2015-12-07 1175 瀏覽
今晚得十四五度最好嘅節目就係去打邊爐啦去朗豪坊買完化妝品老公帶我去靚煲皇打邊爐行到門口見到企滿人好彩等一陣有位入店內座位比較迫全場 full house可能客人太多店員都做到冇笑容坐低第一件事order鍋底先艇王扇貝煲 148湯底有好多紫菜原來有四隻蠔同埋四個扇貝都算幾抵食出前一丁 10打邊爐必備最尾用嚟吸湯用湯汁濃郁到不得了響鈴 48唔係即叫即炸所以唔脆口炸魚皮 28一樣係唔夠脆魚皮餃先 38鮮雲吞 32打邊爐必叫新鮮滑牛 68滑牛係老公讚不絕口嘅夠晒滑又淋有啲黑椒調味牛肉嘅鮮味出晒嚟午餐肉 32唔明白點解鍾意食午餐肉嘅人無論去到邊度都要叫一碟醬芥 $10位手打四寶丸鮮蝦肉丸夠晒彈牙墨魚丸細細粒有鮮味牛丸同埋菱魚丸都好大粒集齊四寶滿足晒
今晚得十四五度

墨魚丸細細粒有鮮味
牛丸同埋菱魚丸都好大粒
集齊四寶
滿足晒
10 分鐘 (堂食)
2015-12-05 1935 瀏覽
人在旺角,隨處閒逛找到了這間靚煲皇,還記得當初靚煲皇搬鋪前是在長沙灣的,那時候的我間唔中都會經過但都沒有幫襯過,因為還是學生啊就在街市附近,帝峰皇殿的對面,門面小小的放了2,3張檯的門口,店內則大概有十來張檯,都是4人檯居多,始終打邊爐都是一班人比較多先環顧店內看到招牌的靚煲皇,因我們只有二人,所以點小的就好了,再看看餐牌,點了幾款我們必食的配料招牌靚煲皇(小):一打開先看到有6隻大大隻的扇貝放在最頂,還有烤魷魚,下層則有豬骨,翠肉瓜、蘿蔔及粟米等,有了烤魷魚讓整個煲生色不少,散發出陣陣香味之餘還加添了點咸香扇貝鮮甜爽口,果然在街市旁邊食材都新鮮一點,而且每隻都大大隻,滿意!之後就上配料了,分別點了以下:雪花肥牛:肥牛真的滿肥的,牛味濃,不過切得太厚了,煮過後有一點韌手打四寶丸:分別是牛肉丸,鯪魚丸,蝦丸和墨魚丸,其中比較喜歡蝦丸和墨魚丸,很彈牙極上黑豚肉:想不到肉跟脂肪的比例差不多是一比一,感覺比較油膩了點,女士如我不敢多吃,如果肉的比例能多一點,和用一些配料(如梅汁?)浸一下可能會美味一點?當然還有少不了的響鈴和油麥菜作結啦
人在旺角,隨處閒逛找到了這間靚煲皇,
還記得當初靚煲皇搬鋪前是在長沙灣的,
那時候的我間唔中都會經過但都沒有幫襯過,因為還是學生啊
再看看餐牌,點了幾款我們必食的配料
靚煲皇(小)
招牌靚煲皇(小):
一打開先看到有6隻大大隻的扇貝放在最頂,還有烤魷魚,
下層則有豬骨,翠肉瓜、蘿蔔及粟米等,

扇貝鮮甜爽口,果然在街市旁邊食材都新鮮一點,
而且每隻都大大隻,滿意!
之後就上配料了,分別點了以下:
雪花肥牛:
肥牛真的滿肥的,牛味濃,不過切得太厚了,
煮過後有一點韌
手打四寶丸
手打四寶丸:
分別是牛肉丸,鯪魚丸,蝦丸和墨魚丸,
其中比較喜歡蝦丸和墨魚丸,很彈牙
極上黑豚肉
極上黑豚肉:
想不到肉跟脂肪的比例差不多是一比一,
感覺比較油膩了點,女士如我不敢多吃,
油麥菜
當然還有少不了的響鈴和油麥菜作結啦

題外話/補充資料: 總的來說,煲本身用料和配搭不錯,的確是靚煲, 但配料要再加強加強,畢竟打邊爐來說,配料也是很重要的一環。 而且食店在街市旁,衛生方面也是要多加注意,因為間唔中都可以看見有蚊子飛過
靚煲皇(小)
響鈴
前幾天為自己增添新衣服,所以相約好友出旺角shopping,以我的本性,醫包肚才有力血拼,星期旺角到處是人,想找個比較靜的地方吃個夠,朋友帶了我到一個" 新大陸 ",我稱為一個小 "靜土"。因為只是一橋之隔,感覺截然不同,而且地方很方便,不妨介紹一下。坐下立即叫了個靚煲皇,我們2人叫了小煲,可是份量絕不少!!介紹一下 靚煲皇的材料,分別有魷魚乾、扇貝、粟米、豬骨、冬瓜及蘿蔔,非常豐富!靚煲皇內的材料非常豐富,還未吃肚已被頂層的六隻扇貝吸引!單看扇貝的size就知道是足料之選,內質細緻鮮嫩,扎實得來內層軟滑,有點捨不得把它們吃掉!一個火鍋的湯底決定了 食物資質素 這個靚煲皇的湯底相信是經豬骨熬製而成的。湯底有香濃的豬骨味, 而且豬骨半生亦非常入味,豬骨熬得鬆化,連帶豬骨亦有一咬即溶的感覺, 味道有點像台灣的藥燉排骨呢!而面頭的魷魚乾 亦為靚煲王增添了不少咬口。此外,重點推介手切肥牛!份量不少,肥牛色澤鮮艷,紋理清晰。油花分佈均勻,肉味什濃,有入口即溶之感。配合靚煲皇湯底,絕不需任何調味!

以我的本性,醫包肚才有力血拼,

星期旺角到處是人,想找個比較靜的地方吃個夠,

朋友帶了我到一個" 新大陸 ",我稱為一個小 "靜土"。

靚煲皇內的材料非常豐富,還未吃肚已被頂層的六隻扇貝吸引!

有點捨不得把它們吃掉!

湯底有香濃的豬骨味, 而且豬骨半生亦非常入味,

而面頭的魷魚乾 亦為靚煲王增添了不少咬口。
此外,重點推介手切肥牛!份量不少,肥牛色澤鮮艷,紋理清晰。
油花分佈均勻,肉味什濃,有入口即溶之感。

配合靚煲皇湯底,絕不需任何調味!

2015-11-13
  • 手切肥牛
​最近的家庭聚會同屋企人去左舊居附近閒逛,晚上仲好有興致去打邊爐。店內有usb插座供充電,尤其適合電話經常無電既我。仲提供free wifi,仲可以一邊吃,一邊whatsapp同朋友分享吃左d咩。枱下仲有儲物籃放個人物品,真係好窩心。湯底紙,點菜紙和飲品水牌整齊地放在枱上。配料分為幾個主要類別,有雞牛豬海鮮...但其實我最鐘意係吃菜,夠飽肚又健康,清腸胃之首選。邊打邊爐,邊睇電視,環境舒服,好relax。醬料收$10/人頭湯底點了招牌靚煲皇,雖然這個是小型的,但也足夠供大約2-4人享用,足料,製作超認真用心。我被六隻鮮甜肥美扇貝吸引了,夠搶眼醒神。另有意想不到的炸土魷,炸到好香口。栗米味道超甜,栗米粒唔會痴牙,切成細細件,女生都容易吃,不怕吃相失禮,連續吃了好幾件。仲有豬手豬骨和白紅蘿蔔,所以整個湯底都好清甜。最抵讚係個紅蘿蔔,吃到有蘿蔔蓉的鮮甜。仲有大量新鮮蔬菜:翠玉瓜,芹菜等。與屋企人一致同意材料的質素比預期心目中高。手打四寶丸:墨魚丸,蝦丸,牛丸,魚丸。每款各兩粒,爽口彈滑,手工製果然比較好吃。點了兩盤菜:唐生菜和雜菜,估不到有咁大束,而且鄰近街市,菜真係好嬌嫩新觧。雜菜其實最抵
店內有usb插座供充電,尤其適合電話經常無電既我。
枱下仲有儲物籃放個人物品,真係好窩心。
湯底紙,點菜紙和飲品水牌整齊地放在枱上。
配料分為幾個主要類別,有雞牛豬海鮮...
但其實我最鐘意係吃菜,夠飽肚又健康,清腸胃之首選。
邊打邊爐,邊睇電視,環境舒服,好relax。
醬料收$10/人頭
湯底點了招牌靚煲皇,雖然這個是小型的,
但也足夠供大約2-4人享用,足料,製作超認真用心。
我被六隻鮮甜肥美扇貝吸引了,夠搶眼醒神。
另有意想不到的炸土魷,炸到好香口。
栗米味道超甜,栗米粒唔會痴牙,切成細細件,
女生都容易吃,不怕吃相失禮,連續吃了好幾件。

仲有豬手豬骨和白紅蘿蔔,所以整個湯底都好清甜。
最抵讚係個紅蘿蔔,吃到有蘿蔔蓉的鮮甜。
仲有大量新鮮蔬菜:翠玉瓜,芹菜等。
與屋企人一致同意材料的質素比預期心目中高。

手打四寶丸:
墨魚丸,蝦丸,牛丸,魚丸。
每款各兩粒,爽口彈滑,手工製果然比較好吃。
雜菜其實最抵食,有多款時令新鮮"菜"式:白菜,油麥菜等...
相比其他普通油炸支竹,這款鮮支竹夠大塊又健康。
水餃雖則細隻左D, 但夠新鮮~
脆骨腩肉質爽脆,好滋味。
響鈴是打邊爐必不可少的材料,一碟起碼有一袋的份量,
而且無油煎得乾爽,更加不會有油膩感。
打邊爐中段,侍應會補給湯和茶。
靚煲皇,打邊爐談天說地,好enjoy!
  • 招牌靚煲皇
  • 手打四寶丸
雖然說這陣子天氣還是頗熱,但晚上天氣較涼,最適合便是食火鍋了!朋友介紹這一家位於旺角道的「靚煲皇」,由朗豪坊往奧運方向走,大約5-10分鐘便到了。八時左右來到已經有食客在排隊等位。餐廳除了室內座位,門前亦開了幾張桌子。還好跟朋友邊聊天邊等,不一會便有座位了。我們點了一個例牌的的胡椒豬骨煲($128)。湯底材料十分充足,大塊的豬骨、粟米、蘿蔔、香芹等。因此湯底十分清甜,香濃的胡椒香味不會太辣,反倒有提味的作用。湯底一送上我便忍不住飲了好幾碗湯底;而打邊爐後湯底吸收了配料和肉類的精華,更是濃郁好味。手切肥牛(小)($198),色澤紅潤,不算多脂肪。稍稍焯過很香牛肉鮮味。朋友很喜歡吃田雞($58),所以點了一碟。個人不太喜歡,但見十分應新鮮,田雞切開送到枱上還是會動的。雞子($68)份量很多,而且每粒都像乒乓波一樣大,不算太羶。雙拼丸($88),特別喜歡墨丸,新鮮打成,彈牙又爽口。粉腸($32)新鮮,一點也不鞋。算蠻好質素的一家火鍋店,湯底真的做得很好。地點尚算方便,只是座位比較少,可能要事一先預約會更好。

雙拼丸($88),特別喜歡墨丸,新鮮打成,彈牙又爽口。

粉腸($32)新鮮,一點也不鞋。

15 分鐘 (堂食)
2015-11-22 634 瀏覽
早兩個星期天氣開始轉涼, 又是去滾的好時機。這次一家五口到了附近的靚煲皇"拾下拾下", 來一個暖暖的晚上。今次我們點了例牌胡椒豬骨煲, 有肉又有粟米和蘿蔔, 湯底十分清甜。煲內有不少豬骨, 豬筒骨不只得骨, 還有不少肉相連, 加埋胡椒湯底, 特別好味。這兒主打的是火鍋湯底, 用料十足。基本的火鍋料都一應俱存, 價錢是正常的火鍋專門店價錢。點了食物後, 就是"混醬"時間。辣椒碎, 芫茜, 蔥粒, 金蒜和生蒜任加任混, 加上特製豉油, 最基本的有時才能最易吃到食材的味道。如果沒有肥牛肉, 那打邊爐就好像打了50% 折扣。這兒的雪花肥牛 ($68) 砌的厚薄剛好, 涮十秒就吃得, 又不會太薄沒有牛肉味。雖然未稱得上雪花相間, 但肉質也幾滑。這個龍躉片($98)真的比想像中更好吃! 啖啖肉之餘又滑, 一點腥味也沒有。我們五個都覺得這是最好味的一款。雖然我不愛吃蠔, 但其他人都對美國桶蠔 ($168)有興趣。看起來每隻都很肥很新鮮, V先生說蠔身夠肥, 亦很乾淨, 如果份量多些會更開心。打邊爐又怎能缺少吸湯的竹笙($48)和花膠筒($88)呢? 吃多這兩樣食物真的人都滋潤點, 皮膚都靚啲, 哈哈
點了食物後, 就是"混醬"時間。
如果沒有肥牛肉, 那打邊爐就好像打了50% 折扣。
打邊爐又怎能缺少吸湯的竹笙($48)和花膠筒($88)呢? 吃多這兩樣食物真的人都滋潤點, 皮膚都靚啲, 哈哈。
手打墨魚滑($78)和魚皮餃 ($38)是V先生點的, 質素不錯, 但沒有什麼特別。
差點忘記了我們都很喜愛的響鈴($48), 每次吃都好像玩遊戲般, 要即淥即夾, 才不會令響鈴太淋不好吃。
多人吃飯的好處就是可以多點幾款試試不同的東西。
脆鯇片($38) 亦很爽脆, 比自己在街市買的更好吃。手打四寶丸($78)有牛丸, 鯪魚球, 蝦丸和墨魚丸, 每款都不會溝太多粉, 彈牙富肉汁, 是真正手打的丸。
吃了那麼多肉和海鮮, 當然要點一些什菌 ($38) 和烏冬 ($10) BALANCE 一下, 不過分量不算多。
最後我們加點了本地滑牛 ($68) 和油麥菜 ($28)作最後衝刺。
油麥菜都洗得乾淨, 排得整齊, 很嫩很鮮甜。
本地滑牛的牛肉味十足, 雖然不像肥牛般油香, 但加了黑椒調味, 更為惹味, 亦為我們今次"拾下拾下"作完美句號。
到專門火鍋店的價錢當然不能和"任飲任食"的酒樓相比, 今次價錢每位約$200, 但火鍋料都很整齊新鮮, 偶然一家人一起吃得精緻點, 食個開心飯就夠了。

2015-11-10
2015-11-18 839 瀏覽
今日黎旺角開工, 臨收工同事話凍凍地想打邊爐, 就響附近睇下有無咩啱, 見到呢間靚煲皇招牌好大令人注意, 因為時間尚早, 所以無訂枱都有位.呢度煲底好多選擇, 由幾十蚊到二百多蚊都有.邊爐料都好多選擇, 真係睇到花多眼亂.打邊爐調味都好緊要, 所以樣樣要D就最啱.揀左一輪最後要左"正宗澳門豬骨煲"($128), 材料非常之多, 蘿蔔粟米, 紅蘿蔔等等, 湯底好清香.豬骨煲最緊要有豬煲, 煲底原來有好多舊, 唔怪得D湯咁香, 肉連軟骨可以一齊食, 肉好嫩."手打四寶丸"($78), 有墨魚丸, 蝦丸, 鯪魚丸, 牛丸等等. 手打丸特別爽口彈牙, 特別係蝦丸真係好有蝦味. 牛丸淥完唔會鞋口, 非常好."豬面青"($32), 脂肪均勻, 所以肉質特別嫩滑, 入口無渣, 好爽口."響鈴"$48, 放落湯淥一淥唔太油膩, 浸得唔透仲食到有D脆口, 索埋D豬骨湯更加好味."午餐肉"$32, 夠厚夠豐富, 淥左一輪都無散晒."芝士腸"$32, 正正常常既腸, 不過都幾爆芝.其實剩係食煲既材料都飽左半成, 因為真係好足料.
呢度煲底好多選擇, 由幾十蚊到二百多蚊都有.
邊爐料都好多選擇, 真係睇到花多眼亂.
打邊爐調味都好緊要, 所以樣樣要D就最啱.
"午餐肉"$32, 夠厚夠豐富, 淥左一輪都無散晒.
"芝士腸"$32, 正正常常既腸, 不過都幾爆芝.
其實剩係食煲既材料都飽左半成, 因為真係好足料.
天氣開始越來越涼,又來到了打邊爐的季節!由於友人突然好想食豬骨煲,所以今次就決定一試「靚煲皇」。提提大家最好當然預早訂台,咁就可以大大減低等候時間。坐低後侍應就擺上調味盤,可以根據自己喜好加入炸蒜及辣椒等。湯底方面有超多選擇,完全滿足大家不同口味,如果有選擇困難症,不妨問下侍應姐姐意見。個人就十分推薦「靚煲皇」,因為湯底十分足料,味道鮮甜,一煲有齊扇貝、豬軟骨、排骨、豬手仔、翠肉瓜、蘿蔔及粟米等,完全是超級豐富,而蝦乾及土魷就大大增加香味,整個湯底濃郁甜美,令人食過翻尋味。 首先,豬軟骨軟腍,肉質嫩滑彈牙,味道香甜多汁,十分出色;而豬手仔同樣十分入味,充滿大量膠質,口感超級彈滑。扇貝色澤光亮,肥美鮮甜,口感彈牙,食得出十分新鮮!湯底集合所有食物的精華,超級鮮甜,令人十分滿足。配料方面,小妹認為手切肥牛值得一試,因為脂肪分佈平均,而且不會感覺太肥膩,女生們也比較容易入口。而且牛味香濃多汁,煮熟後不會感覺太韌或鞋口。如此美味的湯底就一定要是點竹笙,因為它可以吸收湯汁,味道變得更鮮美,而且口感爽口,令人食過不停。另外,小妹亦點了牛柏葉,份量足夠而且大小剛剛好,不會切得太細件,失去了應有的口感

天氣開始越來越涼,又來到了打邊爐的季節!

由於友人突然好想食豬骨煲,所以今次就決定一試「靚煲皇」。
提提大家最好當然預早訂台,咁就可以大大減低等候時間。

坐低後侍應就擺上調味盤,可以根據自己喜好加入炸蒜及辣椒等。
湯底方面有超多選擇,完全滿足大家不同口味,
如果有選擇困難症,不妨問下侍應姐姐意見。
個人就十分推薦「靚煲皇」,因為湯底十分足料,味道鮮甜,

一煲有齊扇貝、豬軟骨、排骨、豬手仔、翠肉瓜、蘿蔔及粟米等,
完全是超級豐富,而蝦乾及土魷就大大增加香味,

整個湯底濃郁甜美,令人食過翻尋味。

首先,豬軟骨軟腍,肉質嫩滑彈牙,味道香甜多汁,十分出色;
而豬手仔同樣十分入味,充滿大量膠質,口感超級彈滑。

扇貝色澤光亮,肥美鮮甜,口感彈牙,食得出十分新鮮!

湯底集合所有食物的精華,超級鮮甜,令人十分滿足。

配料方面,小妹認為手切肥牛值得一試,因為脂肪分佈平均,
而且不會感覺太肥膩,女生們也比較容易入口。
而且牛味香濃多汁,煮熟後不會感覺太韌或鞋口。

如此美味的湯底就一定要是點竹笙,因為它可以吸收湯汁,
味道變得更鮮美,而且口感爽口,令人食過不停。

另外,小妹亦點了牛柏葉,份量足夠而且大小剛剛好,
不會切得太細件,失去了應有的口感。

最後來了一份皇帝菜來平衡一下,色澤鮮綠,感覺新鮮。
靚煲皇的食物份量都很足夠,兩個人食一個細的靚煲皇已經好足夠,

而且其他配料價錢都好經濟,一大班朋友聚會就非常適合。

2015-11-15
1 分鐘 (堂食)
  • 手切肥牛
打邊爐,為秋冬展開序幕!早前同朋友到旺角行街,旺角放題食得多,今次我地想打邊爐,所以挑選了靚煲皇小菜坊作晚餐之選。由港鐵旺角站出,經朗豪坊H&M走方向,一路直走至天橋轉左就到。基本上平時唔會行到個度,所以都幾難搵。位置唔算多,可以選擇室內或室外,不過好快滿座。最得意係設有USB插座比你叉電,仲有個箱係枱底比你擺隨身物品,貼心服務。未點菜,就先上配料及小食。配料無咩特別,不過小食就超級推介-辣椒豬皮凍,辣得好過瘾,豬皮凍又涼涼的,冰火二重感受,點菜前就已經清底。黎到靚煲皇又點可以唔試下靚煲皇呢(大:$248/細:$168)?靚煲皇內含扇貝,脆肉瓜,白蘿蔔,粟米及豬骨,超級足料!等既時候就已經傳出陣陣香味,扇貝亦鮮甜留香,值得一試。有個靚煲,當然都要有靚菜啦!點了龍躉($108),每片薄切得通透,魚肉又滑身。有幾片食既時候連絲,比較難斷開,不過亦不減其魚鮮。搖柱碧肉餃($68),比佢個名吸引而點,但有點失望,同普通菜肉餃無咩分別,唔發覺有搖柱,而且餃皮好厚,無咩特別。手打蝦拼墨丸($88),蝦丸比墨魚丸好食,真係有蝦味及滑身,墨魚丸都滑,不過就無墨魚丸味。真係每餐都不能離開既肉,極上黑豚腩
真係每餐都不能離開既肉,極上黑豚腩肉($88),原本未烚之前以為咁多脂肪會有好多油,點之又唔係喎!而且豬肉肉質彈牙,價錢上算是合理範圍內。
另外,仲有點羊片($78),平時好少係街外食羊肉,因為怕其羊膻味,不過今次係無任何調味下仍然無羊膻味,仲有羊肉香,不錯!
雖然偏僻左D,不過都有好多人食,除左打邊爐仲有小菜可以選擇,而且開至淩晨,係旺角夜左都唔怕無野食啦。
  • 龍躉
  • 羊片
2015-11-15 331 瀏覽
入秋冬季最好就係打邊爐店內不大, 位置都幾迫下贈送的花生很香很脆, 不錯蕃茄薯仔湯底, 料很多響鈴是即叫即炸, 熱辣辣好酥脆雪花肥牛雪花分佈唔算靚, 很多部分都是肥膏, 肉質都算嫩滑, 但沒什麼牛味手打蝦墨丸, 唔多似手打, 似現成的墨丸蠔是普遍廣島蠔, 煮過後變得好細粒, 好似蠔市咁, 打邊爐始終都係桶蠔比較好龍躉魚片肉質很嫩滑鮮甜, 一d都冇魚腥味價錢中唔算貴, 但又唔算叫平啦, 每人二百幾蚊我唔會選擇呢間食囉
入秋冬季最好就係打邊爐
店內不大, 位置都幾迫下
贈送的花生很香很脆, 不錯
蕃茄薯仔湯底, 料很多
響鈴是即叫即炸, 熱辣辣好酥脆
手打蝦墨丸, 唔多似手打, 似現成的墨丸
龍躉魚片肉質很嫩滑鮮甜, 一d都冇魚腥味
題外話/補充資料: 衛生比較差, 放袋的藍子非常骯髒~~
2015-11-12
2015-11-15 1200 瀏覽
最近天氣開始轉涼,所以特意到旺角吃火鍋,在秋冬正式來臨前暖暖身。靚煲皇小菜坊在網絡上排名不錯,所以這次特意選它,沒想到整晚的用餐經驗卻讓我想將它放入「永不再去」名單。其實單看食物的部份,靚煲皇確實是中上品質,無論用料、味道都很實在,只不過等候上菜的時間真的太久,要不是本身鍋的料很多,應該早就沒東西可以吃。當晚7點半入座,5分鐘後就點完所有菜式,包括:靚煲皇、鮮雞、龍躉、生蠔、雜菜,大概5分鐘後就送來靚煲皇,之後再送來一碟生蠔。等到差不多45分鐘後,其他東西還沒有送上來,於是就向店員查詢,15分鐘後就送來一份菜(不是雜菜)。從正式吃火鍋算起已經一個小時,可是鮮雞、龍躉還是不見蹤影,每次店員都說會跟進,然後就不了了之,直到半個小時後,才跟我說龍躉賣完,要不要換其他東西。因為肚子餓的關係,中途有點響鈴,還將龍躉換成牛肉粒,而響鈴、牛肉粒和鮮雞全是在入座一個半小時後才送來,會不會太過份呢?我明白餐廳漏單是常有的事,可是花這麼久才和客人說售罄,我倒是第一次體會。撇掉上菜問題不說,食物其實本身很不錯,如果真的想吃新鮮火鍋的朋友可以一試。平日7點半入座,不用排隊。招牌菜是靚煲皇。也有火鍋配料可以點。

平日7點半入座,不用排隊。
招牌菜是靚煲皇。
也有火鍋配料可以點。
醬料
自己調醬。
靚煲皇
靚煲皇有六隻扇貝,每一隻都又大又新鮮,肉質厚實。下層有香口的烤魷魚、清甜粟米及翠玉瓜。
靚煲皇
湯底剛開始的時候很清甜,不過最美味是熬到最後,所有食材的精華都在湯裡,一定要喝。
靚煲皇
超大的扇貝肉,煮完都不會變小。
靚煲皇
由於靚煲皇以豬骨當湯底,一不小心就會黏鍋,記得偶爾要攪拌一下。
靚煲皇
豐富的膠原蛋白,整鍋都是軟軟的豬腳和筋。
鮮雞
鮮雞入口的雞肉味不算濃,但肉質頗嫩,煮久了也不會硬。
生蠔
生蠔很鮮甜,雖然全是中型Size,但勝粒粒飽滿、甘甜。
雜菜
最後換回雜菜,有油麥菜、茼蒿菜和菜心,都很新鮮。
牛肉粒
牛肉粒肉味濃郁,不過切記煮太久,看到外層變色再煮一下子就差不多。
響鈴
即點即炸響鈴,不管是直接入口感受酥脆,或是泡鍋吸湯再吃也是一樣美味,是全晚最讚的部份!
2015-11-12
鮮雞
生蠔
牛肉粒
2015-11-04 1037 瀏覽
自從沒有姐姐, 出街食飯的次數亦大大増加, 因秋風起, 首選當然係打邊爐啦, 今天我們選擇了靚煲皇. 可能我們到達時間尚早, 所以坐了半小時便滿坐.在等湯底前, 餐廳送上花生及自家制麻辣青瓜豬手皮作小吃, 花生香口惹味, 而麻辣青瓜豬手皮, 真係麻多過辣, 而且豬手皮做到好似啫哩的口惑, 好特別. 還有調味料有好多選擇, 可無限 REFILL.湯底來了, 感覺番茄薯粒湯底比較健康, 所以我們選擇了它, 而且番茄薯仔(並不是薯粒)的餡料十足,好夠味好清甜呀. 美國桶蠔, 一客6件, 外表白雪肥脹, 每隻皆肉質豐厚, 入口爆發鮮甜味, 滿意至極. 龍躉好大塊, 乾淨企理, 非常新鮮, 咬落完全無骨, 正正合平日不愛吃魚的Mr. L 的心意.雪花肥牛分佈相當平均,入口不會難咬,而且肉味極之濃郁. 當然少不了我最愛的響鈴, 炸得金黃鬆脆,稍稍沾湯就可以食, 腐竹味濃豬皮索哂啲番茄蕩,絶配, 如果可再細心d 脫去所有毛會更好 最後值得一讃係廚師把食物陳列得好美, 就好似簡單的雜菜, 都陳列得像花瓶一樣.
花生及自家制麻辣青瓜豬手皮
還有調味料有好多選擇, 可無限 REFILL.
好夠味好清甜呀.
番茄薯仔湯底
美國桶蠔
龍躉
雪花肥牛分佈相當平均,入口不會難咬,而且肉味極之濃郁.
響鈴
豬皮索哂啲番茄蕩,絶配, 如果可再細心d 脫去所有毛會更好
豬皮
2015-11-03
美國桶蠔
龍躉
這天家中老爸忽然罷工說不想煮飯, 不如出外吃吧~~~充當孝順女角色的我當然二話不說就話好喔!!!其實心裡在盤算打邊爐天氣又開始涼了, 當然是打邊邊好時機呢~~~和老爸老媽在旺角走着走着忽然看到在小公園樓下開了一間"靚煲皇"門面裝修亦企理骨子所以就入內了~~~ 點餐紙選擇也夠多價位方面個人覺得化算大大個招牌豬骨煲都是約百來元比起外頭某些只是蕃茄豬骨煲湯底索價三百元來說個人覺得價位合理 選好幾款食物后當然要喝可樂啦打邊邊又怎可缺可樂呢~ 很快地上了豬骨煲了!!!有多件大大的豬骨在當中 豬骨有些是骨筒裡肉的骨膸相當美味而且肉類有少許連筋亦能增加不少咬口~ 先來是炸魚皮由於太肚餓又要等其它配件熟透的闗係我們是直接把整碟幹掉了香香脆脆, 超好味! 另外點了雙併(蝦丸拼墨魚丸)這裡的丸丸我是要讚的因為吃得出是新鮮貨蝦丸咬下去肉質夠爽夠彈牙而且有原隻蝦在裡面是很值得推介的一個菜!媽常說雞子有益補身不過這些補品都是留給媽好了~~~媽說這裡的雞子大致新鮮咬下去不腥而且都頗大顆口感不俗~ 也點了些生菜~~~生菜青脆嫩綠不老 蔬菜類約廿來元是可以接受的價錢~ 也點了些豬面青~~~豬肉類中規中距很快就灼
這天家中老爸忽然罷工

說不想煮飯, 不如出外吃吧~~~

充當孝順女角色的我

當然二話不說就話好喔!!!

其實心裡在盤算打邊爐

天氣又開始涼了, 當然是打邊邊好時機呢~~~

和老爸老媽在旺角走着走着

忽然看到在小公園樓下開了一間"靚煲皇"

門面裝修亦企理骨子

所以就入內了~~~
點餐紙選擇也夠多

價位方面個人覺得化算

大大個招牌豬骨煲都是約百來元

比起外頭某些只是蕃茄豬骨煲湯底索價三百元來說

個人覺得價位合理
選好幾款食物后

當然要喝可樂啦

打邊邊又怎可缺可樂呢~

很快地上了豬骨煲了!!!

有多件大大的豬骨在當中

豬骨有些是骨筒

裡肉的骨膸相當美味

而且肉類有少許連筋

亦能增加不少咬口~
先來是炸魚皮

由於太肚餓又要等其它配件熟透的闗係

我們是直接把整碟幹掉了

香香脆脆, 超好味!
另外點了雙併(蝦丸拼墨魚丸)

這裡的丸丸我是要讚的

因為吃得出是新鮮貨

蝦丸咬下去肉質夠爽夠彈牙

而且有原隻蝦在裡面

是很值得推介的一個菜!
媽常說雞子有益補身

不過這些補品都是留給媽好了~~~

媽說這裡的雞子大致新鮮

咬下去不腥

而且都頗大顆

口感不俗~
也點了些生菜~~~

生菜青脆嫩綠不老

蔬菜類約廿來元

是可以接受的價錢~

也點了些豬面青~~~

豬肉類中規中距

很快就灼熟好了

豬面青豬味不會太濃

有少許脆和爽口

沾些蒜泥來吃超好味!

特別要提一下

建議店子把貓貓放在房內

那顧客用餐時就更安心安樂了

2015-10-12
2015-10-23 934 瀏覽
因為有人生日,所以打算去打下邊爐慶祝下,最後朋友揀左黎靚煲皇依到開餐,依到有好多唔同既火鍋選擇,雞煲、鴛鴦鍋等等都有因為冇BOOK位關係,所以都特別早左黎,但估唔到我地係最早果枱環境唔算好大,不過都好夠街坊一家大細黎食,座位間都幾鬆動開頭冇咩冷氣,但之後愈食愈凍,都係要帶定件衫好洗好碗筷,店員就放低調味料、醬料,我地當然點好野食先開始自行分配喇大蜆煲,因為當日冇蜆既關係,所以就轉左做帶子喇~材料有帶子、冬菇、草菇、紫菜、莞茜,睇落份量十足,睇完有咩好食之後,就要等佢滾先食囉~湯底一滾就即刻夾比壽星仔~祝你快高長大喇XDDD湯底有少少既鮮味,不過未去到鮮甜,勝在材料夠多,食左好一陣都未食完,帶子就鮮味重啲,冬菇果啲都幾香,如果湯底再鮮啲就更好~樣樣真才實料,帶子不消一分鐘就已經清晒喇!包心芝士丸,大家最中意食既一碟,大家都大愛芝士流心,丸既肉質夠晒彈牙,咬開有熱騰騰既芝士流出黎,香濃又夠正~竹竺,打邊爐當然唔少得竹竺,吸晒湯汁食落去爆水,鮮鮮既湯底汁,口感又爽,不過價錢就偏貴魚皮餃,依個反而比較抵食,雖然熟既時間比較慢,但味道都幾鮮香,中意食魚皮餃既人都覺得唔錯黑木耳,唔知邊個咁健康嗌左
因為有人生日,所以打算去打下邊爐慶祝下,
最後朋友揀左黎靚煲皇依到開餐,
依到有好多唔同既火鍋選擇,雞煲、鴛鴦鍋等等都有
環境唔算好大,不過都好夠街坊一家大細黎食,座位間都幾鬆動
開頭冇咩冷氣,但之後愈食愈凍,都係要帶定件衫好
大蜆煲
大蜆煲,因為當日冇蜆既關係,所以就轉左做帶子喇~
材料有帶子、冬菇、草菇、紫菜、莞茜,睇落份量十足,
睇完有咩好食之後,就要等佢滾先食囉~
湯底一滾就即刻夾比壽星仔~祝你快高長大喇XDDD
湯底有少少既鮮味,不過未去到鮮甜,
勝在材料夠多,食左好一陣都未食完,帶子就鮮味重啲,
冬菇果啲都幾香,如果湯底再鮮啲就更好~
大蜆煲
樣樣真才實料,帶子不消一分鐘就已經清晒喇!
包心芝士丸
包心芝士丸,大家最中意食既一碟,大家都大愛芝士流心,
丸既肉質夠晒彈牙,咬開有熱騰騰既芝士流出黎,香濃又夠正~
竹竺
竹竺,打邊爐當然唔少得竹竺,吸晒湯汁食落去爆水,
鮮鮮既湯底汁,口感又爽,不過價錢就偏貴
魚皮餃
魚皮餃,依個反而比較抵食,雖然熟既時間比較慢,
但味道都幾鮮香,中意食魚皮餃既人都覺得唔錯
黑木耳
黑木耳,唔知邊個咁健康嗌左,雖然份量幾多,但唔多人中意食,
所以一直好難洗,黑木耳其實幾爽口,但味道不大
芝心獅子狗
芝心獅子狗,中間有滿滿既芝士,價錢偏貴而且份量都唔多,
不過味道係唔錯,不過本人偏愛包心芝士丸
手打蝦丸
手打蝦丸,本店自家既手打蝦丸,雖冇圖片咁鮮紅,但味道唔錯,
充滿鮮蝦味蝦丸,食落好似食緊原隻蝦咁,肉質係丸狀般彈牙,
可以值得一試,不過價錢都係偏貴
虎蝦
虎蝦,雖然未算好大隻,但口感同味道都唔錯,非常鮮甜
不過同樣問題,四隻就要68確實唔抵食,五個人唔夠分
雪花肥牛
雪花肥牛,肥牛主角出場,比較非望,因為肥牛既脂肪分佈太多,真係有種食肥膏既感覺,
肥牛唔算突出,比較推薦手打系列,但價錢都偏貴,今餐食得唔太抵呢!
包心芝士丸
竹竺
芝心獅子狗
手打蝦丸
虎蝦
2015-10-19 29 瀏覽
秋意涼涼,最好的事莫過於打邊爐!今晚心血來潮去老店靚煲皇,同行有我細佬家明一齊去!到了七時,開始多人了,但我們也找到一個好位坐下來!當然叫這裏的皇牌小靚煲皇,真的不欺場,用豬骨湯底煲的,滿滿的豬骨在煲裏,還有六隻大大的扇貝,粟米和蜆熱燙燙地放在面前!扇貝又香又鮮,我們一下子吃光光了!粟米滿滿的,真的很甜,不愧為皇牌靚煲皇!手打四寶丸,最好味的是手打鯪魚丸,真的很滑也很彈口!我們叫了美國桶蠔,have five pieces, 很新鮮,吃下口,也很鮮味!龍躉才88元,但份量十足,也很新鮮,吃下既鮮甜又有口感!真開心地吃了一個有水準的靚煲皇!

手打四寶丸,最好味的是手打鯪魚丸,真的很滑也很彈口!
龍躉才88元,但份量十足,也很新鮮,吃下既鮮甜又有口感!
真開心地吃了一個有水準的靚煲皇!
2015-10-12
2 分鐘 (堂食)
用餐優惠
試食活動