2010-07-04 20 瀏覽
一個人的晚飯,也真的不用太複雜,就來吃碗麵吧,知道這店子很久了,主打的是店家由青藏學回來的麵,此處由麵、湯及配料都有着濃厚的藏風。一個人只得一個胃,唯有鎖定吃最有特色的刀削麵,看見餐牌上的麵有牛肉及羊肉兩款,問店家羊肉好還是牛肉好,本來以為店家會說:「我們兩款肉類都那麼好。」此等行貨說話,怎知店家推介了羊肉,說是日的來貨較好,真的是坦白可嘉,看看又是否真的咁好。除了碗麵之外,其實本人是點了一個套餐,還包括一個涼盤及甜品,在四款的涼盤之中選了最為清秀的涼拌青瓜,青瓜大小不一,很明顯有被拍過的痕跡,特別是較大塊的青瓜,中間有明顯裂紋,所以吃起來很是爽口,加上店家伴的醬汁帶點點鹹香,帶起瓜的清甜,加上點芝麻、生蒜及炸蒜泥,雙重蒜香很是美味。之後是主角出場的時間,店員端這碗刀削麵來的時候,已經是香得不得了,湯面層舖上大量的蔥及芫茜,另有一種很強的藥材味,反覆主動的問了店員數次,店員最後拿了一小碗看來用石磨磨碎的草藥出來,果然就是這種味道,除此之外,原來還有近其他二十種的材料,當中還有當歸等大路的藥材,另外當然少不得大量的牛骨,因為湯喝起來有牛燥甜味,表面加上泛有一層油光,喝起來又甜又香又滑又夠

之後是主角出場的時間,店員端這碗刀削麵來的時候,已經是香得不得了,湯面層舖上大量的蔥及芫茜,另有一種很強的藥材味,反覆主動的問了店員數次,店員最後拿了一小碗看來用石磨磨碎的草藥出來,果然就是這種味道,除此之外,原來還有近其他二十種的材料,當中還有當歸等大路的藥材,另外當然少不得大量的牛骨,因為湯喝起來有牛燥甜味,表面加上泛有一層油光,喝起來又甜又香又滑又夠熱,真的是美味得不得了,所以最後當然是被我喝清光。

除了靈魂湯好之外,刀削麵也很是不錯,厚薄不一的刀削麵還是透薄見光,吃起來腍腍的有點嚼勁,口感特別,加上腍身的麵粉好吸湯,味道真的很不錯,羊肉用上了高溫煮至腍透,是青藏特式,薄薄的羊肉片,吃起來肉質酥軟得不得了,細嫩非常,加上超強烈的羊羶味,教我真的非常感動,老闆果然冇介紹錯,吃得一碗好麵,真的令我非常滿足。

甜品規定了是酒釀桂花丸子,要轉豆沙鍋餅的請加十五元,本人愛吃酒釀丸子,當然不會加這個錢,酒釀桂花丸子看起來仍是有點漿糊,幸而吃起來都不算稠得太嚴重,只可算是中度的茨吧,其甜味適中,但個人認為酒釀及桂花的味道也可以再強一點,丸子不夠煙韌,有點粉腍散開的感覺,總括而言,這個丸子非常普通,在香港吃過的酒釀丸子之中,暫時認為最好的是杭州酒家。

這碗麵確是值得令人懷念,吃得出店家的一份熱誠,希望店家會繼續努力,下回帶女友來吃多一點其他的東西。
店子小小,但是出品是非常的好
套餐包括一碗麵、一個涼盤及甜品,非常經濟
青瓜拍得很爽口,加點芝麻、生蒜及炸蒜泥,真美味
刀削麵的湯底有很強的藥材味,又有着牛燥甜味
羊肉片肉質酥軟細嫩,加上超強烈的羊羶味,棒!
厚薄不一的刀削麵透薄見光,腍而有嚼勁,口感特別
酒釀桂花丸子有點漿糊,丸子不夠煙韌,酒釀桂花味不夠
店家解說湯底裡面有這種香料,味道果然非常之似及香
2010-06-04
3 分鐘 (堂食)
店子小小,但是出品是非常的好
套餐包括一碗麵、一個涼盤及甜品,非常經濟
青瓜拍得很爽口,加點芝麻、生蒜及炸蒜泥,真美味
刀削麵的湯底有很強的藥材味,又有着牛燥甜味
羊肉片肉質酥軟細嫩,加上超強烈的羊羶味,棒!
厚薄不一的刀削麵透薄見光,腍而有嚼勁,口感特別
  • 羊肉刀削麵,涼拌青瓜
2010-05-31 56 瀏覽
There are only very few restaurant in HK which provides 刀削麵. The 刀削麵 in 青藏牛肉麵 is of high quality and is highly recommende. For the 拉麵, it doesn't look good. It looks like Japanese 拉麵 rather than Chinese 拉麵. 青藏牛肉麵 need improvement in the following aspect:1. the meat doesn't taste good2. the 鹽燒肉串 is a bit weird, tastes like the cheap cheap 串燒 in Japanese buffetthe service is good and the manager is nice青藏牛肉麵 is satisfactory

青藏牛肉麵 is satisfactory
2010-03-17 10 瀏覽
我一向對湯麵無咩興趣,星期一晚亞媽話想食依間青藏牛肉麵8點鐘入坐, 仲有少少位唔使等因為未食過既關係, 好穩陣咁叫左個青藏牛肉拉麵, 香煎小黃魚菜飯, 桂花酒釀丸子抱住食飽個肚既心態底下, 食落發覺比想像中好, 起碼比我食過既日式湯麵好好多.麵個湯底略咸, 但加埋麵一齊食就剛剛好香煎小黃魚菜飯, 條魚好香好滑, 好好食但令我最驚喜既係個桂花酒釀丸子出奇地好食, 因為我亞媽好鍾意食呢個甜品,次次去到任何餐館見到都必定會叫, 所以好食唔好食我一食就食得出. 呢度呢個, 個甜味剛剛好, 丸子夠彈牙, 食得出係自家制的, 出面有好多做得唔好都會有陣酸味,但呢度聞落有桂花香, 食落有酒糟香店內環境都幾舒服, 個廚房係開放式的, 睇到晒d師夫係度煮野, 望入去都好企理干淨
我一向對湯麵無咩興趣,星期一晚亞媽話想食依間青藏牛肉麵
8點鐘入坐, 仲有少少位唔使等

麵個湯底略咸, 但加埋麵一齊食就剛剛好

香煎小黃魚菜飯, 條魚好香好滑, 好好食

2010-03-15
  • 桂花酒釀丸子
2K
2010-03-14 58 瀏覽
12-3-2010一直對呢度的牛肉麵幾有興趣, 是日 dinner 時段人在北角, 捉了朋友陪我嚟試試, 懶理朋友唔想食麵. 8:00pm 嚟到已差不多滿座, 2 人「攝」到門口位立即叫了一人一份「澱粉質」, 再加「燒物」兩份及甜品一份 share 食.青藏牛肉刀削麵: 我的主食, 聞落 herbs 味幾香, 牛骨湯底飲落卻唔覺好濃牛味, 只覺幾鹹及幾油, 咁樣就係「青藏」特色? 麵條厚薄不一, 賣相「岩岩覃覃」, 果然係「刀削」呀吓 亦因為厚薄不一, 食落質地時糊口時硬/韌; 牛肉就猶如湯渣, 食落較嚡, 不過比起無乜牛味的湯底, 牛肉的牛味已叫幾夠; 仲有不少津白, 不過太「生」又較老, 都幾硬. 唔知是否正宗「青藏」菜, 但實在唔多喜歡, 試過就算了.京蔥炒羊肉菜飯: 朋友唔食辣, 但見 menu 上呢款無「辣椒」logo, 就叫嚟試, 點知一樣係辣的, 仲要幾辣嗰隻 羊肉羊味算香亦算軟腍, 不過份量極少; 京蔥炒得幾香口, as usual 比羊肉好食, 不過有點老, 食落有點硬.菜飯就無試了, 不過賣相濕溼溼, 問朋友好唔好食佢又冷笑了一下, 睇怕....
12-3-2010

孜然羊肉串: 羊味一般, 孜然味亦唔夠, 食落只有少少辣的感覺, 咁樣收人 $10 一串, 都幾搵笨.

鹽燒羊架: 羊味較羊肉串的香, 食落算腍亦叫幾香口, 不過賣相幾樣衰, 份量亦勁細, $25 一件實在唔值.

酒釀丸子: 貪得意叫的, 食味就同賣相一樣杰撻撻, 甜度幾高, 酒香算 ok, 但食落又帶點酸酸澀澀, 處理得麻麻喎.

食物麻麻, 環境就光猛乾淨企理, 都未至於一無是處的; 不過每人埋單約 $70, 離開時完全唔滿意, 唔會再來了.
鎮店名物就係咁?
質感時硬時糊的刀削麵
唔食辣的朋友見呢個無辣椒 logo 先 order, 點知一樣係辣的
孜然味幾薄, 羊味一般; 咁樣收人 $10 一串都幾搵笨
唔難食, 但咁樣收人 $25 一件, 勁 rip-off
杰撻撻
2010-03-12
鎮店名物就係咁?
質感時硬時糊的刀削麵
2010-03-11 34 瀏覽
至今總共去過四次, 全部是午飯時間, 但四次入面, 竟然有三次遇到令人氣結的遭遇, 而今日的遭遇, 已經確實可以令我作出永不光顧的決定了!先講食物, 試過牛肉,羊肉, 拉麵及扁麵, 點提之作牛肉麵, 其實真的找不出有什麼特色, 牛肉只像一般台灣牛肉麵的麵的牛肉, 但卻硬得很, 而且得幾片薄如1mm 的肉而已, 再講拉麵, 真的很硬, 完全沒有彈性, 真的想知道是怎樣弄出來的!其實食物沒特別真的不要緊, 在短短的1小時午飯時間, 能好好的坐下來吃個牛餐, 總算是一個停下來, 充個電的好機會, 但店內2位女孩(我相信她們應該是老闆)的服務態度, 真是極之不堪, 就讓我在這裡細說一下...對上一次跟總共5位同事去光顧, 我們被安排坐在1張5人桌上, 當然很迫, 但沒所謂, 午飯時真的到處也很多人, 但到很多人都走了, 有空位時, 我們當然希望可以將一張2人桌拍過來, 那時其中一位女孩就很大聲的跟我們說, "你地係咪想搬多張枱過黎", 大聲的程度令我們沒有人能給予反應, 那樣這位女孩又用這不耐煩的詞氣問多一次, "我問你地係咪想搬多張枱過黎", 小姐, 我們是顧客, 請以禮相待好嗎???令我決
遭遇, 已經確實可以令我作出永不光顧的決定了!

就讓我在這裡細說一下...

黎", 小姐, 我們是顧客, 請以禮相待好嗎???

令我決定唔再去的, 就是今天以下的遭遇, 真的很好笑!!! 今日我一個人去, 到我食完都其實沒
有問題的, 咁我食緊的時候, 坐我對面的女仕結賬, 38元, 她就拿了38元出來, 當中有1元是
毫子, 我心想, 哈哈, 到我結賬時, 這兩位女孩不會用來找給我吧?

估不到, 事情真的這樣發生了, 但是我當然就跟她說, 可不可以給我一個一元, 她反應其實很
快, 就給我說 "可以", 很好, 真的有禮貌, 但可惜, 因為我找完錢時, 還未離開, 我就見到她走到
另一位女孩身邊, 然後就一路行過來, 細細聲的說, "嘩, 唔係錢呀, d 毫子如果係有需要時, 都不
知幾有用呀", 哈哈, 我想是有心讓我聽到的, 小姐, 我知道, 毫子也是錢, 沒有分別, 但妳們
想想如果自己去食個lunch, 人地無端端找一元毫子給妳, 妳會有什麼反應呢!!!

其實想跟兩位小姐說, 做得呢行, 是否應該知道對待客人的EQ 是很重要呢?
但是, 經過幾次的經驗後, 這裡已經不會再是我午飯的落腳點了!
2010-03-11
2010-02-09 332 瀏覽
Anyone who has spent time in Shanghai, Chengdu, or indeed any major Chinese city, will be familiar with the Lanzhou La Mian (Lanzhou pulled noodles) restaurants offering a selection of pulled and fried noodles. Often these stores are open 24 hours. 'Noodles' have taken this food (hearty beef noodles being one of their signature dishes) and adapted it for the Hong Kong market. This has been done by making the restaurant clean and tidy while offering well-presented noodles served with a rich Tibetan style beef stock, which is tastier than the watery broth normally used to make Lanzhou style noodles. Particularly recommended on colder days!

Lunch sets include duck salads and canned drinks.

One fluent English speaking staff member has made me exceptionally welcome on two visits, taking time to talk about different dishes.

A large photo on the wall shows a traditional Lanzhou la mian restaurant - the inspiration for the menu at 'Noodles'.
2010-02-04
  • Beef la mian
2010-01-24 8 瀏覽
間舖真係唔起眼,好彩D孜然粉味帶路,試左佢個牛肉麵,D麵真係好爽好彈牙,D牛肉湯好鮮,不過肥狙少少(太多油),扣D分!再叫左個招牌撈麵,一定FIX左係辣,所以我唔係食得好多,但真係好味!GOOD!
2010-01-09 9 瀏覽
間野好唔係眼,鋪位又偏僻,唔易察覺。雖然係附近開工,但見成日都好多人所以未試過,今日終於試到啦。 本身間野好細間,點半去到,都要等幾個字 肚餓者要留意,因為上菜速度唔係快果隻。 終於入到鋪lu~環境幾好,係迫左d,但都好乾淨下,而且d 凳都幾舒服下~即刻叫野食~ 青藏牛肉麵(拉麵):湯底好正,好濃,好有羶味,天氣凍食一流。牛肉同拉麵冇咩特別,整體好食 蒜香撈麵: 幾辣下 估唔到會咁辣,要加多d湯底先~~~撈既料同平時既撈麵有d分別,有d酸酸地,都幾好食 牛肉/雞肉/冬菇串燒: 三樣食曬,頭兩款冇咩特別,係冬菇串燒好食,好甜~~ 結賬一百蚊多少少,總括來講算好食同底食,係等位同上菜慢左少少,不過就係因為d野唔馬虎,所以上菜慢d嘛~慢工出細貨~~~見到d人等左好耐都照等呢~~

本身間野好細間,點半去到,都要等幾個字
肚餓者要留意,因為上菜速度唔係快果隻。

蒜香撈麵: 幾辣下

2010-01-09
2009-12-30 47 瀏覽
係某雜誌睇到蔡san介紹,所以就揾朋友陪我去試。我地係地鐡出黎行去錦屏街,點知兜左個大圏經過好多車房去到街既盡頭都揾唔倒。結果要問人先揾到。嗰晚黑漆漆,好彩有人一齊去,唔係真係好驚架。當我地見到間餐廳既時候立刻有種世外桃源feel。好光猛,好乾淨,門口重有個花園仔,應該係比人等位同食煙既。個舖位比較細,所以覺得逼逼地。姐姐仔好好笑容,好友善。我地有乜唔明,佢都會慢慢解釋比我地聽。 朋友叫既撈麵:賣相好似出前XX,不過佢話食落就唔似係wor。因為係辣既,所以我只係試左一條,覺得幾彈牙。 燒茄子:我唔係好食菜,不過都陪朋友食左塊。比我預期少油,所以OK啦。 牛肉刀削麵:朋友話齋好似食緊年糕咁,好煙刄。個湯清清地,熱辣辣,D牛肉又唔嚡,唔錯。  燒牛仔骨:朋友話好似七味粉咁味,我就只係食倒羊既"蘇"味...
係某雜誌睇到蔡san介紹,所以就揾朋友陪我去試。

撈麵
燒茄子
牛肉刀削麵
牛肉刀削麵
燒牛仔骨
2009-12-19
2009-12-29 15 瀏覽
今晚認真凍得發抖, 所以好想食碗熱騰騰的湯麵暖暖胃.這次是第二次來到這店, 一坐低馬上點了個羊肉湯麵... 湯底濃郁, 羊肉少少羶味道好好(有d 餐廳成日用"無羶味" 標榜自己d 羊肉, 須知羊肉完全唔羶的話係唔好食的!), 麵都好得, 好彈牙, 加埋蔥花一齊食, 相當好食.一個人食始終試唔到好多其他想試0既0野, 最後叫左個燒菜, 這個燒菜意外地好食. 這個菜是醬汁燒的, 醬汁同個菜好協調, 唔似有d居酒屋燒到乾乾枯枯的, 我本人係食肉獸唔多喜歡食菜, 但係下次必定會再點這個燒菜.埋單$49, 好食又食到飽飽, 滿意=)
今晚認真凍得發抖, 所以好想食碗熱騰騰的湯麵暖暖胃.

埋單$49, 好食又食到飽飽, 滿意=)
  • 燒菜
2009-12-26 13 瀏覽
星期日一點左右, 起身落街食野, 見依間店係我樓下開左咁耐, 就入去試下店內環境ok, 唔係好大, 都clean但本人好怕油煙味, 而間舖就有好大陣麻辣味...我叫左碗雞絲刀削麵, 好油....刀削麵好實, 大小極不一男朋友叫左個牛肉拉麵....都好油.....連冇乜要求的男朋友都話唔鐘意...仲食唔晒...仲點左個蔥油餅....我食完碗麵佢都仲未到....我話cancel, 店的女職員話炸完啦已經入面煮麵個位戴頭巾亞叔知道就大大聲咁話"唔好要囉"最後我話外賣拎走佢....好明顯係忙其他客的麵都冇去炸個蔥油餅 , 因為去到當時店已爆滿埋單 $74, 唔係好抵, 唔會再去....雖然佢店內係寫明係即整, 要等但唔係話食完都未到....總括我覺得比較差....返屋企個頭一陣味....仲要立即去toliet

店內環境ok, 唔係好大, 都clean
但本人好怕油煙味, 而間舖就有好大陣麻辣味...

我叫左碗雞絲刀削麵, 好油....刀削麵好實, 大小極不一
男朋友叫左個牛肉拉麵....都好油.....
連冇乜要求的男朋友都話唔鐘意...仲食唔晒...

仲點左個蔥油餅....我食完碗麵佢都仲未到....
我話cancel, 店的女職員話炸完啦已經
入面煮麵個位戴頭巾亞叔知道就大大聲咁話"唔好要囉"
最後我話外賣拎走佢....

埋單 $74, 唔係好抵, 唔會再去....

雖然佢店內係寫明係即整, 要等
但唔係話食完都未到....總括我覺得比較差....

返屋企個頭一陣味....仲要立即去toliet

2009-12-09 3 瀏覽
店子設在北角鬧市中一條寧靜而又隱閉後街,個環境setting算幾特別,加埋賣嘅食品,就更有特式。我叫咗個羊肉拉麵,麵一端來,先聞到一陣濃濃嘅牛味,嚐口湯,雖然食得出係用牛肉同骨熬,但味道未算好濃郁。羊肉片都算唔錯,夠羊膻、對口味;拉麵個人覺得只係不過不失,唔算好彈牙或者係特出;而且份量方面偏少,價錢相對唔太抵。
2009-12-05
2009-12-03 23 瀏覽
路經此地,見這檔頗有吸引力,便進內一試,牛肉新鮮好吃,火候也很好,吃時剛剛有點生,不俗,刀削麪較實與粗,吃慣即食麪的我有點不慣,湯底味濃,停不了口.份量十足,當brunch吃也可以.一試不妨.
路經此地,見這檔頗有吸引力,便進內一試,

2009-10-24
  • 牛肉麪
2009-11-22 109 瀏覽
第二次品嚐這裡的羊肉麵, 與上一次比較, 明顯沒那麼油, 而湯底仍然是充滿濃郁牛酥香, 視覺上清淨而味覺上濃郁. 份量方面, 似乎增加了一點點.本人一向對手拉麵情有獨鍾, 一是為了體驗一下中國的千年手藝, 二是那種粗糙麵粉香真的深得我心.手拉麵要做得好的確需要長久訓練, 這間小店合格了. 亦因為每碗麵要即拉即煮, 客人可能要有耐性等待一會. 可幸是店子不大,要同一時間照顧的客人不致太多 令師傅可以專注做好每一碗麵.
青藏羊肉麵
2009-11-22
青藏羊肉麵
星期三,秋風起,空氣亦隨之變得污濁。於優閑雜誌數度介紹這店,位於北角錦屏街,筆者與太座曾兩次從頭到尾走遍此街,除了一些食店及車房之外,此店芳蹤杳然。是日,筆者「的」起心肝再一次由網上地圖考察一下,原來要到此店並非從錦屏街進入,其位置其實是香花徑樓梯旁,要從書局街進入。結果到了第三次,才能一睹此店風采。店舖面積細小,只能容納大約二十人堂食。燈火通明,廚房也不是很大,偏安一隅。點菜紙上有三十款食品,加上牆上幾味後加的,大約三十五款。廚師看來是外省人。筆者點了青藏羊肉麵($29),湯底是用牛骨餚製的,入口充滿牛骨嘅鮮甜味,味精筆者想唔多唔少都會有,但如果去過青藏一帶嘅朋友,可能都會發現當地一般廚師落味精都幾狠的,所以此湯底是輕手了;羊肉放上幾片,不多,但肥瘦適中,啖啖都傳來陣陣嘅羊羶味,吃羊不吃羶,是不過癮的。麵條可選拉麵、扁麵或刀削麵。筆者點了刀削麵,粗粗的幾條,口感一流,只嫌少了點,可能是快樂不知時日過,好味嘅東西總會嫌小。看來,拉麵或扁麵份量會多一點,感覺食得會飽一點。太座點了三絲涼麵($29),有蕃茄、青瓜、胡蘿蔔絲,配上冷拉麵,最重要嘅係其沾醬,帶一點醋酸及蒜頭嘅香辣,酸辣度是恰到

太座點了三絲涼麵($29),有蕃茄、青瓜、胡蘿蔔絲,配上冷拉麵,最重要嘅係其沾醬,帶一點醋酸及蒜頭嘅香辣,酸辣度是恰到好處,並不辛辣,十分醒胃。以為此涼麵是川菜,估唔到在這打著「青藏」旗號嘅食店會做得如此出色,令人一試難忘,是筆者嘅推介。

除了麵食之外,此店仲有串燒供應。筆者試了鹽燒羊肉串($10)及汁燒青菜($20)。羊肉串十蚊串,但份量真係少咗啲,可以一口食得晒,水準卻不俗的。至於汁燒青菜,也是份量偏少,不過菜本身已是清甜,加上甜醬汁燒過後,味道更加有層次感,所以份量方面雖唔係咁滿意,但筆者認為也是值得一試的。

最後是甜品出場,首先選了豆沙鍋餅($33),此滬菜與青藏菜看來是兩碼子的事。可是此店卻能做出不比本地任何滬菜館遜色的豆沙鍋餅。此鍋餅是即叫即做,有點費時,但食落是熱辣辣的。外表雖然望落有點煎得過火,但這不是煎燶咗,而且金黃色嘅外皮一點油膩感覺也沒有,可見油溫嘅控制是一流的。豆沙甜而不漏,筆者極滿意。

再來是酒釀丸子($18/碗),也是用了點時間處理嘅甜品。丸子口感煙韌,亦有淡淡嘅桂花香,酒味若有若無,可以濃一點。但有時太濃嘅酒會令整個甜品變得有一點酸,很難拿捏得準。

埋單共銀一百三十九蚊,平均每人六十九個半。此店食物份量雖然偏少,但貴精不貴多,以上幾款食物都是水準之作。如要取捨的話,燒得好嘅串燒店比比皆是,來到此,可以不吃。店子小,服務態度當然是誠懇有禮的,是恰到好處的貼心。

青藏羊肉刀削麵
鹽燒羊肉串
汁燒青菜
三絲涼麵
豆沙鍋餅
酒釀丸子
2009-10-22
$69.5 (晚餐)
青藏羊肉刀削麵
汁燒青菜