2018-07-12
最近差不多每一晚都要加班,每天工作嘅9小時都係全程投入,成個人嘅腦袋都好似被工作掏空左一樣。而我每一日最期待就係放工跟另一半或者朋友,開開心心食一餐,共聚一刻,quality time。而唔知點解身邊總有一個火鍋控,極力推薦我食呢一間台灣過江龍。平時食開火鍋大都以四川重慶口味比較多,至於其他或者會比較小食到,但近排都多咗其他特色火鍋店進駐來港,又可以俾大家品嚐到其他風味,就今期又去左食火鍋不過係食台式火鍋唔知食落有冇驚喜,講開鍋底不得不提呢度以養生鍋為主打,唔怪得知好友點都要來呢度食想補補身體掛,好啦先點鍋底有美人同麻辣鴛鴦鍋,一來可以食到兩款味道。再點埋其他火鍋配料,當然有牛同手打丸呢D人氣美食,係未食火鍋先食番個小食鹽酥雞,熱辣辣嘅雞肉入口好鬆脆味道又香濃,好似去咗台灣食街邊小食夠晒惹味。輪到火鍋先飲啖美人湯滋潤一下,而且湯底真材實料有桃膠,烏雞,杞子,南棗同金華火腿真係啱晒我地女仕養顔。輪到品嚐美食先有霜降肉眼肥牛,呢款肥牛食落雖然冇咁肥美,但肉質會比較細嫩肉味濃,啱晒我地口味點食都唔使驚。再來係手打丸類拼盤已包括六款不同特色丸,可以食到各種味道,又其鵝肝墨魚丸同黑松露蝦丸,食落
再來係手打丸類拼盤已包括六款不同特色丸,可以食到各種味道,又其鵝肝墨魚丸同黑松露蝦丸,食落有驚喜值得推介。
其後有自家製鮮蝦雲吞,食到啖啖蝦肉用足料口感爽滑,眨吓眼又食咗一輪美食。
最後記得 LIKE Facebook 送飲品,再飲番杯咸檸七中和一下又繼續品嚐,最後食埋寬粉條吸收湯汁精華,食落滑嘟嘟夠晒Q,仲以為自己去咗當地真係越食越有feel,又品嚐咗一餐美味特色火鍋。