2018-09-10
朋友生日我就問佢想食咩,佢就答我想去灣仔月街間“鮨月”食Omakase。老實說我是第一次食Omakase 由廚師發辦真心好期待,為了朋友生日佢又咁有興致,凡事都有第一次。“鮨月”在灣仔啱啱新開業冇耐,所有海鮮都每日新鮮空運到港,餐廳裡貼滿清酒的包裝紙,我猜餐廳老板應該是愛清酒之人。究竟用廚師發辦程序又會係點呢?原來會從前菜,到後面的魚生、壽司、燒物、炸物到冷面,慢慢一道一道由廚師安排。前菜是粟米、麵豉粒、以及魚生薄切幼油甘- 粟米鮮甜沒有渣,麵豉香口開胃,幼油甘鮮甜美味。之到岩手蠔及北海道海膽,岩手蠔有 手掌咁大,非常滑溜,海水味不會太濃。北海道海膽非常鮮甜,入口即融,好creamy 。 至於魚生有火焰拖羅及吞拿魚刺身,拖羅超滑,仲有滿滿的魚油在口中爆發。而吞拿魚刺身都好新鮮,肉質爽脆。跟住就到壽司,廚師安排了味道由淡入深,先嚟平鰺、釣鰺、魴鮄、比壳知之後就到海蝦。 每件壽司都很鮮甜美味,好食到停唔到囉~最後是熟食第一道是煙肉番茄,煙燒得好香,不會太油膩。第二道,燒銀杏,平時不太喜歡,食落又ok喎,而且唔會燒到太乾。第三道,天婦羅,炸到一點也不仲香脆可口味。後面的福岡金星豚,炸漿不會太
究竟用廚師發辦程序又會係點呢?
最後是熟食第一道是煙肉番茄,煙燒得好香,不會太油膩。
第三道,天婦羅,炸到一點也不仲香脆可口味。
後面的福岡金星豚,炸漿不會太厚,肉質柔軟仲有肉汁。
全晚最後一道是梅子素面,未食就已經聞到遞到梅子香,入口先有梅子味,之後紫蘇葉嘅味道就出來了,感覺好清新。
今次廚師安排的食物我同朋友都很滿意,下次有朋友生日的話一定會再來幫襯。