠔肉,味道超夾

厚揚
將豆腐表面炸至金黃香脆,但裡面仍然軟滑,再撒上木魚及蔥花非常蔥味

焦糖燒菠蘿
燒過的菠蘿更加香甜,再加上焦糖脆面就更加好味
2023-09-04
  • 焦糖燒菠蘿
  • 雞油渣炒枝豆
  • 煙燻華味鳥芝士卷
2023-09-20 35 瀏覽
呢間係我香港幾鍾意嘅燒鳥店,人多好熱鬧,野食又燒得好好,搭杯水果酒,十分寫意見到呢道雞油渣炒枝豆幾有趣,就點黎試試。鹹香十足,結合雞油香脆同埋枝豆嘅豆香豚肉鵪鶉蛋十分推薦,我本身就好鍾意食鵪鶉蛋,蛋味夠重,宜家配搭豚肉片,多咗份油脂香雞胸紫蘇葉我超鍾意,因為真係好嫩,冇印象中雞胸好柴嘅感覺,咬落有豐富肉汁,加上我本身就鍾意紫蘇葉獨有嘅香味白鱔都係必點之選,好爽脆彈牙,魚肉味又夠出最後燒菠蘿都係個人心水,燒過嘅菠蘿係非常非常甜同埋多汁,菠蘿肉好嫩,唔會好似放題店嗰d咁起渣個晚嘅串燒水平都令人滿意,雖然餐廳爆曬硼,但仲keep到上菜速度,呢點我都幾滿意

白鱔都係必點之選,好爽脆彈牙,魚肉味又夠出

2023-09-19 30 瀏覽
鳥鑫位於尖沙咀厚福街藍馬商業大廈高層主打日式串燒居酒屋當日基本滿座想嚟記得提前預訂座位野菜條用餐前會奉上沙葛以及椰菜沙律作為前菜;留意番野菜條需要以二人單位收費Coffin Bay Oyster澳洲哥芬灣生蠔肉質白嫩飽滿同時口感爽脆柔滑配搭酸汁或者檸檬以及蔥花同埋蘿蔔蓉可以襯托蠔肉鮮甜煙燻華味鳥芝士粒華味鳥採用特選專用飼料以及開放型雞舍飼育;雞肉刺身粉嫩柔軟經過煙燻口感以及味道近似煙三文魚配搭芝士粒鹹香濃郁雞油渣炒枝豆本身唔太鍾意枝豆結果配搭雞油渣爆炒超級惹味佐酒啱哂雞全翼居酒屋必點名物燒雞全翼絕對係所有香港人至愛雞下腿雞下腿肉質緊緻彈滑同時肉汁豐富鮮嫩加上雞皮金黃油潤勁正免治雞肉棒免治雞肉混合軟骨同時配搭日本生雞蛋黄可以豐富口感雞胸軟骨雞胸軟骨口感相較雞膝軟骨硬脆配搭雞肉嫩滑層次豐富雞肝雞肝質感醬細膩綿軟個人認為完全可以稱霸內臟排行榜首雞冠香港相對比較罕見出於好奇嘗試發現口感意外爽脆個人覺得值得挑戰吓豚肉蠔卷豚肉肉質軟嫩同時肥瘦相間創新配搭蠔肉飽滿爆漿超級驚喜白鱔白鱔肉質肥厚彈嫩同時膠原蛋白豐富海鮮愛好者必點厚揚豆腐經過油炸金黃酥脆同時水潤嫩滑簡單配搭蔥花以及木魚已經足夠焦糖燒菠蘿焦
鳥鑫位於尖沙咀厚福街藍馬商業大廈高層主打日式串燒居酒屋

厚揚

焦糖燒菠蘿
焦糖菠蘿酸甜清新甜度適中可以消膩減滯

京姬柚子檸檬酒/烏龍茶割燒酎
五百毫升京姬採用七個完熟柚子以及兩個檸檬百份百果汁釀製酒精度數較低非常適合淺酌;烏龍茶香配搭燒酎屬於清爽輕盈酒類
2023-09-04
$824.5 (晚餐)
  • 煙燻華味鳥芝士粒
  • 焦糖燒菠蘿
  • 京姬柚子檸檬酒
2023-09-18 18 瀏覽
同朋友好耐冇吹水 係尖沙咀搵咗間串燒店 可以飲下酒 慢慢傾下偈雞油渣炒枝豆 非常香口 鹹鹹香香 又唔油膩 亦唔會飽肚 送酒一流雞膝頭 燒到幾香 肉質亦唔會太結實 偏爽口沖繩苦瓜 面頭有啲櫻花蝦 食落都幾清新 口感爽脆 味道有驚喜豚肉荔枝捲 荔枝嘅果汁爆曬出嚟 包埋豚肉食味道一流月見雞肉軟骨棒 啖啖雞肉帶軟骨 爽脆口感 點埋橙紅色嘅日本蛋黃 非常邪惡仲有其他好嘢食 仲叫咗柚子雞肉串 燒雞腎串 同埋炒麵添又飽又抵食 仲可以慢慢坐 服務員態度又好親切 會每一道菜介紹

雞膝頭 燒到幾香 肉質亦唔會太結實 偏爽口

豚肉荔枝捲 荔枝嘅果汁爆曬出嚟 包埋豚肉食味道一流

仲有其他好嘢食 仲叫咗柚子雞肉串 燒雞腎串 同埋炒麵添

喺尖沙咀收工, 突然好想食串燒同埋飲下啤酒, 於是就沖咗上去一間喺厚福街嘅居酒屋。 未坐低已經聞到香噴噴嘅肉香味道, 二話不說,先叫杯嘢飲解渴一下。先嚟一杯薑汽水割燒酎, 薑汽水同埋燒酎嘅份量非常適中,酒味非常濃郁,入口清新。前菜: 新鮮嘅椰菜同埋蘿蔔條非常爽脆,冰涼透心,入口多汁再點住個麵豉醬嚟食,好醒胃。煙燻華味鳥芝士卷: 嫩滑嘅雞肉經過煙燻處理,散發出淡淡嘅煙燻香氣,與芝士的濃郁奶香相互融合。雞全翼:日式居酒屋料理當然唔少得叫燒雞翼,雞全翼上灑少少鹽花,外皮酥脆, 肉質仍然好鮮嫩,內裡多汁,非常鮮美 雞肝: 鍾意食內臟嘅朋友真係唔可以錯過, 重點係呢度嘅師傅好有心機,絕對不馬虎, 燒烤技巧了得, 雞肝口感鮮嫩,並且帶有濃郁的肝臟香氣。 鹽花適中,完全唔腥,絕對值得一試。 雞胸軟骨:雞胸軟骨部分,金黃酥脆, 好有口感,入口索索聲,雞油香味十足, 用嚟配搭酒精飲品,可以話係非常一流。雞柳柚子:嫩滑既雞柳搭配著柚子醬微辣嘅風味,帶來了一種清新既口感。 雞柳嫩滑的口感, 仍然保留肉汁,啖啖肉. 雞下腿:呢度啲雞肉串燒真係超高班, 所有雞肉都係燒到金黃色,肉質彈牙,外皮酥脆,而且仍然保留

雞下腿:呢度啲雞肉串燒真係超高班, 所有雞肉都係燒到金黃色,肉質彈牙,外皮酥脆,而且仍然保留好多肉汁, 鍾意食雞嘅朋友真係不容錯過。

白雞湯: 賣相非常吸引, 熱辣辣,湯底清澈透明,口感醇厚,帶有濃郁的雞肉風味。湯中還加入紫菜和蔥花,提升了湯的層次感和口感。

厚揚: 即係燒豆腐, 豆腐外皮燒到金黃色, 非常香口,豆腐香滑, 入口好有層次咁再加 蔥花喺面, 再配獨特燒汁配搭, 值得一試。

燒菠蘿:新鮮既菠蘿切成厚片,經過燒烤後,表面呈現出金黃色的焦糖化外皮。 入口仍然充滿住甜味和燒烤的香氣。 可以話係完美嘅甜品選擇。
2023-09-11 28 瀏覽
另一半鐘意食雞,今日就帶佢嚟鳥鑫試下佢地嘅雞串燒。我地被安排坐於吧臺,望住師傅燒👍 餐廳都幾full,想去嘅記得卜位🥹野菜條 $30沙葛椰菜,口感清脆,味道清甜,沾少少麵豉醬,不錯。煙燻華味鳥芝士卷 $68入口散發出濃郁的煙燻香味,鳥肉的鮮嫩與芝士的濃郁完美融合,令我回味無窮。雞尾(七里香)$38雞尾的外皮烤得金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁,七里香的香氣令人著迷😜雞肝 $38雞肝則是軟嫩滑爽,入口即化,散發著淡淡的肝香,令人愛不釋手。鵪鶉腿肉 $48鵪鶉腿肉則是肉質鮮嫩,帶有微微的甜味。日本銀杏 $32日本銀杏的酥脆口感與濃郁的銀杏味相得益彰。免治雞肉棒 $66免治雞肉棒的口感綿密細膩,沾上蛋黃汁,加添滑溜感。雞下腿 $58 雞中翼 $58外皮烤得香脆,內部肉質鮮嫩多汁,每一口都帶來滿滿的滿足感。白鱔 $68白鱔則是烤得酥脆,肉質鮮嫩多汁!鹿肉柳 $48未食過鹿肉,就叫了一串試吓,估唔到又幾好食,肉質軟腍,一啲都唔羶。燒菠蘿 $38燒菠蘿則是帶有淡淡的焦糖香氣,外層焦糖口感酥脆,果肉多汁。作為甜品,perfect!黑白啤 $78 烏龍茶割燒酎 $78黑白啤帶著濃厚的麥香和微苦的口感,與燒烤的風
野菜條 $30
沙葛椰菜,口感清脆,味道清甜,沾少少麵豉醬,不錯。
煙燻華味鳥芝士卷 $68
雞尾(七里香)$38
雞肝 $38

鵪鶉腿肉 $48
鵪鶉腿肉則是肉質鮮嫩,帶有微微的甜味。

日本銀杏 $32
日本銀杏的酥脆口感與濃郁的銀杏味相得益彰。
免治雞肉棒 $66
免治雞肉棒的口感綿密細膩,沾上蛋黃汁,加添滑溜感。
雞下腿 $58 雞中翼 $58
外皮烤得香脆,內部肉質鮮嫩多汁,每一口都帶來滿滿的滿足感。
白鱔 $68
白鱔則是烤得酥脆,肉質鮮嫩多汁!
鹿肉柳 $48
燒菠蘿 $38
黑白啤 $78 烏龍茶割燒酎 $78
黑白啤帶著濃厚的麥香和微苦的口感,與燒烤的風味相得益彰。而烏龍茶割燒酎則是清新爽口,能夠中和烤肉的油膩感。
2023-09-08 26 瀏覽
尖沙咀放工想食串燒,立即book 枱鳥鑫,已經係二訪了依然好滿意😋免治雞肉棒-自家製免自雞肉,嫩滑,唔會太碎,姐歡喜的口感-沾上日本新鮮蛋黃,滿滿的蛋白質雞油渣炒枝豆-姐食過最好味的枝豆!用左雞油渣同雞皮炒過,當你咬枝豆的時候會食到濃濃的雞香雞胸軟骨-爽脆的雞軟骨,仲有雞胸係中間,沾上胡椒柚子醬好惹味佐酒一流!雞柳柚子-十分十分嫩滑的雞肉,一啲都唔鞋口雞下腿-雞皮燒得金黃酥脆,雞腿肉超級juicy, 一咬啲雞汁出哂黎燒菠蘿-好清甜,燒得剛好,開胃雞全翼-雞皮燒到微焦,雞味濃郁,雞翼尖都好惹味!白雞湯-有驚喜,冇咩額外調味,簡單直接的濃雞湯銀雪魚-師傅燒功出色,魚皮香脆,但鱈魚肉好嫩滑,魚油滿滿青椒仔-有木魚絲係面,清新

免治雞肉棒
-自家製免自雞肉,嫩滑,唔會太碎,姐歡喜的口感
-沾上日本新鮮蛋黃,滿滿的蛋白質

雞柳柚子
-十分十分嫩滑的雞肉,一啲都唔鞋口

燒菠蘿
-好清甜,燒得剛好,開胃

雞全翼
-雞皮燒到微焦,雞味濃郁,雞翼尖都好惹味!

白雞湯
-有驚喜,冇咩額外調味,簡單直接的濃雞湯

銀雪魚
-師傅燒功出色,魚皮香脆,但鱈魚肉好嫩滑,魚油滿滿

青椒仔
-有木魚絲係面,清新

尖沙咀厚福街一向都係年青人嘅揾食熱點,因為依度選擇多,又夠集中👍係街嘅中間有一座叫藍馬嘅商業大廈,樓上有好多唔同嘅美食。呢間日式居酒屋就係其中一間推介,居酒屋好有氣氛,我地揀左坐係吧枱,我最鐘意可以望住廚師用心製作唔同嘅串燒,望住佢地專心嘅製作,食野都會食得開心好多😃我同朋友叫左兩款佐酒小食同十多款唔同嘅串燒:⭐️雞油渣炒枝豆$68⭐️煙燻華味鳥芝士粒$68🍢燒苦瓜 $38🍢雞下腿 $58🍢雞橫隔肌 $42🍢白金豚腩肉 $48🍢雞柳柚子 $38🍢燒雞肝 $38🍢雞胸軟骨 $38🍢免治雞肉棒 $66🍢燒雞子 $62🍢厚燒豆腐 $36🍍燒菠蘿 $30🍶薩摩芋(蕃薯)燒酎 $78(杯)🥃淺果蘋果甜酒 $65(杯)哩間居酒屋特別之處,喺啲串燒燒得啱啱好,肉汁keep到吾乾同味道調得好好味👍居酒屋除咗環境有氣氛之外,員工態度非常殷勤又有禮貌,同食客又有傾有講,所以我同朋友都好鍾意嚟呢間居酒屋食嘢😊

係街嘅中間有一座叫藍馬嘅商業大廈,樓上有好多唔同嘅美食。

我同朋友叫左兩款佐酒小食同十多款唔同嘅串燒:
🍢免治雞肉棒 $66
🍢燒雞子 $62
🍢厚燒豆腐 $36
🍍燒菠蘿 $30

🍶薩摩芋(蕃薯)燒酎 $78(杯)
🥃淺果蘋果甜酒 $65(杯)

2023-09-05
2023-09-06 24 瀏覽
今天和朋友相約在尖沙咀,我們選了串燒作為我們的晚餐,我們大概7點半到門口。暖暖的氣氛,如果是冬天就更舒服,夏天反而有點不習慣。不過裡面早已熱烘烘快滿座了呢。我們叫了野菜條,雞油渣炒枝豆,雞尾,雞心,雞心元,豚肉鵪鶉蛋,紫蘇雞柳,雞中翼,日本銀杏和白鱔。我個人想不到雞油渣炒枝豆這麼好吃,是一大驚喜,另外雞尾油脂十分香。豚肉鵪鶉蛋原來很夾!外燒得脆脆的,裡面滑又嫩。雞胸紫蘇葉很清新而且厚肉多汁~  銀杏我自己就沒吃得慣,怕苦,朋友覺得不錯。雞中翼味道夠,配上七味粉就更好吃。最後白鱔肉質新鮮彈牙,真的很滿足。 還有甜品叫了蜜糖燒菠蘿,完美作結!

2023-09-02 18 瀏覽
呢間日本餐廳 專食串燒食左唔少未食過既內臟添又比我想像中 好~開波熱個身食番個前菜先😆野菜條好清新!Coffin Bay Oyster生蠔真係好新鮮好正~涷酒要嗌定配串燒先~京姬柚子梅(杯)薑汽水割燒酎杯柚子梅好岩我心意,朋友果杯佢都話正~雞心元(心聢)、雞肝、雞胸紫蘇葉、牛舌、煙燻鹿兒島豬腩、雞下腿、雞子、雞冠、雞胸軟骨、平原雞提燈、日本銀杏、梅子茶漬飯、燒菠蘿~食左咁多肉臟,感覺幾特別既係,全部都無好濃烈既肉臟味,反而燒得火喉適中~味道唔錯雞肝幾特別,入口粉粉地既口感~ 牛舌好厚切,同平時食既有啲唔同,不感油膩或滯,幾好味~普通既雞胸肉亦都整得好食,唔會乾口~仲有好特別既部份,例如雞子、雞冠 、雞提燈呢到都食到~想講,個梅子茶漬飯甚得我心🤣,少少🤏酸酸地,浸住飯粒 好好味~甜品
呢間日本餐廳 專食串燒
食左唔少未食過既內臟添
又比我想像中 好~

開波熱個身
食番個前菜先😆

野菜條
好清新!
Coffin Bay Oyster
生蠔真係好新鮮好正~

涷酒要嗌定配串燒先~
京姬柚子梅(杯)
薑汽水割燒酎
杯柚子梅好岩我心意,朋友果杯佢都話正~

雞肝幾特別,入口粉粉地既口感~

牛舌好厚切,同平時食既有啲唔同,不感油膩或滯,幾好味~

普通既雞胸肉亦都整得好食,唔會乾口~

仲有好特別既部份,例如雞子、雞冠 、雞提燈呢到都食到~

甜品
2023-08-23
2023-08-30 20 瀏覽
鳥鑫首先喺清新爽口嘅野菜條,再飲杯暖暖嘅茶。煙燻華味鳥芝士卷精緻嘅煙燻華味鳥芝士卷係今晚嘅前菜,結合咗煙燻嘅雞肉味同芝士嘅濃郁,有創意又美味。雞油渣炒枝豆雞油渣炒枝豆菜色澤鮮豔,枝豆鹹味開胃,搭配著香氣四溢嘅雞油渣,令人食到停唔到。雞尾配七里香 & 雞肝 & 免治雞肉棒 & 雞下腿 & 雞中翼一系列嘅雞肉料理,都係以新鮮雞肉為主角,口感鮮嫩多汁,每一口都帶嚟十分嘅滿足感。無論是單吃定係搭配著調味料,都能品嚐到美味嘅雞肉風味。鹿肉柳 & 鵪鶉腿肉鹿肉柳肉質鮮嫩煙銀,帶著微妙嘅野味,而鵪鶉腿肉則是口感細嫩,啖啖肉。日本銀杏 & 白鱔日本銀杏同白鱔都係獨特的食材,口感豐富,特別鍾意熱辣辣嘅白鱔厚肉多汁。甜品燒菠蘿甜品燒菠蘿,表面一層微焦糖醬,酸中帶甜,令人回味無窮。黑白啤 & 烏龍茶割燒酎黑白啤色澤純黑,酒精度適中,令人感到舒適而不沉重。烏龍茶割燒酎係一種獨特嘅組合,茶香同酒香相互融合,味道清新,涼爽嘅口感特別適合夏日品味。
鳥鑫

首先喺清新爽口嘅野菜條,再飲杯暖暖嘅茶。

煙燻華味鳥芝士卷

鹿肉柳 & 鵪鶉腿肉

日本銀杏 & 白鱔

日本銀杏同白鱔都係獨特的食材,口感豐富,
特別鍾意熱辣辣嘅白鱔厚肉多汁。

甜品燒菠蘿

甜品燒菠蘿,表面一層微焦糖醬,酸中帶甜,令人回味無窮。

黑白啤 & 烏龍茶割燒酎

鳥鑫我和朋友來到了尖沙咀的「鳥鑫」,這是一家以日式燒烤菜式為主打的餐廳。首先,我們試了野菜條,口感清爽,味道鮮美。接下來是雞全翼、雞心和雞肝。這三道菜式都非常鮮美,肉質柔嫩,充滿了雞肉的鮮甜味道。雞全翼的外層烤製得酥脆,內裡肉質鮮嫩多汁,非常美味。而雞心和雞肝的質感更為細膩。免治雞肉棒是一道非常特別的菜式。這道菜式的口感嫩滑,肉質鮮美。煙燻鹿兒島豬腩是我們最喜歡的菜式之一。豬腩肉質鮮美,煙燻的香氣和豬肉的鮮甜完美融合,讓我們回味無窮。汁燒牛柳是這家餐廳的招牌菜之一。牛柳肉質鮮嫩多汁,外層烤製得酥脆,內裡肉質柔軟。汁燒醬汁的味道非常獨特,讓這道菜式更加豐富。煙燻華味鳥芝士卷是一道非常特別的菜式。華味鳥肉質鮮美,煙燻的香氣和芝士的鮮香完美融合,令人感到非常滿足和驚喜。白金豚腩肉是一道非常豐富的菜式。豬腩肉質鮮美,口感豐富,配上豐富的蔬菜和調味醬汁,讓這道菜式更加美味。雞下腿是一道非常特別的菜式。雞肉肉質鮮美,配上調味醬汁,讓這道菜式非常美味。日本銀杏是一道非常獨特的菜式。銀杏的味道非常清新,為整餐餐點增添了一份清新和美好。我們還點了果味汽酒(乳酸巨峰味)和淺澗梅酒這兩種飲品。果味汽酒爽口清
鳥鑫

首先,我們試了野菜條,口感清爽,味道鮮美。

我們還點了果味汽酒(乳酸巨峰味)和淺澗梅酒這兩種飲品。果味汽酒爽口清新,口感非常好,乳酸味道和巨峰的果香非常搭配。而淺澗梅酒則是一種非常經典的日本梅酒,口感細膩,帶有梅子的酸甜味道,非常適合搭配燒烤菜式。
2023-08-29 261 瀏覽
餐廳晚上好熱鬧🥳。‖ 雞油渣炒枝豆 ($68) ‖先來點伴酒前菜😙。豬油渣就吃過,雞油渣卻第一次吃。它口感不是脆的,相反是煙煙韌韌。味道帶點油脂味,不過調味過鹹。比較喜歡豬油渣😂。枝豆炒得香口。‖ 京姬柚子梅酒 ($65) ‖‖ 巨峰乳酸梳打 ($38) ‖柚子梅酒以杯子上,味道清新爽甜淳厚,好飲☺️。朋友的巨峰乳酸梳打夠大杯,酸甜醒胃爽口,同樣地正😋。‖ 白金豚腩肉 ($48/串) ‖賣相好讚😍,燒得好美,表面金黃香脆,帶點油光。熱辣辣,裡面肉嫩多汁,口感爽彈,豬腩味道甘香,好味😋。‖ 免治雞肉棒 ($66/串) ‖連蛋黃一併上,蛋黃好紅潤😍。雞肉棒燒得夠火喉,但裡面仍保留到肉汁。蘸點蛋黃吃,更帶鮮味。‖ 雞下腿 ($58/串) ‖同樣燒得好金黃香脆帶光澤😍,光是看就知好味。雞肉好嫩滑多汁,雞味香濃,讚😋。‖ 雞胸紫蘇葉 ($38/串) ‖雞肉的甘鮮配紫蘇葉的草香都幾夾。‖ 苦瓜 ($38/串) ‖苦瓜來自沖繩,微苦中帶甘鮮,配上粒粒櫻花蝦。‖ 白鱔 ($68/串) ‖經燒烤的白鱔,真的會把白鱔推向另一個層次的世界🥹。外面香脆可口,裡面肉質爽彈多汁,魚肉和油脂甘香四溢,好喜歡燒白鱔🤤☺️
餐廳晚上好熱鬧🥳。

‖ 雞油渣炒枝豆 ($68) ‖

先來點伴酒前菜😙。
枝豆炒得香口。

‖ 京姬柚子梅酒 ($65) ‖
‖ 巨峰乳酸梳打 ($38) ‖

柚子梅酒以杯子上,味道清新爽甜淳厚,好飲☺️。
朋友的巨峰乳酸梳打夠大杯,酸甜醒胃爽口,同樣地正😋。

‖ 白金豚腩肉 ($48/串) ‖

‖ 免治雞肉棒 ($66/串) ‖

‖ 雞下腿 ($58/串) ‖

‖ 雞胸紫蘇葉 ($38/串) ‖

雞肉的甘鮮配紫蘇葉的草香都幾夾。

‖ 苦瓜 ($38/串) ‖

苦瓜來自沖繩,微苦中帶甘鮮,配上粒粒櫻花蝦。

‖ 白鱔 ($68/串) ‖

經燒烤的白鱔,真的會把白鱔推向另一個層次的世界🥹。外面香脆可口,裡面肉質爽彈多汁,魚肉和油脂甘香四溢,好喜歡燒白鱔🤤☺️。

‖ 厚揚 ($36/串) ‖

裡面豆腐細滑,外面香口微脆,不錯。

‖ 燒菠蘿 ($38) ‖

最後點個燒菠蘿作結,酸酸甜甜😊。
2023-08-24 29 瀏覽
👉開放式居酒屋不僅有日本街頭風味,格局彷如回到日本似的。。。🇯🇵☝️一向鍾情新鮮用料、簡單烹調方法,先醃製再生燒的燒物,以串燒配搭,討好不少愛酒人士。。。🥰.擁有日式燒物料理賣相別緻,一碟碟開胃前菜觸發無限味蕾!!😊📌免治雞肉棒 $66 ~ 不失原本鮮嫩風味,肉質結實,油脂甚豐。📌雞柳柚子 $38 ~ 切成細塊,外脆內軟兼肥瘦適中,外皮脆脆,肉味香濃。🤩📌白鱔 $68 ~ 厚身味鮮,彈牙不韌,鹹香不乾,燒得出色。📌雞下腿 $58 ~ 生熟剛好夠脆口、脹卜卜表面惹味Juicy,食落煙韌又多汁。📌雞軟骨 $28 ~ 偏硬質感兩面起焦,咀嚼起來較細緻,啖啖軟滑多重質感。☝️小店採用簡單烹調,散發着陣陣炭香令食材加分,吃得惹味兼開懷,相約好友熱鬧一番,的確一派樂事 ‼️🏬 鳥鑫 (尖沙咀)🚦 尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈21樓
擁有日式燒物料理賣相別緻,一碟碟開胃前菜觸發無限味蕾!!😊

🏬 鳥鑫 (尖沙咀)
🚦 尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈21樓
2023-08-23 17 瀏覽
Budget $1500/2尖沙咀專食雞串燒嘅舖頭之前食過銅鑼灣分店好鍾意搬咗嚟九龍之後就決定幫襯下尖沙咀店-野菜條食重口味串燒之前一定要有嘅嘢生嘅蔬菜配上獨特醬汁食起上嚟好清爽-Coffin Bay Oyster係一個適合夏天嘅選擇唔會太厚實同埋大隻冇好重嘅鐵銹味係人都會鍾意嘅一款生蠔-雞心元(心腚)個人覺得有啲似牛柏葉,但係比牛柏葉冇咁chewy,佢個形狀會自動沾咗好多醬汁好入味-雞肝個人鍾意食豬膶但係雞肝冇佢咁滯同埋黐口就啱晒我啦-雞胸紫蘇葉本身雞胸比較難燒得出味道但係加咗紫蘇葉即時提升左層次-牛舌大大嚿超厚身牛舌一定要趁熱食,如果唔係就會冇咗個種牛肉香味-煙燻鹿兒島豬腩佢係類似厚身煙肉咁樣但係肥瘦適中完全係食到停唔到口-雞子估唔到呢度都食到內臟好有特色入口爆漿嘅感覺-平原雞提燈之前食過提燈,簡直覺得係一次過滿足左兩種感覺橙色波波一咬就會炸啲醬汁出嚟好似蛋黃醬咁樣另外嗰條帶就係超彈性有咬口兩樣一齊食,就係完美配搭-日本銀杏煙靭但係唔黐牙一陣輕輕嘅煙熏味
Budget $1500/2

係一個適合夏天嘅選擇
唔會太厚實同埋大隻
冇好重嘅鐵銹味
係人都會鍾意嘅一款生蠔

-雞心元(心腚)
好入味

本身雞胸比較難燒得出味道
但係加咗紫蘇葉即時提升左層次

-牛舌
大大嚿超厚身牛舌
一定要趁熱食,如果唔係就會冇咗個種牛肉香味

-煙燻鹿兒島豬腩

估唔到呢度都食到內臟
好有特色
入口爆漿嘅感覺

-平原雞提燈
之前食過提燈,簡直覺得係一次過滿足左兩種感覺
橙色波波一咬就會炸啲醬汁出嚟
好似蛋黃醬咁樣
另外嗰條帶就係超彈性有咬口
兩樣一齊食,就係完美配搭

-日本銀杏
煙靭但係唔黐牙