2013-08-01 3034 瀏覽
今日有緣同朋友短聚一個小時,選擇了近大家的公司地方食飯點知發現左原來尖沙咀食韓國lunch都可以咁平~我諗大家如果tst返工既話都知道閒閒地都要成五六十蚊一餐~但我朋友話我知呢間韓國餐廳個lunch都ok平,咁我地就試吓間餐廳要落地庫一層,落到去環境都算ok  坐低一睇過餐牌~竟然有我最愛既生牛肉煱飯,哈哈 諗都唔駛諗就即刻叫呢一個啦,而我朋友就叫左個鐡板牛肉 生牛肉飯味道OK,但略為少飯。如果男生未必夠食,女生的話只能夠剛剛好     雖然用煱盛飯,但一點都唔熱~只是賣相~ 鐡板牛仔骨味道夠濃,比較喜歡這一種味道。但非常之多油,希望餐廳能夠改善一吓~個餐包括有幾樣小前菜~湯~主菜~飲品~都係40幾蚊~ tips: 前菜d侍應只係隨機俾幾樣你,但如果唔岩食既話你叫佢換其他款俾你都ok~
今日有緣同朋友短聚一個小時,選擇了近大家的公司地方食飯

間餐廳要落地庫一層,落到去環境都算ok
坐低一睇過餐牌~竟然有我最愛既生牛肉煱飯,哈哈
諗都唔駛諗就即刻叫呢一個啦,而我朋友就叫左個鐡板牛肉

雖然用煱盛飯,但一點都唔熱~只是賣相~

個餐包括有幾樣小前菜~湯~主菜~飲品~都係40幾蚊~

2013-07-23
2013-07-06 2581 瀏覽
同事推介, 所以今晚和另一位好同事專程來試任食韓燒.又係兩個女人的搭檔食任食... 我早就猜到無可能食得多.沒有訂枱, 進去時是8:15PM, 剛好有一張二人枱, 所以不用等位.任食只得1.5小時, 不包飲品.我的好同事說好肚餓, 每樣叫一碟, 鬼信佢! !所以一開始我只肯點拼盤和牛肉雞肉, 先試試各款食物味道.海鮮拼盤有帶子, 青口, 蝦, 帆立貝, 尤魚...幾新鮮, 但因為我是個懶人, 所以要拆殼食蝦, 我就麻麻.反而食了許多青口和帆立貝, 一讚!因為我不太喜歡食牛肉, 所以一向對牛沒有概念, 何謂好吃, 不知道.只覺得牛肉吃上去夠林又不似落了梳打粉, 合格(對本人來說).什菜拼盤也是我非常喜歡的, 包括有:茄子, 雞脾菇, 洋蔥, 翠玉瓜.好同事把所有幾乎翠玉瓜吃光, 有冇搞錯! 原來整個拼盤內只有翠玉瓜她會吃... 激氣...我第一次燒洋蔥, 慢火燒久一點, 不會焦, 很甜很香,把它夾牛肉一起吃, 味道好夾.還點了泡菜湯和海帶湯.海帶湯用了一些蜆來煮, 味道清香, 還附上超多海帶.反而是那個泡菜湯嚇死人, 超級咸, 下了很多泡菜.韓國泡菜製作事, 通常會用鹽巴先醃白菜, 但照
同事推介, 所以今晚和另一位好同事專程來試任食韓燒.
又係兩個女人的搭檔食任食... 我早就猜到無可能食得多.

任食只得1.5小時, 不包飲品.
我的好同事說好肚餓, 每樣叫一碟, 鬼信佢! !
所以一開始我只肯點拼盤和牛肉雞肉, 先試試各款食物味道.
海鮮拼盤有帶子, 青口, 蝦, 帆立貝, 尤魚...
幾新鮮, 但因為我是個懶人, 所以要拆殼食蝦, 我就麻麻.
反而食了許多青口和帆立貝, 一讚!

什菜拼盤也是我非常喜歡的, 包括有:
茄子, 雞脾菇, 洋蔥, 翠玉瓜.
好同事把所有幾乎翠玉瓜吃光, 有冇搞錯!
原來整個拼盤內只有翠玉瓜她會吃... 激氣...
我第一次燒洋蔥, 慢火燒久一點, 不會焦, 很甜很香,
把它夾牛肉一起吃, 味道好夾.

還點了泡菜湯和海帶湯.
海帶湯用了一些蜆來煮, 味道清香, 還附上超多海帶.
反而是那個泡菜湯嚇死人, 超級咸, 下了很多泡菜.
韓國泡菜製作事, 通常會用鹽巴先醃白菜, 但照道理沒有咸到這個程度.

吃了這些我已開始飽, 好同事聲稱還有戰鬥力,
我只要求她叫自己能吃的份量, 別預我在內.
可能兩個女人只顧聊天, 1.5小時很快就到.
侍應提前20分鐘提醒我們, 好同事才驚覺點了四碟蝦還未上.
侍應回覆蝦已售清, 但為甚麼一直沒有通知我們?
好同事感到生氣, 就理論, 不過人家貨都賣完, 理論又有何用呢?
況且, 廚房把店內最後一碟拆了殼開了邊的蝦都給我們了(應該原本是想用來炒菜用.)

1.5小時剛過去, 枱面還有兩碟牛, 一碟雞, 一碟菜, 和兩碟海鮮...
經理這時走過來提醒我們, 不可以超時太多, 也不可以浪費食物, 否則要罰錢.
我望著好同事, 質問她到底是否吃得完.
她這時才坦白, 她! 已! 經! 飽! 了!!!!
怎樣辦?
我不管三七廿一, 一直替她燒, 迫她吃完.

也許因為也快要關門, 所以經理沒有太過催迫我們.
最後吃剩一點點肉, 經理就拿單來說一定要埋單了,
我看手錶, 發現他多給我們大半個小時! 幸好沒有真的罰款.

好同事肚皮真的快要撐到爆了, 埋單後我們就馬上離開, 散散步去~
泡菜湯
題外話/補充資料: 1) 以這種食店來說, 洗手間滿地是水, 又擠迫, 真的非常不合格! 2) 我還是第一次食完韓燒, 走出門口, 身上沒有帶韓燒的煙燻味道, 不錯啊~
2013-07-05
2013-06-20 2138 瀏覽
好差!!!!!食到一肚氣。晚上放題一個半鐘,個火勁弱,等好耐先熟,一個半鐘非常吳足夠!林著點熟食,蛋包蝦竟然超過半個鐘先到,佢地話人多無辦法,但必須準時走!!!一肚氣服務態度極差.鰻魚石鍋飯都遲二十分鐘上,無奈只有馬上食完個半鐘走!!食物質素:拌麵好難食,石鍋飯無味無醬汁,簡單系食白飯一樣!!雞湯完全無雞味,味道好清。唯一好處系肉類還算新鮮。加一$250一位好吳值!
2013-06-16
2012-11-29 1877 瀏覽
第一次去這間韓國餐廳也是在看食評時看到的之後也去了幾次,真的覺得好抵以後在很想食餐的時候我諗這裡是一間好選擇分時段188/218 有個半小時任食,不包飲品食物有燒烤和韓食,食前菜先:通常到左都會叫你叫個拼盤先:有海鮮有肉類中意嘅可散叫其他燒肉另外有個牛肋骨冇影相,醃得幾好的仲有我中意的生牛肉人蔘雞食到杯盤狼藉雖然唔可以話係正宗韓國料理,但以任食黎講真係好多款揀因為通常任食個D都冇熟食食架!服務都還可以,個男經理初頭講野好似好"崛"咁,但其實我估佢係舊式服務(有時去過D老字號餐廳就會明喇),有時都會同我地講下笑咁都冇人提我地夠鐘,到時到候D野食自然唔黎,食緊又唔會趕你走,基本上都係食飽先走任食都預左有時間,寫得好清楚,唔限時真係要蝕做咩?
第一次去這間韓國餐廳也是在看食評時看到的
之後也去了幾次,真的覺得好抵
以後在很想食餐的時候我諗這裡是一間好選擇

分時段188/218 有個半小時任食,不包飲品
食物有燒烤和韓食,食前菜先:
通常到左都會叫你叫個拼盤先:
有海鮮
有肉類
中意嘅可散叫其他燒肉
另外有個牛肋骨冇影相,醃得幾好的

仲有我中意的生牛肉
人蔘雞
食到杯盤狼藉
雖然唔可以話係正宗韓國料理,但以任食黎講真係好多款揀
因為通常任食個D都冇熟食食架!
任食都預左有時間,寫得好清楚,唔限時真係要蝕做咩?

2012-11-24 1546 瀏覽
兩人逛完街,飢腸轆轆,想大吃一頓,正好看到"放題",試下囉!七點還沒什麼人,不使等。特價放題是7:30前結帳,可享188/人(未含加一)。超過就是218/人。第一輪,有小菜6件。牛小排,肉眼扒,蝦,薄切牛肉,海鮮薄餅,人參雞湯。小菜一般,除了韓國泡菜,夠韓味,之後又叫了一碟。牛小排醃制入味,烤出來極香,正點!蝦也不錯,夠新鮮。雞湯料足,很不錯。其他一般。第二輪,因為牛小排味道不錯,又叫了一盤,蔬菜盤,燒小黃魚,生菜。黃魚烤的一般。生菜有搭配蒜片和生椒片,和烤醬,夾肉一起食,超贊。第三輪,又叫了一盤皇者牛排骨(牛小排),和一碗涼面。才作結束。涼面里有水果片,可一洗咀里的烤肉味,首選。吃完唯一的擔心是,又要想辦法減磅了!

小菜一般,除了韓國泡菜,夠韓味,之後又叫了一碟。
牛小排醃制入味,烤出來極香,正點!
蝦也不錯,夠新鮮。
雞湯料足,很不錯。
其他一般。

黃魚烤的一般。
生菜有搭配蒜片和生椒片,和烤醬,夾肉一起食,超贊。

涼面里有水果片,可一洗咀里的烤肉味,首選。

吃完唯一的擔心是,又要想辦法減磅了!
門口
烤黃魚
涼麵
  • 皇者牛排骨,
2012-07-03 954 瀏覽
上星期六,我跟舊同事一行三人齊到這裡再吃韓燒。雖然食物的質素仍舊滿意,但那些職員的行為和態度,並其營運手法什為不滿。因早前我們曾多番光顧也沒有時間限制,是任點任食的,所以也没有刻意留意到餐廳外的招牌海報已經換了新一張,再加上新增了 “1.5 小時” 的限制。當我們落單時,侍應們也没有跟我們提及這時限,直至過了1.5小時後, 我們想再落單時,侍應才說我們已經過了時間,不能再點食物。知道後,我們十分驚訝,並什為不滿:如有時限,為何侍應們不像其他有時限的韓燒餐廳一樣,於客人一開始落單時跟我們說有這時限呢? 為何他們又不提我們時限快到,問我們有否需要落 Last Order 呢? 加上,除了外面的海報有提及時限外,餐廳內的佈置和座位上也沒有相關的資料。為此,我們跟那裡唯一的男侍應咨詢一番,怎料他的回應是 : 「上面的海報有寫,我地係唔會再提o既 。」態度惡劣!先生,今時今日咁o既服務態度係唔得o既 !如這是餐廳的營運手法之一,我想這餐廳應列之為 “黑店之一”;如這不是餐廳的問題,是那些侍應的服務行為或態度慣了如是的話,那老闆應多教導一下 ‧‧‧其後,我們離開時再看一次上面的海報,是的,果然有寫
字體是如此細小的 !!
餐廳外的海報
上星期六,我跟舊同事一行三人齊到這裡再吃韓燒。

先生,今時今日咁o既服務態度係唔得o既 !

其後,我們離開時再看一次上面的海報,是的,果然有寫 “1.5 小時”,但字體細小得不易察覺。

也難怪乎於星期六黃金時段,也不太多人光顧!

2012-06-30
餐廳外的海報
字體是如此細小的 !!
2012-05-13 677 瀏覽
放學之後同同學仔一齊去韓國街諗住買辣椒粉整泡菜,行行下見到呢間野 - 高麗軒咁果陣又ok肚餓,買完辣椒粉之後就去左呢到晚餐我地入去果陣冇其他人,係佢夜晚果地第1批客,可能因為呢到都算偏僻一坐底即刻問有冇生菜包住,淨係試過係韓國旅行食過一次有菜包住既韓燒所以係香港有得再食好開心佢除左可以燒野食仲可以叫好多其他韓食::人蔘雞湯,海帶湯,海鮮煎餅,炒年糕,etc平時係出面食呢d一定超晒價我地呢晚狀態超佳所以一開始狂叫佢set推介佢個牛肋骨,good!!食到勁飽巧飽之後去左九龍公園散步每人$188加1,食個半鐘如果一大班人出黎聚聚想食韓燒呢到唔錯唔錯
放學之後同同學仔一齊去韓國街諗住買辣椒粉整泡菜,
行行下見到呢間野 - 高麗軒
咁果陣又ok肚餓,
買完辣椒粉之後就去左呢到晚餐
所以係香港有得再食好開心

佢除左可以燒野食仲可以叫好多其他韓食::
人蔘雞湯,海帶湯,海鮮煎餅,炒年糕,etc
平時係出面食呢d一定超晒價

我地呢晚狀態超佳所以一開始狂叫佢set
推介佢個牛肋骨,good!!

食到勁飽巧飽之後去左九龍公園散步

每人$188加1,食個半鐘
如果一大班人出黎聚聚想食韓燒呢到唔錯唔錯
2012-04-26
2011-12-19 327 瀏覽
今日同公 收工夜左,正在煩緊食咩野既時間,哈哈~畀我地諗起,不如食韓燒啦~~一於去搵間任食既,本來目標係廣東道0個間架 ~~就係行緊既途中,畀我地見到,嘩~~$238 +10% 任點任食,好,就食佢啦 !!入到去坐低,原來係直接叫餐牌裡面既野架!!除左飲品外.基本上咩野都叫得 ,有燒既野,有熟食 ,有飯,有麵 ,有湯,真係好多樣野都想食,正呀!!!第一輪,叫左: 海鮮拼盤, 雜錦肉拼盤 ,牛肋骨.份量十足喎 !!!海鮮唔錯,ok 新鮮.雜錦肉可以一次試左幾種肉,有豬五花腩 , 牛肉,牛舌........肉巴質素都係唔錯架 !!!第二輪啦!人參雞湯,海鮮蔥油餅人參雞湯真係有半隻雞係裡面架 !!不過參味重左 dd , 我幾 like ,不過老公話麻麻地....雞肉都幾淋,半隻雞兩個人真係食唔晒,建議如果兩個人 ,最好係 4 份一雞就 ok 啦 ~~無謂浪費食物 最後一輪啦 !!都係食返之前覺得好味既野!!!牛肋骨+五花腩 牛肋骨夠晒味,正!!五花腩,我地最愛,當然要唔怕肥啦 ~~~有d人怕肥,千萬不要叫,費事浪費,五花腩最好食就係燒到兩邊都有少少金黃色,之後沾d韓國醬油 (我唔知點叫,一
六小碟前菜,都ok .
$238 +10% 任點任食,好,就食佢啦 !!

真係好多樣野都想食,正呀!!!
海鮮拚盤,雜錦肉拚盤
第一輪,叫左: 海鮮拼盤, 雜錦肉拼盤 ,牛肋骨.
牛肋骨
份量十足喎 !!!
海鮮唔錯,ok 新鮮.
肉巴質素都係唔錯架 !!!

第二輪啦!人參雞湯,海鮮蔥油餅

人參雞湯真係有半隻雞係裡面架 !!
人參雞湯,海鮮蔥油餅
牛肋骨夠晒味,正!!
五花腩,我地最愛,當然要唔怕肥啦 ~~~
有d人怕肥,千萬不要叫,費事浪費,
五花腩最好食就係燒到兩邊都有少少金黃色,之後沾d韓國醬油 (我唔知點叫,一般食 韓國野都會每人有一碟仔,每次燒好d野都會沾一d 既)
正係好好味!!好脆口又香口,薄薄一片,真係一流呀!!!
五花腩
正到爆,我同老公最愛。
好飽呀!!大滿足呀 !!!
哈哈~已經諗好左下次要叫多d 人一齊黎食 ,咁樣先可以試多 d野!!!
2011-12-16
15 分鐘 (堂食)
六小碟前菜,都ok .
海鮮拚盤,雜錦肉拚盤
牛肋骨
人參雞湯,海鮮蔥油餅
五花腩
正到爆,我同老公最愛。
剛剛和朋友仔試完婚紗, 响金巴利街行過, 心思思想去食韓燒, 便想起位於地牢既"韓國燒烤屋", 即現在的高麗軒~都攪不清跟前舖有什麼關係, 總之見佢仲有開門, 便同友人衝了入去食食食~ 可能剛剛裝修過的關係, 人流不多, 但跟以前我燒烤屋不同了, 沒有了舊式的拉扯式煙囪和燒烤爐, 沒有了舊式的韓燒油煙味, 取而代之是新式的燒烤網~剛之去問了門口的姐姐, 是$238 ALL U CAN EAT, 嘩! 心諗個價錢都幾OK喎! (加上可能好肚餓既關係) 見到個MENU裡面的, 都可以任點任叫~ 好似好抵食WOR~我地一開始太肚餓我關係, 要了海鮮併盤, 牛肉併盤, 海鮮鍋, 海鮮燒餅... 三個女仔, 居然食得晒, 仲可以再ENCORE再叫.. HAHA海鮮併盤 一開始經理先生好好人, 叫我地可以先點一個海鮮併盤+一個牛併盤, 試食左先, 之後再ENCORE點認為好食的ITEM~ 海鮮併盤有好Q大隻既蝦, 帶子, 青口, 魚肉.. (下次去可以叫佢走青口, 因為留番D QUOTA食帶子, 大蝦好過)牛併盤內有各種不同的牛部份, 我鍾意的牛肋骨肉, 當然有狂ENCORE啦!!! 這是我第一

海鮮併盤
牛併盤內有各種不同的牛部份, 我鍾意的牛肋骨肉, 當然有狂ENCORE啦!!! 這是我第一次嚐牛舌 (朋友仔不斷叫我試.. 終於鼓起勇氣, 試了一片... OH! 真的很好吃... 之後毫狂ENCORE....)
牛併盤
牛肋骨肉, ENCORE...
牛肋骨肉, 勁ENCORE左N次~
一食上癮既牛舌, ENCORE...
一食上癮既牛舌
海鮮鍋 (要趁熱飲, 熱飲果陣真係覺得好OK, 不過凍左便覺得咸... )
海鮮鍋
八小碟 (樣樣都好好味, 次次去都有不同的泡菜供應)
八小碟
食肉獸天堂 (如果你很愛吃肉, 這家店子很岩你去)
食肉獸天堂
壓軸嘉賓... 和牛~ 正到甩肺!!! 嘩!!! 不得不介紹, 真係好食到呢, 難以用文子形容啦... 食完之後返到屋企, 半夜D和牛味由個咀到湧番出黎! 好堅既牛味!!! 冇得頂~ 還有, 佢個生牛肉都好Q正, 好甜既牛肉味配上沙角絲, 好配合!!!!
仲有和牛~
三個女仔食左十二碟, 仲有熟食都可以任點, 如海鮮燒餅, 燒銀雪魚, 雞蛋煎蝦, 燒牛肉... 因為相太多, 不能盡POST~

還有不得不讚既服務員, 她們好細心地, 不厭其煩地幫我地換左三次燒烤網, 值得一讚!!! 不過飲品唔包, 只有熱茶任飲, 其他韓國燒酒, 啤酒可以散叫...

希望今次寫完, 下次去唔會太FULL啦, 好驚又攪好多人去, 自己冇得食... HAHA...
2011-10-12
牛併盤
牛肋骨肉, 勁ENCORE左N次~
一食上癮既牛舌
海鮮鍋