2015-09-12 562 瀏覽
突然心郁郁想吃韓國菜,下班後就來到尖沙咀金巴利道一帶覓食。沿途大部份也是韓國菜餐廳,花多眼亂,雖然比較熱氣,但最後也決心食久違了的「任食韓燒」!此餐廳位置雖在一角位置,不算太顯眼,但一點也不難找。餐牌上的也可以任點任食,小妹另加$38額外點選額外的食物,也是任點的。罐裝汽水是自行拿取任飲,連小妹最愛的CC Apple也有,選擇多。點選食物前,先有不同的配菜,小妹較喜歡泡菜,爽口亦較辣。食物上菜速度快,一會兒大部份也來齊了,要準備起動"燒"啦!就是不用想太多,就點了烤什錦海鮮拼盤,拼盤有帆立貝、青口、魷魚、蝦等等,非常足料。先烤海鮮ヽ(●´∀'●)ノ 雖不是青口迷,但發現青口亦是不錯選擇,腍身兼新鮮。惟蝦就有點鹹,不過亦十分新鮮。小妹最欣賞是帆立貝,大大隻之餘,當烤時可看見充滿水份,十分興奮! 入口鮮味多汁,且軟腍腍,極力推介,吃過後即不停Encore呢。店員悉心地推介了不少熱門點選的肉類,其中包括特級牛頸肉,味道不錯,脂肪並不算多,咬落爽口,倒不錯!肉眼扒亦是不錯的食物之一,由於切得薄身,所以烤時要留意,避免快燶及太熟。肉眼扒脂肪恰到好處,腍滑肉香。不過3款之中,小妹較喜歡皇者牛排骨,
此餐廳位置雖在一角位置,不算太顯眼,但一點也不難找。
配菜
點選食物前,先有不同的配菜,小妹較喜歡泡菜,爽口亦較辣。
食物上菜速度快,一會兒大部份也來齊了,要準備起動"燒"啦!
海鮮
帆立貝
皇者牛排骨
不過3款之中,小妹較喜歡皇者牛排骨,質感較牛頸肉腍身,脂香更豐富,但吃後不會滿口油膩,亦不停Encore的食物之一。
多春魚
至於多春魚比較難燒,魚皮易於黏在烤爐上,味道亦比較鹹,不過店員亦十分細心,當烤過後,發現魚黏在爐上,連忙幫忙更換^^
人蔘雞湯
我們亦試了人蔘雞湯,來到時熱騰騰,雖然喝到人蔘味,但味道太淡,比較失望。
紅炆牛肋骨
熟食則點選紅炆牛肋骨,又是值得推介之一。牛肋骨炆得非常腍,不用花力氣咬即可吃下去,而要讚的是內裡的白蘿白和紅蘿白吸收了醬汁的精髓,非常入味且軟腍腍。
花甲
來到尾聲,還點選了花甲,一碟亦十分多。當烤過後,花甲充滿海水的味道,十分鮮甜,但部份卻有沙。
花甲、羊肉、雞肉
我們亦吃了少部份雞肉及羊肉,雞肉有點兒鹹,尚算嫩滑;羊肉沒有膻味,質感柔軟。

拼了1.5小時不停食食食,相信肚脤了不少= ="看來要多運動了。整體食物美味,加上店員主動收拾碟,服務亦不錯,可作小妹的韓燒新據點呢。

2015-09-10
海鮮
帆立貝
花甲、羊肉、雞肉
1K
2015-09-08 486 瀏覽
很早之前朋友就告訴我,來這裡可以試試看這間店價格便宜而且食物種類非常多終於找了一天跟男友過來試試看!這次用餐的心得,我建議大家來這邊記得要訂位!座下來服務員就馬上給了小菜 小菜可以無限續點泡菜建議一開始就要點了 搭配牛肉或是豬肉都好讚 肉變得多汁而且多了股酸辣味會更解膩晚市每位$208(另加一服務費)可以在餐牌上任點,除了烤肉之外更加有石頭鍋飯,湯類,一品料理「特別推薦」的食物每位需加 $38也有汽水任喝!生菜來得好新鮮烤什錦海鮮拼盤有青口、魷魚、大蝦,魚柳,扇貝鹽烤什錦拼盤我們都愛最簡單調味過的肉特級牛頸肉油花還蠻漂亮的 感覺肉質也很有彈性 新鮮的很!! 牛頸肉的肉汁.鮮甜柔軟~~直接吃就超好吃一點嗆味都沒有了!辣汁五花腩吃起來有點脆度 油脂鮮甜~~ 而且超入味這個也很推薦!!!在鐵網上好生氣的滋滋作響 皇者牛排骨烤好之後.香氣濃郁口感軟嫩 油脂在嘴裡化開來那一瞬間實在是種享受花甲也相當鮮甜人蔘雞湯跟我想像中的不同 它超級大碗 湯裡面有紅棗、葱、人蔘片、雞等等還蠻好喝的這鍋可以分到六小碗!網子幾乎都是乾乾淨淨的呢! 這餐有服務生不斷幫忙換網子 覺得很開心呢! 吃得很安心這樣~~這餐吃
很早之前朋友就告訴我,來這裡可以試試看這間店

價格便宜而且食物種類非常多

終於找了一天跟男友過來試試看!
這次用餐的心得,我建議大家

來這邊記得要訂位!
座下來服務員就馬上給了小菜

小菜可以無限續點

泡菜建議一開始就要點了 搭配牛肉或是豬肉都好讚

肉變得多汁而且多了股酸辣味會更解膩
晚市每位$208(另加一服務費)

可以在餐牌上任點,除了烤肉之外

更加有石頭鍋飯,湯類,一品料理
「特別推薦」的食物

每位需加 $38
也有汽水任喝!
生菜來得好新鮮
烤什錦海鮮拼盤

有青口、魷魚、大蝦,魚柳,扇貝
鹽烤什錦拼盤

我們都愛最簡單調味過的肉

油花還蠻漂亮的

感覺肉質也很有彈性

新鮮的很!!
牛頸肉的肉汁.鮮甜柔軟~~

直接吃就超好吃

一點嗆味都沒有了!
辣汁五花腩

吃起來有點脆度

油脂鮮甜~~ 而且超入味

這個也很推薦!!!
在鐵網上好生氣的滋滋作響

烤好之後.香氣濃郁口感軟嫩

油脂在嘴裡化開來那一瞬間實在是種享受
花甲也相當鮮甜

跟我想像中的不同

它超級大碗

湯裡面有紅棗、葱、人蔘片、雞等等

還蠻好喝的

這鍋可以分到六小碗!
網子幾乎都是乾乾淨淨的呢!

這餐有服務生不斷幫忙換網子

覺得很開心呢!

吃得很安心這樣~~

這餐吃得很滿足

加上環境也很舒適乾淨、烤盤乾淨、服務到位

已經相約了好姊妹月底再去一次!

人生可以遇到,和自己一樣這麼愛吃又這麼愛嚐鮮

對美食充滿熱情的朋友

實在是一樣非常不容易,也是非常難得的事情呀!!!

2015-08-31
5 分鐘 (堂食)
  • 皇者牛排骨
2015-09-02 489 瀏覽
朋友是要見面出來聚會,我份人好慢熱,朋友不須要太多,啱傾的話其實4-5個知心已經好足夠,慶幸身邊有幾個知心友,今晚同其中一個由TZ年代開始認識朋友出來聚會,朋友已經退出beauty圈子了,依然有keep住友誼,真的好難得,我近乎半退出beauty界,仲有寫下beauty,近年來少寫了,反正我只是平凡小blogger,而家愛分享美食多些,今晚約了好友在TST聚會,我好似冇同好友去過韓燒,TST有不少選擇韓燒店,我上來openrice看下有咩介紹,就見到這間高麗軒韓國料理,評價好似幾好 ,一於試下這間,因為即興決定去吃,店員有問有冇訂位,我話冇訂位時候,店員話今晚有位可以安排,只有2個人,話就話限1小時30分鐘,今晚都吃了2小時30分鐘,其實只要客人不太多,這裡的服務其實不錯,店員推介店鋪有咩值得一叫,我同友人是第一次來這間,就點了店員推介食品,這裡是任食任飲,牛排骨的肉質好嫩滑,我同好友叫了3轉,這裡旳爈好猛火,海鮮併盤又不錯,青口味道不錯,帶子十分鮮味花甲反而就一般 ,肉眼朳十分新鮮,五花腩又幾好吃,我覺得這間好好味,有生菜包住肉類來吃,新鮮健康美味,環境亦都OK,地方十分適中,朋友話這裡幾好水準,這裡又冇漏單,服務都幾好,店員又會跟進客人對餐廳意見
2015-08-31
  • 牛排皇
  • 海鮮併盤
2015-08-28 582 瀏覽
朋友生日約左喺尖沙咀睇戲,睇之前首先要醫飽個肚。因為好少喺附近食飯,同朋友周圍行下睇下有咩食 行過高麗軒見到個價錢幾扺,而我地幾個亦都係非常鍾意韓燒,決定試一試佢。哩間餐廳地方都算闊落,坐得幾舒服。要特別讚一讚既係老細同餐廳員工都好nice好好態度,好耐心解答我地好多問題。如果喺基本收費之上再加多$38就可以任叫餐牌上寫住特別推介既野食。我認為哩$38絕對值得俾,因為會食到多好多款而且質素較高既食物。自己最鍾意牛肉,所以一坐底就首先點左牛肉拼盤,牛頸肉同皇牌牛排骨。牛頸肉好有咬口,牛排骨就嫰滑多汁。而拼盤裡面既牛舌亦令人驚喜,係我食過既牛舌做得最好既一間,仲特登嗌多幾碟。除左要燒既牛肉我地亦另外點左紅炆牛肋骨。我自己就十分之鍾意佢個牛肋骨炆得好焾好入味,個湯又夠清甜。個人成餐最深刻就係哩樣,黎哩到食絕對要order! 除左牛肉,我地亦試左海鮮拼盤。個拼盤係幾新鮮,值得一提既係帆立貝,好大隻好鮮甜,忍唔住嗌多幾round。由於係任食,嗌得多野食在所難免。野食太多好難全部詳細講,但係有好多其他食物例如係蛋白蝦同泡菜餅我都好鍾意。整體黎講性價比非常高,食物帶黎既滿足感絕對超過你比既價錢,一

,仲特登嗌多幾碟。
牛頸肉
海鮮拼盤
由於係任食,嗌得多野食在所難免。野食太多好難全部詳細講,但係有好多其他食物例如係蛋白蝦同泡菜餅我都好鍾意。整體黎講性價比非常高,食物帶黎既滿足感絕對超過你比既價錢,一定會有下次
泡菜餅
蛋白蝦
2015-08-17
2015-08-27 681 瀏覽
每逢星期五, 都會想放工搵班朋友去輕鬆下吹下水今次就去左韓國街入面既呢間韓燒放題, 因為有朋友去過話幾抵食而又唔差一入到去 因為我地book左位, 所以好快肥仔經理就帶我地入座之後佢就問我地加唔加38蚊, 可以order埋佢個特別推薦個人認為黎得呢間放題, 一定要加38蚊 因為佢特別推薦果度有幾樣真係唔錯!其他地方未必食到好快佢地就上左無限refill 既配菜, 我就幾鍾意個泡菜同豆卜但係我就無食咁多因為留肚等陣作戰其中我地order左幾round既就有皇者牛排骨同特級牛頸肉 仲有帆立貝佢既牛排骨同牛頸肉每碟得4片, 實在不夠, 因為真係幾好食入口油香夠, 肉質夠嫩, 個人推介一定要order!呢度d蝦都幾新鮮!重點推介呢個紅炆牛肋骨!!!!+$38 值回票價既原因係好多地方食過呢味 唔係唔夠入味就唔夠"霖"但呢間又夠味道又煮得夠"霖" 真係唔係度度食得到之前食其他韓燒,只會瘋狂食燒肉但呢間仲可以order其他小食, e.g.蛋包蝦, 泡菜煎餅一般放題都少有呢d最後每人$208+$38, 只係一般放題價錢 但質素不錯!呢度環境夠舒服 食得驚喜 傾得開心 所以我都特登係度share畀一眾
每逢星期五, 都會想放工搵班朋友去輕鬆下吹下水
之後佢就問我地加唔加38蚊, 可以order埋佢個特別推薦
但係我就無食咁多因為留肚等陣作戰
佢既牛排骨同牛頸肉每碟得4片, 實在不夠, 因為真係幾好食
入口油香夠, 肉質夠嫩, 個人推介一定要order!
皇者牛排骨
呢度d蝦都幾新鮮!
重點推介呢個紅炆牛肋骨!!!!+$38 值回票價既原因
係好多地方食過呢味 唔係唔夠入味就唔夠"霖"
但呢間又夠味道又煮得夠"霖" 真係唔係度度食得到
紅炆牛肋骨
之前食其他韓燒,只會瘋狂食燒肉
一般放題都少有呢d
蛋包蝦
最後每人$208+$38, 只係一般放題價錢 但質素不錯!
呢度環境夠舒服 食得驚喜 傾得開心 所以我都特登係度share畀一眾食家!

題外話/補充資料: 打電話BOOK好似有9折 即係無左加一
2015-08-21
5 分鐘 (堂食)
  • 炆牛肋骨
  • 帆立貝
2015-08-27 832 瀏覽
今天和男同事在尖咀婚紗街完成PORJECT後,已經6點多, 真係好肚餓呢! 不如來個韓國料理吧!同事介紹數年前曾經去過的任食韓國燒烤餐廳.職員帶位至卡座.就坐後, 職員先呈上5小碟陣間有咁多肉類~~~任食喎~~~就當作膳食纖維吧!晚市每位HKD 208加HKD 38, 即可享用特別推薦的靚靚食材.皇者牛排骨紅色肉質部份較多, 白色脂肪較少,可想像肉味較濃.面頭有一灘啡色的醬汁, 職員表示這是秘制醃醬.只需燒30秒, 血水剛消失,牛排骨完成!醃料甜甜的, 好似水果味.微微的水果甜味帶出牛肉味.(#聽講果酸能軟化肉質纖維)肉質軟腍腍好滑, 並非想像中的硬掘掘的肉質纖維.大家都要RE-ORDER呢!特級牛頸肉只聽”牛頸肉”, 名字己經令人聯想”豬頸肉”.是否代表肉質都是軟棉棉, 肥瘦相間?牛頸肉表面無醃料, 只見紅白相間,都係燒幾下, 牛頸肉便熟透了.與”豬頸肉”有點相似,由於無醃料, 所以牛肉味+牛脂味較突出!韓式面豉生菜為了後續的肉類燒烤拼盤, 特地點這個!生菜及啡色的面豉(大醬).另外再叫了韓式辣醬.慢慢等待燒烤拼盤的來臨…………鹽燒雜錦拼盤盤上排好了幾款肉類五花腩Samgyeopsa
今天和男同事在尖咀婚紗街完成PORJECT後,
已經6點多, 真係好肚餓呢!
不如來個韓國料理吧!
同事介紹數年前曾經去過的任食韓國燒烤餐廳.
職員帶位至卡座.
就坐後, 職員先呈上5小碟
陣間有咁多肉類~~~任食喎~~~就當作膳食纖維吧!
五小碟
晚市每位HKD 208
加HKD 38, 即可享用特別推薦的靚靚食材.
皇者牛排骨
紅色肉質部份較多, 白色脂肪較少,
可想像肉味較濃.
面頭有一灘啡色的醬汁, 職員表示這是秘制醃醬.
只需燒30秒, 血水剛消失,
牛排骨完成!

醃料甜甜的, 好似水果味.
微微的水果甜味帶出牛肉味.
(#聽講果酸能軟化肉質纖維)
肉質軟腍腍好滑, 並非想像中的硬掘掘的肉質纖維.
大家都要RE-ORDER呢!
特級牛頸肉
只聽”牛頸肉”, 名字己經令人聯想”豬頸肉”.
是否代表肉質都是軟棉棉, 肥瘦相間?
牛頸肉表面無醃料, 只見紅白相間,
都係燒幾下, 牛頸肉便熟透了.
與”豬頸肉”有點相似,
由於無醃料, 所以牛肉味+牛脂味較突出!
韓式面豉生菜
韓式面豉生菜

為了後續的肉類燒烤拼盤, 特地點這個!
生菜及啡色的面豉(大醬).
另外再叫了韓式辣醬.
慢慢等待燒烤拼盤的來臨…………
韓式辣醬及面豉醬
盤上排好了幾款肉類

五花腩
Samgyeopsal (三喼嘥)
韓劇中, 食用燒五花腩方法
= (五花腩 + 沾醬) X 生菜包起
五花腩要燒到2面金黃色,
油脂已溶化, 豬皮果層要脆脆,
#曾經有專家話 : 燒烤能減少肉類油脂比例
我信嫁, 熱力使油脂溶化, 都滴走了.
沾醬料後(大醬/韓式辣醬皆可), 放在生菜之上,
包好即可品嚐!
生菜包五花腩
脆口的五花腩+生菜, 完全唔覺肥膩!
另再REORDER了!
五花腩及面豉醬
五花腩及韓國辣醬
牛脷
牛脷
因為平時買唔到薄片形狀的牛脷,
所以燒烤必會選這款.
薄薄牛脷在燒烤網上拖幾下便OK.
久違了牛脷呀, 是剛燒熟的嫩滑質感.
一般餐廳要數十元一款牛脷菜式, 卻只有數塊牛脷.
現在是任食喎!
是我心中的回本菜之一.

蛋包蝦

旅遊書有講這種小食,
以蛋漿包住食材, 再煎炸至金黃色.
MENU中有蛋包魚, 蛋包蝦.
最後選了蛋包蝦!
表面蛋漿炸至金黃色, 少少脆口,
中間的蝦則為較軟身.
牛肉石鍋飯
全程皆肉, 欠缺澱粉質.
最後點了石鍋飯作結尾.

就在星期日晚TVB<舌戰新台韓>,
主持人集中去當地幾家的韓式拌飯/石鍋飯餐廳.
提及韓國很流行這款美食.
色彩鮮艷的配菜切好鋪在飯面,
中間則放上主角, 例如豬肉/牛肉/生牛肉.
上菜後, 由客人自行攪拌,
最後才加辣椒醬, 再撈勻.
務求保留各種食材最原本的質感及形態,
又不影響其味道.

傳說
以前的韓國人為方便/珍惜食物,
將上一餐剩下的食物,
排好放在大碗內再拌勻, 再加辣椒醬.
咁就搞掂一餐啦!!!
牛肉石鍋飯
今次這個石鍋飯, 面上鋪了幾款材料:
熟牛肉, 生雞蛋, 菜, 蘿蔔絲, 豆芽,
都是由我們親自攪拌
牛肉石鍋飯
石鍋很熱, 生菜都變作熟菜, 飯焦也出來了!
可能這餐真係好想食飯, 大家很快消滅石鍋飯,
只剩下匙羹也刮不走的飯焦………
牛肉石鍋飯
一般韓國燒烤自助餐廳, 哪會提供石鍋飯比客人任食!!

同事表示, 與前幾年相比, 餐廳裝潢變左!
不過食物好過以前!
(原來電話訂位有9折, 早知就提前打個電話啦)

今天很好彩, 嚐到靚靚燒牛肉,
加上全部自己動手燒熟, 所以覺得好好味!
現在韓國燒烤的技術熟練了,
泡菜之國呀!! 韓牛呀!!
我好快就會飛過來了!!!
  • 五花腩
  • 牛肉石鍋飯
  • 皇者牛排骨
好姐妹終於結婚了,一班中學時代的好姐妹,只剩下她,不知為何,遲遲不願步入教堂,上個月,一班姐妹出來食飯,同我慶祝生日時,她突然宣報要結婚了,大家即時開心落淚... 早兩日,我就同這位準新娘來到金巴利道這條出名的婚紗街逛逛,希望為她的婚禮揀選一條最美麗、最耀眼的婚紗,行下行下,已差不多8時了,二人倦透不已,看見一間韓燒店,高麗軒韓國料理,便二話不說便跑進店內。店子屬傳統的韓式裝潢,很有風味,即時令我倆想起我們的青蔥歲月,學生時期的日子,永遠是最令人懷念的,不知不覺,我們已相識這麼多年,這份友誼,確實難能可貴,就如高麗軒這種韓國的傳統感覺,在港也漸漸被淡忘了... 難得來到這種風味小館,也是一種緣份。甫坐下,店員便揣上五小碟,泡菜、醃菜、青瓜... 等,全是韓國的傳統風味,而且還是無限添食的。在這裡吃韓式燒烤海鮮放題,晚市每位$208,但我倆看中了「特別推介」的食物,所以加了 $38,原來這裡預早 Book 位,還可免收加一,下次一班人來,一定要預約喔!「特別推介」有什麼特別?就是特別多牛,先來一份「肉眼扒」,平時在西餐廳吃鐵板肉眼扒,早屬平常時,來韓燒,也能吃肉眼扒,還是第一次。雖然肉眼
肉眼扒
「特別推介」有什麼特別?就是特別多牛,先來一份「肉眼扒」,平時在西餐廳吃鐵板肉眼扒,早屬平常時,來韓燒,也能吃肉眼扒,還是第一次。雖然肉眼扒沒有剧扒時那麼厚身,不過就非常大片,而且,還細心地切開數片,方便燒烤。
相信,不少食客都喜歡吃豬頸肉,原來,牛頸肉同樣味美,肉質鮮嫩,爽口彈牙,脂肪紋理平均,無需加添任何調味已很味美。
皇者牛排骨
不過,也不及皇者牛排骨,上桌時,顏色雖然有點黯淡,但其實是加了廚師的精心泡製的秘製醬汁,令牛肉的鮮味大大提升。
唔想太熱氣,不況可以生菜包裹一同進食,既可減膩,又可增加口感。
這裡的生菜,還搭配了一碟麵豉醬,味道適中,咸中帶甜,有助提升烤肉的解味。
烤什錦海鮮拼盤
吃韓式燒烤海鮮放題,怎可以只有牛?我們還點了一碟「烤什錦海鮮拼盤」,拼盤內包括:青口、帶子、魚、蝦、魷魚,非常豐富。除了蒜蓉,拼盤內的海鮮沒有加添其他調味,雖然簡單,卻令海鮮拼盤充滿鮮味。
紅炆牛肋骨
除了供燒烤的食物外,高麗軒的放題,還包括熟食的,選擇也不少呢!所以,唔想全晚食烤肉,可以像我們那樣,燒烤後,點數款熟食來品嚐。特別推介這道「紅炆牛肋骨」用上一個充滿韓式風味的黑色小鍋,內裡滿載牛肋骨及蘿蔔,令我即時聯想起娘家的青紅煲豬骨湯,原來,婚後的我也甚少回家飲湯了,真的需要多安排一點時間,探望一下雙親。
說回這「紅炆牛肋骨」,牛肋骨真的炆好腍、好入味,輕輕咬下,嫩滑的牛肉便會散開,易於咀嚼。蘿蔔也同樣非常腍身。BeautySearch 忍不住喝了一口肉汁,雖然有點咸,但咸中帶甜,充滿牛肉的鮮味,用來撈白飯一起很好吃。
果汁汽水
汽水也全自助式,喜歡飲什麼都可自己揀,而我們就選了這兩罐來自台灣的果汁汽水,不太甜,蠻不錯。
蛋包蝦
蛋包飯在日式點子吃不少,不知「蛋包蝦」又是什麼東東,我倆好奇地點了一碟蛋包蝦來試試,上享時,金黃的炸蝦熱騰騰的,原本蛋包蝦是以蛋作脆漿,薄薄的,很香蛋味,香口之餘又不會有成口粉的感覺,而且炸的全是蝦尾,蝦食早已去殼,因而食得更為方便。
韓式牛肉炒粉絲
最後,我們點了一碟「韓式牛肉炒粉絲」,如果不喜歡吃牛肉,還有豬或雞肉可供選擇。
蛋包蝦
去完尖沙咀行街經過韓國街就想食韓式燒肉~同朋友兩個人五點半就去到金巴利道既呢間韓國料理放題,因為五點半到七點呢段係優惠時段(哈哈~師奶心態)。環境都唔錯,而且店員既招待同態度都好好。坐好第一時間就睇下menu拉,本身每人Hkd188 (如果每人+Hkd38就可以仼食特別推介既食物)我地兩個食肉獸就當然有加錢升級~首先,店員為我地送上前菜。每次食傳統既韓國餐廳都會有既前菜,又凍又酸甘,令我地好開胃。食傳統韓國料理又點少得人蔘雞湯吖,所以我地第一時間就點左個人蔘雞湯。好足料既人蔘雞湯喔~湯入面有紅棗、葱、人蔘、仲有雞絲等材料。烤什錦海鮮拼盤呢個拼盤真係必叫架~有、青口、魷魚、大蝦有魚柳。食左海鮮又點少得我地最愛既牛肉~記住一定要升級喔,因為升級後既肉質係比較好既。我地分別叫左肉眼扒、牛排骨同牛頸肉,全部都好新鮮。最點係呢度既牛肉係無雪味,其實好多仼食韓燒用既肉類全部都係好劣質既肉,而且雪味好重。呢間餐廳真係令我好surprise^_^第二樣我最中意就係五花腩~五花腩既油脂分佈好有層次,不會太肥又不會太瘦。另外,我地仲叫多左一碟生菜去包住啲五花腩。(哈哈~識食一定甘食)最後,我地又再叫左扇貝
去完尖沙咀行街
經過韓國街就想食韓式燒肉~
同朋友兩個人五點半就去到金巴利道既呢間韓國料理放題
因為五點半到七點呢段係優惠時段(哈哈~師奶心態)。

烤什錦海鮮拼盤
呢個拼盤真係必叫架~有、青口、魷魚、大蝦有魚柳。

最後,我地又再叫左扇貝。因為真係太正拉,隻隻都好大粒^_^鮮味十足。
總結嚟講,兩個人平均二百幾蚊真係好抵。呢個價位食到呢個質素既食物,
去仼飲仼食既燒肉放題都好難做到^_^一定會再去
2015-08-18
2015-08-19 575 瀏覽
經朋友介紹,就決定試下尖沙咀既呢間任食韓燒放題啦。一入到去餐廳格局都幾寬闊,完全唔逼夾,令我地食得好舒服。先唔講食物,一入到高麗軒就受到熱情款待,就算我同朋友問好多野店員既態度都仍然好好,送菜既時間都好快。餐牌上都幾多選擇,以飲品為例,唔似普通韓燒餐廳黎黎去去都得汽水,果汁個幾款。而一般韓燒有既牛豬雞肉都有,仲有羊,魚,豬排骨等等,款式極多梗有一樣岩你食,岩晒一大班人去食呀!叫左幾碟普通牛,豬肉後,經店員推介,我同朋友就再+$38試下呢個特別推介啦。首先一黎就有前菜,特別推介睇落好似平平無奇?咁你就錯啦。呢個皇者牛排骨真係必試!食左之後你真係番唔到轉頭,普通既牛肉的確無得比,食落去口感嫰滑,一d都唔UN,一咬就斷,非常多汁。另一個必試既就係呢個紅炆牛肋骨,D牛肋骨炆到好淋,炆既時間調教得岩岩好,個湯都好香紅蘿白味。加埋師傅秘制醬汁,令D牛更加入味,不過成個湯飲晒之後就覺得有少少過甜,但絕對值得一試呢個A Ggrade既牛頸肉亦值得一叫再叫,即使燒完都唔會太油膩,肉質爽口彈牙,而且好新鮮。呢到既生菜都唔會好似普通餐廳咁只係得菜,仲會配埋麵豉醬,夾埋D肉類一齊食,食落咸咸地,加埋一齊真係好
鹽燒什錦拼盤
特級牛頸肉
呢到既生菜都唔會好似普通餐廳咁只係得菜,仲會配埋麵豉醬,夾埋D肉類一齊食,食落咸咸地,加埋一齊真係好夾好開胃,搞到我地叫完一碟又一碟。

以呢個價錢有咁多食物上既選擇,而且食物質素良好,已經成為一班人晚餐首選之一
2015-08-16 446 瀏覽
琪琪在温哥華回香港,己有2年没見面了,我和妹妹帶她到任点任食的高麗軒吃韓國料理!妹妹和我都是韓國燒的粉絲,知道有一間開了有二十年的韓燒餐廳高麗軒,品種多之餘,服務也不錯,所以把琪琪帶到這間餐廳去聚舊!琪琪和欣欣在聖瑪利讀書,原來以前也一直有到這間餐廳吃午餐,真的是十分巧合!我們点了很多牛的料理,因為我們3人也是牛魔王!我們點了肉眼扒,皇者牛排骨,牛肋骨肉,紅炆牛肋骨,五花腩,帶子,帆立貝,最入味的是紅炆牛肋骨,肉質鮮甜入味,口感一流,帆立貝大大隻很鮮甜,還有皇者牛排骨牛味十足,胃口大開,想不到我們三個女生還可以吃那麼多!我們也叫了牛肋骨湯,豆腐辣湯湯,送上2碗白飯及伴燒鮮甜的帶子和吃食蛋伴生牛肉,琪琪和我都很喜歡豆腐辣湯,妹妹說食蛋伴上牛肉他他,牛肉和蛋攪在一起,鮮味的牛肉和蛋絕伴,口感一絕!我們很開心地渡過了一晚,這間傳統的高麗軒真的令我們大滿足!
我們很開心地渡過了一晚,這間傳統的高麗軒真的令我們大滿足!
2015-08-15
3 分鐘 (堂食)
  • 牛肋骨湯,豆腐辣湯湯
  • 食蛋伴生牛肉
  • 紅炆牛肋骨
  • 皇者牛排骨,牛肋骨肉
2015-07-04 1048 瀏覽
  好耐冇食韓燒,問朋友邊間得,佢介紹話呢間打電話BOOKING有9折,於是同女友來試下,點知有惊喜,於是第一次寫食評來講下呢間野!  去到間野門口,就有個肥佬(應該係經理)好熱(成身汗)情咁帶左我地入位,跟住介紹左埋間野有咩特色菜!  我地試牛肋骨肉,五花腩,牛仔骨,鮮魷,花甲同埋肥牛.整體來講D肉都幾OK,由其係個牛肋骨肉,牛味好够,而花甲燒來食可以咁甜,於是馬上返CALL!  湯叫左個豆腐辣湯,相當惹味同開胃!  至於惊喜部份,就係佢D熟食料理,真係好似個肥仔經理介紹咁樣,即叫即整,上到來熟辣辣,唔似出面D自助韓燒咁D野凍晒冇味口食.我地叫左蛋包蝦,燒銀雪魚,辣計炒八爪魚,味道相當OK!估唔係仲有蛋伴生牛肉刺身可以ORDER,試左一碟後馬上追+2!  由於得2個人來,後面實在食唔落啦,仲有好多其他野未試,下次搵多兩個人落來再試埋D其他野!
,點知有惊喜,於是第一次寫食評來講下呢間野!

去到間野門口,就有個肥佬(應該係經理)好熱(成身汗
)情咁帶左我地入位,跟住介紹左埋間野有咩特色菜!
,而花甲燒來食可以咁甜,於是馬上返CALL!
  湯叫左個豆腐辣湯,相當惹味同開胃!
!

肥牛,牛仔骨
豆腐辣湯
題外話/補充資料: 如果來呢間野,記得打電話來BOOKING左先,有9折!
2015-07-01
肥牛,牛仔骨
豆腐辣湯
  • 蛋包蝦
  • 蛋伴生牛肉
2015-06-04 1157 瀏覽
We wandered into this restaurant tucked in the basement again! The last time was for lunch and this time for dinner. We were tired after trying out the bridesmaid dress on a Friday night so my friends just happened to pick the same one as my cousins did last time while we were heading back toward Nathan Road. I didn't know it's dinner buffet until we were seated. It's not too busy and we were seated at the booth which was spacious and quite comfortable. We could order anything from the menu for

We could order anything from the menu for $238 per person and we only had to leave our seat to pick up the canned soda/juice ourselves.

I always like Korean side dishes but the food ingredients were moderate as expected with this price. My friends ordered the meat and veggie platters as well as some shrimps and squid for barbecue and we each had a bowl of soup. I chose the Korean miso soup which was a big bowl and was surprisingly sweet with clams. I also ordered the grilled codfish but it's not buttery at all.
Altogether, it's a moderate meal with good service.
2015-05-15
<font size="3">星期五晚上八時至十時任食炭火韓燒每人HKD248(不包括飲品和加一)。餐廳內差不多全場爆滿,但剛好有一張二人檯,所以不用等候。我和朋友首先點了海鮮拼盤、韓式冷麵、蛋包蝦和一jar凍柚子蜜(飲品另計HKD58)。我們問其中一位男服務生什麼是蛋包蝦,他說蛋包蝦像是西多士走麵包,就是加蛋漿的天婦羅蝦。服務生工作很有效率,食物上桌很快。為避免客人浪費食物,牆上有「生、熟食物如剩下一半以上每樣要罰HKD50」的告示。我們追加了帶子和蝦,再點了醃好的豬腩肉、海鮮煎餅。最後我們點了海鮮豆腐湯,想不到是那麼的鮮味。我和友人都很享受這兩小時的韓燒。</font>
2014-07-18
  • 海鮮拼盤
  • 海鮮豆腐湯
2014-03-12 4078 瀏覽
先前路過呢間,睇到menu價錢好抵,大概三、四十蚊深知平時食韓式石鍋飯都要五六十蚊坐底預左佢d料hea架啦但好奇心殺死貓,一試便知龍與鳳一落樓梯入去,見到經理好熱心咁帶位,同埋講番午市有咩好食咁邊行邊望到好多學生一堆堆同fd聚餐咁又係既,呢間係尖沙咀算係平既韓食架啦牛肉石鍋飯餐前菜聽聞係staff隨手執兩款既粉絲雖油膩,但好夠味入味,同埋算爽口油豆泡眾所周知油架啦,不過加左d辣味稍為解解膩囉講番重點先牛肉冇雪味,味道夠濃夠入味,帶點甜肉質可接受,偏瘦,份量都可以既配菜款式都多,都幾新鮮爽脆,我個人中意菠菜芽菜蛋就……睇相已知,個白已經唔知流左去邊咁蛋黃還未熟透,只係外層有點厚,入面仲係keep住溏心既飯底份量少唔會太多水又唔係太乾硬,但都係偏軟稔只有少許焦香,冇咩飯焦整體黎講價錢係好抵,有set揀,唔揀set都有離座折頭不過味道同質量就真係普普我自己就未必會再食lunch啦有朋友話想試佢晚餐任食,有機會再去既:^|
先前路過呢間,睇到menu價錢好抵,大概三、四十蚊
深知平時食韓式石鍋飯都要五六十蚊坐底
預左佢d料hea架啦
但好奇心殺死貓,一試便知龍與鳳
一落樓梯入去,見到經理
好熱心咁帶位,同埋講番午市有咩好食咁
邊行邊望到好多學生一堆堆同fd聚餐咁
又係既,呢間係尖沙咀算係平既韓食架啦
牛肉石鍋飯餐
前菜聽聞係staff隨手執兩款既
粉絲雖油膩,但好夠味入味,同埋算爽口
油豆泡眾所周知油架啦,不過加左d辣味稍為解解膩囉
講番重點先
牛肉冇雪味,味道夠濃夠入味,帶點甜
肉質可接受,偏瘦,份量都可以既
配菜款式都多,都幾新鮮爽脆,我個人中意菠菜芽菜
蛋就……睇相已知,個白已經唔知流左去邊咁
蛋黃還未熟透,只係外層有點厚,入面仲係keep住溏心既
飯底份量少
唔會太多水又唔係太乾硬,但都係偏軟稔
只有少許焦香,冇咩飯焦
整體黎講
價錢係好抵,有set揀,唔揀set都有離座折頭
不過味道同質量就真係普普
我自己就未必會再食lunch啦
有朋友話想試佢晚餐任食,有機會再去既:^|
2013-11-07 3796 瀏覽
同朋友去睇完戲就去呢間高麗軒食飯,我已經o黎第二次了,兩次我都有book位,不過其實我覺得都應該唔駛book,因兩次o黎都冇咩人,唔知係咪地點問題呢?呢樣野我覺得好奇怪,因呢間野唔係貴,d野又幾新鮮咖喎,所以冇乜人去我就覺得奇la~呢度係可以揀任食同散叫,我兩次去都係揀任食,佢個好處係,任食係佢個餐牌上o既野都可以叫,不過就唔包飲品,今次叫左個牛拼盆、豬拼盆、海鮮拼盆先,除左個豬拼盆唔係太得之外,其餘都ok,特別係豬腩肉,睇個款好靚,但燒起上o黎就好硬,仲叫左2碟生菜包住d肉食,之後就叫左個海帶湯,我記得去韓國旅行時,食親每餐都有海帶湯飲,而呢度d海帶湯都真係幾有韓國風味,我o地再order左扇貝同午肋骨,d扇貝隻隻都好大隻,又好鮮味,呢樣真係一定要食咖!!最衰得兩個人去食,其實越多人去,就食得越多野,可以再試下唔同o既野!!
扇貝
生菜
牛拼盆
海鮮拼盆
豬拼盆
海帶湯
牛肋骨
題外話/補充資料: 間鋪有8成待應都係韓國人,不過佢o地都識得聽中文,同埋如果燒燶左個網,可以叫佢o地不停換都得!
2013-10-14
扇貝