7月的星期日晚,人開始有點累,決定找點好吃的,心中湧然自己飲湯的樣子,就突然想起靚煲皇那邊的火鍋湯底,雖說是火鍋湯底,可是湯的美味程度實在讓人傻眼,足料之餘又相當美味,淨飲湯跟吃湯料都已經可以吃飽我啦。有見及此,我索性打電話去問一問是否可以淨飲/淨食湯底。這個舉動是有點奇怪,可是當下一刻真的只想喝湯而已。除了湯底以外,我們還點了兩份小食,分別是家鄉腐皮卷、蝦妹愛上老油條。家鄉腐皮卷炸得香脆可口,油膩感並不高,中間的豬肉餡料份量剛剛好,加點點沙律醬,一口一小件令人愛不釋口。至於蝦妹愛上老油條這道菜式,名字有夠特別的。就是把彈牙鮮甜的蝦膏釀入脆卜卜的油炸鬼入面,中間更加入卡夫芝士,口感、味道up!! 加或不加沙律醬都好,味道大不同,我兩者都喜歡。我們點的湯底是花膠冬瓜雞湯,相當足料:半隻嫩滑可口的雞、相當厚肉又大又甜的冬瓜環、竹笙、花膠、雲耳、紅棗,用上最新鮮最靚的食材,沒有多餘的調味,湯底都已經十分清甜可口了,把一整晚的悶氣全消。不消一陣子,我倆把整個火湯底都清掉,現在想起來也十分回味。這陣子的事,相信香港人也不會忘記。晚上街頭還在衝突,老闆見狀,索性車我們回家,這麼好的待遇,相信只有這

不消一陣子,我倆把整個火湯底都清掉,現在想起來也十分回味。

這陣子的事,相信香港人也不會忘記。晚上街頭還在衝突,老闆見狀,索性車我們回家,這麼好的待遇,相信只有這裡有。
  • 蝦妹愛上老油條
  • 家鄉腐皮卷
  • 花膠冬瓜雞湯
2019-08-04 148 瀏覽
今日和喜歡吃打邊爐的朋友吃晚餐,所以突然想起之前有間餐廳不錯就和他十點鐘來到,幸好仲有一張桌坐,來到見到有不少小菜選擇,最後我們要了二個小食和打邊爐,待應都好好地介紹,而這些小菜這幾個月都有,到約十月再轉其他,期待之後來又有新小菜。蝦兵愛上老友條,油炸條沒想到不油又夠脆口,蝦好彈牙味道不錯,而且醬味道都十分特別,好清新而且增加不少味道。另一款的家鄉腐皮卷都來到了,有點孜然味好特別又夠香脆。期待的雞窩來到,冬瓜花膠雞窩,好大隻雞份量十足,雞都好嫩滑,湯底好清甜,入面仲有不少配菜入晒味,最底仲有一大片冬瓜,煲了一陣再飲湯更鮮甜。打邊爐當然要叫牛肉啦,今次得二人所以要了手切肥牛要了小碟, 原來份量咁多而且肉質十分好,牛肉味又濃郁。鮮甜湯底當然叫鮮淮山和萵荀,好新鮮又多份量。飲品多選擇,我地一人一枝烏龍茶和竹蔗茅根,一路食一路傾計都十分開心又滿足的一餐。

2019-08-02 78 瀏覽
食任食打邊爐仲好味過佢,鴨血冇味,豆卜硬又唔剪開,韭菜餃啲餡好少有鬆散,響令好散好油,其他牛肉、墨魚丸、豬皮冇特別差,亦都唔係特別好,環境逼夾,食物上得好慢,唔會有下次
2019-07-10 327 瀏覽
剛剛去完旅行,便相約朋友吃飯,順便交換手信吧.我們這次來了靚煲皇之所以會在夏天來此吃火鍋,全因為最近朋友的聚會吃了太多日本餐,是時候轉一轉口味。朋友來到後,大家決定選了冬瓜花膠煲,感覺夏天吃這些會較清涼和滋補 這兒收費都算合理和抵食。這湯底都不錯,雞鍋真的見到雞,湯味的確幾清甜,湯色也較清,滿有花膠香,味道清甜,感覺不錯雞肉十分滑溜,跟湯底十分MATCH,十分喜歡這個冬瓜花膠煲,吃過雞肉後便開始吃小菜了黑松露蝦餅算是多 ,肉質不錯,味道新鮮,蝦肉味道一流。星級小炒皇不久便拿出來,味道不錯。索滿XO醬的濃香味道後,就幾好味。也是真材實料,份量也是充足,這兒的小菜全部都很高級想吃得豐富些的我倆,還點了炸魚皮,水餃,豬潤,等等很多東西。這三者是我點的,三者中,水餃水準不錯,很有味道埋單計數,平均每人才不過二百多元,已經可以在一個舒適的用餐環境中吃得既飽肚,又滿足,愜意呢!

這兒收費都算合理和抵食。

吃過雞肉後便開始吃小菜了

黑松露蝦餅算是多 ,肉質不錯,味道新鮮,蝦肉味道一流。

也是真材實料,份量也是充足,這兒的小菜全部都很高級

每次食晚飯,要照顧成班朋友的意見是最頭痛的,咁啱係食評搵到呢間鋪頭,可以食到火鍋和小菜,完全可以照顧晒我哋五個人小菜叫咗:梅仙子與小鮮肉,煮法有啲似傳統的咕嚕肉,但係應該係用冰花梅醬煮嘅,一食落口少咗酸味,但梅子嘅甜味香味,脆炸豬柳肉,乾脆得來唔肥膩,配搭十分之出色,外皮淡淡脆香,肉質仍然鮮嫩,即時醒胃咗3分,家鄉腐皮卷,特色在於腐竹皮炸得乾爽,入口香脆,"索索"聲的脆聲,個肉餡係用孜然粉煎豬肉,再加上一些水瓜絲,再配上特別調的蛋黃醬,非常香口又有好特別嘅肉質感覺!值得推介大家去食因為天氣熱大家都想飲靚湯,於是乎叫咗花膠冬瓜雞湯,湯味清甜已有一種冬瓜的清新味,湯裏面配料有花膠冬瓜,冬蟲草花,娃娃菜,杞子和紅棗!跟住服務員幫我地用刀叉將半隻雞分件,雞肉煮得剛剛好,保持嫩滑的雞肉又有雞味,可能是個湯底的功勞,我哋食完隻雞同飲晒啲湯,撈起啲冬瓜同娃娃菜食完之後,再加湯 就在叫咗粟米同竹笙,煲左一陣,個湯更加甜,有朋友忍唔住叫咗個極上肥牛!原來鮮清湯配肥牛,先至帶得出肥牛嘅本來牛肉味,本來想再叫多啲嘢食!但係我哋已經好飽,可能飲得湯多!
每次食晚飯,要照顧成班朋友的意見是最頭痛的,
咁啱係食評搵到呢間鋪頭,可以食到火鍋和小菜,
完全可以照顧晒我哋五個人小菜叫咗:
梅仙子與小鮮肉
,煮法有啲似傳統的咕嚕肉

但係應該係用冰花梅醬煮嘅,一食落口少咗酸味

但梅子嘅甜味香味,脆炸豬柳肉,乾脆得來唔肥膩,
配搭十分之出色,外皮淡淡脆香,肉質仍然鮮嫩,
即時醒胃咗3分
,家鄉腐皮卷,特色在於腐竹皮炸得乾
爽,入口香脆,"索索
"聲的脆聲,個肉餡係用孜然粉煎豬肉
,再加上一些水瓜絲
,再配上特別調的蛋黃醬,
非常香口又有好特別嘅肉質感覺!值得推介大家去食

因為天氣熱大家都想飲靚湯
,於是乎叫咗花膠冬瓜雞湯,
湯味清甜已有一種冬瓜的清新味,湯裏面配料有花膠冬瓜
,冬蟲草花,娃娃菜,杞子和紅棗!

跟住服務員幫我地用刀叉將半隻雞分件,雞肉煮得剛剛好
,保持嫩滑的雞肉又有雞味,可能是個湯底的功勞,
我哋食完隻雞同飲晒啲湯,撈起啲冬瓜同娃娃菜食完之後,
再加湯 就在叫咗粟米同竹笙,煲左一陣,個湯更加甜,

有朋友忍唔住叫咗個極上肥牛!
原來鮮清湯配肥牛

先至帶得出肥牛嘅本來牛肉味
,本來想再叫多啲嘢食!
但係我哋已經好飽,可能飲得湯多!
花膠冬瓜雞湯
家鄉腐皮卷
極上肥牛!
題外話/補充資料: 今次第一次寫食評推薦,希望你們喜歡!
2019-07-09
花膠冬瓜雞湯
家鄉腐皮卷
極上肥牛!
2019-07-10 86 瀏覽
一向甚少,絕少,極少在夏天時間吃火鍋,不過凡事總有例外,近日的一次深夜火鍋體驗,地點就在這間靚煲皇。之所以會在夏天來此吃火鍋,全因為最近朋友的聚會吃了太多日本餐,是時候轉一轉口味。朋友來到後,大家決定選了冬瓜花膠煲,感覺夏天吃這些會較清涼和滋補 這兒收費都算合理和抵食。這湯底都不錯,雞鍋真的見到雞,湯味的確幾清甜,湯色也較清,滿有花膠香,味道清甜,感覺不錯雞肉十分滑溜,跟湯底十分MATCH,十分喜歡這個冬瓜花膠煲,吃過雞肉後便開始吃小菜了。:黑松露蝦餅算是多 ,肉質不錯,味道新鮮,蝦肉味道一流星級小炒皇不久便拿出來,味道不錯。索滿XO醬的濃香味道後,就幾好味。也是真材實料,份量也是充足,這兒的小菜全部都很高級想吃得豐富些的我倆,還點了炸魚皮,水餃,豬潤,等等很多東西。這三者是我點的,三者中,水餃水準不錯,很有味道埋單計數,平均每人才不過二百多元,已經可以在一個舒適的用餐環境中吃得既飽肚,又滿足,愜意呢!

這兒收費都算合理和抵食。

吃過雞肉後便開始吃小菜了。:

黑松露蝦餅算是多 ,肉質不錯,味道新鮮,蝦肉味道一流

也是真材實料,份量也是充足,這兒的小菜全部都很高級

2019-07-06 158 瀏覽
早2日開工,同同事約埋夜晚食飯,叫做團隊飯局啦。黎左靚煲皇,有人話想食小菜,即刻整個星級小炒皇。落單後好快上枱,速度算係快。小炒皇好好食,好有味道,一大啖食曬全部材料既感覺好正,份量都好多。蝦兵愛上老油條味道都唔錯,入口甘香 肉質鮮甜,分怖平均, 肉味都算濃。另外叫左個冬瓜花膠雞煲,叫完之後一次過上左好多野,食火鍋當然要食埋新鮮靚配料😍湯底都好多料!!好大隻雞,~好補呀,店員仲會幫我地分埋,雞肉好嫩滑,好好味道。花膠好滋補,而且都幾多塊,好抵食👍🏻最後一定要飲多幾啖湯,美味同補身混集在一起。食到好滿足,每人都係$150左右,好抵食,下次同朋友會再黎。
早2日開工,同同事約埋夜晚食飯,叫做團隊飯局啦。
花膠好滋補,而且都幾多塊,好抵食👍🏻
最後一定要飲多幾啖湯,美味同補身混集在一起。
2019-07-05 155 瀏覽
是晚和朋友們到靚煲皇吃小菜同火鍋。來靚煲皇當然要吃靚的鍋底。我們選了冬瓜花膠雞湯煲。冬瓜花膠雞湯用料相當足,用上新鮮鮮雞、花膠,加上超甜粟米,令湯底很清甜。花膠份量不少,很有誠意的湯底。用了足足一隻雞,但價錢卻不貴,配上湯底的話十分抵吃。店員會幫我們把雞肉分開,吃起來比較方便未吃小菜,先喝一口湯和雞肉也不錯星級小炒皇份量很多,2人吃都算足夠。我喜歡它口感,不算油膩但很有味道,用XO醬粉出來比其他店做得更好吃黑松露蝦餅味道不錯,入口彈牙多汁。即叫即做所以才有如此的美味。份量挺多的,個人很喜歡它的口感。

店員會幫我們把雞肉分開,吃起來比較方便
未吃小菜,先喝一口湯和雞肉也不錯

份量挺多的,個人很喜歡它的口感。
2019-06-29 293 瀏覽
不論男士或女士都要滋補, 最有效方法就係飲湯, 但無諗過打邊爐既湯底都可以當湯飲.相約朋友到靚煲皇食飯, 諗住普通打個邊爐, 侍應介紹冬瓜花膠雞湯煲做湯底, 可以先飲湯後邊爐, 大家都未食過就試下吧.個雞湯用大大隻既雞黎煲, 仲有冬虫草花, 紅棗, 杞子, 黑雲耳, 最重要既就係花膠, 呢D都係滋補, 潤而不燥既材料, 個個都啱飲.雞湯油份會較重, 所以加埋冬瓜, 娃娃菜平衡番就剛剛好, 個雞飲落夠清甜, 唔油膩.飲到咁上下可以食埋隻雞, 脂肪唔多, 肉夠滑, 雞味濃.仲有呢度出名既手切本地肥牛, 紋里清晰, 脂肪平均, 入口特別彈牙, 肉味濃香.因為個雞湯材料夠足, 所以打邊爐都唔洗另叫太多配料.

飲到咁上下可以食埋隻雞, 脂肪唔多, 肉夠滑, 雞味濃.

因為個雞湯材料夠足, 所以打邊爐都唔洗另叫太多配料.
2019-06-28 181 瀏覽
<旺角必吃火焰霸王豬手煲>開業已經16年的靚煲皇小菜坊,位於朗豪坊附近,以招牌鮮甜湯底打響名堂的靚煲皇,夏天推出了新的五指毛桃椰青雞湯和一系列小菜,令大家在炎炎夏日也可以感受到美味湯底和滋味小菜.新系列湯底和小菜都是由酒店出身,有30多年經驗的主廚主理,招牌五指毛桃椰青雞湯,嫩滑雞肉配上新鮮椰青,令原本十分鮮甜湯底更有味道,湯底配上都椰子雞都只是二百多元,性價比不錯,大熱天喝上清甜湯水,十分滋補另外最近他們主打的一定是火焰霸王豬手煲,倒入玫瑰露再點上火,除了賣相吸引,沾上酒味的豬手會更有味道,更有質感.豬手份量亦比其他店鋪的來得更多,性價比一流.吃完後可以來一個安格斯牛肉打邊爐也不錯欖角蜜汁雞翼十分香脆,欖角配上蜜汁的味道也很特別大汗手抓羊肉的感覺很像北京填鴨,先用生菜包上,再放上羊肉和其他配料,十分好吃銀紙香辣串串蝦,新鮮蝦肉可以連殼一起吃,再配上啤酒會更有感覺靚煲皇小菜坊的湯底和小菜都很好吃,價錢也比同類店家便宜,來一個五指毛桃椰青雞湯,配上火鍋食材和小菜,朋友聚會或是家庭日也十分適合
<旺角必吃火焰霸王豬手煲>

欖角蜜汁雞翼十分香脆,欖角配上蜜汁的味道也很特別

2019-06-27
  • 野菜菜籃
  • 博多蝦餅
  • 扇貝
  • 小炒皇
這幾日天氣時晴是雨,搞到人好無胃口,睇到食評介紹呢個冬瓜海參清雞湯,就同三個朋友一起去試試!一上枱,半隻雞放咗喺煲湯度,已經非常吸引,我和朋友幾人馬上去喝這個雞湯,發覺清甜得來有冬瓜味,非常消暑,後來侍應幫我把半隻雞用刀叉分件,雞肉非常亂畫而且好有雞味,不到2分鐘我哋三個人已經將個半隻雞食晒,開始慢慢覺得胃口大開,叫了粉絲,用來吸收個湯底嚟食,海蝦,台灣鴨血,仲有粟米,可能加咗粟米,個湯特別清甜,我哋飲到乾晒之後服務會再幫我地再加個新嘅雞湯,其後再加埋細的極上肥牛,終於我哋食到飽飽! 個雞湯真係好好飲,好足料好有雞味,還有花膠和冬瓜,清甜得來好啱咁熱嘅天氣食,我真係極力推薦大家一定要來食呢個煲!保證你哋唔會失望!
,終於我哋食到飽飽!
!保證你哋唔會失望!
冬瓜海參雞湯
粟米
極上肥牛(細)
  • 極上肥牛
2019-06-26 135 瀏覽
和朋友來到旺角靚煲皇,餐廳位置很好找,旺角地鐵出來5分鐘就到了,店鋪不大,門口也有餐椅可以用餐,服務也還中規中矩, 店主仲好細心話首先要嘗一嚐個湯先。泰式蝦餅,香脆Q彈,味道唔錯,我們吃的海鮮鍋底,材料還蠻豐富,有扇貝,墨魚,猪蹄兒,蝦肉,猪大骨,玉米等等,分量足,兩人點小鍋完全足够!但是湯底美味程度不及火坑火鍋,食材算新鮮,選擇都幾多,性價比不算太高,不過整體唔錯啦!
2019-06-23 209 瀏覽
昨天去食啦,叫左冬瓜海參煲,上來發覺冇海參,冬瓜都係爛架,D炸鮮魷鹹到飛天,廚房話吳鹹,認真垃圾之中XO. 全程零服務,但要收10%服務費,4個人食右1434蚊,手切牛肉268,D肉唔靚,唯一ok係鴨血,😁😁,覺得不知所謂
2019-06-16 299 瀏覽
約埋幾個朋友出黎食飯, 想慢慢傾所以去左食小菜, 飲番杯.天氣熱想刺激下胃口, 要左個銀紙香辣串串蝦, 用張錫紙焗住咁煮, 到上枱既時候先拆開. 配料好多, 有大辣椒, 芫西, 大蔥, 芝麻等, 好惹味. D蝦好大隻, 蝦頭仲有好多蝦膏, 好鮮甜. 蝦身肉質好彈, 好爽口. 果D辣味入晒味, 但唔算好辣.另一樣開胃小菜要左梅仙子小鮮肉, 小鮮肉係豬肉, 啖啖肉有肉鮮味, 唔係雪藏肉, 梅味入晒味, 酸酸甜甜易入口, 夏天好合適, 而且細細舊食落無咁易飽濟.仲有好多款私房小菜未嚐試, 遲D會再黎.
約埋幾個朋友出黎食飯, 想慢慢傾所以去左食小菜, 飲番杯.

仲有好多款私房小菜未嚐試, 遲D會再黎.
2019-06-16 152 瀏覽
而家興養生, 就算年紀輕輕既我都開始注意, 所以就由里面入手, 飲D湯水滋潤下, 皮膚都靚D.呢度既鍋底最正係可以先當湯飲, 飲到咁上下就用黎做邊爐湯底.我地要個花膠冬瓜雞湯, 一聽到有花膠就知係正野. 個湯底好重料, 隻雞好大隻, 夠肥美多肉. 雖然隻雞咁肥美, 但滾起左D湯又唔會好肥膩或好多油, 濃濃既雞味, 飲落好清甜. 雞肉食落亦唔會好鞋, D肉幾滑. 另外個底有冬瓜, 夏天食冬瓜就最解暑, 感覺無咁飽濟, 又解渴, 而且吸收晒湯既精華.飲到咁上下就打邊爐, 呢度最正當然係手切牛, 脂肪同肉既分怖好似花紋一樣平均, 入口特別軟嫩彈牙, 牛味濃郁, 齒頰留香.