2018-01-15 4666 瀏覽
天氣急轉冷心郁郁火鍋,但朋友中人擔心火鍋的湯底不太健康,聽到朋友推介這間火鍋店的湯底健康又保身,所以就來試一下是否真材實料。湯底可以選擇鴛鴦鍋而不用加錢,難得來到當然選擇最有特色的養生鍋和美人鍋~養生鍋的湯底有好香濃的人參味,配以雞肉,火腿等,配料十足。而美人鍋則有烏雞加上桃膠(好像有好豐富的膠原蛋白),所以這個湯底好適合女士養顏保身。侍應姐姐特別提醒我們火鍋前,記得先試飲一下湯底,兩個湯底一點不像其他火鍋店的湯底多加味精,返而飲落都有老火湯的火喉,尤其養生鍋的人蔘湯底真的值得推介,我們未下火鍋食材每人已經忍不了舀了2碗湯水暖身呢。誠心推介呢個響鈴,不止鬆脆,配上藥饍湯底味道簡直一流。這裡的配料選擇多元化,手工丸類有鵝肝墨魚丸,黑松露蝦丸,梅菜豬肉丸,我們一班朋友當然不會走寶,而個人比較喜歡黑松露蝦丸,黑松露味很香很彈牙。肉類我們試了霜降肉眼肥牛和涮鍋小羔羊肉片,牛肉嫩身而羊肉不太羶味。整體上食材不錯,而湯底更是這裡的重點,養生鍋及美人鍋皆出色呢!

誠心推介呢個響鈴,不止鬆脆,配上藥饍湯底味道簡直一流。

2018-01-09
15 分鐘 (堂食)
2018-01-15 2756 瀏覽
呢期流行健康火鍋,想打邊爐打得健康啲,我就同朋友簡左旺角180+ 旁 食台式養生鍋~未去之前都睇定有咩岩食,最後一於試招牌「養生鍋」!有人參、老雞、藥材等等燉成,揀多一個麻辣鍋,做鴛鴦鍋都係計算貴一啲嘅價錢,真係好抵食 雙重感受~🤤個湯終於嚟到喇,成鍋湯煮係白色,飲落去有人參既回甘味,即刻飲多兩碗補補身子先~!麻辣鍋都整得好惹味,岩哂鐘意食肉配辣味既我!手工丸類拼盤全部都係人手打既丸~粒粒彈牙最深刻係鵝肝墨魚丸,真係入面食到好細既墨魚,黑松露蝦丸都好正好特別,少見手工丸有呢兩種味道簡👍🏻茶唔記得係咩茶~食前同食後飲返淡都幫到消濟霜降肉眼肥牛呢個肥牛配兩隻湯底都一樣咁正,唔使點醬油都食到佢個原汁原味,肉質細嫩,好快兩個人就清晒一碟😭醬料區有好多醬料俾大家自己斟,我鐘意芋絲點呢啲醬料配黎食 正~٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و如果約一大班人唔知去邊度食,就揀呢間健康養生鍋!(超推介)打定電話去要早啲book位,晏就去walkin ok~但夜晚就難少少,聽職員講好爆場的~
人參麻辣鍋

人參麻辣鍋
火鍋配料
手工丸類
2018-01-15 170 瀏覽
這幾天突然轉冷,大伙就相約去火鍋店暖胃。朋友提議去吃台式養生鍋的養心殿,荃灣和銅鑼灣都有門店,我們今晚去的是旺角的分店。我們星期二晚上七點去到,已全場爆滿,我們有訂位也要等一下才有座位。進去後,感覺環境有點擠,但佈局清雅,用竹棚分隔開不同的桌子,桌子之間也算有點空間感。火鍋的首要重點當然是湯底。自己感覺,這裏性價比最高的也是湯底,我們點的兩個湯底(養生鍋,美人鍋)都很好,藥材香而不澀,其他湯料也真材實料,讓兩個湯底也很香濃,相比而言,美人鍋更有奶味,入口更柔滑,膠原感重,而養生鍋就有紅棗黨篸的香味,當然也更溫補。然後,我們點了兩份肉片(箱降肉眼肥牛片,小羔羊肉片),肉質不錯,份量再大一點會更好。丸類點了三樣(鵝肝墨魚丸,黑松露蝦丸,梅菜豬肉丸),肉丸餡料精緻有特色,味道獨特,肉質也可以,只是少份的話每款得四顆不夠喉呢。餃子也點了三款(魚皮餃,水蓮餃,麻辣牛肉餃),餃子挺有新意。尤其是水蓮餃的菜餡子,挺飽滿也挺新鮮,牛肉餃也好,不會大辣。另外我們也點了雜錦蔬菜,響鈴,凍豆腐,堝筍等等,當中響鈴最為驚喜,新鮮香脆。最後,我們四人埋單,連加一,大約1200。總括而言,養心殿的價錢比一般火鍋店

最後,我們四人埋單,連加一,大約1200。總括而言,養心殿的價錢比一般火鍋店稍高,但食材也更有特色,而每份的量不多,大胃吃貨只能對每款淺嘗,但吃厭了大排檔式的火鍋,這裡淺嚐優質食材的養心火鍋,就更值得一試了。
2018-01-09
10 分鐘 (堂食)
2018-01-14 840 瀏覽
今晚同啲長輩打邊爐 佢地主張食精啲咁當然要上網搵搵啦 見到呢間養心鍋大熱即刻book枱先 好彩有預約 walk in 只可以等⋯我地叫左美人鍋拼寧神養心鍋美人鍋湯底由多款藥材煲成 至於寧神養心鍋 除左有半隻烏雞之外重有一大個魚頭 同埋大量川芎白芷忍唔住一滾起就飲左兩碗 飲完湯就正式打邊爐啦 第一樣一定係手切牛啦牛味濃 入口嫩滑 食唔停口餃子拼盤 水餃 魚皮餃 牛肉餃 韭菜餃 鮮蝦雲吞 每款兩粒 大大粒 漲卜卜即炸脆響鈴 一黎店員就推介我地食左先果然非常鬆化 好味 不過如果有埋酸甜醬就更好了
今晚同啲長輩打邊爐 佢地主張食精啲

果然非常鬆化 好味 不過如果有埋酸甜醬就更好了
手切牛肉
餃子拼盤
2018-01-13 200 瀏覽
又再黎食呢間😋😋因為真係好食🤣通常食散叫既火鍋店,食材質素會比較好,但價錢會較貴,每位四五百元左右。任食火鍋放題會較平d,但價錢都要一百多起,但大部分質素都好一般。而今次我又再食呢間,因為出品十分用心,佢地主打養生湯底,但又唔會好似其他藥膳鍋咁藥味太濃。今次叫美人鍋同麻辣中辣,食左十幾分鐘就要加湯,因為個美人鍋湯底實在太好飲🤩🤩🤩未落料首先飲返幾碗先!手工丸類拼盤:有六種不同口味既手工丸,每一粒手工丸都是師傅手做的,口感爽滑,外觀都非常精緻,每一粒都食到師傅既心機👍🏻👍🏻👍🏻我比較欣賞墨魚丸,非常爽口。😋肉類方面,推薦極上雪花肥牛,牛味濃郁,而且唔太肥又唔太瘦,掛住傾計煮耐左,但口感依然滑溜。另一推薦係呢度既自家製水餃,口味多而且有自家製水餃既親切感。而且有個位我認為餐廳做得幾細心,就係可選擇加一份或半份,可以試多幾款,又可以避免浪費食物,抵讚!👍🏻👍🏻👍🏻仲叫左好多野食:食到差不多,服務員主動問食唔食甜品,當然無抗拒理由。🤩🤩🤩甜品係雪糕球,我點了豆腐味,朋友點了榴蓮味。開初上桌時雪糕球比較硬,要放涼一陣先咬到落口。豆腐雪糕食落好濃豆奶味,而朋友更說榴蓮味雪糕更為驚喜,味道可比真榴連

仲叫左好多野食:

開初上桌時雪糕球比較硬,要放涼一陣先咬到落口。豆腐雪糕食落好濃豆奶味,而朋友更說榴蓮味雪糕更為驚喜,味道可比真榴連,可以說是呢餐作了一個完美句號。😄
2018-01-03
2018-01-10 134 瀏覽
要有好嘅身體,首先要有養心開始 (講笑)天氣咁凍,最啱梗係打邊爐。我哋叫咗一個美人鍋,一個寧神養心鍋。寧神養心鍋有川芎、白芷、天麻、當歸等,藥材味香濃,相信都幾滋補下,適合呢個天氣補下身。擺左牛肉落去,吸左湯嘅精華,又有牛肉嘅肉香同油香。美人鍋就有原隻烏雞,含豐富膠原蛋白,養顏之選,好適合女士們。

要有好嘅身體,首先要有養心開始 (講笑)

一早聽過養心殿的好評都一直將餐廳放進待試名單剛好朋友捐完血,當然要揾間餐廳補一補所以首選有藥膳的火鍋店睇openrice見其他食客話訂左位都要等所以同朋友選擇訂6:00食晚餐以為自己已經算早點知5:50一入餐廳,已有7,8枱客食緊 哈見到咁樣已經覺得餐廳一定有吸引食客的原因首先選擇兩種湯底薑母鴨湯(左)足料鴨件,薑同鴨味好出飲完全身暖晒湯底本身有腐竹同蜂巢豆腐吸晒湯汁超好味美人鍋(右)烏雞加上紅棗,玉竹,淮山,不吝嗇的桃膠當真覺得食完會有滿滿collagen❤️配料選左豚肉片份量充足黑松露丸(上)自家製水餃(下)鴨血如果食麻辣鍋,本身鍋底有鴨血,另可加一次鴨血而其他鍋就要另叫蜂巢豆腐雜菜寬粉當日即場like facebook仲送一支飲品8:30前埋單仲有7折兩個人食折左總數540元
一早聽過養心殿的好評
都一直將餐廳放進待試名單
剛好朋友捐完血,當然要揾間餐廳補一補
所以首選有藥膳的火鍋

睇openrice見其他食客話訂左位都要等
所以同朋友選擇訂6:00食晚餐
以為自己已經算早
點知5:50一入餐廳,已有7,8枱客食緊 哈
見到咁樣已經覺得餐廳一定有吸引食客的原因

首先選擇兩種湯底

薑母鴨湯(左)
足料鴨件,薑同鴨味好出
飲完全身暖晒
湯底本身有腐竹同蜂巢豆腐
吸晒湯汁超好味

美人鍋(右)
烏雞加上紅棗,玉竹,淮山,不吝嗇的桃膠
當真覺得食完會有滿滿collagen❤️

配料選左
豚肉片份量充足

黑松露丸(上)
自家製水餃(下)

鴨血

如果食麻辣鍋,本身鍋底有鴨血,另可加一次鴨血
而其他鍋就要另叫

8:30前埋單仲有7折
兩個人食折左總數540元

2018-01-06
2018-01-07 351 瀏覽
我們來到餐廳所在的大廈,就看見有個大橫額寫著:午市火鍋一律七折,食到八點半離座,都有這個優惠,感覺抵食。不過為了遷就朋友的下班時間,我們今晚訂了730入座,打邊爐起碼兩個小時,所以無機會享受這優惠啦。去到門口,見到五六個人等位。幸好我們有訂位,所以可以準時入座。由於有朋友不喜歡當歸的味道,我們就撇除了有當歸的湯底,最後決定吃美人鍋。 店員捧上一大鍋湯底,蓋上鍋蓋,著我們等湯底滾起了才下食材。等了大約廿分鐘後,我們打開了蓋,看見湯底清澈,材料豐富,有黨参,杞子,紅棗,烏雞,桃膠等等。之後,我們各自喝了碗湯,感覺清甜且有淡淡藥材味,不會油膩。 御選梅花豬,捲成圓筒狀,擺放精緻亦方便用筷子夾起。豬肉切得薄,所以放入湯底不久後,便可夾起食用。入口爽嫩,不會韌,肉味濃郁。香菇貢丸,肉質紮實,內裡的餡料鹹香。 翡翠絲瓜 ,賣相青翠,份量頗多。放入湯中煮,會縮小且變得晶瑩,口感滑嫩,忍不住吃下三數塊。一份芋絲有14條。吸收了湯底的精華,爽口而清甜。  鵝肝墨魚丸,墨魚丸中間包裹著鵝肝,口感彈牙,鵝肝味突出。不過 48元只得4粒,感覺略貴。稻田烏龍麵,口感煙韌有咬口而且滑溜。最後點了雜錦蔬菜盤 ,包括

美人鍋

店員捧上一大鍋湯底,蓋上鍋蓋,著我們等湯底滾起了才下食材。
等了大約廿分鐘後,我們打開了蓋,看見湯底清澈,
材料豐富,有黨参,杞子,紅棗,烏雞,桃膠等等。
之後,我們各自喝了碗湯,感覺清甜且有淡淡藥材味,不會油膩。
御選梅花豬

御選梅花豬,捲成圓筒狀,擺放精緻亦方便用筷子夾起。
御選梅花豬

豬肉切得薄,所以放入湯底不久後,便可夾起食用。
入口爽嫩,不會韌,肉味濃郁。

香菇貢丸

香菇貢丸,肉質紮實,內裡的餡料鹹香。
翡翠絲瓜

翡翠絲瓜 ,賣相青翠,份量頗多。放入湯中煮,
會縮小且變得晶瑩,口感滑嫩,忍不住吃下三數塊。

芋絲

一份芋絲有14條。吸收了湯底的精華,爽口而清甜。
鵝肝墨魚丸

鵝肝墨魚丸,墨魚丸中間包裹著鵝肝,口感彈牙,鵝肝味突出。
不過 48元只得4粒,感覺略貴。

稻田烏龍麵

稻田烏龍麵,口感煙韌有咬口而且滑溜。

最後點了雜錦蔬菜盤 ,包括生菜,金菇,冬菇, 娃娃菜等,份量合理。
尤其喜歡生菜,顏色翠綠,略為燙灼,便可食用,十分爽口。

總的來說,火鍋湯底特別,食物質素不錯,選擇亦頗多。
2017-12-21
鵝肝墨魚丸
稻田烏龍麵
天氣轉冷,正是打邊爐好時節, 就叫一班朋有來到具高人氣養心殿台式養生鍋,烚下烚下暖笠笠過寒冬。 * 店裝潢好古色古香,具台式色彩。** 先來 【美人鍋併秘製薑母鴨鍋】 $188 有兩款湯底,是美人鍋及秘製薑母鴨鍋, 美人鍋湯底十分有內涵清甜,有桃膠,烏雞及藥材; 而薑母鴨鍋比較濃烈,味道香濃,愈吃愈熱,暖呼呼, 這重口味者必定欣賞。 放配料前,當然飲了好多口湯頭啦!* 另外有自助醬汁,可按個別別口味調製。** 小食 【鹽酥蚵仔】 $78 鹽酥蚵仔十分香脆可口, 而蚵仔維持原有的鮮不至於過老,令人一口接一口停不了口,送酒一流。** 配料【霜降肉眼肥牛】 $178 這霜降肉眼肥牛份量略少,但入口有嚼口, 牛肉香濃,放入湯中輕涮,令回味無窮。**【酒香白肉】 $58這豬肉輕涮還帶著淡淡酒香,帶點少少肥脂,好甘香。** 【自家製極品水餃】半份 $42 +【自家製麻辣牛肉餃】半份 $42 兩款水餃粒粒飽滿,極品水餃比麻辣牛肉餃好食D, 因極品水餃內有好多料,有蝦,肉及黑木耳等, 而麻辣牛肉餃略為失色, 不夠多料及冇乜麻辣味呢!**【鴨血】 $ 48 鴨血久涮不硬較,口感爽滑不騷。**【雜錦
天氣轉冷,正是打邊爐好時節,
就叫一班朋有來到具高人氣養心殿台式養生鍋,
烚下烚下暖笠笠過寒冬。
店裝潢好古色古香,具台式色彩。
先來
美人鍋併秘製薑母鴨鍋】 $188
有兩款湯底,是美人鍋及秘製薑母鴨鍋,
美人鍋湯底十分有內涵清甜,有桃膠,烏雞及藥材;
而薑母鴨鍋比較濃烈,味道香濃,愈吃愈熱,暖呼呼,
這重口味者必定欣賞。
放配料前,當然飲了好多口湯頭啦!
另外有自助醬汁,可按個別別口味調製。
小食
鹽酥蚵仔】 $78
鹽酥蚵仔十分香脆可口, 而蚵仔維持原有的鮮不至於過老,
令人一口接一口停不了口,送酒一流。
配料
霜降肉眼肥牛】 $178
這霜降肉眼肥牛份量略少,但入口有嚼口,
牛肉香濃,放入湯中輕涮,令回味無窮。
酒香白肉】 $58
這豬肉輕涮還帶著淡淡酒香,帶點少少肥脂,好甘香。
自家製極品水餃】半份 $42 +自家製麻辣牛肉餃】半份 $42
兩款水餃粒粒飽滿,極品水餃比麻辣牛肉餃好食D,
因極品水餃內有好多料,有蝦,肉及黑木耳等,
而麻辣牛肉餃略為失色, 不夠多料及冇乜麻辣味呢!
鴨血】 $ 48
鴨血久涮不硬較,口感爽滑不騷。
雜錦蔬菜盤】 $58
食了咁多肉,當然要點下多款新鮮蔬菜來食,平衡一下。
寬粉條】 $38
這店好細心,附上的小籃子用來去煮麵, 非常方便呢!
這寬粉條就是寬紅薯粉, 口感爽口無比,
可掛到湯頭精華, 好味呢!
最後送上甜品是免費的,選了榴槤味的雪糕,好香濃榴槤。
2018-01-04 202 瀏覽
台式麻辣火鍋,旺角人氣店,訂咗位都要等半粒鐘,但味道真係唔錯。鴛鴦鍋底麻辣鴨血配酸菜白肉,鴨血軟滑juicy,而且可refill一次,食到飽👍🏼麻辣配料首選當然是響鈴同凍豆腐,再加入手打丸拼盤已大滿足!九點後有七折超抵食~夜鬼必去😂
2018-01-03 154 瀏覽
冬天約朋友吃飯,大多選擇吃火鍋,圍爐暖笠笠,回家路上也不怕風寒。這晚約了從非洲行山回港的 K小姐,邊吃火鍋,邊細聽她的遊記,人生快事。這火鍋店新開不久,晚市時間,門外已擠滿等候入座的人客,我們訂了位,不一會便客排了座位,地方整潔,檯的排列也井井有條。先選湯底,有麻辣鍋,酸菜白肉鍋,寧神養心鍋,秘製薑母鴨鍋,美人鍋及養生鍋。經商議後,我們選了有老薑,馬蹄,冬筍,當歸,紅面番鴨的秘製薑母鴨鍋,然後到外面自己調製醬汁。餐牌除了一般火鍋配料外,還有些「巧手小食」,如鹽酥雞,鹵水鴨舌等,惟好友說胃納有限,而且只得兩人,只好放過。火鍋配料取向樣樣都有些,因好友不吃牛,也得尊重其喜愛厭惡,點了嘉美農場雞肉,千層凍豆腐,雜錦蔬菜盤,水餃,和手工丸類拼盤。秘製薑母鴨鍋以紅銅鍋盛著來,質料傳熱較好,待煮滾後,先試件鴨,肉質不韌,鴨腿更嫩,湯中有馬蹄,可清熱,我倆全數吃掉,鴨肉愈滾愈入味,我當然不會放過,一件不留,還有鍋中有不少豆腐,腐皮,冬筍,吸收了鴨湯,又是精采。嘉美農場雞肉,全部已去骨,嘉美雞被譽為靚雞,皮下脂肪不多,肉質爽甜,放雞肉落鴨湯,也許是雞同鴨講,但味道全不違和,還多了些層次。千層凍豆腐,好

千層凍豆腐,好友愛吃,雖然鴨鍋肉已有,也多點一碟,健康食品,多吃無妨,尤其是吸飽了鴨湯,份外滋味。
雜錦蔬菜盤,有金菇,冬菇和幾種蔬菜,注重健康,多吃蔬菜才是愛惜自己身體,何況吸收了鴨湯,味道也變得豐富。
水餃,餡足料,大大顆,每人兩隻剛好。
最後點了手工丸類拼盤,顏色鮮明,非急凍貨。

鵝肝墨魚丸,黑松露蝦丸,芝士牛肉丸,墨魚丸,蝦丸,梅菜豬肉丸,用料講究,配搭也新穎,很有特色。

恭喜你轉了新工,待遇較以前好,值得高興。
8 分鐘 (堂食)
2017-12-23 372 瀏覽
這間台式養心鍋聽聞左好耐,重點係聽聞過不錯又多人去!今日終於有機會一試喇地點響旺角站雅蘭中心出口行出大街向油麻地方向行前少少,靠右邊就已經係新興大廈,扶手電梯上一層已經到達,易找到!入面環境暗暗的,每一枱都會一格格間好,感覺比較私人!但個人覺得座位可以更好,不可以靠在後面!湯底揀咗美人鍋$188同麻辣鍋$128,雙併不用加錢,收費用較高價者!凡點麻辣鍋多附送鴨血一碟,侍應會直接幫我地倒入鍋!走廊處有個自助調味區,可自行調選自己心水鍋底尤其麻辣鍋食落非常有台灣地道feel,好正美人鍋都非常足料,裏面真係有大大烏雞極上雪花肥牛 $188份量雖然不多,但質素非常掂,推介推介,肉質軟軟的,一d都唔靱活九孔(即係鮑魚) $42, 蟶子皇 $48新鮮隻鮑魚掉咗落鍋完全唔記得左,攞返上嚟食時都非常爽口,一啲都唔靱即炸脆響鈴 $68名不虛傳,因為到枱是真係暖暖的紫淮山麵 $38呢個好抵食$38已經有一大兜,雖然名字有淮山,但味道同平時麵條差不多,唔使怕佢有太多藥材味炸芋頭 $58自家製沖繩黑糖烏梅汁 $68杯仔細細,可以裝到好多好多杯,最後我哋都係飲唔晒,味道係不錯的不會太酸最後埋單時會贈送甜品,可揀

走廊處有個自助調味區,可自行調選自己心水

鍋底尤其麻辣鍋食落非常有台灣地道feel,好正
美人鍋都非常足料,裏面真係有大大烏雞

(左)美人鍋, (右)麻辣鍋

極上雪花肥牛 $188

極上雪花肥牛

活九孔(即係鮑魚) $42, 蟶子皇 $48
新鮮

即炸脆響鈴 $68
名不虛傳,因為到枱是真係暖暖的

紫淮山麵 $38

炸芋頭 $58
炸芋頭

自家製沖繩黑糖烏梅汁 $68
不會太酸

自家製沖繩黑糖烏梅汁

最後埋單時會贈送甜品,可揀雪糕或沙冰,因為大家又飽又凍,所以只有我試一試雪糕啦!

個雪糕又非常特別,因為佢有包裝袋包起一球雪糕,可以話佢幾衛生
但同時正正見佢有包裝好想外帶,但事實係會溶的,冇可能外帶到的!

每人茶芥要$20,埋單加一後$1144,每人大約$381
2017-12-06
(左)美人鍋, (右)麻辣鍋
極上雪花肥牛
炸芋頭
自家製沖繩黑糖烏梅汁
2017-12-23 350 瀏覽
最近每個人都說養生, 養身, 連火鍋都吃養生的火鍋。我和3位朋友也來一來湊個熱鬧。一進店, 木制的間格, 古典優雅, 像包廂般; 通常女的朋友的喜歡吃美人鍋,原因?當然是愛美, 有原隻烏雞, 桃膠, 杞子, 南棗及金華火腿肴制而成, 含豐富的膠原蛋白, 滋陰養顏; 輕輕喝一口清湯, 極為清甜的口感, 愈滾愈清香; 而烏雞肉肴得十分軟滑;吃火鍋, 當然少不了牛肉, 我點了一份霜降肉眼肥牛, 十大卷肥牛, 深紅色, 雪白的油份與鮮紅的肉色, 紅白分明, 極為新鮮; 拆分開, 一大片, 牛肉汁味濃郁得很, 牛肉味中帶點雞湯的清甜, 每一口都齒頰留香;除了牛肉, 我還點了我最喜愛的响鈴, 這裏的响鈴標榜著新鮮即炸, 結果一試, 名不虛傳, 响鈴十分厚脆, 輕輕一泡, 外軟肉脆, 大約因為即炸的關係, 油味較重;吃火鍋, 好少吃麵食的, 這次, 肚子餓得很, 我就點了一個寬粉條; 一盤雪白的寬粉條, 硬硬的, 乾身的時候易脆斷, 瀀在火鍋中, 慢慢地變得晶瑩剔透, 幼滑韌韌的口感, 吸收了濃湯, 十分美味;吃完, 會不會真的變美? 要明早起床才能知道。

寬粉條
吃完, 會不會真的變美? 要明早起床才能知道。
寬粉條
Nutritious Chinese medicine chicken broth in winter冬天滋補足料烏雞湯My families and I went a restaurant called " Taiwanese hotpot restaurant"(養心殿台式養生鍋)Shop 106-112, 1/F, Sun Hing Building, 607 Nathan Road, Mong Kok旺角彌敦道607號新興大廈1樓106-112舖The whole restaurant is decorated in a warm wooden theme. Wooden wild screen panel "Deluxe chicken broth" (美人鍋) HKD$188..Loads of ingredients including peach resin, black bone chicken, wolfberries, dates, jin hua ham and various Chinese medicines ..(桃膠,烏雞,杞子, 金華火腿, 北芪,圓肉
冬天滋補足料烏雞湯
旺角彌敦道607號新興大廈1樓106-112舖

(桃膠,烏雞,杞子, 金華火腿, 北芪,圓肉, 黨參...)

It definitely is a wholesome, healthy soup and makes your body warm during this cold winter!!
Beef tripe (front)
鹵牛肚 (前)
HKD$88

The sauce is strongest and most flavourful among the three.

Beef brisket (middle)
鹵牛腩(中)
HKD$88

This cut is tenderest with mild flavour.

Beef shank (back)
鹵牛展 (後)
HKD$88

With tendon between the meat which gives more bites to this cut.
20 分鐘 (堂食)
  • "Deluxe chicken broth" (美人鍋)
  • Beef tripe (鹵牛肚 )
養心殿前前後後都應該幫襯過10次8次,湯底質素偶有高低。有時偏淡,有時食食下會口乾想飲水😅不過勝在地點方便,天光先收工,仲要有7折岩晒我呢d夜鬼🤓今次10點鐘黎到,要等位🙈帶朋友仔黎試,一如以住食我地最鐘意食既麻辣鍋同薑母鴨。等湯底滾期間食住炸柯仔等,新鮮即炸送酒一流😋配料方面手工丸同餃類都維修一貫水準👍🏻肉類推介酒香白肉,淡淡酒香食得過癮😁牛肉方面:我地個人認為較為失色,所以今次無叫啦😂黎多份響鈴同寛粉條,食埋烏雞同鴨肉,三個人食到抱住個肚走

肉類推介酒香白肉,淡淡酒香食得過癮😁
牛肉方面:我地個人認為較為失色,所以今次無叫啦😂

黎多份響鈴同寛粉條,食埋烏雞同鴨肉,三個人食到抱住個肚走
30 分鐘 (堂食)
$250 (宵夜)