餐廳: 鮨文
資訊:

2020-02-03 263 瀏覽
女兒公司出左獎金帶我去黃埔鮨文,食高級的廚師發辦,食材矜貴又新鮮,店內裝修以木色為主,空間感又大又舒適。我們安排坐吧檯,可以近距離睇到廚師為我們製作食物的過程。我們選了其中一個套餐。三文魚籽蒸蛋:內有柚子皮,食落甜甜地。九繪魚:斑類,味道比較淡。針魚:魚味略淡,但帶優厚油脂。比目魚:用昆布包住D魚整,有昆布的味道,口感煙韌。深海池魚:用網燒過,有油香。槍魷魚:綠色的是桔子皮,很香桔子的味道。肉質鮮味爽韌。帆立貝,用力拍打,貝身机肉會收縮,只有新鮮帆立貝才有此效果,口感爽脆。金目鯛:屬地金目,油份比較重。鰤魚:屬油甘魚科,油份比較豐富,面上加左黃咖哩,係好夾。牡丹蝦:即拆殼後,將蝦膏燒過,再放上蝦肉上,爽口惹味!拖羅:面上查左有蒜味的豉油,肉質柔軟,油脂香濃。小肌魚,用鹽醋醃製過,古時因冇雪柜,人們就用這方法保持魚肉。面上加左白昆布,味酸甜,魚係好細條,2舊壽司就用了半條,味道比較重。穴子:即海鰻BB,口感軟綿。海膽杯,海膽來自北海道,份量超多,超鮮甜的海膽,簡直是味蕾的最高享受!牡丹蝦爽口鮮甜。蝶魚手卷:右口魚邊加吞拿魚蓉,魚味極濃。魚湯,用白身魚熬煮而成,濃郁鮮甜。最後有果物,愛媛縣
我們選了其中一個套餐。
三文魚籽蒸蛋:內有柚子皮,食落甜甜地。
最後有果物,愛媛縣的橙,食落好像啫喱一般口感,静岡的蜜瓜,清甜可口。
2020-01-13
2019-12-31 1200 瀏覽
元朗既鮨文就食過,但黃埔呢間開左咁耐都係第一次試!叫左$1980既set,雖然無最出名嘅海膽杯,但可以試多幾個唔同嘅嘢食!刺身方面,當日試左時令冬天必食既野,師傅話冬天係食內臟嘅時間,所以當日有食到白子同鮟鱇魚肝,白子蒸完加埋蛋黃醬呢個食法的確新穎,當晚另一特別菜式係香箱蟹蟹高湯啫喱,香箱蟹係雌性既松葉蟹,每年只有兩個月食,係好罕有😳 岩手真蠔配酸汁啫喱,大隻creamy,配埋酸汁就更加開胃!當晚食左好多款菜式,精選左以下幾款介紹:- 和牛三文治就食得多,拖羅海膽呢個配搭既三文治就真係第一次,食完絕對係係非常滿足- 喜之次加魚肝,燒香左既喜之次油份爆晒出黎勁香,加埋魚肝簡直就係雙重既濃郁😻- 蜜甘鯖係銀皮魚,但比起普通既鯖青,實在多左份香甜- 白蝦就唔係時時有,好鮮甜!- 手卷完全係師傅既功架, 用上赤身、 燒香左嘅右口魚邊同象拔蚌撈成嘅飯再包成手卷,嘩簡直係超好味!甘香!Omakase食既野太多實在不能盡錄,但鮨文既質素實在無人會質疑,一定會返轉頭!當然大腩同海膽呢兩樣我嘅最愛梗係要放喺最後啦🥰
元朗既鮨文就食過,但黃埔呢間開左咁耐都係第一次試!

當晚食左好多款菜式,精選左以下幾款介紹:

- 蜜甘鯖係銀皮魚,但比起普通既鯖青,實在多左份香甜

- 白蝦就唔係時時有,好鮮甜!

大腩
海膽
  • 大拖羅壽司
九月中旬與幾名好友一起到北海道旅行,最難忘的莫過於那裏新鮮的海鮮,大大小小我們一共吃了十多餐的海鮮。回港三個月也沒有我們又開始想念那裏的美食。有見及此特意和好友訂了這間位於黃埔的日本菜,一解對日本菜的相思之情。這裏的晚餐以廚師發板為主,共有兩個價錢選擇。一場來到,我們選了貴的那一種,而且特登坐在師傅前,欣賞師傅華麗的演出。前菜(⭐⭐⭐⭐💢)首先來到的是三文魚子蒸蛋。上面的三文魚子絕對是一亮點,大粒新鮮,吃起來有淡淡的柚子味。下面的蛋也十分不錯,吸收了高湯的精華,吃起來嫩口,而且還有帶子和不同雜菇。接著是炸帆立貝。用材新鮮,能吃得出一絲絲的肉。配上自製他他醬和脆口紫菜,吃起來沒有那麼油膩。第一次吃鱈魚白子,其實是魚的精囊。口感有趣,有一點creamy,質感像魚肝。配上微酸的醬汁,吃起來沒有那麼滯口。刺身,壽司(⭐⭐⭐⭐⭐)接著便是期待已久的刺身和壽司。生蠔就像一件藝術品,用紅葉作裝飾。十分肥美,海水味重。配上酸味蒟蒻,更能帶出海鮮的味道。香箱蟹是另一表現出師傅廚藝的藝術品。師父把蟹拆肉,然後混入蟹膏,放回原本的蟹殼中。吃起來味道比較清淡,十分能突出蟹味。秋刀魚上面加上紫蘇葉花,有著淡淡的

前菜(⭐⭐⭐⭐💢)

前菜

刺身壽司(⭐⭐⭐⭐⭐)
接著便是期待已久的刺身壽司

刺身,壽司

秋刀魚上面加上紫蘇葉花,有著淡淡的清香,為味道較為淡口的魚刺身加添層次感。 另外的深海池魚輕輕地火炙燒過,入口質感爽脆,味道鮮甜而且還有點點的炭燒。
刺身,壽司

海松貝肥美厚肉,師傅先掃上醬油和青檸汁作調味,吃起來爽嫩鮮甜,清爽可口。最後的超拖羅是另一重點,肥美,吃起來油脂感十足,而且不會有筋。
刺身,壽司

湯(⭐⭐⭐⭐⭐)
真材實料的魚湯一喝便知龍與鳳。鮮甜,而且沒有味精,喝完不會覺得口渴。連平日怕魚腥的朋友也停不了口。

甜品(⭐⭐⭐⭐💢)
最後的甜品就是日本哈密瓜配巨峰提子。先吃提子後吃哈蜜瓜,更能突出哈密瓜的甜味,為這天晚餐畫上完美的句號。
甜品

總括而言,這間餐廳除了食材新鮮外,師傅的廚藝也十分不錯。簡單的食材也有高超的演繹方法 。下次經過銅鑼灣也會找時間來一試。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
鮨文 紅磡黃埔天地聚寶坊地下G22A號舖
推介菜式:廚師特選、刺身壽司

👍🏻地點方便
👍🏻海鮮鮮味
👍🏻廚藝高超
2019-11-26
2019-12-07 1235 瀏覽
廚師發板這個名字,很多時間都讓我想起鮨文,因為在界中享負盛名,今晚便來到黃埔花園的分店。店內有兩個可供廚師發板的壽司吧,而裝修設計方面,都跟很多高級日本料理一樣。茶碗蒸,鋪滿了美味的三文魚籽,令到蛋的層次更豐富。目鯛魚,淡口而鮮甜。海藻草,廚師加了些醋,令人胃口大開。池魚細切,廚師利用姜蓉、紫蘇葉和芝麻的香味,令到池魚味道更甜美。秋刀魚,鮮味十足。深海池魚,有濃厚的煙燻味,加上魚味鮮甜,很有特色。海膽吞拿魚腩三文治,海膽加吞拿魚腩本來就是絕配,味道當然美味。香箱蟹,廚師告知這道菜式,要花很長時間起肉,再將高湯混合,是一道特別的手工菜。吉列帆立貝, 帆立貝肉質鮮嫩,外脆內軟,香脆無比。野生吞拿魚,廚師切成薄薄三片,口感豐富。左口魚,鮮嫩無比,油脂豐富。白蝦,鮮甜可口而不會腥。赤貝,爽口彈牙,味道鮮甜。梳子魚,用火炙過,魚肉味甜。鰤魚是油甘魚的一種,味道比較甜美。湯是白身魚湯,用了魚頭和魚身熬成,鮮甜無比。櫻煮八爪魚,平常吃到的八爪魚都很彈牙,這個就很腍,而且味道甜美。紫海膽是從日本飛機直送,鮮甜而帶點濃郁海膽味。赤身用了野生的吞拿魚,味道當然比飼養的好。吞拿魚手卷,紫菜加上吞拿魚 ,味道
茶碗蒸,鋪滿了美味的三文魚籽,令到蛋的層次更豐富。
目鯛魚,淡口而鮮甜。

海藻草,廚師加了些醋,令人胃口大開。

秋刀魚,鮮味十足。
深海池魚,有濃厚的煙燻味,加上魚味鮮甜,很有特色。

吉列帆立貝, 帆立貝肉質鮮嫩,外脆內軟,香脆無比。
野生吞拿魚,廚師切成薄薄三片,口感豐富。

左口魚,鮮嫩無比,油脂豐富。
白蝦,鮮甜可口而不會腥。
赤貝,爽口彈牙,味道鮮甜。

梳子魚,用火炙過,魚肉味甜。
鰤魚是油甘魚的一種,味道比較甜美。

湯是白身魚湯,用了魚頭和魚身熬成,鮮甜無比。

紫海膽是從日本飛機直送,鮮甜而帶點濃郁海膽味。

赤身用了野生的吞拿魚,味道當然比飼養的好。
吞拿魚手卷,紫菜加上吞拿魚 ,味道層次豐富。

果物是靜岡蜜瓜和提子,吃完這道甜品,今晚的美食就畫上完美句號。
2019-12-05 893 瀏覽
是晚友人又帶我去吃好東西,喜歡吃日本料理的友人如我所料當然是選了廚師發板。三文魚子蒸蛋,一生一熟,吃下滿滿的鮮甜味,三文魚子的醬爆感配上蒸蛋的口感,相當豐富。北海道生蠔,超級肥美大隻又鮮甜!而且旁邊還有令和年號,感覺好像到了日本似的。日本料理當然一定少不了海膽和拖羅。海膽軍艦滿滿的,看得出廚師的誠意。海膽是秋山馬糞,吃下非常濃郁!拖羅厚切吃下肥美新鮮。真是大滿足!海鰻壽司好大塊鰻魚,配上醬汁很香口入味。秋刀魚刺身,我本身怕腥味,但這個刺身加了薑和蘿蔔絲調味,還有青檸可自己調味,吃下反而很清新呢!鱈魚白子很特別,第一次吃呢!是鱈魚的精巢,非常豐富的蛋白質!白蝦壽司,不要看它細細件不太起眼,準備工序非常多呢。一件上面有十多隻蝦啊。炸帆立貝配上他他醬,帆立貝通常生吃,這炸的吃法很特別,很香口又能保持肉質的鮮甜。魚湯很清甜,又不腥,最好用來暖暖胃。最後生果是巨峰提子哈蜜瓜,記得要先食巨峰,要不然哈蜜瓜太甜會覺得提子酸呢!

海鰻壽司好大塊鰻魚,配上醬汁很香口入味。

魚湯很清甜,又不腥,最好用來暖暖胃。

2020-02-04 29 瀏覽
小弟已經係第二次去鮨文吃Omakase,始終廚師發板比較貴,如果對餐廳未有信心嘅話,第一次都會去試佢嘅lunch,而我吃完佢嘅lunch之後十分滿意,所以今次去咗食佢嘅Omakase晚餐。我地點左最貴嘅dinner set,盛惠$1980 plus 10。以下是前菜:三文魚子茶碗蒸,蒸蛋用好鮮味嘅上湯去蒸,好清甜。蟹蓋,蟹肉下邊鋪滿左拆咗肉嘅蟹肉同埋蟹膏,唔錯,但蟹肉唔算特別鮮味。秋刀魚刺身,超新鮮,鮮甜,超好味!而且睇得出師傅刀工一流。估唔到有個咁Heavy嘅前菜,炸帶子加大量Mayonnaise手卷,帶子炸到啱啱熟,仲有少少生嘅狀態,好滑,而且一啲都唔韌,perfectly cooked.燒白子,師傅詳細咁解釋左俾我哋知白子嘅資料,食落其實無乜特別味,不過叫做試過,我就覺得冇乜特別。拖羅海膽多士,賣相已經贏咗,其他唔使講。然後以下係壽司:每一件嘅賣相都好靚,可見師傅手勢一流,而且每一件都新鮮,好味!重點準備要來了!拖羅手卷,超肥美,鮮甜,入口即溶,一個字:正!北海道馬糞海膽軍艦:滿分!海膽鮮甜,而且呢個賣相又係冇得輸!!之後嚟咗一個海鮮湯同手卷,因為位置有限,所以冇upload上黎

以下是前菜:
三文魚子茶碗蒸,蒸蛋用好鮮味嘅上湯去蒸,好清甜。

秋刀魚刺身,超新鮮,鮮甜,超好味!而且睇得出師傅刀工一流。

拖羅海膽多士,賣相已經贏咗,其他唔使講。

然後以下係壽司

重點準備要來了!

拖羅手卷,超肥美,鮮甜,入口即溶,一個字:正!

之後嚟咗一個海鮮湯同手卷,因為位置有限,所以冇upload上黎。
最後上埋甜品:水果新鮮,鮮甜多汁!

總結:omakase其中一個好玩之處,就係同師傅嘅互動,今次鮨文呢個師傅,真係十分之Nice,好詳細咁樣同我地介紹每一款嘅菜式,同我地有講有笑,成個dining experience非常之好,有好多人想試omakase,因為貴,所以好怕遇到伏店,而小弟亦都教過學費,而呢間鮨文,我食過兩次,兩次嘅experience都好滿意,有機會嘅話,我一定會revisit,推薦!
來到鮨文午餐,與友人慶祝生日,我叫了一客Omakase 8貫($350),而友人則叫了一客Omakase 12貫($500)。頭盤先來一客金箔蟹肉元貝茶碗蒸。蛋蒸得很滑,不會過熟,沒有蛋腥味,配上蟹肉及高湯,鮮味無窮,而且加上金箔,令茶碗蒸看起來更加衿貴。寶物尋歸底,吃到底部,有2粒大約一毫子大小的干元貝,入口十分鮮甜,亦頗有咬口。吃過頭盤後,便是廚師精心炮製的八款不同壽司。1) 鱸魚壽司:師博說鱸魚入口會比較淡味,但由於WASABI 比較多,WASABI 的味道遮蓋了魚的味道,不太吃得出真正的味道。2) 魷魚壽司:一般魷魚壽司最大的敗筆就是會太過韌,而鮨文的則沒有這個缺點,入口十分易咬,但又不至於腍身,軟硬適中,質地十分好。由於前2款壽司覺得WASABI味大重,於是便叫師博減少WASABI的份量,從而吃到食材真正的味道。3) 帶子壽司:口感和一般壽司店的帶子壽司完全是兩回事,由於其他壽司店一般採用急凍帶子,故口感會比較腍身,鮮味亦都減半。而鮨文的帶子壽司除了質地厚身,亦十分彈口,而且很有鮮味,充滿驚喜。師博上菜前會在拍一下帶子,據聞會令口感更好。推介!4)蝦壽司: 大大隻,入口十分鮮
金箔蟹肉元貝茶碗蒸

吃過頭盤後,便是廚師精心炮製的八款不同壽司
鱸魚壽司

魷魚壽司

帶子壽司

4)蝦壽司: 大大隻,入口十分鮮甜,口感彈口,推介!
蝦壽司

5) ? 壽司:己經忘記了魚的名稱,經過火炙,有燒香的味道。

6) 魚子壽司:師博放了很多魚子,入口爆汁,十分鮮甜,與普通壽司店的魚子壽司絕對是兩回事,食過己經翻唔到轉頭。而且紫菜亦十分高質,紫菜味不會太濃而搶過食材的鮮味,一點也不韌。高質!
魚子壽司

海膽壽司: 海膽份量十分多,入口鮮甜,口感CREAMY。
海膽壽司

由於友人生日的關係,師博把友人的海膽壽司略為改良,加上三文魚子,變成壽司蛋糕,別出心材。事前並沒有事前和餐廳提及有人生日,只是言談間令到師博知道,十分驚喜!
海膽魚子壽司蛋糕

鰻魚壽司: 很重鰻魚味,入口即溶,推介!
鰻魚壽司

最後甜品分別可選黃豆味及綠茶味,我個人偏好綠茶味,味道清香,亦都不會太甜。
甜品

鮨文果然名不虛傳,每道菜都十分有水準。上每一道菜前師博都會略為介紹每款壽司,令到食客對眼前的食物有更深的了解,不會吃完就算!而且每款壽司都以不同種類的食材配答,魚,蝦,海胆,鰻魚,魚子一應俱全,令到飲食體驗更多元化。

埋單平均每位要大概$470,但以如此高質素亦是物有所值。假如是吃晚餐的話,人均消費必定過千,如果想一嚐OMAKESE 的話,午餐絕對是抵食之選。
2020-01-29
$467.5 (午餐)
金箔蟹肉元貝茶碗蒸
海膽壽司
海膽魚子壽司蛋糕
鰻魚壽司
2020-01-30 27 瀏覽
又到一年一度嘅週年慶祝,當然要畀女朋友一個驚喜,心知佢超級鍾意食日本菜,所以我最後就決定揀咗呢一間omakase。餐牌內包括有兩款omakase套餐,分別為$1580、$1980,其實內裡都包含咗好多菜式。最後我哋就點選了$1980套餐。而且今晚我哋係坐吧枱,可以近距離欣賞師傅手藝,師傅亦好主動講解日本食材等文化,所以我哋都食得好開心。茶碗蒸先來茶碗蒸已經覺得非常高質,滑溜蒸蛋上鋪滿爽脆三文魚子漬物已經非常鮮甜,加上柚子皮嘅清新多一點層次。鰻魚苗鰻魚苗真係比較小見嘅食材,而且每條鰻魚苗都好肥美,加上冷麵汁一齊食真係一個唔錯體驗。真蠔肉質肥美,食落creamy而且爽口海水味特出,而師傅更噴了威士忌在真蠔帶出鮮味。吉列帆立貝新鮮即製吉列帆立貝份外吸引,而且帆立貝相當厚身,配上秘製沙律醬及鮮脆紫菜,每一口都啖啖肉好滿足。鮟鱇魚肝賣相精緻,特別喜歡魚肝軟滑的質感,魚肝味道濃郁,與蘿蔔蓉和蔥粒同吃省減油膩感。九洲黑鮑魚鮑魚相當軟淋鮮味突出,原來是經過了四小時慢煮,而旁邊是鮑魚肝醬,但不用沾鮑魚肝醬也非常出色,師傅亦為我哋添上壽司飯與鮑魚肝醬拌吃。毛蟹其實單單前菜我和女朋友已經覺得非常出色,而這個
又到一年一度嘅週年慶祝,當然要畀女朋友一個驚喜,

最後我哋就點選了$1980套餐。

而且今晚我哋係坐吧枱,可以近距離欣賞師傅手藝,
師傅亦好主動講解日本食材等文化,所以我哋都食得好開心。

茶碗蒸
先來茶碗蒸已經覺得非常高質,
滑溜蒸蛋上鋪滿爽脆三文魚子漬物已經非常鮮甜,
加上柚子皮嘅清新多一點層次。

鰻魚苗
鰻魚苗真係比較小見嘅食材,而且每條鰻魚苗都好肥美,
加上冷麵汁一齊食真係一個唔錯體驗。

真蠔
肉質肥美,食落creamy而且爽口
海水味特出,而師傅更噴了威士忌在真蠔帶出鮮味。

吉列帆立貝
新鮮即製吉列帆立貝份外吸引,
而且帆立貝相當厚身,配上秘製沙律醬及鮮脆紫菜,
每一口都啖啖肉好滿足。

鮟鱇魚肝
賣相精緻,特別喜歡魚肝軟滑的質感,
魚肝味道濃郁,與蘿蔔蓉和蔥粒同吃省減油膩感。

九洲黑鮑魚
鮑魚相當軟淋鮮味突出,原來是經過了四小時慢煮,
而旁邊是鮑魚肝醬,但不用沾鮑魚肝醬也非常出色,
師傅亦為我哋添上壽司飯與鮑魚肝醬拌吃。

毛蟹
其實單單前菜我和女朋友已經覺得非常出色,
而這個師傅亦睇到師傅嘅手藝相當高,
轉眼間就可以把整整一隻毛蟹拆肉、蟹膏,
而且毛蟹肉質相當鮮甜,真係值回票價。
其實去到食壽司已經開始飽飽哋,
所以呢個套餐份量其實都好足夠。
而今晚八貫壽司包括有:針魚、金目鯛、北寄貝、白蝦、赤身、拖羅、海膽、海鰻。

老實講佢嘅食材真係相當新鮮,
而且師傅話會睇返當造時間有所改變。
而今晚嘅壽司,我最鐘意就係火灸過嘅金目鯛,肉質嫩滑魚油甘香,相當滿足。
接著一定係佢嘅海膽壽司,海膽味濃而且相當甘甜,整體壽司都相當高質。

吃完壽司過後就上了一碗魚湯及即製手卷,
估唔到今晚對於每個菜式都好難有挑剔,
而最後就有愛媛縣的香橙,還有靜崗蜜瓜作結。
2020-01-28 23 瀏覽
相信大家對鮨文不會陌生,作為稍高檔次的壽司店,兩款omakase套餐分別為$1580和$1980,食物種類挺多。茶碗蒸當然不是一般貨色,晶瑩通透的三文魚子蓋滿面層,滑溜軟熟的蒸蛋內藏香菇,非常惹味。再來的是鰻魚苗,用上酸酸甜甜的冷麵汁泡製,鋪上紫蘇花和金箔。鰻魚苗同樣通透,吃下去滑溜溜的非常肥美。日本真蠔,肉厚肥美,簡單的噴上威士忌酒,不用額外調味。吃下去先是偏鹹的海水味,過後再有一陣清清的酒香,既有威士忌應有的味道,又不會搶過生蠔的鹹香鮮味。完成了前菜,過場之際,師傅帶來了將會成為其中一道菜的毛蟹。碩大肥美的毛蟹,看著也倍感美味。再來就到燒白子,燒香的白子表層較刺身有韌性,咬開後仍然鮮嫩,爆漿的效果不減。用上些微岩鹽與柚子皮,味道經已十分突出。吉列帆立貝比較少吃到,薄脆的外層,加上自家秘製的醬汁,清新惹味、香脆可口。鮟鱇魚肝,那時第一次嘗過才知道這條外表醜陋,頭帶一個小燈籠的深海魚,原來名叫鮟鱇魚。一、二月份,正是吃鮟鱇魚的時節,魚肝味道濃郁,卻沒有其他動物的肝臟油膩。入口軟滑,慢慢融化,拌上蘿蔔蓉和蔥粒,飽滿滋味。慢煮四小時的九洲黑鮑魚切片,配上用鮑魚肝弄製而成的醬料。鮑魚吃光,師

慢煮四小時的九洲黑鮑魚切片,配上用鮑魚肝弄製而成的醬料。鮑魚吃光,師傅特別在肝醬上添上壽司飯,好讓大家把所有鮑魚精華也享受到。

很快的,新鮮毛蟹上桌,師傅還細心的慢慢拆肉,好讓我們能放心品嘗。蟹肉鮮嫩,加上香濃的蟹膏,鮮味十足。

終於來到壽司這環節,八貫壽司,針魚、金目鯛、北寄貝、白蝦、赤身、拖羅、海膽,還有海鰻,各有千秋。油脂豐富的金目鯛,輕輕灸過,份外甘香。北寄貝經師傅輕輕一拍,上枱時還在蠕動。白蝦細小精巧,要用上十數隻。海膽新鮮到不行,甘甜美味,質感細膩柔滑。

吃過壽司,上了一碗魚湯,清清味蕾。

再來是手卷,沒想到會用上燒香的右口魚,配搭上吞拿魚蓉和酸瓜等,是油脂豐富的好滋味。

吃罷卷物,所有菜式正式完成,師傅功成身退。Omakase很多時講求的,除了食物的質素,還有與師傳的交流。這裡的師傅,簡單直接,又不失風趣,確實令用餐體驗大大加分。最後來一片愛媛縣的香橙,像啫喱般的香甜口感。還有靜崗蜜瓜,同樣肉汁豐富,為盛宴美好作結。

香港食一次廚師發板 其實幾貴但身邊的朋友一直向我推介 本住人一世 物一世點都要去試一試 以為都係壽司 點知可以咁出色念念不忘的一餐 令人回味的味道.Omakase 食既係鮮度 溫度 及 氣氛食物選用當時最時令 最好的食材 用自己對食材運用的經營去烹調一個廚師對一組客人 教你食法 分享食材心得 因應客人的口味 而配製所用的餐具 每道食物的擺放都會係一個藝術品 環境舒服這一餐讓我對很多的食材 從口感上 味道上都有新的體會 新的層次迷你雲丹盛 海膽杯👉其實香港食海膽 成日都會覺得唔新鮮 什至會感覺腥都苦 好多人都唔中意食 除左高級少少可能馬糞海膽 相對好少少外 唔通下下飛去日本咩 不過凡事有例外 非常推介👍一個對積如山 用左成半版海膽 再加上甜蝦 的視覺震撼👍海膽味道濃郁 口感係香滑 十足鮮美 甜味👍真係大滿足 好正三文魚籽卷👍滿滿的三文魚油香 都不再話下👍每粒都好有咬口 每粒都有爆醬的感覺👍師傅哥哥話要好新鮮先有咁既效果👉唔好的好易有腥味 鮨文既都有一定保證 鮮甜唔腥不時不食白子 鱈魚的精巢👍一個連雞子都未食過的我 聽到個時係有D衝擊 👍白子質感好似半液體杰身的蛋白口感 但好柔滑👍冇腥味
香港食一次廚師發板 其實幾貴

👉唔好的好易有腥味 鮨文既都有一定保證 鮮甜唔腥

不時不食白子 鱈魚的精巢
👍一個連雞子都未食過的我 聽到個時係有D衝擊
👍白子質感好似半液體杰身的蛋白口感 但好柔滑
👍冇腥味 冇魚味 只有一個非常濃郁的蛋白質香味 (唔係臭蛋味)

極少有 似牛肉既 吞拿魚面脥
👍師傅好中意叫我地食完先開估 我地個個都估錯
👍好似牛肉既彈性及口感 但因為少食牛肉刺身 原來係吞拿魚面脥
👍極少有的部位 而且味道好有肉質甜味 吞拿魚真係周身都係寶

海鮮雞肉湯
👍好似有好多隻雞 少少的膠質
👍海鮮帶出雞湯的鮮甜味 成年事升華左好多
👍香甜唔油膩  每滴都好似精華咁

💁服務: 吧枱位一個師傅對一組客人 會為你介紹食材有對話分享心得 預訂前會因應問你有咩唔食 一個有溫度既服務
⛲環境: 木質日系設計 有分吧枱 普遍枱
  • 迷你雲丹盛
2020-01-04 77 瀏覽
#fridayla_whampoa⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀最近真係壽司成癮三個禮拜內食咗4次Lunch Omakase其中鮨文就試咗兩次😆⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀但每次體驗都唔同而且好有驚喜!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀Omakase既特色就係不時不食而且最正既係師傅可以因應你需要調整餐單😍保證令你稱心滿意😘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀喜歡同師傅交流既人重可以同佢地吹水⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣黃埔店由梓健師傅坐鎮,他出身自銀座的高級壽司店 Onodera(おのでら ), 其分店遍布洛杉磯、紐約、巴黎、夏威夷等,幾乎全由日本師傅招呼客人,但在東京總店學師的梓健,卻是例外。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣Sushiman會用上江戶前赤醋飯,帶點微微酒香,為壽司增添風味😆⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣Omakase lunch set💲500💭假日最平既set係$500💭包含茶碗蒸,12貫壽司,手卷,湯及甜品💭啱嗮我地呢D壽司控😎😎💭先黎一客松葉蟹金箔茶碗蒸,
#fridayla_whampoa
喜歡同師傅交流既人
重可以同佢地吹水
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣Omakase lunch set💲500
💭假日最平既set係$500
💭包含茶碗蒸,12貫壽司,手卷,湯及甜品
💭啱嗮我地呢D壽司控😎😎
💭先黎一客松葉蟹金箔茶碗蒸,好足料
💭沒有乾貝及蟹肉勾芡,好鮮甜😊
💭先後有針魚,好鮮味既昆布漬牡丹蝦
💭柚子胡椒魷魚,超彈牙重識“旭”既帆立貝壽司
💭超肥美的深海池魚,天然罕有的鯖魚
💭醬油漬赤身,超鮮甜彈牙的天使蝦壽司
💭自家製三文魚籽壽司,超豐富口感😋
💭穴子壽司配上特製醬油,好濃厚😍
💭雙層北海道馬糞海膽壽司,超超超甜又肥美
💭仲有一個日本新年先有既伊達卷
💭用上雞蛋,蝦肉同魚肉碎製成的卷蛋
💭好特別,而且有喜慶氣氛😍
💭最後用上一碗熱湯及抹茶/黃豆蕨餅作結
💭真係十分完美😎
💭最後重同L小姐忍唔住encore咗次海膽軍艦
💭真係滿載而歸!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔘不過壽司師傅都好重要,記得提早Mark定
🔘除店長以外,我地都有一個師傅推介
🔘有需要就IG Inbox問啦😘😘
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
2019-12-28 66 瀏覽
朋友來港相聚,看到這個餐廳的食評非常好、所以便來試試,果然沒有使我們失望,師傅好細心講解每一道菜,食材亦都非常新鮮美味。整間餐廳非常舒適,氣氛也很好。價錢是比較高,因為是omakase, 手工藝很重要。做壽司可以看到師傅真正嘅功夫。生𧐢,毛蟹和慢煮八爪魚,也是一個驚喜,海膽非常鮮味。服務生同師傅都非常細心,照顧客人每一個細節。可能因為在平日顧客比較少,只有六個顧客,所以整體環境也很舒適。最後嘅生果盤亦都非常甜美新鮮。是可以再來的餐廳。

壽司可以看到師傅真正嘅功夫。

生𧐢,毛蟹和慢煮八爪魚,也是一個驚喜,海膽非常鮮味。

最後嘅生果盤亦都非常甜美新鮮。

是可以再來的餐廳。
2019-12-23
  • 白子