2021-10-17
話說我好鍾意食OMAKASE,每個月都會食至少一次,當係獎勵下自己.今次我同朋友就去左位於上環嘉賦酒店既霜瀛呢到個格局幾得意,個RECEPTION係餐廳既中間,有張長枱.後面擺滿曬唔同既裝飾雖然睇落細細間,但都有3間包廂,岩曬鍾意私隱度高既客人而我就鍾意坐BAR枱啦,可以一路睇住師傅整野食我地今次就揀左霜瀛廚師精選午餐 $880首先上既係落左凱撒醬既沙律蟹肉茶碗蒸,熱辣辣,入邊除左有蟹肉之外仲有魚肉,好足料,蛋滑前菜:水雲藻,呢個我之前有食過,感覺似髮菜haha但滑好多,落左個酸酸地既汁幾開胃煙鴨胸,又係淋左個酸酸地既醬, 鴨胸食落幾香,肉幾粉嫩沖繩苦瓜,上面擺左啲蟹肉同芝麻醬,一啖食曬佢,咁就可以有多層口感同味道刺身6款:真鯛,配左酸汁可以沾,味道鮮美,無腥臭味櫻𧒆,睇落同三文魚類似,但味道好唔同,少油脂同淡味間白魚,食落幾爽口大鱈魚,表皮火炙咗迫左啲油份出嚟,好香油脂味鮑魚,鮑魚上面撒左啲乾蒜,個飯就撈左啲鮑魚肝醬,鮑魚粒同醋, 鮑魚彈牙,整體味道較濃,我幾鍾意呢個黑松露燒帶子,超肥美既帶子,食落啖啖肉壽司6件:深海池魚,上面係紫蘇花碎,魚細緻爽口帶油份赤蝦,上面加左蝦膏,味道甜美
今次我同朋友就去左位於上環嘉賦酒店既霜瀛
雖然睇落細細間,但都有3間包廂,岩曬鍾意私隱度高既客人
而我就鍾意坐BAR枱啦,可以一路睇住師傅整野食
我地今次就揀左霜瀛廚師精選午餐 $880
首先上既係落左凱撒醬既沙律
前菜:
水雲藻,呢個我之前有食過,感覺似髮菜haha
但滑好多,落左個酸酸地既汁幾開胃
煙鴨胸,又係淋左個酸酸地既醬, 鴨胸食落幾香,肉幾粉嫩
刺身6款:
真鯛,配左酸汁可以沾,味道鮮美,無腥臭味
櫻𧒆,睇落同三文魚類似,但味道好唔同,少油脂同淡味
間白魚,食落幾爽口
大鱈魚,表皮火炙咗迫左啲油份出嚟,好香油脂味
黑松露燒帶子,超肥美既帶子,食落啖啖肉
壽司6件:
深海池魚,上面係紫蘇花碎,魚細緻爽口帶油份
赤蝦,上面加左蝦膏,味道甜美
鯖魚,最驚食到有魚腥味,呢個無腥味,味道反而幾清香
野生拖羅,由於係野生,生長環境具挑戰性,所以魚既運動量相對較大,因此肌肉含量較高,肉質較韌,魚味更濃
火炙左口魚,係我最愛之一, 火炙過後油脂超香,入口即溶
海膽,口感嫩滑,鮮甜
迷你海鮮丼:
吞拿魚蓉丼, 魚蓉口感幼細,軟綿綿既口感
蜆湯,飲到蜆既鮮味,唔錯