2024-01-02 31 瀏覽
辛苦搵來志在食,呢個12月實在好辛苦,咁食飯就唔好慳喇🤑成日經過海港城嘅鮨央泰,就同同事食豪啲,一人點一個$1780《皇Sumeragi》Omakase,補充因工作而流失嘅能量💪🏻►餐前湯蜆湯超!級!正!採用極為稀少珍貴嘅大和蜆,極至鮮甜,細細一碗全部係濃縮精華,感覺似飲滴雞精✨✨✨►先付3點岩手縣生蠔“令和之怪物”:爽口鮮甜醬油漬中拖羅:濃郁油脂香剝皮魚:剝皮魚肝醬香濃,用昆布包住食更有風味►刺身2點煙燻鰤魚: 配蔥、蘿蔔苗、自家製醬汁幾清新北海道水八爪魚:大大條見到都開心,醃製後口感軟淋,配wasabi同柚子胡椒就OK►燒物燒赤鯥魚:口感嫩滑,鍾意日本舞茸菇嘅獨特香氣►壽司8貫墨魚 / 白蝦 / 北寄貝 / 喜之次 / 赤身醬油漬 / 大拖羅 / 馬糞海膽 / 海鰻,全部正常發揮。個人最愛自北海道噴火灣嘅赤身醬油漬,味濃鮮甜🔥 北海道馬糞海膽,係口到爆發嗰種幸福,非常令人回味🤯►玉子燒右:傳統江湖前玉子燒,混合魚同蝦肉,口感似古早蛋糕左:用雞蛋、牛奶、忌廉整,加埋焦糖脆面好似食Crème Brûlée咁►湯以鮮甜魚湯作結,開心►甜品草莓紅豆大福賣相靚,好似一個著和服嘅美女咁嘻嘻價錢
辛苦搵來志在食,呢個12月實在好辛苦,咁食飯就唔好慳喇🤑

►餐前湯

►先付3點
岩手縣生蠔“令和之怪物”:爽口鮮甜

醬油漬中拖羅:濃郁油脂香
剝皮魚:剝皮魚肝醬香濃,用昆布包住食更有風味

刺身2點
煙燻鰤魚: 配蔥、蘿蔔苗、自家製醬汁幾清新

►燒物
燒赤鯥魚:口感嫩滑,鍾意日本舞茸菇嘅獨特香氣

壽司8貫

►玉子燒
右:傳統江湖前玉子燒,混合魚同蝦肉,口感似古早蛋糕

►湯
以鮮甜魚湯作結,開心

甜品
草莓紅豆大福賣相靚,好似一個著和服嘅美女咁嘻嘻

價錢嚟講少貴,環境清靜可以同同事好好傾吓計同食食食,係開心嘅。😋🥰
2024-01-01 28 瀏覽
今日同朋友嚟到位於尖沙咀嘅哩間日式廚師發辦餐廳。餐廳環境雅緻舒適,係日式木系裝潢,有呈四方形既吧台位置。店員好細心,會幫客人拎件褸去掛,亦經常添茶。餐牌~✨ 皇 Sumeragi Omakase $1780🔺餐前湯因為天氣凍,所以會準備餐前湯俾客人先暖一暖胃,非常貼心~🔸先付三點🔺令和之怪物🔺剝皮魚🔺赤身醬油漬來自岩手縣嘅令和之怪物,因為體型大,所以有怪物之稱,加少少檸檬汁就食得,質感清爽creamy,味道清甜。刺身有剝皮魚同赤身醬油漬,剝皮魚鮮甜,入面仲加左剝皮魚乾嘅醬,可以連埋下面嘅昆布一齊食;而赤身醬油漬鹹香鮮味。🔸刺身兩點刺身有獅魚及水八爪魚。厚切既獅魚經過稻草煙燻,帶有煙燻香氣,再加上洋蔥、蘿蔔,連埋底下嘅醬汁一齊食,味道鮮甜,口感豐富;北海道水八爪魚質感軟腍,旁邊有Wasabi及柚子胡椒。🔸燒物燒赤鯥味道鮮甜,肉質嫩滑,配上日本舞茸。🔸壽司八貫白蝦、北寄貝、池魚、金目鯛、中拖羅、大拖羅、海膽、海鰻白蝦用昆布醃製過,有昆布嘅味道混合白蝦嘅甜味,味道超鮮甜,非常好食;北寄貝鮮甜爽彈;池魚肉質綿軟,魚味濃郁;金目鯛味道鮮甜,肉質同樣軟腍。來自北海道噴火灣嘅拖羅,中拖羅魚味濃郁,油

餐牌~

✨ 皇 Sumeragi Omakase $1780
🔺餐前湯
因為天氣凍,所以會準備餐前湯俾客人先暖一暖胃,非常貼心~

🔸先付三點
🔺令和之怪物
🔺剝皮魚
🔺赤身醬油漬

🔸刺身兩點

🔸燒物
燒赤鯥味道鮮甜,肉質嫩滑,配上日本舞茸。

🔸壽司八貫
白蝦、北寄貝、池魚、金目鯛、中拖羅、大拖羅、海膽、海鰻

來自北海道噴火灣嘅拖羅,中拖羅魚味濃郁,油脂豐溢,入口半融;大拖羅係三層堆疊埋一齊,食落去更有口感,而且油脂超豐富,非常好食👍🏻

來自北海道既馬糞海膽味道超鮮甜,質感creamy,亦係好食推介👍🏻最後一件壽司係海鰻魚,上面淋上由海鰻魚骨熬製嘅醬汁,入口超級綿軟,食得出好鮮美,好好食👍🏻

🔸玉子燒
玉子燒有兩款,右邊嗰款用上魚肉、蝦肉,再用蜂蜜調味;左邊嗰款用雞蛋、牛奶、忌廉,面頭仲有一層焦糖,兩款都香甜好食。

🔸椀物
魚湯用魚骨熬製,入面加上蘿蔔蓉,質感濃稠,味道鮮甜。

🔸甜品
甜品係餐廳自家製嘅草莓紅豆大福,紅豆同草莓都味道香甜,為哩餐畫上一個完美嘅句號~

2024-01-01 23 瀏覽
今次去咗尖沙咀食omakase,呢間餐廳之前食過晚市嘅omakase都一直好回味,今次同朋友行街經過,順便試下lunch係咪都一樣咁高質。清雅 $680先付海老芋口感滑溜茶碗蒸茶碗蒸蛋味香濃,入口順滑,加上了松葉蟹肉,份外矜貴,底層仲年糕,口感層次更豐富。壽司10貫白蝦 • 用咗昆布醃漬,令鮮味更突出真鯛 • 油脂較少,口感柔中帶韌北寄貝 • 鮮甜爽脆池魚 • 肉質緊實爽口春子鯛 • 加咗柚子皮,令鮮味更突出深海池魚 • 入口魚油甘香細膩,肉質肥美赤身 • 經醬油醃漬,令肉質更緊緻細密中拖 • 入口即化,帶魚油香氣馬糞海膽 • 大塊厚肉,清甜鮮味海鰻 • 醬汁用海鰻骨熬製,灑上山椒粉提鮮玉子燒玉子燒有兩款,右邊以蝦漿、白身魚、雞蛋等製成,蛋味香濃,口感鬆軟。左邊以雞蛋、忌廉、牛奶等製成,上面有層焦糖脆脆。麵豉湯甜品栗子雪糕

清雅 $680
先付
海老芋口感滑溜

茶碗蒸

壽司10貫
白蝦 • 用咗昆布醃漬,令鮮味更突出
真鯛 • 油脂較少,口感柔中帶韌
北寄貝 • 鮮甜爽脆
池魚 • 肉質緊實爽口
春子鯛 • 加咗柚子皮,令鮮味更突出
深海池魚 • 入口魚油甘香細膩,肉質肥美
赤身 • 經醬油醃漬,令肉質更緊緻細密
中拖 • 入口即化,帶魚油香氣
馬糞海膽 • 大塊厚肉,清甜鮮味
海鰻 • 醬汁用海鰻骨熬製,灑上山椒粉提鮮

玉子燒

麵豉湯

甜品
栗子雪糕
這間位於尖沙咀海港城的鮨央泰是由東京米芝蓮一星餐廳「銀座いわ」創辦人岩央泰,和他的入室弟子金子司主理,主打江戶前風格的廚師發辦。餐廳設計以日式清寂感為主調,色調柔和,充滿空間感,刺身魚鮮堅持每日新鮮空運到港,想一嘗這源自日本的味道與技藝,一定要來。廚師發辦「皇」每位$ 1,780🦋餐前湯盛宴之前,先給客人暖一暖胃,感受到師傅對客人的一絲不苟。🔸先付三點🦋岩手縣令和怪物🦋剝皮魚🦋醬油漬赤身配芥末前菜已非常豐富吸引,首先有肥美爽脆的岩手縣令和怪物,接著是用昆布包住的剝皮魚刺身,配上剝皮魚肝醬,風味更突出,最後是醬油漬赤身,輕輕配上芥末,入口鮮甜無比。🔸刺身兩點🦋稻草煙薰鰤魚柔滑細嫩的鰤魚,經稻草煙薰過,多了一份獨特的煙薰香氣,配搭清甜的蘋果洋蔥蘿蔔豉油及辛辣的九条葱(くじょうねぎ),令整體層次更豐富,叫人心醉。🦋軟煮八爪魚這一道是餐廳的招牌料理,師傅先在食客面前撈起一條約半米長的八爪魚腳,再即席切片上菜。師傅先將其煮軟,再立刻冷凍,以一冷一熱的製法讓八爪魚肉身變得非常香軟嫩口,並配上蘿蔔再煮,令其入味,一道非常多功夫的美味菜式。🔸燒物🦋燒赤鯥:燒香的赤鯥仍然保持肉質軟嫩,加上日本舞茸菇,增

廚師發辦「皇」每位$ 1,780
🦋餐前湯
盛宴之前,先給客人暖一暖胃,感受到師傅對客人的一絲不苟。

🔸先付三點
🦋岩手縣令和怪物
🦋剝皮魚
🦋醬油漬赤身配芥末

🔸刺身兩點
🦋稻草煙薰鰤魚

🦋軟煮八爪魚

🔸燒物
🦋燒赤鯥:燒香的赤鯥仍然保持肉質軟嫩,加上日本舞茸菇,增添風味層次。

🔸壽司八貫
🦋白蝦:晶瑩剔透的白蝦,用昆布醃過,入口清香而帶點黏口感。
🦋北寄貝:火炙過的北寄貝,鮮味更出眾。
🦋池魚:光滑細嫩的魚肉,充滿鮮味。
🦋金目鯛:火炙過的金目鯛,逼出魚油,焦香的味道加上魚油的香氣,令人難忘。
🦋中拖羅 🦋大拖羅:來自北海道噴火灣的吞拿魚,脂香四溢,兩款風味各有千秋,亦令人再三回味。
🦋北海道馬糞:入口鮮甜大爆發,縈繞不散。
🦋海鰻:以海鰻骨煮成的鰻魚汁調味,令海鰻更上一層樓,同時帶來綿密的口感。

🔸玉子燒
一甜一鹹的玉子燒,甜的用雞蛋、忌廉、牛奶製成,表面加上一層焦糖像甜品,鹹的用魚肉、蝦肉、蜜糖製成,口感像蛋糕,兩者同樣吸引。

🔸椀物
加入蘿蔔蓉的麵豉湯,增添口感,帶來驚喜。

🔸甜品
自家製草莓大福,清甜解滯,為美宴劃上完美句號。

尖沙咀海港城呢間Sushi Hisayoshi (鮨央泰),由屢獲殊榮的壽司師傅 Hisayoshi Iwa 經營,用嘅係最新鮮時令嘅食材,體驗正宗江戶前風格。就連店面嘅設計都相當講究,由著名室內設計師 Junzo Irikado 精心設計用餐空間。餐廳背景已經令我好期待🤩 食物質素當然都係非常優質✨ 今次我地試嘅係 DINNER OMAKASE皇$1780 + 季節前菜追加 + 追加三品😋DINNER OMAKASE皇$1780先付三點及1.北海道軟煮水八爪魚配芥末及柚子胡椒2.岩手縣原隻生蠔-令和の怪物3.稻草煙燻鰤魚配自家製洋蔥醬油及蘿蔔苗,九条蔥、茗荷、芝麻4.刺身兩點青森縣大間赤身醬油漬吞拿魚(熟成十日)剝皮魚、剝皮魚肝醬配昆布,口感細嫩肥美,油脂豐腴。燒物燒赤鯥配舞茸菇,赤鯥魚身鮮甜,脂肪充足。菇嘅香味超濃郁。壽司-八貫1.真鯛2.大羅拖(熟成十四日)3.北寄貝4.金目鯛5.北海道三文魚子6.鹿兒島車海老7.北海道馬糞海膽8.醬燒海鰻八款壽司水準非常高,食材新鮮,調味精細。馬糞海膽濃厚甘甜,鮮甜甘香直接衝擊味蕾✨最後仲歎埋4款小食同甜品,好滿足啊🥰🧡焦糖布甸蛋🧡江户前玉子燒

DINNER OMAKASE皇$1780
先付三點及
1.北海道軟煮水八爪魚配芥末及柚子胡椒
2.岩手縣原隻生蠔-令和の怪物

4.刺身兩點
青森縣大間赤身醬油漬吞拿魚(熟成十日)
剝皮魚、剝皮魚肝醬配昆布,口感細嫩肥美,油脂豐腴。

燒物
燒赤鯥配舞茸菇,赤鯥魚身鮮甜,脂肪充足。菇嘅香味超濃郁。

壽司-八貫
1.真鯛
2.大羅拖(熟成十四日)
3.北寄貝

🧡焦糖布甸蛋
🧡江户前玉子燒
🧡魚湯
🧡草莓紅豆大福

由屢獲殊榮的壽司師傅擁有並經營 , 今日去開TST當然要去潮聖一下,中午時候已經有OMAKASE,$880一位。先付方面:海老芋頭、松葉蟹肉茶碗蒸配日本年糕、真鯛刺身配蘋果、蘿蔔、洋蔥蓉以及北海道帆立貝磯邊燒。四款都令人大開眼界,滿足左我對美食既慾望 ! 茶碗蒸好滑,蟹肉鮮甜,真鯛刺身甜美厚肉。壽司有十貫:1.深海池魚2.池魚3.青森大間赤身醬油漬吞拿魚(熟成十日)4.大拖羅(熟成十四日)5.金目鯛6.北寄貝7.三文魚子8.北海道馬糞海膽9.鹿兒島車海老10.醬燒海鰻全部用料上乘,而且逐件逐件因應我地進餐既速度去上,望住師傅既手藝同樣令人注目。推薦鹿兒島車海老,肥美得過份,仲長我既手指添! 最後仲有一碗迷你丼飯,今日品嚐既係拖羅丼飯,啖啖奢華,入口好綿密,再加上一球栗子味雪糕,真係令我食得相當滿意!

壽司有十貫:
1.深海池魚
2.池魚
3.青森大間赤身醬油漬吞拿魚(熟成十日)
4.大拖羅(熟成十四日)
5.金目鯛
6.北寄貝
7.三文魚子
8.北海道馬糞海膽
9.鹿兒島車海老
10.醬燒海鰻

2023-12-19 410 瀏覽
同朋友預祝聖誕節,緊係要食得滿足啲啦🥰呢間成日經過海港城都想食㗎喇🤭,今日終於有機會食佢~我地揀咗《皇Sumeragi》呢個餐 $1780師傅係前菜>壽司>刺身>壽司 交替穿插~餐前有蜆湯,加入柚子皮,味道好清新💠先付3點🔸️來自岩手県嘅生蠔“令和之怪物”,配少少檸汁食,海水味好重,有大海嘅味道~蠔身爽口而且鮮甜🔸️剝皮魚配剝皮魚乾,整份用昆布包住食🔸️醬油漬拖羅,魚味超甘香濃郁💠刺身2點🔸️煙燻鰤魚 配自家製蔥、醬油、蘿蔔蓉鰤魚肥美有口感,蘿蔔蓉&醬汁好甜好撘配,突顯鮮味🔸️北海道八爪魚 配wasabi&柚子胡椒口感紮實,醃製後好林身,醬油好入味💠燒物燒赤鯥魚 配日本舞茸菇赤鯥魚肉新鮮嫩滑,舞茸菇好清香💠壽司8貫🔸️墨魚,好黏口彈牙🔸️北寄貝,口感爽脆🔸️白蝦,鮮甜腍口🔸️喜之次,炙燒過後有煙燻嘅咸香🔸️赤身醬油漬,來自北海道噴火灣,厚切口感豐富,魚肉林身唔腥,好有驚喜🔸️大拖羅,油脂甘香豐腴,入口即溶不過有筋🔸️北海道馬糞海膽,雪糕般嘅口感同幸福感,份量多又鮮甜🔸️海鰻,好林身入口即溶化,一條骨都無,最尾食件温熱嘅壽司好暖胃💠玉子燒右:傳統嘅江湖前玉子燒,有蝦肉喺入面左:蛋&忌廉製造,面層有焦糖脆💠湯魚湯充
同朋友預祝聖誕節,緊係要食得滿足啲啦🥰
呢間成日經過海港城都想食㗎喇🤭,今日終於有機會食佢~

我地揀咗《皇Sumeragi》呢個餐 $1780
師傅係前菜>壽司刺身壽司 交替穿插~

餐前有蜆湯,加入柚子皮,味道好清新

💠先付3點

🔸️剝皮魚配剝皮魚乾,整份用昆布包住食
🔸️醬油漬拖羅,魚味超甘香濃郁

💠刺身2點

🔸️煙燻鰤魚 配自家製蔥、醬油、蘿蔔蓉
鰤魚肥美有口感,蘿蔔蓉&醬汁好甜好撘配,突顯鮮味

🔸️北海道八爪魚 配wasabi&柚子胡椒
口感紮實,醃製後好林身,醬油好入味

💠燒物

燒赤鯥魚 配日本舞茸菇
赤鯥魚肉新鮮嫩滑,舞茸菇好清香

💠壽司8貫
🔸️墨魚,好黏口彈牙

🔸️北寄貝,口感爽脆
🔸️白蝦,鮮甜腍口
🔸️喜之次,炙燒過後有煙燻嘅咸香

🔸️大拖羅,油脂甘香豐腴,入口即溶不過有筋

🔸️北海道馬糞海膽,雪糕般嘅口感同幸福感,份量多又鮮甜

💠玉子燒
右:傳統嘅江湖前玉子燒,有蝦肉喺入面
左:蛋&忌廉製造,面層有焦糖脆

💠湯
魚湯充滿魚嘅鮮甜,蘿蔔蓉滿滿好有口感

💠甜品
草莓紅豆大福
2023-12-19
$2000 (晚餐)
最近聖誕去咗銀座米芝蓮星級食府體驗一下omakase🍣壽司師傅屢獲殊榮,以最新鮮嘅時令食材為菜式,最令我期待🤟🏻今晚品嚐 OMAKASE皇$1780 ,另加季節前菜同追加三$480先品嚐先付三點🤤北海道軟煮水八爪魚配芥末及柚子胡椒,口感嫩滑,配合柚子胡椒帶點清新令和の怪物,岩手縣原隻生蠔,肥美鮮甜稻草煙燻鰤魚配自家製洋蔥醬油及蘿蔔苗、九条蔥、茗荷、芝麻另外刺身兩點絕對值回票價☺️青森縣大間赤身醬油漬吞拿魚,熟成十日,鮮嫩細膩剝皮魚、剝皮魚肝醬配昆布,係另一番享受燒物都有驚喜,燒赤鯥配舞茸菇,鮮甜細嫩、魚脂豐盈😜壽司八貫,分別有真鯛、大羅拖、北寄貝、金目鯛、北海道三文魚子、鹿兒島車海老、北海道馬糞海膽、醬燒海鰻其中大羅拖脂肪分佈好像雪花般,富天然魚油脂甘香,入口即溶馬糞海膽味道最濃郁,鹹鮮味較重最後以豐富甜點作結😉焦糖布甸蛋、江户前玉子燒、魚湯、草莓紅豆大福每款各有特色同口感,其中最喜歡草莓紅豆大福不妨去同朋友去享受一下omakase嘅完美日本用餐體驗🍣
最近聖誕去咗銀座米芝蓮星級食府體驗一下omakase🍣
壽司師傅屢獲殊榮,以最新鮮嘅時令食材為菜式,最令我期待🤟🏻

先品嚐先付三點🤤
令和の怪物,岩手縣原隻生蠔,肥美鮮甜

稻草煙燻鰤魚配自家製洋蔥醬油及蘿蔔苗、九条蔥、茗荷、芝麻

另外刺身兩點絕對值回票價☺️
青森縣大間赤身醬油漬吞拿魚,熟成十日,鮮嫩細膩
剝皮魚、剝皮魚肝醬配昆布,係另一番享受

燒物都有驚喜,燒赤鯥配舞茸菇,鮮甜細嫩、魚脂豐盈😜

其中大羅拖脂肪分佈好像雪花般,富天然魚油脂甘香,入口即溶
馬糞海膽味道最濃郁,鹹鮮味較重

最後以豐富甜點作結😉

焦糖布甸蛋、江户前玉子燒、魚湯、草莓紅豆大福
每款各有特色同口感,其中最喜歡草莓紅豆大福

不妨去同朋友去享受一下omakase嘅完美日本用餐體驗🍣
2023-12-18 20 瀏覽
跟好姊妹在海港城shopping完找到一間不錯的日本料理午餐點了lunch Omakase「清雅」❤️超特別的前菜 海老芋 來自日本的芋頭茶碗蒸非常特別 除了有長腳蟹肉內裏乾坤 裏面還有日本年糕 超有咬口🤤🤤🤤壽司都非常新鮮,包括真鯛、北寄貝、池魚春子鯛、中拖羅、車海老北海道三文魚籽、北海道海膽、海鰻而海鰻壽司最為吸引上面的鰻魚汁都是由鰻魚的骨熬出來骨膠原十足兩款甜甜玉子都係很喜歡然後還有湯品和栗子雪糕
跟好姊妹在海港城shopping完
找到一間不錯的日本料理午餐

點了lunch Omakase「清雅」❤️

超特別的前菜 海老芋 來自日本的芋頭

茶碗蒸非常特別 除了有長腳蟹肉

內裏乾坤 裏面還有日本年糕 超有咬口🤤🤤🤤
壽司都非常新鮮,包括

真鯛、北寄貝、池魚
春子鯛、中拖羅、車海老
北海道三文魚籽、北海道海膽、海鰻
而海鰻壽司最為吸引
上面的鰻魚汁都是由鰻魚的骨熬出來
骨膠原十足
兩款甜甜玉子都係很喜歡

然後還有湯品和栗子雪糕

2023-12-16 27 瀏覽
同老公拍拖去海港城嘆個優質Omakase 午餐,再去shopping ,日系裝修,地利位置便利,記得bookmark 呀~昼お任せLUNCH OMAKASE $680 Appetizer - 1 kind先付 一點:海腦芋·柚子皮:當造的芋頭,軟綿綿滲出柚子的香氣。Chawanmushi.茶碗蒸,松葉蟹: 滑滑的茶碗蒸,有一隻松葉蟹鉗,底部有年糕增加口感。🍣壽司十貫真鯛魚北極貝,炙燒過特別鮮香白蝦春子鯛,用蛋黃醋掩製一晚來自青森大間的赤身醬油漬 中拖羅,入口即化小鳍(Kohada) ,編織成藝術品般海膽 玉子兩款,餐廳細心的準備兩款玉子,一款用蝦殼做的,入口出奇濕潤鬆化帶點海鮮味。另一款像甜點的crème brûlée 。麵豉湯甜點栗子粒雪糕,好高質,有粒粒栗子。好享受這頓午餐,性質比高,另設私人包廂的廚師Bar ,聖誕節同朋友聚餐既好選擇。

昼お任せ
LUNCH OMAKASE $680

Appetizer - 1 kind
先付 一點:
海腦芋·柚子皮:當造的芋頭,軟綿綿滲出柚子的香氣。

Chawanmushi.

🍣壽司十貫
真鯛魚
北極貝,炙燒過特別鮮香
白蝦
春子鯛,用蛋黃醋掩製一晚
來自青森大間的赤身醬油漬
中拖羅,入口即化
小鳍(Kohada) ,編織成藝術品般
海膽

麵豉湯

甜點
栗子粒雪糕,好高質,有粒粒栗子。

尖沙咀海港城附近的一間美味Omakase,環境清幽雅緻,以日式木材的裝潢貫穿整間餐廳,「啊媽家姐」吧台的設計就是可以面對著廚師,一邊用餐一邊享受著烹調的美妙時光。與友人品享了午市的廚師發板,是次的清雅 pure elegance 以日本當地的食材製成,當天的餐點包括:前菜 海老芋小小的前菜是柔軟帶口感的粉粉海老芋,顏色帶白及尾段的獨特海老芋清香,作為整個餐點的最佳開場。長腳蟹茶碗蒸沒想到茶碗蒸的底層居然有年糕,軟滑棉棉的Q陣口感,配合以拆肉香甜的長腳蟹,讓人覺得幸福。握壽司 十貫:每一份食材也帶來鮮甜味美的味道,為喜歡日本刺身壽司的客人帶來一道接一道的驚喜🫶🏻 當中最印象深刻的海鰻,用海鰻骨頭熬製出來的醬汁配合出天衣無縫的海鰻鮮甜味道。真鯛北寄貝池魚春子釣吞拿魚中拖羅車海老北海道海膽海鰻栗子雪糕除了蛋糕,美味的甜點還有我最愛的栗子🌰製作而成的冰涼雪糕,以香滑滋味作為這餐飯的完美尾聲🥰

前菜 海老芋

北海道海膽
海鰻

栗子雪糕
2023-12-02
5 分鐘 (堂食)
  • 栗子雪糕
2023-12-15 24 瀏覽
今日要食好啲😻去左Sushi Hisayoshi 以最新鮮的時令食材慶祝正宗的江戶前風格omakase 體驗。餐廳環境設計好精緻,用餐時可以盡情享受高級omakase 體驗同埋像置身日本的待客之道。🍣DINNER OMAKASE皇$1780 + 季節前菜追加 + 追加三品480🌟北海道軟煮水八爪魚配芥末及柚子胡椒🌟岩手縣原隻生蠔-令和の怪物🌟稻草煙燻鰤魚配自家製洋蔥醬油及蘿蔔苗,九条蔥,茗荷,芝麻🌟刺身兩點青森縣大間赤身醬油漬吞拿魚(熟成十日)剝皮魚、剝皮魚肝醬配昆布🌟燒物燒赤鯥配舞茸菇🍣壽司-八貫1.真鯛2.大羅拖(熟成十四日)3.北寄貝4.金目鯛5.北海道三文魚子6.鹿兒島車海老7.北海道馬糞海膽8.醬燒海鰻-焦糖布甸蛋-江户前玉子燒-魚湯-草莓紅豆大福整體食材好新鮮,時令當造食材令我好驚喜🫂師傅在每一款菜式都加上詳細嘅解釋,令到每一道菜色添上一點色彩❣️最喜歡嘅菜式當然是大拖羅🍣肥美,Juicy,入口即溶令到倍感滿足😌

🌟北海道軟煮水八爪魚配芥末及柚子胡椒
🌟岩手縣原隻生蠔-令和の怪物
🌟稻草煙燻鰤魚配自家製洋蔥醬油及蘿蔔苗,九条蔥,茗荷,芝麻

🌟刺身兩點
青森縣大間赤身醬油漬吞拿魚(熟成十日)
剝皮魚、剝皮魚肝醬配昆布

🌟燒物
燒赤鯥配舞茸菇

🍣壽司-八貫
1.真鯛
2.大羅拖(熟成十四日)
3.北寄貝

-焦糖布甸蛋
-江户前玉子燒
-魚湯
-草莓紅豆大福

前幾日夜晚放工就約咗閨蜜食飯,揀咗去食呢間omakase✨💖前菜|岩手縣生蠔|🦪巨型size🤣加少少檸檬汁已經好好食🤤|大王蜆湯|稻草煙燻獅魚|配九條蔥~味道濃郁😚💖刺身|北海道水八爪魚|🐙呢個真係重頭戲!!!好大條啊🤩手臂咁長,配柚子胡椒、或者wasabi都正💓💓|剝皮魚|都係第一次食,好特別🥰配埋肝醬、昆布口感好豐富😍醬油漬中拖羅,呢個都幾正🫶🏻💖壽司8貫|墨魚、北寄貝、喜知次、車海老、大拖羅 、小肌、海膽、海鰻|💓最鐘意大拖羅同海膽😍真係海膽fans 必試😚 車海老味道鮮甜~肉質彈牙😝💖燒物|燒赤鯥|以日本舞茸為醬汁,好match☺️|玉子燒|一共有兩款,比較鍾意表面有焦糖個款,好似甜品🍮💖昆布魚湯💖甜品|士多啤梨大福|賣相好可愛又唔會死甜🤣Set🌟皇~$1780/1
前幾日夜晚放工就約咗閨蜜食飯,揀咗去食呢間omakase✨

💖前菜
|岩手縣生蠔|🦪巨型size🤣加少少檸檬汁已經好好食🤤
|大王蜆湯|稻草煙燻獅魚|配九條蔥~味道濃郁😚

💖刺身

💖壽司8貫
|墨魚、北寄貝、喜知次、車海老、
大拖羅 、小肌、海膽、海鰻|

💖燒物
|燒赤鯥|以日本舞茸為醬汁,好match☺️
|玉子燒|一共有兩款,比較鍾意表面有焦糖個款,好似甜品🍮
💖昆布魚湯
💖甜品
|士多啤梨大福|賣相好可愛又唔會死甜🤣

Set🌟皇~$1780/1
  • 北海道水八爪魚
  • 岩手縣生蠔
2023-12-15 22 瀏覽
尖沙嘴想食高級日本料理Omakase🇯🇵😋一定要來呢間位於海港城既出名高質日本🇯🇵餐廳🍴———鮨。特別的餐廳名字,帶有獨特的日本風格及味道👅呢度既omakase 超級火熱🔥 想食好野都唔係咁容易,每天午市和晚市時段都必須預約啊,好在我們預早訂位,午市時段serve的人數不多,都已經爆曬棚,真係認證受歡迎啊👏🏻Lunch set 有好幾款選擇,第一次試呢款lunch omakase 風花($880位),配有一位專屬的壽司師父照顧我們每一口江戶前壽司🍣邊食邊介紹邊表演刀法,認證有睇頭👀👅🔅Appetizer~~~1 kind 海老芋頭,入口即溶的芋頭,感受著嘴裡慢慢融化,讓人一開始就被陶醉了。🔅chawanmushi茶碗蒸是第二道,好吃的松葉蟹肉和蒸蛋的結合是不可言喻的般配,沒想到吃到底居然有非一般驚喜,發現一口煙韌黏稠的年糕,絕對是錦上添花😋🔅sashimi ~~~2 kinds紫菜網燒🔥帶子,超大顆不是講笑,包著紫菜一口吃下就是經典的吃法,滿足萬分。左口魚刺身,味道👅十分清新特別,原來內有蘋果🍎洋蔥🧅蘿蔔肉,再配上獨有酸汁,真係夾雜多重的味道同口感啊。🔅sushi~~~10 kinds

🔅Appetizer~~~1 kind

車海老壽司
北海道三文魚籽軍艦
小肌壽司
海膽軍艦
沒有重複每一款都可以試,新鮮的食材,壽司師傅一款一款的親自介紹,融合著師傅日本的生活回憶,每一口的壽司,彷彿吃到日本各個地方人情味既生活味道,吃壽司品生活,猶如我有壽司也能聽故事,這就是吃omakase 難能可貴的感覺

🔅mini donburi
吞拿魚蓉為主角的迷你丼,配搭著蔥花,醃製蘿蔔碎,芥末,嘴裡嚼著細細的品嚐。

🔅tamago
看似蛋糕的玉子燒🔥還有兩個款式,味道夾雜著魚肉,蝦肉,蜂蜜,雞蛋等等,口感跟蛋糕類似,也是特別的體驗。

🔅soup
吃完這麼多款的日式料理,喝上一碗熱騰騰的miso soup, 讓胃暖和起來。

🔅dessert
最後一定要吃甜品的,好特別的栗子🌰雪糕,讓整頓午餐劃上滿足的符號🥰

順帶一提這裡的服務確實好,服務到位,經常為我們倒茶,如果感覺涼還提供披肩,超貼心的。這裡的omakase,吃的是美食,是環境,是服務,是日本料理的精髓❤️小柔的絕對推薦❤️❤️❤️
2023-11-30
5 分鐘 (堂食)
2023-12-14 17 瀏覽
襯就聖誕,約咗好姊妹出嚟提早慶祝成日各有各忙,咁難相見食餐飯,而且我地講咗好耐要一齊去日本都未成事,唯有食餐由日藉師傅主理嘅omakase啦!揀咗銀座米芝蓮星級食府Sushi Hisayoshi!由屢獲殊榮的壽司師傅 Hisayoshi Iwa 擁有並經營!裝修用上江戶前風格,精緻和風~食物就用上最新鮮嘅時令食材,未食已經好期待!《 LUNCH OMAKASE風花 $880 》幾多野食,仲要有10件壽司,抵食!先付- 海老芋頭松葉蟹肉茶碗蒸配日本年糕 - 香甜煙韌~真鯛刺身配蘋果、蘿蔔、洋蔥蓉 - 多入清新感~北海道帆立貝磯邊燒 - 鮮嫩味甜~「 壽司 - 十貫 」 1.深海池魚2.池魚3.青森大間赤身醬油漬吞拿魚(熟成十日)4.大拖羅(熟成十四日)5.金目鯛6.北寄貝7.三文魚子8.北海道馬糞海膽9.鹿兒島車海老10.醬燒海鰻壽司用上我最愛嘅赤醋飯,細細舊唔會膩~刺身都好新鮮!每款都有特色,好回味!當中我最愛係魚脂極豐富嘅大拖羅,無筋鮮味,入口即溶!其次係醬油漬吞拿魚,同樣用上熟成製法,特別有魚香! 食完10件壽司仲有個迷你丼飯 - 拖羅丼飯拖羅油潤之外,仲加上蔥、黃瓜、薑蓉十分提味

襯就聖誕,約咗好姊妹出嚟提早慶祝
由日藉師傅主理嘅omakase啦!

揀咗銀座米芝蓮星級食府Sushi Hisayoshi!

《 LUNCH OMAKASE風花 $880 》
幾多野食,仲要有10件壽司,抵食!

先付- 海老芋頭

松葉蟹肉茶碗蒸配日本年糕 - 香甜煙韌~

真鯛刺身配蘋果、蘿蔔、洋蔥蓉 - 多入清新感~

北海道帆立貝磯邊燒 - 鮮嫩味甜~

壽司 - 十貫 」
1.深海池魚
2.池魚
3.青森大間赤身醬油漬吞拿魚(熟成十日)
4.大拖羅(熟成十四日)
5.金目鯛
6.北寄貝
7.三文魚子
8.北海道馬糞海膽
9.鹿兒島車海老
10.醬燒海鰻

壽司用上我最愛嘅赤醋飯,細細舊唔會膩~
刺身都好新鮮!每款都有特色,好回味!

當中我最愛係魚脂極豐富嘅大拖羅,無筋鮮味,入口即溶!
其次係醬油漬吞拿魚,同樣用上熟成製法,特別有魚香!

食完10件壽司仲有個迷你丼飯 - 拖羅丼飯
拖羅油潤之外,仲加上蔥、黃瓜、薑蓉十分提味,更香口~

之後有焦糖布甸蛋同江户前玉子燒~ 香甜~

最後飲赤味噌湯清清味蕾再食甜品甜品有栗子味雪糕(午市一般以雪糕為主)

滿足,性貨比高!
2023-12-14