來到鮨文午餐,與友人慶祝生日,我叫了一客Omakase 8貫($350),而友人則叫了一客Omakase 12貫($500)。頭盤先來一客金箔蟹肉元貝茶碗蒸。蛋蒸得很滑,不會過熟,沒有蛋腥味,配上蟹肉及高湯,鮮味無窮,而且加上金箔,令茶碗蒸看起來更加衿貴。寶物尋歸底,吃到底部,有2粒大約一毫子大小的干元貝,入口十分鮮甜,亦頗有咬口。吃過頭盤後,便是廚師精心炮製的八款不同壽司。1) 鱸魚壽司:師博說鱸魚入口會比較淡味,但由於WASABI 比較多,WASABI 的味道遮蓋了魚的味道,不太吃得出真正的味道。2) 魷魚壽司:一般魷魚壽司最大的敗筆就是會太過韌,而鮨文的則沒有這個缺點,入口十分易咬,但又不至於腍身,軟硬適中,質地十分好。由於前2款壽司覺得WASABI味大重,於是便叫師博減少WASABI的份量,從而吃到食材真正的味道。3) 帶子壽司:口感和一般壽司店的帶子壽司完全是兩回事,由於其他壽司店一般採用急凍帶子,故口感會比較腍身,鮮味亦都減半。而鮨文的帶子壽司除了質地厚身,亦十分彈口,而且很有鮮味,充滿驚喜。師博上菜前會在拍一下帶子,據聞會令口感更好。推介!4)蝦壽司: 大大隻,入口十分鮮
金箔蟹肉元貝茶碗蒸

吃過頭盤後,便是廚師精心炮製的八款不同壽司
鱸魚壽司

魷魚壽司

帶子壽司

4)蝦壽司: 大大隻,入口十分鮮甜,口感彈口,推介!
蝦壽司

5) ? 壽司:己經忘記了魚的名稱,經過火炙,有燒香的味道。

6) 魚子壽司:師博放了很多魚子,入口爆汁,十分鮮甜,與普通壽司店的魚子壽司絕對是兩回事,食過己經翻唔到轉頭。而且紫菜亦十分高質,紫菜味不會太濃而搶過食材的鮮味,一點也不韌。高質!
魚子壽司

海膽壽司: 海膽份量十分多,入口鮮甜,口感CREAMY。
海膽壽司

由於友人生日的關係,師博把友人的海膽壽司略為改良,加上三文魚子,變成壽司蛋糕,別出心材。事前並沒有事前和餐廳提及有人生日,只是言談間令到師博知道,十分驚喜!
海膽魚子壽司蛋糕

鰻魚壽司: 很重鰻魚味,入口即溶,推介!
鰻魚壽司

最後甜品分別可選黃豆味及綠茶味,我個人偏好綠茶味,味道清香,亦都不會太甜。
甜品

鮨文果然名不虛傳,每道菜都十分有水準。上每一道菜前師博都會略為介紹每款壽司,令到食客對眼前的食物有更深的了解,不會吃完就算!而且每款壽司都以不同種類的食材配答,魚,蝦,海胆,鰻魚,魚子一應俱全,令到飲食體驗更多元化。

埋單平均每位要大概$470,但以如此高質素亦是物有所值。假如是吃晚餐的話,人均消費必定過千,如果想一嚐OMAKESE 的話,午餐絕對是抵食之選。
2020-01-29
$467.5 (午餐)
慶祝紀念
海膽壽司
海膽魚子壽司蛋糕
鰻魚壽司
2020-01-30 185 瀏覽
又到一年一度嘅週年慶祝,當然要畀女朋友一個驚喜,心知佢超級鍾意食日本菜,所以我最後就決定揀咗呢一間omakase。餐牌內包括有兩款omakase套餐,分別為$1580、$1980,其實內裡都包含咗好多菜式。最後我哋就點選了$1980套餐。而且今晚我哋係坐吧枱,可以近距離欣賞師傅手藝,師傅亦好主動講解日本食材等文化,所以我哋都食得好開心。茶碗蒸先來茶碗蒸已經覺得非常高質,滑溜蒸蛋上鋪滿爽脆三文魚子漬物已經非常鮮甜,加上柚子皮嘅清新多一點層次。鰻魚苗鰻魚苗真係比較小見嘅食材,而且每條鰻魚苗都好肥美,加上冷麵汁一齊食真係一個唔錯體驗。真蠔肉質肥美,食落creamy而且爽口海水味特出,而師傅更噴了威士忌在真蠔帶出鮮味。吉列帆立貝新鮮即製吉列帆立貝份外吸引,而且帆立貝相當厚身,配上秘製沙律醬及鮮脆紫菜,每一口都啖啖肉好滿足。鮟鱇魚肝賣相精緻,特別喜歡魚肝軟滑的質感,魚肝味道濃郁,與蘿蔔蓉和蔥粒同吃省減油膩感。九洲黑鮑魚鮑魚相當軟淋鮮味突出,原來是經過了四小時慢煮,而旁邊是鮑魚肝醬,但不用沾鮑魚肝醬也非常出色,師傅亦為我哋添上壽司飯與鮑魚肝醬拌吃。毛蟹其實單單前菜我和女朋友已經覺得非常出色,而這個
又到一年一度嘅週年慶祝,當然要畀女朋友一個驚喜,

最後我哋就點選了$1980套餐。

而且今晚我哋係坐吧枱,可以近距離欣賞師傅手藝,
師傅亦好主動講解日本食材等文化,所以我哋都食得好開心。

茶碗蒸
先來茶碗蒸已經覺得非常高質,
滑溜蒸蛋上鋪滿爽脆三文魚子漬物已經非常鮮甜,
加上柚子皮嘅清新多一點層次。

鰻魚苗
鰻魚苗真係比較小見嘅食材,而且每條鰻魚苗都好肥美,
加上冷麵汁一齊食真係一個唔錯體驗。

真蠔
肉質肥美,食落creamy而且爽口
海水味特出,而師傅更噴了威士忌在真蠔帶出鮮味。

吉列帆立貝
新鮮即製吉列帆立貝份外吸引,
而且帆立貝相當厚身,配上秘製沙律醬及鮮脆紫菜,
每一口都啖啖肉好滿足。

鮟鱇魚肝
賣相精緻,特別喜歡魚肝軟滑的質感,
魚肝味道濃郁,與蘿蔔蓉和蔥粒同吃省減油膩感。

九洲黑鮑魚
鮑魚相當軟淋鮮味突出,原來是經過了四小時慢煮,
而旁邊是鮑魚肝醬,但不用沾鮑魚肝醬也非常出色,
師傅亦為我哋添上壽司飯與鮑魚肝醬拌吃。

毛蟹
其實單單前菜我和女朋友已經覺得非常出色,
而這個師傅亦睇到師傅嘅手藝相當高,
轉眼間就可以把整整一隻毛蟹拆肉、蟹膏,
而且毛蟹肉質相當鮮甜,真係值回票價。
其實去到食壽司已經開始飽飽哋,
所以呢個套餐份量其實都好足夠。
而今晚八貫壽司包括有:針魚、金目鯛、北寄貝、白蝦、赤身、拖羅、海膽、海鰻。

老實講佢嘅食材真係相當新鮮,
而且師傅話會睇返當造時間有所改變。
而今晚嘅壽司,我最鐘意就係火灸過嘅金目鯛,肉質嫩滑魚油甘香,相當滿足。
接著一定係佢嘅海膽壽司,海膽味濃而且相當甘甜,整體壽司都相當高質。

吃完壽司過後就上了一碗魚湯及即製手卷,
估唔到今晚對於每個菜式都好難有挑剔,
而最後就有愛媛縣的香橙,還有靜崗蜜瓜作結。
2020-01-28 178 瀏覽
相信大家對鮨文不會陌生,作為稍高檔次的壽司店,兩款omakase套餐分別為$1580和$1980,食物種類挺多。茶碗蒸當然不是一般貨色,晶瑩通透的三文魚子蓋滿面層,滑溜軟熟的蒸蛋內藏香菇,非常惹味。再來的是鰻魚苗,用上酸酸甜甜的冷麵汁泡製,鋪上紫蘇花和金箔。鰻魚苗同樣通透,吃下去滑溜溜的非常肥美。日本真蠔,肉厚肥美,簡單的噴上威士忌酒,不用額外調味。吃下去先是偏鹹的海水味,過後再有一陣清清的酒香,既有威士忌應有的味道,又不會搶過生蠔的鹹香鮮味。完成了前菜,過場之際,師傅帶來了將會成為其中一道菜的毛蟹。碩大肥美的毛蟹,看著也倍感美味。再來就到燒白子,燒香的白子表層較刺身有韌性,咬開後仍然鮮嫩,爆漿的效果不減。用上些微岩鹽與柚子皮,味道經已十分突出。吉列帆立貝比較少吃到,薄脆的外層,加上自家秘製的醬汁,清新惹味、香脆可口。鮟鱇魚肝,那時第一次嘗過才知道這條外表醜陋,頭帶一個小燈籠的深海魚,原來名叫鮟鱇魚。一、二月份,正是吃鮟鱇魚的時節,魚肝味道濃郁,卻沒有其他動物的肝臟油膩。入口軟滑,慢慢融化,拌上蘿蔔蓉和蔥粒,飽滿滋味。慢煮四小時的九洲黑鮑魚切片,配上用鮑魚肝弄製而成的醬料。鮑魚吃光,師

慢煮四小時的九洲黑鮑魚切片,配上用鮑魚肝弄製而成的醬料。鮑魚吃光,師傅特別在肝醬上添上壽司飯,好讓大家把所有鮑魚精華也享受到。

很快的,新鮮毛蟹上桌,師傅還細心的慢慢拆肉,好讓我們能放心品嘗。蟹肉鮮嫩,加上香濃的蟹膏,鮮味十足。

終於來到壽司這環節,八貫壽司,針魚、金目鯛、北寄貝、白蝦、赤身、拖羅、海膽,還有海鰻,各有千秋。油脂豐富的金目鯛,輕輕灸過,份外甘香。北寄貝經師傅輕輕一拍,上枱時還在蠕動。白蝦細小精巧,要用上十數隻。海膽新鮮到不行,甘甜美味,質感細膩柔滑。

吃過壽司,上了一碗魚湯,清清味蕾。

再來是手卷,沒想到會用上燒香的右口魚,配搭上吞拿魚蓉和酸瓜等,是油脂豐富的好滋味。

吃罷卷物,所有菜式正式完成,師傅功成身退。Omakase很多時講求的,除了食物的質素,還有與師傳的交流。這裡的師傅,簡單直接,又不失風趣,確實令用餐體驗大大加分。最後來一片愛媛縣的香橙,像啫喱般的香甜口感。還有靜崗蜜瓜,同樣肉汁豐富,為盛宴美好作結。

香港食一次廚師發板 其實幾貴但身邊的朋友一直向我推介 本住人一世 物一世點都要去試一試 以為都係壽司 點知可以咁出色念念不忘的一餐 令人回味的味道.Omakase 食既係鮮度 溫度 及 氣氛食物選用當時最時令 最好的食材 用自己對食材運用的經營去烹調一個廚師對一組客人 教你食法 分享食材心得 因應客人的口味 而配製所用的餐具 每道食物的擺放都會係一個藝術品 環境舒服這一餐讓我對很多的食材 從口感上 味道上都有新的體會 新的層次迷你雲丹盛 海膽杯👉其實香港食海膽 成日都會覺得唔新鮮 什至會感覺腥都苦 好多人都唔中意食 除左高級少少可能馬糞海膽 相對好少少外 唔通下下飛去日本咩 不過凡事有例外 非常推介👍一個對積如山 用左成半版海膽 再加上甜蝦 的視覺震撼👍海膽味道濃郁 口感係香滑 十足鮮美 甜味👍真係大滿足 好正三文魚籽卷👍滿滿的三文魚油香 都不再話下👍每粒都好有咬口 每粒都有爆醬的感覺👍師傅哥哥話要好新鮮先有咁既效果👉唔好的好易有腥味 鮨文既都有一定保證 鮮甜唔腥不時不食白子 鱈魚的精巢👍一個連雞子都未食過的我 聽到個時係有D衝擊 👍白子質感好似半液體杰身的蛋白口感 但好柔滑👍冇腥味
香港食一次廚師發板 其實幾貴

👉唔好的好易有腥味 鮨文既都有一定保證 鮮甜唔腥

不時不食白子 鱈魚的精巢
👍一個連雞子都未食過的我 聽到個時係有D衝擊
👍白子質感好似半液體杰身的蛋白口感 但好柔滑
👍冇腥味 冇魚味 只有一個非常濃郁的蛋白質香味 (唔係臭蛋味)

極少有 似牛肉既 吞拿魚面脥
👍師傅好中意叫我地食完先開估 我地個個都估錯
👍好似牛肉既彈性及口感 但因為少食牛肉刺身 原來係吞拿魚面脥
👍極少有的部位 而且味道好有肉質甜味 吞拿魚真係周身都係寶

海鮮雞肉湯
👍好似有好多隻雞 少少的膠質
👍海鮮帶出雞湯的鮮甜味 成年事升華左好多
👍香甜唔油膩  每滴都好似精華咁

💁服務: 吧枱位一個師傅對一組客人 會為你介紹食材有對話分享心得 預訂前會因應問你有咩唔食 一個有溫度既服務
⛲環境: 木質日系設計 有分吧枱 普遍枱
  • 迷你雲丹盛
2020-01-04 230 瀏覽
#fridayla_whampoa⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀最近真係壽司成癮三個禮拜內食咗4次Lunch Omakase其中鮨文就試咗兩次😆⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀但每次體驗都唔同而且好有驚喜!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀Omakase既特色就係不時不食而且最正既係師傅可以因應你需要調整餐單😍保證令你稱心滿意😘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀喜歡同師傅交流既人重可以同佢地吹水⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣黃埔店由梓健師傅坐鎮,他出身自銀座的高級壽司店 Onodera(おのでら ), 其分店遍布洛杉磯、紐約、巴黎、夏威夷等,幾乎全由日本師傅招呼客人,但在東京總店學師的梓健,卻是例外。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣Sushiman會用上江戶前赤醋飯,帶點微微酒香,為壽司增添風味😆⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣Omakase lunch set💲500💭假日最平既set係$500💭包含茶碗蒸,12貫壽司,手卷,湯及甜品💭啱嗮我地呢D壽司控😎😎💭先黎一客松葉蟹金箔茶碗蒸,
#fridayla_whampoa
喜歡同師傅交流既人
重可以同佢地吹水
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣Omakase lunch set💲500
💭假日最平既set係$500
💭包含茶碗蒸,12貫壽司,手卷,湯及甜品
💭啱嗮我地呢D壽司控😎😎
💭先黎一客松葉蟹金箔茶碗蒸,好足料
💭沒有乾貝及蟹肉勾芡,好鮮甜😊
💭先後有針魚,好鮮味既昆布漬牡丹蝦
💭柚子胡椒魷魚,超彈牙重識“旭”既帆立貝壽司
💭超肥美的深海池魚,天然罕有的鯖魚
💭醬油漬赤身,超鮮甜彈牙的天使蝦壽司
💭自家製三文魚籽壽司,超豐富口感😋
💭穴子壽司配上特製醬油,好濃厚😍
💭雙層北海道馬糞海膽壽司,超超超甜又肥美
💭仲有一個日本新年先有既伊達卷
💭用上雞蛋,蝦肉同魚肉碎製成的卷蛋
💭好特別,而且有喜慶氣氛😍
💭最後用上一碗熱湯及抹茶/黃豆蕨餅作結
💭真係十分完美😎
💭最後重同L小姐忍唔住encore咗次海膽軍艦
💭真係滿載而歸!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔘不過壽司師傅都好重要,記得提早Mark定
🔘除店長以外,我地都有一個師傅推介
🔘有需要就IG Inbox問啦😘😘
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
2019-12-31 1674 瀏覽
元朗既鮨文就食過,但黃埔呢間開左咁耐都係第一次試!叫左$1980既set,雖然無最出名嘅海膽杯,但可以試多幾個唔同嘅嘢食!刺身方面,當日試左時令冬天必食既野,師傅話冬天係食內臟嘅時間,所以當日有食到白子同鮟鱇魚肝,白子蒸完加埋蛋黃醬呢個食法的確新穎,當晚另一特別菜式係香箱蟹蟹高湯啫喱,香箱蟹係雌性既松葉蟹,每年只有兩個月食,係好罕有😳 岩手真蠔配酸汁啫喱,大隻creamy,配埋酸汁就更加開胃!當晚食左好多款菜式,精選左以下幾款介紹:- 和牛三文治就食得多,拖羅海膽呢個配搭既三文治就真係第一次,食完絕對係係非常滿足- 喜之次加魚肝,燒香左既喜之次油份爆晒出黎勁香,加埋魚肝簡直就係雙重既濃郁😻- 蜜甘鯖係銀皮魚,但比起普通既鯖青,實在多左份香甜- 白蝦就唔係時時有,好鮮甜!- 手卷完全係師傅既功架, 用上赤身、 燒香左嘅右口魚邊同象拔蚌撈成嘅飯再包成手卷,嘩簡直係超好味!甘香!Omakase食既野太多實在不能盡錄,但鮨文既質素實在無人會質疑,一定會返轉頭!當然大腩同海膽呢兩樣我嘅最愛梗係要放喺最後啦🥰
元朗既鮨文就食過,但黃埔呢間開左咁耐都係第一次試!

當晚食左好多款菜式,精選左以下幾款介紹:

- 蜜甘鯖係銀皮魚,但比起普通既鯖青,實在多左份香甜

- 白蝦就唔係時時有,好鮮甜!

大腩
海膽
  • 大拖羅壽司
2019-12-28 171 瀏覽
朋友來港相聚,看到這個餐廳的食評非常好、所以便來試試,果然沒有使我們失望,師傅好細心講解每一道菜,食材亦都非常新鮮美味。整間餐廳非常舒適,氣氛也很好。價錢是比較高,因為是omakase, 手工藝很重要。做壽司可以看到師傅真正嘅功夫。生𧐢,毛蟹和慢煮八爪魚,也是一個驚喜,海膽非常鮮味。服務生同師傅都非常細心,照顧客人每一個細節。可能因為在平日顧客比較少,只有六個顧客,所以整體環境也很舒適。最後嘅生果盤亦都非常甜美新鮮。是可以再來的餐廳。

壽司可以看到師傅真正嘅功夫。

生𧐢,毛蟹和慢煮八爪魚,也是一個驚喜,海膽非常鮮味。

最後嘅生果盤亦都非常甜美新鮮。

是可以再來的餐廳。
2019-12-23
  • 白子
  • 三文魚籽茶碗蒸
  • 海膽拖羅多士
  • 毛蟹
  • 白身魚湯
2019-12-26 161 瀏覽
老闆話今年有錢賺,又話我做左咁耐都冇請過我食飯,今晚要帶我去食好野😊原來係去食omakase🤩第一道茶是顏色鮮艷嘅茶碗蒸,好大粒三文魚魚䰵,非常鮮甜,蒸蛋入面有元貝同菇。頭盤有四款各有特色,分別有香箱蟹、鮟鱇魚肝、白子、生蠔,廚師建議由淡至濃味順著食。香箱蟹首先將蟹膏蟹肉混合一起再放入蟹蓋,再將蟹腳放頂,無論係味道同賣相都係一流。鮟鱇魚個頭好大,其實個樣係好奇怪,鮟鱇魚肝入口即溶,同鵝肝都幾似。海膽拖羅多士,海膽壽司就食得多,日本餐廳食多士就第一次,廚師真係好有心思同創意。海膽壽司真係無得輸,大概有三層咁高嘅海膽,我個口比較細,真係唔能夠一口食,海膽鮮甜,新鮮,顏色超級鮮艷😋今晚都食咗好多唔同嘅壽司,好多魚名都冇聽過,好特別!白蝦、喜之次、象拔蚌、穴子海鰻,今日真係好有口福。最後上甜品是水果,服務員細心提示由小的開始食,果然越食越甜。

2019-12-25 634 瀏覽
我第一次在香港食omakase,原因是我覺得在香港很難吃到很美味的日本菜。而價位去到$2000一位,我就寧願去酒店食法式fine dining好過,起碼質素好似有些許保證。這次就當是滿足一下好奇心,膽粗粗去試一試omakase究竟行不行。於是試了離屋企比較近的這間,結論是果然食法式fine dining好過。(可能有其他omakase做得好好,但這間給我的就是這個感受)先來一個三文魚籽蒸蛋,用昆布湯來蒸蛋固然好吃,但付出這個價錢最少要有這個水準。接着是水雲附土佐醋+來自關西的真名鰹+赤崎蠔,除了很大隻外,這個𧐢算是整晚比較突出的口味,after taste比較乾澀,應該鐵則較重,我個人很喜歡。鮟鱇魚肝本身口味就比較淡,但我就無喜愛無不喜愛。香箱蟹拆肉混和蟹膏,再拌以煮蟹得來的高湯凝膠,應該要蟹味很鮮濃,但出奇地整體味道很淡。吃到這個時候,我心裏有個感受,覺得這間餐廳主要是食珍貴新鮮食材,但食物處理調味卻不甚了了。我是認為加適量的多樣的但合適的調味,往往更能提高食物本身的鮮味。吉列帆立貝配他他醬是好吃的,帆立貝新鮮大隻,現炸得剛剛好。但我有疑惑這麼快食炸物不會蓋過之後魚生的味道嗎?鹽燒白
鮟鱇魚肝本身口味就比較淡,但我就無喜愛無不喜愛。
鹽燒白子佐辣蘿蔔是坊間比較少見的。白子即是魚的精囊,不吃內臟者忌入。鹽燒是較易入口的處理,值得一試。
食海膽拖羅多士發現原來大部分creamy的食材,就例如海膽,與麵包也很相襯。
接下進入壽司列隊環節,亦是我開始不滿的部分,寒鰤、喜之次、白蝦、白象拔蚌、鯖魚、拖羅、穴子,全部都珍貴,來自稀有產地,肉內滿佈油脂。但就是一樣口感一個跟一個,口味沒有轉換,吃到第三件已覺得很膩。中途我試著喝口茶食片生薑中和一下,但仍然是膩,層次沒變化,整個編排讓我覺得浪費了珍貴食材,沒有發揮到食物本身最大的美味,吃下去的我也覺得心生愧疚。
後來來了個白魚湯暖暖胃,又切了一片伊達卷給我嚐嚐,味道則普普通通。
是晚我覺得最值得一讚是手卷,內裡是拖羅蓉灸燒左口魚裙邊海膽,可以不用一點醬料營造到好rich好creamy的口感,長知識了。
大堆頭的海膽三文魚籽丼又是搶fo之作,味道仍然繼續膩。
最後水果最refreshing,終於有些不同的感覺,蜜瓜很甜,不負日本水果之名。
另外一提,店內氣氛很熱鬧,有點像居酒屋的感覺。
整體而言$1980加一太貴,食材優質,但烹調質素不似預期。
三文魚籽蒸蛋
海膽拖羅三文治
  • 白子
  • 海膽拖羅多士
2019-12-23 129 瀏覽
今晚約埋朋友一齊去豪吃一餐,就自然想起廚師發版 omakase。坐下來不久,侍應已經送上第一道菜,茶碗蒸滑滑的蒸蛋內有鮮甜的元貝,面頭舖滿了三文魚子加柚子,非常鮮甜。頭盆香箱蟹,蟹肉與蟹膏攪碎湝合,容易入口而且好味。鮟康魚肝,入口即溶,還有陣陣的香味。白子是鱈魚的精巢,雖然有点怕,但原來很滑。各式各樣的刺身壽司有清甜的惠比壽鯛,比甜蝦還要甜的富山白蝦,還有喜之次配魚肝,拖羅及叠得高高的海膽等等,都非常新鮮美味。另外海膽拖羅三文治,很有層次感。

坐下來不久,侍應已經送上第一道菜,茶碗蒸

頭盆
香箱蟹,蟹肉與蟹膏攪碎湝合,容易入口而且好味。
鮟康魚肝,入口即溶,還有陣陣的香味。
白子是鱈魚的精巢,雖然有点怕,但原來很滑。

各式各樣的刺身壽司
2019-12-12 178 瀏覽
很耐之前食過元朗鮨文的omakase,一直念念不忘。知道這間日本壽司店在黃埔開了分店,而且離屋企車程只是45分鐘左右,而且一下車只需行3分鐘就到,距離比元朗吸引。今日收工之後來一試。今次試的是 $1980的omakase,屬於最貴的一種!無法,辛苦工作就是要好好獎勵自己。Omakase的精髓就是一定要坐吧枱,可以近距離欣賞師傅的手勢!間中又可以跟師傅閑聊一下,學習一下日本菜的知識!師傅說每個季節都有時令的菜色,而現在冬天是令吃魚的內臟!又長知識了!三文魚籽茶碗蒸每粒三文魚籽晶瑩剔透,配上好滑的茶碗蒸簡直一番享受!打響頭陣的一炮,令人印象深刻!岩手真蠔 這是在令和年發現的新品。食落creamy但不失爽口,配上酸汁啫喱和萬能葱,提出海水味重的味道。石垣鯛 網燒之後迫出油份,令本身比較淡味的石垣鯛更有油香!令魚質變得不再平凡!重點出場,就是魚內臟!白子 (上)白子是魚的精巢,是日本人冬日補身恩物。冬天食是最時令的,同時因含豐富蛋白質、維他命D等,有滋陰養顏之效,有日本人更稱為女人美膚之寶!配上蛋黃醬吃也是第一次。香箱蟹 (下)這個名字比較少聽到,原來是松葉蟹的雌性,大約只有一個月當造期。蟹肉

三文魚籽茶碗蒸

岩手真蠔

石垣鯛

重點出場,就是魚內臟!

白子 (上)

香箱蟹 (下)
這個名字比較少聽到,原來是松葉蟹的雌性,大約只有一個月當造期。蟹肉蟹膏蟹籽起肉再釀入蟹蓋中,蟹肉鮮甜,蟹膏甘香,相得益彰!而配上蟹高湯的啫喱有輕輕的甜味,

炸帆立貝
炸帆立貝的入面仍是半生熟的,用紫菜包住減低油膩感,入口鬆脆。而自家調製的他他醬是精粹!是靈魂。

鮟鱇魚肝
又上了一堂。原來鮟鱇魚是種其貌不揚的魚,一大條就只有魚肝可以用。被稱為海中珍品他魚肝,營養非常豐富,含有豐富的維它命A、D、E等等,為日本人喜愛的食材。鮨文自家製的魚肝更經過多番處理,絕對是心機錢。

海膽呑拿魚三文治
這個配搭非常鮮味,麵包輕輕烘過,有少少西方菜的風格

開始來到壽司的環節

喜之次+魚肝,白蝦(下)

蜜柑鯖
我最愛的,用蜜柑餵飼的鯖魚,這絕對是高級壽司店才會入的材料,入口有清淡的蜜柑味!

拖羅
拖羅用網燒處理過後迫出油脂,比一般壽司加更多wasabi 能中和油膩感。入口即溶,不會食到成口油。令人對拖羅另眼相看呢!

海膽

另外還有象拔蚌、赤身、海鰻等等,配合小店自家製的醋飯,不用䜴油,加上師傅的手勢,壽司的質素有比日本所吃到的一樣。真的令人十分驚喜!

手卷
手卷除了有赤身起了肉外,還有充滿油份的右口魚邊,加入漬物,令整個油份的感覺平衡得十分之好。飯量不多,能令你感受到兩種魚的鮮味。聽師傅講,手卷的做法隨着每個師傅的手勢而不同!各有特色!

最後享用埋來自日本的水果,特別喜愛噴上威士忌的靜岡蜜瓜。清甜又有少少酒香。為這餐飯畫上圓滿的句號!期待下一次,慶祝的日子又可以來滿足一下口腹!不過,下次記得book定枱,聽講Booking都幾full啊🥰
九月中旬與幾名好友一起到北海道旅行,最難忘的莫過於那裏新鮮的海鮮,大大小小我們一共吃了十多餐的海鮮。回港三個月也沒有我們又開始想念那裏的美食。有見及此特意和好友訂了這間位於黃埔的日本菜,一解對日本菜的相思之情。這裏的晚餐以廚師發板為主,共有兩個價錢選擇。一場來到,我們選了貴的那一種,而且特登坐在師傅前,欣賞師傅華麗的演出。前菜(⭐⭐⭐⭐💢)首先來到的是三文魚子蒸蛋。上面的三文魚子絕對是一亮點,大粒新鮮,吃起來有淡淡的柚子味。下面的蛋也十分不錯,吸收了高湯的精華,吃起來嫩口,而且還有帶子和不同雜菇。接著是炸帆立貝。用材新鮮,能吃得出一絲絲的肉。配上自製他他醬和脆口紫菜,吃起來沒有那麼油膩。第一次吃鱈魚白子,其實是魚的精囊。口感有趣,有一點creamy,質感像魚肝。配上微酸的醬汁,吃起來沒有那麼滯口。刺身,壽司(⭐⭐⭐⭐⭐)接著便是期待已久的刺身和壽司。生蠔就像一件藝術品,用紅葉作裝飾。十分肥美,海水味重。配上酸味蒟蒻,更能帶出海鮮的味道。香箱蟹是另一表現出師傅廚藝的藝術品。師父把蟹拆肉,然後混入蟹膏,放回原本的蟹殼中。吃起來味道比較清淡,十分能突出蟹味。秋刀魚上面加上紫蘇葉花,有著淡淡的

前菜(⭐⭐⭐⭐💢)

前菜

刺身壽司(⭐⭐⭐⭐⭐)
接著便是期待已久的刺身壽司

刺身,壽司

秋刀魚上面加上紫蘇葉花,有著淡淡的清香,為味道較為淡口的魚刺身加添層次感。 另外的深海池魚輕輕地火炙燒過,入口質感爽脆,味道鮮甜而且還有點點的炭燒。
刺身,壽司

海松貝肥美厚肉,師傅先掃上醬油和青檸汁作調味,吃起來爽嫩鮮甜,清爽可口。最後的超拖羅是另一重點,肥美,吃起來油脂感十足,而且不會有筋。
刺身,壽司

湯(⭐⭐⭐⭐⭐)
真材實料的魚湯一喝便知龍與鳳。鮮甜,而且沒有味精,喝完不會覺得口渴。連平日怕魚腥的朋友也停不了口。

甜品(⭐⭐⭐⭐💢)
最後的甜品就是日本哈密瓜配巨峰提子。先吃提子後吃哈蜜瓜,更能突出哈密瓜的甜味,為這天晚餐畫上完美的句號。
甜品

總括而言,這間餐廳除了食材新鮮外,師傅的廚藝也十分不錯。簡單的食材也有高超的演繹方法 。下次經過銅鑼灣也會找時間來一試。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
鮨文 紅磡黃埔天地聚寶坊地下G22A號舖
推介菜式:廚師特選、刺身壽司

👍🏻地點方便
👍🏻海鮮鮮味
👍🏻廚藝高超
2019-11-26
2019-12-07 1429 瀏覽
廚師發板這個名字,很多時間都讓我想起鮨文,因為在界中享負盛名,今晚便來到黃埔花園的分店。店內有兩個可供廚師發板的壽司吧,而裝修設計方面,都跟很多高級日本料理一樣。茶碗蒸,鋪滿了美味的三文魚籽,令到蛋的層次更豐富。目鯛魚,淡口而鮮甜。海藻草,廚師加了些醋,令人胃口大開。池魚細切,廚師利用姜蓉、紫蘇葉和芝麻的香味,令到池魚味道更甜美。秋刀魚,鮮味十足。深海池魚,有濃厚的煙燻味,加上魚味鮮甜,很有特色。海膽吞拿魚腩三文治,海膽加吞拿魚腩本來就是絕配,味道當然美味。香箱蟹,廚師告知這道菜式,要花很長時間起肉,再將高湯混合,是一道特別的手工菜。吉列帆立貝, 帆立貝肉質鮮嫩,外脆內軟,香脆無比。野生吞拿魚,廚師切成薄薄三片,口感豐富。左口魚,鮮嫩無比,油脂豐富。白蝦,鮮甜可口而不會腥。赤貝,爽口彈牙,味道鮮甜。梳子魚,用火炙過,魚肉味甜。鰤魚是油甘魚的一種,味道比較甜美。湯是白身魚湯,用了魚頭和魚身熬成,鮮甜無比。櫻煮八爪魚,平常吃到的八爪魚都很彈牙,這個就很腍,而且味道甜美。紫海膽是從日本飛機直送,鮮甜而帶點濃郁海膽味。赤身用了野生的吞拿魚,味道當然比飼養的好。吞拿魚手卷,紫菜加上吞拿魚 ,味道
茶碗蒸,鋪滿了美味的三文魚籽,令到蛋的層次更豐富。
目鯛魚,淡口而鮮甜。

海藻草,廚師加了些醋,令人胃口大開。

秋刀魚,鮮味十足。
深海池魚,有濃厚的煙燻味,加上魚味鮮甜,很有特色。

吉列帆立貝, 帆立貝肉質鮮嫩,外脆內軟,香脆無比。
野生吞拿魚,廚師切成薄薄三片,口感豐富。

左口魚,鮮嫩無比,油脂豐富。
白蝦,鮮甜可口而不會腥。
赤貝,爽口彈牙,味道鮮甜。

梳子魚,用火炙過,魚肉味甜。
鰤魚是油甘魚的一種,味道比較甜美。

湯是白身魚湯,用了魚頭和魚身熬成,鮮甜無比。

紫海膽是從日本飛機直送,鮮甜而帶點濃郁海膽味。

赤身用了野生的吞拿魚,味道當然比飼養的好。
吞拿魚手卷,紫菜加上吞拿魚 ,味道層次豐富。

果物是靜岡蜜瓜和提子,吃完這道甜品,今晚的美食就畫上完美句號。
鮨文算得上是元朗區的元祖級Omakase壽司店,其後分店選擇座落於人流較少的紅磡黃埔區,以及深圳地區,雖然選址上並非選擇傳統旺區,但依然討論度甚高,可見深受食客歡迎。踏入年尾,總有不少飯局聚會。適逢朋友轉新工,當然要乘機好好慶祝一番。餐廳一共有兩款餐牌,分別是$1280/ $1980的Omakase套餐。難得來到,我們選了$1980的,當中包括茶碗蒸,4款前菜,3款刺身,8件壽司,1款手卷,湯,以及甜品,全部採用當日的新鮮食材,不時不食,相當豐富。【新鮮三文魚子茶碗蒸】 茶碗蒸鋪滿了新鮮三文魚子,粒粒飽滿,加上經過甜醬酒醃製,味道加點了鮮甜的香味,完全沒有腥味。另外師傅亦在茶碗蒸上灑上一些柚子皮,增添了一份柚子的甘澀和清新的味道,非常開胃。【剝皮魚刺身】剝皮魚刺身的顏色潔白透亮,肉質爽彈,味道清甜。師傅特地配上剝皮魚的鮮肝醬,令整體添上油脂香和肝香,層次突出分明。【秋刀魚刺身】秋刀魚算是秋冬時令食材,師傅在魚身𠝹上十字紋,賣相美觀之餘,亦能確保魚身無骨。魚肉配上青檸汁,中和了魚身的腥味~【香箱蟹】香箱蟹屬於雌性的松葉蟹,體積較小,特別之處是有香濃的蟹膏和蟹籽。師傅事先已經將香箱蟹的膏,

【新鮮三文魚子茶碗蒸】

【剝皮魚刺身

【秋刀魚刺身

【香箱蟹】
香箱蟹屬於雌性的松葉蟹,體積較小,特別之處是有香濃的蟹膏和蟹籽。師傅事先已經將香箱蟹的膏,肉,蟹籽拆起,在重新釀入蟹蓋。蟹蓋上面以大腿肉壓住,配合蟹殼煮成湯的啫喱,非常考功夫,絕對是心機菜。

【鮮炸凡立貝】
鮮炸凡立貝並非使用冷藏凡立貝,肉質絲絲細嫩,加上自製他他醬,裡面有經過醃製的青瓜和日本鮮洋蔥,口感豐富爽口。

【櫻煮八爪魚】
櫻煮八爪魚經過3日的烹調,非常入味, 口感爽脆而不靭。師傅特地將八爪魚切成凹凸紋,方便塗上柚子胡椒醬之餘,賣相亦相當加分。

【鱈魚白子】
鱈魚白子配上紫蘇醋和辣蘿蔔,充滿蛋白質香,質地份外柔軟,非常creamy。

【深海池魚壽司
深海池魚經過炭火網燒,油脂香突出。肉質爽口,骨膠原成分重,膠質久久停留於口中。

【鹿兒島赤貝壽司
 鹿兒島赤貝配上橘子汁,有效辟除腥味。師傅在製作時特地拍一下赤貝,令其肌肉收緊,口感更加爽脆。

【白蝦壽司
白蝦蝦身細小,師傅需要預先去殼,質地黏黏,味道超級鮮甜。另外加上日本黃柚子皮,味道清香匹配。

【大吞拿魚腩壽司
食材用上長崎野生吞拿魚 腩,充滿油脂之餘,亦能保留魚肉的質感。師傅加上五倍的wasabi,因為油脂香會蓋過wasabi的辣味,反而令魚香更突出。

【梭子魚壽司
梭子魚的魚皮經燒過,帶點香脆,魚油香味十足,肉質柔軟,可算秋冬必食食材。

【大極上馬糞海膽壽司
大極上馬糞海膽特別只有為特定omakase壽司店供應,味道特別清甜細膩。口感略帶creamy,甚有質感。

【天然呑拿魚魚背醬油漬壽司
師傅將赤身以醬油漬方式處理,令魚肉表面更加滑溜,另外醬油漬的獨特調味令肉味提升,魚味更加濃郁。

【穴子壽司
師傅把穴子煮得棉質,質地柔軟。穴子汁以魚頭和魚骨去煮,每一口都充滿魚香~

【白身魚湯】
魚湯以白身魚頭和魚骨熬成奶白,加上薑蔥,絕對感受得到啖啖魚香和骨膠原。

【水果】
意大利黑提巨峰,無核,相比日本巨峰提子酒味更輕淡。另外還有靜崗密瓜,灑上點點whiskey,味道更清甜。
2019-12-06 136 瀏覽
香港人喜愛吃日本菜,我亦不例外,高質素的日本料理不難找到,今晚約了朋友在黃埔一間頗負盛名的日本餐廳「鮨文」晚膳。此店開業接近三年,每晚都算高朋滿座,今晚一早到來,轉眼bar 枱已座無虛設。我們選了Omakase $1,980的套餐:先來一客三文魚籽蒸蛋,賣相吸睛,蛋味香濃嫩滑。水雲 - 一種低卡路里的海藻,味道嫩滑清爽,適合瘦身人士。真蠔 - 肥美嫩滑,重海水味。八爪魚 - 三天工序精心泡製,將八爪魚炆得鮮甜軟滑。吉列帶子 - 師傅原先安排白子給我,但我對白子有抗拒,師傅即時轉換吉列帶子,服務相當體貼。香箱蟹 - 將蟹肉和蟹羔拆出,加以調味再放進蟹殼蒸熟,味道鮮甜,此蟹祗在11至12月才能吃到。鮟鱇魚肝 - 被稱為海底鵝肝一些都不誇張,鮮甜美味,較人工催谷的法國鵝肝,更勝一籌。海膽拖羅多士 - 優質食材製作的多士令人無法抗拒。壽司 - 每件都是師傅的合時精選,包括拖羅、象拔蚌、獅魚、海膽、小肌魚、秋刀魚和白蝦。手卷 - 將三種魚肉剁成魚蓉再用火炙,非常美味。魚湯 - 魚頭和魚骨煲製而成,鮮甜可口。水果 - 巨峰提子和靜岡蜜瓜,清香甜蜜,盡享美味的一餐。

我們選了Omakase $1,980的套餐:
先來一客三文魚籽蒸蛋,賣相吸睛,蛋味香濃嫩滑。
水雲 - 一種低卡路里的海藻,味道嫩滑清爽,適合瘦身人士。
真蠔 - 肥美嫩滑,重海水味。
八爪魚 - 三天工序精心泡製,將八爪魚炆得鮮甜軟滑。

海膽拖羅多士 - 優質食材製作的多士令人無法抗拒。

手卷 - 將三種魚肉剁成魚蓉再用火炙,非常美味。

魚湯 - 魚頭和魚骨煲製而成,鮮甜可口。

水果 - 巨峰提子和靜岡蜜瓜,清香甜蜜,盡享美味的一餐。

2019-12-03