2019-12-05 1030 瀏覽
是晚友人又帶我去吃好東西,喜歡吃日本料理的友人如我所料當然是選了廚師發板。三文魚子蒸蛋,一生一熟,吃下滿滿的鮮甜味,三文魚子的醬爆感配上蒸蛋的口感,相當豐富。北海道生蠔,超級肥美大隻又鮮甜!而且旁邊還有令和年號,感覺好像到了日本似的。日本料理當然一定少不了海膽和拖羅。海膽軍艦滿滿的,看得出廚師的誠意。海膽是秋山馬糞,吃下非常濃郁!拖羅厚切吃下肥美新鮮。真是大滿足!海鰻壽司好大塊鰻魚,配上醬汁很香口入味。秋刀魚刺身,我本身怕腥味,但這個刺身加了薑和蘿蔔絲調味,還有青檸可自己調味,吃下反而很清新呢!鱈魚白子很特別,第一次吃呢!是鱈魚的精巢,非常豐富的蛋白質!白蝦壽司,不要看它細細件不太起眼,準備工序非常多呢。一件上面有十多隻蝦啊。炸帆立貝配上他他醬,帆立貝通常生吃,這炸的吃法很特別,很香口又能保持肉質的鮮甜。魚湯很清甜,又不腥,最好用來暖暖胃。最後生果是巨峰提子哈蜜瓜,記得要先食巨峰,要不然哈蜜瓜太甜會覺得提子酸呢!

海鰻壽司好大塊鰻魚,配上醬汁很香口入味。

魚湯很清甜,又不腥,最好用來暖暖胃。

2019-12-05 779 瀏覽
廚師發辦是品嚐日本料理的最高境界,亦代表客人對廚師的信任,今晚約了好友來到黃埔一間高質素主打《廚師發辦》的日本餐廳。我們被安排坐在吧枱,可以直接看到師傅的功架。先來一客茶碗蒸的日式蒸蛋,上面鋪上晶瑩通透的魚子,蛋香四溢,內裏更有菇和鮮瑤柱。水雲配紫蘇醋 - 是一種類似髪菜的褐色海藻,賣相美觀,入口嫩滑。真蠔 - 巨型、新鮮嫰滑、海水味濃。八爪魚 - 煑法需時,經三天的處理,原本硬身的肉質變得軟滑入味。香箱蟹 - 這款蟹非常美味,雌性香箱蟹膏和蟹卵只有11月至12月才可以吃得到。蟹肉和蟹膏折出後混合一起,加以調味再釀入蟹殻內蒸熟,入口香甜美味。白子 - 雄性魚的精囊,很多女士都不敢吃,吃時都略帶尷尬神情。今次吃到的白子非常新鮮嫩滑兼無腥味。鮟鱇魚肝 - 製法有新意,將魚肝包成一條香腸型狀,蒸熟後再切片,入口甘香軟滑,甚似吃法國鵝肝的感覺。海膽拖羅多士 - 名貴的海產做食材,這口多士當然入口鬆脆、內裏的餡料更不言而喻,滿足的神情經已表達一切。壽司:獅魚、白蝦、秋刀魚、象拔蚌、拖羅、小肌魚、海膽軍艦,件件都是廚師精挑細選,令人吃後回味無窮。手卷 - 雜錦魚製成的手卷享有多種魚的鮮味最後還有濃

我們被安排坐在吧枱,可以直接看到師傅的功架。

真蠔 - 巨型、新鮮嫰滑、海水味濃。

壽司
手卷 - 雜錦魚製成的手卷享有多種魚的鮮味
最後還有濃郁魚湯和高質水果,享受了一餐美味難忘的《廚司發辦》。

2019-12-03
2019-12-05 494 瀏覽
難得一日休息,食好D比自己喘息一下,約左係紅磡試下呢間鮨文。前菜係茶碗蒸,特別既地方係面頭滿滿既三文魚子,師父好有心機預先用處理過,食起黎帶甜,仲有酒香,配底下蒸蛋味道好夾跟住就係魚生,剝皮魚刺身, 魚肉相對清淡所以師傅用魚肝整成醬汁一齊食,補足魚味,魚肉爽口炸帆立貝,咬落去彈口鮮甜,而且望落係一絲一絲,證明非常新鮮,配埋自制他他醬,一啖擺落口就最滿足當造秋刀魚刺身,本身魚味獨特味濃,配埋薑蓉,蔥粒,係好平衡既味道,厚切既刺身點食都係爽拖羅海膽多士,多士黎講真係好豐富,咁鮮味既兩樣魚生做組合,食落口真係要慢慢咀嚼,細味品嘗,兩塊烘過既面包平衡拖羅油脂,食極都唔膩跟住就深海池魚壽司,魚生同飯比例剛好,厚切既深海池魚就係口感豐富,魚肉結實彈牙白蝦壽司面頭滿滿既白蝦,食落口漿住漿住,當造季節,自然鮮甜好味北寄貝壽司除左有貝類既鮮味,仲有爽甜脆口口感,食左幾件都仲得赤身壽司 配搭自家特制醬汁,吊出本身魚鮮味,加埋爽口口感,一D都唔輸拖羅食完赤身就當然係拖羅,三塊咁搭住擺落口,就當係係滿足 滿足同滿足啦,夠新鮮 夠味道 最後一個係右口魚手卷,可以選擇灸燒,我個人鍾意魚生,彈牙爽口既口感,配埋靚既

北寄貝壽司除左有貝類既鮮味,仲有爽甜脆口
口感,食左幾件都仲得

最後一個係右口魚手卷,可以選擇灸燒,我個人鍾意魚生,彈牙爽口既口感,配埋靚既紫菜,同軟綿飯既口感,三位一體,咁先係完滿
2019-10-21
2019-12-05 229 瀏覽
紀念日想食餐好,梗係要食我最鍾意嘅日本嘢。跟住男朋友去黃埔揾好野食,今次真係有驚喜! 竟然帶我去咗鮨文食Omakase! ❤咁大個女都未食過師傅發板嘅壽司😍 除咗食物質素高之外,成個過程氣氛好好,同師傅有傾有講,一齊討論下美食👍三文魚子蒸蛋 呢個蒸蛋好足料,有兩層魚籽! 爆鮮甜! 魚籽迷表示真係超正! 蛋蒸得好滑,配埋魚籽一齊食,一啲都唔覺得淡味。on top仲有啲柚子皮,提升食物味道層次。秋刀魚魚生 第一次嘗試秋刀魚魚生,估唔到肉質甘幼嫩。怕腥的話可以加啲橘子汁,又係另一個味道。 師傅話所有伴碟都食得, 於是我就試下塊風葉😂 原來楓葉係有少少辣味,都幾特別!松葉蟹 另一度超級花心機嘅係松葉蟹, 食落滿滿蟹嘅香味 ,啖啖都好滿足!講講下先知原來製作過程都幾複雜,將細細嘅松葉蟹起肉起膏,再釀入蟹殼配上蟹啫喱,係將蟹殼打碎煮湯混合而成。剝皮魚都未聽過呢個魚名😂 食落魚肉好爽脆 再加上剝皮魚肝,添上油份之外仲好香!手捲 吞拿魚肉再加左口魚邊,係一個神奇嘅配搭! 唔會搶咗大家嘅味道,加埋香香ge芝麻。 正啊!下次再慶祝嘅時候一定要再嚟食餐好嘅😍😍真係令人念念不忘嘅美食
紀念日想食餐好,梗係要食我最鍾意嘅日本嘢。
跟住男朋友去黃埔揾好野食,今次真係有驚喜!
竟然帶我去咗鮨文食Omakase! ❤

三文魚子蒸蛋
蛋蒸得好滑,配埋魚籽一齊食,一啲都唔覺得淡味。
on top仲有啲柚子皮,提升食物味道層次。

秋刀魚魚生
第一次嘗試秋刀魚魚生,估唔到肉質甘幼嫩。
怕腥的話可以加啲橘子汁,又係另一個味道。

松葉蟹
配上蟹啫喱,係將蟹殼打碎煮湯混合而成。

手捲

下次再慶祝嘅時候一定要再嚟食餐好嘅😍😍
真係令人念念不忘嘅美食
2019-12-04 136 瀏覽
辛苦工作 為咩先?點都要對自己好D,食好D鮨文唔平,但值得幾年前食過元朗個間,一直念念不忘。終於搵到朋友陪我,一齊開心食好西❤️❤️❤️三文魚子蒸蛋脹卜卜、大大粒嘅三文魚子非常新鮮!面頭有d黃色點點,係柚子皮,令味道更fresh 食到底下仲有兩粒元貝!😋 yum秋刀魚刺身配上一塊好靚、帶少少辣味既楓葉師傅話 如果怕腥 可以加d橘子汁但我個人覺得唔腥 好鮮味 口感幾爽、彈牙第一次食,記得意🤗🤗香箱蟹係雌性既松葉蟹體型唔大,只有手掌咁大因為多蟹子,份外鮮美師傅一早拆晒蟹肉、蟹膏&蟹子,然後放返係蟹蓋啱晒又懶惰又為食嘅我😋😋剝皮魚Google過依條魚,個樣好得人驚,但佢既刺身! 有驚喜!肉好爽脆因為佢既肝佔條魚既3分之1 食得唔好嘥~師傅將魚肉刺身同 肝撈埋一齊😌😌😌口感油油地 好滑~ 又好爽~太正喇! 海膽拖羅三文治依樣可以話係最深得我心😭😭😭天啊!點解可以將海膽同拖羅 兩樣咁正嘅嘢二合為一夾成三文治㗎🔥🔥海膽份量超多!甜!拖羅又超厚!唔好睇少塊包呀!預先用蘋果木煙燻,真係有煙燻香味,咬落去仲好脆添咁有誠意既,救命❤️跟手食埋佢地既漬物煙燻羅白 爽脆幾鍾意個淮山,用左山葵漬既方法,所以食落有淡淡既
辛苦工作 為咩先?
點都要對自己好D,食好D

鮨文唔平,但值得
幾年前食過元朗個間,
一直念念不忘。
終於搵到朋友陪我,
一齊開心食好西❤️❤️❤️

三文魚子蒸蛋
脹卜卜、大大粒嘅三文魚子非常新鮮!
面頭有d黃色點點,
係柚子皮,令味道更fresh
食到底下仲有兩粒元貝!
😋 yum

秋刀魚刺身

配上一塊好靚、帶少少辣味既楓葉
師傅話 如果怕腥 可以加d橘子汁
但我個人覺得唔腥
好鮮味 口感幾爽、彈牙
第一次食,記得意🤗🤗

係雌性既松葉蟹
體型唔大,只有手掌咁大
因為多蟹子,份外鮮美
師傅一早拆晒蟹肉、蟹膏&蟹子,
然後放返係蟹蓋

啱晒又懶惰又為食嘅我😋😋

剝皮魚
Google過依條魚,個樣好得人驚,
但佢既刺身! 有驚喜!
肉好爽脆
因為佢既肝佔條魚既3分之1
食得唔好嘥~
師傅將魚肉刺身同 肝撈埋一齊
😌😌😌口感油油地
好滑~ 又好爽~
太正喇!

海膽拖羅三文治
依樣可以話係最深得我心😭😭😭

海膽份量超多!甜!
拖羅又超厚!
唔好睇少塊包呀!
預先用蘋果木煙燻,
真係有煙燻香味,
咬落去仲好脆添
咁有誠意既,救命❤️

跟手食埋佢地既漬物
煙燻羅白 爽脆
幾鍾意個淮山,用左山葵漬既方法,所以食落有淡淡既山葵味,好清新👍🏼

喜之次
超厚切,超新鮮既喜之次,面頭加埋魚肝
油份重,油香滿口🤤🤤
肉比較林,

基本上成個口都係蝦
好甜!要慢慢咀嚼先得☺️☺️

縞蝦
真係要聽師傅介紹先識😆😆
師傅話依隻蝦係季節性既,係入冬到春天比較多見既食材

食落較甜蝦爽脆
因為蝦紅素高,見佢都好紅下
咁咪好囉,抗氧化😊😊
口感非常Creamy!
我諗我用咗至少30秒,
慢慢咀嚼,慢慢享受

海膽壽司
拿,有圖有真相
基本上我冇嘢要補充
冇得輸🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
同樣,我成舊放左落口
真係鮮甜到唔捨得吞🤫🤫

巨峰mix黑提子
提子都有得Mix🧐
嘩,好重酒味,超juicy

至於靜岡蜜瓜,爆汁呀!
好完美既結束🙂🙂🙂

成餐飯超級滿足🥰🥰
仲有美味嘅魚湯,同埋其他刺身壽司,不能盡錄🤫🤫
話晒都係師傅發板,
等大家自己去到碰碰運氣,睇下當日有咩正嘢啦
2019-12-04 108 瀏覽
這天我們吃好東西!餐廳就在地鐵站附近,而且我公司附近有巴士可以直達,所以我覺得地點很方便!這間餐廳吃什麼由廚師發板,師傅按當日的食材決定菜式。這天的各款美食我全都非常喜歡,文字未能盡錄,只能落墨在幾款特別深刻的食物上。最近天氣開始轉涼,所以剛坐下後店員送上的三文魚籽蒸蛋,正好能滿足我。這裡自家醃製的魚籽,充滿彈性,加上一點柚子皮,完全不會有腥的感覺。魚籽的彈牙加上細滑的蒸蛋,使人一試難忘!櫻煮八爪魚的擺盤不是十分精彩,但味道確實是十分出色的。櫻煮所指的並不是食材有櫻花/櫻桃,而是八爪魚經過廚師花費大量時間及精力烹調後,顏色變得如櫻花般。這個入口軟滑的感覺顛覆了八爪魚的形象,使人不能自拔地愛上它!這個菜式附有一點柚子皮及柚子胡椒。柚子胡椒味道比較辣,所以我只是沾了一點點。這是吞拿魚海膽麵包。廚師說可以像吃漢堡般一口咬,亦可以一層層分開吃。避免失禮,我選擇了一層層地吃,吞拿魚經過蘋果木煙燻,海膽細滑味重,麵包外脆內軟,製作十分用心!這天我們還品嚐了有三款不同調味的秋刀魚、安康魚肝、白子等等。這裡除了主菜美味,餐廳安排的漬物及甜點都非常使人著迷!甜點的提子名叫pione,是香印、巨峰的混血兒
這天我們吃好東西!
這裡除了主菜美味,餐廳安排的漬物及甜點都非常使人著迷!甜點的提子名叫pione,是香印、巨峰的混血兒,可以連皮吃,味道甜而不膩,我十分喜歡!
品嚐著一道道精心製作的美食,心情真的是無比的愉悅!這天有不少食客在這裡慶祝生日,他們都獲得了驚喜海膽杯,我十分羨慕!
2019-12-03 129 瀏覽
一年一度拍拖週年紀念日男朋友帶了我來這一間 — 鮨文再吃廚師發板二個不同價位的廚師發板 選擇了較貴的一款三文魚籽茶碗蒸滿滿醃過的三文魚籽 甜甜帶魚香配上嫩滑蒸蛋 清甜好味道香箱蟹採用松葉蟹 條條蟹肉底下加入蟹膏蟹籽蟹肉絲多層次口感 吃出蟹肉本身的鮮甜 正岩手縣真蠔蠔肉大大粒 鮮甜甘香醬油啫喱作調味令味道更豐富水雲即髮菜 吃下去滑溜溜 酸酸的挺開胃順著右下、左下、右上、左上吃深海池魚池魚質感爽滑 吃出魚肉鮮味鰤魚肉質較綿 加上芥末醬 魚味香白蝦淋上柚子調味 入口軟綿帶淡淡柚子香喜之次火炙燒過 加上自身魚肝 軟綿又香口海膽軍艦滿滿海膽 很新鮮 吃下去甜甜的口感飽滿 大滿足象拔蚌爽口有質感 滿滿鮮味大拖羅魚味香濃 油脂豐富 入口甘香 正穴子海鰻軟軟綿綿帶鰻魚香 好喜歡巨蜂mix 黑提子 吃得出兩層味道 夠特別靜岡縣蜜瓜 爆水清甜 好出色有驚喜
一年一度拍拖週年紀念日

蠔肉大大粒 鮮甜甘香
醬油啫喱作調味令味道更豐富

水雲
即髮菜 吃下去滑溜溜 酸酸的挺開胃

順著右下、左下、右上、左上吃

深海池魚

軟軟綿綿帶鰻魚香 好喜歡

巨蜂mix 黑提子 吃得出兩層味道 夠特別
靜岡縣蜜瓜 爆水清甜 好出色有驚喜
2019-12-03 190 瀏覽
鍾意食日本野嘅朋友都會聽過鮨文嘅大名,而今次趁住朋友生日就去到佢地嘅黃埔分店一試。廚師發辦有別於其他日本料理嘅餐廳,由訂座到當日都唔會知道自己會食啲咩,直至坐底見到師傅嘅一刻。今次我地就選擇左$1980價錢嘅omakase,坐底後師傅就同我地娓娓道來將會品嚐嘅食材。以下師傅手上嘅日本毛蟹就係其中一款。驚嘆過後,回過神來侍應已經奉上茶碗蒸。熱燙燙嘅滑蛋上面滿滿嘅三文魚籽已經吸引了我眼球!食落好滑溜不在話下,同三文魚子又配合得好好啊!Omakase除左主角壽司刺身係隨機之外,前菜亦然,今次有Wasabi鮮淮山、煙燻蘿蔔以及醃黃蘿蔔。及後師傅奉上刺身第一款—蜜柑鯛,食落甜甜地先衝到味蕾,然後有魚香淡出!原來此鯛大有來頭,係用上蜜柑果肉做飼料去餵養呢條鯛魚呢!平時對秋刀魚印象麻麻地,但呢個咁甘腴嘅秋刀魚確實顛覆了我嘅印象。秋刀魚一片片介開食落油香更突出!食畢立即從師傅手上接過熱燙燙剛炸好的他他醬帆立貝,帆立貝本來就係我嘅飛佛,今次係鬆炸嘅版本,更驚為天人!酥脆嘅帆立貝加上濕潤嘅他他醬,完美!最近食好多日本料理都用左煙燻嘅煮法,今次都唔少得~呢個稻草燒鰹魚好特別,鰹魚香之外仲有淡淡稻草煙燻嘅香氣

最近食好多日本料理都用左煙燻嘅煮法,今次都唔少得~呢個稻草燒鰹魚好特別,鰹魚香之外仲有淡淡稻草煙燻嘅香氣!配上茗荷、炸蒜確係好突出~

接住係嚟自九州嘅赤鮑,厚薄切得剛好,食落彈牙~不枉係日本最頂級之一嘅鮑魚!食完鮑魚旁邊嘅肝醬當然不可浪費,撈埋少許壽司飯就最正!

吞拿魚海膽三文治好有份量,兩樣好喜愛嘅食材同時出現,幸福指數滿瀉~三文治外脆,內裡厚厚一塊吞拿魚加入口即溶海膽,口感好豐富!

第一款壽司—鰤魚,望落顏色好粉嫩以為係吞拿魚,一聽之下先知係油甘魚嘅近親但魚脂香相對重啲,紋路都幾靚。

第二款係貝類—活北寄貝,食落好鮮甜,食到呢度就正正體會到廚師發辦嘅精髓,食材果然都選用新鮮同當造。

第一次食白蝦,小小一件壽司原來用上多至十多二十隻蝦,擺進口就係好清甜!

吞拿魚中腩油香剛剛好。

對我來說好新鮮嘅一款—剝皮魚,上面正正係佢本人嘅魚肝,面頭炙燒過魚肝香更突出,入口即溶配搭埋一齊好加分!

毛蟹終於處理完畢,一絲絲拆好嘅蟹肉加上蟹膏啖啖肉!面頭仲有炸蟹仔,細細隻本身仲覺得唔忍心,但聽完師傅一席言之知原來呢種蟹仔嘅大細已經算大啦~

另一款鯖魚—胡麻鯖,同刺身時食煙燻過個款係截然不同。

就到尾聲係最期待嘅畫面,師傅拎出嘅一刻真係令人為之一振,一盒滿滿嘅大極上馬糞海膽,來自豐州市場,鮮甜度滿分!

最後一道壽司以海鰻作結,魚肉好嫩,加埋恰到好處嘅鰻魚汁一流啊!

結束壽司部分就到手卷,望住師傅一樣一樣食材加進碗中,再將所有食材混合一齊,其中有白蝦、右口魚邊、松葉蟹肉、蔥吞拿魚及三文魚籽。

最後仲送上兩款水果,係靜岡蜜瓜及巨峰提子,可算是完美嘅ending。
2019-11-26
2019-12-02 100 瀏覽
男朋友突然說晚上要帶我去吃好西他帶我來了這一家人氣廚師發板 — 鮨文原來是他事業上收到好消息那我當然不客氣地陪他好好享受慶祝一下三文魚子蒸蛋先吃一口帶有鹹味的新鮮魚籽再吃一口嫩滑得蒸蛋 想不到會這樣夾 香箱蟹松葉蟹膏,籽,肉,殻配上用蟹殻煮成啫喱狀蟹湯汁 鮮甜美味鮟鱇魚魚肝滑滑口感 魚油香味濃吉列帆立貝加入了師父特制的他他醫以脆脆紫菜包著大粒帆立貝一起吃 味道一流鱈魚白子好特別的款式 口感豐富 味道出乎意料櫻煮八爪魚用三日時間制作香味濃郁 沾上柚子胡椒醬食亦可秋刀魚濃濃海水鹹味 清吃或可淋上橘子汁個人特別喜歡加入wasabi 的味道海膽大大啖海膽 鮮甜又滿足象拔蚌新鮮爽口大拖羅十分肥美香口 入口即溶好味道穴子海鰻自帶鰻魚香味 入口綿綿很好吃
男朋友突然說晚上要帶我去吃好西
他帶我來了這一家人氣廚師發板 — 鮨文
原來是他事業上收到好消息
那我當然不客氣地陪他好好享受慶祝一下

先吃一口帶有鹹味的新鮮魚籽
再吃一口嫩滑得蒸蛋 想不到會這樣夾

香箱蟹
松葉蟹膏,籽,肉,殻
配上用蟹殻煮成啫喱狀蟹湯汁 鮮甜美味

十分肥美香口 入口即溶好味道

穴子海鰻
自帶鰻魚香味 入口綿綿很好吃
2019-12-01 117 瀏覽
這天朋友相約一同吃飯, 朋友安排的就是日本料理,沒想到居然是我最喜愛的廚師發板。先來三文魚籽蒸蛋, 自家醃製魚子沒有腥味, 帶有陣陣醬油香,配搭黃色點點的柚子皮,更能帶出鮮味。漬物方面,鮮准山washabi味道十足,但不刺鼻,牛蒡味道,酸酸甜甜,十分開胃,還有蘿蔔,又是開胃的傑作。秋刀魚刺身,三種不同配搭,washabi,辣蘿蔔和酸薑。我最愛的就是原味道, 完全沒有魚腥味,證明十分新鮮,用料認真。海雲是藻類的一員,白子和安康魚乾,配點點酸汁 ,餘味十分甘香。櫻煮八爪魚配搭柚子皮,醬料是柚子胡椒, 口感鬆軟,完全不黏牙配搭柚子皮,清新又美味。壽司方面,師傅精心挑選了針魚,喜之次的肝臟,象拔蚌,拖羅,秋山海膽等。 我最愛的就是秋山海膽, 入口鮮甜,如蛋黃般的口感,十分美味。作為晚餐的完結,水果正正就是最佳的選擇。

作為晚餐的完結,水果正正就是最佳的選擇。

2019-11-28 127 瀏覽
早前的工作比較忙,都沒有時間好好地享受一餐飯,今日就約了朋友來這間鮨文食Omakase,好好的慰勞一下自己。首先餐廳的交通方便且環境簡約舒服,有兩款Omakase可以選擇,我們就選了較貴的一款,原因好簡單,既然一場來到就盡情地享受吧。職員服務態度亦非常貼心,細心地介紹材料及烹調方法。三文魚子茶碗蒸三文魚子是自家以甜醬油醃製的,加上柚子皮,味道帶甜又清爽,口感爽口。剝皮魚刺身以剝皮魚的魚肝做醬,混入蔥粒,油脂及魚肝的香味極濃。秋刀魚刺身正值時令的刺身,色澤相當粉嫩,可見魚質非常新鮮,切上十字花刀,師傅簡直刀工一流,美觀之餘又能令甜醬油滲透在魚肉上。可以加一至兩滴青檸汁食,而且伴碟的紫蘇花亦能食用,味道鮮甜嫩滑。鮮炸扇貝不只是即時炸,更是以活扇貝炸的,因此咬開會呈現絲狀,味道鮮甜,而醬汁是師傅以酸青瓜及日本洋蔥調配的他他醬,味道清爽,口感豐富。清酒蒸鮟鱇魚肝時令的鮟鱇魚肝帶點橙色的色澤,質感化綿,沒半點腥臭味,加上蘿蔔泥去油,味道更清爽。香箱蟹是松葉蟹的雌蟹,其中一道我最念念不忘的菜式,絕對是手工菜。師傅要先將蟹膏、蟹子及蟹肉拆下,再放在蟹蓋,而且以蟹腳殼煮的蟹湯啫喱調味,工序非常繁複,而
職員服務態度亦非常貼心,細心地介紹材料及烹調方法。

三文魚子茶碗蒸
剝皮魚刺身
以剝皮魚的魚肝做醬,混入蔥粒,油脂及魚肝的香味極濃。
秋刀魚刺身

鮮炸扇貝
清酒蒸鮟鱇魚肝
香箱蟹
是松葉蟹的雌蟹,其中一道我最念念不忘的菜式,絕對是手工菜。師傅要先將蟹膏、蟹子及蟹肉拆下,再放在蟹蓋,而且以蟹腳殼煮的蟹湯啫喱調味,工序非常繁複,而且不得不說,蟹肉非常鮮甜,而最驚喜的是蟹膏好多,而且味道極香濃。

鱈魚白子
蒸過的白子口感嫩滑細膩,以日本蔥、辣椒蘿蔔泥及紫蘇醋來調味,味道酸酸甜甜,不錯!
八爪魚
先按摩,再經歷三日反覆的煮製,不但非常入味還令八爪魚的外皮帶點脆脆的口感。而且師傅以凹凸紋的刀法切,令師傅自家調製的胡椒醬更能沾上八爪魚,胡椒醬味道刺激,令味道更有層次。

之後就開始食壽司了。

深海池魚壽司及鹿兒鳥赤貝壽司
前者以炭燒的方式輕輕燒魚皮,不但能嚐到炭香,更令魚油味更香,口感嫩滑美味。
後者經師傅的拍打後收縮,口感爽脆,以淡淡的橘子汁調味。
白蝦壽司及長崎野生吞拿魚大腩壽司
前者是富山獨有的特產,肉質飽滿,非常鮮甜。混入了黃柚子皮後口感更清爽。
後者是野生魚產,因此比產殖的更矜貴,肉質亦更加實在,油脂味好香,味道鮮甜。

梭子魚壽司及太極上馬糞海膽壽司
之前沒有吃過梭子魚,想不到其肉質非常柔軟,燒過魚皮更加香脆帶油香。
而太極上馬糞海膽真的令我非常回味,味道單純的非常清甜,但口感特別細膩。
野生吞拿魚背醬油漬壽司及穴子魚壽司
前者經醬油漬後口感更為滑嫩,而且加入了炒過的芝麻,味道更香。
後者是電鰻的一種,口感細軟味道香濃,鰻魚汁更是以魚頭及魚骨調製,非常有心思。

魚湯
看似簡單但令人非常深刻,非常濃郁的膠質,因為是以剛才食過的白魚中的魚頭及魚骨所熬製,每一口都感受到濃濃的骨膠原。
最後則以靜岡蜜瓜和意大利巨峰黑提作結尾。靜岡蜜瓜特別在會加入一點點威士忌,令甜味更突出。

實在太滿意這個晚餐,走前更把師傅的卡片好好收下,下次一定會再來找他。經過這餐完美的晚飯後,之後會更努力工作,再嚐更多的美食!!
2019-10-28
2019-11-23 340 瀏覽
每逢到了結婚週年前後,都會安排慶祝一下,今晚便來到以廚師發板為主的鮨文。廚師發板$1980茶碗蒸,內有三文魚籽,魚籽已經處理過,混合蒸蛋吃更加好味。目鯛魚,味道清甜,加了岩鹽,令到鮮味更好。海藻草,酸酸甜甜,味道爽口,不像海草,反而像髮菜。池魚細切,加上了芝麻、姜蓉、紫蘇葉,芝麻和姜蓉帶起了魚的鮮味。秋刀魚,魚味濃郁,最肥美的時候就是十月份,不時不食果然是廚師發板的精髓。深海池魚,有些煙燻的香味,味道鮮美。海膽吞拿魚腩三文治🥪,三文治焗得很香脆,海膽和吞拿魚腩,味道鮮甜,配合香脆三文治,是一個驚喜。香箱蟹,旁邊的啫喱以蟹籽的高湯而成,廚師已將成隻松葉蟹起肉,混合蟹籽,雖然是凍的,不過鮮甜味道仍然不變。吉列帆立貝,炸過的帶子,又香又脆,配合他他醬和紫菜,味道層次豐富。野生吞拿魚,以薄切三片,油脂豐富,味道比飼養的吞拿魚更鮮甜。左口魚,又是野生的,當然味道是好。白蝦,由日本富山灣來的十幾隻白蝦 ,鮮到了一個點。梳子魚以火炙過,帶出了鮮味。鰤魚是油甘魚的同一類,味道香甜,魚味十足。湯是白身魚湯,是用吃過壽司的魚頭魚骨煲成的魚湯,味道清甜。櫻煮八爪魚🐙,肉質軟腍,第一次吃到這麼美味的八爪魚。紫

廚師發板$1980
茶碗蒸,內有三文魚籽,魚籽已經處理過,混合蒸蛋吃更加好味。
目鯛魚,味道清甜,加了岩鹽,令到鮮味更好。
海藻草,酸酸甜甜,味道爽口,不像海草,反而像髮菜。
深海池魚,有些煙燻的香味,味道鮮美。
左口魚,又是野生的,當然味道是好。
白蝦,由日本富山灣來的十幾隻白蝦 ,鮮到了一個點。
梳子魚以火炙過,帶出了鮮味。
鰤魚是油甘魚的同一類,味道香甜,魚味十足。
湯是白身魚湯,是用吃過壽司的魚頭魚骨煲成的魚湯,味道清甜。
櫻煮八爪魚🐙,肉質軟腍,第一次吃到這麼美味的八爪魚。
紫海膽,是海膽的極品,味道香甜到一個點。
赤身肉質軟腍,魚味香甜。
吞拿魚手卷,採用了全條吞拿魚的部伆,味道層次豐富。
果物是靜岡蜜瓜和巨峰提子🍇的混合版,先吃提子🍇,再吃蜜瓜,就不會搶走蜜瓜甜味。
2019-11-15 128 瀏覽
鮨文Omakase 今次點了$1980的餐首先是茶碗蒸店內特別用了自己釀製的魚子甜甜的味道帶一就酒香的味道跟平日的茶碗蒸有點不同有四款前菜第一款剝皮魚配上他的魚肝一起吃非常爽口炸帆立貝加上在日本訂購的紫菜 非常香脆還有他們自己調配的他他醬秋刀魚配上薑蔥 八爪魚 柚子胡椒醬胡椒帶點辣辣的味道八爪魚也用了醬汁葉制非常爽口彈牙毛蟹 炸蟹 加上一點的紫蘇葉海膽拖羅多士絕對是把我愛的合體!壽司方面有八款 重點介紹一下幾款深海池魚厚切,口感一流拖羅帶有自製的蒜味豉油右口魚火燒了,油脂味道很重!太喜歡!大極上海膽份量很多!師傅一邊介紹食材一邊做我們的壽司,我們看著就像看藝術品一樣。 Omakase的享受價錢絶對值!
鮨文

非常爽口彈牙

毛蟹 炸蟹
加上一點的紫蘇葉

海膽拖羅多士
絕對是把我愛的合體!

壽司方面有八款
重點介紹一下幾款
深海池魚
厚切,口感一流

拖羅
帶有自製的蒜味豉油

右口魚
火燒了,油脂味道很重!太喜歡!

大極上海膽
份量很多!

價錢絶對值!
2019-10-21
2019-11-13 133 瀏覽
久違了,今次再度嚟到鮨文食omakase~感覺依舊親切,但味道及presentation更有驚喜啊!師傅告知我地今日會有毛蟹同時遞比後場處理,今日我地走運了!首先係三文魚子蒸蛋,三文魚子嘅鮮味不嬲係我食壽司嘅最喜愛前三名,今次仲係滿滿嘅鋪係面頭,上面仲有啲柚子皮特別清新~真係令人垂涎欲滴!特別在於粒粒晶瑩剔透嘅三文魚子係師傅佢地自己醃制,仲帶淡淡酒香,超特別!蒸蛋就保持一向好滑嘅水準,內裡仲有瑤柱粒提味!刺身部分隨即開始~先係蜜柑鯛,口感柔軟、味道清甜!原來係將蜜柑果肉加入飼料去餵飼,係帶有豐富維他命呢!接住係呢個季節必食嘅秋刀魚,油脂好重魚肉好香濃!另外係魚肉上面界左一格格,正正同碟上嘅格紋形成對比,仲可以唧上旁邊嘅青檸,加上酸味更多層次。係等食下一道嘅途中,師傅不急不忙為我地準備左啲前菜,分別係煙熏蘿蔔、千本漬蘿蔔同埋Wasabi淮山。Wasabi淮山不嬲係我最愛,Wasabi帶點嗆辣刺激,淮山咬落爽口過癮!最驚喜係呢個炸他他醬帆立貝,本身帆立貝已經好鮮甜新鮮,係有明顯一絲絲口感!炸完之後一咬之下係有juicy嘅感覺,加上面頭嘅他他醬好配合,超想encore!平時鰹魚就食唔少,師傅

師傅告知我地今日會有毛蟹同時遞比後場處理,今日我地走運了!

蒸蛋就保持一向好滑嘅水準,內裡仲有瑤柱粒提味!

刺身部分隨即開始~先係蜜柑鯛,口感柔軟、味道清甜!
原來係將蜜柑果肉加入飼料去餵飼,係帶有豐富維他命呢!

接住係呢個季節必食嘅秋刀魚,油脂好重魚肉好香濃!

平時鰹魚就食唔少,師傅話佢地用嘅係回游鰹,實情意思係係鰹魚產卵後中途捉左佢地~
而佢地今次仲用左稻草燒嘅方法,好特別~鰹魚食落有煙燻香氣,好清香~配埋茗荷同埋炸蒜係如虎添翼!

唔少得佢數一數二出名嘅鮑魚~
佢地今次用左九州赤鮑,係雌性嘅鮑魚,而男性就叫黑鮑。以上就係日本最頂級嘅鮑魚品種,特別矜貴~
食後仲可以將鮑魚肝醬配壽司飯食添,好濃郁!

一路食見住旁邊食客食緊呢個吞拿魚海膽三文治已經好想品嘗,超吸引~
吞拿魚係用左蘋果木煙熏過所以特別香,配上入口即溶嘅海膽食落更順滑~係必食之物啊!

超豐富嘅刺身部分就完左啦,就到壽司
打頭陣用上秋冬食材嘅鰤魚,佢係油甘魚大哥,油份比較重,魚肉偏紅色。

之後到貝類—活北寄貝,見住師傅拍打嘅過程就知道新鮮程度!
食落爽脆口感就令人回味。

接住就係富山出嘅白蝦,製作工序都不可小覷,一件壽司有十幾二十隻蝦呢!
味道鮮甜、黏糯,仲加上青柚子皮,更清新!

之後係我好鐘意嘅toro,呢件係中腩部位,食落柔軟~油脂都比較平衡!

剝皮魚配剝皮魚肝壽司
魚肝炙燒過係入口即溶,好甘香!白身魚本身比較淡味,加上魚肝就更加點綴起來。

跟住就到一開始幫佢影左遺照嘅毛蟹~
一杯有齊蟹肉蟹膏,置頂仲放左隻沢蟹呢。沢蟹睇就睇得多,成日見佢係缸仔到爬爬爬,第一次食佢,炸過好酥脆甘香,幾得意~
聽師傅講呢個size已經算大了。講返主角,毛蟹蟹肉蟹膏都好鮮,而毛蟹熟食就最適合啦!

跟住就到胡麻鯖,係鯖魚嘅一種。

其中一個highlight一定係呢個大極上馬糞海膽,由包裝到口感味道都係一流。
呢款海膽係師傅佢地去到豐州市場度採購,就知係經過嚴選!而大極上呢個品牌嘅包裝簡直係好精緻,係彩紙公司嘅印製,相當和風!

海膽食落係純粹嘅甜味,食完仲有餘韻係口腔,超幸福!

呢個係佢地自己整嘅海鰻,係採用左最細條嘅穴子,細條到連骨都感覺唔到,所以食落就好綿滑!而個鰻魚汁都唔惹小,係佢地用鰻魚嘅頭加骨煮成㗎~

最後就係手卷嘅部分,內容物就豐富啦~用上右口魚邊、松葉蟹肉、白蝦、蔥吞拿魚、三文魚籽,超豐富~好似係綜合左今晚嘅精華,每樣令人驚喜嘅單品再夾埋一齊再次震撼你嘅味蕾一樣!

而呢個手卷用左江戶前手卷法,圓柱嘅形狀咁就可以每一啖都食到啲餡,唔會好似三角個款咁,好貼心!

魚湯依舊濃郁!

果物方面有靜岡蜜瓜同埋岡山嘅巨峰提子。

呢款仲係新品種,係意大利混日本㗎,都係第一次食~超巨大一粒,皮仲可以食埋,唔澀呢!蜜失就唔少得噴上威士忌更帶出個甜味。

每食一次廚師發辦就好似聽一次故事咁,又好似上左堂課咁~呢個就係點解咁鍾意食廚師發辦嘅原因。
2019-11-05 116 瀏覽
香雙蟹師傅說呢道菜要整個像漢堡包🍔般的吃下去,這樣才能吃出層次、不過我食到一半已經覺得好難成隻食到,只好用筷子輔助啦!味道有點像蟹樓夾雜了蟹膏、是冷吃的白蝦新鮮鵪鶉蛋配上白蝦冷飯、味道鮮甜季節食材金目㓮鰤魚海膽拖羅三文治咬下去的時候、海膽多到跌下去,麵包也看得非常脆牡丹蝦蝦頭膏經過燒煮,變了杰身的蝦膏,牡丹蝦的身形有我手掌咁大野生吞拿魚赤身師傅說天然的吞羅魚都會配上出世紙,比急凍的價錢起碼貴三倍左右,顯得極為矜貴根室俄羅斯海膽軍艦超級甜呀!穴子(海鰻)右口魚 三文魚子蟹肉拖羅肉手卷黑提巨峰 (貓眼提子)靜岡蜜瓜為晚飯劃上完美句號#鮨文
香雙蟹
味道有點像蟹樓夾雜了蟹膏、是冷吃的

白蝦
新鮮鵪鶉蛋配上白蝦冷飯、味道鮮甜

季節食材
金目㓮

鰤魚

海膽拖羅三文治
咬下去的時候、海膽多到跌下去,麵包也看得非常脆

牡丹蝦
蝦頭膏經過燒煮,變了杰身的蝦膏,牡丹蝦的身形有我手掌咁大

野生吞拿魚赤身

根室俄羅斯海膽軍艦