2018-02-09 325 瀏覽
是日有朋自遠方來同最愛的好朋友們緊係例牌食左先講。途經朗豪坊,經手袋店的職員介紹我地去養生殿食,咁就過去嘗鮮la,話哂都係第一次十下十下去到門口,都已經有一堆人等緊位,原來係2030/2130 pm入座有7折,不過正價就唔洗等位,我地餓到爆,就當然選擇後者。鴛鴦鍋(麻辣/美人)麻辣鍋: 望到好多辣椒🌶️浮浮沈沈,個樣睇落好嚇得人,但食落又唔係好辣,可能有藥材中和左,食完都唔太燥,麻而不太辣。第一次食鴨血,有驚喜!真係唔錯。美人鍋: 估唔到黑雞同桃膠咁夾,仲有埋d藥材:黨參,北其等等。平時桃膠都係甜食多,原來咸都搭配到叫左好幾款送: 肥牛,牛柏葉,豬大腸,炸午餐肉,鴛鴦丸,芋絲,米粉,金菇。4個人正價,都唔平,張單無影度,多謝老婆子大人出埋我果份如果7折食會抵好多,因為依間野最大特色係湯底,其他餸不過不失,平時打邊爐都食開。
是日有朋自遠方來
同最愛的好朋友們
緊係例牌食左先講。

途經朗豪坊,經手袋店的職員介紹我地
去養生殿食,咁就過去嘗鮮la,話哂都係第一次
十下十下

真係唔錯。

叫左好幾款送:

肥牛,牛柏葉,豬大腸,炸午餐肉,鴛鴦丸,芋絲,米粉,金菇。

4個人正價,都唔平,張單無影度,多謝老婆子大人出埋我果份

桂圓杞子
霜降肥牛
2018-02-08
霜降肥牛
  • 麻辣鍋,美人鍋
2018-02-06 4090 瀏覽
台式火鍋同港式火鍋既分別就係湯底能有養生之效, 呢排天氣咁凍, 真係要好好補下身先得, 就去呢度食返個台式養生鍋湯底選擇有幾款, 各有特色, 依加仲有鴛鴦湯底可選擇, 以價高價錢湯底收費 今次選了麻辣 ($128) X 寧心養心鍋 ($168), 紅白相拼!紅組嘅麻辣鍋配以多種香料及藥材, 睇落紅噹噹勁呀, 聞到都好香麻辣味, 內裏有鴨血及凍豆腐, 而呢個鍋仲可以免費追加一份鴨血, 抵食呀!食過呢度嘅鴨血真係返唔到轉頭, 嫩滑無比, 同個麻辣湯底真係絶配!白組嘅寧心養心鍋以川芎, 白芷, 天麻, 當歸, 鮮鷄, 豬肉, 及魚餚製而成, 侍應叫我地滾起時先飲碗湯, 啖湯真係好夠味道, 滿口川芎, 白芷, 天麻味, 飲完一碗彷彿頭風無晒!每鍋仲有竹絲鷄及魚頭半份, 鷄肉食起黎仍然滑; 魚頭先煎香左所以食落一D都唔會腥, 估唔到"湯渣"都咁好味!火鍋配料選擇都唔少, 有D仲係台式獨有食材, 餐前仲可以叫D小食食住先今次火鍋唔食牛, 改食呢客嘉美農場鷄肉 ($108), 份量對眼, 全部都起皮起骨片肉, 食起黎相當方便又健康D肉質幾滑, 加埋湯底既味道都幾岩食!丸類方面呢度有半份咁叫, 就算2

麻辣鍋

鴨血

嘉美農場鷄肉

肉質幾滑, 加埋湯底既味道都幾岩食!

丸類方面呢度有半份咁叫, 就算2個人黎都可以叫多幾款

手打墨魚丸 ($40/半份)及潮洲白魚蛋 ($48/12粒)
手打墨魚丸及潮洲白魚蛋

手打墨魚丸食落彈牙, 仲食到墨魚丸, 唔會食到一口粉團嘅口感!

自家製極品水餃 ($42/半份)及自家製韭菜餃 ($42/半份)
自家製極品水餃及自家製韭菜餃

2款都係自家製, 皮薄料多, 水餃有爽口蝦及木耳絲, 加埋豬肉好好味!

而韭菜餃就滿滿韭菜, 包到實得得, 食落好有滿足感!

均衡下營養, 叫返個雜錦蔬菜盤 ($68), 有生菜, 粟米及雜菇
雜錦蔬菜盤

雜菇烚完都索入湯汁, 滿滿藥材湯味, 正呀! 另外粟米亦都甜味, 推介!

食埋呢個寬粉條 ($38)就完滿啦
寬粉條

煮到變透明就食得, 煙韌無比, 一定要叫呀!

呢度係無限時, 走時見到門口大把人等位, 最好都係訂位啦................哈!
麻辣鍋
鴨血
自家製極品水餃及自家製韭菜餃
寬粉條
2018-01-29 470 瀏覽
11點鐘才想去食火鍋,選了這家養生鍋。這個鐘數到達,居然還是有很多人,需要等位!點了鴛鴦鍋,牛肉,蝦丸,午餐肉,鹽酥雞,另外點了$188的池魚刺身,和生啤。池魚也不錯,份量不多,但$188算抵食。出奇地鹽酥雞打邊爐居然不錯。其他食物也算不俗,蝦丸爽口。炸午餐肉係打邊爐佳品。大碟肥牛:肉味油脂都ok,就係少左啲。一大班人咪一人得兩塊?可能由於旺角租金貴,地方非常迫,枱面非常窄,坐得好唔舒服。10點後入座除刺身全單七折。ok 啦。

池魚也不錯,份量不多,但$188算抵食。

出奇地鹽酥雞打邊爐居然不錯。

其他食物也算不俗,蝦丸爽口。

炸午餐肉係打邊爐佳品。

可能由於旺角租金貴,地方非常迫,枱面非常窄,坐得好唔舒服。

10點後入座除刺身全單七折。ok 啦。
2018-01-27
5 分鐘 (堂食)
$440 (宵夜)
「養心殿台式養生鍋」在港有多間分店,主售台式養生鍋。是日造訪的旺角分店,離旺角地鐵站只有數分鐘步程,交通方便。 餐廳佔用了商廈的一樓,並有多於一個的獨立舖面散落在樓層之上。小編被安排坐於「副舖」的用餐區,內𥚃裝潢簡單,餐桌普遍偏小,人多共灼再加上滿枱火鍋生料,感覺有點擠迫。 火鍋湯底 與其他火鍋店比較,養生殿的最大特色固然是其特色湯底。難得選擇鴛鴦鍋不用加錢,二話不說來個「美人鍋併養生鍋」試試。 吃「美人鍋」的目標當然是養顔,內含膠原蛋白豐富的桃膠、滋陰補虛勞的烏雞,以及淮山、杞子、南棗等藥膳食材肴煮而成。唊一口湯頭,味道確是不錯,但其膠質食感卻比預期低。雖然湯汁養顔與否不止和膠原蛋白含量有關係,但卻是其中一個「看得見」的指標。 吃「養生鍋」的目標則是養生,湯汁以人蔘、老雞、火腿等肴煮製成,蔘香甘味濃郁,冬日享用能予人行氣溫熱的感覺,味道亦更富特色。 巧手小食 在等待湯汁煮滾期間,最適宜淺嚐一兩款即食小吃暫時壓止肚子空空的投訴。「鹽酥雞」與「炸午餐肉」皆是香口炸品,擁有令人一件接一件不斷進食的魔力。 肉類海鮮 牛肉是火鍋的重點美食之一,「手切肥牛」屬每日限量項目

火鍋湯底

美人鍋併養生鍋

巧手小食

鹽酥雞

肉類海鮮

牛肉是火鍋的重點美食之一,「手切肥牛」屬每日限量項目,肉色紅潤,雪花含量適中,濃郁的肉香是手切肥牛最誘人之處。相比之下,「極上雪花肥牛」脂肪含量較高,雖然口感比手切肥牛稍稍鬆軟一點,但肉味卻少了一份活力,一份鮮感。

極上雪花肥牛

沙巴龍躉斑」原條拆骨起肉,薄切放湯輕灼片刻即可食用。龍躉斑魚肉味鮮,經淥煮後又不易散開,很合適作火鍋之用。
沙巴龍躉斑

手工丸餃

鵝肝墨魚丸拼黑松露蝦丸」屬自家手打製作,賣相小巧。淺嚐了一粒「鵝肝墨魚丸」,口感夠彈牙,但味道偏淡。雖然內釀了一粒小鵝肝,但同樣未能發揮出預期的效果。
鵝肝墨魚丸拼黑松露蝦丸

餃子拼盤」內含六款餃物,每款兩粒。小編只嚐了「魚皮餃」一款,評價不過不失,調味稍鹹。
餃子拼盤

新鮮蔬菜

雜錦蔬菜盤」及「唐生菜」的出品賣相新鮮,食味甜爽選材優質。

唐生菜

其他生料

即炸脆響鈴」最緊要乾爽無走氣,極速放湯三秒上味即可食用,脆響可口。「千層凍豆腐」與一件吸水海綿相像,能盡吸湯汁精華。小編建議在享用火鍋的初段淥煮冰豆腐,才能認真品評湯底真味及避免豆腐吸入過量油份。
即炸脆響鈴

千層凍豆腐

以「紫淮山麵」及「新竹米粉」作主食,前者色澤泛紫口感煙韌夠特別;後者麵條纖幼食感清爽口味佳。

新竹米粉

總括來說,「養心殿台式養生鍋」以特色湯底作賣點能為食客帶來新鮮感。牛肉菜蔬選料質優,餃物丸類則平平。今時今日享用火鍋動軋四五百元一位起,現在人均消費約三百元,消費額都算合理。

[25/1/2018; Thu]
2018-01-25
美人鍋併養生鍋
鹽酥雞
沙巴龍躉斑
唐生菜
即炸脆響鈴
2018-01-25 402 瀏覽
天氣突然轉冷, 當然是吃火鍋啦!台式火鍋香港不多, 想到要暖身就吃薑母鴨吧!這夜選了旺角這間養心殿!位置在創興廣場及雅蘭中心中間, 方便易找!7點半來到已經差不多滿座!😳😳職員很好, 介紹了不同的湯底給我們。她說麻辣鍋👍👍但笨爸喉嚨有點痛...我們最後選了 "美人鍋+薑母鴨鍋"💕火鍋店的佈置頗有Feel😍醬油要到入口取, 有香麻油, 是台式的味道, 不錯!湯底很快就到!wow!! 很足料!! 目測美人鍋應該有半隻烏雞! 薑母鴨肉亦不少!職員提醒記得先飲湯!美人湯, 清潤!薑母鴨湯, 濃郁!由於湯底已很多肉, 所以我們沒有另點牛肉了!反而一款 "酒香白肉" 好像很吸引😍😍果然, 白肉煮後仍帶酒味😏再加一款蔬菜拼盤! (淮山, 粟米, 秋葵)新鮮😙冰豆腐, 寬粉用來吸湯! 😙😙尤其放入薑母鴨湯中更滋味!兩款丸子各半份-黑松露蝦丸👍👍鵝肝墨魚丸👍👍半份水餃!正常~最特別是一款叫 "水蓮" 的蔬菜!! 幼幼長長長的! 職員說煮3秒就ok!口感特別味道亦不錯!!吃完這個火鍋, 身體的確很溫暖!😁如多點朋友會更好! 可以點更多食材試試呢!評分: 5⭐最好食物: ⭐⭐⭐⭐⭐環境: ⭐⭐⭐⭐⭐價錢:
天氣突然轉冷, 當然是吃火鍋啦!
台式火鍋香港不多, 想到要暖身就吃薑母鴨吧!

這夜選了旺角這間養心殿!
位置在創興廣場及雅蘭中心中間, 方便易找!
7點半來到已經差不多滿座!😳😳

職員很好, 介紹了不同的湯底給我們。
她說麻辣鍋👍👍但笨爸喉嚨有點痛...
我們最後選了 "美人鍋+薑母鴨鍋"💕

火鍋店的佈置頗有Feel😍
醬油要到入口取, 有香麻油, 是台式的味道, 不錯!

湯底很快就到!
wow!! 很足料!!
目測美人鍋應該有半隻烏雞! 薑母鴨肉亦不少!
職員提醒記得先飲湯!
美人湯, 清潤!
薑母鴨湯, 濃郁!

由於湯底已很多肉, 所以我們沒有另點牛肉了!
反而一款 "酒香白肉" 好像很吸引😍😍
果然, 白肉煮後仍帶酒味😏

再加一款蔬菜拼盤! (淮山, 粟米, 秋葵)新鮮😙

冰豆腐, 寬粉用來吸湯! 😙😙
尤其放入薑母鴨湯中更滋味!

兩款丸子各半份-
黑松露蝦丸👍👍
鵝肝墨魚丸👍👍

半份水餃!正常~

最特別是一款叫 "水蓮" 的蔬菜!!
幼幼長長長的! 職員說煮3秒就ok!
口感特別味道亦不錯!!

吃完這個火鍋, 身體的確很溫暖!😁
如多點朋友會更好! 可以點更多食材試試呢!

評分: 5⭐最好
食物: ⭐⭐⭐⭐⭐
環境: ⭐⭐⭐⭐⭐
價錢: ⭐⭐⭐⭐
服務: ⭐⭐⭐⭐⭐
5 分鐘 (堂食)
2018-01-21 475 瀏覽
呢排天氣禁凍,最好就係打邊爐,禁岩約左3個 好朋友聚舊,緊係打邊爐啦 我地女仔打邊爐都好講究要好味,新鮮之餘,仲要同時養生,所以今次BOOK左呢間專食台式養生火煱~養心殿試下 唔好以為剩係得女仔先會選呢度呀,眼見排隊等入去的都係男仕居多 入到去 ,一入門口已經見到好多唔同的醬料任君選擇,仲要有好多直送海鮮刺身食添,坐位都好新淨同五臟俱全。睇下MENU 真係好多花款,頓時有選擇困難症添!最重要選左湯底先,我地選左養生鍋,一黎到已經聞到少少補湯藥材味,但飲左啖完全無藥材苦甘味,好味!最正有勁多清甜原粒龍眼可以食埋!正!終於帶野食黎啦!先黎墨魚滑!好鮮味!真材實料!再黎酒香白肉!雖然望落去好似普通豬肉,但放落湯灼完,竟然仲有酒香味!正!好特別!再黎極上雪花肥牛,切得夠薄雪花脂肪均勻,灼半分鐘就食得!夠晒嫩滑!呢碟響鈴都好有驚喜,估唔到黎到係岩岩炸好夠熱又夠脆,放2-3秒落湯灼下索埋湯汁仲正!直頭要再ENCORE另外,仲有叫左碟水蓮餃併水餃,水蓮餃係台灣先有的植物,香港無架,幾大都試下,水蓮溝埋豬肉好鮮甜,水餃好足料,咬落口感豐富又多汁!當然唔少得海鮮啦!叫左鮑魚同聖子試下,估唔到禁新鮮,一D
專食台式養生火煱~養心殿試下

終於帶野食黎啦!先黎墨魚滑!好鮮味!真材實料!

當然唔少得海鮮啦!叫左鮑魚同聖子試下,估唔到禁新鮮,一D腥味都無,鮑魚一早用刀開晒花,所以好快就熟唔怕灼太耐會難咬,好易淋,好夠鮮味!聖子夠晒大隻,啖啖肉好正!必食!

最後食飽飽,仲送每人一個雪糕球,係獨立包裝架!好別緻!仲要好味!唔係只元包裝架!

如果黎養心殿食記得LIKE埋佢地FACEBOOK 有免費飲品送,食夠800蚊仲有好多小閩免費泊車!
服務算細心全面!值得推介黎試下!

2018-01-08
2018-01-21 427 瀏覽
今時今日打邊爐 已經唔再求求其其就連餐廳都提供多左好多湯底又滋補嘅 又養生嘅 總有一款岩你口味今晚同媽媽決定去養生一下來一客美人鍋配寧神養心鍋右邊美人鍋 有烏雞件 紅棗桂圓等等左邊寧神養心鍋 好多藥材味 有半隻烏雞重有一大個魚頭 材料十足 湯底好好飲飲完湯就開始打邊爐 極上雪花肥牛油脂分佈一流 入口嫩滑帶牛味 值得encore丸子拼盤 望落細細粒 但係非常有咬口 又彈牙重有少食到嘅黑柏葉 唔洗淥太耐蔬菜籃 用上羅馬生菜 份量唔少 材料新鮮最後叫多個烏冬 送埋啲滋補嘅湯 勁正食飽 店員重送上大大粒雪糕
今時今日打邊爐 已經唔再求求其其

手工丸類拼盤
黑柏葉
稻庭烏冬
2018-01-21 338 瀏覽
今日一行4位靚太再次去左旺角 (養心殿)一係唔試,一試就要試出名果個😋養生鍋先叫個養生鍋,果然好足料,啖湯夠晒甜。我地未落餸已經飲左兩碗湯😅再嚟個冷盤,鹵水鴨舌,啖啖肉,好難停到口囉😛脆炸響玲,即叫即炸,脆到飛起 !超新鮮👍🏻酒白白肉,即是豬肉,淥熟左之後,酒味仍在🍻當然唔會少左亞豬同亞牛果份,今次我地叫左梅花豬同降霜肥牛,唔洗兩分鐘,兩碟都已經清晒🙆‍♀再嚟聖旨皇加活鮑魚,聖旨好彈牙,鮑魚好新鮮, 一人一隻唔洗爭😆個墨魚滑又係要推介,彈牙爽口👍🏻跟住我地試埋個併餃,一半係水餃,一半係水蓮餃。一食就知唔係機制既餃子,皮簿,有肉汁。餃子混埋啲湯一齊食簡直就係一流😋(水蓮係台灣特產植物,唔記得佢話係蓮花邊個位置😝)記得訂檯呀,唔係有排等
今日一行4位靚太再次去左旺角 (養心殿)

一係唔試,一試就要試出名果個😋
養生鍋

再嚟個冷盤,鹵水鴨舌,啖啖肉,好難停到口囉😛

脆炸響玲,即叫即炸,脆到飛起 !
超新鮮👍🏻

酒白白肉,即是豬肉,淥熟左之後,酒味仍在🍻

個墨魚滑又係要推介,彈牙爽口👍🏻

跟住我地試埋個併餃,一半係水餃,一半係水蓮餃。
(水蓮係台灣特產植物,唔記得佢話係蓮花邊個位置😝)

記得訂檯呀,唔係有排等
2018-01-20 327 瀏覽
天氣咁凍,就相約好友,去食一間主打台式養生鍋火鍋,其實之前都食過幾次,覺得養生湯底用料十足,其它食材都非常新鮮,環境亦古色古香,很適合三五知己!混醬區鹽酥蚵仔$78,炸得非常香口,蚵仔有淡淡鮮味寧神養生鍋併麻辣鍋$168,寧神養生湯底用上川芎、白芷、天麻、當歸、大魚頭及烏雞熬製,麻辣湯底,辣度恰到好處,而湯底附送鴨血及凍豆腐手切本地牛肉$238,油花分佈平均,肉質嫩滑牛味重手工丸併盤$108,手工丸新鮮彈牙新鮮黑柏葉$78台灣A菜$79,來自台灣A菜,鮮甜菜味濃理單後,店員送上甜品👍🏻杞子菊花圓肉露$68
混醬區
鹽酥蚵仔$78,炸得非常香口,蚵仔有淡淡鮮味
手切本地牛肉$238,油花分佈平均,肉質嫩滑牛味重
手工丸併盤$108,手工丸新鮮彈牙
新鮮黑柏葉$78
台灣A菜$79,來自台灣A菜,鮮甜菜味濃
理單後,店員送上甜品👍🏻
杞子菊花圓肉露$68
2017-12-11
15 分鐘 (堂食)
這次來的這家台式火鍋是朋友推介, 說是與港式火鍋的湯底及食材均有不同, 反正吃厭了雞煲, 粥底火鍋, 港式邊爐, 不妨一試. 9點半後入座有7折, 若試過可以, 日後必是宵夜的其中一個好去處. 進食時不設限時, 幸好有預先訂位, 不然要等頗久才能進場. 內部的裝修光猛, 感覺有點日式居酒屋的味道. 擺位整齊整潔, 旁邊有些不同的工具食具. 朋友吃不了麻辣, 鴛鴦湯底則只收較高價錢的湯底, 便點了最貴的兩款美人養生鍋. 2款鍋同時奉上, 先試右邊的養生鍋, 內裡有老雞豬肉熬製, 湯底的味道雖較美人鍋稍淡, 但藥材的量較多, 較滋補. 裡頭的鴨血相當好吃.  美人鍋同樣是雞湯, 但用上的是烏雞而非老雞. 裡頭的桃膠聽說有"平民燕窩"之稱, 營養上的功效不敢肯定, 但口感綿滑. 另外湯裡還有大件的烏雞肉. 開始打邊爐前, 先把2款湯底都喝上一大碗. 這個動作只在之前吃花膠雞煲湯底時做過, 但味道比起花膠雞更清潤. 這裡有一樣很大的好處是, 添加湯底時, 店員拿著不同的湯底直接添加, 而非加清水, 不會愈煲味愈淡. 外面擺放了自助醬料吧供使用. 打邊爐指定動作必然是肥牛又或豚肉片, 這裡的餐牌
進食時不設限時, 幸好有預先訂位, 不然要等頗久才能進場.
內部的裝修光猛, 感覺有點日式居酒屋的味道.
擺位整齊整潔, 旁邊有些不同的工具食具.
美人 拼 養生鍋
裡頭的鴨血相當好吃.
美人鍋同樣是雞湯, 但用上的是烏雞而非老雞.
外面擺放了自助醬料吧供使用.
櫻桃鮮滑鴨片
打邊爐指定動作必然是肥牛又或豚肉片, 這裡的餐牌有較少見的鴨片自然要一試.
鴨片的肉汁豐富, 肉質嫩滑, 而且與湯底相當對味, 比起肥牛是更好的選擇.
翠絲水蓮
水蓮絕對是未試過的一款台式食材.
擺得精致的水蓮旁邊放著較剪, 因為水蓮的材質有點像硬身的青蔥, 吃時要一段段的剪下來下鍋.
灼好後的水蓮爽脆非常, 比起常吃的翡翠苗要清爽而有咬口, 而且灼得稍為久一點亦不會變淋.
手工丸類拼盤 (12粒)
打邊爐只有2人時, 點菜經常都比較困難, 看到鄰枱的丸類拼盤賣相不錯, 每款2件正合2人分享, 便即管一試.
整盤手工丸類, 最出色的要數墨丸, 蝦丸, 梅菜豬肉丸.
餃子拼盤 (12粒)
吃過手工丸類拼盤後, 索性也點了一盤餃子拼盤, 每款2件剛剛好.
以餃子拼盤的整體水平, 較丸類會稍為出色.
除了麻辣牛肉餃感覺有點普通外, 其他的韮菜餃, 水餃, 魚皮餃, 雲吞都屬水準之作.
水蓮餃較為特別, 用上水蓮作內饀, 比韮菜餃要更爽口許多.
紫淮山麵
近年打邊爐都不愛灼烏冬, 公仔麵之類的吃, 一來過飽, 二來湯底的味道太混濁.
餐牌上看到的紫淮山麵正對了我的胃口.
這裡的每一枱均有一個灼麵專用的方形網, 非常貼心.
灼好的麵, 不管配美人還是養生鍋都是絕配, 麵質彈牙爽口, 配上鮮味的雞湯最美滿的結尾.
最後不得不讚的是, 連牙籤也是特別有要求, 另一邊竟是牙縫刷, 這是我去過的食肆從未看過的.

以整體服務水平及味道較一般的港式火鍋高但較特別. 價格上稍貴一點.
較適合喜歡味道較清淡而味鮮的食客來.

附上部份餐牌作紀錄.
2017-12-18
美人 拼 養生鍋
櫻桃鮮滑鴨片
翠絲水蓮
手工丸類拼盤 (12粒)
餃子拼盤 (12粒)
  • 餃子拼盤
食物質素完全冇問題, 我已經第三次去食員工服務都算客氣, 加湯加茶都好快手唯獨是當晚我坐在餐廳酒吧附近一張二人枱,後面有一張大枱, 六至七人左右聽對話應該是該餐廳的員工或是好友放假回餐廳食飯,因為我見到不斷有當值員工行過去吹水, 敬酒, 同食該枱的食物連廚房的師父都有行出來打招呼員工回公司食飯不關我事, 唔影響我就得但他們的音量簡直大聲到,分貝非常高, 正常人一定接受唔到該枱"客人" , 不斷大聲叫, 講粗口, 語無倫次!!!!令人嚴重反感, 勁想食完快D走!!! 最衰係令人食欲都冇哂!!!該枱"客人"固然有問題, 但點解要我坐佢地附近呢?? 我明明見到出面勁多位!!若是街外客, 我唯有無奈自己黑仔, 坐左係佢地附近.....但明顯是自家員工, 可否輕輕顧下其他客人感受, 輕輕收細音量?希望貴餐廳注意一下!!!我都係會繼續去食, 我覺得係真係好食, 希望下次去唔會再坐佢地附近!!
食物質素完全冇問題, 我已經第三次去食
員工服務都算客氣, 加湯加茶都好快手
唯獨是
當晚我坐在餐廳酒吧附近一張二人枱,
後面有一張大枱, 六至七人左右
聽對話應該是該餐廳的員工或是好友放假回餐廳食飯,
連廚房的師父都有行出來打招呼
員工回公司食飯不關我事, 唔影響我就得
但他們的音量簡直大聲到,分貝非常高, 正常人一定接受唔到
該枱"客人" , 不斷大聲叫, 講粗口, 語無倫次!!!!
希望貴餐廳注意一下!!!
2018-01-16
10 分鐘 (堂食)
$250 (宵夜)
2018-01-18 336 瀏覽
天氣開始轉冷,打邊爐就最適合不過了。近年來台式火鍋都很受食客歡迎,位於旺角這間養心殿,只聽名字就已經覺得很養身這晚預約了19:30,餐廳位於創興廣場附近,位置挺方便,座位也夠闊,非常適合三五好友聚餐。湯底方面我們選擇了「寧神養心鍋」,湯底裡竟然有半隻竹絲雞,魚頭還有多款藥材餚製,味道鮮甜,吃不出有味精。食物方面我們點了;涮鍋小羔羊肉片 $108羊肉大概有十片,肥瘦均勻,質地細而嫩炸豆皮 $38口感類似響鈴卷,咬下去非常鬆脆手工丸類拼盤 12粒 $108當中有齊了墨魚丸,黑松露蝦丸,鵝肝墨魚丸,芝士牛肉丸及蝦丸。一共有六款,每款兩粒。味道特別,咬下去彈牙。墨魚滑 $88墨魚滑口感非常彈牙,還配上了蟹籽,我和朋友都大讚韮菜餃 鮮蝦雲吞 極品水餃 各半份 每款都很大粒,鮮蝦雲吞爽口,裡面包有原隻鮮蝦,韮菜餃咬下去也非常滿足烏龍麵 $48份量頗多,足夠2-3人份量,只需一會兒,麵質彈牙

食物方面我們點了;

涮鍋小羔羊肉片 $108
羊肉大概有十片,肥瘦均勻,質地細而嫩

炸豆皮 $38
口感類似響鈴卷,咬下去非常鬆脆

手工丸類拼盤 12粒 $108

墨魚滑 $88
墨魚滑口感非常彈牙,還配上了蟹籽,我和朋友都大讚

韮菜餃 鮮蝦雲吞 極品水餃 各半份

烏龍麵 $48
份量頗多,足夠2-3人份量,只需一會兒,麵質彈牙
2018-01-18 233 瀏覽
近排天氣咁凍, 最好就好打邊爐, 養生殿一直都好想試, 今次竟然即日都約到當晚枱。湯底選了養生鍋和美人鍋, 養生鍋內有紅棗, 圓肉, 杞子, 花旗蔘等藥材, 好像很補身, 但味道真的不太討好, 放下去的食物都吸到濃濃的花旗蔘味, 和友人都不太喜歡。至於美人鍋是由鳥雞和紅棗, 杞子等藥材煮成的, 味道香甜, 和友人邊吃邊飲湯, 每人大概都飲了3-4碗湯, 真的很美味!韭菜餃真係唔OK, 基本上只是切碎韭菜包在餃皮內, 沒什麼調味, 煮了很久都覺得很生的感覺, 越吃越覺得有點苦味......手切牛肉的脂肪和肉比例不錯, 好吃。墨魚滑內有一顆顆的墨魚可以咬到, 口惑很好! 最後送上豆腐雪糕,非常可愛, 味道不會太甜, 不錯。但雪得太硬了, 放在室溫待10分鐘才吃比較好。總括來說, 除了韭菜餃之外, 散叫的食材都不錯。 而美人鍋絕對是能吸引我再回頭的湯底, 只是價錢不算平民。
2017-12-30
  • 美人鍋
  • 墨魚滑
  • 手切牛肉
2018-01-17 343 瀏覽
同同學仔gathering, 係咁凍既天氣下,大家都prefer 烚下烚下!我即刻建議養生鍋!之前九月食過呢間,當時已經覺得冬天食呢間有藥材湯底既火鍋最好不過!呢間火鍋食物選擇都多!不過真係book 枱比較好,因為我地入去既時候好多人等位!全女班就緊係揀美人鍋✌🏻另一半就係麻辣湯底,我地揀咗中辣真係好辣,食食下頂唔順整走咗好多辣椒再加湯底就啱啱好,建議小辣比較啱大眾口味😹我地烚烚下先醒起上次我食既時候老細教先飲湯,就算烚咗野再飲美人湯都仲係覺得好好飲👍🏻 等既期間上咗個鹽酥蚵仔,炸得好好食!香脆又有蠔味!極上雪花肥牛,係有少少貴,不過尚算大碟,又勝在好有牛味,唔會一碌就散!無論配美人湯或者麻辣都好味!厚脂黑毛豬梅花肉,同肥牛一樣咁大碟而且好食👍🏻日本牡蠣,好大隻呀!好好食呀⋯⋯同埋呢個價錢好抵食!手工丸類拼盤,好啱咁多個人打邊爐食呀!有不同口味,而且食得出唔係麵粉打成既丸,真材實料!雜錦蔬菜盤,芋絲,金菇就不過不失啦!食到停晒手既時候有個侍應話請食雪糕!緊係好啦!我上次食完個榴連味一直念念不忘,今次我都係鍾情榴連味,真係啖啖榴連味!散叫打邊爐雖然比起任食貴,不過呢間就真係覺得值呢個價錢

等既期間上咗個鹽酥蚵仔,炸得好好食!香脆又有蠔味!

厚脂黑毛豬梅花肉,同肥牛一樣咁大碟而且好食👍🏻

日本牡蠣,好大隻呀!好好食呀⋯⋯同埋呢個價錢好抵食!

雜錦蔬菜盤,芋絲,金菇就不過不失啦!

散叫打邊爐雖然比起任食貴,不過呢間就真係覺得值呢個價錢,一分錢一份貨!

2018-01-03
2018-01-15 251 瀏覽
養心殿台式養生鍋,其實初時也不明白打邊爐是如何養生的。看清楚餐牌後,大概也明白湯底配料和食材都是對人體有益的,而且其他配菜也是一些高質養生食材。這次我選擇了美人鍋,內有桃膠(含有豐富膠原蛋白)、全隻烏雞(滋陰、補虛勞),這個份量絕對足以填飽兩至三個人的食量,全隻鳥雞份量多而大,雞件入味又補身,對女士身體益處多多。當喝一口湯底,就感覺身體暖暖的,而且湯夠清潤很解渴。湯底更有一些滋潤材料,例如紅棗等,女士多吃也不怕!鮮蝦滑,這個真的要試!蝦味濃郁,口感夠滑,相比起一般街市買到的,味道實在差太遠了!而蝦滑上更有些蟹籽,爽口蟹籽加上嫩滑彈身的蝦滑,口感很棒!水耕菜魚皮餃,以往我一向少食這個菜式。朋友叫我一試,結果真的令我難忘。魚味很濃郁,感覺像吃緊一條很鮮味的魚,而且咬下去還是很濕潤,口感很JUICY!不過皮厚了一些,這個可以改善的。霜建肉眼肥牛,牛肉味很重很濃郁,肉感彈牙!脂肪比例不算是太多,整體肉跟脂肪比例大約是7:3,咬下去是嫩滑口感!整體來說,雖然價錢不算是平,但食材勝在味道夠突出夠鮮味,相比起一般街市購買的,可以說是兩種味道!這間食材味道都已是值回票價。

水耕菜