餐廳: 鮨文
資訊:

2016-09-09 1481 瀏覽
元朗,對於好似我呢d九龍人嚟講,真係可以用陌生去形容,除左知道要坐好耐車先去到,其他野真係唔太清楚。印象中幾次入元朗食野,感覺都係"友達以上 ,戀人未滿"。食既餐廳係唔錯,但就無刻骨銘心既感覺。其實一路都知道元朗有一間上左神枱既餐廳,好多元朗人都識,可惜入元朗既次數少得可憐,唔通真係要等到2046先食到?"機會嚟啦飛雲!"唔近地鐵既一間餐廳,餐廳外觀充滿神秘感,雖然係日式風格,但真係唔知裡面咩葫蘆賣咩藥。裡面地方唔大,坐位唔多,唔book位真係恕不招待。餐牌好簡單,廚房發辦。先嚟一個前菜蟹肉柚子蒸蛋,看似普通既蒸蛋裡面真係1d都唔普通。打開蓋先會見到金光閃閃既金薄,即時令蒸蛋升level。再加上蒸蛋裡面有柚子同埋蟹肉,諗到以柚子既味道撞蒸蛋再加上金薄,令食蒸蛋既時候驚喜十足。食刺身之前叫左枝日本酒。其實平時食飯間唔中都會叫下日本酒,但今次特別在佢既斟酒方法。將酒倒入一個好似漏斗即裝置,再用下面既盒載住酒,然後倒入酒杯。刺身只有三種,但全部都好吸引,秋刀魚中拖羅,清酒煮鮑魚,三樣食法各有不同。秋刀魚由於本身魚味重,所以稍加柚子汁已經味道出眾。中拖羅可以配番壽司豉油,本分肉同脂肪比例好好,

"機會嚟啦飛雲!"

裡面地方唔大,坐位唔多,唔book位真係恕不招待。
餐牌好簡單,廚房發辦。
刺身只有三種,但全部都好吸引,秋刀魚

中拖羅,清酒煮鮑魚,三樣食法各有不同。
秋刀魚由於本身魚味重,所以稍加柚子汁已經味道出眾。
中拖羅可以配番壽司豉油,本分肉同脂肪比例好好,食落口感豐富,又有魚香。
清酒煮鮑魚食法最特別,因為呢度配左個以鮑魚膽整成既醬,鮑魚除左爽口之外,配上呢個醬亦令鮑魚味道更加突出。平時食鮑魚多數都唔會配醬汁,咁樣食法都係第一次,耳目一新又出奇地夾。
最後會以呢個鮑魚醬撈飯,形成第二種食法。撈過鮑魚醬之後,整個飯變成好似意大利飯既質感,望落好似好少既飯,食落十分之溜。
壽司有五件,貴精不貴多 。每一件都好新鮮。有石門貝,點紋牡丹蝦,中拖羅,醋鯖魚,油甘魚。

石門貝仲活生生識郁,用筷子掂佢會有反應 。

點紋牡丹蝦壽司既牡丹蝦多肉又爽口。

中拖羅壽司雖然無中拖羅刺身咁澎湃既感覺,但食落絕對不比中拖羅刺身遜色。

醋鯖魚壽司師傅細心咁配上昆布,緩減鯖魚既腥味,食既時候令醋鯖魚既魚味得以平衡。

另外仲有油甘魚壽司
三文魚籽軍艦一句講晒 - 彈力驚人 ,未食過咁彈牙既三文魚籽,你試下拎一粒三文魚籽係枱面彈,你會發現真係彈得起。
海膽軍艦相信望住相都會感受到佢既鮮味,而且毫不吝嗇,滿滿既海膽,食佢除左用幸福滿瀉嚟形容,真係諗唔到更加貼切既形容。
深海池魚壽司食到佢都算好彩,因為已經過左當造季節,但一樣新鮮,一樣爽口。
天婦羅帶子

就咁睇你未必一下子就估到佢係炸天婦羅帶子。大大粒既炸帶子,一口都食唔晒。入口外脆內軟,啖啖肉,炸粉亦唔過火,同時紫菜又係脆脆脆。
白身魚手卷,望住佢我第一個關注既並唔係手卷裡面既係咩,而係包住手卷既紫菜究竟係咪脆,因為對於咁大條既手卷,如果紫菜淋左,一定先扣50分。果然無令我失望,紫菜脆口,白魚味道都能夠突出,無比紫菜味蓋過。
金目鯛魚湯
最後食埋佢既甜品 - 靜岡密瓜,又係一個季節性既甜品,又係一個特別既食法。店員會以一枝噴霧,將白蘭地噴上哈蜜瓜。店員解釋呢個食法可以令到哈蜜瓜既味道更突出,而且食落都唔係好覺有白蘭地味。

所謂聞名不如見面,今日係鮨文的國度,實在令我大開眼界。

原來元朗呢個地方真係臥虎藏龍,抵你上神枱!
2016-09-09 933 瀏覽
今晚,我足足期待了一個月,因為這裏booking很full,我早就在一個月前預約了今天。 店子不大,有個壽司吧枱,大概能坐10多人,另外還有兩張四人枱。 Menu和以前的不同了,變為兩個餐,而我們今天是吃$1200的廚師發板。 開始進食前,興之所至,大家決定飲番杯,點了這枝名為"藏"的清酒。 店員會先拿出一盤色彩繽紛的杯,讓大家選擇用來品酒。 盛酒的儀器很特別,有另一個器皿盛載冰,保持酒的冰凍,又不會讓冰溶化後令酒變淡。一個小小的正方杯子壓上去,酒便會慢慢流出。 這款清酒很易入口,味道甘甜,酒味不會太濃。 茶碗蒸 即是蒸蛋,內有蟹肉及柚子。蛋香幼滑,吃到啖啖的蟹肉味,還有金薄在上面,感覺高貴,加了柚子令到整碗蒸蛋有清新的味道。 刺身三款 秋刀魚 現在剛剛秋起,踏入銀皮的季節,秋刀魚亦很新鮮,可加入橘子汁及薑進食,入口腍身而且魚味香濃。 中拖羅 來自清心縣的大澗河,一點也不吝嗇,很厚切,可見拖羅紋理清晰 清酒煮蝦夷鮑魚 鮑魚很甜,但這個重點不在鮑魚,而是以鮑魚肝臟製成的醬(鮑魚肝醬),鮑魚沾上肝醬後,帶有一點牛油香,只需點少少,不要點太多,就不會蓋過鮑

店員會先拿出一盤色彩繽紛的杯,讓大家選擇用來品酒。

這款清酒很易入口,味道甘甜,酒味不會太濃。

茶碗蒸

刺身三款

秋刀魚

中拖羅
來自清心縣的大澗河,一點也不吝嗇,很厚切,可見拖羅紋理清晰

清酒煮蝦夷鮑魚
鮑魚很甜,但這個重點不在鮑魚,而是以鮑魚肝臟製成的醬(鮑魚肝醬),鮑魚沾上肝醬後,帶有一點牛油香,只需點少少,不要點太多,就不會蓋過鮑魚的鮮味。 一般吃海鮮都會避免吃肝臟,這裏採用肝臟是因為此鮑魚生長的水域靚,所以肝狀很好。

吃完所有刺身後,師傅會提供壽司飯,用來伴勻肝醬來吃。

沾上肝臟後的壽司飯超級美味,好creamy,味道很濃郁,有點像芝士味及蟹膏的味道,真想再吃多一點。
壽司八款

油甘魚壽司
此油甘魚係鰤魚既BB,入口有魚鮮味,魚油豐富,魚肉亦很嫩。

石門貝壽司
八月時分當造,入口爽身,味道像象拔蚌,很甜很爽。

點紋牡丹蝦壽司
是日本北海道最高級的牡丹蝦,咬入口彈牙,蝦肉帶黏黏的質感,又鮮又甜。

醋鯖魚壽司
用醋醃制的,入口酸度適中,肉質帶點爽口,連着上面的昆布一起吃,可以辟除腥味。

中拖羅壽司
拖羅入口腍身,幾乎不用咀嚼,入口即溶,而且魚油在口腔慢慢慘出,好甜美。

海膽壽司
滿到快要掉下來的海膽,很新鮮,慢慢在口中溶化,吃到海膽的鮮甜,脆口的紫菜,結實的壽司飯,三者恰到好處。

三文魚籽壽司
超大粒的三文魚籽,晶瑩剔透,一咬入口會不小心彈走,魚籽的彈性充足,可以像乒乓球一樣彈來彈去,三文魚籽的汁液爆出,留在口腔內沒有腥味,而是鮮味。

深海池魚壽司
經微微燒過,燒得很香,能帶出魚的香味,入口亦感覺爽口。

天婦羅帶子
帶子炸完後,呈半生熟狀態,由脆口的丸山紫菜包着,帶子很大粒,咬入口感覺鮮甜,半生熟帶點軟綿綿的感覺。

白身魚手卷
與一般的手卷不同,呈幼身圓筒形,手卷內有白身魚、羅白及芝麻,白身魚的味道不太突出,感覺較為普通的一道菜。

金目鵰魚湯
飲用前需先攪勻湯料,因為魚油會浮在湯面,金目鵰的味道很突出,很香魚的味道,頓時令我想起平時媽媽煮的魚湯。

果物: 靜岡蜜瓜
蜜瓜很甜,原來加了whisky的吃法可以令到蜜瓜的甜味更加突出,因為whisky會揮發,從而帶出蜜瓜的甜味。

鮨文的食材,食物質素及服務都很好,難得我從很遠來到元朗,但還是很想再來一次。
2016-09-07 467 瀏覽
繼續都喺食食食 為咗海膽 今次去咗元朗食日式Fine Dinning -點解要嚟到 咪就喺因為佢個海膽杯👅你睇下你睇下 呢個海膽杯成座山咁 放滿哂雲丹海膽 再加埋甜蝦做裝飾 真喺未食都睇到流哂口水😢首先 食咗個甜蝦先 幾清甜 之後再食海膽 簡直就喺好似將個海放咗落口到咁😭 海膽好鮮甜 濃郁 真喺好好食👅海膽同甜蝦一濃一淡 完全感受到廚師嘅精心配搭-不過最好book 定檯 walkin未必會有位!

點解要嚟到 咪就喺因為佢個海膽杯👅

海膽好鮮甜 濃郁 真喺好好食👅

海膽同甜蝦一濃一淡 完全感受到廚師嘅精心配搭

不過最好book 定檯 walkin未必會有位!
2016-08-12
2016-08-24 2319 瀏覽
來到元朗,除了B仔,還有一日本菜的皇者,鮨文。這個名字,對愛吃日本料理的人不太陌生。因為在各社交媒體,不難發現她的名物,海膽杯。那杯橙色的小杯,海膽多到漏出來,相機食先,成為例牌的動作。三個姊妹去,點了「OMAKASE 廚師發板」,吃什麼,都是當天師傅認為最新鮮的食材。第一道,金薄黑松露蒸蛋淡香的黑松露,不會喧賓奪主。反而令味道平淡的蒸蛋,多了一份高貴的感覺。蛋香幼滑,為今餐盛宴揭開序幕!平政魚,拖羅,鮑魚平政魚略略燒過,焦香非常。絕不是外面的魚生可相比。拖羅油脂平均,入口即溶沒有根。鮑魚鮮甜,可點上用鮑魚膽鮮製的醬汁,香濃入口有creamy的感覺。最後用上醬汁撈飯,是人生一大享受。北海道甜珍蠔面頭加上清新的柚子酸啫喱,和七味粉,吊出蠔的鮮甜。入口爽滑,是日本蠔特有的味道!壽司盛石垣貝,鯖魚,金目鯛,深海池魚,左口魚,拖羅,共有六件,每件壽司的醋飯特別是我欣賞之作。壽司經師傳調味,可口非常,不用點醬油也吃到味到。醋飯我想是出色之作,刺身是當日築地運來的,也當然不會令人失望!海膽軍艦海膽多到滿瀉,場面令人十分興奮!入口鮮甜而且冰凍,幸福就好似海膽一樣,滿到瀉!這個要立刻食,才能吃到脆脆的
第一道,金薄黑松露蒸蛋
平政魚,拖羅,鮑魚
最後用上醬汁撈飯,是人生一大享受。
北海道甜珍蠔
壽司
海膽軍艦
海膽多到滿瀉,場面令人十分興奮!入口鮮甜而且冰凍,幸福就好似海膽一樣,滿到瀉!這個要立刻食,才能吃到脆脆的壽司飯。
九洲花竹蝦
蝦肉好爽甜,醋飯被蝦肉包住,同蝦已經合二為一。這個也值得一讚!
拖羅手卷
拖羅切碎,師傅再把筋挑出。令其不會痴牙,黃蘿蔔酸酸地切粒加入後令手卷有另一個口感。這個跟我們一般吃的手卷不同,是用圓筒形包的,目的是不讓刺身
魚湯
用白身魚煮成的湯,精華都盡在這裡。鮮甜可口,啖啖的魚香清香撲鼻,呷一口胃都暖了。
夕張哈蜜瓜
在鮮艷的哈蜜瓜上灑上少量白蘭地,聞下去的淡淡的酒味,有點特別。店員表示酒可以令瓜的甜更顯,我想她也說得沒錯!

總括,是次鮨文的經驗有令人已經去了一趟日本的感覺。盛惠$1200,當是比了機票錢玩了一天的來回。記得預約,因為食材都是新鮮為你準備的。
2016-08-24 681 瀏覽
見到呢間餐廳經常被傳媒吹捧,又好難訂位,於是2個月前訂位,之前8月初看openrice都有800,1000,1200元的價位的餐供選擇,但我8月中再打去時,侍應完全無提現在晚上改了只有2種餐可選,去到侍應才說晚上只有每人$1200和$1500餐。吃完之後,材料雖然是很新鮮,但都完全不值這個價錢,首先是店子裝修普通,第二是當晚坐吧枱的食客,不知是否老闆的熟客還是朋友,講嘢大大聲而且非常嘈吵,完全當自己屋企一樣,談話內容粗鄙,完全影響進食的心情。我訂的時段是8點半那輪,6點半和8點半那輪坐吧枱的客人都是非常嘈吵。這樣。每人$1500的價錢,還要再加一服務費(又唔覺有乜服務),埋單攞你命3千3,食呢個menu的食物再加進食環境,真係好唔值,如果知佢得兩個餐揀,一定唔會嚟。而且我覺得店員有責任提訂位者新安排,我看見坐隔離的食客也覺得中伏了。
這樣。
2016-08-23 1607 瀏覽
終於終於我試左鮨文啦!放左工坐個半鐘去元朗食個晚飯都真係好需要好大既勇氣!去得鮨文都係食Omakase (廚師發板),今次叫左個$1200餐食住先。茶杯蒸蒸蛋好滑,呢個蒸蛋特別在加左柚子,令成個蒸蛋好清新,香味十足。刺身方面有三款-平政魚、大腩同鮑魚。平政魚係爽口既油甘魚咁,師傅燒一燒左,所以油脂好香,好特別。呢款大腩同出面食既有少少唔同,好似話係做野生,所以唔好話太多油脂而好滯,魚味相對普通既濃。鮑魚好彈牙鮮甜,有個用鮑魚膽整成既醬可以點鮑魚食!最後仲會俾舊細飯仔俾你撈埋黎食,個醬一啲都唔腥,濃濃既醬汁包圍住每一次飯,感覺好似食緊risotto咁,好幸福啊!之後有一隻大既北海道甜珍蠔,蠔身好肥美而且鮮甜,日本蠔既個泡野會比較有口感,又唔似外國蠔咁空虛😂蠔上面既係秘裝酸汁同一味粉,令生蠔無咁單調既同時多左一份favour。$1200 omakase包左八件壽司,而我個日就係以下幾款(跟次序食應該係:深海池魚>>左口魚>>金目鯛>>鯖魚>>拖羅>>石垣貝。 全部魚都好新鮮,傾開先知原來佢地既魚係築地新鮮運黎,

茶杯蒸
全部魚都好新鮮,傾開先知原來佢地既魚係築地新鮮運黎,唔怪得之咁正!深海池魚同金目鯛係我最愛,雖然呢兩款魚唔會話好似拖羅大腩咁重油脂或者入口即溶(雖然我鐘意重油脂),但呢兩款魚味淡香而唔肥膩,一試難忘。

左口魚唔係平時出面既邊位,所以唔會話食到一口油,又係另一番既味道。當然拖羅仍舊都係無得輸啦。鯖魚同石垣貝都好好味!

到我最期待既海膽軍艦😍好多海膽,有兩層!來自北海道既海膽,勁甜而且唔腥,啖啖肉,真心食到感動。
最後一件係九州花竹蝦壽司,好大隻同時好爽口彈牙,鐘意食蝦既你不容錯過。
手卷係拖羅蓉加黃蘿蔔,師傅將拖羅蓉起晒啲筋位,所以好細滑。黃蘿蔔粒增加左拖羅蓉既口感,好似話係江戶前既做法,手卷係長型唔係三角型會令到你食到尾都仲有餡,好細心呀!
白魚湯係將岩岩食既白魚刺身既魚骨煮成湯,所以成個湯好白好甜!
最後係北海道赤肉密瓜,甜到過份同埋平衡,店員仲問我地噴唔噴少少威士忌,我地試左好特別,因為噴完威士忌唔會食到佢既苦味,反而更帶出到佢地甜味,好神奇呀!
坦白講,我都係一個幾嘴刁既人,但呢餐Omakase,真係令我好滿意,雞蛋裡挑唔到骨頭。用料新鮮,而且每一道菜式既煮法都係用心諗過,更加帶出到個食材既獨特優點,睇得出師傅非常了解食材既本質,食物水準真係好高,抵我咁遠入到食餐晚飯!
  • 金目鯛
  • 深海池魚壽司
2016-08-17 1932 瀏覽
位於朗屏站附近的鮨文,是一間以廚師發板的高級日本餐廳每天都會由日本築地來貨,曾吃過一次,令我回味無窮今天相約新認識的兩姊妹,推介他們遠一遠也來元朗要尋找日本的美味元朗仁樂坊5號利發大廈地下E 舖Omakase套餐由$1200-1500,我們選的是$1200的套餐,食物可不少呢金萡黑松露柚子蒸蛋把漂亮的蓋子打開,撲鼻的黑松露味衝衝而來黑松露和柚子醬稠身,配上滑溜蒸蛋,令蛋味升華先上的刺身,包括平政魚,拖羅,鮑魚。平政魚為我最愛的刺身,囗感實正,啖啖魚香拖羅肥脂滿佈,肥美動人,入囗即溶,啖啖油脂令人感動左手面的淡啡色醬汁是以鮑魚膽整成,可把鮑魚沾上小小膽汁進食另一食法是把飯團和膽醬拌勻鮑魚香極為濃郁,充滿整個囗,極有驚喜和極為美味北海道甜珍蠔雖不太愛好蠔,但套餐內有必要一試。蠔身肥美,非常creamy。一碟六件的壽司精選,壽司的貌相美味吸入,每件都感覺帶有光澤,閃閃生輝壽司包括: 石垣貝,鯖魚,金目鯛,深海池魚,左口魚,拖羅個人最愛第一件吃的白身魚,微微灼燒的壽司魚肉細嫩,燒後魚香滿溢,回味至今另一件喜歡的是蔥薑鯖魚小堆的薑未令整件魚肉壽司味道更為特岀,十分喜歡石垣貝是最後吃的較重囗味壽司
位於朗屏站附近的鮨文,是一間以廚師發板的高級日本餐廳

每天都會由日本築地來貨,曾吃過一次,令我回味無窮

元朗仁樂坊5號利發大廈地下E 舖

金萡黑松露柚子蒸蛋

把漂亮的蓋子打開,撲鼻的黑松露味衝衝而來

黑松露和柚子醬稠身,配上滑溜蒸蛋,令蛋味升華
先上的刺身,包括平政魚,拖羅,鮑魚。
平政魚為我最愛的刺身
,囗感實正,啖啖魚香
拖羅肥脂滿佈,肥美動人
,入囗即溶,啖啖油脂令人感動
左手面的淡啡色醬汁是以鮑魚膽整成,可把鮑魚沾上小小膽汁進食
另一食法是把飯團和膽醬拌勻
鮑魚香極為濃郁
,充滿整個囗,極有驚喜和極為美味
北海道甜珍蠔

壽司包括
: 石垣貝,鯖魚,金目鯛,深海池魚,左口魚,拖羅
個人最愛第一件吃的白身魚
,微微灼燒的壽司

魚肉細嫩
,燒後魚香滿溢,回味至今
另一件喜歡的是蔥薑鯖魚

小堆的薑未令整件魚肉壽司味道更為特岀,十分喜歡
石垣貝是最後吃的較重囗味壽司

貝肉扎實爽囗,內藏小芥末,小嗆鼻的感覺留下印象
九洲花竹蝦也是我的至愛
,長而闊身的花竹蝦蓋過壽司

感覺氣派。蝦身帶蝦香,橙白色澤迷人,爽囗彈牙
友人愛的海膽壽司,肥美豐腴的海膽快要滿瀉,海膽控必愛
拖羅黃蘿蔔飯卷,雖小小一條,拖羅被打成溶

筋位部份全部消失,內藏葉塊,囗感更佳
最後的甜品是北海道赤肉蜜瓜,蜜瓜甜度極高

水份極足,我是日本水果愛好者,
美味極了

滿足滿意的一餐晚餐,全晚説得最多的,應該是好好吃三個字
2016-08-15
2016-08-03 2643 瀏覽
身邊既朋友已經陸陸續續拜訪了鮨文, 連我呢個死港女平時死都唔願入元朗, 都為食鮨文專登老遠仆入去, 聽說呢間小店都非常難訂位, 所以醒目既我早已一個月前訂枱!! 終於黎到餐廳既門口啦, 心情極到興奮, 期待左呢餐好耐啦!! 門口簡約而低調既設計, 跟日本既居酒屋有點相似, 感覺有點兒神秘~~ 今日餐廳生意好像不錯,  吧檯位置全都爆滿, 我跟朋友兩個暫被安排坐係order檯, 店員說之後有位就會轉回我地返吧檯坐, 因為餐廳其實不是很大, 吧檯位置只可以坐到10人, 而order檯都只是可以坐到8人, 怪不知要甘早訂定檯啦~~ 雖然餐廳不是很大, 但都擺放了少量既日式擺設, 令餐廳增添了傳統日式風格~~ 餐廳雪櫃內存放了大量既酒, 一班好酒既客真的可以不醉無歸呀, hehe~~ 鮨文主是係做 Omakase既, 即廚師發辦, 亦即是你食乜係由廚師話事, 甘一切我都交比呢度既師傅啦!! 那是對患有選擇困難症既人既佳音, 不用諗食乜, 就可以享受一餐美食, 正呀!! 呢度既套餐一共有四款, 分別有天  HK$600, 匠  HK$800,  正  HK$1000 同文  HK
2022 瀏覽
鮨文主是係做 Omakase既, 即廚師發辦, 亦即是你食乜係由廚師話事, 甘一切我都交比呢度既師傅啦!! 那是對患有選擇困難症既人既佳音, 不用諗食乜, 就可以享受一餐美食, 正呀!! 呢度既套餐一共有四款, 分別有天  HK$600, 匠  HK$800,  正  HK$1000 同文  HK$1300, 最後我還是選了食匠, 呢個餐包括有13件壽司, 1件手卷, 魚湯, 蒸蛋同甜品, 都好似幾豐富~~ 揀完就等食啦!!
酸汁鰻魚青瓜     HK$20

前菜先送上酸汁鰻魚青瓜, 鰻魚是我致愛之一, 肉質既彈牙又腍滑, 加上燒汁同芝麻令鰻魚更香更惹味, 還有酸微微既青瓜, 真係胃口大開, 好想快d有得食呀~~哈哈
金子蟹肉蒸蛋

呢個蒸蛋都唔野小, 幾考功夫的!! 面頭係一個茨, 混入了蟹肉絲, 柚子皮同少量金箔, 而底部則是蒸蛋, 非常非常之幼滑, 而蟹肉絲又夠鮮甜, 兩者同時食就更加滋味!!
梅酒      HK$80

食日本野又點少得佢呀!! 喜歡梅酒個種又香又清甜既味道, 加冰飲超爽呀!! 正~~

食食下野突然覺得有d凍, 死啦!! 又無帶外套, 唯有問店員可否關細少少部冷氣, 點知店員同我地講, 呢度有披肩呀, 唔介意可以借你們用呀!! 嘩...會唔會太warm呀!! 我仲見到有洗衣店既吊牌, 放得更放心~~

除了有波肩借用, 還有义電服務, 吧檯下每一個位置都有义電位, 香港人相機先食呢個文化遇著電話無電你話幾掃興, 但有左呢個服務, 真係影得更放心~~
終於都可以掉回到吧檯坐了, 可以親眼目到師傅既刀工同英姿, 而且我覺得坐吧檯可以望到每一件藝術品既誕生係一件好奇妙既事~~
今晚為我地服務既係子健師傅, 辛苦你了!
淮山 (Wasabi味) , 赤木漬, 牛蒡

我幾喜歡食呢三寶, 特別係淮山, 帶Wasabi味, 食落腍腍地, 感覺好特別~
金目鯛壽司

金目鯛色澤粉嫩, 入口軟滑, 魚味特別甜
師傅話呢度採用江戶前壽司做法, 先準備好新鮮既刺身, 用手指握製醋飯, 飯是選用赤醋製成的, 所以呈現啡啡地色, 而所有食材也預先調味, 不用再另外沾醬油就可以食得, 飯握製到空心, 所以每件壽司放落碟上都會有沉降效果, 這是非常考師傅功力的, 記得要盡快放落口食呀, 不然就過了最佳食用時間~~
依佐目壽司

肉質不但鮮甜, 而且入口微帶爽脆又滑身
深海池魚壽司

深海池魚以清, 甜, 爽見稱, 亦只有過千米的大海先可以捕獲到, 而六月至八月又是當造季節, 所以特別鮮嫩肥美
甜蝦壽司

甜蝦一直係我致愛之一, 呢度既甜蝦比坊間既大隻好多, 食落超鮮甜同啖啖肉, 令人回味呀~~
帆立貝壽司

另一致愛帆立貝, 採用橫切再分開一半方法製作, 甘可以保留肉質原本既鮮甜, 上面灑上沖繩海鹽, 食落微微帶鹹, 但不失帆立貝原有鮮味
銀雪魚壽司

少有用火炙燒過黎食, 師傅仲係銀雪魚面加上甜甜地既麵豉醬, 食落好香口同特別
溫州蜜柑
溫州蜜柑      HK$80

店員推介我試呢款酒, 我亦都是第一次飲, 帶橙味又易入口, 幾啱女仔飲, 不錯不錯~~
池魚壽司

比深海池魚較為軟身, 同樣肥美同鮮甜
喉黑壽司 (赤目)

喉黑又名赤目, 係極品既白身魚, 上面係魚肝, 師傅話只有新鮮既魚肝先適合食用, 唔係會好腥ga!! 魚肝入口即溶, 油脂較高, 兩者同食, 絕無油膩感~~
醋鯖魚壽司

師傅話醋鯖魚要趁新鮮用鹽同醋醃佢半個鐘, 甘先可以保時鮮味, 上面加上白板昆布, 去除了魚腥味後, 感得份外鮮甜
吞拿魚壽司

吞拿魚呈現赤色, 顏色較深, 配上黃芥辣同食, 整體味道有d似食緊熱狗似的, 相當特別
中拖羅壽司 (吞拿魚)

油脂分佈平均, 超級新鮮同肥美, 一放入口即溶, 簡直正到飛起呀!~~
大拖羅壽司 (吞拿魚)

大拖羅即係筋與筋之間即無筋既位置, 味道比中拖羅更濃更鮮, 即要飛起第二次, 哈哈~~
三文魚籽壽司

三文魚籽係自家醃製的, 所以比坊間更鮮甜, 師傅教路呢款壽司要打橫放一啖放落口, 甘先可以確保唔散開, 魚籽大大粒, 而且非常晶瑩剔透, 食落下下脆, 帶少許鹹香, 正~~
海膽軍艦

全晚最最最期待就係海膽啦!~~ 最好既一定係壓軸先出場, 睇見呢個有一定分量既海膽軍艦, 真的無從入手呀, 我要分開兩三啖先可以將佢完全征服, 味道濃厚又甘甜, 好想食多件呀~~
魚湯

魚味濃郁又唔腥, 食左甘多壽司再飲埋個魚湯,已經有九成飽了~~
中拖羅海膽手卷

最後食埋件手卷, 簡直滿足到一個極點!! 師傅見我甘喜歡食海膽, 特別為我安排了呢個中拖羅海膽手卷, 先將中拖羅起肉走筋, 混入紫蘇葉同大蔥, 加埋我最喜愛既海膽, 用江戶前卷法, 絕非坊間雪糕杯形做法, 入口又滑又鮮甜, 回味返之前食過既味道, 兩者混埋一齊, 將鮮味提升到另一個境界,超正呀~
靜崗蜜瓜

超甜, 超甜, 超甜呀~~

呢餐真的沒有令我失望, 慢活了差不多三小時, 細味了我人生第一次既Omaksae, 不久既將來我會再黎品嚐ga, 等我呀~~

溫州蜜柑
2016-07-31 2337 瀏覽
早幾日同幾個朋友入元朗,就係為左食鼎鼎大名嘅鮨文😍😍,之後已經聽過其他朋友講好正,今次終於有機會食啦😭。店內比較細,可以坐大約15-17人佢地有幾個唔同既set,價錢由600-1300$不等,今次我地試左800既「匠」,入面有13件壽司,有手卷同前菜,我真係好似大叫:「真係好好味啊😍😍😍😍」金萡蟹肉柚子蒸蛋真鯛金目鯛白昆布鯖魚中拖羅鱸魚半生熟銀鱈魚三文魚子海膽服務員非常專業,加上食材又新鮮,師傅嘅專業解釋同手勢,真係對得住呢個價錢😤下次一定會再來😛

店內比較細,可以坐大約15-17人

• 三文魚籽
  • 海膽壽司
  • 真鯛
2016-07-30 1708 瀏覽
Omakase 真係令人食上癮☺️每樣材料都係最新鮮最好味價錢與質素真係成正比😎今晚食呢個Omakase 係"匠"🍣有前菜,13件壽司,1件手卷,魚湯,蒸蛋,甜品師傳係你面前逐件逐件壽司製作出黎無花無假架 即整即食🍣🍣我唔客氣啦😛🙏🏻先黎前菜[💛鰻魚+青瓜]加入左酸汁 好開胃作為前菜一流![💛金萡蟹肉柚子蒸蛋]普通嘅日式食得多,但加入左柚子嘅就第一次食綠色嘅係柚子皮原來加入左柚子可以咁夾 唔會互相槍左對方嘅風頭重加上金萡 即係變得更加高貴壽司一共13件,師傅已經為大家放入wasabi😁[💛真鯛] [💛金目鯛] [💛平政] [💛鱸魚] [💛白昆布鯖魚] [💛半生熟銀鱈魚][💛三文魚子] [💛海膽] [💛拖羅] [💛蝦]件件真材實料,非常新鮮真心大叫好食!睇住師傅用火槍係你面前燒壽司,場面震撼😍好睇又好食架真係😍[💛手卷]形狀特別 細細條紫菜非常脆口 看似簡單亦不失霸氣輕鬆食哂😎[💛魚湯]鮮味十足,唔會腥,火喉控制得非常好[💛哈蜜瓜]好甜嘅哈蜜瓜真係好好味!用呢個黎做甜品,真係為呢餐畫上一個完美嘅句號😍Omakase 每位$600-$1300,今次匠呢個係$800😁可以根據個人喜好去選擇返店
Omakase 真係令人食上癮☺️
[💛鰻魚+青瓜]
加入左酸汁 好開胃
作為前菜一流!
[💛金萡蟹肉柚子蒸蛋]
普通嘅日式食得多,但加入左柚子嘅就第一次食
綠色嘅係柚子皮
原來加入左柚子可以咁夾 唔會互相槍左對方嘅風頭
重加上金萡 即係變得更加高貴
壽司一共13件,師傅已經為大家放入wasabi😁
[💛三文魚子] [💛海膽] [💛拖羅] [💛蝦]
件件真材實料,非常新鮮
真心大叫好食!
睇住師傅用火槍係你面前燒壽司,場面震撼😍
好睇又好食架真係😍
[💛手卷]
形狀特別 細細條
紫菜非常脆口 看似簡單亦不失霸氣
輕鬆食哂😎
[💛魚湯]
鮮味十足,唔會腥,火喉控制得非常好
[💛哈蜜瓜]

可以根據個人喜好去選擇返
店內座位唔多 所以記得預早book位
坐係bar枱望住師傅整壽司 太正了吧!
2016-07-25 842 瀏覽
真的好耐無寫過食評,因為真係無遇到一間令我有衝動提筆寫食評既食肆,直至到今日到了《鮨文》……一直以黎都對呢間食肆充滿好奇,明明價錢響元朗區黎講絕非抵食黎形容,點解會長期好評如潮?竟然好友亦都想試呢間食肆,所以我們預早訂位試下呢間食肆既午餐。當日中午12點,我們幸運地被侍應安排坐壽司檯前面,並選「廚師發辦壽司(10貫+卷物一條)$250」套餐,包前菜、茶碗蒸蛋、湯及甜品。先講前菜及茶碗蒸蛋,當日前菜是薯仔沙律配日本生菜,薯仔沙律可能落了輕微辣粉,所以有少少辣味,用日本生菜包住黎食味道唔錯,茶碗蒸蛋亦都好嫩滑香口,正由於每件壽司需由師傅手握而成,所以切記必須耐心等候,因為等美食是一種享受,如果閣下趕時間就請到大型連鎖壽司店食(因等候過程中有位目不識丁既刁民聲言食法國菜都無咁耐……,又話要食非魚類壽司等)坐壽司檯的好處,就可以邊食邊欣賞壽司師傅既刀工及用心製作既過程,舉動令人嘆為觀止,好似表演緊魔術咁,每整完一件壽司,師傅會介紹壽司原材料及調味料,並教你特別的食法,材料均是特別食材及新鮮,所以非常鮮味,途中我地見到有其他客人蔥拖羅蓉定食,師傅即時將拖羅砌成蓉,我諗砌左起碼15分鐘,而拖羅蓉多

壽司檯的好處,就可以邊食邊欣賞壽司師傅既刀工及用心製作既過程,舉動令人嘆為觀止,好似表演緊魔術咁,每整完一件壽司,師傅會介紹壽司原材料及調味料,並教你特別的食法,材料均是特別食材及新鮮,所以非常鮮味,途中我地見到有其他客人蔥拖羅蓉定食,師傅即時將拖羅砌成蓉,我諗砌左起碼15分鐘,而拖羅蓉多到好似放左成個肉餅落個碗到,每位客人望到都流晒口水,所以下次一定要試

至於湯方面,原本以為是普通麵豉湯,原來是用多條魚骨煮成魚湯,絕無腥味,只有魚香味,值得一讚

甜品方面,侍應更安排了一件來自日本超甜哈密瓜,好好味,所以下次有機會都要試下晚市套餐

1900 瀏覽
2016-07-22
2016-07-24 2184 瀏覽
為食友推介, 又係元朗咁遠? 想食無計, 無人陪唯有揸自己部倫敦的入黎食囉, 鮨文位於元朗仁樂坊, 無車坐西鐵也方便, 朗屏站行去鮨文約十分鐘, 鮨文主打高質食材, 食友話呢間魚生及壽司好掂, 食過返唔到轉頭咁話, 咁勁? 聽人講無意思, 等我試過先知 。鮨文店仔細細, 坐位不多, BAR 檯約可坐10人, 另雅座也不多, 老闆還說很多時被包場, 所以WALK IN 應該無乜可能, 今晚星期三也 FULLY BOOKING, 想食務必訂位。今晚坐 BAR 檯, 可以同老闆吹水, 外型勁似一休小和尚的老闆兼主廚CUPID, 原來係百分百 MADE IN HONG KONG 的香港仔, 真係估佢唔到, 更估唔到係佢原來得30多歲咁後生, 己經有10多年入廚經驗, CUPID健談富幽默感, 我問佢介唔介意入鏡, 佢話好介意……影得佢唔靚仔喎, 你睇佢幾咁投入整壽司, 投入工作的男人零捨 CHARM (哈哈……少女情懷出晒黎)。今晚我食呢個壽司餐, 食乜由主廚發辦, 我可以唔洗理咁多, 安心等食就得。廚師發辦 – 匠 ($800)包13件壽司、1手卷、魚湯、蒸蛋及甜品前菜 ~ 酸汁鰻魚青瓜 (
廚師發辦 – 匠 ($800)
包13件壽司、1手卷、魚湯、蒸蛋及甜品
前菜 ~ 酸汁鰻魚青瓜 (另$20)
脆皮鰻魚配上芝麻香, 皮脆肉嫩, 青瓜酸酸甜甜, 絕對性的剌激食慾前菜。
由這開始
金子蟹肉蒸蛋
上湯內的蟹肉絲巧多, 金箔添名貴, 青橘皮令湯羹更清新。
蛋嫩滑非常
蟹肉鮮甜又落得重手
廚師教落, 用手拿起壽司, 一口一壽司才是正統食法, 佢開波前叮囑我, 壽司係要即做即食才可品嚐最佳味道, 所以今晚全部相片一TAKE 過, 好彩 BAR 檯夠光, 手機也生性, 無鬆郁朦。

真鯛
只簡單掃上廚師秘制醬油, 魚味較清, 肉質微爽。
金目鯛
日本人最愛吃的鯛魚品種, 金目鯛是較矜貴的品種, 盛產於日本伊豆, 魚肉嫩紅, 光澤誘人, 油份高, 肉質爽脆甜美, 魚味較濃, 為了保持原味, 廚師以少許醬油提味, 還以火熗略炙帶出油香, 魚油能深入壽司飯, 令飯更香更可口。
金目鯛
日本人最識食, 好奇金目鯛的真身, 原來真身都幾靚仔。火炙油甘魚
放了甘香蝦糕及生蔥粒添味, 肉質較結實鮮爽。
火炙油甘魚
深海池魚
壽司成條海豚仔咁, 好可愛, 豚頭、豚身、豚尾有齊晒, 深海池魚肉質輕爽, 油感重而輕膩。
深海池魚
廚師為其他食客準備的海膽飯……海膽高到成座山, 我要揸多幾轉…I will be back !!
太刀魚
太刀魚即我地認識既銀帶魚, 油份較少, 魚質紥實有嚼口, 魚味越咬越濃郁豐厚。
火炙喉黑
喉黑油高份, 火炙油香撲鼻, 肉質細緻, 軟滑爽甜, 除了醬汁還唧了少許青橘汁及少許醬漬蘿白溶提升味道, 令魚味跟壽司飯更合拍。
甜蝦
日本海蝦, 打孖上, 肉色油亮, 肉質晶瑩剔透, 入口甜美。
原粒帶子
原粒帶子中間開一刀, 掃醬油, 青橘汁及青橘皮提味, 入口清新, 質感不是爽彈型, 系軟滑型, 極鮮甜幼滑, 回味。
赤貝
呢隻坐飯小鳥好可愛, 廚師叮囑免影響口感, 上台應後即食, 廚師用力將赤貝擲落枱, 令赤貝收宿, 赤貝即展翅飛揚, 嘩!! 勁爽脆, 比象拔蚌還爽口同鮮甜, 初時以為係象拔蚌, 但味道又同象拔蚌有點不同, 問師父先知原來係赤貝, 唔知是否係年青貌美版赤貝? 顏色同我平時食開的紅紅橙橙有別, 師父太忙, 唔好意思再問下去。
吞拿
亮澤薄身, 肉質通透, 飯下放了少許蔥花, 滋味無窮。
中拖羅
油脂重些, 口感嫩滑。
時不知鮭魚
大鄉里第一次食, 外貌極似三文魚, 原來係日本時不知, 時不知脂香較重但唔似得三文魚咁膩, 肉質明顯較清甜, 魚肉軟滑, 廚師話唔係成日有得食架。
白海膽軍艦
全世界每日供應量只有二百板, 極驚貴, 白海膽淺黃色, 老闆好豪呀, 呢隻軍艦最少用左四大格, 成舊放入口, 紫菜脆香+飯粒煙靭+ 白海膽甘香幼滑鮮甜, 留係口度慢慢品嚐, 滿足到極點。
半生北寄貝
加了少許青橘汁, 清新爽甜。
醬漬三文魚子
丁點都唔腥, 皮薄清爽, 食魚子最過癮係在口內爆汁個下, 超爽。
壽司以吞拿手卷結尾
吞拿手卷
魚湯
食左咁多所謂生冷野, 奉上熱滕滕魚湯溫暖胃部, 很窩心, 魚湯由鮮魚頭、魚尾及魚骨烠成, 湯面有一片簿簿的魚油衣, 膠質極重, 湯頭徵奶白色, 啖啖鮮魚精華。
甜品 ~ 香甜日本哈蜜瓜
日本哈蜜瓜
HK$800 食壽司套餐看似好貴, 但我又覺得值, 廚師刀工了得, 制作認真, 食材全部用頂級新鮮貨, 魚生海膽跟以前吃過的完全不同, 海水鹹味偏淡, 無咁濃鹹, 更能食出各種食材的真味, 有比較下, 食完真係返唔到轉頭食迴轉……
火炙油甘魚
吞拿手卷
日本哈蜜瓜
  • 帶子
2016-07-22 2025 瀏覽
久仰鮨文大名 睇到佢最出名個個海膽杯真係垂涎三尺 今次約左啲fd又book定枱 實行嘆世界大計 壽司來張口既mode我地揀左匠既omakase 有13件壽司 一條手卷 蒸蛋 魚湯 甜品 每人800蚊 偶爾要對自己好啲一泥就比毛巾同埋茶 好窩心隨後就送上前菜~酸汁鰻魚青瓜 聽到鰻魚已經心心眼 鰻魚已經用燒汁處理過 好香 青瓜配住酸汁好開胃 加上芝麻更香依個係金箔蟹肉柚子蒸蛋 一打開就有啲柚子傳入我的鼻 面頭綠色點點係柚子皮 所以先甘香另外一定要睇就係散落既金箔 點綴左成件事面頭係一個茨 有啲蟹肉絲 底下就係蒸蛋 質地好滑嫩 吾似連鎖店個啲 有時會蒸得太耐 無左啲水份我同個fd出晒名酒控 食omakase無理由吾飲清酒($450) 經店員介紹就介紹左依款甜啲既易入口啲 因為有個fd麻麻地酒 但飲落佢又ok wo! 真係易入口啲啵~依度飲清酒最cute就係依個裝酒容器 好方便又可以keep住冰凍 因為倒完清酒中間有個冰柱嗌左清酒後會俾杯我地揀 我揀左依個 好靚 睇泥花左吾少錢係裝置依啲配件度 用心打頭陣既壽司係真鯛 白身魚味道吾重 但質地就吾會令人失望 口感鮮嫩 實在 新鮮真係一大吸引點已經

一泥就比毛巾同埋茶 好窩心
金箔蟹肉柚子蒸蛋
另外一定要睇就係散落既金箔 點綴左成件事
面頭係一個茨 有啲蟹肉絲 底下就係蒸蛋 質地好滑嫩
吾似連鎖店個啲 有時會蒸得太耐 無左啲水份
已經有少少色水既醋飯 經過師傅既手 變得微暖 飯粒擠係一齊 都吾易散
加上教左我地要用手食先正宗 所以吾會好似平時啲壽司一夾即散
omakase最大特點就係可以同廚師溝通
一開始師傅落既wasabi量我地吾太適應 亦証明佢既wasabi係夠晒勁 平時係出面成日落勁多都無feel 依度就吾同 其後師傅就幫我地調較番 夠晒細心
之後就係深海池魚 上面有啲薑蔥 夾埋一齊又無違和感啵 仲襯托番個魚
金目鯛
金目鯛即日本大眼雞 肉質粉嫩 燒左少少表層 逼左啲魚油出泥 食落嫩嫩的
個樣好似油甘魚既依個叫做平政 肉質少少爽 由淡味同口感爽 依個壽司次序排列真專業
有啲魚師傅會加啲青檸汁落去 食落fresh d啵

鱸魚
依個係鱸魚 質地同其他魚吾一樣 燒過下 質地緊實 特別係近魚皮地方更爽 同埋算厚身 所以口感一流
torotoro~~ 好正啊 睇落油脂部分較多 但粉嫩既肉個部分入口即溶 豐腴肥美
勁正 帶少少筋 整體吾影響
白昆布醋鯖魚
依個全晚我覺得idea好新鮮既一款
上面蓋住既係白昆布 薄薄的但晶瑩剔透 配上醋鯖魚 整體甜甜酸酸甘 好得意
銀鱈魚
我既最愛 炙燒到半生熟既銀鱈魚 魚油豐盈 平時平平無奇既銀鱈魚甘製法真係好吸引我 上面加上個醬汁 融為一體 個壽司好快就滑入左我個肚子
牡丹蝦一向係我最愛 依度既牡丹蝦仲要甘大甘肥厚 一影完就秒吞左
三文魚子軍艦
最驚喜係依件三文魚子軍艦 三文魚子粒粒透亮 咬落清脆 仲好甜 外面既多數咸到一個點 但依度既係有食材本身既鮮甜
海膽壽司
我地吾係揀文個個omakase所以無海膽杯 但點知原來都有海膽壽司 激量海膽 吸取左三文魚子既教訓 知道點樣擺入口一啖過先吾會跌到周圍係 徙徙啲食材 所以一啖食晒個海膽壽司 堅鮮甜同creamy~
另外仲有鳥貝壽司 好動L 食落口爽口 貝類無得輸 而下面既係吞拿魚加mustard既結合 好新奇 但我又幾鐘意 mustard既味具體 夾埋吞拿魚既質感 good!
手卷係吞拿魚蓉溝蔥 增添啲口感 吾係一pat既 師傅係面前刴 聽住清脆既聲音好正 享受食野既過程先係最正 紫菜勁脆 所以真心正
last but not least, 魚湯奉上 好濃郁 仲有吾少得既蔥 魚味重 但一啲都吾腥!
日本直送蜜瓜
甜品係日本直送宮崎蜜瓜 好甜同埋水分好足! 食埋甜品真係好滿足~
金箔蟹肉柚子蒸蛋
白昆布醋鯖魚
銀鱈魚
三文魚子軍艦
日本直送蜜瓜
2016-07-17 1768 瀏覽
位於元朗既鮨文,雖然唔係位於市中心,但當你想食齒癲留香既壽司,就唔會介意專登入去!不過聽聞佢地會開分店!咁就方便好多!一如既往有4個set,分別係天、匠、正、文我同朋友都簡左匠!包括有前菜、蒸蛋、13件壽司、魚湯、1條手卷、蜜瓜!先黎既前菜係涼拌海蜇青瓜,兩者口感同樣爽口,而海蜇特別彈牙,味道酸酸有小小辣,十分醒胃!黑松露蒸蛋,一打開蓋,已經聞到黑松露味香濃,蒸蛋又滑,而面層加上金萡,成件事變得好高貴終於到期待已久既壽司啦,選用新鮮既食料,特別食到佢地既鮮味!另外,今次坐高櫈既位置,可以欣賞師傅既刀功同手勢,係食壽司前,師傅提醒我地用毛巾抹手,因為正宗食壽司既方法係用手食,所以我地全程好小用筷子!金目鯛壽司,肉質細嫩帶淺粉色,充滿魚油香,好滋味啊!太刀魚壽司,先用火槍炙過,再放上蘿蔔蓉,魚肉口感香軟,我都係第一次食哩款魚!魷魚壽司,口感煙韌,不過就有點兒難咬開!鳥貝壽司,聽師傅講解完真係學識唔小野,首先師傅會太力將鳥貝擲係枱面,再握實放係醋飯上,鳥貝就會慢慢收縮好似識郁咁,而口感好爽口!拖羅壽司蝦肉爽口彈牙!鮮味依然停留係口中!醋鯖魚壽司,表面放上既係白昆布!三文魚籽份量多到好難用匙羹
位於元朗既鮨文,雖然唔係位於市中心,
但當你想食齒癲留香既壽司,就唔會介意專登入去!
不過聽聞佢地會開分店!咁就方便好多!
一如既往有4個set,分別係天、匠、正、文
我同朋友都簡左匠!包括有前菜、蒸蛋、13件壽司
魚湯、1條手卷、蜜瓜!
先黎既前菜係涼拌海蜇青瓜,
兩者口感同樣爽口,而海蜇特別彈牙,
味道酸酸有小小辣,十分醒胃!
黑松露蒸蛋,一打開蓋,
已經聞到黑松露味香濃,蒸蛋又滑,
而面層加上金萡,成件事變得好高貴
終於到期待已久既壽司啦,
選用新鮮既食料,特別食到佢地既鮮味!
另外,今次坐高櫈既位置,
可以欣賞師傅既刀功同手勢,
係食壽司前,師傅提醒我地用毛巾抹手,
因為正宗食壽司既方法係用手食,
所以我地全程好小用筷子!
金目鯛壽司,肉質細嫩帶淺粉色,
充滿魚油香,好滋味啊!
太刀魚壽司,先用火槍炙過,
再放上蘿蔔蓉,魚肉口感香軟,
我都係第一次食哩款魚!
魷魚壽司,口感煙韌,不過就有點兒難咬開!
鳥貝壽司,聽師傅講解完真係學識唔小野,
首先師傅會太力將鳥貝擲係枱面,再握實放係醋飯上,
鳥貝就會慢慢收縮好似識郁咁,而口感好爽口!
拖羅壽司
蝦肉爽口彈牙!鮮味依然停留係口中!
醋鯖魚壽司,表面放上既係白昆布!
三文魚籽份量多到好難用匙羹拎起,
三文魚有光澤感既透亮,
三文魚籽係口中爆開既感覺好正,
每一啖都非常鮮甜!
最嘆為觀止莫過於哩到既海膽軍艦,醋飯上放滿海量既海膽,
多到快要滿寫,失平衡要平放係碟上,米話唔誇張,鮮味十足
差不多到尾聲,仲有一條手卷,
裡面有赤貝、青瓜絲,
師傅話要三啖內食曬,當然無難度啦
最後係鮮甜又多汁既日本蜜瓜作為總結!
2016-07-13 1443 瀏覽
有天跟朋友們提起說想試一下omakase(廚師發辦)因為那種沒有特定的餐牌, 期待食物到來的心情很想試一次.只需要幾秒, 朋友就傳來鮨文的openrice link. 這家餐廳, 她強烈推介,還說要跟我一起去, 好吧! 4人團就此成行.鮨文位於元朗, 地點有點不就腳. 但對於我來說, 卻十分方便. 因為我就是新界人呀!!餐廳座位不算多, 難怪常常full booking, 想食的朋友真的要早點訂位.廚師發辦套餐分為四款, 四種價錢. 有天(HK$600)、匠(HK$800)、正(HK$1000)和文(HK$1300)我們選了中間的匠(HK$800), 套餐已包括13件壽司, 1條手卷, 魚湯,蒸蛋,甜品前菜賣相很精緻, 底層是用高湯烹調過的蘿蔔, 蘿蔔味清甜, 有淡淡的醬油味道. 口感很好, 入口即溶, 沒有渣. 而面層的鮑片, 入口柔軟彈牙, 整體配合很清新.之後就是茶碗蒸蛋, 蒸蛋是我其中很愛的日本菜式. 雖然做法簡單, 卻是最考技術. 我對蒸蛋要求蠻高的.蒸蛋上有一層茨汁, 材料有蟹肉及珍貴的金箔, 很顯矜貴.蒸蛋很滑溜, 入口即滑落喉嚨. 蛋的密度不高, 所以不會是厚實口感.
有天跟朋友們提起說想試一下omakase(廚師發辦)
因為那種沒有特定的餐牌, 期待食物到來的心情很想試一次.
蒸蛋上有一層茨汁, 材料有蟹肉及珍貴的金箔, 很顯矜貴.
蒸蛋很滑溜, 入口即滑落喉嚨. 蛋的密度不高, 所以不會是厚實口感. 味道清淡, 不過不失.
先上一ROUND 5款壽司, 由下至上是櫻鱒三文魚、太刀魚、雞魚、深海池魚、中拖羅
因為不是坐Bar枱的原因, 所以壽司是一盤盤地上. 少了一份特別感覺. 可以的話下次要選bar枱. 看著廚師手握壽司也是一種美感.
當日有平時少吃的太刀魚,魚肉比較結實,魚味濃郁, 油脂豐腴.
另外雞魚也是頭一次食, 魚味雖然不重,但肉質細緻, 口感鮮嫩甘甜美味, 富有彈性
之後再上碟有下至上是金目鯛、帆立貝、鯖魚、石楦貝
每件也十分新鮮, 賣相十分好.
特別推介帆立貝, 鮮甜味十足, 入口軟滑, 口感柔軟細緻, 加上黑炭鹽有提鮮的作用.
平時多數是吃已醃製的鯖魚, 而新鮮鯖魚頭一次吃.
魚味濃郁, 不過略厭有一點點的腥. 不過配上已調味的壽司飯, 中和了魚腥, 算是OK.
最後一Round的壽司有甜蝦、三文魚子和馬糞海膽
知道鮨文出名的其中一道菜是馬糞海膽杯, 這個馬糞海膽壽司也很不錯.
馬糞海膽入口相當creamy, 之後會有一股鮮甜味湧出來, 濃郁的海膽味道, 令人食指大動.
另一款推介的是三文魚子. 平時我是極少食三文魚子,因為很多地方的魚子都未必是太新鮮.
但這裡的三文魚子令我完全改觀, 口感豐滿, 咬落有爆汁出來的口感, 難以形容, 十分鮮味. 一試難忘.
白魚手卷, 用上有名的丸山海苔,紫菜十分脆口, 一上枱就要即刻食, 因為放多一陣紫菜變軟就會影響口感.
魚肉已經事先烹調過, 魚味雖然未夠突出, 但配上壽司飯食, 卻很不錯.
這個用魶魚熬製的魚湯清甜味濃, 奶白湯色接近牛乳色, 可見材料很充足.
甜品是宮崎赤肉蜜瓜 , 由日本新鮮運到香港. 食的時候先噴上了whisky
聽說這樣做可以更有效引發蜜瓜的香甜味道
等酒精慢慢揮發後,聞起上來只有淡淡的whisky酒香
入口嘗到極香甜的蜜瓜肉, 幫這餐廚師發辦劃上完美的句號

2016-06-20