2019-02-20
早上跑完馬拉松用左咁多力,夜晚梗係要食番多D野補充能量,所以我地決定同朋友去食雞煲V POINT既餐廳都有番咁上下保證,高層就一定有維港靚景,隨變都唔例外,食雞煲來說,呢度既裝修同VIEW都叫得做好高級了每檯仲有包TEMPO送,好貼心的服務前菜有涼伴雲耳,未有食物前都有野俾大家咬下有好多款鍋底選擇,淨係雞煲都有好多種,另外仲有乾燒鍋再加湯打邊爐、羊腩煲、田雞煲、桂魚煲隨變麻辣湯雞煲 - 微辣 ($258)叫左招牌麻辣湯雞煲,怕太辣所以就叫左微辣,有得叫一隻雞或者半隻雞,湯底有香茜、紫洋蔥、花椒、八角、辣椒,食落真係得微辣,岩曬我地呢班食辣小學雞頂級手切牛頸脊 ($188)近年都比較鐘意食手切牛頸脊,鐘意呢個部位雪花平均唔太肥,又夠肉味,灼幾秒就食得粟米蓮藕餃 ($32)、雲吞皇 ($32)、午餐肉 ($23)、牛筋丸 ($32)呢度部分食物可以選擇叫一份或者一碟,一份就有4件,而一碟就有12件,我地咁岩有4個人,叫一份就岩曬,可以試多D食物,手打牛筋丸好彈牙,粟米蓮藕餃同雲吞皇都無添加味精,皮夠曬薄響鈴卷 ($32)、娃娃菜 ($46)、油麥菜 ($46)、粟米 ($20)、凍豆腐 (
個湯底辣度真係岩岩好,就算響鈴、凍豆腐、菜呢D咁吸湯的食物,煮完都唔會太辣,食得舒服,菜全部都好新鮮,搵唔到爛葉
最後就會送上一人一粒糯米糍做甜品,個口辣辣地個人打邊爐又打到熱熱地的時候,食番粒凍冰冰野就岩曬