2018-12-03 208 瀏覽
好朋友非常鍾意食燒肉,於是係佢生日既時候決定黎試下呢間日式燒肉刺身放題。一黎到店員已經介紹餐廳安排左燒肉、海鮮拼盤同魚生刺身拼盤俾大家試下先。魚生刺身拼盤有三文魚、甜蝦、油甘魚、帶子,同最值得講既海膽,馬份海膽非常鮮甜,唯一可惜既係海膽冇得追加。海鮮拼盤有大蝦、鮑魚、生蠔、螺同原條喜之次,喜之次肉質鮮嫩,非常好吃!燒肉拼盤包羅萬有,豬牛雞都有,主打澳洲和牛,最出色係佢個和牛肉眼,同行朋友不停追加。另外,仲有D小食天婦羅烏冬等等都係任叫,而且清酒、紅酒白酒、啤酒汽水同各類荼冇無限添飲,甜品放面仲有movenpick, dreyers等雪糕甜品,想回本簡直話都冇咁易!

2018-12-03 1821 瀏覽
今日同3個朋友黎食呢間「響」日本燒肉!冇錯又係日本燒肉!燒過嘅肉真係好好好好味,唔可以抗拒又要再肥了!睇睇店內環境都超有日本feel,好正!先拎野飲先,同一般放題一樣都有好多唔同野飲自已拎!我今次試試韓國嘅蜂蜜檸檬茶!都唔錯架!如果飲酒嘅都有得拎清酒,好似都係免費!但我地就冇飲啦!等咗一陣肉黎啦!超正每種肉都有分好哂名!覺得幾好,平時最怕就係好食嘅肉但又唔知咩名,唔可以之後再叫翻!今次就冇呢個問題啦!燒啦燒啦!個人覺得雞翼係醃得偏咸嘅!另外有一個幾特別嘅就係附骨腸!錫紙包住嘅係一舊骨,我諗應該係方便我地拎住食!幾有特式,另外味道都好似比平時食嘅腸好味,我d朋友都食咗幾條!係時候燒海鮮啦!大家記住有殻果d 要加d清酒,枱上果樽,防止啲殻爆開,同埋癖腥味!另外魚最好先燒皮果邊先,如果唔係就痴哂底啦⋯⋯我地仲有食刺身架!張相係咪好有仙氣?正 主要好想讚讚個海膽!好味!另外甜蝦都好正,而且比一般嘅大!另外其實仲有其他熟食例如天婦羅🍤,但朋友都搶食哂冇影到!天婦羅我個人覺得都幾好味,尤其係蝦同訓茄子🍆!最後係甜品時間,我其中一個朋友第一時間拎咗榴槤雪糕,佢話好少放題會有,低讚!而我就唔食榴槤嘅,
又要再肥了!
睇睇店內環境都超有日本feel,好正!
肉拼盤
雞翼+附骨腸仔
附骨腸仔
海鮮拼盤
係時候燒海鮮啦!
燒海鮮

榴槤雪糕
而我就唔食榴槤嘅,但movenpick 真心要拎啦,任食啊!正!平時都係限住每人一個好sad架!今次任食正好多!
Movenpick  雪糕

總括,呢間燒肉都幾多元化,又多選擇!正
肉拼盤
雞翼+附骨腸仔
附骨腸仔
海鮮拼盤
燒海鮮
2018-12-02 129 瀏覽
放工同朋友聚餐,去左位於佐敦的響食野。入座後侍應送上刺身拼盤,海鮮拼盤及烤肉拼盤。刺身拼盤 - 有海膽、帶子、吞拿魚、甜蝦、三文魚等,刺身夠新鮮,味道鮮甜。海鮮拼盤 - 有鮑魚、翡翠螺、大蝦,生蠔、喜之次一夜干。喜之次一夜干魚脂豐富,肉質雪白光澤,燒左之後好惹味,甘香鮮甜。烤肉拼盤 - 有雞翼、骨付雞肉腸、七味豚拖羅(豬頸肉)、澳洲和牛胸腹、澳洲和牛肉眼、澳洲和牛西冷、美國牛肋骨、米澤三元豚西冷。每塊肉脂肉均稱,特別係豚拖羅,肉質嫩滑,烤香好重脂香,肉汁豐富,彈牙有咬口。甜品竟然有movenpick 雪糕,忍唔住食左幾杯
放工同朋友聚餐,去左位於佐敦的響食野。

入座後侍應送上刺身拼盤,海鮮拼盤及烤肉拼盤。

甜品竟然有movenpick 雪糕,忍唔住食左幾杯
2018-12-02 131 瀏覽
廟街的日式燒肉一想到廟街就會想起那邊有好多大排檔一到晚上各國的人都會在這裡食香的特色小菜平常也少經過這個地方喜愛日式燒肉的Nana姐和的特地出來覓食這裡還有我兩最愛的movenpick雪糕任拿先來到店員會根據人數先上刺身拼盤有三文魚、帶子、甜蝦、北寄貝、吞拿魚之後會有肉類的拼盤有不同種類的牛肉有來自澳洲的和牛也有美國的牛肋骨還有一些豬肉、骨腸這樣最後會上一個海鮮拼盤不同種類我海鮮也有有畫翡翠螺、蠔、鮑魚、蝦、大眼雞這樣這裡的種類真的十分多可以滿足各個人的要求而且食物質素都十分好也不用慢慢考慮先點什麼來吃十分貼心飲品也十分齊全紅酒、白酒、清酒、啤酒、無酒精飲料都有還有movenpick 雪糕任食最後還不夠食可以繼續點東西呢
廟街的日式燒肉
一想到廟街就會想起那邊有好多大排檔
一到晚上各國的人都會在這裡食香的特色小菜
平常也少經過這個地方

喜愛日式燒肉的Nana姐和的特地出來覓食
這裡還有我兩最愛的movenpick雪糕任拿
先來到店員會根據人數先上

刺身拼盤
有三文魚、帶子、甜蝦、北寄貝、吞拿魚

之後會有肉類的拼盤
有不同種類的牛肉
有來自澳洲的和牛
也有美國的牛肋骨
還有一些豬肉、骨腸這樣

最後會上一個海鮮拼盤
不同種類我海鮮也有
有畫翡翠螺、蠔、鮑魚、蝦、大眼雞這樣
這裡的種類真的十分多
可以滿足各個人的要求
而且食物質素都十分好
也不用慢慢考慮先點什麼來吃
十分貼心

飲品也十分齊全
紅酒、白酒、清酒、啤酒、無酒精飲料都有

還有movenpick 雪糕任食
最後還不夠食可以繼續點東西呢
2018-11-29 1134 瀏覽
很久沒食燒肉,天氣漸涼就心思思想食日本燒肉。但在香港實在沒有一間日本燒肉放題可以深得我心,但這晚我終於找到了!店內裝橫不錯,頗有日本風味。店內的抽油煙效果不錯,我完全不覺得很焗促或者煙霧瀰漫的感覺。首先一坐低會有三盤食物,所以請盡量先吃完這三盤才點,免得叫太多吃不完浪費食物呢!刺身一來到很有氣勢,乾冰的效果很華麗,海膽超新鮮超鮮甜而且每人的份量都不少,完全不吝嗇,包著紫菜食是完美的配搭,實在太美味,完全不輸給高檔壽司店的海膽,雖然不是任食但這個質素食一次你都會覺得很滿意的!其他可在任叫的都不錯,如帶子,甜蝦和鱆紅魚這些都很新鮮。三文魚,赤身、八爪魚這些就中規中矩都是平常食到的味道。第二就是來美味的肉類了,這裡非常貼心的有名字牌,所以之後喜歡哪種就可以跟著點,澳洲和牛超級好食,印象中和牛胸腹和和牛肉眼是特別驚艷的!牛味很鮮甜而且肉質新鮮無比,吃著真的很有幸福感,不能相信香港有放題可以食到這個質素!七味豚拖羅都好食,超級彈牙!反而覺得手羽咸了些少,如果重口味的朋有可會覺得剛好。第三盤送來的是海鮮,喜之次聽就聽得多,食還是第一次,魚味有點特別,不像其他的魚味,所以很值得試試。蝦好好食,可能有

店內裝橫不錯,頗有日本風味。

七味豚拖羅都好食,超級彈牙!
反而覺得手羽咸了些少,如果重口味的朋有可會覺得剛好。

蝦好好食,可能有調過味所以味道非常好!可以任叫的,一定要再叫!

鮑魚好彈牙鮮甜,好食!
螺意想不到如此鮮甜彈牙!

蠔就燒完會縮得很小隻,所以食不出什麼味道。

之後點了些前菜令自己解一解濟,泡菜是日式泡菜,日式泡菜沒韓式的發酵得厲害,比較清一點,但我很喜歡!
有機牛油金菇超好食,因為金菇真的很嫩滑,加上用牛油燒我點了四次啊。

試了這條雪條類似益力多的味道,不是太甜,非常清新又是解膩之作!

還有些甜品,不過因為太飽了,只試了些少。
總結是雖然是放題,但其實食完他們送來的三盤基本上都飽了一大半,但三盤的質素都好,所以就算這個價錢你食完三盤不再點你都已經是回了本,還有飲品任飲,除了有罐裝紙包飲品外,有紅白酒和梅酒,選擇真得很多又完善,我想我很快又會再來了!
  • 海鮮
  • 刺身
2018-11-28 215 瀏覽
幾個月前在雜誌看過響的報導已經吵著要去打著和牛的頭號非要去朝聖不可晚上時段都滿了 所以約了5:30那一輪.一開始的時候會先上肉、海鮮、刺身併盤吃完以後你再按自己的意願點食物就好了.刺身併盤 裡面有甜蝦、三文魚、赤身、油甘魚、八爪魚、帶子、海膽剛拿上來的時候還會冒煙 可以拍照打卡海膽真的很好吃鮮甜沒有腥味 海膽的味道濃烈可惜不是任點的部份之一・海鮮魚、蠔、蝦、鮑魚、螺魚烤完比想像中好吃肉很多 ・肉類併盤澳洲和牛胸腹、澳洲和牛肉眼、澳洲和牛西冷這三款肉真的需要點名表揚一下每一口都有油脂爆出來而且肉也很嫩美國牛肋骨、米澤三元豚西冷、七味豚拖羅骨付雞肉腸、手羽手羽別以為看上去沒什麼味道其實咸味是夠的別像我們那樣放了鹽才知道・菠蘿點了兩回 很甜・厚切牛舌片不算是很厚切 但是爽口.芝士年糕火侯剛好 仍是qq的・榴槤炸彈這是極品 完全流心榴槤濃 和早前m記雪糕那個可以一決高下・清湯烏冬很大一碗 絕不欺場.這裡無論是飲料、甜品、梅酒、雪糕的選擇都很多
幾個月前在雜誌看過響的報導
已經吵著要去
打著和牛的頭號
非要去朝聖不可
晚上時段都滿了
所以約了5:30那一輪

一開始的時候會先上肉、海鮮、刺身併盤
吃完以後你再按自己的意願點食物就好了

刺身併盤
裡面有甜蝦、三文魚、赤身、油甘魚、八爪魚、帶子、海膽
剛拿上來的時候還會冒煙 可以拍照打卡
海膽真的很好吃
鮮甜沒有腥味 海膽的味道濃烈
可惜不是任點的部份之一

海鮮
魚、蠔、蝦、鮑魚、螺
魚烤完比想像中好吃
肉很多

肉類併盤
澳洲和牛胸腹、澳洲和牛肉眼、澳洲和牛西冷
這三款肉真的需要點名表揚一下
每一口都有油脂爆出來
而且肉也很嫩
美國牛肋骨、米澤三元豚西冷、七味豚拖羅
骨付雞肉腸、手羽

這是極品 完全流心
榴槤濃 和早前m記雪糕那個可以一決高下

清湯烏冬
很大一碗 絕不欺場

這裡無論是飲料、甜品、梅酒、雪糕的選擇都很多
2018-11-28 293 瀏覽
刺身燒肉日式放題通通都有來這裡可以滿足你多個愿望八時入座眼前已座無虛席侍者先送上刺身一大盤有乾冰點綴煙霧瀰漫充滿氣氛三文魚甜蝦油甘魚帶子海膽八爪魚海膽極鮮味完全沒有丁點苦澀味每款魚生都新鮮溶雪處理得宜飲品有酒有果汁有水櫃任君選擇開火後燒肉活動緊接開始先送上二人份海鮮一大盤有生蠔鮑魚喜之次虎蝦海螺等喜之次乃是日本高級深海魚以油脂豐腴肉質細緻見稱肉品送上每款都有木牌以作識別澳洲和牛西冷澳洲和牛胸腹是主打燒至半生熟肉質柔軟有肉香灑一點粉紅色的喜馬拉雅山岩鹽更好米澤三元豚西冷厚切充滿口感骨付雞肉腸外型特別質感很軟爛小食點了海老天婦羅大蝦冬菇茄子熱辣辣新鮮即叫即做炸粉香脆烏冬大大碗絕對有質素最後是自助雪糕雪條環節名牌子雪糕隨你吃多少就多少
刺身燒肉日式放題通通都有
海老天婦羅大蝦冬菇茄子
雪糕
  • 海老天婦羅
2018-11-27 132 瀏覽
香港人很喜歡吃日式燒肉(Yakiniku),在日本非常普遍的燒肉文化,近年席捲香港,近來跟幾個朋友都想吃一個質素好的燒肉,搜尋下~很棒很抵的出現喔不過在專門店吃一頓絕不便宜。這次的是一個自助任食網燒牛,我們幾個一進去就有一個賣相棒的海解拼盤、很大而很美觀的魚生盤及牛拼盤,放工後一去到就可以先吃呢。另外,全店的飲品種類眾多,有清酒、啤酒及汽水,都是任飲的。拼盤有數款海鮮,包括一夜干喜之次、廣島蠔、虎蝦、螺肉及鮮鮑魚。燒肉款式多,以牛為主,推薦和牛胸腹及牛肋肉。胸腹肉的風味濃厚、油花細緻;燒烤很易喔。牛肋肉像肋骨附近的肉,油脂分佈與其他部位相比好像更豐富。燒肉和海鮮很棒,而且任點。 各種肉類拼盤不要放過,特別是一口牛粒和和牛肉眼,油脂分布也平均~平日吃日本菜,每人都要付差不多的價錢,但原來今日也尋找到有質素的日本燒肉放題呢,這次特別為大家推介有豚腩片,都是日本燒肉店的主角呢。這真是抵吃的燒肉放題、任食高檔次的燒肉店不多,日本人吃燒肉以內臟為主,來到香港注意力轉了在和牛身上,將薄薄一片的牛肉放在網爐上,肉質鮮嫩,啖啖多汁,很吸引。除咗燒肉係重點,都別錯過任叫各類小食、甜品,新鮮又多種類給食客

另外,全店的飲品種類眾多,有清酒、啤酒及汽水,都是任飲的。

除咗燒肉係重點,都別錯過任叫各類小食、甜品,新鮮又多種類給食客選擇呢!

• 刺身拼盤
  • 海鮮拼盤
  • 燒肉
  • 甜品
2018-11-24 180 瀏覽
朋友生日有人提議去響,佐敦既方便大家搭車又冇咁迫,一早打去訂定位。上到去迎面雪糕櫃,我地已經bi li bar la, 吵一陣吃咩雪糕,然後經過4款酒,有2款人氣清酒,梅酒,柚子酒。然後又見到有各款中國茶包,又有多款汽水。感覺仲多選擇過去酒店自助餐.... 我地成班已經唔知由邊度開始飲好...樓底夠高,傾計冇回音,正。食物又.... 太多選擇. 最免煩係全部都叫來試。餐廳好細心,肉類都有名牌。全部都係靚肉。海鮮真係見到都好開心ar! 連鮑魚都有。少不得魚生,連海膽都有❤️成餐飯超豪華!我地都吃得好開心!—————————————如果喜歡我嘅文章,請幫幫忙follow 我,俾個like我。鼓勵下我繼續寫食評。多謝你。❤️

樓底夠高,傾計冇回音,正。

食物又.... 太多選擇. 最免煩係全部都叫來試。

餐廳好細心,肉類都有名牌。全部都係靚肉。

海鮮真係見到都好開心ar! 連鮑魚都有。

少不得魚生,連海膽都有❤️

成餐飯超豪華!我地都吃得好開心!

—————————————
2018-11-23 161 瀏覽
大前日,同家人慶祝生日決定去了響燒肉。第一次去依間餐廳,十分期待啊!環境方面,依度既酒類及飲料免費任飲。環境尚算大,座位也坐得好舒服呢!第一轉的燒肉、海鮮、刺身都是由侍應送上,有少許食物是一次性,不可再叫,要注意啊!第一盤牛肉有澳洲的和牛胸腹、和牛肉眼、和牛西冷。美國牛肋骨。還有米澤三元豚西冷。由肉質的鮮紅、脂肪紋理,一望就知是高質素的肉,味道鮮嫩,各有不同的口感。第一盤刺身有三文魚、油甘魚、吞拿魚、帶子、有頭甜蝦、海膽。刺身鮮美,特別是海膽好鮮甜,可惜呢款冇得Encore,但其他刺身刀有得加。手羽:原來是雞翼來的。雞翼size較大隻,肉質嫩滑的,可惜味道過於咸。骨付雞肉腸:很特別的一道小食。雞肉骨比較結質,雞肉非常濃郁,味道甜中帶咸,相信大人小朋友刀會中意食!海蝦:個人極級推介既食品!依度既海蝦好大隻,燒後燒蝦吾會縮到好細。海蝦肉質為結實,鮮味十足,口感彈牙啊!天婦羅海蝦:外脆内爽既海蝦,味道也不錯,炸得好香口啊!另外,仲有不少甜品可以食用啊!

天婦羅海蝦:外脆内爽既海蝦,味道也不錯,炸得好香口啊!

另外,仲有不少甜品可以食用啊!
2018-11-22 125 瀏覽
好耐無食過放題,已經唔知道邊間放題好。係openrice見到呢間放題係最受歡迎既,所以就同朋友去試下。餐廳裝修都落左好多心機,門口棵櫻花樹已經好友日式氣氛,再擡頭望見到一排排既鏡開。一向下就見到Movenpick既雪糕櫃,可以任食Movenpick呀,成個人超興奮!!!餐廳基本上係坐滿既,所以都要等一陣先入得。一入座就會送一盤刺身、海鮮拼盤同燒肉一盤。刺身拼盤超豐富,有八種刺身,當中仲有海膽,而且份量一d都唔少!海膽入口香滑,味道濃郁,完全估唔到放題可以食到呢種質素。甜蝦鮮甜,而且蝦身非常爽口。帶子亦唔會好似一般放題咁有雪藏味。海鮮拼盤係超大碟,而且唔係平價果類好細隻既海鮮,每隻海鮮都大過我既手掌,而且都係好新鮮,食得出係靚野。燒肉拼盤好貼心咁標註晒係咩肉打咩肉,首推澳洲和牛西冷,牛肉味重,而且好滑。其餘都好食的,只係澳洲和牛西冷太驚人。呢碟都係一入座就送既,手羽係超正,調味調得超好,黑椒味完全入晒雞翼度,雞肉又超嫩滑。飲品除左一般果汁汽水外,仲有紅白清酒同花茶,超正。食完仲可以再叫,食物選擇亦好多,而且非常高質素。呢間放題完全顛覆左我對放題既睇法,食完就即刻好想再黎一次>.&

飲品除左一般果汁汽水外,仲有紅白清酒同花茶,超正。

食完仲可以再叫,食物選擇亦好多,而且非常高質素。

呢間放題完全顛覆左我對放題既睇法,食完就即刻好想再黎一次>.<

2018-11-12
15 分鐘 (堂食)
2018-11-22 676 瀏覽
今個月二女兒生日,家人今晚先夾到時間為她慶生,當然要搵d好嘢食,同事介紹我去佐敦的響Hibiki 日本燒肉,佢話之前去食過,食物質素高,而且是任飲任食,除了啤酒汽水,還包括紅白酒和清酒。今晚就讓我們享受一下家庭樂,也可以為女兒慶祝生日!店內地方整潔,這店是網燒的,抽氣系統做得好,燒烤時不會煙霧瀰漫。甜品和雪糕是自取的。清酒、梅酒、紅白酒,啤酒和汽水任飲。生啤就要另加收費。燒肉店也有刺身供應,除了海膽是一次性,其他三文魚、甜蝦、油甘魚、帶子、赤身、八爪魚是任食的。刺身都好新鮮,但如果魚生厚切返小小就好d,會有口感。另外還有天婦羅、炸物、小食和沙律。女兒喜歡大蝦天婦羅外脆內爽口。每位客人入座後就會以人頭計送上第一轉燒烤和海鮮食品,之後客人可以剔點餐紙任食。首先上枱是澳洲和牛西冷、澳洲和牛肉眼、澳洲和牛胸腹、美國牛肋骨、米澤三元豚西冷。牛肉新鮮又高質素,而且店家在每樣牛肉上放有牛的部位名牌,方便客人分辨清楚。女兒説牛肉鮮味,不同部位有不同口感,好好味!這個也是店家為客人送上的第一轉食物,有七味豚拖羅(豬頸肉)、骨付雞肉腸、手羽(雞翼)。雞翼比較鹹、豬頸肉有口感,我最喜歡骨付雞肉腸,外層皮是脆
清酒、梅酒、紅白酒,啤酒和汽水任飲。生啤就要另加收費。
這個也是店家為客人送上的第一轉食物,有七味豚拖羅(豬頸肉)、骨付雞肉腸、手羽(雞翼)。雞翼比較鹹、豬頸肉有口感,我最喜歡骨付雞肉腸,外層皮是脆口,肉質夠味又彈牙。
第一轉也包括海鮮拼盤,有喜之次、鮮鮑魚、大蝦、翡翠螺。除了大蝦可以再叫,其他都是一次性,海鮮好新鮮。尤其是喜之次,那是日本的高級食材,我們燒的時候都非常小心,怕會整爛或過火。還好最後成功燒出一條又香又鮮甜的喜之次。
任飲任食,老公喜歡大蝦鮮甜,我喜歡雞肉腸脆皮好味,女兒喜歡和牛海鮮,食到好飽,就連和食和烏冬也食吾落了。
最後不要忘記食甜品,尤其是名貴雪糕,不會是每人一杯,而是任食,真係好抵。
2018-11-20
好多朋友最近都向我推介呢間位於佐敦嘅響hibiki!訂左晚上8點,是日收費$458加一。價錢聽落有點少貴,但對於酒鬼嘅我地簡直係一個天堂。因為酒精類飲品任飲。刺身類:海膽除外,所有其他刺身都可以任食,大致上都合格,幾新鮮。每桌贈送左個海鮮拼盤。除左飽魚、生蠔仲送左條喜之次tim! 剩喜之次都值回票價和牛清楚有晒牌仔注明係邊隻和牛,第2輪我地就encore d 我地認為最好食嘅。澳洲和牛西冷、肉眼同牛舌最重牛味、軟稔。酒類有清酒、梅酒、柚子酒自助斟。提供大量紅白酒、茶包、啤酒。紅酒質素都唔錯,柚子酒超順口、唔小心會飲太多都會feel到醉。燒完一輪海鮮同肉類後,特意叫侍應姐姐換左鐵網先燒喜之次。自己燒喜之次真係第一次,有莫名嘅興奮。仲有蔬菜菇菌類可以燒、天婦羅 同埋烏冬主食。不過太飽就無叫到。除左雪糕仲有一個專放甜品嘅櫃仔,但都係雪糕吸引d, 仲有芒果乳酪雪條、榴連雪糕。以飲飽食醉2.5小時呢個價錢真係超值!
好多朋友最近都向我推介呢間位於佐敦嘅響hibiki!

訂左晚上8點,是日收費$458加一。

每桌贈送左個海鮮拼盤。

除左飽魚、生蠔仲送左條喜之次tim! 剩喜之次都值回票價

澳洲和牛西冷、肉眼同牛舌最重牛味、軟稔。

酒類有清酒、梅酒、柚子酒自助斟。

提供大量紅白酒、茶包、啤酒。

燒完一輪海鮮同肉類後,特意叫侍應姐姐換左鐵網先燒喜之次。
自己燒喜之次真係第一次,有莫名嘅興奮。

以飲飽食醉2.5小時呢個價錢真係超值!
2018-11-16
5 分鐘 (堂食)
  • 飲品
  • 柚子酒
2018-11-21 365 瀏覽
最近播出嘅日本旅遊節目老豆集集都有追,有一集講到食日式燒肉。睇住鏡頭影到啲牛肉係幾咁靚,燒緊嗰陣流出閃令令嘅肉汁,主持人放入口雙眼放光嘅樣,即刻挑起老豆條根,命令我即刻搵間燒肉大食一餐。好彩我朋友(酒肉朋友)夠多,推介咗喺佐敦嘅呢間燒肉店。一打開𨋢門就見到和風裝潢,仿木牆身同地板、一排排嘅紅色紙燈籠、枱頭見到滿佈角落嘅櫻花、雲石枱同日式瓷器餐具。感覺好似去咗日本食燒肉咁。八點上到去要等位,好在今日係星期一,等一陣就有店員帶我哋就座。第一時間睇睇放題紙,除咗燒肉、海鮮、刺身,仲有天婦羅、炸物、和食烏冬、蔬菜、小食、沙律類別。燒肉有12款選擇,其他類別選擇唔算好多,不過嚟得梗係主打澳洲和牛燒肉啦。飲品除左一般嘅汽水、日/韓式飲品之外,最大特色係日式酒都任飲,有清酒、梅酒、柚子酒。柚子酒柚子味多過酒味,甜甜哋入口容易,啱晒我。無幾耐就上咗三大拼盤。刺身拼盤有三文魚、甜蝦、油甘魚、帶子、赤身、八爪魚、海膽。三文魚唔夠肥美有啲失色,但海膽就屈晒機,份量固然之多,味道亦好鮮美,同等質素份量出面買要$100走唔甩。其他刺身都不錯,我鍾意嘅甜蝦亦都新鮮冇黑頭。海鮮拼盤有一夜干喜之次、蠔、鮑魚、翡翠螺同

海鮮拼盤有一夜干喜之次、蠔、鮑魚、翡翠螺同蝦。初初以為喜之次只係俾幾件,原來係成條上,出面食至少二、三百蚊一條。鮑魚、翡翠螺都大大隻,大大隻蝦望落去似係刺身級別,燒出嚟又爽又甜。喜之次又係ichiban,惹味又不失嫩滑兼鮮美。

主角就梗係燒肉啦。拼盤上每款肉都擺咗標籤,食客知道邊樣好食就可以瘋狂再order。澳洲和牛西冷、胸腹、肉眼件件都厚切,絕無欺場。燒嗰陣啲肉汁已經不斷溢出,所以燒到六、七成就要食啦。放入口已經感受到濃濃肉香,油脂亦相當豐富。來自日本嘅三元豚,肉質軟腍又香口。另外老豆最愛嘅牛舌呢度係厚切咁出,一路食一路讚口感一流。最難得係靚肉係源源不絕送到,我哋奮戰到10點幾,出嚟嘅仲係油脂分佈均勻嘅靚牛,唔會只係第一碟俾靚嘢之後就hea你。

其他熟食方面,蝦天婦羅又係成晚encore之選。老豆就鍾意飲湯,清湯豆腐鍋甜甜地又多豆類蔬菜,食咁多肉用嚟balance吓就啱晒。我自己「中場休息」嗰陣就食咗個溫室番茄沙律,酸酸甜甜開胃再戰。

最後點少得甜品,有細細件嘅cake同埋必食嘅Mövenpick雪糕,結束完美嘅一餐。

價錢方面,正價時段雖然係四百幾蚊位,兩個人差不多一千,但凈係個海膽同喜之次都回本至少1/3,都未計高質靚肉任食唔嬲,再加上放題時間係2.5小時,非常適合一大班人嚟,吹住水食都夠晒時間啦。
2018-11-21 116 瀏覽
響HiBiKi是主打日本燒肉因為跟家人約了8點入座所以晚市的價格是$458一個人(sun-thu)有2.5小時的時間晚市自助任食網燒和牛而且晚市入座享有澳洲和牛西冷澳洲和牛肉眼澳洲和牛胸腹米澤三元豚西冷米澤三元豚腩片美國牛肋骨海蝦刺身盛而且還Free海鮮拼盤一夜干喜之次1客鮮鮑魚1客蝦1客和其他「時令」海鮮當然還有其他可以加點最正點的還有*任飲*清酒🍶梅酒紅酒🍷白酒啤酒🍻和汽水🥤真的是All you can drink 還有最新最炫科技的生啤任飲生啤需加$48如果像女生不碰酒精類的除了汽水還有熱花茶可以選擇喔燒🔥燒🔥😋長輩最愛的湯鍋還有天婦羅
響HiBiKi是主打日本燒肉
因為跟家人約了8點入座
所以晚市的價格是$458一個人(sun-thu)
有2.5小時的時間

晚市自助任食網燒和牛