2015-10-02 390 瀏覽
燒肉,愛韓之人相信都食唔少,但普遍高質既燒肉店都要每碟計錢,食下食下分分鐘食左成千蚊!行得尖咀多都知有咩好野食,高麗軒韓國料理係一間質素唔錯既燒肉放題,岩晒啲上班族同冇咩錢又係食肉既學生(姐係我)XD門面招牌普普通通,比佢既燒肉放題吸引左,心諗燒肉放題好抵食,價錢都夠晒實惠!入到去係地鋪黎,環境唔算好大,裝橫冇太大既特色,但坐低都幾舒服燒勞爐有別於韓國餐廳既爐,係日式燒烤咁,放係鐵網上燒~一坐低冇耐,店員就上左前菜出黎~蔬菜爽口,我會留番黎做包生菜既配料~牛舌,口感煙韌,份量夠多而且唔肥膩,味道中規中矩牛肉,腌完既牛肉再燒係特別入味,又香又多汁,不過牛肉有啲位太散碎開餐喇開餐喇!一黎就將海鮮同肉分好晒,快熟既就放中間,海鮮放一邊慢慢燒~依個要另外加$38先食到,咁平緊係要加喇XD而且可以多食幾種唔同部位~皇者牛排骨,肉質口感鮮嫩,7成熟即刻可以拎上黎食,口感岩岩好,咬兩咬已溶係口中,已經腌醬非常入味!食開韓燒都知道,生菜加豆板醬再包住舊肉食係另一種味覺享受,冇咁油膩之餘,仲有爽中帶韌既口感,生菜又夠新鮮,GOOD~花甲,份量雖多但有沙,有大半部份都有沙,味道都有海水腥味,所以一般般,食
燒肉,愛韓之人相信都食唔少,
但普遍高質既燒肉店都要每碟計錢,
食下食下分分鐘食左成千蚊!
行得尖咀多都知有咩好野食,
高麗軒韓國料理係一間質素唔錯既燒肉放題
岩晒啲上班族同冇咩錢又係食肉既學生(姐係我)XD
門面招牌普普通通,比佢既燒肉放題吸引左,
心諗燒肉放題好抵食,價錢都夠晒實惠!
燒勞爐有別於韓國餐廳既爐,係日式燒烤咁,放係鐵網上燒~
一坐低冇耐,店員就上左前菜出黎~
蔬菜爽口,我會留番黎做包生菜既配料~
牛舌
牛舌,口感煙韌,份量夠多而且唔肥膩,味道中規中矩
牛肉
牛肋骨肉
咬兩咬已溶係口中,已經腌醬非常入味!
仲有爽中帶韌既口感,生菜又夠新鮮,GOOD~
花甲
花甲,份量雖多但有沙,有大半部份都有沙,味道都有海水腥味,所以一般般,食完唔會再嗌
帶子
帶子,味道中規中矩,如果怕帶子痴底,建議放係扇貝上面一齊燒,咁就冇晒痴底問題喇~
海蝦
海蝦,份量小得黎唔夠新鮮,燒熟左個殼痴住晒啲肉,明顯已經係死蝦Q_Q
扇貝
扇貝,夠晒多汁,食落鮮味十足,幾推介嗌~
魷魚
魷魚,食落幾有口感,煙煙韌韌,味道則唔係太出,可嗌可唔嗌
牛頸肉
牛頸肉(上),雖然係升級既肉類,但我就唔太中意食,牛頸肉太過韌,而且果陣牛味我唔太中意食
牛肋骨肉(下),牛味配合個醬汁燒完多黎岩岩好,但食落會有啲肥膩
放題黎講,食物質素唔錯,而且仲有好多湯類、小食等等,不過我地冇嗌到,
款式可以再多啲,如果升級餐單會顯得冇咩選擇~

2015-09-22
牛舌
牛肉
牛肋骨肉
扇貝
魷魚
  • 皇者牛排骨
向來“無飯主義“的我即是在家甚少下㕑,倆小口子時常出外用膳,始終又要買又要煮又要洗這功夫也太耗人了,外出用膳又可以晚晚不同款,選擇又多!對韓食情有獨鍾的我,今晚又向韓食出發!因為碰上了這間以韓食為主的放題店子。在香港其實好少見到!而且價錢公道,人均250元左右,合指一算,真是吃兩塊牛肋骨條數都嚮番度啦!格局開揚,很港式的烤肉店,沒有很誇張的裝潢,卻是令人有舒服的感覺。前菜也一絲不苟,二人都有5小碟,有微辣惹味醃青瓜,蠻好食的,也有例牌泡菜,大豆芽和菠菜,豆角和生菜。放題來說,餐單內其實已經有好多選擇,不過如果加多38塊,食的又再多一些,橫掂都係,當然要試埋,橫掂加埋都是250左右。先來個鹽燒什錦拼盤熱下身先!有牛舌啦,牛頸脊啦,有五花腩等,都幾豐富,又夠大碟。牛舌切得很薄很薄,在那猛火一燒,變得脆皮香口,味道還不錯。牛頸脊可單食或包生菜包食,韓系的我當然要來個生菜食法啦!用生菜和着那麵豉醬包生蒜和牛肉同吃,涼涼的菜熱熱的肉生辣的蒜香,好食到不能言喻呀!面前那堆菜都統統不能留低呢!特級牛頸肉看起來應該是醃過的,肉質較深色,而且有少許油處理過的痕蹟,燒過之後,覺得肉質較軟而且油花較多,嫩滑

牛舌切得很薄很薄,在那猛火一燒,變得脆皮香口,味道還不錯。
特級牛頸肉看起來應該是醃過的,肉質較深色,而且有少許油處理過的痕蹟,燒過之後,覺得肉質較軟而且油花較多,嫩滑非常!
皇者牛排骨呈鮮嫩的粉紅色,只是每次order才得三塊好似份量有點少。食起來沒有牛頸肉那麼滑不過牛肉味較濃,也不錯吃!
牛肋骨湯
垂涎欲滴的牛肋骨湯一出場,看到那勝白如雪一樣的湯已經心心眼中,再呷上兩口,那鮮味的感覺隨着熱湯那股暖流直奔腦海!足三四人份量的牛肋骨湯用料十足,除了大件大件牛肋骨肉之外,更以韓國粉絲作配料。那牛肋骨煮得好軟腍腍,而粉絲則彈牙有口感,再吸收了湯的精華,味道真是頂呱呱!
蝦很新鮮
蝦鮮得很,那虎蝦怎樣看都不像是雪藏貨,相信成本有番咁上下!
帶子大大碟
再見到帶子竟然咁大粒,都有點不可置信現在是食緊放題!因為平時食的帶子可能得8粒,起碼60元以上無走雞,而且還要是好樸素和dry下。呢度竟然有一大碟,而且好細心地醃左再開邊,燒起來又易熟啲,食起來又juicy啲,明顯正點好多!
睇下啲蝦幾靚仔,同我出去食28蚊一隻嗰啲有得fight㗎!而且堅彈牙,仲有蝦膏勁甜,真心覺得呢度超抵食,介紹朋友來唔怕失禮!

除了濃湯牛肋骨,這紅炆牛肋骨鐵定不能錯過!一鍋閒閒地88蚊的牛肋骨,這裡任食!好彩有加到個38蚊!
紅炆牛肋骨必食
那紅炆牛肋骨就是太好味了,令人按捺不住要encore它!那完全成熟的香氣,在濃湯內想必了很久吧,才會有輕輕一咬便“骨肉分離“的快感!肉質嫩滑肉味十足卻仍帶着牛肋骨肉獨有的彈性,教我如何不愛它?!

That red stew beef ribs that taste good, and it is tempted to encore it! That fully mature aroma, presumably in the soup stewed for a long time now, will have bone is then gently bite the flesh is flesh pleasure! Succulent tender meat with beef rib meat still full of unique flexibility, you tell me how not to love it? !

高麗軒韓國料理 (尖沙咀)
地址 : 尖沙咀金巴利道46-48號地庫
電話 : 2368 9409
網址 : http://www.openrice.com/hongkong/restaurant/尖沙咀-高麗軒韓國料理/74018
2015-09-21
牛肋骨湯
蝦很新鮮
帶子大大碟
紅炆牛肋骨必食
  • 牛肋骨肉
2015-10-02 150 瀏覽
早前店主邀請免費試食,我就約前(30-9-2015 Wed)晚同男友o黎試食,我o地約8:30pm,但由於太多人,所以都要等半個鐘至有位.坐低後,侍應即俾o左5碟前菜同開爐,男友就order o野食,我o地食o左:1. 特級牛頸肉其實我o地都燒得幾耐,但仍然juicy同唔o鞋,而且牛味重.(牛頸肉都唔硬,點解啲人話牛好硬頸? )2. 皇者牛排骨口感同上面o既特級牛頸肉差唔多,不過佢o地醃到好入味.唔使蘸任何調味料食.3. – 6. 青口,帶子,帆立貝,魚柳店方加o左牛油同蒜粒,食落味道o岩o岩好;魚柳燒熟o左都仍滑.7. – 8. 牛脷, 五花腩呢兩個比較普通.9. 蛋包蝦好香蛋味,蝦肉爽,不過有啲膩,我只食一啖就飽晒.呢個店方可能要諗諗點樣可以整好啲.10. 紅炆牛肋骨店方推介,紅白蘿蔔,牛肋骨都夠腍,但唔會變成糊狀,仍有啲咬口,味道好甜,係超甜. 而湯就唔好飲咁多,因為主力係食渣.11. 麵豉生菜呢個唔使多講喇,不過啲麵豉幾好味.食咁多o野,我o地都唔覺得口渴,唔使成日灌o野飲,冇乜用味精. 而前菜呢,男友話泡菜好辣,我又冇試;青瓜酸酸辣辣,都幾好;其他四樣都普普通通.環境:

坐低後,侍應即俾o左5碟前菜同開爐,
男友就order o野食,我o地食o左:

1. 特級牛頸肉
特級牛頸肉
其實我o地都燒得幾耐,
燒好o既特級牛頸肉

2. 皇者牛排骨
皇者牛排骨
口感同上面o既特級牛頸肉差唔多,
燒好o既皇者牛排骨
不過佢o地醃到好入味.唔使蘸任何調味料食.

3. – 6. 青口,帶子,帆立貝,魚柳
青口
帆立貝
魚柳

7. – 8. 牛脷, 五花腩
呢兩個比較普通.
左: 牛脷, 右: 帶子
9. 蛋包蝦
蛋包蝦

10. 紅炆牛肋骨
紅炆牛肋骨
而湯就唔好飲咁多,因為主力係食渣.

11. 麵豉生菜
麵豉生菜
麵豉生菜重有青辣椒同蒜片
呢個唔使多講喇,不過啲麵豉幾好味.

環境:
冷氣好夠,食完唔覺大陣煙味.

價錢:
基本上係放題,定價請睇以下招牌,由於我o地係9點至有位,又係公眾假期前夕,所以店方計我o地$198.00一位,而menu有分兩份,一份係放題包o既食物,一份係要每位加$38.00,比較好同特別o既食物,咁我o地都有叫,所以加$38.00,即$236.00一位.

呢o度亦有加一服務費,但如果book o左位就免,所以都係$236.00一位.
汽水就任飲.
其他規定
我見佢o既set lunch都唔係好貴,$42.00-$50.00.

同樣,因為店方知道我o黎試食,所以o係某啲項目會扣啲分.

味道係3.23分, 環境係3.5分,抵食係2.5分
2015-09-30
30 分鐘 (堂食)
$236.00 (晚餐)
特級牛頸肉
燒好o既特級牛頸肉
燒好o既皇者牛排骨
魚柳
紅炆牛肋骨
因老豆生日,就到決定一家人到去食韓燒慶祝~高麗軒韓國料理食入去餐廳時都不算多人,可能仲早掛,約8點多就開始多人就full了,所以要一天前訂位,加上訂位有9折優惠呢!首先來6碟前菜,有韓式泡菜、青瓜、豆角等等任飲飲品要出外自取呢!睇了餐牌後,發覺高麗軒有好多食物選擇,有任食生及熟食物、湯及飲品.點了特別推薦食物,就每位需要另加$38,當然不介意啦!*************烤什錦海鮮拼盤這海鮮拼盤頗吸引又豐富,有蝦、帆立具、青口、魚柳、鮮魷.全部都算新鮮,帆立具,肉質彈牙,味道鮮甜,而魚柳好滑嫩,青口及蝦,味道都不錯呢!************鹽燒什錦拼盤有牛肋骨、牛肉眼扒、牛脷、五花腩,全部切得夠簿,不靭的肉質口感,食材尚算新鮮.***********皇者牛排骨仲以因為有骨,原來沒有,濃郁牛肉味,帶點油脂,不軟不硬口感佳.牛仔骨及花甲附骨牛仔,肉厚香甜,經燒後油脂溶化,肉質帶點靭,口感豐富.花甲雖然細隻,但肉質鮮嫩甜好味,我地都order左2次呢!************生菜及麵豉醬食燒肉再好夾生菜配麵豉醬,可減低肉類肥膩感,又可食多幾口肉呢!***********蛋包蝦及燒銀雪魚蛋包
因老豆生日,就到決定一家人到去食韓燒慶祝~高麗軒韓國料理食

所以要一天前訂位,加上訂位有9折優惠呢!
首先來6碟前菜,有韓式泡菜、青瓜、豆角等等
任飲飲品要出外自取呢!

點了特別推薦食物,就每位需要另加$38,當然不介意啦!

*************
烤什錦海鮮拼盤
這海鮮拼盤頗吸引又豐富,有蝦、帆立具、青口、魚柳、鮮魷.

味道都不錯呢!

************

鹽燒什錦拼盤
有牛肋骨、牛肉眼扒、牛脷、五花腩,

全部切得夠簿,不靭的肉質口感,食材尚算新鮮.

牛仔骨及花甲
附骨牛仔,肉厚香甜,經燒後油脂溶化,肉質帶點靭,口感豐富.

花甲雖然細隻,但肉質鮮嫩甜好味,我地都order左2次呢!

************

生菜及麵豉醬

蛋包蝦及燒銀雪魚
蛋包蝦及燒銀雪魚,只是略為油膩,有侍改善.

豆腐辣湯
辣湯煮豆腐幾夠味,有好正有辣辣味道,飲後勁開胃呢!

蛋伴生牛肉
想不到放題有得食蛋伴生牛肉,份量是岩一人食,

滑蛋搭配軟嫩牛肉,味道還不錯呢!

題外話/補充資料: 好多次向服務員點菜,完全冇黑面情況出現, 並好主動換燒烤網,此外好少單漏情況,值得贊呢!
2015-09-10
  • 鹽燒什錦拼盤
  • 烤什錦海鮮拼盤
  • 豆腐辣湯
2015-09-26 691 瀏覽
一向都喜歡食韓國野既我,今日同朋友兩個人放工之後就黎食飯。晚市時段收費每位$208,有烤肉同埋1 D熟食,包括湯,年榚,飯等等,汽水都係任飲既,如果另加$38仲可以額外點選「特別推薦」餐牌上面既食物,有肉眼扒,排骨,帶子,帆立貝,雜錦海鮮拼盤,烤牛肉拼盤等等既食物。坐低之後侍應就馬上俾左D前菜我地,有泡菜,青瓜,豆角等等,本人最鍾意既就係泡菜,貪佢夠辣又爽口,其次就係拍青瓜,可以係炎夏中帶黎清新既口感。熟食我地叫左泡菜煎餅同埋人蔘雞湯。人蔘雞湯都幾大碗下,應該都有成4碗咁多,味唔太濃,裡面有人蔘片,紅棗,葱同雞。上菜既時候仲係熱騰騰。泡菜煎餅夠香脆,外脆內軟,辣味夠濃郁,有令人一件接一件吃的衝動,可惜煎餅比較飽肚,唔敢食太多,怕食唔落其他野。至於要燒既食物,我地叫左個海鮮拼盤,有蝦, 帶子, 青口, 魚,魷魚,帆立貝等等。咁多樣海鮮當中我自己最欣賞既係帆立貝,夠大隻之餘仲好鮮甜。除此之外我地仲叫左五花腩,牛脷,豬肉同雞肉。五花腩唔算太肥,但都幾好味,脆口又香口。雞肉算幾滑同醃得幾入味。豬肉肉質同調味都好好。牛脷我自己就唔食既,但朋友食過就覺得佢爽脆,快熟得黎又軟又多汁。下次黎要試圭個湯
一向都喜歡食韓國野既我,今日同朋友兩個人放工之後就黎食飯。
前菜
熟食我地叫左泡菜煎餅同埋人蔘雞湯。

人蔘雞湯
泡菜煎餅
海鮮拼盤
除此之外我地仲叫左五花腩,牛脷,豬肉同雞肉。

五花腩唔算太肥,但都幾好味,脆口又香口。

雞肉算幾滑同醃得幾入味。豬肉肉質同調味都好好。

牛脷
五花腩,豬肉,雞肉
下次黎要試圭個湯同年榚。
 相當抵食,一個價錢有齊晒韓燒、蛋拌生牛肉、石鍋飯、炒年糕、湯品鍋任食... 兩個鐘時間任食即刻開始!由幾款不同的韓式前菜打開序幕 今日人流不多,坐得好舒服,點完菜好快到。第一樣我要食燒肉,好鍾意「皇室牛排骨」醬汁甜甜的,肉質又滑又鬆化 ,醬汁調味岩岩好唔會蓋過牛肉味。另外「牛頸肉」肉味香濃,有咬口。用生菜包著燒牛肉 、泡菜、蒜片一齊食好夾(泡菜前菜&生菜等等都有得refill)燒左好多牛肉,食番d海鮮先「帶子」「蒜蓉紐西蘭青口」鮮味十足,特別推介青口,又甜又大隻。呢到下單方式不是用點餐紙呢,是向店員直接下單,感覺份外環保,值得一讚。「鹽燒什錦拼盤 (牛助骨、肉眼扒有口感、牛脷厚薄適中、五花腩油脂位燒得爽口,肉質有甜味)」簡單既鹽燒已經覺得正~ 一片五花腩配一片泡菜食,好好味架!熟食種類非常多呢,唯有挑選最想食的「紅炆牛助骨 」超入味 ,輕易可以肉骨分離 ,炆完既蘿白別錯過,精華所在,又林又入味。Encore item「人蔘雞湯 」湯色清徹口感綿綿,不肥膩,無味精,人蔘回甘味出,推薦。想不到連蒙古「羊肉」都會有,加入了洋蔥醃料,羊的膻味減少了,羊肉切得有點少,燒的時候比較難控制。感到

兩個鐘時間任食即刻開始!由幾款不同的韓式前菜打開序幕

呢到個爐火力夠 燒出黎的食物 特別好食

今日人流不多,坐得好舒服,點完菜好快到。

另外「牛頸肉」肉味香濃,有咬口。

最佳配搭

無限追加

一再回味
值得一試

感到有驚喜的一餐,食物種類相當豐富,整體水準中上,熟食方面即叫即整。位於尖沙咀這個地段,2百幾一位可以食到咁多款韓式菜,確實抵食,值得推介!
打電話訂位會有9折
呢到個爐火力夠 燒出黎的食物 特別好食
值得一試
3K
2015-09-26 535 瀏覽
同食肉獸朋友出街食咩好,梗係要揀有肉嘅放題店先滿足到佢啦,是晚係尖咀揾食,黎左食韓燒。好彩有book枱,全場爆滿,walkin唔使諗有位了。晚餐時段$208一位,另加左$38升級,多啲野食揀吖嘛,任食任食兩個鐘,抵食吖。簡單餐具,網燒,燒汁,基本上肉味已經好正,都無乜點個汁。汽水任飲,有可樂,七喜,c.c提子同蘋果汁,如果叫酒或特色飲品要另加錢。坐低會送上呢五小碟前菜,新鮮醃制,爽口無味精,留返黎包生菜包先。餐牌上好多唔同野揀,牛豬雞羊海鮮,實有一款啱你口味,除左燒肉,仲有韓國菜架,海鮮餅,炒年糕,湯,窩,真係咩都有,多到唔知食咩先好添。是晚叫左好多野呀,好正,朋友大愛銀雪魚,encore再encore,另外個煎蛋包什錦幾特別,好似天婦羅咁,但不用脆漿而係蛋漿,食落有啲似西多士,哈哈~燒燒燒,燒到個鋼開始黑店員會黎換新網,幾好喎,唔使燶哂。啲肉燒一陣已經食得,好快熟,海鮮就睇到佢收水啦,有蒜泥係上面,燒起上黎好香。好正好正,個人堆介帆立貝,牛脷,牛排骨,牛脛肉,肉眼扒,嘩嘩,我地都覺得牛肉好正,又係要encore n次。淨食肉有啲膩,叫返個韓國麵豉生菜整生菜包先,新鮮生菜加韓式辣醬,再

燒燒燒,燒到個鋼開始黑店員會黎換新網,幾好喎,唔使燶哂。
好正好正,個人堆介帆立貝,牛脷,牛排骨,牛脛肉,肉眼扒,嘩嘩,我地都覺得牛肉好正,又係要encore n次。淨食肉有啲膩,叫返個韓國麵豉生菜整生菜包先,新鮮生菜加韓式辣醬,再加泡菜同熱辣辣嘅肉,好好味呀。

題一下趣聞一則,隔離枱嘅大陸人見我地包住食,佢又叫個生菜黎包住食,但食左一啖就話啲菜生嘅點食,最後擺左啲菜落去燒,真係口味嘅野好個人嘅
海藻湯,好多蜆肉好鮮甜,正。仲有呢個紅炆牛肋骨又係必叫!!炆得又淋又入味,啖啖肉,湯底鮮甜,成窩連湯底食哂。一窩大概分到四碗,人多share會好啲。
餐牌上寫著食個半至兩個鐘,但夜晚呢轉正呀,我地八點入坐食到十點幾,無人等位就可食耐啲架

食物頗大份,兩個人唔叫到太多款熟食。另外呢度唔似外邊啲放題舖寫紙,佢係店員落單的,落咁多黎咁多,完全無漏單!
2015-09-24
2015-09-25 501 瀏覽
友人喜歡吃韓國菜, 由於一早已預知今天我們都較早放工, 所以也一早訂好位, 把握機會與他共晉晚餐, 今次選的是一間任食的韓國料理, 一定能飽餐一頓。雖然我們胃口並不大, 但什麼都試試, 可以滿足貪吃的我們。在尖沙咀金巴利婚紗街一直行, 沒多久就見到大大隻字的高麗軒韓國料理。原來是在地牢的一間餐廳。晚巿價錢$208 + 10%任飲任食, 和日式放題差不多價錢。我未吃過韓式放題, 今次就試試這新體驗吧。餐廳面積小小的, 大概有十多張四至六人枱, 就算二人來, 都可以舒舒服服的坐四人枱, 有足夠的空間放食物, 一次過叫多點也不怕處理不到。 現在的放題, 也好常有一個特別的Menu, 要加錢才可享有。這裡加$38並不算貴, 可以有肉眼扒、皇者牛排骨、特級牛頸肉、紅炆牛肋骨等, 我們都加了。Menu設計有點太花, 難看得清楚字, 相片細張又模糊。相信做一個好看的Menu也不會太花費, 可以改善餐廳形象, 點菜更清晰好看, 這是值得投資的。 前菜有五小碟, 還可以添加任食的。(1) 醃青瓜 - 就似我們中式的酸青瓜/酸蘿蔔, 多酸微辣, 個人十分喜歡!(2) 菠菜芽菜 - 味道較為清淡, 麻油味也
原來是在地牢的一間餐廳。
我未吃過韓式放題, 今次就試試這新體驗吧。

Menu設計有點太花, 難看得清楚字, 相片細張又模糊。

前菜有五小碟, 還可以添加任食的。
(2) 菠菜芽菜 - 味道較為清淡, 麻油味也不足。
(3) 豆角 - 軟腍度適中帶有少許爽口, 略炒過。
(4) 炒椰菜 - 椰菜爽甜好吃!
(5) 泡菜 - 泡菜酸辣有緻, 味道頗正宗, 但對我來說辣度太高, 後勁太強。

五碟前菜都是蔬菜, 對每餐都需要吃蔬菜的我來說, 實在是適合, 尤其吃烤肉很難吃到菜, 烤蔬菜的話又不太好吃, 本想叫個牛肉炒雜菜試試, 但既然前菜都不錯吃, 就添加前菜的醃青瓜及炒椰菜吃算了, 吃生不如吃熟嘛, 嘻!

皇者牛排骨 (加$38的菜單) - 香軟嫩滑, 油脂比例剛好, 入口即溶, 牛味濃郁, 說是皇者當之無愧!
本想再order, 可惜後來太飽沒再吃到了。
牛肋骨肉, 特級牛頸肉 (加$38的菜單) - 兩種牛肉亦都很軟嫩多汁, 同樣牛味重, 很出色!
牛頸肉一碟只有三塊, 牛肋骨肉有一堆, 多到令我們有點吃不完, 看來牛頸肉矜貴很多呢!

花甲 - 全部都鮮甜好味, 一隻也無壞, 烤到開口就食得了!

烤什錦海鮮拼盤 (加$38的菜單) - 有扇貝、青口、魷魚、魚片、蝦。
扇貝、青口、魷魚味道普通; 蝦肉不彈牙, 不夠新鮮, 本身喜愛蝦, 也沒意欲再吃。
帶子 (加$38的菜單) - 燒起後幾細隻, 亦不夠鮮味, 少少雪味。
冬菇、什錦蔬菜 - 蔬菜新鮮, 但烤好後比較淡味, 要點豉油吃。
這醬油主要用來點蔬菜, 肉類有醃過, 都夠味了。
我們吃到一半, 看看隔鄰枱有生菜, 正奇怪怎麼我們沒有,
看看MENU才恍然大誤, 生菜也要自己點的!
這是"韓國麵豉生菜", 有韓式麵豉醬, 生蒜頭, 韓式青辣椒, 生菜, 這是正宗韓燒的配搭。
用這些來包著肉吃, 好味度提升一倍, 味蕾也被感動了!
這個火不是太猛烈, 有點慢燒的感覺, 要給點耐性。
由頭到尾沒有換過網, 後來可能有肉殘渣痴著網, 火燒網了。

任喝的飲料也不錯, 這款是來自台灣的蘋果梳打, 不會太甜, 味道蠻真實的。
人蔘雞湯 - 好明顯, 這裡的人蔘雞湯和平常吃到的不同, 簡單來說, 是稀了很多, 少了很多料。
湯底如水, 應該說是人蔘雞味湯比較對, 是有點蔘味的, 只有少許雞肉。
不過味道清甜, 帶點蔘味, 還蠻易入口的, 我們都有喝完。
海藻湯 - 因為喜歡喝湯, 我們又挑戰多一個湯!
出奇的, 這個湯表現蠻好, 有很多的海藻, 也很夠味, 咸淡適中, 還帶有點點海鮮的甜味, 可能是加了些花甲的關係吧。

烤銀雪魚 - 令人失望! 銀雪魚一點也不滑, 而且烤得很過頭, 近乎炸, 肉質鬆散, 不欲吃下去!
相信這不是銀雪魚, 可能是平價的鱈魚之類。

蛋包蝦 - 網友推介的菜式, 我覺得外皮雖炸得香帶蛋味, 但有點過油, 蝦肉沒有彈性, 又是不太新鮮的貨色。
我們叫了飲品, 橙汁蠻好飲呢, 雖然說不是鮮榨的, 但有點像飛機喝到的橙汁, 即是日式超巿買到的100%鮮橙汁。

紅炆牛肋骨(加$38的菜單) - 湯汁甜甜地, 牛肋骨炆到好軟腍入味, 輕易骨肉分離, 紅蘿蔔很大塊, 如切小一點就更易吃, 而且也會易出味。

第一次吃韓式放題, 印象也蠻不錯的, 食物選擇款式好多, 還有好多未叫呢, 如果再來的話, 要試試其他未叫到的款式, 二百幾元吃到這麼多東西, 燒牛肉更是特別的出色美味, 實在也是值回票價呢, 牛魔王朋友來到一定特別高興和抵食。

日式的放題通常都有漏單的情況, 不想你吃得太多, 而這裡卻一樣也沒漏, 十分老實, 上菜速度也很快, 總之你吃到多少, 它就會給你多少吃, 不會吃不夠的, 要令你捧著肚子滿足的走, 這點蠻好的。
2015-09-16
  • 花甲
  • 特級牛頸肉
  • 海藻湯
1K
今晚八時於美麗華附近見完客,遂相約友人與附近覓食。由於沒吃午餐,途經金巴利道看見高麗軒韓國料理的任飲任食POP(宣傳展示物),沒多想便決定入內大吃一番。單看門面沒有很吸引的感覺,就像那樣舊式的韓國料理一樣,像我這種貪新鮮的人,更難被吸引進去,可是肚子在呼叫,不得不快下決定。展示物也很有舊式的感覺,在年青一輩心中確實有點距離 (但當然實情是食物質素出奇地好,可是門面功夫真的要下點苦工)。在尖沙咀這個黃金地段,晚市海鮮燒烤放題$208,價錢可說是頗划算,而且要「吃回本」相信也是achievable的吧!佔地百餘座,裝潢一般沒什麼特別,座位的空間合理,坐得也蠻舒適。椅也還沒有坐暖便隨即回到入口處自取任飲的汽水,有可口可樂、忌廉、提子汁等等,而且十分冰凍,舒解韓燒的那種悶熱。這些青瓜、泡菜、芽菜等等都是在入座後隨即送來,除了是開胃前菜外,在放題途中不斷吃肉的時候,也可用肉塊包著這些雜菜來吃,減低油膩的感覺。可是這裡的泡菜有點太酸了,不合我的口味。雖然$208元也有大量任食的款式,基本上多到不能盡錄,可是只需加$38元便可無限追加升級之選,當中更包括肉眼扒、牛頸肉、帶子、帆立貝、海鮮拼盤等等,叫
雖然$208元也有大量任食的款式,基本上多到不能盡錄,可是只需加$38元便可無限追加升級之選,當中更包括肉眼扒、牛頸肉、帶子、帆立貝、海鮮拼盤等等,叫我豈能不動心呢?
特別追加的帆立貝是蒜香牛油帆立貝,新鮮肥美的帆立貝早已被牛油和香蒜醃製了相當的時間,十分入味,吃起來除了是鮮甜的味道,還有陣陣的牛油香和蒜香味道。這種牛油有別於一般食肆採用的較低劣如「馬芝蓮」牛油等等沒有味道的牛油,相反牛油香十分香濃。
紅炆牛肋骨也是追加的其中一款菜式,更是店員特別推介的招牌菜,鍋中有五至六件頗厚大的牛肋骨,而且全部也炆得相當軟腍,相信準備此菜式也要花不少時間和功夫,也是必試之選。
每件牛肋骨也帶著適當比例的脂肪,為此軟腍的牛肉提升質感,特別的是,雖然經長時間的炆製過程,可是其肉質亦能保持幼嫩,令人回味無窮。牛肋骨吸收了用洋葱、蘿蔔等雜菜熬的清湯底精華,味道十分清甜。
皇者牛排骨一碟有四塊,它本是色澤十分紅潤和紋理透徹,但由於經過醃製,才變成這樣的顏色,這牛排骨並不是不新鮮,雖然賣相一般;
可是味道卻是鮮甜,肉味也頗香濃。即使經過醃製,它的牛肉味也沒有被醃料硬綁綁的遮蓋及取代,反而卻令我覺得味道多了份層次,確實不錯。
牛頸肉的質素當然更進一級,光是說肉味的話,它定必然會被牛排骨更為香濃和更為香甜,可是我仍然較喜歡皇者牛排骨那種醃料和牛排骨的相互作用吧。
我們在慢條斯理吃的同時,時間已不經不覺過了不少,為了加快速度,我們也失去方寸地把牛肉、羊肉、豬頸肉全都放進了猛火快燒。首先豬頸肉確實不錯,雖然在切功了厚薄不一,但是在燒製後其肉質亦保持嫩滑和充滿肉汁,麻油也增加了滑的質感和把香味提升了不少,整體味道也是頗香濃。但牛肉和羊肉在混在一起後,我們很難分辨出它們的分別。除了是羊肉本身的肉味不足外,其醃料也有一點遮蓋了它們的香味。雖然醃料味道可口、惹味,但較難尋回它們原本的肉味吧。
在吃大量燒肉的同時,我們也忍不住點了數罐啤酒一解口中的乾渴,這hite korean beer味道清甜沒有一般啤酒的濃,頗易入口,配燒肉吃也真的不錯!
店員還為我們提供了一些生菜,好讓我們包著燒肉一起吃,去除口中的油膩感。這還配了一點麵豉醬,沾上燒肉也蠻搭配的。
蜆也是十分新鮮 (雖然最後有兩隻沒打開),除了頗鮮甜外,吃下去還有微淡的海水味,更加讓人感覺到有一種新鮮的感覺。
吃東西真的要分先後次序,鮮魷、魚柳這些海鮮類別的味道本身較燒肉淡,我們在吃燒肉後,味覺已習慣了這些較濃郁味道的食物。即使在吃同樣的海鮮的時候,味道還真的欠了一點。建議在吃燒肉前,便好吃這些較清淡的海鮮。但我必須承認,這裡的燒肉較出色,而鮮魷和魚柳雖然不錯,但沒有很突出的感覺。
原來訂座是有10% 的折扣,可是我們只是walk-in,但經理說與我們頗投契,談了約10分鐘,交流一下對這餐廳各方面的評價包括食物的質素,希望不斷改善,有這樣求變的心實屬值得欣賞。最後還給予我們10% off 的折扣,說希望我們下次會再來,有這樣的服務及誠意,十分值得推介。另外點了4罐啤酒,總數也只是$563元,確實超值。
2015-09-24
$281.5 (晚餐)
2015-09-24 57 瀏覽
都有好一段時間無食個任食韓式燒烤,因為有時都覺得有啲唔乾淨,啲肉放晒出嚟任人去揀。所以宜家食韓國野,都主要去啲散叫嘅地方食,價錢相對黎講都會貴d。但今次真係有好推介,呢一間叫做高麗軒嘅韓國料理,除左一般肉類任燒,仲做埋海鮮、鍋飯、熱湯、料理等,選擇好多,感覺完全唔同。大家要試曬每一款既話,請將皮帶較鬆一格。一定要加埋$38升級優惠,因為好正,而且埋單都唔使$250一個人,任食任叫,我覺得非常超值,因為平時係餐廳叫一個就咁石鍋飯加埋一都差唔多$100。店員先送上配菜,最鐘意爽脆四季豆,青淡得黎又甜甜地。青瓜都好惹味,爽脆得黎又有d煙癮。雜錦海鮮拼盤有蝦、青口、帆立貝、魷魚、鱈魚柳,好豐富帆立貝大大粒,好多汁,稔稔地點汁都好正!辣醬炒八爪魚仔我好鐘意八爪魚仔,爽爽既辣唔算好辣,帶少少甜,我自己差唔多食曬成碟!紅炆牛肋骨個湯汁好濃好甜,所以個紅蘿蔔都煲到好稔好正,而且牛肋骨成條都好稔,肉質好好呀!如果有多d冬菇呀柳菜仲好呀!生牛肉石頭鍋飯個鍋放上黎好似入左廚房咁,熱度十跳呢,可想而知飯焦會有幾正配菜又多,蔬菜balance番成個飯既口感!講左咁耐都未講到韓燒,因為以上料理我都覺得已經值回票價
配菜
店員先送上配菜,最鐘意爽脆四季豆,青淡得黎又甜甜地。
青瓜都好惹味,爽脆得黎又有d煙癮。
烤雜錦海鮮拼盤
烤雜錦海鮮拼盤
雜錦海鮮拼盤
有蝦、青口、帆立貝、魷魚、鱈魚柳,好豐富
帆立貝大大粒,好多汁,稔稔地點汁都好正!
辣醬炒八爪魚仔
辣醬炒八爪魚仔
我好鐘意八爪魚仔,爽爽既
辣唔算好辣,帶少少甜,我自己差唔多食曬成碟!
紅炆牛肋骨
個湯汁好濃好甜,所以個紅蘿蔔都煲到好稔好正,
而且牛肋骨成條都好稔,肉質好好呀!
如果有多d冬菇呀柳菜仲好呀!
牛肉刺身石鍋飯
生牛肉石頭鍋飯
個鍋放上黎好似入左廚房咁,熱度十跳呢,可想而知飯焦會有幾正
配菜又多,蔬菜balance番成個飯既口感!

講左咁耐都未講到韓燒,因為以上料理我都覺得已經值回票價
牛頸肉
無腌既,但都好多汁好重味
皇者牛排骨
肉質稔,加埋特別調味,鮮牛味十足!
牛利
帶子
肉類我覺得新鮮,腌既腌好,無腌既都多牛味,而無稔無渣,所以我都好高興,簡直可以話錦上添花,為韓燒任食留下好好印象
人蔘雞鍋
2015-09-14
試食活動
黎到位於尖沙咀金巴利道既高麗軒,門口掛住大大個餐廳招牌,行落一層先係餐廳既位置。.餐廳既環境唔算大,裝潢就係一般韓式任食燒烤既格局,不過呢度就唔係自己出去拎食物,只需同服務員講出食物號碼即可。當然食物既份量無得自己調較,想食多幾款就要落多幾次單喇。任飲任食每位$237 (追加任叫特別推薦餐牌加多 $38),提前訂位免收加一服務費。餐廳的用餐廳時間,1-3人為1.5小時,2人或以上為2小時,如果無人輪候仲可以繼續享用添。.呢度除左係一間任飲任食既韓燒店外,另外餐廳上既所有食物都可以任叫,連一般平時食開既韓國菜都有,光是湯類都有十幾款選擇,大路既有人蔘雞湯、大醬湯同年糕湯; 一品料理就有幾款醬汁炒肉類、燒銀鱈魚、炸大蝦/魚和海鮮煎蔥餅、石鍋飯等,相當豐富,價錢同平時既任食韓燒差不多,但仈物款式上就多好多了,感覺就係超抵食,外面仲有罐裝汽水可以任飲。.另外加$38仲可以享用更加豐盛既特別餐牌,包括有海鮮拼盤、帆立貝、肉眼扒、皇者牛排骨和紅炆牛肋骨等都係任食,小妹係食肉獸,又係帆立貝愛好者,呢$38加定了,食多個隻帆立貝都抵返晒吧。.坐低後,餐廳會先送上可無限添加的涼菜,有泡菜、菠菜大豆芽、涼

另外加$38仲可以享用更加豐盛既特別餐牌
坐低後,餐廳會先送上可無限添加的涼菜,有泡菜、菠菜大豆芽、涼拌青瓜和醃椰菜等。
真露
他也叫了枝真「真露」$55
皇者牛排骨
第一轉我們先試了幾款肉類,以牛肉為主打。首先黎既係皇者牛排骨,色澤鮮紅,帶點點雪花紋,將兩面輕輕煎香,肉質頗鬆化,牛味滿重,愈嚼愈香,後來都有再落單。
肉類拼盤,當中包括左牛舌、五花腩和肉眼扒。肉眼扒的肉質有點韌,不過肉香還是有的。牛舌切得很薄身通透,不過咬落唔夠爽口。五花腩入口咬落那個脂肪位愈嚼愈香,富肉香又惹味,好邪惡。
再來係海鮮類,叫左個海鮮拼盤,入面包括帆立貝、海蝦、青口、魚柳同魷魚等,看上去頗豐富的。
帆立貝上面放左不少蒜茸,燒完後食落唔會乾爭爭,仲有濃郁既蒜香,味道不錯,重點係可以任叫,不過試左有隻有沙係入面,食個時要注意下。
海蝦煎香後,其質感都唔錯,咬落頗爽口。
蒜茸帶子,一碟份量唔少,雖然質感食落算嫩,不過味道當然係帆立貝較滋味。
紅炆牛肋骨
牛肋骨同白蘿蔔都炆得非常入味和軟腍,白蘿蔔入口清甜多汁,牛肋骨輕輕一嚼,已有濃濃的肉香滲出,好好食,不過個湯汁就鹹左少少。
另外仲叫左小妹好鍾意食既銀鱈魚,煎至金黃色既表層,魚肉入口頗嫩。餐廳有得任食呢個,大喜!
2015-09-19 377 瀏覽
今天和老公下班後,到了尖沙咀金巴利道一帶覓食,就在The One商場的後一條街,在Sasa那邊一直走,找到了這家開在地庫的隱秘韓燒店,名為高麗軒,很雅氣呢。場內還頗整潔的!點好了食物就先上了多種冷盤配菜,誠意十足!勝在夠多款式,味道也不過不失,最喜歡泡菜味道有配合到香港人口味,不是很辣。這裡的爐是這樣的,個人覺得有丁點危險,因為很搶火。先來一道【牛頸肉】,看上去紋路很美,味道也好,有預先醃製過,吃起來帶點甜味,不用點醬汁已很好 再來一道【五花腩】,切得薄而大塊的,雖然脂肪部分比較多,燒起來很大火,但是味道很好,肉質也是不鞋身的^^除了觧肉外,我們還點了海觧,先來個【海蝦】,一份共有4隻,份量少了點,但蝦味不錯,挺觧的!份量少但沒關係,要是想再吃的話可以再點的,反正是一個價錢任食的嘛!海觧類除了蝦外,當然還有必點的【帆立貝】啦,一份是兩大隻,比起另外用碟上的帶子,帆立貝肉質較為結實,海觧味也較香。【帶子】份量最得體,是最多的一份,而且肉質滑滑的,燒過後更是香口,但略嫌沒甚麼味道,建議大家要點醬油吃。除了肉和海觧外,我們還有點到一些韓式熟食的,例如這個【牛骨湯】真的要給十個讚聽老闆說是每天
這裡的爐是這樣的,個人覺得有丁點危險,因為很搶火。
聽老闆說是每天熬了好幾個小時的,熬得牛骨味也出,牛肉和青、紅蘿蔔也很稔身,吸入了不少湯味
最後我們食過番尋味,點多Round【牛排骨肉】,因為它是各種牛肉中肉質最好的,吃起來口感有咬勁,味道經醃製後帶點咸味,但是適中的,所以燒完後使牛味更出眾
接下來是連環的燒燒圖
肉汁和油搶火的時候,要特別小心!
最後結帳,每人$250左右,不算是很便宜,但是食材都很新觧,令人很滿意!是值得一試的!
2015-08-17
2015-09-18 381 瀏覽
今天老婆仔收工後和她在尖沙咀閒逛在這條充滿結婚用品的街上老婆仔卻突然想吃韓燒其實是在看到這間店後突然肚餓了看了看價錢發現原來是放題韓燒價錢還算可以而且放題任食很適合非常肚餓的我們所以便進去了入去後發現原來這裡是傳統的韓燒店不是現代新式那種每枱也有獨立抽煙管那種有點像我們在濟州試過的韓燒看到菜單發現也有其他類型的熟食感覺很多選擇烤類食物選了五花腩、雞肉、豬頸肉、一口和牛再點了個人參雞湯熟食方面就要了泡菜煎餅和泡菜海鮮炒飯飲品方面雖然汽水任飲但老婆仔卻想喝其他最終加58元要了一瓶柚子蜜先來的是韓式配菜都是很傳統的那些感覺很豐富而且每一款也有其特色泡菜辣度適中豆也很爽口馬上送來了一系列的烤肉五花腩很薄燒出來很香有點似豬肉乾老婆仔也很愛吃任吃的質素來說真的算不錯至於雞肉也很新鮮通常這些雞肉應該都是冰鮮雞但吃起來又沒有冰鮮味可能是腌製得很香烤起來吃很滑肉質不錯我和老婆仔也吃得很享受豬頸肉就相對普通了點反而有點過韌不過吃起來還算爽口的最後的一口和牛很厚所以一直不知道燒熟了沒有雖然和牛可以生吃但老婆仔還是想燒熟一點所以我們都燒得有點焦但神奇的是這麼厚的和牛竟然很軟滑不用多費勁就能咬到和牛的價值就在其
今天老婆仔收工後和她在尖沙咀閒逛
不是現代新式那種每枱也有獨立抽煙管那種
有點像我們在濟州試過的韓燒
看到菜單發現也有其他類型的熟食
感覺很多選擇
烤類食物選了五花腩、雞肉、豬頸肉、一口和牛
再點了個人參雞湯
韓式配菜
雞肉
人參雞湯
2015-09-17 485 瀏覽
今日約左同事食韓國菜, 上次去食左一間極唔好食韓國菜, 真係好唔好意思, 今日決定帶佢去試新野.我地今日選食放題, 見到個Menu都幾多選擇喎, 我地每位加左三十八蚊食埋特別推薦餐廳寬敞, 坐得都幾舒服放題包野飲, 可以自己去汽水櫃度選擇飲品, 都有幾多選擇, 除左基本可樂, 仲有忌廉zero, 果汁等前菜都有唔少選擇, 幾好食, 泡菜唔錯先叫左個鹽燒什錦拼盤, 有牛舌, 牛肋骨, 肉眼扒同五花腩, 覺得D肉味唔多夠, 但尚算新鮮, 肉質唔會太靭, 切記唔好煎太熟再黎一個烤什錦海鮮拼盤, 有魚, 帆立貝, 青口, 魷魚同蝦另外再加單, 單叫左個帆立貝開始燒了! 我覺得佢個魚唔錯, 肉質鬆化, 唔鯹. 帆立貝SIZE適中, 用蒜蓉黎醃, 帶出海鮮味道, 不過有D重手, 青口都鮮甜, 蝦就一般人蔘雞湯, 呢個好味! 似係煲左好耐咁, 好香糯米, 雞同人蔘味!紅炆牛肋骨, 呢個又係我每次食韓國野必叫! 呢個得! 牛肋骨好腍, 好入味, 蘿蔔都係, 我地成煲清哂!12:45PM都坐滿了, 有好多學生, 仲有寫字樓一族原來呢度仲有呢D韓式午餐, 唔怪得咁多學生哥啦

餐廳寬敞, 坐得都幾舒服
前菜都有唔少選擇, 幾好食, 泡菜唔錯
另外再加單, 單叫左個帆立貝
人蔘雞湯
12:45PM都坐滿了, 有好多學生, 仲有寫字樓一族
原來呢度仲有呢D韓式午餐, 唔怪得咁多學生哥啦
2015-09-14
  • 紅炆牛肋骨
前陣子向公司請了大假,打算10月底同家人去韓國睇紅葉尋美食,點知去唔成.....還我最愛的燒五花腩及牛肋骨煲!!!!   於是大家見我一臉失落,所以提議食韓燒放題補數結果選了高麗軒~~~高麗軒我一聽名字怎麼這麼熟呢,原來多年前我也有幫襯過其大埔分店這麼多年也能記住,証明其食物質素應該有一定水準~~ 食放題的王道是: 特色食物 貴精不貴多本身放題餐牌已有很多選擇: 肉類、海鮮、蔬菜及其他韓式小菜都有不過因特別推薦內的品種實在太吸引了,每位+$38,二話不說就加了這個餐廳原來是用網燒,與以往印象中的韓燒用鐡板的不一樣呢 餐廳配備生菜及麵豉醬供客人包燒肉來吃還有一些生蒜片及辣椒,可以追加的,加了生菜食燒肉,多吃一點也不會膩我的韓燒必點菜:五花腩五花腩切得夠薄,所以很快便可燒熟,並可以燒至外面有焦脆口感,中層的油脂仍不會被燒至流失令每一口五花腩的層次感都超豐富平常的韓燒店多會提供韓式辣醬配生菜,高麗軒則是提供了咸香的麵豉醬,原來沒有另外調味的五花腩跟麵豉醬原來這麼配試想想,爽脆的生菜+肉汁豐富的五花腩+咸香麵豉醬,一口便可嘗盡,那種滋味真的是難以形容,值得一再ENCORE  還可以夾
點知去唔成.....
還我最愛的燒五花腩及牛肋骨煲!!!!

於是大家見我一臉失落,所以提議食韓燒放題補數
結果選了高麗軒~~~
這麼多年也能記住,証明其食物質素應該有一定水準~~

放題的王道是:
特色食物
貴精不貴多
餐廳原來是用網燒,與以往印象中的韓燒用鐡板的不一樣呢

餐廳配備生菜及麵豉醬供客人包燒肉來吃
還有一些生蒜片及辣椒,可以追加的,
加了生菜食燒肉,多吃一點也不會膩
我的韓燒必點菜:五花腩
五花腩切得夠薄,所以很快便可燒熟,
並可以燒至外面有焦脆口感,中層的油脂仍不會被燒至流失
令每一口五花腩的層次感都超豐富
平常的韓燒店多會提供韓式辣醬配生菜,
高麗軒則是提供了咸香的麵豉醬,
原來沒有另外調味的五花腩跟麵豉醬原來這麼配
試想想,爽脆的生菜+肉汁豐富的五花腩+咸香麵豉醬,
一口便可嘗盡,那種滋味真的是難以形容,值得一再ENCORE

還可以夾辣椒一起吃,第一口不會覺得辣,
第二口那種辣感才出來,十分過癮,再飲一口真露

嫰滑之選:皇者牛排骨
皇者牛排骨
是特別推薦之一,一定要試一下呢
紅白相間,質感看來應該挺冧滑的
牛肉上尚沾有一些醃料
這牛排骨果然一如所料,咬下去實在是有鬆軟的感覺
但絕對不是用鬆肉粉的那種,
及後問了老板 其肉質冧滑是與其部位有關嗎
老闆說除了部位要選得對,他們的醃肉醬料還有秘訣,
是用了一些水果來醃~~
因為水果的酵素可以協助分解肉類的纖維,所以會令肉質很冧滑
我又上了一課~~
俗語有句:"久病成醫",那麼我便 "久食成廚",換來屋企人的一句:你是 "久食成豬"

新奇之選:蛋伴生牛肉
蛋伴生牛肉
提供了一些生蒜絲及雪梨絲,跟牛肉一起拌來食
事前不太敢食生牛肉,擔心有種生牛肉的血腥味,
這個可能因為有生蒜絲及雪梨絲拌着,所以吃時還會有些爽口
一點血腥味也沒有
如果再多加一些芝麻就更好了

抵食推介:烤什錦海鮮拼盤
帆立貝、青口、蝦、魚柳
看過其他人的食評,說帶子不錯
不過一方面我擔心我燒肉手藝未到家,糟蹋了帶子
另一方面是選拼盤就可以一次試不同的款式
到時試到 某一款特別喜歡再追加便是了
帆立貝十分鮮甜,記得燒到一半時要把貝肉反轉
不然一邊會很韌,另一邊仍未熟
那塊魚柳真的是一個驚喜呢,
醃得很入味,不會有一種雪藏味道也不會腥味,
重點是燒完仍然很嫰滑

追加指數: 不適用,因拼盤份量夠大份,到時追加自己最喜愛的單點項即可
我的韓食必點菜:紅炆牛肋骨煲
因之前的燒肉類燒海鮮已經有9成飽了
本身不想再點牛肋骨煲,但看到旁邊那枱點了,
那種香氣撲鼻而至,已不期然舉手讓店員多下一份紅炆牛肋骨煲了

熱騰騰的石鍋,店員端上來時湯汁仍然在沸騰着
每鍋有4件牛肋骨,每人一件不用爭
白蘿蔔及紅蘿蔔各1舊,我是白蘿蔔的死忠粉絲
所以沒有人可搶走我的白蘿蔔
湯底是清甜得不得了
平常很少在放題店看到有牛肋骨煲,
因弄牛肋骨煲功夫較多,熬煮時間較長,多是散點菜式的餐廳才會有
牛肋骨的調味剛剛好,不會過咸
原來老闆說他們每次一大鍋的炆煮牛肋骨後,
要即時將整鍋置於冰水浴即時冷卻,免得牛肋骨會繼續用餘溫熬煮令味道過咸
[5分滿分]
- 如果能給我白飯及多給我一個胃,我想我也會追加,哈哈

女漢子之選:真露
放題本來包任飲汽水
不過看過韓劇的人都知道,食韓燒要配燒酎
所以另外加錢叫了一瓶來感受一下
因真露是用冰筒裝着,所以一進口是冰冰,
但及後當酒進入喉嚨後,便會有一陣發熱感,
配着較濃味的燒肉時,真的很爽
因家人是事前打電話訂位,所以可享9折優惠 (單點的真露則沒有計9折)
怎麼辦,食完這餐美味韓燒,反而讓我更想去韓國了
$261.3 (晚餐)