2015-08-26 292 瀏覽
我對靚煲皇的精要食評如下(for沒時間看全篇的人LOL):寧靜+露天食火鍋小菜+親切的招呼+鮮甜海鮮和牛肉+比其他火鍋店更足料的醉雞藥材湯底+整潔的店面+比較多私人空間,不會過於密集詳細食評:旺角是香港人常去的地方,可是在朗豪坊和上海街後面近大角嘴的地帶是比較少人去,通常一跳就跳去奧海城走走,要不然就留在旺角中心地帶覓食。今次我有幸發掘了奧海城和旺角傳統鬧事之間比較安靜的地帶吃火鍋+小菜,就是靚煲皇。平時在深水埗吃這些火鍋專門店,是很熱鬧的,因為人很多,可是又會因此覺得太吵太逼,可是這間店比較寧靜,店內較款躺,甚至有露天地方讓你吃小菜火鍋。由露天茶座到塘尾道有一小段距離,所以不怕吃空氣差影響到胃口。跟老母親點了醉雞鍋底,醉雞一般,可是重點在藥材方面,他們的藥材比較有質素,所欲一個小時後跟醉雞完美配合成補氣益氣的濃湯,也比其他火鍋店的美味,加上鮮甜的牛肉,這湯我喝了很多,令我第二天睡了一點點但精神一整天。小菜方面,我們點了蒸帶子。好大份,調味也不錯,是不令你失望的。店面整潔已經加分,但最令我窩心的侍應們超有耐心的,敬業樂業,不會當你就是另一名不知名的顧客,很有心跟他們聊天,原來他們因為原
我對靚煲皇的精要食評如下(for沒時間看全篇的人LOL):

鮮牛肉,真的很鮮甜,愛死死死死死死死死了!分量ok,下面有椰菜墊底的。

詳細食評:

露天地方,可以開台吃東西的

醉雞,大大份,精華在藥材。湯做出來的湯很濃郁,超正的

很體貼,他們讓你充電,不像其他食店是不讓你充的。香港比較少歡迎讓人充電的地方。

帶子,88HKD,超大份,不錯

跟他們聊天,原來他們因為原來的業主瘋狂加租10萬港幣,才從另一個鋪頭搬到這兒來,熟客還不知道他們搬家了呢。希望他們更成功吧。

鱔魚片,鮮甜,不過挺貴,對食肉獸來說不夠呀,88HKD

酒現在離不開我的生活了

2015-08-04
露天地方,可以開台吃東西的
醉雞,大大份,精華在藥材。湯做出來的湯很濃郁,超正的
帶子,88HKD,超大份,不錯
2015-08-25 623 瀏覽
友人住在大角嘴的附近,由於她剛剛懷孕不宜遠路,我們就遷就一下,來到她附近吃菜。這裡其實也容易找,只要在旺角街巿一直行到大馬路轉左就到~ 這裡的餐前小吃,花生都係普通野,不過青瓜反而有驚喜,好有自家製嘅感覺,好爽口,而且酸酸地令到我地越食越餓~ 我地先叫左個呢度馳名嘅靚煲皇嚟煲住先,諗住可以一路煲一路等埋班遲到嘅朋友,老實講呢度成8隻扇貝咁多,單係視覺效果都已經相當唔錯~ 啲湯呈奶白色,都係用粟米煲成,好清甜,所以加上面頭有啲乾嘅魷魚放上面,其實都算幾特別~ 我有個下意識,以為靚煲皇都應該係小菜,所以我地都係叫小菜為主,所以我地都係叫啲好普通嘅菜式~ 因為我覺得好普通嘅菜式先可以試到一間舖頭好唔好食。呢碟豆豉鯪魚油麥菜我覺得真係唔錯,當然豆豉鯪魚就一定係好食架啦~ 但係油麥菜真係要用好多油煮先 好味,而呢度就做到勒,真係好香好滑,因為油麥菜一少油就好難食~ 所以呢碟野我地真係食到清哂咁滯啊~ !不過呢度嘅椒鹽雞軟骨$78就有啲失望嘅,我一直都會覺得係和民雞軟骨嘅質素,可惜呢度為左個賣相好睇,蘸得太多炸漿,搞到好似好大舊咁。但係食炸漿多過食雞軟骨啲肉,椒鹽又放得唔太平均,好似只係話俾食客知

豆豉鯪魚油麥菜
椒鹽雞軟骨
但係食炸漿多過食雞軟骨啲肉,椒鹽又放得唔太平均,好似只係話俾食客知:「係勒~ 我放左椒鹽架啦」交功課咁~ 可唔可以灑得平均少少呢?
呢度嘅黃金蝦$128啲蝦都算大隻,咸蛋黃平均佈滿整隻蝦,而且足夠我地5個人食。而且仲有啲蝦片伴碟,好似多左樣野食咁~
黃金蝦
比較欣賞佢將蝦身界開,令咸蛋黃啲味道滲哂入去,不過亦都加快蝦身熟透嘅程度,有啲老老地~
總括嚟講,呢間地方小菜店都叫唔差,不過店員3個之中,有兩個都係新嘅,除左收野同送啲餸過嚟之外,好似都無乜野幫到個比較有經驗嘅店員,睇到都覺得有啲辛苦。
2015-08-05
$90.8 (晚餐)
豆豉鯪魚油麥菜
2015-08-21 320 瀏覽
當一班識「食」朋友走在一起的時候,為了吃到美食佳餚。無論在什麼地區我們都會去走一趟,今晚我們有三位來到這間「靚煲皇」,位於旺角與大角咀交界。舖位位置不是在旺區,一點都不顯眼,如果不是早前在雜誌介紹留下了印象,我們都不會走到這裡一試。火煱店來說這間算是小店,店內燈光充足,每張餐枱下都設有一個七彩籃子,方便客人放置隨身物品。「靚煲皇」有小菜和火煱選擇的,既然招牌名謂「靚煲皇」當然必要吃的是火煱吧。火煱的成與敗,湯底的影響力非常之大!這裡的湯底選擇非常多,可以迎合多人口味。我們選了「靚煲皇」湯底$238,這個湯底內已經有豐富的食材,一打開鍋蓋就看到8隻扇貝,魷魚乾,豬骨,粟米,翠肉瓜等等……香濃奶白色的豬骨湯,假如胃口細小的人吃這個鍋可能已經有半成飽了!飲一口頭啖湯,就得知湯底是無添加,全部以真材實料熬製而成。「花枝片」$48「虎蝦」$68「雞子」$88雞子光澤粉嫩,飽滿大顆,保證肥美新鮮。雞子好吃之處是會吸收湯底的味道,咬破超薄的外皮後,又軟又滑的流心,慢慢會滲出濃郁的湯味。「肥鵝腸」$88「竹筒蝦滑」$98蝦滑內有很多鮮蝦肉,膠質彈牙,配上粒粒蟹子,令口感更加爽脆。「手切肥牛」$178片
「花枝片」$48
「虎蝦」$68
「雞子」$88
雞子光澤粉嫩,飽滿大顆,保證肥美新鮮。
「肥鵝腸」$88
「竹筒蝦滑」$98
「手切肥牛」$178
片片薄薄手切肥牛,色澤鮮紅,脂肪位不算多,牛肉味濃。
「桂花蚌」$108
這裡的桂花蚌很新鮮。晶瑩剔透,賣相很吸引。一條條桂花蚌放在鍋裏,大約一至兩分鐘,蚌身一卷起,就可以吃了。
桂花蚌入口有一層軟滑的外皮,咬下去蚌心內會有一種爽脆的口感。非常鮮味。
即使店舖位置偏離旺區,甚至偏遠。食物只要用心製作,食材新鮮,質量好,價錢合理,食客自然紛紛而來。
2015-08-19
隨著婚期越來越近. 天使也都更多加跟家人一起商討一下.不過大家也都搬了出去居住, 要見面也有難度.聽朋友說在大角咀有一家不錯的火鍋店, 便相約一起去吃吃再詳談一下.到場時店中已坐了五成位置, 幸好有訂座呢~因為很快便全部滿座了.先來了二碟小吃, 分別是花生和麻辣青瓜+豬皮.男人都大讚麻辣豬皮的口感很好, QQ的口感又不會過辣.再來放上了五角的火鍋醬料. 大家一起來混醬吧~ XD首先來看看有什麼食品吧~而職員也都很熱心推介有什麼食品值得一試. 看到那麼多湯底可選擇真的有點眼花撩亂.而最後我們便決定來個清淡一點的艇皇大蜆煲.(如果沒有大蜆便會以扇貝替上)煲中有幾隻扇貝在內, 同時也有一些魚片, 菇 , 蠔在內. 材料方面蠻滿意的~鮮水餃每一隻的也是比較細小. 不過味道好也都可以接受的.內裡的肉和木耳絲的比例相差不遠. 而且小隻的也易入口. 吃得出是新鮮的, 所以也值得一試啊蟹籽包心丸這一款丸是大人小朋友都喜歡的吧~ 火鍋必吃之選響鈴本來沒點這個的. 不過職員說這是他們新鮮炸的.所以便要了一個試試. 口感上比日常買回來的真的有分別呢.沒有那個油油的感覺, 咬下去既脆又不肥. 推介之選!炸魚皮

隨著婚期越來越近. 天使也都更多加跟家人一起商討一下.

不過大家也都搬了出去居住, 要見面也有難度.

到場時店中已坐了五成位置, 幸好有訂座呢~

因為很快便全部滿座了.
先來了二碟小吃, 分別是花生和麻辣青瓜+豬皮.

男人都大讚麻辣豬皮的口感很好, QQ的口感又不會過辣.
再來放上了五角的火鍋醬料. 大家一起來混醬吧~ XD
首先來看看有什麼食品吧~

而職員也都很熱心推介有什麼食品值得一試.
看到那麼多湯底可選擇真的有點眼花撩亂.

而最後我們便決定來個清淡一點的艇皇大蜆煲.

(如果沒有大蜆便會以扇貝替上)
煲中有幾隻扇貝在內,
同時也有一些魚片, 菇 , 蠔在內.

材料方面蠻滿意的~
鮮水餃

每一隻的也是比較細小. 不過味道好也都可以接受的.

內裡的肉和木耳絲的比例相差不遠. 而且小隻的也易入口.

吃得出是新鮮的, 所以也值得一試啊
蟹籽包心丸

這一款丸是大人小朋友都喜歡的吧~

火鍋必吃之選
響鈴

本來沒點這個的. 不過職員說這是他們新鮮炸的.

所以便要了一個試試. 口感上比日常買回來的真的有分別呢.

沒有那個油油的感覺, 咬下去既脆又不肥. 推介之選!
炸魚皮

份量不算多. 不過很香口, 單吃也覺得美味
降霜牛粒

這一款是貴一點, 份量不算多. 不過味道也都成正比.

男人和我分也說好吃, 牛味重肉質細軟. 下次再來可以再一試~
雪花肥牛

這個肥牛比我想像中好呢, 質很軟而且牛味也不差.

唯獨份量比較少一點, 如果人多的話要再多點一碟才夠分配
什菜

當中有菜心,生業, 白菜等. 天使有看過每一款菜都是新鮮不會是那些發黃的

吃了那麼多肉, 菜類也是不能缺少的吧!

而且價錢也很合理.
這餐合共689.7 . 價錢方面我覺得是合理的.

多謝大弟請客 ^^
加上職員都會很有禮的幫忙加水和有禮, 真的加分不少~

下次再來要試試蟶子呢. ^^

2015-08-20 227 瀏覽
早前寫openrice食評抽到兩張神奇4俠既戲飛,好開心,立即同屋企人去MK睇戲。睇完戲行完街又要煩惱搵食,mother 話想食打邊爐,正!阿豬最愛!由於係朗豪坊附近,係openrice 睇到,揀左呢間靚煲皇,好近!入座立即有小食,青瓜蟹柳沙律十分開胃,另一個食唔出係咩,有點似豬皮既部位!揀左花膠海參豬骨煲,個煲份量十足。都幾多花膠海參,豬骨仲有齊唔同部位,有豬手,豬骨同軟骨,另外仲有蘿蔔,配上大量芹菜,十分香。煲滾左就要試下個湯,個湯好鮮味,十分好飲。豬骨已預先煮過,所以好快都好淋,咬落很香又軟淋,啖啖骨膠原充滿在口中,感覺自己皮膚都靚左,呵呵…另外點左以下咁多野食:手打墨魚丸 & 蝦丸,兩者均十分爽口彈牙。墨魚及蝦味濃,更可食到墨魚及蝦肉,十分足料。龍躉新鮮,肉滑,無腥味,點少許醬汁已很鮮味!本身叫左唐生菜,但後來說賣剩半份,叫店員幫我拼白菜啦!唐生菜白菜好新鮮,成個盤塞得滿滿的。最緊要既係洗過的,食落鮮甜。其間姐姐仲係咁幫我地加湯,抵讚!鴕鳥肉,份量好多,味濃又滑。雜菇新鮮,只除金菇,過熟。滑牛牛味濃但多根位,略韌。最後叫多個烏冬佢個烏冬幼身,急凍烏冬,落煲唔使2 mins已熟透

花膠海參豬骨煲
揀左花膠海參豬骨煲,個煲份量十足。
煲滾左就要試下個湯,個湯好鮮味,十分好飲。
,感覺自己皮膚都靚左,呵呵…

另外點左以下咁多野食:
手打墨魚丸 & 蝦丸
手打墨魚丸 & 蝦丸,兩者均十分爽口彈牙。
墨魚及蝦味濃,更可食到墨魚及蝦肉,十分足料。
龍躉
龍躉新鮮,肉滑,無腥味,點少許醬汁已很鮮味!
本身叫左唐生菜,但後來說賣剩半份,叫店員幫我拼白菜啦!
唐生菜白菜好新鮮,成個盤塞得滿滿的。
最緊要既係洗過的
,食落鮮甜。

其間姐姐仲係咁幫我地加湯,抵讚!
鴕鳥肉
鴕鳥肉,份量好多,味濃又滑。
雜菇新鮮,只除金菇
,過熟。
滑牛牛味濃但多根位,略韌。
最後叫多個烏冬

佢個烏冬幼身,急凍烏冬,落煲唔使2 mins已熟透,非常滑又吸收湯既味,實在好想知係咩牌子!

食完超飽,因份量真係好多,為免浪費,全部吃光光!

題外話/補充資料: p.s. 枱下有插座可為手機充電,但記得帶USB線。妹妹手機無電又無帶USB線,店員好好心咁搵左條USB線借俾我地,多謝哂!
2015-08-18
花膠海參豬骨煲
手打墨魚丸 & 蝦丸
  • 龍躉
  • 烏冬
2015-08-18 113 瀏覽
炒起@靚煲皇小炒九龍大角咀塘尾道18號嘉禮大廈地下大排檔見証了香港飲食的變遷, 那風味是回憶,80後的我小時候爸媽帶我們去開飯,天熱時那把大風扇只要對著說話,就變成機械人聲。在旺角朗豪坊向大角咀方向行10分鐘, 經過街市在天橋位,就見到仍然找到大排檔感覺的小炒店。身處喧嘩聲中,當年我和弟妹圍著臺追逐我回憶再現,但我那有老人痴呆的爸爸已沒力記起了這些片段了。坐下來看餐單已經侍應走來招呼我們點菜,家中都常見常吃的菜餚, 勝在火力大更具鍋氣。一碗”靚仔”白飯邊吃邊閒話家常, 外頭天熱達30度,店內有冷氣。前菜有凍豬手有陣藥味,浸了花雕酒芳醇,凝膠似的滿彈牙,點綴幾粒杞子好看。麻辣青瓜爽口,撲上來的辣白同辣,加上帶膠的豬皮凍粒。小炒皇 $128 這裡用了韮黃,爽身的象拔片,炸鹹魚條乾與腰果等事落xo醬炒起, 香濃惹味伴飯一流,喜歡喝兩伴份鹹重味送啤酒亦是一絕夠鑊氣同風味。特色口水雞 $118 白切雞肉上堆滿了芝麻花生,撥開就露出雞肉,伴邊的青瓜條配過出水爽口,醬汁是麻辣與共,青瓜正正是用來解辣。雞肉嫩骨呈血紅,肉滲了陣藥材甘香,皮彈味道分明麻得過癮,黃油部份雪凍後凝固成jelly狀,抵上半隻雞
炒起@靚煲皇小炒
九龍大角咀塘尾道18號嘉禮大廈地下

身處喧嘩聲中,當年我和弟妹圍著臺追逐我回憶再現,
一碗”靚仔”白飯
邊吃邊閒話家常, 外頭天熱達30度,店內有冷氣。

麻辣青瓜爽口,撲上來的辣白同辣,加上帶膠的豬皮凍粒。
特色口水雞 $118 白切雞肉上堆滿了芝麻花生,撥開就露出雞肉,伴邊的青瓜條配過出水爽口,醬汁是麻辣與共,青瓜正正是用來解辣。雞肉嫩骨呈血紅,肉滲了陣藥材甘香,皮彈味道分明麻得過癮,黃油部份雪凍後凝固成jelly狀,抵上半隻雞份量夠抵食,我大大力推薦 不吃會後悔。
蝦乾肉鬆浸娃娃菜$ 78 ,落了冬菜同鹹蝦事,因此湯頭蠻鹹甘。有足夠豬肉碎使每條菜皆可沾上肉碎添食味,湯頭亦是好喝夠味。
支竹魚腩煲$ 88, 本是魚頭煲因我都朋友都不懂食魚頭,要求下為我們改成魚腩。魚肉樸上生炒再同薑片爆香去腥去泥味,腐竹也經過爆香步驟,再一起落鑊調味加蔥段,腐皮空隙吸收了濃郁醬汁,茨汁惹味又是道下飯菜。

可以其他台都打邊爐,只有我們食小炒上菜速度偏慢,第一道等了30分鐘,到下一道又相融15分鐘。
2015-08-15 198 瀏覽
這一天天氣很好,與好友在淺水灣曬了一個下午的太陽,感覺要補充流失了的電解質,於是回到旺角找食,最後來了這間在旺角與大角咀之間的小店。本來是想吃小菜的,不過見冷氣又夠,環境也舒服,加上有免費Wifi,於是點了個招牌的靚煲皇,可以慢慢坐慢慢聊。很快店員就拿了醬料盤給我們,還有餐前小吃。等了一會,靚煲皇就來了,待滾透了就能吃。裡面有六隻鮮帶子,全部都很新鮮,放左上面蒸熟,喜歡的話可以沾點醬料吃。煲裡面有很多配料,有豬骨、翠肉瓜、蘿蔔、粟米等,沒想過用豬肉煮的湯,竟然一點都不油膩,卻很鮮甜。然後我們又點了雪花肥牛和手打墨丸和蝦丸。肥牛脂肪有點多,怕肥的話還是不吃好了。至於墨丸和蝦丸就十分彈牙,墨丸味道有點淡,蝦丸口感和味道都比較好。整體上覺得今晚吃得很清淡,不過清得來也美味。

很快店員就拿了醬料盤給我們,還有餐前小吃。

整體上覺得今晚吃得很清淡,不過清得來也美味。
2015-08-08
1K
2015-08-11 267 瀏覽
夏日炎炎,假日就跟家人一同去食火鍋店就在奧運住宅區對面,旺角街市旁地點還選方便店內裝潢簡單,有電視直播,涼氣非常充足而且枱底下更有小籃子可供存放個人物品非常方便火鍋料各款煲類招牌靚煲皇 $238內裡材料豐富,有八隻扇貝還有蝦乾、吊片、豬軟骨、豬腳跟粟米、白蘿蔔湯頭味道鮮甜濃郁非常多料我媽說光食料都已經飽了XD火鍋料再點了響铃店員說響铃是即點即炸的,上桌時還真的很熱很脆口,真的必點!鮮水餃我媽超愛的,小小一隻裡裡肉汁豐富,木耳非常有咬口金錢展 金錢展本來就帶的筋最多,非常有咬口滾個幾秒就可以吃了牛味亦較重不錯!店員服務也相常不錯,很常過來加加湯,換換碟下次必定會再來食過!
夏日炎炎,假日就跟家人一同去食火鍋

店就在奧運住宅區對面,旺角街市旁

地點還選方便
店內裝潢簡單,有電視直播,涼氣非常充足

而且枱底下更有小籃子可供存放個人物品

非常方便
火鍋
各款煲類
招牌靚煲皇 $238

內裡材料豐富,有八隻扇貝

還有蝦乾、吊片、豬軟骨、豬腳跟粟米、白蘿蔔

湯頭味道鮮甜濃郁
招牌靚煲皇
非常多料

我媽說光食料都已經飽了XD
火鍋料再點了響铃

店員說響铃是即點即炸的,上桌時還真的很熱

很脆口,真的必點!
鮮水餃

我媽超愛的,小小一隻

裡裡肉汁豐富,木耳非常有咬口
金錢展

金錢展本來就帶的筋最多,非常有咬口

滾個幾秒就可以吃了
牛味亦較重

不錯!
店員服務也相常不錯,很常過來加加湯,換換碟

下次必定會再來食過!

2015-08-09
  • 金錢展
  • 響铃
  • 招牌靚煲皇
2015-08-10 184 瀏覽
和老朋友同煩惱相聚地點最後選了適合大伙兒的打邊爐先選湯底朋友愛胡椒就二話不說點了例牌的胡椒豬骨湯底胡椒味比較淡口但十分清香豬骨料多得溢出來手切牛肉是必點有牛味和嚼頭蝦丸墨丸皆不是街邊貨色是手工之作彈牙之餘有鮮味魚滑有調過味口味較重烏冬十分有嚼頭吃上來像日本進口不得不提的是他們的前菜白灼魚皮爽滑咸鮮是必吃之選埋單每人兩百價錢尚算合理
和老朋友同煩惱相聚地點
埋單每人兩百
價錢尚算合理
2015-08-09
2015-08-10 178 瀏覽
昨天與四個朋友在奧海城奧栢海灣游完水,沿帝峯皇殿行天橋往旺角搵嘢食,望向塘尾道右手邊橋底見到'靚煲皇小菜坊',因我以前有幫襯過舊鋪,記得佢嘅食物幾新鮮,所以提議再去試下。我哋叫左招牌靚煲皇,有五、六仔扇貝,軟林嘅豬軟骨,其他配菜,如蘿白、超甜粟米、甘旬⋯⋯好豐富。因佢地近旺角街市,一定有新鮮食材,我哋叫左象蛂蚌、龍壟,果然好新鮮,好回味😋😋😋。又叫左手切肥牛、自家手打四寶丸,真係想叫完再叫😅。 另外,佢哋嘅嚮鈴、新鮮懐山,索左D豬骨湯真係好好味。

2015-08-09 350 瀏覽
歲半的B女已嫌棄她的「飯仔」要跟我們出街食飯。每次都要揾間有湯麵的餐廳, 有些悶。今日改去打邊爐, 希望B女喜歡。揀間在openrice評語不錯而且街坊價錢的「靚煲皇」評語不錯。 (地址寫大角咀, 其實都好近旺角地鐵站, 好彩!)「靚煲皇」名字好local及街坊, 門口放了幾張枱櫈冬天坐外面氣氛不錯, 但是夏天都是躲入有冷氣的室內最好!室內不太大, 但有電視。而且每張枱有藤籃方便客人放袋, 又有3層鐵架放火鍋料, 比出名的火鍋店更貼心。最特別除有免費wifi外, 竟然有usb方便客人叉電 真厲害。店員先送上2款免費小食, 脆花生及麻辣青瓜豬手。這個自家製麻辣青瓜豬手幾惹味, 豬手起骨再切粒, 每粒都有豬皮及豬軟骨, 充滿骨膠原, 爽口又有質感。醬料只有葱花、辣椒粒、炸蒜蓉、生蒜蓉及芫茜。選擇比較少但竟然要$10/位。最後這醬料比較失色, 可能缺少了沙茶醬、麻油這些香口醬料。湯底有多款選擇, 店員落力推介她們的皇牌湯底靚煲皇$238, 可惜只有我、老公及小B恐怕太多最後揀了冬瓜瑤柱鍋$68。這湯底有不少冬瓜、瑤柱粒及什菌。湯底清甜, 適合我這類怕熱氣的人。火鍋料選擇大路, 價錢大衆化。我
店員先送上2款免費小食, 脆花生及麻辣青瓜豬手。
最後這醬料比較失色, 可能缺少了沙茶醬、麻油這些香口醬料。
冬瓜瑤柱鍋
火鍋料選擇大路, 價錢大衆化。我跟老公的食量都不太大, 只是點了5款食品。
手切肥牛$178
手切肥牛
靚煲皇牛肉有多款選擇,包括日本極上肥牛、頂級本地手切肥牛、韓國霜降肥牛及雪花肥牛等。揀了本地手切肥牛, 較有嚼勁,而且牛味濃郁。價錢不用2百, 比不少火鍋店平, 但質素絶不被比下去。
四寶丸$88
四寶丸
四寶丸有牛丸、蝦丸、豬肉丸及墨魚丸各2粒, 即11蚊1粒價錢較貴, 可以全部是自家製及手打的關係吧。蝦丸及墨魚丸味道最為特出, 兩者都爽口又彈牙。而且可以食到蝦粒及墨魚粒, 幾有咬感。
龍躉$88
龍
龍躉份量幾多, 等於在街市買的價錢, 真抵食! 可能火鍋店位於街市附近, 因此可以用低價買入新鮮的海鮮。龍躉肉爽口, 魚肉結實魚味重。
什菜$38

賣相好似一盤盆栽, 估唔到一家小小的火鍋店這麼重視食物的賣相, 真的有驚喜。盆裁內有皇帝菜、白菜仔及菜心苗, 顔色翠綠。
烏冬$10
烏冬入口滑順, 入口QQ, 小女兒全把它吃光。真的想買幾包回家!
烏冬
2015-08-05
龍
烏冬
2015-07-26 881 瀏覽
香港人除咗生活急促,生態仲好獨特,例如鐘意冬天食雪榚、夏天打邊爐,突然挑起條筋想試下「如何大熱天時打邊爐」。不過人大咗,相對起「任食」,「質素」更形重要,記起大角咀有間「靚煲皇」,搬鋪後一次都未去過,於是就約埋男公關再次出征。成年無嚟過,由樓上鋪搬去對面街樓的地鋪,雖然Size好似差唔多,不過裝修同座位都大有進步,由平民化升級感覺更高檔。檯凳新束束之剩,亦有椅背,坐都坐得舒服啲。冷氣通風都唔錯,雖然夏天,有冷氣打邊爐無難度,而且食完唔會個身一陣「邊爐味」。仲有細檯仔同籃用嚟放袋用,相當貼心。特別要讚嘅係除咗有電視,仲有Wifi同USB差電口,慢慢一邊打爐,一邊打手機Game長期作戰無難度!一埋位阿姐就送上前菜,花生瞬間掃清,但酸瓜對好多人嚟講就真係太酸,幾乎無乜食過。除咗前菜,阿姐亦會遞上醬料Box,方便客人依個人口味「混醬」。邊爐湯底有好多種,除咗平時嗰啲「沙嗲」、「皮蛋芫荽」等,仲有「冬陰功」、「豬骨煲」、「花膠海參雞」等多種特色湯底。亦有少量鑊氣小炒,不過打得邊爐就唔叫Lu。靚煲皇 $238雖然想叫「花膠海參雞湯」,不過因為有朋友唔食花膠,最後都係要「靚煲皇」。本身就係胡椒豬骨煲
靚煲皇 $238

雖然想叫「花膠海參雞湯」,不過因為有朋友唔食花膠,最後都係要「靚煲皇」。本身就係胡椒豬骨煲做底,上面鋪上多隻大扇貝、魚乾、魷魚乾,光睇到都興奮!
打邊爐前梗係要試下頭啖湯,豬骨入味香淋,而且肉同軟骨勁多,真係啖啖骨膠原!湯頭絕對要讚,入口除咗濃濃嘅豬骨味,仲有淡淡嘅海鮮鮮味,加上微微嘅胡椒香辣,真係一飲就停唔到口!嗰一刻我曾經諗過「不如剩係飲湯飽算」。順帶一提店員姐姐好好人,因為唔知湯底入面有栗米同蘿蔔,原本有落到,姐姐見到後特登走過嚟同我哋講入面有,問要唔要取消,好貼心。
桂花蚌
桂花蚌 $108

每次打邊爐必叫,幾新鮮,淥幾秒爽口微甜。
雪花肥牛 $68

開頭我以為會嚟啲酒樓未融雪一大舊勁薄嗰啲,所以好驚喜,好有肉香,雖然油脂多,肉質都較韌,不過好有咬口,意外地正!
手切肥牛 $178

特登叫多款較貴嘅牛肉感受一下分別,因為手切所以每塊都好薄,而且油脂明顯上面個款少得多,牛味亦較重。
等級,係食得出嘅。
手打墨魚滑
手打墨魚滑 $98

黏性幾高,淥完後都好彈牙,不過唔知係師傅調味重口咗,定湯底濃,食落略咸同重胡椒味。
手打墨魚丸
手打墨魚丸 $78

意外叫錯(明明應該叫四寶,到底班FD有幾鐘意墨魚?),雖然同樣係墨魚,但同「滑」又唔同滋味。質感實淨非常,彈性十足,唔鬆散,而且吃到墨魚粒,單係呢點經已加咗唔少分。
包心芝士丸
包心芝士丸 $48

皮雖然厚,但好彈有咬口,亦因為厚皮,內涵嘅芝士剛好受熱融化而唔會漏出。成粒放入口唔覺熱,但一咬芝心立即激射而出。
無錯,我呢下就灼親喉嚨。
蟹籽包心丸
蟹籽包心丸 $48

整體同芝士丸差唔多,都比出面食嘅好味。
豆卜
豆卜 $38

無乜特別值得彈,不過質素的確係比一般食肆好,吸收埋湯嘅精華真係不得鳥!
白鱔片 $78

家下物價咁貴,$78蚊食到大條白鱔片,而且新鮮得嚟份量都幾足,我心足鳥。
不過如果切厚少少口感會更正,始終食鱔都係鐘意種煙韌咬口。
黃沙豬潤
黃沙豬潤 $32

雖然睇落好新鮮(事實的確都係好新鮮),不過可惜味道無想像中咁鮮甜。不過要讚每塊豬潤都吉咗些少針洞,方便淥個時睇到有無血水出,唔會咁易Overcook。
娃娃菜
娃娃菜 $28

新鮮,不過相對就咁食,佢嘅煲湯作用更大。
唐生菜
唐生菜 $28

一睇就知有幾新鮮,而且本身味濃,相對娃娃菜我更鐘意呢種。
炸鮮魚皮

同出面一包包即開即食嗰啲好唔同,用鮮鯇魚腩皮即炸,外面金黃香脆,但脆卜卜下嘅魚皮仍然保持煙韌。而且咸咸地,就算唔淥齋送酒都好一流!
手打烏東
烏東 $10

Meun無寫係手打烏東,開頭以為會係cheapcheap酸味烏東,突然感覺到「果然唔係靚料唔上檯」。
Asashi
成個男公關部出戰點可以少得Asashi,價錢都係咁上下喇。
綠茶甜品
最後店員姐姐仲送多份人頭綠茶小甜品,雖然係唔使錢,但味道又真係幾好食,結果係受同行全體一致讚同。

題外話/補充資料: 老實講家下越嚟越多「邊爐」、「雞煲」、「部隊鍋」嘅鋪頭,但可以用中等價錢食到優質食物又有幾多間?一個唔好彩仲要受店員黑面。 可以$230食到高質又飽肚嘅邊爐,如果有FD叫我去打邊爐,我諗都係靚煲皇做首選,至少肯定唔會「貼錢買難受」。
2015-07-21
桂花蚌
手打墨魚滑
唐生菜
手打烏東
Asashi
綠茶甜品
2015-07-16 732 瀏覽
是晚放工到旺角逛街,同行好友C最愛日菜及火鍋,因早兩日已飽吃了一頓日菜,大家的目光也落在附近的火鍋店,最後選了一間未吃過的「靚煲皇」。餐廳位置不算很近旺角中心,反而在奧運住宅區對面,相信顧客群以附近街坊為主。店內裝潢簡單,有電視直播。枱底有小籃供存放個人物品,更有叉電插座,安排貼心。或許時間尚早,店內食客不多,用餐環境固然鬆動寧靜一點。 湯底選了花膠海參豬骨湯,花膠選材小巧,薄身,膠質不重。海參食感腍中富彈性。豬骨醃製稍過火,鹹了少許,幸而放湯後湯頭不但又不覺很重味道,反而留有一點清甜,味道比預期佳。除以上食材,湯中亦放有紅蘿蔔、蘿蔔及粟米,普遍味道甜美不俗。 火鍋重點之極上肥牛,肉色紅潤,脂肪含量適中。輕輕一灼,肉質嫩腍,肉香交到功課,但未算特別濃郁。反而碟中襯上數件牛肉粒,吃起來鬆軟富肉汁,評分更佳。極上黑豚肉是另一肉類食材,相對肥牛,豚肉肉香濃郁一點,性價比高一點。 海鮮生料只淺嚐了白鱔片,鱔片切得很薄,無骨,輕輕一燙已可食。魚味都算新鮮。倘若鱔片能厚切一點而同樣不留骨,囗感魚香必然更佳。 因人數不多,要一次過多嚐多款丸類唯有選手打四寶丸,內含墨魚丸、蝦丸、豬肉丸及黑椒牛丸

餐前小吃
各式醬料
極上肥牛
極上黑豚肉
白鱔片
因人數不多,要一次過多嚐多款丸類唯有選手打四寶丸,內含墨魚丸、蝦丸、豬肉丸及黑椒牛丸。全部丸類皆是店中手打,墨魚丸及蝦丸口感彈牙,但海鮮原味略淡。比較之下,豬肉丸肉味較出富質感。而黑椒牛肉丸更是當中最佳之選,味道調較濃郁美味,口感軟滑。
手打四寶丸
鮮雲吞豬肉份量明顯比蝦重,食味OK喇,無乜特別。
鮮雲吞
菜蔬只點了白菜仔,矮腳品種,賣相翠綠新鮮,入口甜爽,不俗。
白菜仔
整體來說,靚煲皇給予筆者一份較近似家中火鍋的感覺,選料質素有交代。但二人同行吃火鍋,亦難免單價會高一點,下回還是多約好友共食更理想!

[16/7/2015; Thu]
2015-07-16
極上肥牛
極上黑豚肉
白菜仔
3K
2015-06-22 255 瀏覽
端午節家家慶祝節日, 中菜, 西菜都迫爆人, 理應一些小店會比較清靜, 於是乎去了一間小店打邊爐, 位置在大角咀塘尾道, 憐近澳海城和朗豪坊之間, 靜中帶旺非常方便.店員推介了招牌靚煲皇的湯底.  內里是豬骨, 粟米、白蘿蔔、新鮮元貝、乾蝦同魷魚乾. 湯底鮮味盡出.  店員建議先嚐湯底當湯喝, 果然味道鮮甜濃郁.  豬骨餚出來的湯骨膠原持別多, 要喝多幾碗至得.一鍋湯底有6隻元貝, 而且食得出是新鮮貨色. 鍋內材料豐富, 淨吃湯料都已經飽了一半.  火鍋料再點了響铃, 生根, 什菇, 墨魚丸, 竹笙和什菜.  當然少不了手切牛肉, 肥瘦均等, 切得薄薄, 只須數秒, 就可享美味濃郁的牛肉.  果然選中地方, 一頓美味晚餐渡過了端午佳節
果然選中地方, 一頓美味晚餐渡過了端午佳節

2015-06-20
忙完一個星期, 趁星期五放工同朋友去食晚飯, 今次揀了火鍋, 就去了大角咀靚煲皇食飯.這間店好細心, 枱旁有USB插座俾客人使用.店員先奉上醬料~以下是我的混醬.再奉上前菜, 酸酸地, 幾醒胃.我地點了這裡的招牌湯底 – 細的靚煲皇.上枱時已完全被吸收. 因為材料非常豐富, 有六隻大扇貝, 魷魚乾, 蝦乾. 而內裡有豬骨, 粟米、白紅蘿蔔, 好吸引. 店員話先食咗湯料. 豬骨的肉好嫩滑, 仲有好多骨膠原添.大扇貝算大隻, 又夠鮮味.當然要飲埋湯啦. 因為湯內有魷魚乾和蝦乾, 夠晒鮮甜, 非常好飲, 記得要飲咗湯先開始火鍋呀.接着, 就開始火鍋.我好鍾意食丸類, 所以先來四寶丸和黑椒牛丸.黑椒牛丸夠惹味, 咬開已有濃濃黑椒味. 我自己就好鍾意食這個. 四寶丸有墨魚丸, 包心貢丸, 牛丸和火腿丸. 四款丸味道都不錯, 也算彈牙, 當中我最鍾意食墨魚丸.火鍋當然不小得牛肉, 我地點了新鮮滑牛. 原來這裡的滑牛有醃過, 所以色澤有點不同.牛肉味尚算濃, 牛肉較厚身, 幾有口感. 另外, 也點了長腳蟹棒.長腳蟹棒不是太粗身, 若蟹味多一點更好.食了甘多肉類, 要點了蔬菜中和一下.我地點了什菜.

這間店好細心, 枱旁有USB插座俾客人使用.
店員先奉上醬料~
以下是我的混醬.
再奉上前菜, 酸酸地, 幾醒胃.
我地點了這裡的招牌湯底 – 細的靚煲皇.

店員話先食咗湯料. 豬骨的肉好嫩滑, 仲有好多骨膠原添.
大扇貝算大隻, 又夠鮮味.
接着, 就開始火鍋.

我好鍾意食丸類, 所以先來四寶丸和黑椒牛丸.

四寶丸有墨魚丸, 包心貢丸, 牛丸和火腿丸.
四款丸味道都不錯, 也算彈牙, 當中我最鍾意食墨魚丸.
牛肉味尚算濃, 牛肉較厚身, 幾有口感.
另外, 也點了長腳蟹棒.

長腳蟹棒不是太粗身, 若蟹味多一點更好.
食了甘多肉類, 要點了蔬菜中和一下.

我地點了什菜. 內裡有金菇, 冬菇, 秀珍菇, 生菜, 油麥菜等, 啱晒想一次過試多幾款菜的朋友.
因為這店開了一周年, 可以免費有甜品食, 分別是抹茶味和藍莓味. 我是食抹茶味, 外皮幾煙靭, 內裡的忌廉也好滑.
  • 黑椒牛丸
  • 招牌靚煲皇湯底