2023-02-08
2023年1月26日 星期四今日已經係年初五,拜咗幾日年,終於可以二人世界同老婆獨處幾個鐘,我哋專登去咗銅鑼灣食lunch,因為我book咗一間日本餐廳,佢網上面嘅評價唔錯去到好快就坐低咗,店員細心為我哋遞上餐牌,上面有幾個唔同價錢嘅套餐,一個價錢已經包晒前菜、主菜同甜品等等,睇落去幾豐富,最平嘅話四百幾蚊就有,如果想食到海鮮嘅話就要貴少少,豐儉由人,所以我哋分別叫咗美國肉眼薄燒同海鮮套餐,店員話可以share嚟食一點完餐等咗大約5分鐘左右,店員就送上茶碗蒸,同一般嘅餐廳有少少分別,呢一個茶碗蒸上面既汁比較杰,感覺似中菜嘅芡汁,師傅話其實芡汁其實日本菜都有用到,味道會較為濃郁,所以配蒸蛋一齊食就好夾,因為本身雞蛋嘅味道比較淡,配濃味嘅醬汁就啱啱好,加上雞蛋蒸到好滑溜,味道唔錯然後師傅開始煎帶子,帶子勁大粒,佢用純熟嘅手法喺鐵板上面煎,好快帶子就已經熟晒,仲故意外皮煎燶少少,話食落去味道更加好,果然一咬落去外面有少少脆,裡面好腍,無煎到過熟再黎有燒鮑魚,師傅已經幫我哋切開一片片,調味非常足夠,就咁食已經好夠味,食落去有咬口,仲好彈牙添呢一個係燒銀鱈魚,燒得好香,魚肉企身,唔會燒到一pat
呢一個係燒銀鱈魚,燒得好香,魚肉企身,唔會燒到一pat pat,肉質嫩滑,配埋薄荷汁一齊食味道更加好
跟住有燒大蝦,冇諗過隻蝦會咁大隻,而且師傅連蝦頭都燒埋,裏面有好多蝦膏,啱晒我
蝦肉夠彈牙,仲已經幫手剝埋殼,方便進食
師傅話由於冇晒鱈場蟹腳,所以改做燒北寄貝,份量睇落都唔少,我同老婆每人分到三至四件,完全唔韌又夠味,仲好食過刺身
跟住當然唔少得有美國肉眼薄燒,燒完之後每一塊都包住蒜片同蔥,所以一咬落去味道唔只得牛肉味,仲有好香嘅蒜味,口感好豐富,牛肉味夠濃郁
炒飯炒到每一粒都好分明,而且每一粒都金黃色,只係加咗雞蛋同蔥花都已經好夠味,食埋真係已經飽晒
最後甜品有靜岡蜜瓜,已經切開左方便進食,又甜又多汁,可以解去頭先食牛肉同海鮮嘅油膩感
埋單每人七百幾蚊左右,食得好滿足,而且性價比好高