2018-08-22 248 瀏覽
自從第一次係佐敦養心殿食過一次之後, 養心殿火鍋已經成為老婆嘅最愛, 不過由6月天氣開始熱之後一直冇再去, 今晚趁約左係加拿大玩左一個月終於返黎嘅老友兩夫婦聚聚食餐飯, 就一齊去尖沙咀呢間養心殿分店嘆返餐, 解一解火鍋癮。😆尖沙咀分店入口掛左紅紅燈籠配上燈光效果, 既新潮又富有中式風格, 餐廳內部裝修風格同佐敦相似,桌椅裝飾擺設都係用木材, 走仿古風格, 座位寬闊而且樓底高, 空間感十足, 非常舒適。枱與枱之間, 以屏風間隔, 私隱度高。👍養心殿火鍋湯底都係採用滋補養陰嘅藥膳為主, 有養生鍋、寧神養心鍋、薑母鴨鍋、酸菜白肉鍋、美人鍋同麻辣鍋等多款湯底選擇, 老婆最鍾意就係用烏雞, 桃膠等食材熬嘅美人鍋, 非常養顏, 因為雙拼都唔需要加錢, 另一邊鍋底就點左麻辣鍋俾嗜辣嘅老友嘆。😆寧神養心鍋拼麻辣鍋 $168養心鍋由20斤鮮魚加當歸同烏雞等配料餚成, 湯頭超香濃, 打邊爐前我地每人都嚐了一大碗。麻辣鍋本身已加左鴨血同凍豆腐等食材, 另外再免費追加鴨血一份, 老友大讚麻辣味道恰到好處。👍極上雪花肥牛 $188食火鍋一定要配靚肥牛, 我地今次揀左極上雪花肥牛, 肥牛油脂分佈均勻, 肉質軟腍,

寧神養心鍋拼麻辣鍋 $168

極上雪花肥牛 $188
火鍋一定要配靚肥牛, 我地今次揀左極上雪花肥牛, 肥牛油脂分佈均勻, 肉質軟腍, 用養心鍋或麻辣鍋涮都非常惹味。😋

手工丸類拼盤(12粒)(每款2粒) $108
養心殿自家製嘅手工丸每款都好彈牙多汁, 當中我最鍾意食梅菜豬肉丸, 微甜嘅梅菜混入肉味濃郁嘅豬肉入面, 味道配搭得非常好。👍

餃子拼盤(12粒) (每款2粒) $118
老婆好鍾意食餃子, 我地點呢個餃子拼盤有齊6款唔同口味嘅餃子, 啱哂佢, 我就只食左味道最特別果款麻辣牛肉餃, 餃子皮富有彈性, 牛肉餡料帶有麻辣香味, 肉質爽口彈牙, 味道唔錯。😋

嘉美農場雞肉 $108
嘉美雞肉質比一般雞肉鮮嫩, 呢份雞肉份量好多, 4個人share都食得好滿足。
嘉美農場雞肉

寬粉條 $38
食麻辣鍋必點呢款寬粉條, 寬粉條吸滿麻辣湯汁, 入口充滿濃濃辣香, 令人愈食愈過癮。😆

炸午餐肉 $58
老友推介點嘅呢款炸午餐肉估唔到真係同火鍋咁啱, 午餐肉厚身, 因為外層已炸香, 所以放入鍋煮都唔會散開, 味道濃郁, 一人食兩件都唔多夠喉。😙
炸午餐肉

其他火鍋配料味道都唔錯, 埋單每位$300有找, 性價比唔錯。👍

即炸脆響鈴 $68

炸午餐肉
鮮豆皮
蟹棒
2018-08-21 50 瀏覽
雖然係夏天 但都一樣好鐘意打邊爐兩個女仔去打邊爐除左食 當然都要養顏聽講養心殿有美人鍋 所以我地咁貪靚既一定要去試下去到要行落一條長長既紅樓梯下面環境都幾古典感覺同埋都幾大 位與位之間都好寬落黎到必叫美人鍋湯底湯底好香好濃 直程放配料前可以當湯飲番幾碗入面非常足料 有原隻烏雞 杞子 南棗 金華火腿 桃膠全部材料都非常補身養顏 真係愈食愈靚火鍋配料都好出色霜降肉眼肥牛肉質嫩滑 唔會太多肥膏黑松露蝦丸有驚喜 好彈牙 味道好夾即炸脆響鈴寬粉條好特別既粉 浸一浸湯底入晒味 好好食食完美人鍋仍然好回味
雖然係夏天 但都一樣好鐘意打邊爐

有驚喜 好彈牙 味道好夾
好特別既粉 浸一浸湯底入晒味 好好食
食完美人鍋仍然好回味
2018-08-21 1608 瀏覽
暑假天氣熱到不行,每天都不想出外,卻到了晚上朋友們一相約吃飯就自不然走出去跟他們聚一下,人多的時候朋友們通常都會選火鍋作聚餐飯,因為火鍋食材配料選擇多,肯定總有一樣合我們每個人的口味,今晚朋友們就選了這家台式火鍋店,這家店在香港開了數家分店,做得非常出色,其實有時候我跟同事就會去其他分店吃,因為他們晚上九點半後就有優惠,吃宵夜的確是不錯的選擇我們今晚點了鴛鴦湯鍋,分別是麻辣鍋和酸菜白肉鍋,麻辣選了小辣,湯中有藥材材料之外,還有鴨血,辣味挺香的,鴨血咬一口也吸滿麻辣香味,煙韌又彈滑酸菜白肉湯鍋內有寬粉,而白肉是腩肉片,整體酸味適中,入口香濃鴛鴦鍋另外還可免費追加白肉或鴨血,我們比較喜歡吃鴨血,所以後追加多一份免費雜錦蔬菜盤 想著吃火鍋不吃菜好像不太好,所以點了這份蔬菜盤,有好幾種不同的蔬菜,分別有金菇、生菜、娃娃菜、冬菇、白杏菇、秋葵和粟米,一次過可以吃那麼多種蔬菜,平衡肉跟菜,那就不怕只吃肉那麼不健康了,哈哈關廟麵這種麵條其實是台灣的麵條,通常台灣拌麵就會用這關廟麵來拌醬料吃下起來口感爽彈,跟四川擔擔麵的麵質很相似,本來送來都已經煮成,再把麵放在湯中灼一下,很好吃,又有咬口炸芋頭本來都

炸芋頭
本來都很愛吃芋頭的我,由其炸芋頭在吃火鍋也是必點之一,炸得不錯,灼完後吃起來外脆內軟,入口有點粉,粉粉的口感更加好吃,還有其中一點就是吃這個會比較有飽肚感

黑栢葉
很少地方會有黑栢葉吃,口感爽脆,有咬勁

極選梅花豬
因為朋友不吃牛肉,所以點了豬肉,想不到入口軟熟,豬肉味鮮甜,是高質梅花豬,的確不錯喔

沖繩黑糖烏梅汁
吃了一整晚火鍋也要點烏梅汁來喝,解滯又可幫助消化,梅味很重,酸得來更醒胃
2018-08-20 604 瀏覽
早前我和母親大人在「養心殿台式養生鍋」吃過一次火鍋後一直念念不忘,所以決定再次吃他們的火鍋,看看他們的水準能否保持。雖然上次光顧的是他們的荃灣分店,但估不到尖沙咀這分店跟荃灣分店的裝潢都是差不多,同樣都是走古代中國風,而坐位亦同樣舒適。寧神養心鍋; 麻辣鍋上次吃過寧神養心鍋,我們都特別喜歡,所以今次不用多說我們亦再次點了這鍋。除此之外,我們還點了麻辣鍋,不過我們不算是怎樣吃得辣,所以只是點了小辣然而。寧神養心鍋用上20斤鮮魚、豬肉、鮮雞、當歸、天麻和川芎熬製而成的寧神養生鍋水準依然,跟我們上次喝過的一樣鮮甜無比,鮮甜味之中又帶有少許胡椒的香味。此外,它的湯料亦非常豐富,藥材多之外,內裏還有烏雞和大大個魚頭,這亦令愛吃魚頭的母親大人頓時食指大動。麻辣鍋雖然我們點的是小辣的麻辣鍋,但我們仍然有點擔心辣得吃不過來。幸好,這麻辣鍋的小辣程度絕對是我們接受的範圍以內,而這種麻辣更是濃郁芳香,有少少辣勁得來又討好!而麻辣鍋內還加入了鴨血和凍豆腐,鴨血相當滑身又帶有少少QQ的口感,配上麻辣鍋來吃別有一番風味,而隨麻辣鍋亦送上鴨血,而送來的鴨血跟和鍋內的鴨血同樣美味。至於凍豆腐則完完全全吸收了麻辣鍋的

寧神養心鍋; 麻辣鍋

寧神養心鍋

麻辣鍋

至於凍豆腐則完完全全吸收了麻辣鍋的精華而變得惹味又帶有微微的辣勁,甚得我們的歡心!

甜不辣

除了一般的火鍋配料外,我們還點了小食「甜不辣」。「甜不辣」即是魚餅,而這甜不辣不只是魚餅那麼簡單,魚餅內還加入了香芋粒。它本身已經炸得十分香囗誘人,吃上去還有微微的魚香味,而魚香味之中又帶有芋頭的香味,兩者出奇地配搭得宜,再醮些蕃茄汁一起吃更為惹味可口!

手工丸類拼盤

手工丸類拼盤裏有梅菜豬肉丸、墨魚丸、蝦丸、黑松露蝦丸、鵝肝墨魚丸和芝士牛肉丸。

梅菜豬肉丸

梅菜豬肉丸充滿肉香味之餘,同時又滲透出陣陣的梅菜香味,感覺像是吃梅菜肉餅一樣,美味又可口!

墨魚丸

墨魚丸墨魚味相當濃郁,而且爽口彈牙,我們都相當喜歡!

蝦丸

蝦丸同樣爽口又彈牙,蝦味亦相當濃郁,而且十分鮮甜!

黑松露蝦丸

黑松露蝦丸味道鮮甜又爽口彈牙,同時又充滿濃郁的黑松露味,喜歡黑松露的朋友真的不容錯過這款手工丸。

鵝肝墨魚丸

鵝肝墨魚丸口感爽口彈牙,墨魚的鮮味配上鵝肝的甘香,配搭得宜又美味!

芝士牛肉丸

芝士牛肉丸的牛肉味濃郁,配上鹹香的芝士,相當不錯!

自家製鮮蝦雲吞 (半份)

雲吞相當大粒又充滿肉香味,肉香味之中又不失鮮蝦的鮮甜味,飽滿的雲吞餡料配上薄薄的雲吞皮絕對做到皮薄餡靚又美味的效果!

手切牛肉 (細)

手切牛肉新鮮無比,色澤紅潤又有光澤,牛肉味濃郁,同時又不失甘香味,絕對是吃火鍋必點的item!

雜錦蔬菜盤

雜錦蔬菜盤裏面有粟米、雜菌、唐生菜和娃娃菜等,每一款蔬菜都非常清甜又可口,但我們特別喜歡清甜無比又多汁的粟米。

吃過這一頓火鍋後,我們更喜歡在「養心殿台式養生鍋」吃火鍋。雖然我們上次和今次在「養心殿台式養生鍋」吃火鍋都不是同一間分店,但是真的沒有想過他們的水準是一樣的那麼好,食材新鮮又美味,火鍋湯底濃郁又討好!
2018-08-19
2018-08-19 49 瀏覽
After my first visit to YXD, I was hooked on their herbal soups.Tried the Sichuan broth and herbal chicken twice so this time had the duck and chicken broth.The duck broth was also good with a fiery ginger kick to it but the fried tofu rolls that were already in it made the broth quite oily.Next time I order it, I shall take the tofu out asap when they bring it to the table.As I was there mainly for the broth, I ordered vegetable sides to keep the broth oil free.The Taiwanese vermicelli was a wi

The Taiwanese vermicelli was a wise choice as it goes well with the broth.
Since the vermicelli was already cooked, I just put hot broth over it and it was good to eat.
The vermicelli worked better with the herbal chicken soup as it was stronger while the duck broth just gave it a sweet taste.
2018-08-18 162 瀏覽
我食過旺角嗰間養心殿,一直都不忘佢嘅美人鍋所以今次要再嚟尖沙咀分店再食多一次!。尖沙咀分店貫徹返甚具氣派嘅中式古典裝潢,通花屏風做分隔,有私人空間感同時亦容易被員工見到,有需要的話一舉手就有親切嘅員工埋黎幫手。湯底可以揀鴛鴦,當然要食盡兩款啦!一邊係麻辣湯底,叫左中辣。超香濃足料!材料完全覆蓋哂見唔到個湯!除左香料,湯底本身跟埋鴨血同超索味嘅凍豆腐,可以唔使另外叫,麻辣湯啱哂好辣重口味人士。另外半邊係美人鍋,呢個湯底真係超甜,因為入邊有成半隻烏雞加各種藥材煲成,藥材味唔太重,反而個味偏向係濃郁雞湯,最重點係加左桃膠,桃膠又有益,又索味,真係多多都清得哂!由於湯底本身足料,所以火鍋料方面可以調整返。牛肉有好幾種,今次揀左手切牛。叫細份都好大碟,手切牛脂肪同肉比例非常好,唔會太油膩又唔會太瘦變得”鞋烚烚”,口感鬆化加上好重牛味,好正!考慮到咁正嘅湯底一定要叫索味嘅料,所以叫左響鈴同炸豆皮。響鈴即叫即炸,上枱熱辣辣脆卜卜,拖一拖湯就食得!而炸豆皮比較小見,比起平時嘅”豆卜”,我更加喜愛豆皮,索味程度比豆卜更高,加埋濃湯就會相得益彰。另外仲叫左個炸午餐肉,真係一試難忘,靚嘅午餐肉炸到脆皮,唔點

湯底可以揀鴛鴦,當然要食盡兩款啦!

另外半邊係美人鍋,呢個湯底真係超甜,

由於湯底本身足料,所以火鍋料方面可以調整返。

考慮到咁正嘅湯底一定要叫索味嘅料,所以叫左響鈴同炸豆皮。
響鈴即叫即炸,上枱熱辣辣脆卜卜,拖一拖湯就食得!

另外仲叫左個炸午餐肉,真係一試難忘,靚嘅午餐肉炸到脆皮,唔點湯就咁食都好好味,將個午餐肉炸得咁好食,用嘅時間同技巧係屋企做唔到的!
蔬菜方便餐廳都有好多特別嘅選擇,我地揀左爽甜萵苣清一清油膩感。
最尾餐廳仲有提供甜品,係好趣緻嘅袋裝雪糕波!
我地揀左榴槤同豆腐味,兩隻味都好香好滑。
食到呢度,已經爆左胃~
餐廳由環境,食物同服務都好高質素,係絕對會回頭嘅火鍋店。
2018-08-17 140 瀏覽
這間「養生殿台式養生鍋」開了很多分店,在 Openrice 內一直人氣高企,對於天天也喜歡火鍋的我,今天終於有機會和朋友兩個一齊來試一試。這間位於尖沙咀棉登徑的「養生殿台式養生鍋」。入到店內感覺優雅充滿了中國風,店員安排我們坐底後,便一一為我們介紹店內的特色,還叫我們在 Facebook 內簽到打卡即送無酒精飲品一杯。麻辣鍋/酸菜白肉鍋雙併 $128麻辣鍋用上了多種香料和藥材調製,味道麻麻辣辣得來有一種很吸引的香味,加上由台灣進口的鴨血和凍豆腐,實在很吸引。酸菜白肉湯頭微微的酸味,加上連皮的五花腩肉和QQ的寛粉,實在非常醒胃立時胃口大曾。手切牛肉 (細 $238)手切牛肉,每片牛肉都是起雙飛,切得厚薄適中,牛脂分布理想入口有質感,牛味香濃軟滑。沙巴龍𧄌班 (每份 $238)沙巴龍𧄌班份量十足,魚皮膠口肉質嫩滑實在無得彈。蟶子皇 (每隻 $48)蟶子皇,新鮮的蟶子皇肉質鮮甜爽脆火鍋一流。活九孔 (每隻 $42)活九孔,細心的廚師在鮑魚面上界了幾刀,另鮑魚放湯的時間不用太長而變韌,只須分半鐘入口鮮甜,感覺幸福滿足。即炸脆響鈴 $68新鮮即炸脆響鈴,非常香脆放湯三秒,把湯汁吸收外軟內脆非常好
麻辣鍋/酸菜白肉鍋雙併

麻辣鍋/酸菜白肉鍋雙併 $128

手切牛肉

手切牛肉 (細 $238)

沙巴龍𧄌班

沙巴龍𧄌班 (每份 $238)
沙巴龍𧄌班份量十足,魚皮膠口肉質嫩滑實在無得彈。

蟶子皇/活九孔

蟶子皇 (每隻 $48)
蟶子皇,新鮮的蟶子皇肉質鮮甜爽脆火鍋一流。
活九孔 (每隻 $42)

即炸脆響鈴 $68
新鮮即炸脆響鈴,非常香脆放湯三秒,把湯汁吸收外軟內脆非常好味。

鹹檸七

Facebook 內簽到打卡即送無酒精飲品一杯 - 鹹檸七
麻辣鍋/酸菜白肉鍋雙併
手切牛肉
沙巴龍𧄌班
蟶子皇/活九孔
鹹檸七
2018-08-13 532 瀏覽
喜好醇酒美食的朋輩當中,有不少一談及養心殿,都稱讚其優質出品;遂有好友發起來一次聚餐,這次選在尖沙咀店進行;計及此次飯局時間與地點都方便,我很快答應了;七時多的尖咀地鐵站,一如以往地人潮浪接浪,約定的好友都在K-11商場出口位相等,大家到齊了就向餐廳出發;曾經的棉登徑,是尖咀區夜場集中地,匯聚了當時的型男索女,見證了一個時代的印記;而現時則是中高檔食肆的集中地;從地鐵站出口步行了幾分鐘,來到了昔日喧鬧的棉登徑,但見現時褪卻了繁擾,多了一份寧逸;在這當中,有家餐廳的門面,從Led燈發出的虹光襯托著養心殿的店名,份外搶眼;經過層層的光管階梯,進入位於地庫的餐廳,那種中式古樸典雅之風油然而至;撲鼻而來的各式湯鍋香味充斥半空,弄得我們更添餓感!餐廳雖在地庫,但抽風系統出奇地好,沒半點呆滯感!熟悉的點餐紙,依舊羅烈著各式招牌食物;與好友們尋找著各自己的心頭好,統一了意見後,就快快落單!養心殿其中一樣落煞食的招牌,就是其特製的火鍋湯底,基本上除卻麻辣湯底外,其餘都可喝著來打邊爐;而這次選了麻辣鍋與寧神養心鍋組成的鴛鴦鍋,基本上都是配料豐富的湯鍋!以一系列藥材加重量級鮮魚肉經長時間熬製而成的湯底,味
計及此次飯局時間與地點都方便,我很快答應了;

麻辣鍋與寧神養心鍋
寧神養心湯
以一系列藥材加重量級鮮魚肉經長時間熬製而成的湯底,味道濃中有細,香甜潤喉,尤其趁著高熱度來喝,那種舒暢隱隱感到確有調和內藴之效!

黑松露蝦丸+麻辣牛肉餃
小食與邊爐食材逐一登場;
鹵大腸
鹵大腸的滷水取道適中,鹹甜味都均勻地滲入豬大腸中,加上大腸油潤綿滑而不膩,用來配上我們帶來的意大利紅酒,以酒中酸度來襯帶油脂感的食物,果香脂香的融合,更覺滋味!
另一小食鹽酥雞就保持穩定水準,外酥脆內軟滑,脆漿的份量與油泡時間都拿捏得好,用來送啤酒或白酒都是美妙!
鮮九孔鮑魚
新鮮九孔鮑魚在寧神養心鍋中煮熟,吸收了多種藥材的香氣,加上本身新鮮而質優,在口中慢慢品嚐,讓味蕾感覺那股海洋氣息精華,不單融合多重的藥材-川芎,白芷,天麻,當歸等等的氣味,更將九孔變成更滋補有益的食材!
鴨血
鴨血在麻辣鍋中如魚得水般,除了爽滑的質感外,麻辣味完全滲入在鴨血中,在味蕾上的刺激感,以其香味增加了食慾,用來配濃厚的紅酒,有過之而無不及!
油豆腐
油豆腐與鴨血有異曲同工之效,分別在於大家質感不同,在麻辣鍋中的表現是突出了豆香與油潤感!

翠絲水蓮
另一餐廳特色食材-翠絲水蓮,聽朋友說是台灣名物,今次有幸一嚐,其口感爽脆彈牙,又有青菜氣息,無論在藥材鍋或麻辣鍋中燙熟,都能突顯本味,令人吃得過癮!
黑柏葉
黑柏葉的質感較為堅韌,在麻辣鍋中翻滾了好些時間;待其熟透後已變得柔軟,慢慢在口中咀嚼,牛內臟的味道依然存在,但已被花椒辣椒調校得極為美味,配上來自西班牙中部高原濃厚的紅酒,兩種濃烈的東西所產生的火花,足以點亮一屋幽黑!
黑松露蝦丸
黑松露蝦丸的松露醬味道很突出,而蝦丸爽脆彈滑,與寧神養心鍋的藥材味道配合起來,竟有意想不到的美妙!
麻辣牛肉餃
麻辣牛肉餃本身已經有一定的麻勁辣勁,再經麻辣鍋調教後,更加強刺激感,突出牛肉味之餘更一爽到尾!
雪花一口肥牛粒
雪花一口肥牛粒,形狀與大小都是便利於火鍋湯中烹煮,與麻辣湯的火花比藥材湯更勝一籌;那油脂與牛肉本味被麻香辣勁放得更大更亮,來一口西班牙紅酒,果香酒香將餘韻拉得更長!
關廟麵
壓軸的關廟麵,煮的時間得宜,入口十分彈滑,兼且吸收了多材食材味道融合的麻辣湯的精華,豐富了味蕾上的曲調,特顯滋味!

豆腐雪糕與芝麻雪糕
最後的甜品時間,有豆腐雪糕與芝麻雪糕可選,吃上這獨立包裝的一顆,作為平衡之前的麻勁辣勁,十分有效!

而另外,餐廳除了可自帶葡萄酒外,(侍應生提了我們一下)若在其臉書上簽到後,更送上一杯特製飲品,感覺更是劃算!

總結此餐,在一個時代印記的尖沙咀棉登徑,依然以一個十分合理的價錢,與好友們享受了一個美食與醇酒的晚宴,在那古樸與現代交織的氛圍中,令人高興又陶醉!
2018-07-30
麻辣鍋與寧神養心鍋
黑松露蝦丸+麻辣牛肉餃
鹵大腸
黑柏葉
麻辣牛肉餃
豆腐雪糕與芝麻雪糕
2018-08-13 74 瀏覽
尖沙咀分店非常寬敞 裝潢用返台式古典風 有少少似去左台灣既無x鍋咁呀!!係等朋友其間已經諗好左要試酸菜白肉鍋!台式特色一定要試下啦! 最後叫左鴛鴦鍋 另一邊係美人鍋。發現有半隻烏雞其他藥材係入面 好足料!湯頭好清唔油膩 隻雞d肉出奇地滑!!成件事真係好台式 好有feel!重點推薦!!午餐肉 好好食呀 炸左既午餐肉好脆 再浸落湯底 數5秒 吸收左d精華 好正!仲有墨魚滑都非常新鮮,不單止爽口彈牙,仲真係食到墨魚,真材實料!!不得不提韮菜餃 好大粒爆哂餡👍🏻仲叫左年糕 同 黑柏葉下次光顧會想試下佢個麻辣湯底🌶🌶🌶

成件事真係好台式 好有feel!

不得不提韮菜餃 好大粒爆哂餡👍🏻

仲叫左年糕 同 黑柏葉

下次光顧會想試下佢個麻辣湯底🌶🌶🌶
2018-07-30
2018-08-11 90 瀏覽
今日同男朋友去尖沙咀,之前食過養心殿的晚餐,打邊爐,午餐又唔想食太多,點知有便當類的午餐選擇,所以就決定一試。午餐唔太多人,唔冼等位就入得。套餐包括主菜+台式燉湯+配菜+飲品我們分別叫了九層塔三杯雞同照燒牛柳粒。上菜時已經眼前一亮,份量好多。九層塔三杯雞,雞用了雞柳,沒有骨,方便我們懶人,雞柳好夠味,紅椒黃椒好新鮮,唔會煮到過軟,爽口,有甜味,秀珍菇都有好多,都好入味。另一個係照燒牛柳,雖然個樣好似一樣,配料一樣,但食落味道係唔同,呢個係照燒汁,甜甜地,牛柳有好多粒,全部都大大粒,入口唔過韌,亦都無雪味,充滿照燒汁同黃椒紅椒的甜味,好有肉汁,送飯一流。配菜三小碟,菜莆,荀,甜酸大白菜。最喜歡係個菜,好開胃,好似食臭豆腐配的泡菜,唔會過酸,一口接一口。最令我們驚喜的係個燉湯,不但足料,藥材味好濃,花旗心味好出,完全唔係味精湯,飲完覺得超補。杞子菊花露,唔係落糖水的甜味,有點似係屋企煲的味道,完美的句號。除了打邊爐的選擇外,午餐不但抵食,又好味,充滿驚喜,下次想試埋其他餸。

套餐包括主菜+台式燉湯+配菜+飲品

我們分別叫了九層塔三杯雞同照燒牛柳粒。
上菜時已經眼前一亮,份量好多。
九層塔三杯雞

照燒牛柳粒
台式燉湯
杞子菊花露
2018-08-10 61 瀏覽
好奇怪近排都好熱,,但今日已經係立秋,又有少少涼意, 所以放工之後又再嚟養心殿台式養生鍋食返個養生鍋補一補!用具乾淨 叫咗個寧神養心鍋同埋秘製薑母鴨鍋$168左邊係寧神養心鍋, 除了有川芎、白芷、天麻、當歸、鮮雞、豬肉同埋鮮魚。右邊係秘製薑母鴨鍋,材料有老薑、馬蹄、冬筍、當歸、紅面番鴨。起初覺得左邊好食啲,食食下又覺得右邊嗰個入味啲, 最後都係覺得左邊嘅味道好食啲。 鵝肝墨魚丸半份$48上次已經叫過㗎喇,今次又再encore,墨魚丸彈牙。 什錦蔬菜盤$68啲粟米超甜,菜好爽脆。 御選梅花豬$118啲質地好滑,冇雪藏味。 即炸脆響鈴$68響鈴係新鮮炸嘅,好脆,即使浸咗落啲湯度都唔會好快就淋。 酒香白肉$58就算係有片肥豬肉都唔捨得咬走佢,事關肉有好濃嘅酒香味,而且成片都好爽。 仲有一個雪糕送。
用具乾淨

叫咗個寧神養心鍋同埋秘製薑母鴨鍋$168
鵝肝墨魚丸半份$48
上次已經叫過㗎喇,今次又再encore,墨魚丸彈牙。
什錦蔬菜盤$68
啲粟米超甜,菜好爽脆。
御選梅花豬$118
啲質地好滑,冇雪藏味。
即炸脆響鈴$68
響鈴係新鮮炸嘅,好脆,即使浸咗落啲湯度都唔會好快就淋。
酒香白肉$58
仲有一個雪糕送
2018-08-07
2018-08-10 117 瀏覽
呢間台灣【養心殿台式養生鍋】出名嘅就係佢嘅鍋底, 每款鍋底都各具特色, 有辣有唔辣, 又有藥膳火鍋, 總有一款啱你口味。餐廳裝修採用咗中國風, 用咗中國嘅屏風做間隔。特別推介呢個藥膳《寧神養心鍋》, 入面用咗好多種滋補嘅藥材, 當然仲用咗鮮雞、鮮魚同瘦肉去淆製。 川芎白芷天麻的三種藥材專治頭痛,醫頭風。 川芎祛風行氣活血, 天麻可以平肝風, 白芷亦都可以祛風散寒。 對於平日瞓得唔係咁好嘅都市人嚟講, 絕對非常適合養生。 而且更用上咗大魚頭, 魚雲食起嚟滑捋捋, 又唔腥, 再加上用埋烏雞, 真係特別補身。另外一半嘅火鍋湯底就叫咗《酸菜白肉鍋》, 酸菜白肉鍋可以免費追加酸菜同白肉一份。 用醋醃好咗嘅大白菜酸味夠, 鍋底味道突出, 又酸又夠開胃。 而且裏面仲有好多嘅配料,包括蕃茄、qq寬粉等, 寬粉夠q夠彈牙, 呢個鍋底嚟打邊爐真係非常之開胃。牛肉方面試咗呢個霜降肉眼肥牛, 肥牛嘅雪花非常均勻, 色澤紅潤。 雖然唔係手切肥牛, 但勝在夠薄身, 滾一滾就已經食得,而且牛味濃郁。另外呢個《嘉美農場雞肉》亦都係必點嘅配料, 嘉美雞出名肉質鮮嫩又重雞味, 最重要嘅係已經預先去咗雞皮, 用嚟打邊爐都唔

餐廳裝修採用咗中國風, 用咗中國嘅屏風做間隔。

另外呢個《嘉美農場雞肉》亦都係必點嘅配料, 嘉美雞出名肉質鮮嫩又重雞味, 最重要嘅係已經預先去咗雞皮, 用嚟打邊爐都唔會太肥。 而且雞肉就算滾耐咗都依然保持到嗰份嫩滑,大讚。

呢個《台灣炸豆皮》平時喺火鍋店較為少見, 炸豆皮同炸支竹最相似, 兩者炆得耐之後都會吸收曬所有湯汁嘅精華, 不過我覺得炸豆皮嘅豆味比炸枝竹更香濃。

另外打邊爐又點少得食蔬菜呢, 呢度有個《鮮甜三蔬》, 裏面有秋葵、粟米同埋山藥。 秋葵有潤腸嘅作用,食起嚟爽口。 粟米大大粒脹卜卜又夠甜。 至於山藥食起嚟就有少少似薯仔, 吸埋湯汁嘅精華, 非常入味。

如果喺八點半之前嚟咗畀現金嘅話,仲可以有7折優惠添, 就算冇咁早收工, 九點半之後入座都同樣可以有優惠。 認真抵~

2018-08-09 89 瀏覽
餐廳位於棉登徑的地庫,裝潢古色古香,屏風若隱若現,侍應們能清楚看見食客之餘,亦能留有半點的私隱度。醬料除了基本的醬油香蔥香茜及辣椒之外,還有蒜蓉汁和香菜,把蒜蓉汁混和入香蔥辣椒豉油裏,極富台灣的風味。點了我最愛的酸菜白肉鍋, 水滾後先喝一啖清湯,秘方醃製的東方大白菜,極品豬王花腩,令湯底帶有清清的肉香,及我最喜愛的酸度。嘉美農場雞肉,嘉美雞果然是嘉美雞,就算火候稍為過火, 也絕對不會影響肉質的嫩滑程度,而且雞味極濃,配合著不多也不少的脂肪,好吃。即炸脆響鈴,脆響鈴即叫即炸,上桌的時候還是暖呼呼的, 這裏的響鈴比起坊間的更為厚身,炸得酥脆之餘更見口感。自製麻辣牛肉餃,牛肉跟麻辣的味道從來都是絕配,口味搭調之餘,裏面是滿滿的牛肉,認真真材實料。新竹米粉,向來打邊爐都比較少點粉麵一類的飽肚物,但對著養心殿的這個酸菜白肉鍋實在按耐不住,幼細如髮絲般的新竹米粉, 配合這個酸菜湯底,實屬一絕。

2018-08-09 109 瀏覽
平日放工的小聚, 人比較少, 不過大約7點的時間, 人開始越來越多.幸好我地都好快有位~呢次係我第一次黎食.聽過好多次呢間餐廳, 卒之有機會一試!!!雖然係正正處於炎炎的夏天!!但係唔會阻到我地想食火煱既慾望一入餐廳有條長長既樓梯往地庫, 呢度係由下面影返上去...其實個感覺有d陰深, 哈哈,,以為自己去錯左地方 xddd然後內面原來充斥住古式古鄉既氣氛!!!個感覺都唔錯..係一入去果下覺得個冷氣有d凍入面係有呢d屏風隔開, 有私人空間我地嗌左一空好想試既美人鍋做湯底.由於個煲比較大, 所以要多少少時間先可以滾. ;一滾起就急不及待要飲下個湯喇....嘩, 撈下撈下, 發現原來入面有勁多果d 桃膠 (應該係咁叫呱睇menu). . 由於個湯太甜, 又好入味, 我飲左兩碗先收手。建議大家都撈起d 膠食下先..補身呀嘛!! 邊爐完有可能溶晒ga.. 我地兩個人食..嗌左5-6樣食物, 都夠晒有特了本身對於佢有點點期待, 但佢入口略為淡, 少了d 甜味, 我指既唔係佢要加糖既甜.而係冇乜桂圓果種甜味呢成餐飯都ok..好夠飽的.驚唔夠就嗌個粉la我地食左個寬條麵 個口感呀, 質感幾特別既~
幸好我地都好快有位~

呢次係我第一次黎食.
聽過好多次呢間餐廳, 卒之有機會一試!!!

雖然係正正處於炎炎的夏天!!但係唔會阻到我地想食火煱既慾望

然後內面原來充斥住古式古鄉既氣氛!!!
個感覺都唔錯..
係一入去果下覺得個冷氣有d凍

入面係有呢d屏風隔開, 有私人空間

美人鍋
一滾起就急不及待要飲下個湯喇....

我地兩個人食..嗌左5-6樣食物, 都夠晒有特了

杞子菊花圓肉露
而係冇乜桂圓果種甜味呢

成餐飯都ok..好夠飽的.
驚唔夠就嗌個粉la

我地食左個寬條麵 個口感呀, 質感幾特別既~
2018-08-08
10 分鐘 (堂食)
美人鍋
2018-08-09 50 瀏覽
雖然夏天冇冬天經常打邊爐但今晚心血來潮同朋友好想食番個養生又滋潤既火鍋自從之前食過美人鍋後已經唔想食其他湯底餐廳門口好古典風格行一條長樓梯落下層內裡環境都好有特色 坐得好舒服 好寬闊餐牌上有好多款湯底揀我仍然係想食番美人鍋因為湯底真係好甜好濃入面有原隻烏雞、杞子、南棗、金華火腿、仲有女士好補既桃膠成個湯底含豐富骨膠原,真係非常養顏霜降肉眼肥牛肉質好軟 脂肪分佈均勻黑松露蝦丸好彈牙 好有黑松露味每次黎都必叫寬粉條口感好特別 配埋湯底入晒味雜錦蔬菜盤即炸脆響鈴杞子菊花圓肉露好清甜所以配料都好新鮮湯底真係食極都唔厭
雖然夏天冇冬天經常打邊爐

內裡環境都好有特色 坐得好舒服 好寬闊
餐牌上有好多款湯底揀
我仍然係想食番美人鍋
因為湯底真係好甜好濃
入面有原隻烏雞、杞子、南棗、金華火腿、仲有女士好補既桃膠
成個湯底含豐富骨膠原,真係非常養顏
霜降肉眼肥牛
肉質好軟 脂肪分佈均勻