2015-10-15 734 瀏覽
踏入初秋,秋意漸濃,開始是吃雞煲與火窩的時候。這個晚上,相約了兩位好友去旺角吃雞煲,這家餐廳位於旺角朗豪坊附近,地鐵站步行去,只需要5分鐘的時間。由於餐廳不算太大,所以位置有限,在早一天打電話打預約,是比較穩陣的選擇。餐廳可以提供的選擇都不少,在湯底方面,這次選擇了麻辣香雞煲 ($168)坊間都有不少雞煲的選擇,但質素都很一般,但這個雞煲材料十足,而送上檯的時候,有香濃的蔥蒜香味,亦有不少的配料,令整個雞煲加了不少分數。與平日的雞煲食法都大致一樣,店員會將雞煲的材料放下,然後吃畢後才倒上湯,可謂「一雞兩味」。吃了一陣子,才把雞煲上的食材都吃光,開始變成一個火窩。這次都點了不少材料,除了必吃的肥牛之外,還點了:響鈴 ($48) 作配菜。相信與不少人一樣,點響鈴都是因為香脆之外,還可以將整個湯底的精華吸收,將香味盡吸。炸魚皮 $28  這個魚皮很值得推介,因為除了與一般的香脆之外,而帶有一點點酥脆的感覺,加上絕不油膩,點下雞煲都不會覺得Over。極上黑豚肉 ($98) 都是另一精選。這個黑豚肉比起牛肉上來,少了一點點脂肪,但多了很多肉味。除了不太多脂肪外,而肉身的味道都十分厚。加上店主不算

極上黑豚肉 ($98) 都是另一精選。這個黑豚肉比起牛肉上來,少了一點點脂肪,但多了很多肉味。除了不太多脂肪外,而肉身的味道都十分厚。加上店主不算厚切,所以咬起上來口感十足。
手打蝦滑 ($78) : 蝦滑十分香滑之外,而蝦身十分彈牙,與普通的丸的分別是比較有蝦身的味道。加上十分新鮮,配上湯底之下,將精華吸收起來。

大部份材料的質素都很高,而且份量都不少,所以十分值得!!
2015-10-11 695 瀏覽
靚煲皇舊舗以前幫襯過好多次,以往啲水準都好好,今晚天氣涼涼哋,即刻林起佢哋出名嘅麻辣火鍋。新舗位於旺角嘉禮大厦地下,原來好易揾,約左個朋友係旺角地鉄站等,地鉄嘅指示牌都印左 '嘉禮大廈' - C4 出口,然後向奧海城方向直行幾分鐘,橋㡳左轉就見到。因涼涼哋,我哋選擇坐露天位置,已有另外幾枱食近,我聞到香噴噴嘅花雕醉雞煲、又見到另一、兩枱食近佢哋嘅招牌 '靚煲皇',但我都係想刺激吓 - 就叫左個麻辣雞煲,拼皮旦莞茜湯,一上枱好香、好醒神,食落夠哂麻!好刺激!頭頂出哂汗!好過隱!啲雞又滑, 正!我哋另外叫左扇貝,好新鮮;牛展,薄薄哋好有牛味;駝鳥肉,好似牛肉咁;貴花蚌,夠爽;菜肉餃standard;懐山幾得意;豬皮索哂啲麻辣蕩,絶配👍。我好回味以前食過佢哋嘅豬軟骨,雖然好飽,都忍唔住叫左一碟 ,果然水凖keep 到,值得回味😋😋😋我同個朋友邊食、邊傾計,露天真係特別有氣紛,好relax ! 尼近天氣涼,一定要預先book 枱先。侍應姐姐好好人,不停為我哋加湯,又話比我哋聽,佢哋開到零晨4:00, 叫我哋下次尼宵夜,有火煱、小菜,啲嘢一様咁好食。咁又係,好多時我哋開OT 開到十一點,都唔知去

我同個朋友邊食、邊傾計,露天真係特別有氣紛,好relax ! 尼近天氣涼,一定要預先book 枱先。侍應姐姐好好人,不停為我哋加湯,又話比我哋聽,佢哋開到零晨4:00, 叫我哋下次尼宵夜,有火煱、小菜,啲嘢一様咁好食。咁又係,好多時我哋開OT 開到十一點,都唔知去邊到食,以家知到有個好去處食好嘢👏👏👏😋😋😋
值得推介。
  • 麻辣鷄煲
近日颱東襲港,天氣開始下降,在這個時候最好就是吃火鍋,所以這天晚上我與家人便來到離家不遠的靚煲皇小菜坊吃晚飯。這天我們大約7時到達,食客不算很多,不用等位便可以內進,而小菜坊內的地方不算寬敞,枱與枱之間的通道有點窄,感覺有點擠迫,幸好枱下放了藍子放手袋,不然全程也要抱著包包吃飯。而枱上一早已放好了蒜蓉辣椒等醬汁配料,自行調配好後,職員就會把它收走,當然,想添加的話,可以向職員索取。 湯底方面,我們點了特大的澳門豬骨煲,落單時職員表示鍋內已放有粟米及蘿蔔等材料,著我們不需確外點來吃,感覺非常窩心。而鍋內的豬骨蠻多,大部份都是豬軟骨來的,而且已經滾了好一段時間,骨頭早已煮得鬆脆,不用多費牙力就能把它咬碎。 生根 - 其實生根沒有分好吃還是不好吃,但這個入口時沒有重重的油膩感覺,而且不帶半點油澀味,感覺不錯。新鮮滑牛 - 這個牛肉有點古怪,因為送上來是發現滑牛已經用上黑椒等配料醃製過,令我非常懷疑牛肉的新鮮度,而由於牛肉早已調味,所以味道有點辣,而且牛肉淋滑得有點過份,相信是加了鬆肉粉吧~手打蝦丸拼墨丸 - 這個雙拼真的超級美味,蝦丸入口爽彈,而且內裏還可以吃到粒粒蝦肉,味道鮮甜,超級美味
手打蝦丸拼墨丸 - 這個雙拼真的超級美味,蝦丸入口爽彈,而且內裏還可以吃到粒粒蝦肉,味道鮮甜,超級美味,而墨丸內雖然沒有太多的墨魚粒粒,但口感超級爽甜,這個雙拼絶對是這天的心水推介。

牛胸爽 - 我還是第一次吃牛胸爽,覺得它的味道不錯,雖然外表看來白雪雪的,它人口時口感非常爽甜,細嚼時還有一股牛肉獨有的油香味道湧出,加了醬汁一同享用,非常美味。
鮮准山 - 平日吃到的鮮准山,口感總是帶點爽脆,但這個准山質地很淋,不夠爽口,鮮甜味道亦不夠,不知是否滾得太久而令准山變得軟身。
魚皮餃 - 個人不太喜歡這個魚皮餃,因為不知怎的內裏好像有點沙,入口時沙沙聲,而且餡料實在太鹹,就算平日愛吃濃味食物的爸爸,亦覺得餃子過鹹,所以最後我們只吃了數隻便停手。

由於擔心吃火鍋配料不夠飽肚,所以特意點了一客烏冬來吃,可惜最後肚子很撐,結果由媽媽代勞把整個烏冬吃掉。

2015-10-03
2015-10-03 509 瀏覽
星期六來到旺角和朋友Gathering,火鍋癮起,到處找找看哪裏有火鍋店。最後我們放棄了連鎖的餐廳,來到朗豪坊與奧海城之間的靚煲皇。坐下來後,店員就端上了餐前小吃和調味料。來到靚煲皇,一定要試試看他們的招牌吧,因此湯底沒有猶豫的選了靚煲皇($238),雖然價錢是稍貴,但真的很足料噢。首先在大鍋表面上就是鋪著六隻大大的帶子、然後再發現原來下面還會有魷魚乾、大量的豬骨、粟米、冬瓜和蘿蔔,就真的好像在尋寳一樣!!最喜歡裏面的豬骨,幾乎每一塊都是一點點肉再連帶一些骨頭,又或者是煮得很入味的豬軟骨,對女士而言,吃一吃這個火鍋,可以增添一年的骨膠原,哈哈。手打四寶丸 ($78)本來覺得價錢貴了點,$78只有八粒,但原來貴是有原因的,吃過才知道原因阿。裏面有牛丸、鯪魚丸、蝦丸和墨魚丸。最令我驚艷的是牛丸,平時見到的牛丸都是接近灰色的,但鮮紅色的真是第一次見,口感和平時的牛丸完全不同,咬下去非常juicy,肉汁豐富,感覺像是平時吃漢堡的牛肉。一直對所謂的「手打」有保留,但這個四寶丸是每一粒都很彈牙,而且很足料,果然一分錢一分貨。雪花肥牛 ($68)因爲我們都不太嗜牛,所以只點了個最普通的雪花肥牛。雖然
坐下來後,店員就端上了餐前小吃和調味料。
手打四寶丸 ($78)
雪花肥牛 ($68)
因爲我們都不太嗜牛,所以只點了個最普通的雪花肥牛。雖然價錢實惠,但其實質素是還可以的哦,稍稍灼一灼,肉質挺嫩的。
即炸響鈴 ($48)
新鮮現炸的響鈴真的是會較在超市買的香脆,口感方面是有明顯分別的。泡在濃郁的豬骨湯裏面,吸收了湯汁,變得非常惹味好吃。
生菜($28)
相比起油麥菜,吃火鍋的時候我更愛吃生菜。菜的分量很多,而且非常新鮮,顔色都是翠綠翠綠的。

2015-09-19
✿╮❤╭✿✿雜感女生 美味日記✿˚*•✰。打邊爐is a hot pot。✰•*˚✿✿旺角打煮意靚煲皇 Supreme Hot Pot✿✿❤ ❤❤日日OT停冇手,Happy Friday當然要好好慰勞自己約定同好食打邊爐嘅親愛的一同去食,所以早喺兩日前訂枱但去到居然室內冇位,要喺室外仲要有廁所臭味,失望(其實如果一早講明冇室內冇位,我會改天氣涼啲先去囉)前菜兩小碟(咁就每位$10, $10 X 2 = $20)呢個辣嘅首先叫咗個花膠海參靚雞煲($238)再叫一個降霜牛粒($128)啲配料放咗喺度一陣居然就攞走又冇定時問吓客人係咪有需要再攞多配料(希望佢改善吓啦)靜寂嘅煲嚟啦,都見用心嘅,喺冬瓜度刮啲窿放啲瑤柱同薑片冬瓜中心放咗切條嘅海參冬瓜以外放咗蔥段、紅棗同粟米雞係另上嘅降霜牛粒佢滾時,我都滾熟咗嘅雞同海參雞係滑嘅,海參都算彈牙降霜牛粒有牛香味但花膠嘅質素就麻麻啦粟米比超市買嘅甜,瑤柱還好撈起啲渣,發現原來放咗一字排唔怪之得個湯係奶白色邊舊係白蘿蔔? 邊舊係冬瓜左係白蘿蔔,右係冬瓜湯嘅甜味來源:紅蘿蔔、粟米、白蘿蔔、冬瓜呢個邊爐,我拆解咗啦,手上又一味菜式。室外本身就熱,被安排喺室外
✿╮❤╭✿
✿雜感女生 美味日記✿
˚*•✰。打邊爐is a hot pot。✰•*˚
✿✿旺角打煮意靚煲皇 Supreme Hot Pot✿✿
❤ ❤

日日OT停冇手,Happy Friday當然要好好慰勞自己
約定同好食打邊爐嘅親愛的一同去食,
所以早喺兩日前訂枱
但去到居然室內冇位,要喺室外
仲要有廁所臭味,失望
(其實如果一早講明冇室內冇位,我會改天氣涼啲先去囉)
前菜兩小碟(咁就每位$10, $10 X 2 = $20)
呢個辣嘅
首先叫咗個花膠海參靚雞煲($238)
再叫一個降霜牛粒($128)
啲配料放咗喺度一陣居然就攞走
又冇定時問吓客人係咪有需要再攞多配料
(希望佢改善吓啦)
靜寂嘅煲嚟啦,都見用心嘅,喺冬瓜度刮啲窿
放啲瑤柱同薑片
冬瓜中心放咗切條嘅海參
冬瓜以外放咗蔥段、紅棗同粟米
雞係另上嘅
降霜牛粒
佢滾時,我都滾
熟咗嘅雞同海參
雞係滑嘅,海參都算彈牙
降霜牛粒有牛香味
但花膠嘅質素就麻麻啦
粟米比超市買嘅甜,瑤柱還好
撈起啲渣,發現原來放咗一字排
唔怪之得個湯係奶白色
邊舊係白蘿蔔? 邊舊係冬瓜
左係白蘿蔔,右係冬瓜
湯嘅甜味來源:紅蘿蔔、粟米、白蘿蔔、冬瓜
呢個邊爐,我拆解咗啦,手上又一味菜式。
室外本身就熱,被安排喺室外打邊爐
熱上加熱
唯有叫蔘蜜同竹蔗茅根降溫降火($15 X 2=$30 )
2015-09-18
2015-09-13 695 瀏覽
我係旺角返工,時時都要開OT, 開到十、十一點,成日都唔知去邊度食宵夜好!最近朋友介紹靚煲皇比我,話開到零晨四點。早幾日我同幾個同事去試,果然好介紹!係朗豪坊、H&M,亞皆老街直行向奧海城方向,約三、四分鐘便到 (經過旺角街市, 塘尾道橋底左轉)。四個人又想食雞煲,又想食小菜,又想飲吓酒,吹下水,舒發吓公司嘅屈結嘢!伙計介紹我哋食酥脆雞軟骨、泰色蝦球、藥膳豬手仔,送酒一流😋😋😋 蝦球好彈牙!(我好想叫多一碟豬手仔外賣,比媽咪食吓,等佢學吓整比我食😜)雞煲一上枱,炸炸聲、香噴噴,食指大動,好開胃,D雞好有肉汁!另外,我哋叫左個皮蛋豆腐魚韻湯,奶白色,好好飲,連續飲左三碗👀。蒜容粉絲蒸扇貝,好新鮮(果然鄰近旺角海鮮市場)。我哋傾到兩點,伙計一路都好恩勤招乎我哋,我哋真係要比個Like 👍佢哋!及我哋話我哋會再尼幫襯(we will be back !😋😋😋😋😋)

• 靚雞煲
2015-09-13 553 瀏覽
上星期和朋友係奧海城睇完套戲,差不多十一點幾,周圍商場食肆都closed, 好肚餓,便行番去旺角朗豪坊、H&M嗰邊,見到靓煲皇燈光火著,便係條橋行落去睇下仲有冇嘢食。服務員姐姐好熱誠的話梗係有啦,開到四點架! 好開心坐低左。叫左個艇皇大蜆煲,有五、六隻大蜆、好多蠔仔、紫菜、魚片等⋯好多料,蠔仔嫩滑,整個煲好鮮甜、好抵食。另外,叫左龍done, 好大塊,咬落好鮮、好有骨膠原,$88 一份,好抵食,因我好鐘意食魚,叫左兩份😁😁😁。水餃內有雲耳粒,好爽👍。手打四寶丸,好爽,好彈牙,一定要叫。即炸嚮鈴,脆卜卜,就咁食又得、放落湯到sabu sabu 兩下又得,口感好特別 !  還有不可不試頂級牛肉,唉!好有牛味,到以家都好回味,好想再食!我哋四個女仔係到一路食、一路吹水,好開心,服務員姐又不斷幫我哋加湯、添酒,真係食得好痛快。最重要嘅係,此店唔雜,咁夜D客,個個都係斯斯文文,各有各同朋友係到食嘢、吹水,我哋四個女仔好有安全感😅。香港人好奇怪,夏天都好鐘意打邊爐,靚煲皇嘅客仲奇怪,店內有冷氣位唔坐,却熱剌剌坐係店外嘅露天位置,但佢地依然食得咁開心 (當然,佢哋係食煙一族啦)。中秋尼緊,夜後有D涼

香港人好奇怪,夏天都好鐘意打邊爐,靚煲皇嘅客仲奇怪,店內有冷氣位唔坐,却熱剌剌坐係店外嘅露天位置,但佢地依然食得咁開心 (當然,佢哋係食煙一族啦)。中秋尼緊,夜後有D涼,下次我都要坐露天出邊,好有feel !  到時再update 各位😜
$220 (宵夜)
  • 艇皇大蜆煲
  • 招牌靚煲皇
  • 新鮮龍done
2015-09-13 396 瀏覽
今日突然之間好想打邊爐,同行既朋友就話不如試下旺角既靚煲皇小菜坊,聽聞食物 OK,而且價錢合理,所以就跟佢來試試。 一入到餐廳,光線充足,環境舒服!6點幾去到冇咩人,不過7點到就已經全full !!我地先睇睇個 menu,選擇多多,而且睇下個價錢,真係好合理,一 d 都唔貴。一開始,我地先點個冬瓜乾瑤柱湯底,真心覺得個湯好正,好鮮甜,而且瑤柱都唔少,好足料!  先點左個 "手打四寶丸、百福豆腐",手打四寶丸超級新鮮、啖啖都好彈牙,而且超大粒 =]而百福豆腐就出名嫩滑,打邊爐打得耐都唔會變黃/老!另外我地亦點左"豬皮",感覺超乾淨,食落有超爽口既感覺!  由於手打四寶丸好正既關係,我地亦點左個 "手打蝦滑" =]唔好講笑,裡面真係有好多蝦肉,有料到!同樣都好爽口,彈牙!打邊爐當然唔少得肥牛啦!不過對個肥牛有少少失望,因為有 d 難咬,而且有肥膏,同我想像中有唔同 ><   最後,真係要再讚多次個湯,瑤柱多,而且湯真係好甜,我臨走都要飲多碗先滿足!

今日突然之間好想打邊爐,

所以就跟佢來試試。

一入到餐廳,光線充足,環境舒服!

6點幾去到冇咩人,不過7點到就已經全full !!
我地先睇睇個 menu,

選擇多多,而且睇下個價錢,真係好合理,一 d 都唔貴。
一開始,我地先點個冬瓜乾瑤柱湯底,

真心覺得個湯好正,好鮮甜,而且瑤柱都唔少,好足料!

先點左個 "手打四寶丸、百福豆腐",

手打四寶丸超級新鮮、啖啖都好彈牙,而且超大粒 =]

而百福豆腐就出名嫩滑,打邊爐打得耐都唔會變黃/老!
另外我地亦點左"豬皮",

感覺超乾淨,食落有超爽口既感覺!

由於手打四寶丸好正既關係,我地亦點左個 "手打蝦滑" =]

唔好講笑,裡面真係有好多蝦肉,有料到!

同樣都好爽口,彈牙!
打邊爐當然唔少得肥牛啦!

最後,真係要再讚多次個湯,

瑤柱多,而且湯真係好甜,我臨走都要飲多碗先滿足!

2015-09-13
2015-09-08 509 瀏覽
那天跟友人吃飯,朋友說靚煲皇搬遷到新店之後,都沒有吃試過她,我們幾個就來試試它,它的位置不算非常方便,從朗豪坊走過去大約要五、六分鐘。它們店舖大約可以坐五、六檯,而店舖外還有三、檯的。已經坐滿人了,超級滿場的!靚煲皇我們吃的當天好似因食材供應有所改動,一半扇貝、一半是蜆,而湯底就是豬骨湯,滿滿的豬骨在底,超誇張的!!還有粟米,這裡的粟米很甜,我把它們都吃光光了。海鮮還算是新鮮的,也不錯吃。 芝士竹輪即是芝士獅子狗,每次見到都必點,我太愛吃這個了...可惜有少少貴,但不是哪裡也有得吃,所以我還是會點的...真的很好吃的!!! 蝦丸、墨魚丸兩者都是新鮮打起的,爽口到不得了,而且丸內還吃到切細粒了的蝦肉跟墨魚粒,口感豐富很多。 滑牛肉片相對一般的肥牛我會比較喜歡滑牛肉片,因為感覺沒肥牛那樣肥,不過每口也是肉,食肉獸如我就會很喜歡~肉味沒有很濃,但也不錯,重點還是很滑的~

它們店舖大約可以坐五、六檯,而店舖外還有三、檯的。

已經坐滿人了,超級滿場的!

靚煲皇

我們吃的當天好似因食材供應有所改動,一半扇貝、一半是蜆,

而湯底就是豬骨湯,滿滿的豬骨在底,超誇張的!!

還有粟米,這裡的粟米很甜,我把它們都吃光光了。

海鮮還算是新鮮的,也不錯吃。
芝士竹輪

即是芝士獅子狗,每次見到都必點,我太愛吃這個了...

可惜有少少貴,但不是哪裡也有得吃,所以我還是會點的...

真的很好吃的!!!
蝦丸、墨魚丸

兩者都是新鮮打起的,爽口到不得了,

而且丸內還吃到切細粒了的蝦肉跟墨魚粒,口感豐富很多。
滑牛肉片

相對一般的肥牛我會比較喜歡滑牛肉片,

肉味沒有很濃,但也不錯,重點還是很滑的~

閒時都很喜歡帶爸媽出去食飯,因為我家住九龍,媽媽不喜歡過海~這次就帶他們到旺角附近的地道打邊爐,因友人說這裡的打邊爐很足料很好味~於是就放工約埋爸媽去食啦~原來這間靚煲王是新開的分店,感覺是一間比較舒適整潔的大排檔~平時都不太去大排檔,因為感覺比較不衛生,這間就舒服得多又整潔~這間食店以火鍋為主,還有小菜選擇,不過這裡幾乎枱枱都是食火鍋的~火鍋料幾多選擇~點了菜後,職員就會遞上調味料可以自由調配適合自己的味道~最貼心一樣就是這裡有提供USB充電服務,真係貼心!為了迎合大家我口味,我們就點了一個百搭鴛鴦鍋,一邊是沙爹味一邊是蕃茄味~之後再散叫一點火鍋餸菜~有海鮮有肉有菜,都好平均~先講湯底,比我想像中足料,不是只有味,連帶湯底都有料的~所以煲出來的湯底都十分入味~點了一份扇貝,有4隻,大小適中,扇貝都比較鮮味,證明是新鮮食材~打邊爐又點少得雪花肥牛呢~不過留意時間,因為肥牛煮太耐是會變老不好吃~這裡有不同Level的肥牛,當然一分錢時一分貨啦!我們點的都是普通中價肥牛,還可以~我們一定打邊爐都比較喜歡食蔬菜類,支竹是媽媽的至愛~粟米是我王愛,而白菜就是爸爸的至愛~還有手打魚滑~最後還有白
於是就放工約埋爸媽去食啦~
火鍋料幾多選擇~
點了菜後,職員就會遞上調味料可以自由調配適合自己的味道~
最貼心一樣就是這裡有提供USB充電服務,真係貼心!
之後再散叫一點火鍋餸菜~有海鮮有肉有菜,都好平均~
先講湯底,比我想像中足料,不是只有味,連帶湯底都有料的~
所以煲出來的湯底都十分入味~
打邊爐又點少得雪花肥牛呢~
不過留意時間,因為肥牛煮太耐是會變老不好吃~
我們一定打邊爐都比較喜歡食蔬菜類,支竹是媽媽的至愛~
粟米是我王愛,而白菜就是爸爸的至愛~
還有手打魚滑~
最後還有白鱔片及響鈴~
值得一提就是響鈴是即叫即炸的,上碟時還熱辣辣,但食多2個就有是油膩飽肚感~
而白鱔片都比較腥一點,可能不喜歡吃腥味的人就會覺得唔好,不過我們覺得還尚可~
後記:
香港打邊爐周街都有,但搵到一間又出色又足料又會食過翻尋味的火鍋店真是少之有少~
這間都比較推介,整體感覺環境乾淨舒服,湯底足料,食物選擇多~
而且職員比較友善,所以如果去開旺角搵食的話,不妨行多幾步去試下啦!
2015-08-08
2015-09-04 443 瀏覽
嘻嘻…又來打邊爐了最近常常打邊爐,越打越上癮但也希望有些新鮮感和一班朋友來到靚煲皇,這裏冷氣足夠,環境算寬闊最適合大顆兒聚會靚煲皇不算很大,共有太約十張桌子指定動作自行弄調味靚煲皇的招牌湯底是靚煲皇有大大的扇貝但我對胡椒情有獨鐘,所以堅持要了胡椒豬骨煲胡椒豬骨煲呈濃濃的奶白色一上桌已放了紅、白籮卜、粟米和香菜落配料前先嚐湯底清甜有肉香但胡椒味不太突出但胡椒豬骨煲都有七八塊豬骨,十分足料!配料方面選擇頗多的有海産、丸類、肉類、蔬菜類等叫了珊糊蚌珊糊蚌比較小塊,有點零碎感但熟後好爽口,完全沒有沙粒和腥味食得痛快羊片外表普通以前打邊爐食羊片感覺就是不夠蘚味但今次的羊片蘚味十足,應該沒有冷涷太久羊片不可以涮太久,會縮得好小塊雪霜牛柳粒份量不是很多提提大家要涮久一點,因為牛柳粒有一定的厚度牛柳粒比一般肥牛有口感但比起牛柳粒,肥牛的牛味較濃而且快熟靚煲皇也有手切肥牛,下次有機會要試試手打蝦丸併墨魚丸爽口彈牙鮮味十分韮菜餃皮薄而且味道很好小小的韮菜餃,可以一口一個韮菜味好突出加上豬肉鮮味更佳百福豆腐沒有太大特別響鈴一定要食靚煲皇的響鈴是即炸的所以食起來好香,好鬆脆而且充滿豆香金菇和油麥菜好新鮮,洗得
嘻嘻…又來打邊爐了
最近常常打邊爐,越打越上癮
但也希望有些新鮮感
和一班朋友來到靚煲皇,這裏冷氣足夠,環境算寬闊
最適合大顆兒聚會
靚煲皇不算很大,共有太約十張桌子
指定動作
自行弄調味
靚煲皇的招牌湯底是靚煲皇
有大大的扇貝
但我對胡椒情有獨鐘,所以堅持要了胡椒豬骨煲
胡椒豬骨煲呈濃濃的奶白色
一上桌已放了紅、白籮卜、粟米和香菜
落配料前先嚐湯底
清甜有肉香但胡椒味不太突出
但胡椒豬骨煲都有七八塊豬骨,十分足料!
配料方面選擇頗多的
有海産、丸類、肉類、蔬菜類等
叫了珊糊蚌
珊糊蚌比較小塊,有點零碎感
但熟後好爽口,完全沒有沙粒和腥味
食得痛快
羊片
外表普通
以前打邊爐食羊片感覺就是不夠蘚味
但今次的羊片蘚味十足,應該沒有冷涷太久
羊片不可以涮太久,會縮得好小塊
雪霜牛柳粒
份量不是很多
提提大家要涮久一點,因為牛柳粒有一定的厚度
牛柳粒比一般肥牛有口感
但比起牛柳粒,肥牛的牛味較濃而且快熟
靚煲皇也有手切肥牛,下次有機會要試試
手打蝦丸併墨魚丸
爽口彈牙
鮮味十分
韮菜餃
皮薄而且味道很好
小小的韮菜餃,可以一口一個
韮菜味好突出加上豬肉鮮味更佳
百福豆腐
沒有太大特別
響鈴
一定要食
靚煲皇的響鈴是即炸的
所以食起來好香,好鬆脆
而且充滿豆香
金菇和油麥菜
好新鮮,洗得乾凈
打邊爐要有點蔬菜才健康
食到最後再試試湯底
這時湯底更鮮味而的胡椒香辣味也滲出了

2015-08-30
2015-09-04 337 瀏覽
旺角到處美食,有晚經過朗豪坊附近,見到有間叫「靚煲皇小菜坊」的食店全場爆滿,而且坐到出門口,於是上星期六晚跟家人一起到這店吃火鍋。「靚煲皇小菜坊」是「有營食肆」而且去年得到「必吃食店大奬」。店內正中位置有個很大的「靚煲皇Logo」,以「火」作重點,所以今次一定要食火鍋。剛進店內時很驚訝,因只有我們一家人,但已晚上7:30,竟然一個人都無…?但原來所有人都由7:45開始不斷進入,短短30分鐘,已全場爆滿了!好彩早15分鐘到咋!店內枱櫈擺位清晰有空間感,令人不會覺得壓迫。最令我感到食店貼心的,就是除了枱底有貯物籃外,另有提供免費WIFI及USB插座方便叉電,確不錯!「靚煲皇」有很多款式的煲以供選擇,既然第一次到來,當然要叫招牌「靚煲皇」啦!叫得火鍋,又怎能沒有不同類別的火鍋材料呢?有整張材料紙以供選擇。如在享受火鍋時,突然想食小菜,當然無問題,此店亦有特式小菜提供。有熱食,點可以無凍飲呢!這裡有啤酒、汽水、支裝飲品任君選擇。準備食之前,當然要吃小食及調整火鍋醬料(HKD10/位)啦!我很喜歡這小食 – 麻辣青瓜豬皮凍(免費),辣辣地、口感一流。服務員姐姐十分有禮,為我們預好蓋鍋時間,好使我

店內枱櫈擺位清晰有空間感,令人不會覺得壓迫。

服務員姐姐十分有禮,為我們預好蓋鍋時間,好使我們的煲可以及時進食。

這「靚煲皇」(HKD238)有扇貝、蜆、粟米、豬骨等材料。
粟米超新鮮、爽口;湯很濃味、不錯啊!
家人叫了「香菇貢丸」(HKD28)及「包心芝士丸」(HKD48),尚算彈牙,如份量多些會更好。看到有「極上黑豚肉」(HKD98),我們馬上叫了一份,但只得9片,不過一放在煲內約數十秒,便可進食,丁點都不靭,點醬後更美味。

媽媽叫了「魚皮餃」(HKD38),餃皮唔算厚,都足料,幾好味。最後叫了「唐生菜」(HKD28)及「鮮支竹」(HKD38),兩者都好新鮮,完全吸收了湯汁,所以好味。

大家食得很開心,加上是週末,於是叫了支啤酒(HKD19)開心下。除部份材料份量唔算多外,整體來說都算不錯,下次可以約朋友一齊再食過。
2015-08-29
  • 魚皮餃
  • 極上黑豚肉
2015-09-03 229 瀏覽
來到靚煲皇,就點個靚煲皇吧。。XD靚煲皇究竟係咩呢?!一打開煲蓋就見到整個鍋被填得滿滿的~當中有十分足料的豬骨、粟米以及蘿蔔等蔬菜配料⋯⋯而最頂一層是一絲一絲非常惹味的魷魚乾,用來淆湯實是一絕~所以建議先別吃,留到中段時間才動手也不遲~!因為一上菜時,湯底味道較淡,但到了中段及尾聲時,配合材料再淆,湯底才會幾得濃濃的,表面被好幾隻新帶子覆蓋,挺大隻之餘新鮮度及口感也不錯~不論是日式還是中式火煱,總有一樣東西少不了,就是牛肉吧!牛類有幾款選擇,我們點了客極上肥牛,脂肪雪花紋分佈剛好,上碟賣相吸引簿簿一片但牛味充足,的確一讚~!另外,我們還點了手打墨魚丸及蝦滑兩者之間,墨魚丸頓時有點被比下去!蝦滑不論口感及用料都令人有點驚喜~因為蝦滑中有原隻蝦肉!!最後加點的隻雞則較為細隻,但肉質尚可~也可能因為被牛肉搶去驚喜,變得不算突出!以二人份量來說,骨煲本身的材料已經足以令人飽飽~再加後點的雪花牛肉,的確令整個鍋錦上添花!❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

來到靚煲皇,就點個靚煲皇吧。。XD

靚煲皇究竟係咩呢?!
一打開煲蓋就見到整個鍋被填得滿滿的~

當中有十分足料的豬骨、粟米以及蘿蔔等蔬菜配料⋯⋯

而最頂一層是一絲一絲非常惹味的魷魚乾,用來淆湯實是一絕~

所以建議先別吃,留到中段時間才動手也不遲~!

因為一上菜時,湯底味道較淡,但到了中段及尾聲時,

配合材料再淆,湯底才會幾得濃濃的,
表面被好幾隻新帶子覆蓋,挺大隻之餘新鮮度及口感也不錯~
不論是日式還是中式火煱,總有一樣東西少不了,就是牛肉吧!

簿簿一片但牛味充足,的確一讚~!

另外,我們還點了手打墨魚丸及蝦滑
兩者之間,墨魚丸頓時有點被比下去!

蝦滑不論口感及用料都令人有點驚喜~

因為蝦滑中有原隻蝦肉!!

最後加點的隻雞則較為細隻,但肉質尚可~
也可能因為被牛肉搶去驚喜,變得不算突出!

以二人份量來說,骨煲本身的材料已經足以令人飽飽~

再加後點的雪花牛肉,的確令整個鍋錦上添花!

❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

2015-08-22
  • 極上肥牛
  • 靚煲皇
2015-08-29 251 瀏覽
8月21號星期五放工後和表哥和妹妹一起共進晚餐大熱天時開冷氣打邊爐,雖然有違環保原則,但是打邊爐一直是我家最愛!冬天的時候最瘋狂是一星期打4次邊爐,是一年無分四季的活動!表哥住的地方與這食店也算近,朗豪坊行3分鐘就到,位於天橋迴旋處附近!我們來到食店坐下後侍應便放下配菜和醬油配料麻辣豬皮凍和青瓜—看似不太辣的小食,吃下後微辣,後勁是麻麻的辣!很香花椒的味道,喜歡青瓜多於豬皮凍!尖椒皮蛋—選用皮蛋不錯,味道有點像譚仔皮蛋,不同之處就是油份少很多!健康版的皮蛋!湯底選了靚煲皇(小)hkd168 有6隻帶子的靚煲一來到我們都目不暇給地看著火鍋滾起,湯底帶點咸香,原來是有炸完的魷魚乾,湯底有大量豬骨和粟米白紅蘿蔔!我發現靚煲皇重點不是帶子而是帶子下面的豬軟骨豬手,重膠質!火鍋配料:芝心丸和芝士脆皮腸和平常吃的一樣美味,芝士汁爆出,是火鍋必買的配料,價錢也公道!娃娃菜。娃娃菜份量也得多,十分新鮮,打邊爐的時候最喜歡吃的菜就是娃娃菜因為煮腍後特別鮮甜!生菜。點生菜是為了快熟,生菜爽脆,而且洗得乾淨!肥牛。肥牛肥瘦相隔,不會太肥反而偏瘦!怕肥的我也可以吃多2件!!韭菜餃子。餃子十分美味,韭菜味十分濃

8月21號星期五放工後和表哥和妹妹一起共進晚餐

我們來到食店坐下後侍應便放下配菜和醬油配料

湯底選了靚煲皇(小)hkd168

火鍋配料:

芝心丸和芝士脆皮腸

生菜。點生菜是為了快熟,生菜爽脆,而且洗得乾淨!

韭菜餃子。餃子十分美味,韭菜味十分濃郁鮮美,不知道是否自家製作?!注意餃子不能煮得太耐,因為皮太薄容易爛!推薦!

芋絲。芋絲是比較粗身的,量多,放入香濃火鍋湯底煮久一點,吸收了湯的味道!正!而且芋絲是0卡路里,所以我吃了很多件!

魚皮餃。不是四海那款的!這款魚皮餃比較大隻,味道也不錯

烏冬。是稻庭手打烏冬,不是幾元一包的普通烏冬!

服務不錯,有個姨姨超好係甘幫我地汁野

下次來相信會直接叫豬骨煲!因為太吸引!

• 豬骨。韭菜餃
2015-08-28 306 瀏覽
完左個ocamp啦,愛麗絲終於多番啲時間同小新去玩啦,咁玩就梗係正啦,不過叫埋成班frd一齊玩就另一回事啦!!  成班係旺角個頭re-u完,就去左附近睇下有冇咩鋪頭可以打邊爐啦 咁行下行下,就見到呢間野,就入去睇一睇咩料啦  食個日係平日啦,地段亦都係遠離鬧市,所以就唔算好多人,都係三四枱左右,環境都算係幽靜,我地就己經係最噪 醬油既配料就唔多,選擇較少,而且每人要成$10,真係唔多抵玩。入到去啲座位都幾寬敞既,而且仲有啲插座俾我地去充電,而且仲有wifi用,真係好細心同好岩一班年輕人黎飯聚 另外,枱底都會有一個七彩籃子,咁我地就有多啲空間玩同食啦。 睇左一陣餐牌,好多野都好似好好食囉不過定價就確實係相對比較高,最好大家就好似我地咁一大班人去食,share番就會抵食啲,同可以試多少少野食架啦一黎我地就叫左個招牌既靚煲皇,個煲係充滿左大量新鮮既海鮮,真係好食到嗶一聲,個個人都係搶住咁食而且仲有少許既豬軟骨,令到個湯好濃好有鮮味,絕對係真材實料,只係飲個湯都係值回票價而且加湯都係加番個種海鮮湯,唔會加水所以食到最後都係鮮味十足今次我地就叫左好多野食啦,全部都係超好食囉絕對係物
咁行下行下,就見到呢間野,就入去睇一睇咩料啦

另外,枱底都會有一個七彩籃子,咁我地就有多啲空間玩同食啦。
睇左一陣餐牌,好多野都好似好好食囉
一黎我地就叫左個招牌既靚煲皇,個煲係充滿左大量新鮮既海鮮
,真係好食到嗶一聲,個個人都係搶住咁食
而且加湯都係加番個種海鮮湯,唔會加水
所以食到最後都係鮮味十足
今次我地就叫左好多野食啦,全部都係超好食囉
絕對係物超所值。另外,佢地既服務真係好好架
時不時就會問下有冇要幫,主動幫手fill茶同湯,又會問下啲野食齊未
所以,大家都食得好開心同自在
有幾樣野食係超正
,一定要同大家分享下,係我覺得一定唔可以走寶既食物

1. 手打蝦丸 蝦味極強,而且好彈牙,唔會話太過淋

2. 鴕鳥肉,以前從來都冇食過
,份量比較多,好滑

整體而言,好既服務配合好食既野,貴少少都係可以接受
下次有GATHERING,絕對可以再戰

2015-08-27
5 分鐘 (堂食)