2018-06-22 180 瀏覽
最近真係好興食台式火鍋而且聽到呢間養心鍋,啲料好足所以試吓先,個場好多位好多間格,好似一間間細房咁,坐得好舒服, 仲有古色古香味道。台式鍋就一定係叫麻辣湯咖啦,呢度好好,仲可以叫個雙併, 一於併多個美人鍋先。個美人鍋一上到黎真係嘩嘩聲,因為半隻雞同勁多嘅材料,真係急不及待飲碗先。烏雞好多肉又好滑個,湯勁清甜。入面有而家興起又平又正嘅養顏食品桃膠,呢個桃膠我哋加埋起碼食咗4-5碗,可想而知佢有幾咁足料去煲個湯底。勁滋補,真係要飲返啖千其唔好浪費養顏機會。麻辣湯底入面已經有少少鴨血, 餐廳再送多一碟 但都食得曬呀 因為真係好好食!質地夠挺身,完全無腥味,配合麻辣嘅湯, 真係兩碟都食得曬。食方面"牛"係必選- 極上雪花肥牛- 外觀靚靚,肥肉平均, 入口有鬆化感覺。l炸午餐肉- 平時唔係任食真係覺得叫午餐肉好嘥錢, 但呢度個午餐肉係真心推介叫比錢食, 厚切!!!炸到外脆內軟!!!! 係直接連食三件先停到。黑松露蝦丸- 黑松露味唔算好濃,蝦丸彈牙。千層凍豆腐-又係好啱打邊爐, 入曬麻辣湯底味, 好食過嚮玲。最後加過蔬菜藍, 吸返曬所有烏雞湯嘅精華, 完美結束。

l

黑松露蝦丸- 黑松露味唔算好濃,蝦丸彈牙。

最後加過蔬菜藍, 吸返曬所有烏雞湯嘅精華, 完美結束。

2018-06-21 139 瀏覽
服務態度奇差😂 人手分配同訓練嚴重不足成程食飯就係聽到啲員工由餐廳嘅一邊怒吼到另一邊,好多投訴好多怨氣,我仲要去17:30去,not even peak hour😂好想知到19:30佢地係咩景況,有一刻直情聽到落菜個個員工大叫: 我要死啦!!😂真係笑死我點菜要非常有技巧,坐係位舉高手遞紙是唔得的,佢地員工識得扭腰避過你,一定要企出去攔截,有問題想問亦是唔得的,員工會留底句”你揾第二個我無時間搞呢啲”,要自己上網figure it out,呢個時候就要感謝偉大嘅Openrice,有圖有Description好啦講完啲唔好嘅到啲好嘢先先苦後甜嘛你懂的我叫左養生鍋同美人鍋,2個鍋都好香,唔似有味精嘅感覺,個人喜歡養生鍋多啲,重人參味得黎又唔苦啲料真係好好食d liu jun hai ho ho sik手切牛,豬,蝦滑同響鈴都好好食,強烈建議大家食老友條見人見志我覺得硬左d不過都可以當炸魚皮咁食總結:服務差價格貴但環境舒適食物好食
服務態度奇差😂 人手分配同訓練嚴重不足

好啦講完啲唔好嘅到啲好嘢先先苦後甜嘛你懂的

啲料真係好好食

d liu jun hai ho ho sik

手切牛,豬,蝦滑同響鈴都好好食,強烈建議大家食

老友條見人見志我覺得硬左d不過都可以當炸魚皮咁食

總結:服務差價格貴但環境舒適食物好食
  • 手切牛
2018-06-20 109 瀏覽
吹水好地方,鋪頭格局很特別,用門板間開,感覺自成一角,有私人空間。大大煲湯底,叫咗個美人鍋,裏面有樹脂膠,聽職員講含豐富骨膠原,湯底很清澈,湯底裏面有紅棗杞子等藥材,仲有大大隻烏雞,非常清甜,飲完湯之後,仲可以攞來做湯底,無得頂。鹽酥雞,外皮炸至金黃色,入口很鬆化,雞肉鮮嫩,用黎吹水送酒一流。滑雞片,雞如其名,烚熟咗之後仍然都係甘滑,入口也有雞味。雜菜籃,砌到好靚嘅雜菜籃,有唐山菜,鮮冬菇,粟米金菇等等,全部食材都很新鮮。

滑雞片,雞如其名,烚熟咗之後仍然都係甘滑,入口也有雞味。

2018-06-18 174 瀏覽
朋友一個月嚟食過兩次極力推介呢度嘅麻辣鍋唔食辣嘅朋友都有好多選擇:美人鍋、酸菜白肉鍋等等今次我地叫左鴛鴦鍋,試哂美人鍋同麻辣鍋(中辣)一嚟就先試佢個湯底,美人鍋好足料!有桃膠、杞子、烏雞,難怪佢叫美人鍋,好啱女仔~麻辣鍋比想像中無咁辣,嗜辣嘅朋友仔可以挑戰大辣自助醬料區,如果有多啲選擇就好喇千層豆腐$48 野生竹笙 $88豆腐唔會死實實,中意辣嘅朋友放豆腐同竹笙落麻辣鍋,正呀!不過要留意唔好放喺個鍋太耐黑松露蝦丸 $48我地叫左幾款丸比較深刻嘅係黑松露蝦丸,同普通蝦丸只係差幾蚊,真係好香黑松露味,貴幾蚊都試得過日本牡蠣 (蠔) $138/6隻見到個size 都滿意,$138 有半打,好新鮮極上雪花肥牛 $188片數唔算話好多,但貴啲啲質素果然係唔同啲稻庭烏龍麵$48其實似係稻庭烏冬,一個麵夠兩個人食,最方便係有個方形網杓,放滿佢剛好一碗超滿總括而言,好滿意呢度嘅服務同環境,不停有人加茶同收碟,座位好闊落,枱同枱之間有間隔,唔會直接望到隔離枱,增加私隱度。推介八點半前離座或者九點半後入座都有7折,抵好多!PS: 大家研究左好耐都唔太知點用,當牙縫刷又太大,當佢牙籤又好似好易斷,咩都可以玩
朋友一個月嚟食過兩次極力推介呢度嘅麻辣鍋
唔食辣嘅朋友都有好多選擇:美人鍋、酸菜白肉鍋等等

今次我地叫左鴛鴦鍋,試哂美人鍋同麻辣鍋(中辣)
一嚟就先試佢個湯底,美人鍋好足料!
有桃膠、杞子、烏雞,難怪佢叫美人鍋,好啱女仔~

麻辣鍋比想像中無咁辣,嗜辣嘅朋友仔可以挑戰大辣

自助醬料區,如果有多啲選擇就好喇

千層豆腐$48 野生竹笙 $88
豆腐唔會死實實,中意辣嘅朋友放豆腐同竹笙落麻辣鍋,正呀!
不過要留意唔好放喺個鍋太耐

黑松露蝦丸 $48
我地叫左幾款丸
比較深刻嘅係黑松露蝦丸,同普通蝦丸只係差幾蚊,
真係好香黑松露味,貴幾蚊都試得過

日本牡蠣 (蠔) $138/6隻
見到個size 都滿意,$138 有半打,好新鮮

極上雪花肥牛 $188
片數唔算話好多,但貴啲啲質素果然係唔同啲

稻庭烏龍麵$48
其實似係稻庭烏冬,一個麵夠兩個人食,
最方便係有個方形網杓,放滿佢剛好一碗超滿

總括而言,
好滿意呢度嘅服務同環境,
不停有人加茶同收碟,座位好闊落,
枱同枱之間有間隔,唔會直接望到隔離枱,增加私隱度。

推介八點半前離座或者九點半後入座都有7折,抵好多!

PS: 大家研究左好耐都唔太知點用,
當牙縫刷又太大,當佢牙籤又好似好易斷,
咩都可以玩餐飽哈哈
2018-05-07
10 分鐘 (堂食)
2018-06-15 215 瀏覽
老早已想來吃這裡出名的"美人鍋", 腦海閃了以下詩句, 拋下書包先:美人卷珠簾,深坐顰蛾眉。但見淚痕濕,不知心恨誰。唐代詩人李白的《怨情》不愁, 不愁, 吃得下, 睡得酣, 這是我人生格言, 滿足感恩了 好貪心, 又想試埋個"養心鍋", 原來可以選"鴛鴦鍋", 甘就試哂 "美人 + 養心" 了 半隻烏雞,d肉質很嫩嫩的, 中藥藥材兩邊都很足料! 我素來愛喝中式藥材湯的, 真係好啱我胃口,但烚烚下d湯會蒸發了,又給我喝掉了! 呵呵,不用担心,添加的是原汁原味的湯,確是非常窩心, 可以源源不絕地大口喝啊!我牛魔王,當然是叫了皇牌的手切牛肉和牛胸爽, 果然, 牛肉很 juicy, 看圖都看得出雪花分怖很均勻, 質感非常鮮嫩! 另一款, 牛胸爽, 我是第一次吃呢, 果然 crispy多番實驗後, 友人領悟出烚5秒的真理... Yep 同意呢! 小丸子呀, 小丸子....手工丸類, 有6款不同丸丸, 共12粒 , 嘩, 賣相精緻, 像女人, 都係化個靓妝, 打扮下會吸引 d 啊 烚極都好味, 經得起時間的考驗, 難怪堪稱為火煱必吃食品之一 ,Q彈喔!醬油是一般配料,但豉油味很香濃,站立都聞

美人卷珠簾,深坐顰蛾眉。
但見淚痕濕,不知心恨誰。
唐代詩人李白的《怨情》

鴛鴦鍋 (美人+養心)

我牛魔王,當然是叫了皇牌的手切牛肉和牛胸爽, 果然

另一款, 牛胸爽, 我是第一次吃呢, 果然 crispy

牛胸爽 Beef Crispy Chest

手工丸類

醬油是一般配料,但豉油味很香濃,站立都聞得到香氣呢!

屏風隔著每一張枱,感覺很私隱安全呢! 而且用木製的傢俬,感覺很柔和呢!

鴛鴦鍋 (美人+養心)
牛胸爽 Beef Crispy Chest
手工丸類
  • 鴛鴦鍋(美人+養心)
  • 牛胸爽BeefCrispyChest
2018-06-14 240 瀏覽
今日與好友黎到呢間台式火鍋店。一向對於台式火鍋印象不錯,尤其是湯底,所以對於今次晚餐亦滿有期望。一入此火鍋店,感覺古色古香,以木為主既裝飾,再加上台與台之間有足夠空間,令人感覺清靜舒適。坐底後,我們先選湯底。雖然只有6款湯底,但正所謂貴精不貴多,每款都非常吸引。最後點了最愛的酸菜白肉鍋。湯底酸香,配料酸菜白肉越滾越好味,令人越食越開胃。我們點了其他配料,包括手切牛肉、即炸嚮鈴、黑柏葉、墨魚滑、水餃拼魚皮餃、雜菜拼盤。現時只要like facebook及打卡,就可以有一杯免費指定飲品。我們選了自家制杞子菊花圓肉飲品,非常潤喉透心涼。手切牛肉: 牛味濃,脂肪香。正。即炸嚮鈴:呢個係必食、必食、必食!!!我們一致推介!!!直接放入口新鮮、熱辣、香脆、豆味濃。如果落火鍋燙3秒,吸收了湯底的味道,又是另一番滋味。黑柏葉:爽脆,但記得只可焯3秒。墨魚滑:新鮮、有墨魚鮮香、口感爽同彈。水餃拼魚皮餃:水餃餡料豐富。魚皮餃香口。有水準。雜菜拼盤:真開心,有我最愛的粟米、淮山、秋葵。款款都很新鮮。

手切牛肉: 牛味濃,脂肪香。正。

黑柏葉:爽脆,但記得只可焯3秒。

墨魚滑:新鮮、有墨魚鮮香、口感爽同彈。

水餃拼魚皮餃:水餃餡料豐富。魚皮餃香口。有水準。

酸菜白肉湯底
即炸嚮鈴
水餃拼魚皮餃
雜業拼盤
2018-06-14 137 瀏覽
很少去旺角打邊爐,因為怕人多噪雜,又怕服務態度差,又怕食物質素低,又覺得唔抵食。今次朋友推介一起去食,所以唯有試下。餐廳內大部分都是年青人,很熱鬧!星期五晚七點鐘座無虛席!服務人員很親切!與客人打成一片!食物質素高,性價比高!

今次朋友推介一起去食,所以唯有試下。

餐廳內大部分都是年青人,很熱鬧!星期五晚七點鐘座無虛席!

服務人員很親切!與客人打成一片!

食物質素高,性價比高!

2018-06-08
1. A nice post work dinner with colleagues2. Not super lots of food item to choose from on the ordering menu, but they are of good quality3. We waited for almost 30 minutes for the pot to come and the soup to boiled4. We are very happy with both the “Pickled Cabbage & Pork Hot Pot” and “Spicy Hot Pot”. The Pickled Cabbage side is less sour that expected, and made veggies extra sweet and enjoyable; glass noodles that came in this side are also amazing! As for the Spicy side, even my spicy intoler
4. We are very happy with both the “Pickled Cabbage & Pork Hot Pot” and “Spicy Hot Pot”. The Pickled Cabbage side is less sour that expected, and made veggies extra sweet and enjoyable; glass noodles that came in this side are also amazing! As for the Spicy side, even my spicy intolerant colleagues could enjoy it (we ordered little spiciness), and they adored the coagulated duck blood in it (I didn’t try it as I am not a big fan of animals’ internal organs).
5. Must try the garlic and vinegar & sesame oil seasonings. They just topped up the taste of food, even though we didn’t use much seasonings at the end as the soup base already did a great job.
2018-06-13
2018-06-13 144 瀏覽
旺角作為朋友聚會好地點,見到養身鍋,就入去試,入到去嗌咗個鴛鴦湯底,揀咗麻辣同酸菜湯, 見到有好多配料香料 ,相比其他麻辣湯佢就冇咁油 ,而香料好足, 而酸菜湯比較特別...並唔係所有野食都能夾到個湯底手切牛肉 一級正 脂肪分佈好平均!味道香濃 值得一食雪花肥牛~唔錯,但相比手切牛肉有啲失色 羊肉 羊騷味較重 但肉質不錯牛柏葉 麻麻 質感較硬 即使跟佢步驟做都唔爽身即炸午餐肉 兩食都好食黑松露墨魚丸 黑松露好香 冇膠味芝士蝦丸 芝士流心 濃得嚟又唔會遮咗蝦味兩款都值得一試即炸響鈴 可以即時食 放落湯底都正萵筍同麻辣湯絕配!正正正!

手切牛肉 一級正 脂肪分佈好平均!味道香濃 值得一食

雪花肥牛~唔錯,但相比手切牛肉有啲失色

羊肉 羊騷味較重 但肉質不錯

牛柏葉 麻麻 質感較硬 即使跟佢步驟做都唔爽身

即炸午餐肉 兩食都好食

黑松露墨魚丸 黑松露好香 冇膠味
芝士蝦丸 芝士流心 濃得嚟又唔會遮咗蝦味
兩款都值得一試

即炸響鈴 可以即時食 放落湯底都正

萵筍同麻辣湯絕配!正正正!

2018-06-12 141 瀏覽
過左一排又心掛掛想食呢間台式火鍋,於是約左個fd呢晚黎到旺角分店打個靚邊爐!好彩我一早book左位,8點黎到都有人等緊位,好受歡迎!又係揀野食時間,由於我地兩丁友,而呢度個鍋又次次都咁足料,所以今次冇叫好多野食,反而叫左d平時冇食開ge。我地要左麻辣拼酸菜白肉鍋。個白肉鍋有好多Q彈粉,煙煙 un un好好咬。仲有超勁多豬肉片,夠起碼四個人食!麻辣今次叫小辣,有好多冰豆腐同鴨血。上面係水餃,大大舊,要左半份有4隻,裏面包左爽口ge蝦木耳同肉碎。中間係鵝肝墨魚丸,咬開有鵝肝ge油脂漏出黎,食落口幾香。下面係黑松露蝦肉,好鬼彈牙,又勁香黑松露味!叫左兩條聖子,中型size,記住唔好煮過濃,我地就岩岩好夠爽口。最後係台灣A菜,第一次試黎打邊爐,味道有少少似油麥菜,唔錯,台灣貨有保證。呢間服務都唔錯,侍應門都好落力,仲有笑容,主動加湯。

好彩我一早book左位,8點黎到都有人等緊位,好受歡迎!

呢間服務都唔錯,侍應門都好落力,仲有笑容,主動加湯。

2018-06-12
2018-06-12 151 瀏覽
除了冬天要養生進補,夏天也不可以忽視,今晚就約了好朋友來補補身。放工時間七點多,還好朋友已早早訂了枱,不然還要等枱呢。除了養生鍋我們還併了麻辣鍋,因為有人還想以辣來火鍋。 沒多久火鍋很快就上枱,先喝了碗養生湯,味道絕對濃郁,絕不欺場。雜錦蔬菜盤,菜類新鮮,而響鈴還是即炸,很新鮮十分脆口。涮鍋小羔羊肉片,簿簿的很香羊肉味,另還要HIGHLIGHT的是蝦丸跟墨魚丸,很彈牙絕不能錯過。甜品難得有榴槤雪糕,那一定是留給我,還有芝麻跟芒果選擇,總有一款會合味道的過了愉快的一晚,甚為滿足
放工時間七點多,還好朋友已早早訂了枱,不然還要等枱呢。

除了養生鍋我們還併了麻辣鍋,因為有人還想以辣來火鍋

雜錦蔬菜盤,菜類新鮮,而響鈴還是即炸,很新鮮十分脆口。

過了愉快的一晚,甚為滿足
2018-06-12 109 瀏覽
喺香港竟然都可以食到台式養生火鍋,唔使去到台灣,超方便。叫了一個鴛鴦鍋,乳白色湯底的是養生鍋,鍋內放了鴨血,蜂巢豆腐,各類藥材等,個湯味道很濃,很甜,放親野落去烚,不用加調味已經很入味了。另一半比夠清的是美人鍋,湯底內放了半隻烏雞,以及大量藥材,這個湯會比較清甜,廳直如果有豐富骨膠原,一嚟就飲咗兩碗先。這裏的湯底真係不得了,超超正。鹽酥蠔,上枱時仲熱辣辣,外層炸至金黃色,食落口很鬆化,烚緊野的時候,啲嘢又未熟就可以照住呢個黎食住先,好好味。呢度的調味料放在走廊,是自助的,辣椒仔很夠辣👍叫咗魚皮餃、水餃、雲吞,全部都很新鮮,不妨叫一碟黎烚。
喺香港竟然都可以食到台式養生火鍋,唔使去到台灣,超方便。

呢度的調味料放在走廊,是自助的,辣椒仔很夠辣👍

叫咗魚皮餃、水餃、雲吞,全部都很新鮮,不妨叫一碟黎烚。
2018-06-10 155 瀏覽
朋友即興叫打邊爐,呢間係朋友一直想去試的台式火鍋,反正冇約、地點又方便,一口應承了。為食嘅我哋選擇鴛鴦鍋,一邊酸菜白肉、另一邊麻辣。個人覺得酸菜白肉鍋的味道不夠台灣的酸濃,麻辣就唔錯。每枱可免費加鍋底湯料一次,所以我哋選擇加麻辣(主要鴨血)。火鍋未開動前,叫咗即食嘅招牌鹵味拼盤,好入味很不錯。火鍋食材包括海鮮丶肉類丶餃子丶蔬菜均新鮮,此外炸响玲丶炸午餐肉都香脆出色。此外,只要每食客在fb讃其網頁,均獲免費提定飲品一杯。埋單前,服務員給我們雪糕作甜品,由於從未見過此包裝,八卦睇下會否是台灣出品,一看之下原來係香港製造,味道唔錯。原本對即興晚餐沒什麼期望,想不到整體都有驚喜,不過,最驚喜都係朋友堅持今晚請客

2018-06-03
用餐優惠
試食活動
2018-06-08 164 瀏覽
朋友一直推介這間火鍋店,今晚一行3人來試試。這裡座位需多,但訂了座準時到達(7點)還是要等多個15分鐘。店員禮貌很好,環境略微昏暗。叫了個養生鍋,湯頭對我來說鹽巴下得太重,所以要不時喝些飲料(FB打卡會送一杯無酒精的)。食物最欣賞是手打丸,很彈牙!手切牛肉性價比不及雪花肥牛,前者可以不點。鴨血來時看到包裝的一個個暗褐色的印,有點嚇人,吃下亦沒半點鮮味,也可以不點。鮮魚類是大眾質數,蔬菜也很新鮮。飯後是本地製的雪糕球,味道偏甜。說真的,火鍋店選擇不少,此店最好是在特價時段來才化算。

2018-05-18
2018-06-05 223 瀏覽
早前我係馬鞍山食過, 今次想約埋屋企人一齊5:30去旺角食 ,打電話book位嗰陣佢話可以食到七點半。去到嗰陣門口登記位姐姐 黑曬面同我講最多只可以食到七點。 跟住我咪話但係我打電話book位時你哋嘅同事,同埋所有網頁簡介係食到七點半。 跟住個姐姐話我哋係咁㗎喇, 個感覺完全係你想食就食唔食就罷就! 最後講左一輪最後改咗做7:15。個登記姐姐 依舊全程黑面。其實我只係想同屋企人食餐飯啫, 個感覺好似我哋錯咁。。 好啦之後嚟咗個美人鍋。我地等左至少15分鐘個爐都仲未著,個鍋仲要係冇桃膠嘅, 材料明顯比馬鞍山嗰間小十分之多。食到七點嗰陣 咁門口登記位姐姐 仲特登走嚟我哋間房睇我哋走未同埋單未, 仲黑曬面問我哋你係咪埋單㗎啦。我只係想食餐飯。 焗爐仲要係壞嘅等咗成十幾分鐘都未滾! 我哋等咗成六點幾先可以食嘢!!你唔好定時定候睇我哋走未你唔好定時定候睇我哋走未你唔好定時定候睇我哋走未 本身係話七點半,最後改左做7:15我都算了。七點就即刻睇我哋走未我真係唔會再去旺角嗰間, ,個鍋係壞, 煲嘅材料非常少, 減料非常多,減到桃膠都冇, 咁我叫188元我過嚟做咩?

最後講左一輪最後改咗做7:15。個登記姐姐 依舊全程黑面。

其實我只係想同屋企人食餐飯啫, 個感覺好似我哋錯咁。。

2018-05-26
10 分鐘 (堂食)