餐廳: 鮨文
資訊:

2020-07-16 3234 瀏覽
男朋友🎉Birthday🎂對於2個鍾意😋食嘅人黎講:🍣食美食😋已經係好大嘅驚喜🎉及樂事❤所以揀嘅餐廳以「我想食」為標準🤣🌞早餐食Omakase🍣其實都1:45🙈記得要早少少或準時去到,因為Lunch只做2輪。入坐後,我見職員已即刻call未到嘅客人,confirm book枱時都會提醒只留15分鐘,所以準時到比較好,咁樣有充裕時間享受用餐男友生日食豪少少,揀中間價錢💰set lunch🍣滑溜溜又足料嘅金箔海苔🍵茶碗蒸🍣清新+油脂+慢煮sashimi慢煮🐙八爪魚好出色,無咗一般un嘅口感,反而係Lum同時好入味🤤🍣sushi好新鮮拍一拍會郁嘅akagai😍仲有自家醃製嘅清甜魚子👍🏻火灸過嘅更顯魚油香🤤大蝦🦐個款真係不得之了,將鮮蝦×蝦子×蝦膏,1啖多重口感🤤🍣明太子青椒仔天婦羅咬落去嘅清脆聲音表現,薄薄外脆做得非常之好🤤🍣迷你uni雲丹盛放咗2~3層好澎湃嘅北海道uni海膽,味道清甜🤤好Fresh 嘅感覺😋🍣茶壼湯好足料‼️蟹、帶子、魚肉、菇等等,原來個青檸係擠係湯料上食作去腥之用⭕🍣手卷 淨係記得個油脂感➕勁香脆紫菜而且拎之前師傅都有提醒我地要雙手接,之後就好似飲酒咁放入口,好滿足啊‼️食
男朋友🎉Birthday🎂
對於2個鍾意😋食嘅人黎講:
🍣食美食😋
已經係好大嘅驚喜🎉及樂事❤
所以揀嘅餐廳以「我想食」為標準🤣

🌞早餐食Omakase🍣其實都1:45🙈

男友生日食豪少少,揀中間價錢💰set lunch

🍣滑溜溜又足料嘅金箔海苔🍵茶碗蒸

🍣清新+油脂+慢煮sashimi

🍣sushi好新鮮

🍣明太子青椒仔天婦羅
咬落去嘅清脆聲音表現,薄薄外脆做得非常之好🤤

🍣迷你uni雲丹盛

🍣茶壼湯

🍣手卷
淨係記得個油脂感➕勁香脆紫菜

食到飽飽時,師傅突然“生日快樂”遞上點咗蠟燭嘅生日“吞拿蓉uni魚子盛”~~ Surprise🎉🎉

(其實我都唔知,只係book台時有講聲佢生日,點知有驚喜喎😁)
呢一刻男友已經好飽,所以食咗1啖之後,我就已經將uni同魚子食咗落肚嚕🤣🤣🤣🤣🤣

尾聲以豆腐雪糕作結尾🍦

見到男友內斂得黎又滿足、突然又收到驚喜又不知所措嘅樣子真開心❤
2020-07-11
2020-07-01 2057 瀏覽
終於可以一試期待已久的Omakase了,我跟朋友都選了價錢較貴的款($1980一位),食豪d。食完覺得omasake食的不只是高質美食,仲有廚師的心思用心,同埋服務,偶爾特別日子來一次,絕對係生活享受。先來第一道前菜,黑松露金箔蒸蛋,黑色、金色的色調高雅,蒸蛋嫩滑,裏面有帆立貝、菇菌和菠菜。跟著來的是4款涼菜,左上有梅汁啫喱海葡萄,爽脆的海葡萄配梅汁啫喱清新開胃。右上有梅酒浸車厘茄,師傅話梅酒係自製的,車厘茄酸甜酸甜的。左下有冷麵汁菠菜,菠菜好滑口。最下面有甜煮小女子,小女子的一種魚乾仔,甜甜咸咸的,幾香口惹味。再來有北海道幼鱈魚,師傅話係用少過2kg的鱈魚BB做,用火槍燒面,加上自製白面豉醬、wasabi、豉油,口感幼滑,油香豐富。跟著有生蠔,師傅話係岩手縣生蠔配上自製紫蘇醋,生蠔厚肉鮮甜配上紫蘇的幽香幾特別。然後有八爪魚🐙,師傅話煮左3日,八爪魚甜身,肉質軟熟,如果沾上伴碟嘅柚子胡椒就會有d辣惹味d。吉列帆立貝配青瓜洋蔥他他醬,用紫菜包住食,帆立貝外脆內軟,鮮嫩,厚身一索索肉。稻草煙薰鰹魚,用古燒稻草的煙薰,有一種煙薰香氣,魚味濃,加上萬能蔥、白蔥和萌荷(師傅話係一種薑)、蒜味豉油

稻草煙薰鰹魚,用古燒稻草的煙薰,有一種煙薰香氣,魚味濃,加上萬能蔥、白蔥和萌荷(師傅話係一種薑)、蒜味豉油,食落有d香口。

清酒蒸鮑魚,師傅話係島根縣黑鮑魚,黑鮑魚屬於日本鮑魚的最高規格,呢隻鮑魚有800-900g,差不多1kg,超大隻,大過手掌。見師傅切嘅時候鮑魚好柔軟,好似布甸咁Q彈,食落果然正,鮑魚又鮮甜。最後用壽司飯沾上用鮑魚肝做的醬食,好甘甜。

跟住開始食壽司🍣,第1款係深海池魚壽司,有炭燒香味和魚油香。

第2款係愛援縣粒貝壽司,即係響螺,響螺經師傅刀工𠝹開後好爽脆,配上柚子鹽。

第3款係關西喉黑魚壽司,經火炙後魚油脂很香,壽司飯裡面有d日本曼蔥。

第4款係蝦壽司,用蝦BB做的,師傅話有成廿隻蝦仔加上清新青柚子皮,食落綿綿的,有d黏黏。

第5款係中施羅壽司,施羅柔軟油脂豐富,師傅話加入左3倍wasabi,油脂中和左,所以唔會覺得辣,拖羅亦不膩。

第6款係自家甜醃三文魚子軍艦,師傅教我地頭向後仰倒入去口食🤣,魚子清甜不腥。

第7款係紫海膽軍艦,當日這海膽大有來頭,係店舖買手於東沢水產投得的12號靚海膽,海膽綿綿的,鮮甜清香。

最後一款係穴子壽司,係最細最幼嘅BB海鰻,食落綿身,柔軟冇骨。

壽司壽司之間,師傅仲細心提供左3款漬海,酸薑、Wasabi醃山葵、紅酒蕎頭,清口腔去油解膩。

最後一道係右口魚加赤貝手卷,見師父用火槍炙燒,油脂豐香,赤貝爽脆,用手卷食法可以充分吸收深海魚油,滿滿嘅奧米加3。

食完所有食物就飲一碗熱湯🍲,用剛剛嘅白色魚的骨和頭熬成,加入蔥粒,鮮甜無比。

最後有貓眼提子🍇(黑提加巨峰混合種)和靜岡蜜瓜,清甜可口。用日本生果做結尾,完美滿足。
2020-06-25 1372 瀏覽
有阿姨的孩子像個寶!適逢考完試,阿姨決定帶我一試廚師發辦(Omakase)。原來日本人都有類似中國人嘅民間智慧「不時不食」,新鮮嘅時令食材加上廚師嘅心思同講解,$1980一位都值回票價!味覺、視覺、聽覺多重享受。.黑松露金萡茶碗蒸蒸蛋火候控制得宜,口感嫩滑無比。整成啫哩嘅黑松露唔會過鹹亦唔會影響蒸蛋嘅質地。裏面仲有菇同埋元貝令味道更豐富。.小食拼盤四小碟前菜(酸汁啫哩海葡萄、梅酒浸車厘茄、冷麵汁波菜、辣汁黑梅螺拼小女子)各有特色,盡顯廚師嘅心思。特別欣賞頭兩款。沖繩海葡萄嘅口感好似蟹籽咁爽脆。剝左皮嘅日本車厘茄口感好似蘆薈咁好咬,同梅酒出奇地夾。.油坊主以鹹香嘅麵豉醬同埋橘子汁調味,令油脂十足嘅魚肉唔會太膩。.岩守縣大船渡灣真壕IPhone 咁巨大嘅蠔肉爽口滑溜,鮮味顯著但係海水味偏淡,加埋紫蘇葉汁味道更清新,連怕腥嘅人都會接受到!.櫻煮八爪魚細細碟原來工序好繁複,按摩後以甜豉油慢煮八爪魚三日三夜,難怪咁淋身咁入味。.吉列帆立貝新鮮嘅帆立貝果然同雪藏果啲唔同,外熟內軟,絲絲分明。爆多青瓜洋蔥粒粒嘅他他醬味道好食到忍唔住想問廚師拎秘制配方!.稻草煙燻初鰹唔及回鰹油脂多,魚味較清香,配上蒜
黑松露金萡茶碗蒸
小食拼盤

油坊主
以鹹香嘅麵豉醬同埋橘子汁調味,令油脂十足嘅魚肉唔會太膩。

岩守縣大船渡灣真壕

稻草煙燻初鰹
唔及回鰹油脂多,魚味較清香,配上蒜味豉油、白蔥、茗荷等調味,滲透微微嘅燻香。
清酒蒸黑鮑
鮑魚來自島根縣,屬頂級規格、鮮味濃郁,點少少鮑魚肝醬食味道更上一層樓。

八貫手握壽司
喜魚:特殊煮法做出皮熟肉生嘅效果,輕易咬開,肉質保持軟嫩
粒貝:剁過嘅活鄉螺口感爽脆彈牙
喉黑:外皮燒至脆身,魚油香濃
東沢水產白海膽:正值當造之時,膏塊體制大,鮮中帶清
藍鰭吞拿魚大腩:入口自鹿兒島,肌肉口感實在,味道重唔會膩。
三文魚籽:以甜豉油自家醃製,爽脆多汁,唔鹹唔腥,讚!!!
點紋牡丹蝦:啖啖肉,蝦頭嘅蝦膏都唔浪費燒焦放面,甘甜無比。
穴子:口感綿軟,入口即溶。
右口魚裙邊手卷:油香滿溢,加埋赤貝裙邊同埋吞拿魚蓉,配搭豐富。

貓眼提子+靜岡蜜瓜
以果物作結比甜品更解膩。黑提巨峰嘅混種係近年新品,無左巨峰嘅酒味,果皮亦較薄,甜度滿分!
$2000 (晚餐)
2K
2020-06-24 1031 瀏覽
台上1分鐘,台下10年功。望著師傅一刀一刀將羗切成均等的一片片,又輕巧又薄,看得我眼定定,絕對放心將今晚的食材任由他發辨!金箔黑松露蒸蛋高雅的一個前菜!蒸蛋滑溜細緻,混入黑松露的芡汁,味道好夾。五小碟:海葡萄加入了酸醋啫喱,爽口開胃。日本蕃茄仔浸過梅汁,清甜可口。冷麵汁菠菜,夏日炎炎最佳涼拌。黑梅螺煮得夠軟腍,入味!肉筋魚仔醃製入味,佐酒一流。油坊主,呢種魚聽個名子就係可想言之充滿脂肪,面層塗上麵豉醬油,略為炙過,那油脂滿溢另口腔充滿驚喜。真蠔是我的至愛。來自岩手縣真蠔,肉白肥美,豐腴得快要把它吃掉。爽甜,淡淡的海水味與及蠔味一擁而上,加添了紫蘇葉汁更有層次。一向對八爪魚沒有好感,那種咬不到,吞不到的口感往往另我卻步。這個櫻煮八爪魚是師傅的大力推薦,放了不少時間和心血餚製出來。第一次食到八爪魚的質感是軟腍柔靭,少少的柚子胡椒調味,更顯出八爪魚的風味。帆立貝炸得外脆內軟,中心位置剛熟透心,可見一絲一絲。配合自家炮製的他他醬,有青瓜和洋蒽原素,另到炸物減輕了油膩之感,好好味。鰹魚採用稻草煙燻,啖啖散發出燻香。茗荷,白蔥,蒜蓉豉油和芝麻的配合,一流。原來鰹魚是象徵長壽的意思,真係唔講唔知,又

金箔黑松露蒸蛋
高雅的一個前菜!蒸蛋滑溜細緻,混入黑松露的芡汁,味道好夾。

五小碟:
海葡萄加入了酸醋啫喱,爽口開胃。
日本蕃茄仔浸過梅汁,清甜可口。
冷麵汁菠菜,夏日炎炎最佳涼拌。
黑梅螺煮得夠軟腍,入味!
肉筋魚仔醃製入味,佐酒一流。

鰹魚採用稻草煙燻,啖啖散發出燻香。茗荷,白蔥,蒜蓉豉油和芝麻的配合,一流。原來鰹魚是象徵長壽的意思,真係唔講唔知,又增進知識了。

來自島根縣的黑鮑魚,採用清酒蒸,肉質細膩軟腍,有微微酒香,蘸少許鮑魚肝醬同吃,高雅又矜貴。

鱚魚是時令魚,夏季才有的,今晚有福了。炙過後,只皮熟,魚肉還保持生的,淡淡的魚味。

活粒貝爽口有嚼勁,鮮甜味美。

喉黑魚,魚脂十分豐富,甜味十足,口腔內油脂平衡,滋味!

來自鹿兒島奄仔美大島的吞拿魚大腩,肉的顏色比較深,因有肌肉,所以口感特別豐富。

秘製醬油三文魚籽粒粒晶瑩通透,入到口內慢慢爆汁,正。

紫海膽有著淡淡的甘香,滿足了味蕾。

利用了魚頭,魚骨,多種食材煲煮而成白魚湯,鮮甜暖胃。

來自函館的點紋牡円蝦好特別,蝦側身有四點,蝦頭有直紋,有光彩,新鮮。
入口好有漿口感,再加上炙過的蝦膏,那焦香味無比,勁惹味。

穴子又是我的至愛,利用了穴子頭骨餚製成醬汁伴吃,肉質綿滑柔軟得不可置信。

右口魚邊,赤貝邊,吞拿魚蓉混合成的手卷,口感複雜,好味。

最後是甜品的時令水果,貓眼提子和靜岡縣蜜瓜。

完美晚餐的句號!
2020-06-22
以往我都只幫襯元朗分店, 不過, 近排唔係好適合太夜返屋企, 就決定去黃埔分店試吓~ 黃埔分店好就腳, 地鐵站一出. 過條馬路就到, 夠晒方便~ 受疫情影響, 餐廳做足預防措施, 以探熱槍量體溫, 再加酒精搓手液清毒~ 餐牌上Omakase有兩種, 見價錢相差唔係好遠,就食豪dd~ 茶碗蒸鵝肝金箔蒸蛋係第一道菜, 先將鵝肝蒸熟, 再用筲箕壓碎去筋, 吃時將鵝肝與蒸蛋搓勻, 蛋香夾雜鵝肝既鮮香味, 簡直係人間極品~ 另一道菜叫4點先付, 一碟有4道小食, 味道由淡至濃~先食鰻魚苗, 魚苗幾醋汁浸住, 入口微酸, 煙韌似蒟蒻, 食完幾開口; 八刺身好嫩滑, 有紫蘇同炭香; 螢光魷魚呢個時候最當造 廚師以蛋黃醬提鮮, 酸甜惹味, 啱晒我胃口 最後係太刀魚, 魚皮微脆, 魚肉細滑, 有炭香味~ 毛蟹 x 沢蟹廚師將活生生既毛蟹煮熟拆肉, 再天婦羅咗細細隻既沢蟹, 加埋蟹膏, 又甜又甘香又脆, 好好味~櫻煮八爪魚 八爪魚煮法幾特別, 先同八爪魚按摩腳仔, 再以40度雪一晚, 放入甜醬內浸, 肉質軟淋, 甜甜辣辣, 好似食緊豆腐咁~ 吉列帆立貝 紫菜好香脆, 配埋吉列帆立貝就脆上加脆, 沙律醬就可

黃埔分店好就腳, 地鐵站一出. 過條馬路就到, 夠晒方便~

受疫情影響, 餐廳做足預防措施, 以探熱槍量體溫, 再加
酒精搓手液清毒~

茶碗蒸鵝肝

另一道菜叫4點先付, 一碟有4道小食, 味道由淡至濃~

刺身好嫩滑, 有紫蘇同炭香;

螢光魷魚呢個時候最當造

廚師以蛋黃醬提鮮, 酸甜惹味, 啱晒我胃口

最後係太刀魚, 魚皮微脆, 魚肉細滑, 有炭香味~

毛蟹 x 沢蟹

吉列帆立貝

紫菜好香脆, 配埋吉列帆立貝就脆上加脆, 沙律醬就可以中和油炸感~

8貫握壽司

8款手握壽司, 有春子鯛、金甘鯛、真鯖、白松貝、牡丹蝦、拖羅、海膽&穴子~ .

壽司味道由淡味到濃味, 春子鯛魚味較淡, 肉質黏黏地, 有甜香;

金目鯛魚油重, 魚肉滑; 真鯖有火炙香味, 油脂濃郁;

白松貝好爽脆, 但就無煙韌既嚼勁感, 味道鮮濃;

牡丹蝦爽口彈牙, 加埋燒過既蝦膏,勁甘香;

拖羅脂肪多, 好重魚油香味,有炭香味, 入口慢慢化開~

師傅會於中途還來不同的食材如淮山、薑等等清清味蕾~ 好窩心!

到我既至愛海膽壽司, 海膽入口既滆, 超甘香; 最後係穴子壽司, 肉質比鰻魚結實, 不過味道就一樣咁鮮甜~
手卷

手卷入面加咗燒過既右口魚, 仲有三文魚籽同埋海膽, 基本上我食唔到右口魚既味道, 因為海膽既味道太突出, 搶晒鏡, 三文魚籽甜甜鹹鹹,幾惹味~

魚湯都幾好味, 魚味好重, 雖然湯面有一層厚厚既魚油, 但飲落口唔覺肥膩, 廚師仲話係好既魚油嚟, 飲得多養顏~
福崗士多啤梨&靜崗蜜瓜

因為怕食咗蜜瓜, 士多啤梨甜度唔夠會覺得酸, 店員就提醒我先食士多啤梨, 講真, 士多啤梨係酸既, 但食完再食蜜瓜, 蜜瓜味又會變得更加甜~
2020-06-01
2020-09-16 3 瀏覽
Firstly, the experience, after reminders during booking and via SMS, we arrived on the dot as appointed but the doors were yet to opened. There were already 2 young couples waiting outside. We popped in shop next door to enjoy the air-con while waiting and a call came 5 mins after, asking if we “were nearby”....strange that they seem to expect customers to be on time when they themselves were not. Secondly, the setting - the interior is minimalistic Japanese...hygienic but almost basic. Thirdly, the service....brisk and clearly indifferent in keeping with the Hong Kong spirit of efficiency. However the amazing freshness and quality of food more than makes up for the unimpressive experience. Along with the very reasonable price tag of HKD880 for A 10-course omakase, consider me sold. But avoid this if you are looking for a 4-star experience.
2020-09-05 107 瀏覽
呢間要提早2個星期先book到時間係1點半到3點門面係咁既地鐵出左行幾分鐘就到好易搵每個師傅負責2台食客每上一道菜都會介紹食材同煮法等等服務態度好好食物質素都不錯👍🏼
呢間要提早2個星期先book到

每上一道菜都會介紹食材同煮法等等
服務態度好好
食物質素都不錯👍🏼

2020-09-05
因疫情關係,晚市冇得食出左bonus就食omakase獎勵下自己啦叫左500幾蚊個set試下先🤭🤭🤭一入嚟叫完waiter好快就上左紫菜配上口感好滑嘅蛋好正未到都係由淡去到濃咁食不過最深刻係疊到好高既海膽好正好大滿足感一入口啖啖都係海膽好好食呀媽🤩🤩最值得讚嘅係是waiter同師傅啲態度師傅好nice 好健談🥰🥰🥰我諗我下次會再去食880個set☺️☺️☺️
因疫情關係,晚市冇得食
出左bonus就食omakase獎勵下自己啦

我諗我下次會再去食880個set☺️☺️☺️
2020-08-12
  • 海膽
2020-07-21 242 瀏覽
早前曾經到訪元朗的鮨文,那天晚上的經驗實在食材新鮮而且師傅講講10分詳細,令我們享用了一餐滿意的晚餐。 今天晚上相約了居住在九龍的朋友,所以選擇了黃埔的鮨文用餐。黃埔店比元朗店更大更寬敞,而且私隱度更高。omakase $1980 茶碗蒸:金箔黑松露茶碗蒸四點先付三點刺身八貫手握壽司手卷湯果物茶碗蒸內還有日本本菇,北海道乾元貝。蒸蛋做得非常一流,而且黑松露的味道濃郁,我們地滑入口中呢沖繩海葡萄上面放上酸汁啫喱,梅酒浸的糖番茄日本車厘茄,好香酒味啊。日本菠菜,配上冷麵汁清爽的味道鰻魚汁配賴尿蝦配上小女子(玉筋魚),這個配搭想不到味道不錯呢鮫鰈(皮像鯊魚一般堅韌)右口魚被火槍燒過,包裹着溫室芽蔥吃,並沒有草腥味,好香魚油的香味岩手縣大船渡真蠔配上紫蘇葉製作而成的醋日本號真的很好吃,每日歐洲蠔的金屬味道配上紫蘇葉的醋,真的非常清新日本稻草作煙燻的鰹魚,初鰹比較清香,火燒過魚皮,然後再煙熏。配上蒜蓉味的豉油,入口很香呢鰹魚在日本被稱為長壽魚,食用的方法很多是日本人最喜愛的魚類之一呢。吉列帆立貝 自家製他他醬 入面有酸青瓜同新鮮洋蔥帆立貝真的有一份驚喜,十分巨型,師傅告訴我們新鮮的才能吃出一絲絲

黃埔店比元朗店更大更寬敞,而且私隱度更高。
omakase $1980
茶碗蒸:金箔黑松露茶碗蒸
四點先付
三點刺身
八貫手握壽司
手卷

果物

日本菠菜,配上冷麵汁清爽的味道

鮫鰈(皮像鯊魚一般堅韌)

岩手縣大船渡真蠔
配上紫蘇葉製作而成的醋

配上蒜蓉味的豉油,入口很香呢

自家製他他醬 入面有酸青瓜同新鮮洋蔥
帆立貝真的有一份驚喜,十分巨型,師傅告訴我們新鮮的才能吃出一絲絲的感覺。
師傅把它油炸得剛剛好,外皮金黃色而且十分鬆脆,入面一點也不乾。

櫻煮八爪魚
這個起名由於因為當八爪魚第一天煮熟的時候,會呈現櫻花的顏色,經過三天的烹煮之間。首天烹煮半小時後,便用鹽清洗。三日之內,每日煮一個鐘頭左右,然後放進雪櫃,外面膠質很柔軟,中間就會脆。這個口感令我對八爪魚完全改觀。

柚子胡椒,只用柚子的皮,煮熟然後加上胡椒

清酒煮黑鮑魚
每客差不多500至600克一個。
黑鮑魚是最高規格的鮑魚,生蒸了四至5小時,入口比較彈牙。

鮑魚肝是鮑魚旁邊綠色的肝臟,清酒把肝臟蒸熟了,剖開了壓成幼滑的蓉。
師傅特別提醒我們先吃鮑魚,然後餘下的飯團把所有的鮑魚醬一併拌勻吃下。
鮑魚醬是世界級的好吃,味道濃郁入口滑溜,加上經過店方特製,並沒有平常吃到的苦味。

野生吞拿魚壽司
吞拿魚選取了中腩部位,油脂同魚味平衡一點,感覺會比較強烈,外觀有點像雪花肥牛的模樣。

湯霜
鱚魚(日本被稱為接吻魚。)
用木魚花湯立刻灼熟魚的表皮,立即冷凍。
魚皮散發出一陣清香,能夠吃到魚的鮮味。
特別是裏面放了青柚子的調味,只需要一點點柚皮,一般調味都會用上黃柚子,而且青柚子味道較酸,所以不需要太多。

喉黑(赤鯥)
魚身有部份是黑色的因而得名
這件壽司是真的非常好吃,外皮被火槍燒過,油脂豐富。

白蝦
全世界只有日本富山出產這種白蝦,每一件壽司已經包含了10至20隻小蝦了。白蝦體積非常細小,不過入口是非常的清甜。

野生吞拿魚
雖然師傅把五倍的Wasabi放進吞拿魚內,但是一點也不會刺鼻,魚油減低wasabi 的辣度呢。

三文魚子真的超級好吃,每一粒晶凝通透,經過店家特別的製作,有別於平常吃到的。

吞拿魚,赤身做了15分鐘的醬油漬,令表面呈現一個幼溜的狀態,自家製特別的醬油
特別一提師傅大雨的花紋切得整齊有序,使每一條魚放在碟上的狀態呈現得更完美,美觀之外,這樣的切法令每一片魚肉都平均對沾上了特別的醬汁。

今天我們品嚐了日本北海道的紫海膽,這個海膽在今天豐州市場排名13 ,排列整齊均一,味道也很清香。海膽鋪滿證件返上,但是賣相已令人垂涎欲滴呢。

品嚐了不少omakase,鮨文確實是一個不錯的選擇,黃埔的分店比元朗的分店服務更情深,特別鳴謝信師傅詳細的講解呢。

2020-07-16 174 瀏覽
早已聽過這間餐廳的大名,一直未有機會嘗試,始終$2000一位的價格並不是經常能吃的,這次剛好慶生,終於有機會過來一試,非常值得點了最貴的$1950套餐,前菜有黑松露茶碗蒸,黑松露醬汁非常多,令到即使茶碗蒸的底部亦能沾滿黑松露香氣非常新鮮的日本岩手縣生蠔,入口蠔肉味道濃郁,肉質非常creamy, 和酒店自助餐的是兩個層次,另外酸甜的醬汁帶有提鮮作用,廚師的調味配搭十分驚喜煙燻鰹魚,配合了三種不同品種的日本蔥花加芝麻,先說魚肉充滿煙燻香氣,另外想不到原來蔥花配合不同品種會有如此強烈的層次感,另外肉質入口細緻,非常高品質的小菜吉列帆立貝,外層酥脆內裏半生熟,入口熱辣辣之餘亦能嘗試到刺身的口感,配合廚師特製的他他醬和紫菜,充滿着化學作用金目鯛,所有食材都是由日本空運到港,從這一道壽司亦能嘗試出來,肉質細緻嫩滑,完全沒有冷藏過的感覺最有驚喜的一客壽司,豐州市場競投而來的海膽,是當日整個市場的第六位,入口即溶,海膽香氣在整個口腔爆開,是我在香港吃過最好吃最新鮮的海膽,即使在日本亦不能每一間高檔壽司店品嚐到,以這個價錢能吃到這種質素的日本海產不能說便宜,但絕對值得和滿意

2020-07-14 164 瀏覽
Omakase 姐係廚師發辦, 由主廚為你設計時令菜式, 再加上廚師既手腕同牙力為客人呈現一份最優質既食材👨🏻‍🍳 .鮨文既元祖店係喺元朗既, 而今次我就近近地揀左去黃埔食, 但係原來都已經有四年歷史嫁啦😆 係開始食壽司之前, 廚師首先會問你食唔食薑片🥢因為薑片除左可以幫大家開胃之餘, 係食每件壽司之間都可以食薑片, 除了清清味蕾, 不會影響下一度菜的味道,更可幫助消化😊 而鮨文既薑片係自家醃製, 易入口, 搞到連平時唔鐘意食薑既我都食左好幾舊😂.而佢地個茶碗蒸都好高質, 個蒸蛋細滑無比, 水同蛋既比例恰到好處, 除左面層有白飯魚之外, 入面仲會食到元貝, 瑤柱, 磨菇, 好足料😋 . 去到重頭戲新鮮既壽司🍣 廚師每個步驟都做得好足好細膩, 刀功👍🏻👍🏻👍🏻 可以咁近睇佢地點切點整都覺得個過程好不可思議😂 每件壽司除左真心覺得比平時既好食好多之餘, 有好多款既魚生都只係得omakase 先有🐟 款式會比一般壽司店既特別🙌🏻 佢地會連醬汁, 醃料同埋白飯都配合得好好, 會試過加幾多, 配d咩一齊飯先係最好味😋 係好有心機, 新鮮, 高質既食物❤️ 而我就最鐘意食甜蝦, 魚籽🍣甜蝦肥美多汁,
去到重頭戲新鮮既壽司🍣 廚師每個步驟都做得好足好細膩, 刀功👍🏻👍🏻👍🏻 可以咁近睇佢地點切點整都覺得個過程好不可思議😂 每件壽司除左真心覺得比平時既好食好多之餘, 有好多款既魚生都只係得omakase 先有🐟 款式會比一般壽司店既特別🙌🏻 佢地會連醬汁, 醃料同埋白飯都配合得好好, 會試過加幾多, 配d咩一齊飯先係最好味😋 係好有心機, 新鮮, 高質既食物❤️ 而我就最鐘意食甜蝦, 魚籽🍣甜蝦肥美多汁, 彈牙又好有口感🥰 魚籽非常juicy 又大粒, 好好味啊嗚😖💕 ((廚師話最好整完五秒就擺入口, 咁就可以食埋壽司既溫度))🥢
而手捲佢地會即燒鰻魚同埋加左象拔玤, 食起黎好煙um, 口感都會霎時豐富左好多😋😋😋 雪糕方面有海鹽, 芝麻, 柚子💖 特別之處係雪糕下面居然加左餅底, 好正啊😭 簡直就係perfect match❤️
一餐簡單既午餐我都可以食到咁滿足, 佢地service又好好, 今日唔多人又可以同廚師傾下計, 講下omakase, 我除左味蕾好滿足之餘都覺得自己吸收左唔少新知識😂 鮨文咁出名都係有原因🙌🏻 而性價比亦都好高, lunch omakase from $350-1200🌟抵🌝🌝🌝
2020-07-09 165 瀏覽
相信香港鍾情於omakase的朋友一定聽過這一間總店在元朗的餐廳,很久以前已經聽過紅磡有一間分店,剛好心癢難耐,早兩個星期預訂了位置餐廳只提供兩種套餐,是次選擇了他們最頂級的1980,嘗試一下最頂級的材料以及廚師最頂級的手藝前菜先來了黑松露茶碗蒸,蒸蛋被厚厚黑松露醬汁鋪滿,入口細緻嫩滑,黑松露醬汁香濃但不會過濃,配合利用小海產調味的蒸蛋,頂級再來四款前菜,車厘茄和海葡萄配合梅酒加強提鮮,另外黑莓螺和小女子冷盤廚師同樣已經醃製處理,入口鮮甜順滑,非常達到前菜開胃的作用岩手縣生蠔配以莓啫喱,先說生蠔來貨非常新鮮,相信是我在香港吃過當中數一數二等級的生蠔,配以他們自家製的啫喱,帶有酸甜從而提升生蠔的鮮味,調味及蠔肉都非常滿意八爪魚頭腳及幼年銀雪魚刺身,八爪魚廚師刻意給了一件頭和一件腳,從而在一道食材當中帶出不同口感,經過三天慢煮處理的八爪魚入口軟滑同時彈牙,銀雪魚油香味十足,非常驚喜黑鮑魚配鮑魚肝醬配醋飯,黑鮑魚經過5小時蒸煮,肉質變得細緻,配以他們自家製的鮑魚肝醬,入口變得非常香濃豐厚,另外剩下了的醬汁可以將醋飯加入溫和,變了一道日式的意大利飯黃金池魚,油脂較低,肉質彈牙清爽,配搭他們自家

黃金池魚,油脂較低,肉質彈牙清爽,配搭他們自家磨製的青芥末,非常清新

白蝦配魚子醬,一件壽司配以十數隻白蝦,肉質黏口重蝦味,配搭鹹香味十足的黑魚子,一直留在口中不願意吞下

金目鯛,肉質結實有油脂味,配以鹽穀提高鹹鮮度,同樣驚喜

喉黑魚,關西魚王,白肉魚之中油份數一數二多,
入口重油香,肉質本身帶有鮮甜味,非常滿足

2020-07-08 138 瀏覽
黑松露金箔茶碗蒸茶碗蒸煮得十分嫩滑,入面仲加咗元貝同菇,增加食落去嘅層次感,同黑松露芡汁既味道煮好夾前菜: 沖繩海葡萄酸汁啫喱海葡萄好爽口,酸酸甜甜好開胃日本車厘茄 用梅酒去浸 一食落去就有好香既梅酒味黑梅貝用辣汁煮 所以會有小小辣 而且肉質結實 田煮小女子 呢款小食味道帶鹹 非常適合做下酒菜毛蟹蟹肉蟹膏 蟹肉鮮甜 蟹膏味都好濃郁北海道幼鱈刺身 係用2kg以下鱈魚 再加上白麵豉食落去有好香魚油味櫻煮八爪魚 廚師醃足3日 所以非常入味八爪魚肉質嫩滑 配埋柚子胡椒 味道出奇地夾吉列帆立貝採用自家製他他醬 食落去一啲都唔膩帆立貝亦都好新鮮 外脆內軟岩守縣真蠔 食落去好清甜 完全食唔到金屬味連我平時唔鍾意食蠔 都覺得好好食喉黑 魚脂十分豐富 味道鮮甜鹿兒島藍鰭吞拿魚鮮味十足 廚師加咗五倍嘅Wasabi落去但係一啲都唔覺得辣 因為吞拿魚既魚脂降低辣度 甜品巨峰提子係意大利黑提混日本巨峰 可連皮食靜岡蜜瓜亦都甜味十足 飯後解膩一流
黑松露金箔茶碗蒸

前菜:
沖繩海葡萄酸汁啫喱
海葡萄好爽口,酸酸甜甜好開胃
日本車厘茄
用梅酒去浸 一食落去就有好香既梅酒味