2023-02-08 441 瀏覽
2023年1月26日 星期四今日已經係年初五,拜咗幾日年,終於可以二人世界同老婆獨處幾個鐘,我哋專登去咗銅鑼灣食lunch,因為我book咗一間日本餐廳,佢網上面嘅評價唔錯去到好快就坐低咗,店員細心為我哋遞上餐牌,上面有幾個唔同價錢嘅套餐,一個價錢已經包晒前菜、主菜同甜品等等,睇落去幾豐富,最平嘅話四百幾蚊就有,如果想食到海鮮嘅話就要貴少少,豐儉由人,所以我哋分別叫咗美國肉眼薄燒同海鮮套餐,店員話可以share嚟食一點完餐等咗大約5分鐘左右,店員就送上茶碗蒸,同一般嘅餐廳有少少分別,呢一個茶碗蒸上面既汁比較杰,感覺似中菜嘅芡汁,師傅話其實芡汁其實日本菜都有用到,味道會較為濃郁,所以配蒸蛋一齊食就好夾,因為本身雞蛋嘅味道比較淡,配濃味嘅醬汁就啱啱好,加上雞蛋蒸到好滑溜,味道唔錯然後師傅開始煎帶子,帶子勁大粒,佢用純熟嘅手法喺鐵板上面煎,好快帶子就已經熟晒,仲故意外皮煎燶少少,話食落去味道更加好,果然一咬落去外面有少少脆,裡面好腍,無煎到過熟再黎有燒鮑魚,師傅已經幫我哋切開一片片,調味非常足夠,就咁食已經好夠味,食落去有咬口,仲好彈牙添呢一個係燒銀鱈魚,燒得好香,魚肉企身,唔會燒到一pat
2023年1月26日 星期四

呢一個係燒銀鱈魚,燒得好香,魚肉企身,唔會燒到一pat pat,肉質嫩滑,配埋薄荷汁一齊食味道更加好

跟住有燒大蝦,冇諗過隻蝦會咁大隻,而且師傅連蝦頭都燒埋,裏面有好多蝦膏,啱晒我
蝦肉夠彈牙,仲已經幫手剝埋殼,方便進食

師傅話由於冇晒鱈場蟹腳,所以改做燒北寄貝,份量睇落都唔少,我同老婆每人分到三至四件,完全唔韌又夠味,仲好食過刺身

跟住當然唔少得有美國肉眼薄燒,燒完之後每一塊都包住蒜片同蔥,所以一咬落去味道唔只得牛肉味,仲有好香嘅蒜味,口感好豐富,牛肉味夠濃郁

炒飯炒到每一粒都好分明,而且每一粒都金黃色,只係加咗雞蛋同蔥花都已經好夠味,食埋真係已經飽晒

最後甜品有靜岡蜜瓜,已經切開左方便進食,又甜又多汁,可以解去頭先食牛肉同海鮮嘅油膩感

埋單每人七百幾蚊左右,食得好滿足,而且性價比好高
2023-01-26
今晚去一間超高質既日式鐵板燒食晚餐,雖然坐落銅鑼灣但位於開平道,人流比較少,有少少隱蔽。大廈一上已經係餐廳大門,門面重有一池金魚游來游去,令人覺得治愈。一坐埋位侍應們已經好好service, 介紹有咩好食、介紹餐具等,又好貼心幫我地冚好外套。沙律加餐前酒,柚子醋配沙律菜,簡單但fresh,而且加左炒香既芝麻,香味出眾。再配上一杯柚子酒,打開胃口,心情都放輕鬆。之後廚師會拎晒今晚所有食材出黎,睇見每一款都勁新鮮,當然就相機食先😂日本活鮑魚配海藻湯汁,今次既鮑魚比較厚肉,廚師先煎再焗去處理,令鮑魚煮熟又唔會靭,而且再配上一個特色嘅海藻湯汁,味道鮮甜。再配上日本梅花上碟😊靚靚。香煎鵝肝配意大利青瓜,廚師先煎到外層脆面,但內裡依然細膩綿密、油脂豐富,重同我地講煮鵝肝的要訣😌單食都唔會覺油膩。配上金魚花裝飾,望落又真係好似。香煎西澳活龍蝦、北海道帶子配芝士松子香草醬,廚師掌握時間啱啱好,再利用龍蝦既蝦膏作提升,而且食材新鮮,就咁食已經好鮮甜,再配上香草醬味道就再濃郁一點。鱈場蟹腳配蟹醋,蟹肉肉質鮮甜,而且已經剪開好,食既時候可以原條食,方便。重頭,當然唔少得九州和牛,一款厚燒,一款薄燒。先講厚燒

重頭,當然唔少得九州和牛,一款厚燒,一款薄燒。先講厚燒,雖然係五成熟,但完全無血淋淋既視覺,廚師都同我地介紹係用咗一個特別嘅煮法,令都外層香脆而裏面又保持到溫暖,入口即溶化,牛味十分濃郁。另外,薄燒和牛包着大量的蔥蒜等,十分惹味。再配上焗到香脆既蒜片,好食。而且有一片多士墊底吸走多餘嘅油分。

日本炒野菜,其中既芽菜係來自日本,比較粗身同爽脆。而其他野菜都係來自日本同意大利,都相對甜和嫩口。

櫻花蝦煙肉日式炒飯,炒得好乾身,粒粒分閒,而且有煙肉同櫻花蝦既香,味道好夾,再配上清淡既味噌湯,成件事啱啱好。今次飲嘅味噌湯係以往最清淡之一👍🏻好飲。

最後以時令水果-日本蜜瓜,清甜爆汁,簡單好食😋

今次最令我印象深刻就係廚師細心體貼,每一道食物都好願意同你去介紹,而連上菜既擺位都好細心。今餐我更加了解每道食物同廚師既心機。
2023-02-04 40 瀏覽
香港有好多唔同的日本燒板燒,每間都有自己的風格同特式❤️前菜-日式沙律沙律菜,車厘茄,麵包碎配上日式醋汁,酸酸味味,開胃好味~套餐包左餐前酒,其他鐵板燒比較少有,呢杯係柚子酒加冰👍少少酸加上冰,刺激你嘅味蕾西澳鮑魚- 超大隻,接近我手咁大,而家非常生猛,不停蠕動😁配上鮮味海帶醬,帶出鮑魚的鮮味,而且肉質爽口👍👍九繪魚-稱為日本第一石斑,有時日本人會叫它為夢幻之魚,比較矜貴~而且魚皮與魚肉之間含豐富膠原蛋白,食起來的膠質與彈性口感~👍👍而且九繪魚配上新鮮魚湯,雙重享受~鐘意食魚嘅你一定要試吓😁日式鐵板炒日本炒蠔- 配上洋蔥,櫻花蝦,煙肉,牛油炒,份外惹味香口~和牛方面 - 有和牛厚燒同薄燒比你揀,我哋揀左各一試曬兩種和牛,不同口感,和牛薄燒包住日本蔥同洋蔥分外香口甜品-日本密瓜,清甜好味❤️
香港有好多唔同的日本燒板燒,每間都有自己的風格同特式❤️

前菜-日式沙律
沙律菜,車厘茄,麵包碎配上日式醋汁,酸酸味味,開胃好味~

而且九繪魚配上新鮮魚湯,雙重享受~鐘意食魚嘅你一定要試吓😁

甜品-日本密瓜,清甜好味❤️

2023-02-04 34 瀏覽
女朋友成日都話我唔帶去食高級嘢 今日就同佢黎左呢間Openrice幾多好評既鐵板燒令佢開心下我哋叫咗個商務二人前 $2288 有齊法國鵝肝/龍蝦/鮑魚/牛肉等等 滿足曬我哋兩個想食嘅嘢法國鴨肝 鴨肝油脂豐富 師傅將鴨肝兩邊煎香 食落非常甘香鮑魚 鮑魚未煮之前仲見到佢喺度旭 而且非常大隻又厚肉 加埋高湯底 有提鮮作用 而新鮮嘅鮑魚當然就好爽彈鮮甜啦 食材靚其實已經贏咗一大步龍蝦 一人會分配到一大隻龍蝦 可以食到啖啖肉 而且龍蝦非常新鮮 美國肉眼薄燒 包住炸咗嘅蒜片同蔥粒 令口感昇華 野沢菜煙肉炒飯 炒飯用上日本珍珠米粒粒分明 食完主菜可以食個飯結尾增加飽肚感同滿足感 另外仲會有埋炒菜/味噌湯/水果/餐茶 係一餐有齊視覺味覺享受而又好豐富嘅一餐

法國鴨肝 鴨肝油脂豐富 師傅將鴨肝兩邊煎香 食落非常甘香

美國肉眼薄燒 包住炸咗嘅蒜片同蔥粒 令口感昇華

2023-01-16 38 瀏覽
鐵板燒雪舟鐵板燒係銅鑼灣開左好多間朋友帶左我去食鐵板燒雪舟一入門口已經覺得好grand我地揀左dinner set 分別係Lobster set 同 King Crab set餐前酒餐前酒好有驚喜!So far食過幾次鐵板燒今次第一次有係柚子酒好清新好fresh 先付 starter 沙律菜加脆多士,多士好脆口季節海鮮 Seasonal Seafood 師傅安排左時令新鮮魚湯個湯好濃稠 味道鮮甜鱈場蟹脚 King Crab Leg 蟹腳啖啖肉,肉質鮮甜法國鴨肝 French Foie Gras法國鴨肝煎到外邊脆脆地,入口即溶油脂味香 一試難忘日本鮑魚 Japanese Abalone活龍蝦 Iobster師傅好細心將龍蝦起肉,再煎香食落juicy 爽口彈牙!新鮮鮑魚一上枱仲識郁 生猛大隻餐廳準備左自家制海苔醬汁又幾夾和牛薄燒 Japanese Black haired Sliced和牛薄燒油脂分佈平均,燒一燒就食得牛肉味濃好正和牛厚燒 Japanese Black haired Beer Steak和牛厚燒後,仲鎖住啲肉汁,好好味!野沢菜煙肉炒飯 Nogwe Vesetable roc
鐵板燒雪舟

鐵板燒係銅鑼灣開左好多間
朋友帶左我去食鐵板燒雪舟
一入門口已經覺得好grand

餐前酒

餐前酒好有驚喜!
So far食過幾次鐵板燒今次第一次有
係柚子酒
好清新好fresh

先付 starter
沙律菜加脆多士,多士好脆口

季節海鮮 Seasonal Seafood
師傅安排左時令新鮮魚湯
個湯好濃稠 味道鮮甜

鱈場蟹脚 King Crab Leg

蟹腳啖啖肉,肉質鮮甜

法國鴨肝 French Foie Gras

法國鴨肝煎到外邊脆脆地,入口即溶
油脂味香 一試難忘

日本鮑魚 Japanese Abalone

活龍蝦 Iobster
師傅好細心將龍蝦起肉,再煎香
食落juicy 爽口彈牙!

新鮮鮑魚一上枱仲識郁 生猛大隻
餐廳準備左自家制海苔醬汁
又幾夾

和牛薄燒油脂分佈平均,燒一燒就食得
牛肉味濃好正

和牛厚燒後,仲鎖住啲肉汁,好好味!

師傅炒到啲飯粒粒粒分明
煙肉好乾身
食落好鬆化好好食!

甜品 日本水果 Japanese Fruit

日本新鮮蜜瓜作完結
好鮮甜
2023年第一餐的美食,就約埋朋友食我最鍾意的鐵板燒,位於銅鑼灣這間高質素的鐵板燒之前食個午餐覺得不錯,今次就試吓佢哋嘅鐵板,入到餐廳職員為我們介紹餐牌上的食物,最後我們選擇了$1688套餐👍沙律菜沙律菜好新鮮,加入黑醋酸酸地好開胃。日本鮑魚鮑魚大大隻未煮之前好生猛,師傅幫我哋將鮑魚切片同切粒,可以食得到兩種不同嘅口感,再配搭海苔醬汁,鮮味更加突出。鱈場蟹腳蟹腳預先剪開,只要用筷子就好容易將蟹肉攞出,蟹肉入口好清甜,建議加入醋食,味道更加突出👍!季節海鮮師傅先將魚煎好,再加入預先煲好的魚骨煮成魚湯,入口每一啖都充滿鮮甜味道,令人回味無窮🤤法國鴨肝鴨肝邊位煎至微焦,所以特別香口,有入口即溶嘅感覺,加入黑醋做調味,味道更加提升👍和牛厚燒燒熟後切粒,容易入口,牛味香濃,咬落油脂豐富,再加入炸蒜片一齊食,味道更加香口🤤野沢菜煙肉炒飯主要材料有煙肉、雞蛋、櫻花蝦同蔬菜,飯炒得好乾爽,一啖接一啖,好好食👍味噌湯調味適中,熱辣辣,飲完好暖胃👍最後食返個來自日本哈密瓜,呢一餐非常滿足🥰!

沙律菜
沙律菜好新鮮,加入黑醋酸酸地好開胃。

味噌湯
調味適中,熱辣辣,飲完好暖胃👍
最後食返個來自日本哈密瓜,呢一餐非常滿足🥰!
2023-01-15 62 瀏覽
之前男朋友病咗 同佢好耐冇見 所以Weekend專登去搵啲好嘢食慶祝 黎到銅鑼灣呢間鐵板燒雪舟食席前烹調嘅鐵板燒 叫左個價位最高既Lunch Set - 商務二人前 沙律 首先呢做個簡簡單單嘅沙律開下胃 呢度嘅沙律撈咗沙律醋 加埋蕃茄仔同新鮮沙律菜 酸酸甜甜之餘又爽甜茶碗蒸 面頭淋咗個有菇菌嘅芡汁 而個蒸蛋調味好而且好滑法國鴨肝 煎香咗嘅鴨肝表皮焦脆 內裏嫩滑 一食落口油脂感即湧出 底層配咗翠玉瓜吸油兼解膩 如果旁邊可以再配塊麵包就會更好活龍蝦 用嘅係西澳龍蝦 師傅幫忙將龍蝦起肉加上龍蝦膏同牛油醬汁伴炒 肉爽甜彈牙海苔醬汁高湯鮑魚 鮑魚會加酒煮熟 配埋醬汁 爽彈鮮甜美國肉眼薄燒 肉眼薄燒油脂分佈平均 食落唔會鞋口 而係帶有油脂感炒飯用左野沢菜/煙肉/蔥粒/雞蛋作配料 野沢菜係日本三大漬菜之一 不過加左漬物會令炒飯有少少帶酸 我就比較鍾意食只有咸味既炒飯 所以如果個人口味有特別要求 記得要同師傅講聲時令炒菜 椰菜加埋冬菇 一餐有啲蔬菜落肚感覺健康啲Fresh啲 味噌湯 食完一餐可以飲啲熱湯暖下胃日本水果 當日係跟日本蜜瓜 熟咗蜜瓜非常香甜 亦為呢餐劃上完美句號

茶碗蒸 面頭淋咗個有菇菌嘅芡汁 而個蒸蛋調味好而且好滑

海苔醬汁高湯鮑魚 鮑魚會加酒煮熟 配埋醬汁 爽彈鮮甜

味噌湯 食完一餐可以飲啲熱湯暖下胃

2023-01-13 29 瀏覽
諗返以前多數只係喺生日或者有慶祝活動嘅時候 先至會去食鐵板燒🍴而家就會喺毫冇藉口之下 諗起就會去食 究竟係想調劑忙碌嘅生活 定係純粹想滿足味蕾 都唔重要了 最緊要係成個過程享受又滿意😋今次去咗銅鑼灣嘅鐵板燒雪舟 主打和牛同海鮮🦞我哋叫咗商務二人餐 夠晒豐富▪️前菜前菜有沙律同茶碗蒸 新鮮沙律菜伴以黑醋汁 好開胃🥗茶碗蒸內有香菇同洋蔥 味道香濃 而且蒸得好滑▪️法國鵝肝鵝肝大件肥美 但不會過於油膩🦆配埋翠玉瓜一齊食 解膩又清新 幾鍾意呢個配搭▫️南非鮑魚▪️伊勢海老到海鮮上場啦😍活鮑魚勁新鮮 用牛油汁烹調 啱晒我口味 師傅處理得好好 煮到好稔好易咬 可以點埋特制海鮮醬 鮮味更加突出 而龍蝦一向係我至愛 夠晒大隻 半邊嘅肉已經好多 用返龍蝦本身嘅膏一齊煮 鮮上加鮮 味道夠晒有層次👍🏻▫️和牛薄燒鐵板燒點少得靚牛🐂我哋揀咗薄燒 包住菜同蒜片 簡單以鹽調味 已經好好食 油脂充足 口感軟稔🤤和牛亦可以選擇厚燒 ▪️炒野菜▫️炒飯食完味道濃郁嘅海鮮同和牛 就食返簡單嘅炒野菜同炒飯🍚看似簡單 不過我對炒飯都有一定嘅要求 最怕炒得濕痴住一舊舊 當然呢度無令我失望 炒得粒粒分明 軟硬適中▪️日本蜜瓜套餐仲包埋味噌湯/漬

▪️前菜
▪️法國鵝肝
▫️南非鮑魚
▪️伊勢海老
▫️和牛薄燒
▪️炒野菜
▫️炒飯
▪️日本蜜瓜
套餐仲包埋味噌湯/漬物/餐茶 坊間一般會跟埋甜品 呢度就特別啲 用日本生果代替🍈好開心當日食到日本蜜瓜 勁甜勁多汁 為呢一餐畫上完美嘅句號🫶🏻
2023-01-10 51 瀏覽
朋友話想食鐵板燒 即刻上網做功課😋最後揀咗評價甚高嘅鐵板燒雪舟 位於銅鑼灣開平道 即係禮頓道附近 地點幾方便 出發前已經充滿期待🍽️食鐵板燒最開心莫過於可以睇住師傅烹調 聞到食材嘅香味 完成後嘅擺盤 最後實際嘅美味 一次過有多種嘅享受😚今次就同朋友叫咗個商務二人前嚟試下😋坐低叫完嘢食好快就嚟咗個沙律,沙律菜都好新鮮,配埋黑醋食好快就食哂啦😜之後就有茶碗蒸,蛋做得非常香滑,食完成個人暖笠笠,冬天食一流😚之後就到南非鮑魚,未上菜之前見到師傅整 啲香湧埋嚟已經流哂口水,之後上菜時師傅就介紹可以點海鮮醬食,首先我就試咗原味 原味可以更加食到鮑魚本身嘅鮮味 而且鮑魚整得好軟稔 好好味,之後點埋海鮮醬食 海鮮醬就更加可以吊起鮑魚嘅鮮味 成件事好Fresh 😋法國鵝肝鵝肝配翠肉瓜嚟食,鵝肝好大件,配埋翠肉瓜成件事好juice,又唔會好油膩,第一次食,估唔到佢咁夾👍🏻伊勢海老龍蝦好大隻,調味做得好好 唔會太濃,食得出龍蝦本身嘅鮮味,蝦肉亦都好彈牙,一口接一口無停過😋和牛薄燒成餐飯最期待嘅就係食和牛,我哋揀咗食薄燒,牛肉包住大量蒜同菜,非常惹味,牛味亦都非常濃,入口即溶😚炒飯有蔥同蛋,本身就咁食已經好好味

法國鵝肝
伊勢海老

和牛薄燒
炒飯有蔥同蛋,本身就咁食已經好好味,啲飯做到粒粒分明,調味做得啱啱好,仲可以攞嚟同和牛薄燒同炒野菜一齊食🤤食完之後仲有味噌湯同日本蜜瓜結尾,非常滿足😝👍🏻
2023-01-10 43 瀏覽
朋友生日又鍾意食鐵板燒,所以就訂了位於銅鑼灣(鐵板燒雪舟),入到餐廳職員即時有禮貌地上前招呼及介紹餐牌上嘅食物。我們二人就選擇了$1688嘅套餐。餐前酒這杯酒主要柚子味香濃,容易入口👍新鮮沙律沙律菜夠新鮮,加入黑醋做調味,已經好好食👍法國鴨肝擺盤精緻,賣相一流,用花瓣做點綴好靚好吸引,鴨肝煎得好香,入口即化,正🤤日本鮑魚鮑魚未烹調之前見到已經好生猛,肉質爽口鮮甜,加入蛋黃醬,味道更加有層次🤤活龍蝦🦞龍蝦有手掌般大隻,起肉之後再切粒,入口好爽甜,開頭仲有大量蟹膏同蝦肉,食得好滋味🤤和牛薄燒牛肉油脂豐富,七成熟啱啱好,牛肉包住炸蒜片同蔥粒,味道同口感更加提升😋野沢菜煙肉炒飯廚師先將煙肉粒炒香,再加入蔬菜同飯,飯炒得好乾爽好惹味😋日本炒野菜野菜主要芽菜黃青紅椒健康有益,炒得好入味👍味噌湯湯底不會過鹹,味道啱啱好👍最後食埋個超甜日本蜜瓜做結尾,呢一餐好滿足😋
餐前酒
這杯酒主要柚子味香濃,容易入口👍
新鮮沙律
沙律菜夠新鮮,加入黑醋做調味,已經好好食👍
活龍蝦🦞
龍蝦有手掌般大隻,起肉之後再切粒,入口好爽甜
,開頭仲有大量蟹膏同蝦肉,食得好滋味🤤
野沢菜煙肉炒飯
廚師先將煙肉粒炒香,再加入蔬菜同飯,飯炒得好乾爽好惹味😋
野菜主要芽菜黃青紅椒
健康有益,炒得好入味👍
味噌湯
湯底不會過鹹,味道啱啱好👍
最後食埋個超甜日本蜜瓜做結尾,呢一餐好滿足😋

2023-01-09 35 瀏覽
鐵板燒雪舟鐵板燒雪舟一入餐廳已經好吸晴,裝修一啲都唔馬虎,高質日本風餐廳晚餐Dinner Set揀左Lobster set & King Crab set,每個set都係$1688 +1,價錢合理餐前酒餐前酒用咗柚子酒serve,淡淡柚子開來開胃就最啱啦先付 starter Starter係好新鮮嘅沙律菜、脆多士季節海鮮 Seasonal Seafood 季節海鮮係新鮮魚湯,見住師傅即場烹煮,未上枱已經聞到好香鱈場蟹脚 King Crab Leg 鱈場蟹腳好大隻,成隻腳都係肉!活龍蝦 Iobster龍蝦肉質鮮嫩,絶對係上乘之作法國鴨肝 French Foie Gras法國鴨肝煎到咁上下,好邪惡嘅油脂味已經傳出來,入口即溶嘅感覺真係好正日本鮑魚 Japanese Abalone鮑魚見住仲郁緊,好新鮮,烹調後師傅淡啲海苔醬汁調味和牛薄燒 Japanese Black haired Sliced和牛薄燒夠薄夠爽口和牛厚燒 Japanese Black haired Beer Steak和牛厚燒牛肉味濃野沢菜煙肉炒飯 Nogwe Vesetable rocon Fied Rice、日本炒野菜
鐵板燒雪舟

餐前酒

餐前酒用咗柚子酒serve,淡淡柚子開來開胃就最啱啦

先付 starter

Starter係好新鮮嘅沙律菜、脆多士

季節海鮮 Seasonal Seafood

季節海鮮係新鮮魚湯,見住師傅即場烹煮,未上枱已經聞到好香

鱈場蟹脚 King Crab Leg

鱈場蟹腳好大隻,成隻腳都係肉!

活龍蝦 Iobster
龍蝦肉質鮮嫩,絶對係上乘之作

法國鴨肝 French Foie Gras

日本鮑魚 Japanese Abalone

鮑魚見住仲郁緊,好新鮮,烹調後師傅淡啲海苔醬汁調味

和牛薄燒夠薄夠爽口

和牛厚燒牛肉味濃

野沢菜煙肉炒飯 Nogwe Vesetable rocon Fied Rice、日本炒野菜 Japanese Fried vegetables、味噌湯 Misosoup、香之物 Pickles

要讚一讚師傅功力好足,飯粒係炒到一粒一粒好乾身,配埋野菜、味噌湯一齊食好滋味!

日本水果 Japanese Fruit

日本水果係日本直送嘅蜜瓜,好似去左日本食一樣咁甜!
鐵板燒的精髓在於運用四季時令食材進行烹調,帶出食物真味。坐在鐵板前望住廚師表演廚藝,滿足眼球之餘,仲滿足埋口腹之欲!最近先生特別想食鐵板燒,帶他來到銅鑼灣開平道嘅鐵板燒雪舟,餐廳裝修雅致,環境華麗舒適,晚飯品嚐了2 款以海鮮作主調的鐵板燒套餐,無論環境抑或菜餚均盡見心思。Dinner Set $ 1,688 x 2 🔹餐前酒點餐後侍應送來純白色的柚子酒,浪漫感覺升溫,淡淡的柚子香,清新易入口!🔹先付新鮮爽脆嘅沙律菜配上車厘茄,脆多士,口感新穎清爽!🔹法國鴨肝煎香嘅法國鴨肝外脆內嫩,油脂甘香,配上濃郁意大利黑醋,鮮味更突出!🔹活龍蝦期待已久嘅龍蝦終於出場,廚師功架十足!先將西澳龍蝦起肉煎香,再淋上預先煮好嘅鹹蛋黃龍蝦醬,香到不得了!精準火候下,龍蝦肉鮮嫩彈牙,非常出色!️🔹季節海鮮~香煎九繪魚配魚湯這次遇上在日本被稱為「夢幻之魚」的九繪魚,冬季喺最佳享用季節!煎好嘅九繪肉質飽滿有彈性,魚皮香滑豐厚,襯托嘅魚湯亦毫不失色,香濃鮮甜,有家的溫暖感!🔹鱈場蟹腳先生知我中意食蟹,竟將整盤鱈場蟹腳讓俾我食,鱈場蟹腳一開即食,啖啖肉,蟹嘅香甜鮮味直擊味蕾,沾上蟹醋食更鮮甜!🔹日本鮑魚用上鮮活的北海道
鐵板燒的精髓在於運用四季時令食材進行烹調,
帶出食物真味。坐在鐵板前望住廚師表演廚藝,
滿足眼球之餘,仲滿足埋口腹之欲!
最近先生特別想食鐵板燒,
帶他來到銅鑼灣開平道嘅鐵板燒雪舟,
餐廳裝修雅致,環境華麗舒適,
晚飯品嚐了2 款以海鮮作主調的鐵板燒套餐,
無論環境抑或菜餚均盡見心思。
Dinner Set $ 1,688 x 2
🔹餐前酒
點餐後侍應送來純白色的柚子酒,
浪漫感覺升溫,淡淡的柚子香,
清新易入口!
🔹先付
新鮮爽脆嘅沙律菜配上車厘茄,
脆多士,口感新穎清爽!
🔹法國鴨肝
煎香嘅法國鴨肝外脆內嫩,油脂甘香,
配上濃郁意大利黑醋,鮮味更突出!
🔹活龍蝦
期待已久嘅龍蝦終於出場,廚師功架十足!
先將西澳龍蝦起肉煎香,
再淋上預先煮好嘅鹹蛋黃龍蝦醬,
香到不得了!精準火候下,
龍蝦肉鮮嫩彈牙,非常出色!
北海道蝦夷鮑
️🔹季節海鮮~香煎九繪魚配魚湯
這次遇上在日本被稱為「夢幻之魚」的九繪魚,
冬季喺最佳享用季節!煎好嘅九繪肉質飽滿有彈性,
魚皮香滑豐厚,襯托嘅魚湯亦毫不失色,
香濃鮮甜,有家的溫暖感!
🔹鱈場蟹腳
先生知我中意食蟹,竟將整盤鱈場蟹腳讓俾我食,
鱈場蟹腳一開即食,啖啖肉,
蟹嘅香甜鮮味直擊味蕾,沾上蟹醋食更鮮甜!
🔹日本鮑魚
用上鮮活的北海道蝦夷鮑,廚師即席去殼,
鮑魚夠大隻,簡單落鹽,牛油煎香,
已令鮑魚獨特嘅鮮味發揮得淋漓盡致,
而淡雅嘅鮮海苔醬汁,同鮑魚出奇地配合!
🔹和牛薄燒
A4近江牛,霜降油花美得似飄雪,未食都知好味!
廚師輕煎幾秒卷入香蔥炸蒜即上枱,油花細膩,
入口即溶,驚艷得令人讚嘆,
日本3 大和牛之一的近江牛,真的一絕!
🔹和牛厚燒
再來喺厚燒A4近江牛配牛油多士,
廚師煎香和牛後切粒再煎,入口肉汁爆出,
超級香!在廚藝出眾的廚師手中,
近江牛無論厚燒或薄燒,同樣出色!
A4近江牛
和牛厚燒
套餐仲有🔹野沢菜煙肉炒飯~
🔹日本炒野菜~
🔹味噌湯+日式漬物~
🔹日本水果~
食飽飲醉,眼睛跟味蕾同時滿足,
雪舟的鐵板燒套餐,確實相當出色!
📍鐵板燒雪舟
📍銅鑼灣開平道1號Cubus 8樓

🌙月光太太
北海道蝦夷鮑
A4近江牛
2022-12-26 593 瀏覽
平安夜計劃帶太太去食日式鐵板燒慶祝,在這間鐵板燒雪舟食一頓由廚師專人主理、同時能滿足視覺、味覺及心覺的高級日本料理✏️位置: 8/10✏️環境: 10/10✏️衛生: 9/10✏️服務: 10/10✏️食物: 9.5/10餐廳位於銅鑼灣開平道這座聚集大量高級料理的商廈,裝修高貴開揚,同時清潔衛生。鐵板燒由廚師Happy姐在我們面前主理,同時和我們有說有笑,令晚餐氣氛相當愉快,而食物質素當然也相當高🌟晚市鐵板燒套餐(Dinner Set) - $ 1,688/位我們選了兩款不同的鐵板燒套餐,為的就是同時可以分享兩款套餐中的不同食材。兩款套餐的分別,其實是在鴨肝配龍蝦或季節海鮮配鱈場蟹腳中二選一,其他食材皆相同🌟餐前酒首先上菜前會先上每人一杯的柚子酒,清酒相當清新,酒味一點也不重,而且可以暖肚開胃🌟先付然後是一道加入柚子醋的清新沙律,沙律菜新鮮,亦加入車厘茄及麵包粒,增添口感🌟法國鴨肝選用來自法國鴨肝,很大件,煎香後入口即化,口感很好,廚師加入意大利黑醋令味道更香濃🌟活龍蝦廚師指餐廳使用西澳龍蝦,肉質結實,肉厚鮮甜,廚師用咸蛋黃煮蟹的方式去炒香龍蝦膏,然後再淋上龍蝦肉上,非常惹味吸引。伴上香草汁,配
✏️位置: 8/10
🌟餐前酒
🌟先付
🌟法國鴨肝
🌟活龍蝦
廚師指餐廳使用西澳龍蝦,肉質結實,肉厚鮮甜,廚師用咸蛋黃煮蟹的方式去炒香龍蝦膏,然後再淋上龍蝦肉上,非常惹味吸引。伴上香草汁,配龍蝦肉食會多一份香味
九繪
🌟季節海鮮
是月季節魚是石班類海魚的九繪,魚肉鮮甜煙韌,配襯用頭楠及魚骨煮成的魚湯,以及煎香的幸菇片,魚湯美味得令人欲罷不能
🌟鱈場蟹腳
用北海道的鱈場蟹腳,大大條啖啖肉,新鮮肉嫩,單食就已很甜美,配搭蟹醋鮮味更突出
🌟日本鮑魚
選用北海道蝦夷鮑,鮑魚大大隻,肉厚卻十分鮮嫩,配上和鮑魚很搭配的鮮海苔醬汁,鮮味得令人難忘,而廚師特別燒、很香脆的鮑魚牙同樣讓人印象深刻
🌟和牛薄燒
選用A4的近江牛,兩款套餐都可選薄切或厚切。薄燒廚師會把燒香的薄切和牛,夾住香蔥及蒜片做成和牛卷,和牛嫩而不膩,香味十足,蒜片令口感大大提高。廚師會把和牛卷放在來自高級麵包店焗的麵包上,麵包香脆而充滿麥香
🌟和牛厚燒
同樣用A4近江牛,厚切比想像中還大件,燒香後切粒,口感香滑、肉汁豐盈,味道出眾。同時會配香脆的麵包,減低不少油脂感
🌟野沢菜煙肉炒飯
主食則是用蔬菜、雞蛋及煙肉炒的炒飯,夠香亦夠飽肚
🌟日本炒野菜
使用來自日本的芽菜,以香蔥去炒,清新香甜,亦能起解膩作用
🌟味噌湯
香濃順滑,喝得出不是用味噌粉開,而是煮香的味美味噌湯
香之物
🌟香之物
即是日式漬物,口感好亦能清淡味蕾
日本水果
🌟日本水果
是日水果是一片香甜的日本蜜瓜,是完美的收尾
🏠鐵板燒雪舟
📬地址:銅鑼灣開平道1號Cubus 8樓
2022-12-20
九繪
香之物
日本水果
兩個人食鐵板燒一個選牛 一個選海鮮可以share一齊食餐廳以圍繞鐵板區為主要的座位有間可以預早訂房的私人包廂是非常合適商務午餐的地方🥗輕食胡麻醬沙律有很新鮮的車厘茄很開胃🍲茶碗蒸這個超級超級讚好👍🏻上桌時一打開蓋香氣撲鼻有洋蔥,松茸、金菇做材料熱度十足 蒸蛋滑入口中好好味呀!🍤主菜帶子、南非鮑魚、車海老🥢帶子有厚度 略煎後加海鹽仍保持鮮味🥢南非鮑魚略嫌靭了一略 比較難嘴𡁻🥢車海老有一隻手掌心大 蝦頭膏汁在煮時滲入蝦肉 ,味道一港🥩和牛厚燒(五成熟)$𝟕𝟖𝟖和牛觀賞烹調時已見肥瘦均勻分佈再加蒜片配襯有咬口 非常juicy🦀鱈長蟹腳 $𝟖𝟖𝟖有3大條 要趁熱先食 凍了的蟹腳會腥🐟銀鱈魚以西京燒方式 是每次不能放棄的菜式🍚炒飯每粒飯粒非常分明加上蛋液之後廚師兜亂至均勻所加上蔥花好美味!🍈飽腹後店員送上兩份日本哈密瓜鮮甜多汁,但其實食到呢到已經好飽luu~~偶爾來一次食豪!好幸福!🥰
兩個人食鐵板燒

有很新鮮的車厘茄很開胃

🍲茶碗蒸
這個超級超級讚好👍🏻
上桌時一打開蓋香氣撲鼻
有洋蔥,松茸、金菇做材料
熱度十足
蒸蛋滑入口中好好味呀!

🍤主菜帶子、南非鮑魚、車海老
🥢帶子有厚度 略煎後加海鹽仍保持鮮味
🥢南非鮑魚略嫌靭了一略 比較難嘴𡁻
🥢車海老有一隻手掌心大 蝦頭膏汁在煮時滲入蝦肉 ,味道一港

🥩和牛厚燒(五成熟)$𝟕𝟖𝟖

🍚炒飯
每粒飯粒非常分明
加上蛋液之後
廚師兜亂至均勻
所加上蔥花好美味!

🍈飽腹後店員送上兩份日本哈密瓜
鮮甜多汁,但其實食到呢到已經好飽luu~~

偶爾來一次食豪!好幸福!🥰
2022-11-25
慶祝紀念
生日
2022-12-06 90 瀏覽
每一年家人的生日飯,其中一定會去4次.每一次都早訂位,一早預訂日本師傅肥仔師傅.可惜,今年的居然係最後一次.本身訂了6人鐵板抬,不用跟其他人share枱.訂了7:30pm 枱 waiter居然讓7pm walk-in 一家5口的客人用張枱.基本知識都知道7:30pm 交唔到枱吧?7:20pm 我們已經到門口,知道情況. Waiter 居然安排我們同其他人share 枱, 而唔係把原先的客人搬走.明白的,人地已經坐低,唔方便. 最離譜的來了... 原來係因爲客人係外國人. (最後部長來解釋)原來一來到見到6人枱就去坐低. 無解釋已經有人book 枱 (定係唔想麻煩同外國人講?).最後就安排唔到我地.這天,剛好熟識的經理剛好放假. 如果唔係 應該已經安排我們入房間 (之前都包過幾次).今日原來房間都無booking, 但係就要我地min spending (大概要我地6人每人叫2個餐).帶錯walk-in 客的Waiter 哥哥無打算認錯, 仲一臉 "唔食就第二間啦".好,以後都唔回來. 等了20分鐘當日部長 "處理“ 問題同跟外國人"解釋".一係就ok, 一係就唔ok. 唔洗等咁耐吧?從
每一年家人的生日飯,其中一定會去4次.
每一次都早訂位,一早預訂日本師傅肥仔師傅.
可惜,今年的居然係最後一次.

本身訂了6人鐵板抬,不用跟其他人share枱.
基本知識都知道7:30pm 交唔到枱吧?
明白的,人地已經坐低,唔方便.
最後就安排唔到我地.
好,以後都唔回來.
等了20分鐘當日部長 "處理“ 問題同跟外國人"解釋".
一係就ok, 一係就唔ok. 唔洗等咁耐吧?
從此以後都無返過去。
2020-11-07