2016-10-17 735 瀏覽
店舖以街市為背景做裝修,有舊式街邊打邊爐風味,旁邊有個海鮮檔口,可以即點即滾即食先說湯底我們點的是原隻鮮雞湯底,面頭有一層厚厚黃色雞油,雖然很不健康,但說真的一啖雞湯就好似有一百係雞係咀度,真係想唱”雞,全部都係雞” 大蜆大蜆比五元還要大隻,係現場即點即上枱,大蜆非常新鮮,還會活生生噴水,原隻筒蠔一筒有五隻, 肉厚多汁, 筒蠔對比生蠔雖然無咁新鮮,但打邊爐食法,筒蠔可以吸收雞湯精華,咬一口蠔汁加雞湯混合一齊,簡直一絕本地牛肉比起美國肥牛,本人更喜愛食手切肥牛,手切牛肉雖然脂肪比較少,但咬落有勁,有濃濃既牛肉汁,滾一滾,大概七至八成熟,放入口仲有少少生嫩既口感
原隻雞湯湯底

原隻筒蠔

手切牛肉
本地牛肉

2016-10-15
10 分鐘 (堂食)
原隻雞湯湯底
手切牛肉
2016-10-16 986 瀏覽
好友話終於book到呢間邊爐,今晚可以帶我地去見識下!呢間火鍋店位於旺角登打士廣場,喺油麻地站A2出口出行7-8分鐘就到啦,因為呢個廣場有好多食肆,樓下等lift嘅人龍好長,如果唔想等,建議行2層樓梯上去好啲!因為我遲到,好友已經揸主意order左個湯底啦!係原隻雞花膠湯。我坐低一陣,個湯已經煲滾啦!wow! 一打開蓋陣香味撲曬出黎,原來入面有半隻雞(細煲)同好多花膠,非常足料!雞肉煲左咁耐都仲咁滑,而花膠大大塊好厚身,湯好濃厚好正!我地差唔多食曬啲湯料就叫店員幫我地加湯打邊爐啦!我打邊爐一定會食牛餐肉!見配料紙有西班牙黑毛豬午餐肉咁特別,仲要$78,我決定試下佢有幾巴閉!見到佢真身,又真係比市面買到個啲大份啲,可以見到絲絲肉絲,食落較有扎實口感,一啲都冇平價午餐肉嘅'霉'味,都值得一試!肥牛都係邊爐必食嘅!$78一份,紋理都幾靚,肥瘦適中,有牛味!我地每人食左一碟!不得不試嘅係呢度嘅海鮮!可以自己揀,好有大排檔同街坊風味!選擇都唔少,有象拔蚌、桶蠔、蜆、花甲、聖子、鮑魚、蝦等等!每隻都游緊水,好新鮮!我地試左海蝦、花甲、聖子同蜆,樣樣新鮮,同花膠湯底仲幾夾添!另外試左原粒帶子水餃,大
好友話終於book到呢間邊爐,今晚可以帶我地去見識下!

另外試左原粒帶子水餃,大大粒,仲有原粒帶子喺入面,一啲都唔hea。爆炸薑汁皮蛋貢丸都幾特別,可以一試!
呢餐朋友請,應該每人$300左右,靚湯靚料,絕對抵食!

2016-10-13 1451 瀏覽
一大班人幫個朋友慶祝生日,又係諗食乜好既時候,大個人也沒有甚麼意見,我靈機一觸,便想起了這間我半年前和另一班朋友吃過的花膠火鍋店!個人也頗為喜燒吃花膠,因為骨膠原對身很好,而用來煲湯更加可以令湯的濃度加了不止百倍,用花膠煲的湯飲入口會有膠膠既感覺,靚既花膠用很少便很有膠味,劣質的花膠則喝入口和普通湯沒分別,這是不能騙人的,而這間餐廳則讓我一試難忘。餐廳位於旺角最旺的地方,家樂商場的對面,所以十分方便,我們一行4人大約晚上7點到達,餐廳還未爆滿,但已經7-8成滿座了。餐廳的裝潢很特別,有點像街市的感覺,讓人有很親切的感覺,也不會太焗緊,四圍的客人也放心的大聲講大聲笑。醬料的選擇也是基本的,有辣椒,炸蒜,生蒜,蔥,客人可以按自己的需要添加。原隻鮮雞燉花膠湯 ($238) 10/10主菜- 花膠雞煲到達!雞湯非常濃,而花膠則非常多,4個人每人先「隊」了一碗花膠雞湯,每人也分到7-8塊,大家也很滿足,花膠有彈牙口感,而湯也膠味重,很鮮甜,絕對足料,飲完一碗,每人也再喝多一碗才感到足夠因為雞是原隻上,不是切件給我們頭頭尾尾的,所以有專人為我們拆肉,這很貼心呢而雞肉伴和花膠湯一起煮和喝,也不會感到

原隻鮮雞燉花膠湯 ($238) 10/10

主菜- 花膠雞煲到達!

而雞肉伴和花膠湯一起煮和喝,也不會感到「鞋」身,很嫩滑的口感,基本上喝了湯,吃了花膠和雞,已經飽肚了一大半了
由於有一整壺雞湯已經準備就緒,我們也可以很放心,放膽的喝完鍋上的花膠雞湯,才正式啓動打邊爐程序,正呀
手切安格斯 ($158) 9/10

由於各款牛的價錢也不是相差很多,我們決定直接點選最吸引的手切安格斯!

意料之外的非常大碟,牛的肉味十足,每一塊牛我們也只用10-12秒煮,剛剛熟便最juicy,絕對抵食!
甜栗米 ($35)
灸熱芝心丸 ($28)
鍵牌牛丸 ($28)
花膠鯪魚球 ($78)
芋絲 ($24)

其他火鍋配料價錢也不貴,和一般連鎖店差不多,但這裡的分量很足,牛丸爽口彈牛,有牛味,有牛根,絕對是手打牛丸才有的感覺,而花膠鯪魚球更是每一粒丸也混有2-3條的花膠,很創新的食法
鱔片 ($98)

鱔片$98一份,有大約10塊,每一塊也有一定的厚度,食落都幾新鮮,爽口度十足,是火鍋必點的一個項目!
除了一般的火鍋配料外,街市的佈局原來是有原因的,客人可以去「海鮮檔」選擇自己喜歡的食物,而且價錢也不貴,有西貢食海鮮的感覺,但價錢卻便宜了一大截!
龍蝦 ($238) 10/10

有多個食法可以選擇,包括火鍋食,熟食(炒),或是刺身

這個價錢真的很便宜,在香港某些街市四也要這個價錢,但這裡有專人為你處理,因為火鍋食我們感覺比較難拆殻,炒又好像平時也吃得到,所以最後選擇了刺身

龍蝦真的非常新鮮!送到枱的時候看見她還在郁動,龍蝦的眼望著我們,蝦身在舞動,同行的女友人也嘩聲四起!

食食下既時候,友人突然將刺身放落火鍋度「烚」,佢話試下熱食
原來熱食都幾好味,龍蝦肉熟完會比較爽口彈牙!成功地變佐一蝦二吃

而吃完龍蝦刺身,店員幫我們把龍蝦既頭、尾放入火鍋中,一來可以令湯鍋更鮮甜,二來可以煮熟淨下的龍蝦肉
紐西蘭蚌 ($48) 8/10

蚌$48有5隻,這個價錢,很難令我地抗拒,而意想不到我是真的超大隻,食落鮮甜多汁,絕對冇買錯!
另外我們再點了一些菜,和飲品,飲品$16一支,菜就大約$30,埋單$1400,每人夾$350,這個價錢有花膠,有湯飲,有龍蝦,有海鮮,絕對比去西貢食海鮮更抵,性價比更高!

要即刻再plan同朋友再來「飲湯」啦
2016-09-13
  • 龍蝦
  • 手切安格斯牛肉
2016-10-11 1441 瀏覽
每次行過登打士街,廣華對面就會見到鮮入圍煮個好大好大嘅招牌,背景係好似街市咁樣,而且用咗食字,都幾易入腦,睇open rice見到都好多笑笑嘅食評,但係一直冇機會去試(因為旺角登打士街真係好多人,多到我有啲驚行入去)。星期三約咗個好熟但係都幾耐冇見嘅小學同學食飯,佢又咁岩話想試吓呢間喎,終於的起心肝去呢個人滿為患嘅登打士街。鋪頭嘅位置係喺登打士廣場,因為同一幢樓有好多食肆,所以下面都好多人排隊,令本身已經人好多嘅登打士街更為擁擠,幾經辛苦,排左15分鐘終於入到𨋢啦。一入門口其實就已經見到鮮入圍煮佈置得好似一個街市,牆身用咗街市嘅工業泥牆,貼滿晒好多唔同種類嘅招紙,每一台嘅燈用咗好似去街市買蛋嘅時候嗰啲紅罩燈,座位都用咗大排檔格調,出面仲有一個大魚缸好似去街市買魚咁樣,用黑板寫滿每一樣材料嘅價錢,連加湯用嘅水壺都用左好80年代嘅舊式醫院會見到嗰啲。枱面已經放咗火鍋用嘅醬料,可以自己加想要既配料,到你煲到咁上下佢先會收走啲配料嘅,但係其實成個湯底好濃味道,根本就無需要用到啲醬料都好夠味。朋友來呢間野就係為咗時佢個原隻鮮雞燉花膠湯,我哋當然唔可以錯過啦,兩個人就叫咗個細嘅,都係$238 ,同
朋友來呢間野就係為咗時佢個原隻鮮雞燉花膠湯,我哋當然唔可以錯過啦,兩個人就叫咗個細嘅,都係$238 ,同一般喺出面叫個叫做有少少特色嘅湯底差唔多。
一上枱就見到個煲黃咁咁,原來係原隻雞出嚟嘅雞油,如果怕油嘅可以撥開先知畢啲湯飲,個湯比一般見到嘅雞湯杰啲creamy啲,呢度嘅侍應會過嚟幫你剪開成隻雞。個煲裏面除咗有一只雞之外,仲有好多都幾大塊幾厚嘅花膠,煲得越耐嘅話,個湯底會越Creamy,食咗好多豐富嘅骨膠原落肚。
侍應建議我哋食晒成隻雞同埋飲多啲湯先至開始打邊爐,佢哋會加番啲雞湯黎打邊爐嘅,其實兩個人食一隻雞都已經飽飽地架啦,最重要係啲雞有幾件我哋夾唔晒,放到臨走之前先發現佢,食落都仲係好滑,一啲都唔鞋,唔知係咪個骨膠原湯底不停打啲骨膠原落去😂花膠咬落夠厚肉,滑lulu咁樣,冇渣,因為夠份量,就算煲得來,都唔會溶晒,真才實料。
用得咁重了,自然湯味十足啦,飲到我唔想停,除咗有濃濃嘅雞味之外,個湯仲甜甜地,配埋奶白色充滿骨膠原嘅質感,飲多幾碗其實已經有飽肚感。

豆卜$30
估唔到一碟有咁多豆卜,豆卜索左d湯之後,味道更加配合,淡淡的豆香中和左都幾濃下嘅湯底,直覺感覺會清啲,冇咁飽,都話豆製品同湯底係最佳嘅配搭,但係食嘅時候真係要小心啲,因為都傻得幾多湯,好易辣親咀。

金菇菜$32
同樣都係好大碟嘅金菇菜,食落冇喳冇草青腥味,夠爽脆咬落颯颯聲。

美國雪花肥牛$78
朋友唔算好鍾意食肉,所以我哋叫咗平平哋嘅美國雪花肥牛,但係啲質素都OK喎,食落感覺唔肥,睇落啲雪花分布都幾平均,同埋都幾重牛油嘅味道,配埋啲雞味,層次好豐富,而且份量幾多,咬落啖啖肉,抵食。

芝心丸$28
芝心丸係我打邊爐嘅我既最愛,既然係我嘅最愛,我對佢嘅要求都幾高嫁,呢度嘅芝心丸勝在芝士夠多,咬落去唔會中空,芝士仲可以拉斯添,軟硬適中,出面嘅魚蛋皮就比一般食開嘅硬身少少,好彈牙。

紅薯粉$28
啲紅薯粉基本上淥5秒就已經變到透明,相當慳時間,咬落夠煙韌,亦都有吸到湯底既味道,飽肚得黎又夠健康,但係一定要用過厘裝住,如果唔係會散開,煲得耐嘅話會溶,好彩啲一款紅薯粉熟得夠快,時間掌控非常容易。

兩個人食咗$520到,飽到不得了,仲食淨咗少少野,下次唔使嗌咁多添呀。
2016-10-04
2016-10-10 1485 瀏覽
不知不覺,天氣轉涼,人的口味也隨之轉變。就如火鍋,大熱天時真的是請也不會碰,但在這個日金風送爽的天氣,感覺上吃此品也剛好是時候。探子回報這裡「鮮入圍煮」最新推出花膠火鍋,趁是日約了朋友,就一起來試試。餐牌選擇不少,但什麼也不用想,就要了最新推出的花膠雞煲,以熱鍋上檯,保證全程也滾熱燙的。先試花膠雞湯,雞香而濃郁,味道清甜,對辦。在裡面滾起的雞件,沒有蘸上任何醬油,仍香甜好吃。一大煲花膠,轉眼已給我們撿個清光。原因是焦點當然在花膠上,吃下去口感豐腴,沒有沾上了任何汁醬仍惹味。如果可以另加錢再加花膠,相信我們會不加思索的再追加。雞湯更湯底清甜,油味香口又毫不嗆了花膠的味道,大家互相映襯。舖面的花膠當是賣點,膠質豐富,味道濃厚,滋補養顏。最精彩的還是後加的薯粉,索盡湯底的清甜香及雞件的鮮味,爽滑好吃,結果最後是吃得煲底滴汁不餘才收手。南瓜和蘿蔔永遠是火鍋中常出現的配料。難得今天的湯底是美味佳餚,加入這些南瓜更是神來之筆。南瓜經濃湯精華餚製,的香濃總是讓人回味再三,加入另一款最愛的蘿蔔等火鍋料,溫暖的蘿蔔和南瓜是驅寒的最佳聖品,也我們十分讚賞!
2016-10-03
5 分鐘 (堂食)
2016-10-08 521 瀏覽
打邊爐最重要係咩?!唔係個爐,而係個湯底!呢間火鍋店真係好巴閉!難book到book左幾次先成功book到!今日終於可以試試佢啲招牌湯底!呢度有成十幾款特式湯底俾你揀,我地爭扎緊要濃厚原隻雞煲花膠湯定火焰雞煲蟹粉鍋。最尾我地揀左個雞花膠湯。揀左個湯底,我地再慢慢揀火鍋配料。選擇同花樣都好多!有豬、牛、羊、雞肉,仲有駝鳥肉同即劏田雞!丸類都有好多花款,我最愛芝心類,例如芝士流心牛丸、芝士獅子狗同芝士包心丸。蔬菜類亦有唔少選擇!自製完汁醬同order完配料,湯底就上枱啦!我地4個人所以叫左細煲,有半隻雞,湯呈鮮黃色,可見有好多雞同花膠嘅精華喺入面!店員首先將隻雞剪開,再蓋上煲蓋煲滾佢。店員指示湯滾之後我地可以飲啲湯同食左湯料先,然後再加湯打邊爐。等左一陣湯終於滾啦!打開蓋已經聞到好香!撈一撈湯底,見到有好多舊花膠,果然足料!湯頭好濃郁,濃濃雞味同花膠鮮味,花膠夠肥夠厚,充滿骨膠原,正!,飲完湯,配料都逐啲上枱啦!我地加返啲湯就開始打邊爐!首先係食左牛牛牛先!手切安格斯牛肉 $158。呢份牛牛夠新鮮夠滑,充滿牛味,like!個湯底咁正,必叫油炸鬼去吸吸湯汁黎食!油炸鬼比響鈴更正,因為佢落一落

飲完湯,配料都逐啲上枱啦!我地加返啲湯就開始打邊爐!

個湯底咁正,必叫油炸鬼去吸吸湯汁黎食!油炸鬼比響鈴更正,因為佢落一落湯,吸一吸湯汁,2-3秒拎出黎食,仲好香口好脆!
重點推介係佢地嘅海鮮,生生猛猛養喺魚缸入面,好似街市咁可以自己揀,保證新鮮!我地一致認為聖子好正!夠大隻夠鮮味夠彈牙!不得了!
其他配料都有中上質素,湯底好靚好足料,每人約$300埋單,都合理!會再黎!

2016-10-07 566 瀏覽
食極唔厭嘅花膠雞湯底 每次起碼飲四碗至夠海鮮檔即開海鮮無得輸 今次試咗花甲同鮑魚 都非常鮮其餘食物嘗算可以牛柏葉太硬 食得好辛苦 同埋每次叫牛肉都會係失望 由最貴嘅到平嘅都試過哂 全部一樣唔得
食極唔厭嘅花膠雞湯底 每次起碼飲四碗至夠

海鮮檔即開海鮮無得輸 今次試咗花甲同鮑魚 都非常鮮

其餘食物嘗算可以

花膠雞湯
2016-10-06
花膠雞湯
  • 花甲
2016-10-06 476 瀏覽
一班朋友聚會,知道9點要交枱。7點去到已立即點菜(不是任食),但打邊爐要食到好急真係好辛苦好趕,食到9點已十分盡力清啲野食,但待應不斷催,催到我連個咀都燙到了 (啲野食真係滾住咁黎食)。真的貼錢買難受,又貴又坐得唔舒,又無服務,啲人不斷黑你面,我們一行6人發誓永遠不會再來!今次每人$350。食到咁辛苦,趕頭趕命真係唔值囉!
2016-10-06
2016-10-01 2410 瀏覽
行左兩層樓梯後,一打開門就俾天花個d紅色街市賣魚燈所吸引,我覺得好有特色!呢間打邊爐餐廳正正活生生反映左香港既特色。餐廳用懷舊做主題,牆無油油,上面寫左曾灶財既大字,又貼埋懷舊海報、點菜紙、鐵膽水壺、樽裝汽水。但其實懷舊FEEL次餘,你又暗底感覺到佢設計意念既新穎。除左D點菜紙上既食物,大家仲可以去街市咁去魚檔選擇生猛海鮮好多選擇,有蝦、蜆、魚、蟶子等.......原隻鮮雞嫩花膠湯今晚我地黎既另一大重點就係呢個原隻雞燉花膠湯底,因為兩位年青既美女都要滋補下ma。個湯鮮甜無比,飲唔停口,而且花膠數目都多,每人都起碼5-7件。辣椒牛丸牛丸微辣都ok鮮豬肉眼根,係豬肉既邊位每條帶根,厚身得黎又爽口彈牙!魚蛋皮小籠包外形趣緻,但其實就係一粒包心魚蛋!手切牛肋骨肉一上黎,已經嘩嘩嘩,$188咁大盤靚牛肋骨肉真係超值。每件都雪花式,入口超濃牛味,個種油脂香在口中徘徊,實在頂瓜瓜!埋單$442每人,但足料湯底,超靚牛肉,都好開心!
除左D點菜紙上既食物,大家仲可以去街市咁去魚檔選擇生猛海鮮
好多選擇,有蝦、蜆、魚、蟶子等.......
原隻鮮雞嫩花膠湯
原隻鮮雞嫩花膠湯

辣椒牛丸
辣椒牛丸

牛丸微辣都ok
鮮豬肉眼根
鮮豬肉眼根,係豬肉既邊位每條帶根,厚身得黎又爽口彈牙!
小籠包魚蛋
魚蛋皮小籠包

外形趣緻,但其實就係一粒包心魚蛋!
手切牛肋骨肉

一上黎,已經嘩嘩嘩,$188咁大盤靚牛肋骨肉真係超值。
埋單$442每人,但足料湯底,超靚牛肉,都好開心!
2016-09-28
2016-09-28 2753 瀏覽
朋友仔生日飯,成班女仔,揀左呢間可以勁吸骨膠原o既打邊爐原隻鮮雞燉花膠湯 ($238)湯底有幾個選擇,我地諗都無諗就揀左呢個美顏之選 - 花膠雞湯 湯底係濃黃色,我諗用左好多隻雞去淆呢個湯底,店員仲幫我地將隻雞剪開,咁我地就可以易食d,一撈個湯,有好多花膠,真係好足料二話不說即刻試下個湯,本小姐係好怕飲味精湯,開頭我見佢個色咁濃,仲驚係加左味精,飲落先發覺係堅野,湯好重膠質同雞o既鮮甜味,我地每人好快已經忍唔住飲左2、3碗枱面其實一早已經放定一壺雞湯俾你refill番滿個湯預備打邊爐,加番o既湯係同本身個花膠雞湯底一模一樣架 呢個壺好懷舊好多年無見過啦掛住飲湯,差d唔記得要混醬,成盤上枱俾你慢慢溝混完醬我地就出去望下有咩海鮮揀啦,呢度裝修到成個街市咁,有好多款海鮮選擇,有水一路養住夠晒新鮮,價錢都唔算太貴紐西蘭蚌 ($48)最後我地揀左大大隻o既紐西蘭蚌,我地將佢煮到一開晒口就食,入面舊肉好大舊,鮮味十足鱔片 ($98)最鐘意打邊爐食鱔片,呢度o既鱔片厚度切得剛好,保持到口感又唔會太厚,起骨亦做得唔錯,食左幾舊都食唔到有細骨手切安格斯 ($158)打邊爐點少得食牛,姊妹生日一於叫好d,
朋友仔生日飯,成班女仔,揀左呢間可以勁吸骨膠原o既打邊爐
原隻鮮雞燉花膠湯 ($238)

呢個壺好懷舊好多年無見過啦
掛住飲湯,差d唔記得要混醬,成盤上枱俾你慢慢溝
紐西蘭蚌 ($48)

鱔片 ($98)

手切安格斯 ($158)

打邊爐點少得食牛,姊妹生日一於叫好d,說實在$158其實幾抵食,大大盤o既安格斯牛肉,雪花均勻,牛味十足,記得唔好煮太耐過老喔
黑柏葉 ($58)

好少見到有黑柏葉order,鐘意佢無用化學野漂白,食得健康好重要喔,黑柏葉口感比一般漂白左o既柏葉更為彈牙
芋絲 ($24),粟米 ($35),芝心丸 ($28),牛丸 ($28),花膠鯪魚球 ($78)
我地仲有叫左其他大路野食,全部質素都不錯

花膠鯪魚球呢個做法比較特別,鯪魚球幾彈牙唔係淋滋滋o個種,都食到有唔少花膠混係入面
呢個花膠之夜實在非常滿足,我地幾個女仔應該都吸收左唔少骨膠原啦~~ 唔知皮膚會唔會靚左呢~ 哈哈
2016-09-12
  • 原隻鮮雞燉花膠湯
在這個繁華的城市,各自有各自的忙碌,難得夾岩時間來個短聚,當然係要有好的野食來令到個聚會更難忘⋯⋯我同友人個自都好喜歡周圍搵好食的食店來消除疲勞的一天,今次我哋選擇咗火鍋,當我一走進間店時,感到好愕然,沒有華麗的裝潢,好有七八十年代的街頭感覺,今次我哋選擇濃厚雞煲花膠湯(半份),未食已經見到好多,好厚身的花膠,睇個賣相已經抵,再試個湯,一個字形容--正,入秋飲暖胃,滋潤仲有一樣值得推介就係,喜歡食牛的朋友但價錢合理,唔好錯過,佢就係美國雪花肥牛,好有牛味兼抵食(掛住食冇即食影相),相信我來過,但都會再次來,當然有好野梗係要開心分享(share)
,好有牛味兼抵食(掛住食冇即食影相
鮮雞燉花膠湯(半份)
美國雪花肥牛
2016-09-26
$260 (宵夜)
鮮雞燉花膠湯(半份)
美國雪花肥牛
2016-09-19 4398 瀏覽
這間餐廳在朋友圈中評價極高,每逄去過的朋友都大讚!有見及此,當然要去吃吃看!預約了一個星期才有幸來到,真的是有那麼好吃嗎?進到店來,已經全埸爆滿,十分誇張。先點了個 雞煲花膠湯底,這是食家糖不甩非常推介的,我們兩人點了一個小的,沒想到份量多得很!一整鍋的,還有半隻雞在裡面。湯底的顏色呈鮮黃色,難以形容這是吸收了多少雞肉的精華,這個黃色並不是色素!雞湯的濃度很高,有點兒黏黏的,是花膠煮久了,喝了一口雞湯,真的鮮甜無比,這個湯底非常濃郁,味道絕不是隨處能吃到!至少,這是我第一次吃到如此美味的雞湯。湯中的那半隻雞,並不是與湯一起煮的。想想也知道,煮久了的雞肉,大多數人都不願意吃。這個湯底的雞,是煮好才放進湯中,這樣雞肉就能保持嫩滑的質感。而這個無敵的湯底,不是隨便將雞和水放入煲中滾就能做到。其實它是用了很多時間和功夫做的。店員說,這個湯,是每天新鮮製作,由60隻雞拿來煮湯然後再煎,重覆不停的煮和煎,到最後,就得出了這個濃濃的黃色雞湯!做法類似市面上能吃到的濃湯雞煲翅。蟹子鮮蝦滑蝦滑很彈牙,和平常吃的蝦滑質素差不多,味道沒有非常特別,但蝦滑也是打邊爐必須的。手切牛肋骨肉份量很多,兩人分享一碟都

預約了一個星期才有幸來到,真的是有那麼好吃嗎?
進到店來,已經全埸爆滿,十分誇張。
一整鍋的,還有半隻雞在裡面。

雞湯的濃度很高,有點兒黏黏的,是花膠煮久了,

至少,這是我第一次吃到如此美味的雞湯。

蟹子鮮蝦滑
手切牛肋骨肉
份量很多,兩人分享一碟都不能完成。
喜歡吃手切牛,肉質和普通的雪花肥牛是不能相比較的。肉香更濃烈,口感也較佳。
新鮮鵝腸
這裡的鵝腸標榜新鮮,腸上黏附原本的肥膏。吃起上來油香滿溢,質感也很爽,值得一點!
2016-09-17 877 瀏覽
朋友介绍這間人氣店!花膠鷄湯好濃,飲完再加返鷄湯打邊爐,好正,只係花膠小小沙!貝類海鮮選擇多, 試咗龍蝦、花竹蝦、2種貝類、頂級肥牛(手切,有点厚)!飲品選擇也很多,整體很滿意!
  • 花甲
  • 花膠雞湯
  • 海鮮
2016-09-15 913 瀏覽
最近離開左香港去左成個星期旅行,異國美食食得多就開始思鄉想食返啲正宗港式嘢,特別係打邊爐,所以一返到香港第一日,我就捉左朋友衝左去最近很火紅的鮮入圍煮,一來為解思鄉之愁,二來想試試它家遠近馳名的濃厚原隻雞煲花膠湯底,補一補嘛!餐廳是位於旺角最熱鬧的中心地帶---登打士廣場,我們約7點15分上到二樓,放眼已幾近滿座,幸好我們已經訂座,但由於遲到,差點沒有位呢!餐廳的格調走港式大排檔feel    ,圓形的枱,紅彤的燈,感覺頗有節慶的感覺。最搞鬼是它設有即場切肉的counter,即場有專人切肉,確確實實的手切牛肉呢!另外,它亦設有海鮮專區,樣樣新鮮海鮮可以即場揀即場劏,除了有特色之餘,食客亦可以保證食材質素,鮮有火鍋店可以做到呢!我們一坐低叫急不及待請待應準備已經一早落頂嘅濃厚原隻雞煲花膠湯底,真係要講聲即場點分分鐘無嫁,book定先吖要!不需五分鐘,侍應便端上了一鍋充滿了濃濃膠質的奶黃色湯底,已經唔可以單用足料來形容,而是多料,根本是花膠跟雞與湯各佔一半,整隻雞上再由侍應剪開,保證唔會淨係得啲差嘅部位。當湯一滾,我們已急不及待盛滿滿的一碗。飲落果然是一碗養顏補湯,雞滑而香,花膠不是碎的而

我們一坐低叫急不及待請待應準備已經一早落頂嘅濃厚原隻雞煲花膠湯底,真係要講聲即場點分分鐘無嫁,book定先吖要!不需五分鐘,侍應便端上了一鍋充滿了濃濃膠質的奶黃色湯底,已經唔可以單用足料來形容,而是多料,根本是花膠跟雞與湯各佔一半,整隻雞上再由侍應剪開,保證唔會淨係得啲差嘅部位。當湯一滾,我們已急不及待盛滿滿的一碗。飲落果然是一碗養顏補湯,雞滑而香,花膠不是碎的而是厚厚的一大塊,湯更是精華所在,充滿了香醇的雞香味,甜到爆,未開始打邊爐時我們都已經喝了好幾碗,停不下來,果然是鎮店之寶!
濃厚原隻雞煲花膠湯底 (細)
我們點了滿桌的食物,基本上全皆是質素上佳,當中這碟手切頂級牛肋骨肉更是我和朋友至愛之選,鮮血紅色的牛肉放在湯中滾兩滾,食落充滿牛味之餘仲一啲都唔韌,配上靚湯底根本連醬油都唔洗加就已經好味到暈。
手切頂級牛肋骨肉
接下來的花竹蝦4隻共重6兩,賣1兩$30,一隻花竹蝦足比4隻普通海蝦,性價比高。而且每隻都是我揀的,生龍活虎,掉進鍋內還真有點兒殘忍呢!食落蝦味四溢,而且隻隻均有濃濃的蝦膏,教人如何不愛呢?
花竹蝦(6兩4隻)
還有花膠蟹粉蝦餃皇我從吃過,大大一粒有原隻鮮蝦,吃落有濃濃的蟹味,像極了蟹粉小籠包的味道,感覺新鮮又矜貴。因要$28一粒,一人食一粒淺嚐,都值得一試。
花膠蟹粉蝦餃皇
我們另點了蟹籽鮮蝦滑($78)、竹笙($68)、珊瑚蚌($108)及金針菇($32),各樣份量都好足。特別一讚是珊瑚蚌,份量夠多亦好新鮮,食落爽口,愛海鮮之人可以一試。
其他火鍋料
這兒真的是幾夜都有客,絡繹不絕,故當晚我們要入座後兩小時還枱,侍應準時走來要求還枱,差點沒來得及清理桌上食物便要走人,有點意猶未盡呢!~
題外話/補充資料: 另有加一服務費及人頭醬料費每位$10
2016-09-13
濃厚原隻雞煲花膠湯底 (細)
手切頂級牛肋骨肉
花竹蝦(6兩4隻)
花膠蟹粉蝦餃皇
其他火鍋料
  • 花竹蝦
  • 珊瑚蚌
2016-09-14 4152 瀏覽
琴晚有個朋友book左位話係旺角打邊爐,就帶左我去登打士廣場,入到間野,個環境好得意,好似去左迷離版街市度咁... 坐低左就有人招呼仲擺低醬料  之後就梗係睇有咩食啦  朋友仔話黎呢度梗係要食個皇牌原隻鮮雞墩花膠湯  一黎到見到好足料,個湯望落去都即刻想飲呀😋😋😋  加番熱我都好唔客氣咁夾左隻雞脾同花膠保下,個湯好正呀,好夠味,d花膠又淋,隻雞仲不得了,超級滑呀,平時係屋企d湯既雞肉係又硬又鞋,呢度個雞真係好好食呀,我自己不停encore🙊🙊我地4個人每人都飲左3-4碗👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻先再加湯打邊爐  surprise既係加既湯都係雞湯呀😋😋勁👍🏻👍🏻👍🏻 之後嗌既野食都好快黎到  呢個手切安格斯牛肉好正呀,再黎都要嗌呀,夠簿夠牛味又滑👍🏻👍🏻👍🏻  羊肉都好好味呀,唔會穌架👍🏻👍🏻👍🏻  呢度出面有個小海鮮檔可以出去揀完即係攞黎打,我個朋友揀左呢個花甲都好味呀,冇沙又夠鮮👍🏻👍🏻👍🏻  之後仲有好多未試過既火鍋料都好正好似個鮮豬肉眼根咁,平時邊有架😋😋😋口感一流,唔會un,仲要係爽tim呀,所以我都覺得好好味,應該係估佢唔到咁好味👍🏻👍🏻👍🏻 總括黎講成餐都好正,大
之後就梗係睇有咩食啦
朋友仔話黎呢度梗係要食個皇牌原隻鮮雞墩花膠湯
原隻鮮雞燉花膠
一黎到見到好足料,個湯望落去都即刻想飲呀😋😋😋
雞湯
安格斯牛肉
羊肉
羊肉都好好味呀,唔會穌架👍🏻👍🏻👍🏻
花甲
款款高質好味
之後仲有好多未試過既火鍋料都好正好似個鮮豬肉眼根咁,平時邊有架😋😋😋口感一流,唔會un,仲要係爽tim呀,所以我都覺得好好味,應該係估佢唔到咁好味👍🏻👍🏻👍🏻 總括黎講成餐都好正,大滿足呀😚😚 好彩我個朋友帶埋我黎咋✌🏻✌🏻✌🏻
2016-09-12
原隻鮮雞燉花膠