2019-01-07 3601 瀏覽
我們經常試不同中菜,九龍香格里拉的香宮已想試好耐,一般試廣東菜都先試點心,今日也不例外,點了蝦餃,真正做到皮薄,每隻蝦都有蝦味,而且都挑了蝦腸,一般酒樓根本唔會咁做但佢地收費唔係貴好多,鴨酥香芋好食但鴨味偏少了一點,整體係好食的,珍珠雞非常好食,荷葉新鮮,荷葉香味好濃,入口鮮味,沒有一般個種死咸味,面腸粉亦好出色,只係出了點問題,唔知點解等左好耐先出腸粉而且是有點凍的,溫度當然會影響食物質素,呢點好可惜,而甜品就好出色,係燉雪梨整體服務非常出色,由打電話訂檯,到前一天打回來confirmation,到當天的座位安排,waiter的服務都係無得頂,絕對係五星級酒店質素,好過金鐘夏宮不少,夏宮上次去所有人都對人愛理不理,只熱情招呼熟客

2019-01-06
2019-01-05 2175 瀏覽
Came to the hotel for a friend’s dinner wedding banquet which menu is tailored to incorporate different chinese tea to the dishesNever a big fan of chinese, as I often find it too oily. Food are decently presented and put into small plates for each. Of the whole menu, my favorite are the prawns with longjiang and chicken broth with fish maws. Longjiang actually goes well with pawn, there’s also bits of longjiang leaves on the pawn

2018-12-27 2180 瀏覽
來到米芝蓮二星的香宮吃午餐,享用大廚張師傅精心準備的多款點心及招牌菜式。環境舒適,大體。侍應也算醒目。 點心方便分別有鮮蝦餃,菠蘿叉灶包,梨香海參鹹水角,鮑魚酥,炸芋角,及造型十分可愛的帶子餃。接著是最愛喝的燉湯,椰皇松茸海螺燉雞,十分滋潤。主菜有金盞蘭度香菌爆和牛,牛肉粒軟嫩又香口,加上蟹肉扒菜苗。最後甜品有楊枝甘露,鮮奶芝麻卷及最愛吃的蛋撻仔,撻皮真是十分酥脆,蛋漿又滑溜。若假日的點心套餐優惠還有持續非常推薦來享用。

鮮奶芝麻卷及最愛吃的蛋撻仔,撻皮真是十分酥脆,蛋漿又滑溜。

若假日的點心套餐優惠還有持續非常推薦來享用。

2018-12-21 1971 瀏覽
是日與友人食晚飯,隨意點了海味鮮鮑雜菜煲和脆皮龍崗雞半隻。前者除了鮑魚片外,還有蝦乾冬菇,味道挺配合,加上粉絲吸了海味和露筍等味道,鮮甜清新。可以送飯至於雞方面,還算脆口肉嫩,不過稍比以前遜色。

至於雞方面,還算脆口肉嫩,不過稍比以前遜色。
2018-12-21
2018-10-17 2170 瀏覽
I was there to have lunch. Reception service was poor, the lady there really didn’t know how can manage. Moreover food was amazing. Crispy chicken was fabulous, perfect cook crispy as must be. We had also sweet and sour pork! Very good one of the best I eat. Egg bun was lovely we annoy it. Mention also for the snack. Caramel walnut absolutely delicious. Service was very good. Manager professional and tune in what happen on the floor. Waiter very polite. One more thing, very good all in English: good surprise.
Crispy  chicken
2018-10-17
10 分鐘 (堂食)
Crispy  chicken
2018-10-01 2421 瀏覽
e次去食午市點心,除左個崩沙腩腸粉,其他都好好味。個粥同灌湯餃仲叫encore。惟服務仲係比較亂,點心都上左,d小食同茶仲未到,要個客出聲提,迎賓茶更加慳返。隔離執枱女侍應,對住其他食客揚枱布。話哂大酒店,米芝蓮,要加強員工基本培訓先得。
隔離執枱女侍應,對住其他食客揚枱布。
話哂大酒店,米芝蓮,要加強員工基本培訓先得。
  • 灌湯餃
2018-08-31 3787 瀏覽
《香宮》香宮已多年獲得米芝蓮二星⭐️⭐️嘅榮譽,係城中必吃中菜之一。菜式選擇多樣化,即使唔點推介菜式質素都非常優秀。蟹蓋 $200/1蟹蓋配上仿造蟹碟彷彿原隻蟹上。蟹蓋薄薄的脆皮裏面包着成千上萬的蟹肉 。蟹肉拌上芝士奶油食多兩啖有啲膩,要配上少少醋解膩。份量接近一個手掌,女孩子食哂的話唔多唔少都會有飽肚感 。鵝肝片皮雞 $388/半隻驟眼睇片皮雞大細不一,可能本身雞體積都比較細,好難切到大小一致。片皮雞底層有連埋少許肥膏,下面就鵝肝,唔好以為咁就完,再下面其實仲有一小塊梨。此梨作用可大,可完全中和肥膏同鵝肝帶來嘅油膩感。而且最面層嘅雞皮同底層多士香脆可口,夾著綿綿嘅鵝肝,清甜嘅梨,簡直妙不可言 。如此油而不膩食兩多件都得!推介!珊瑚竹笙海皇豆腐湯 $130有蟹肉、豆腐、蔥蔥同蘿蔔等等。啖啖都食到每樣材料,好滿足。雖然話就話羮,但羮身唔算好竭又唔會太稀,濃度適中 。清蒸瓜子斑 $1280店員會原條上到旁邊小桌子,再分成人頭分量去上碟,唔洗自己拆。正 !蒸魚嘅時間剛剛好,肉質香嫩爽滑。豉油鹹甜適中,帶到味俾魚身同時又唔會蓋過個魚味。鮮准山雲耳泡菜苗 $168最後以個清清地嘅菜式做結尾。飯後香宮
《香宮》

蟹蓋
蟹蓋 $200/1

鵝肝片皮雞 $388/半隻
鵝肝片皮雞(半隻)
。如此油而不膩食兩多件都得!推介!

珊瑚竹笙海皇豆腐湯
珊瑚竹笙海皇豆腐湯 $130

清蒸瓜子斑
清蒸瓜子斑 $1280
鮮准山雲耳泡菜苗
鮮准山雲耳泡菜苗 $168
最後以個清清地嘅菜式做結尾。
自備生日蛋糕
飯後香宮都會送上小點作甜品,但媽媽生日關係我地有自備蛋糕所以無要到。

溫馨小提示:匯豐卡有八折,折頭相當多!
以上菜式未能量錄,每人都有湯、蟹蓋、龍蝦、魚、雞同菜,最後折咗大約$1000/位,咁嘅質素咁嘅價位性格比五星星!
2018-08-30
清蒸瓜子斑
鮮准山雲耳泡菜苗
  • 鵝肝片皮雞
2018-08-14 2775 瀏覽
今天襯有空同家人一起來試下香宫隻片皮鴨,揀一鴨二食,另一個餸係鴨肉炒西蘭花,油脂滲落西蘭花度,好香好好味,食吾哂打包,别浪费,回到家裡自行加工再加西蘭花,一樣咁好味,前菜叫了豬腳仔,煙煙unun又入味燒得好乾身,咬落啲皮無乜爆油口感,小朋友好喜歡醬油雞的豉油,他們拿來撈飯,話好松茸露筍炒時蔬都好好味;中式牛柳,肉稔多汁;咕噜肉,二八之分,有咬口,吾un;例牌食晚飯都有甜品樹送;今晚整體上值90分以上,希望每次都有咁嘅水準,但真係吾明點解中午食厨房餸係差好遠,希望貴店能夠改善一下中午嘅表现。PS.多謝Raymond盒陳皮月餅。
,前菜叫了豬腳仔,煙煙unun又入味

燒得好乾身,咬落啲皮無乜爆油口感,

小朋友好喜歡醬油雞的豉油,他們拿來撈飯,話好

松茸露筍炒時蔬都好好味;

中式牛柳,肉稔多汁;

咕噜肉,二八之分,有咬口,吾un;

例牌食晚飯都有甜品樹送;

PS.多謝Raymond盒陳皮月餅。
2017-08-25
2018-07-27 2409 瀏覽
因為媽咪生日有D優惠,所以就去左酒店食dinner。依隻燒乳鴿無落好多調味,所以唔會咸,食返乳鴿既鮮味。個皮好脆好香口,但係又唔會好肥膩,而且啖啖肉食!依味係蟹肉菜苗,勁多蟹肉,好新鮮,不過略嫌蟹肉唔夠甜,菜苗就正常味道。依道中式牛柳好淋好軟熟,而且都重牛肉味,加埋D洋蔥甜甜地一齊食!龍蝦湯泡飯係今晚最好食既,一聞已經知個湯有好濃郁既龍蝦,再加埋少少蝦肉同蔥,令到個湯已經好豐富;D泡飯要自己落,個D係炸過既米飯,落埋落個湯到,等佢浸淋D再食,就好好食!另一個令人驚喜既就係豆豉銀雪魚,豆豉味唔會好咸或者太濃味,個銀雪魚好新鮮又細滑,而且份量都唔錯,每人都可以有幾舊食。裡面仲有山根,加埋D豆豉一齊食好惹味,我食到停唔到!最後就係甜品,正正常常,無咩特別。係酒店食服務好好,埋單每人約莫$350,差唔多啦!
因為媽咪生日有D優惠,所以就去左酒店食dinner。
最後就係甜品,正正常常,無咩特別。
係酒店食服務好好,埋單每人約莫$350,差唔多啦!
2018-07-21
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
用餐優惠
信用卡優惠
2018-07-22 6143 瀏覽
今個月第二次嚟香宮,上次是同事退休,請佢食散水飯,今晚就帶個friend嚟食,貪呢度環境好坐得舒服、招呼好、食物正,用HSBC 卡仲有八折添。都話招呼好咯,坐低就有送上茉莉花茶,花茶好清香,飲一啖,身心舒泰。蜜糖合桃係送的,好香口,一陣間,就被我哋掃晒。個friend 鍾意食雞,所以特意點半隻甜梅菜焗雞俾佢試下,再點多個呢度好出名嘅濃湯鮮菌浸魚肚及魚腐,小食就點了煙燻脆銀針魚。【煙燻脆銀針魚 $88】條條魚仔炸到金黃色,外皮脆,內裡魚仔肉嫩鮮甜。【濃湯鮮菌浸魚肚及魚腐 $288】用砂鍋上,湯底係魚湯,奶白色好吸引,魚味好重,鮮且甜,絲毫不覺腥,又沒有薑味或胡椒味,到底是用甚麼方法去辟腥的呢? 魚腐造到白色的波波,本身已經很有魚肉味,加上質地係可以嗦湯,所以食落非常好味。至於魚肚本身係無味的,跟魚湯一起煮,就入晒魚湯味,超正!【甜梅菜焗雞 $300】雞肉除了有本身的雞味之外,還滲了甜梅菜的特殊鹹、甜味,味道獨特。雞肉好嫩滑,皮薄,唔肥,好食!

蜜糖合桃係送的,好香口,一陣間,就被我哋掃晒。

【煙燻脆銀針魚 $88】
煙燻脆銀針魚
條條魚仔炸到金黃色,外皮脆,內裡魚仔肉嫩鮮甜。

【濃湯鮮菌浸魚肚及魚腐 $288】

煙燻脆銀針魚
濃湯鮮菌浸魚肚及魚腐
甜梅菜焗雞
2018-07-16 1289 瀏覽
見到這茶杯,就梗係香宫啦!點解成日都係它,無非因為係會員又有信用卡優恵,經常做8折,除信用卡優恵外,會員卡儲分折算後都差不多有8個百份點,如果無記錯,左減右減,未計加一,都有72折,算係咁啦,又可以坐耐啲,啲櫈幾舒服,只是無人幫你斟茶,睇落啲侍應個個似實習生,揾埋啲廉價勞工都無問题,教曉他們那些服務一定要做到才是嘛!!!今次叫了小籠包無乜肉汁,浪费金錢,流沙包不太甜可接受,宫保蝦仁夠麻辣,但食吾到蝦味,只得口感,整體小籠包失敗外,其它都不錯。

2017-11-24
午餐
星期日的指定動作就是飲茶食點心!九龍香格里拉酒店的中菜廳香宮曾多次獲得米芝蓮二星的肯定,餐廳裝飾有濃厚的傳統中式風格,食物和點心的選擇也很豐富而且有質素!點了松茸蟹籽燒賣、黑松露帶子腸粉、菠蘿叉燒包、畔塘彩蝶餃、頭抽煎蝦米腸粉、西班牙火腿蘿蔔絲酥餅、芒果布甸、原個雪梨燉桃膠等等,食物份量適中、味道出色,米芝蓮二星絕對是名副其實!
2018-06-24
$200 (早餐)
2018-07-07 1516 瀏覽
同事榮休,我係由細俾佢睇到大的,所以,點都要請佢食番餐報答佢。約多兩個死擋同事一齊,其中一個係香格里拉嘅香宮嘅常客,所以訂香宮食呢餐榮休飯。我第一次嚟乍。入到嚟,見裝修豪華,氣派十足,齋食環境都夠。侍應安排我哋坐四人檯,啲杯杯碟碟、餐具非常精緻講究,果然係五星級酒店、二星級米芝連,零捨不同。【玫瑰花茶】我哋叫咗烏龍茶,茶味過得去。但是呢杯玫瑰花茶就非常唔錯,係酒樓特別送俾我哋飲的 (同事係常客嘛)。啖啖清香玫瑰花味,飲落非常舒服。仲有係隻茶杯非常特別,啲 pattern 好靚。【醬油茄子 $88】茄子雖然唔係高級食材,但係可以將佢整成咁,一啲都唔簡單。我唔知道係將佢蒸熟先,還是係起肉界花先,然後再蒸熟。總之,師傅刀功一流。再用特別醬油浸住上碟。口感唔太腍,味道有點似番薯,第一次咁樣食茄子,好特別的經驗。【脆皮龍崗雞 (半雞) $280】同事話呢個係這裡的名菜,是必食的。賣相唔錯,雞皮薄,且脆脆地,肉質香嫩。若嫌唔夠味可以點些XO醬、秘製辣醬或辣汁來食。【海鮮濃湯煎煮鱈魚 $508】個湯 (汁) 好鮮味。鱈魚煎得香,肉質非常嫩滑,星級之作。【果醋菠蘿咕嚕肉 $188】絕對唔係一般平時食的

我第一次嚟乍。入到嚟,見裝修豪華,氣派十足,齋食環境都夠。

【玫瑰花茶】
玫瑰花茶

【醬油茄子 $88】
醬油茄子

【脆皮龍崗雞 (半雞) $280】
脆皮龍崗雞 (半雞)

【海鮮濃湯煎煮鱈魚 $508】
海鮮濃湯煎煮鱈魚
個湯 (汁) 好鮮味。鱈魚煎得香,肉質非常嫩滑,星級之作。

【果醋菠蘿咕嚕肉 $188】
果醋菠蘿咕嚕肉
絕對唔係一般平時食的咕嚕肉。用料上乘,口感鬆化。個汁味道一流,將每件咕嚕肉鎖死,所以每食一件都滋味無窮。

【燕窩黃耳銀絲竹笙卷 $188】
燕窩黃耳銀絲竹笙卷
粉絲、竹笙、菜芯係平價嘢,但係加咗黃耳和燕窩,就升價十倍。我最欣賞係個汁,可以將幾樣本身無咩味道的食材,帶出獨特的鮮味。

甜品
最後是甜品,是送的。賣相贏晒。有腰果餅、西米糕、桂花紅豆糕,而最特別都係嗰個啤梨型的蛋糕。

我哋由6點幾坐到10點幾,無人趕。其間,侍應仲招呼殷勤,抵讚!

埋單原價$1352,用咗恒生 Prestige Card 有8折。折實$1211。咁嘅環境、質素、服務,絕對值。
2018-06-30
玫瑰花茶
醬油茄子
脆皮龍崗雞 (半雞)
海鮮濃湯煎煮鱈魚
果醋菠蘿咕嚕肉
燕窩黃耳銀絲竹笙卷
2018-07-02 1045 瀏覽
午餐試過厨房菜式都失望,不如今次食下點心便算,香宫都來過很多次,中规中矩啦,來之前知道酒店内另一間意大利餐廳做緊時令餐單,就係黑松露,多口問香宫接線生可否order Angelini 一兩款黑松露食,原來係可以的,不過點太多就吾好,一兩款無問题。早到吾使等,先上歡迎茶,侍應有講咩茶,但吾記得左,點了六款點心,先來個魚湯魚皮餃,嘩腥到無朋友,厨房已预先放了白胡椒煮,加了都勁腥,好彩本人不怕腥,就係呢個勁腥,熱辣辣流沙奶皇包,超甜馬拉糕,下次吾要一般般的山竹牛肉,黑松露帶子腸粉,細細片擺入口已覺好清香;黑松露燒賣,香噴噴又清香;最終都係無order Angelini,點了兩款點心止住心隱。幫襯這裡很多次,從未有侍應會幫客人冲茶,五星级服務質素就是這樣的。
早到吾使等,先上歡迎茶,侍應有講咩茶,但吾記得左
,點了六款點心,先來個魚湯魚皮餃,嘩

就係呢個勁腥

熱辣辣流沙奶皇包

超甜馬拉糕,下次吾要

一般般的山竹牛肉,

黑松露帶子腸粉,細細片擺入口已覺好清香;

黑松露燒賣,香噴噴又清香;

2018-07-02
2018-07-02 1053 瀏覽
我又來掃雷了,這又是米芝蓮給了高評級,然而質素非常一般的一家餐廳!朋友從上海過來看IMAGINE DRAGONS演唱會,想帶他吃點好的,所以選了這家米芝蓮二星餐廳,結果 大 失 所 望!我們點的TASTING MENU,這裡不一一細點每道菜了。總之關鍵是,食物完全沒有味道!我口味是偏清淡的,但這家餐廳的食物真的是該甜的不甜、該咸的也不咸,食而無味。我朋友是很客氣的人,一般只要稍微好吃點的餐廳,他都會禮貌性地誇獎一下菜品,但是在香宮用餐,他沒發表關於菜的任何評論,因為真的非常一般!另外,服務員反應非常慢,4-5個服務員,照顧7-8桌,找服務員要找10分鐘以上才有人理睬我們。總之,不推薦這家餐廳。香港好吃的粵菜餐廳很多,but this is not one of them。另外,真心建议不要再参考米芝莲的评级了,真的不准

乳豬燒味拼盤
香宮甜品三重奏