2018-01-05 112 瀏覽
直得我用文字書寫嘅日本食堂 呢日慶祝生日而特别挑選 我同老公選擇鐵板燒龍蝦餐再加羊架再帶咗支大吟嚷上去飲 呢到感覺帶比我舒服、寧静,員工細心、親切有禮,厨師用心、認真去做每一款菜式。
2017-12-28
生日
  • 海膽汁煮龍蝦
  • A5和牛
2018-01-01 128 瀏覽
喺銅鑼灣嘅《鉄人旨花》一直想食好耐,今次有朋友請客,即刻上去試吓。餐廳空間佔全層咁大,一入門口右手邊係日式吧枱,再行入少少有三四間鐵板燒枱,店員服務周到,即刻帶我地入去坐低。除咗有熱茶之外,仲有濕毛巾可以比客人抹手清潔之用。鐵板燒套餐中,我比較喜歡吃龍蝦,所以點左二人套餐嘅伊勢海老鐵板燒套餐。另外飲品方面都有好多唔同款式嘅酒精選擇,價錢合理。前菜係Wasabi 沙律醬汁加沙律同埋薯蓉球。沙律味道非常鮮甜,咁樣嘅配搭都幾match。之後就係汁煮東升斑同埋海膽汁煮龍蝦,大蝦醬汁配以海膽蝦膏,食出鮮味,而且龍蝦肉好大隻,非常爽口,好正。主角熊本縣產A5和王牛,有咁高質素嘅和牛食真係好開心,現在係用熊本縣和王牛在新menu ,比起上個月宮崎牛牛肉味濃郁,師傅建議第一嚿牛肉原味食,之後再點鹹鹽or Wasabi,咬落去牛肉入面呈現粉紅色,食落去有好濃郁嘅牛肉味道。最後仲有和牛炒飯,炒飯入面有好多配料,非常豐富。非常特別嘅清酒煮蜆,食落去完全冇沙,咬落去好爽口。番薯玫瑰紫薯布甸非常特別,上面係黑糖,食落去有好濃郁嘅紫薯味道,好正。最後埋單都只係2600蚊左右,食物質素高,而且坐得非常舒適,真係值回

除咗有熱茶之外,仲有濕毛巾可以比客人抹手清潔之用。

另外飲品方面都有好多唔同款式嘅酒精選擇,價錢合理。

最後仲有和牛炒飯,炒飯入面有好多配料,非常豐富。

非常特別嘅清酒煮蜆,食落去完全冇沙,咬落去好爽口。

最後埋單都只係2600蚊左右,食物質素高,而且坐得非常舒適,真係值回票價。
同女朋友過聖誕,梗系食好d啦!去咗銅鑼灣ge"鉄人旨花"食鐵板燒!我地就揀咗"白象拔鐵板燒"首先距就上咗個沙律比我地開下胃,個汁酸酸地咁,d蔬菜幾新鮮.之後就有個頭盤:紅酒煎鵝肝師傅將鵝肝香煎得剛剛好,表面焦焦地,入面依然系咁滑嫩creamy,鵝肝ge油脂香好重,好正,配埋個法包食感覺無咁流.到主菜之一:日本白象拔見到師傅將大大條ge新鮮日本白象拔剪開細細塊,方便客人食用,白象拔非常新鮮,食入口鮮味濃郁,而且個味道唔會好咸,反而系食梗海鮮本來個鮮味.第二個主菜:熊本縣A5和牛日本名菜之一就系和牛啦,咁名貴ge食材,再加上師傅高超ge技巧去烹調!絕對無問題!牛扒我地叫咗4成熟,煎得火候啱啱好,牛扒肉質鮮嫩,而且好juice,牛肉味好濃,好唔錯.清酒煮硯用上等ge清酒去煮肥美新鮮ge硯,硯肉鮮甜多汁,飲埋距個湯系完美之後仲有個和牛炒飯,落咗蛋同不同ge配料去炒,幾好食.最後甜品系雜果柚子布甸,食完感覺好清新.非常滿足ge一餐晚飯,食物烹調得非常好味.

我地就揀咗"白象拔鐵板燒"

之後就有個頭盤:紅酒煎鵝肝

到主菜之一:日本白象拔

第二個主菜:熊本縣A5和牛

清酒煮硯

之後仲有個和牛炒飯,落咗蛋同不同ge配料去炒,幾好食.

最後甜品系雜果柚子布甸,食完感覺好清新
非常滿足ge一餐晚飯,食物烹調得非常好味.
2017-12-31 144 瀏覽
平時都一向鍾意食鐵板燒,今次同朋友慶祝生日,就去咗銅鑼灣一間比較有名嘅餐廳叫做《鉄人旨花》。餐廳環境佈置好有日式感覺,而且窗口可以望出去銅鑼灣鬧市嘅風景,非常開陽。座位有吧枱設計同埋鐵板燒枱,如果想食日本刺身料理嘅話,坐吧枱就最適合,但係我哋食鐵板燒,所以就坐鐵板燒枱,一邊睇住師傅煮,一邊品嚐美味嘅美食。套餐都有多款選擇,而且入面有不同款式新鮮嘅海鮮,價錢合理,而且套餐食物非常豐富。最後我哋揀咗二人前嘅伊勢海老鐵板燒套餐。首先食手作前菜沙律🥗,一份前菜有兩款食物,分別係沙律菜同埋薯蓉球。沙律菜味道酸酸甜甜,非常開胃。而薯蓉好似個波波形狀,用薯蓉、蛋同埋煙肉脆片製成,食落去有幾種口感。汁煮東升斑,賣相好吸引,好大塊連埋魚皮,肉質非常滑嫩。海膽汁煮龍蝦,師傅即場烹調,龍蝦本身仲好生猛,師傅用咗唔夠10分鐘就煮完。咁樣match埋一齊非常正,平時好鍾意食海膽嘅我,啲海膽汁飲清光,最重要啲龍蝦非常大隻爽口,真係好正。熊本縣產A5和王牛五成熟左右,加埋新鮮嘅蘆筍條、南瓜同埋蘑菇,仲有香脆可口嘅蒜片一齊食,香濃無比。師傅仲教我地第一件牛肉可以原味食,其餘可以點鹹鹽或者wasabi一齊食,牛肉好有質

沙律菜味道酸酸甜甜,非常開胃。

汁煮東升斑,賣相好吸引,好大塊連埋魚皮,肉質非常滑嫩。

熊本縣產A5和王牛五成熟左右,加埋新鮮嘅蘆筍條、南瓜同埋蘑菇,仲有香脆可口嘅蒜片一齊食,香濃無比。師傅仲教我地第一件牛肉可以原味食,其餘可以點鹹鹽或者wasabi一齊食,牛肉好有質感,口感好林。

之後就係和牛炒飯,炒飯炒得好有鑊氣,入面配料都非常多,有我最鍾意嘅香蔥粒。

最後仲有個賣相好特別嘅清酒煮蜆,係用錫紙造成一個底盤,加少少酒精入去同蜆一齊煮,食落去蜆肉非常入味,正。

甜品好有特色,分別係番薯玫瑰紫薯布甸同埋柚子啫喱雜果。
比較欣賞柚子啫喱雜果,上面有無花果,藍妹菠蘿、桃、蕃茄、西瓜、蜜瓜,全部都係我鍾意食嘅水果。除此之外,甜品幾日至每星期轉換,果然多元化。
2017-12-26 2160 瀏覽
男友真是疼我到一個點未到聖誕就先帶我來吃大餐怕聖誕會太多人這樣的形式我在香港還是第一次呢~一連有3張鐵板燒的桌每一個師傅最多只服務7-8位客人旁邊這些是給客人放手袋放椅底內裡裝潢很用心該吃什麼?男友說在這3個餐由我選一個這樣比較好,3選1比較簡單最後我選了!龍蝦!!!我最愛,簡直是沒有多想~散叫還有很多,不夠飽還可以額外點但我們2個人吃一個餐很滿足隔離有人在慶祝結婚週年在吃燒,酒,我跟男友對酒興趣不大,就沒選了先來一個醩沙律開一開胃刺身三点即是3款魚的刺身新鮮就不用講啦,我心一直飛了去主菜..等啊等..汁煮東星斑聽廚師說這是菲律賓來的這裡感覺很輕鬆,廚師會邊煮邊跟你閒聊細心為魚均衡的燒熟魚皮是最驚喜男友煮東西很有一手說東升斑的魚皮才是精髓在鐵板上燒也不會很油又乾脆魚肉是比較實在的質感主菜來了!!2個人分...一人有半隻看著他拆肉再燒,另有一番風味連醬汁都即場泡製很香!半隻拆出來的肉不少海膽汁炒出來很有膏香龍蝦很爽口!蝦頭也有一點肉可以拆出來吃腮位能看出多新鮮...又清潔A5和牛WOW....看著也令人垂涎3呎原來一直放在爐邊的是蒜片很香口,像薯片,不過不能多吃,令味蕾減弱了嘛不過廚師知
男友真是疼我到一個點
未到聖誕就先帶我來吃大餐
怕聖誕會太多人
這樣的形式我在香港還是第一次呢~
一連有3張鐵板燒的桌
每一個師傅最多只服務7-8位客人

旁邊這些是給客人放手袋放椅底

內裡裝潢很用心

該吃什麼?男友說在這3個餐由我選一個
這樣比較好,3選1比較簡單

最後我選了!龍蝦!!!
我最愛,簡直是沒有多想~

散叫還有很多,
不夠飽還可以額外點
但我們2個人吃一個餐很滿足

隔離有人在慶祝結婚週年
在吃燒,酒,我跟男友對酒興趣不大,就沒選了

先來一個醩沙律開一開胃

刺身三点
即是3款魚的刺身
新鮮就不用講啦,我心一直飛了去主菜..等啊等..

汁煮東星斑
廚師說這是菲律賓來的
這裡感覺很輕鬆,廚師會邊煮邊跟你閒聊

細心為魚均衡的燒熟

魚皮是最驚喜
男友煮東西很有一手
說東升斑的魚皮才是精髓
在鐵板上燒也不會很油又乾脆
魚肉是比較實在的質感

主菜來了!!
2個人分...一人有半隻

看著他拆肉再燒,另有一番風味

連醬汁都即場泡製

腮位能看出多新鮮...又清潔

A5和牛
WOW....看著也令人垂涎3呎

原來一直放在爐邊的是蒜片
很香口,像薯片,不過不能多吃,令味蕾減弱了嘛
不過廚師知道我愛吃都多添了給我
和牛一樣入口即溶!

黑松露炒飯
顧著聊天跟觀賞,沒有拍照呢!
粒粒分明的感覺
不是每個地方都能炒得出來

清酒煮蜆
雜耍表演一樣

煮過後,酒味還好不太濃
清清的感覺,加上蜆超鮮甜

甜品,我選了紫薯布甸
紫薯產品不是每間都能做好
這個CREAMY又不會太甜
口感很豐富

下次再會~
  • 海膽汁煮龍蝦
  • A5和牛
  • 紫薯布甸
2017-12-25 1413 瀏覽
記得之前去過鉄人旨花食omakase完全忘記不了每道菜的鮮味差唔多聖誕節就同朋友打算食番個聖誕大餐今次就食鉄板焼套餐叫左個伊勢海老鉄板焼二人前 $2688套餐包括手作前菜、刺身盛合、汁煮東星斑、海膽汁煮龍蝦、熊本県産A5和牛、黑松露炒飯、清酒煮蜆同埋甜品手作前菜係沙律同埋薯蓉沙律菜新鮮 加上酸酸地既沙律汁非常開胃而薯蓉就加左小小洋蔥 加強左整體口感刺身盛合包括油甘魚 左口魚同魷魚每款都好新鮮而且有淡淡鮮甜味其中油甘魚更富有甘香味道師傅首先整個海膽汁煮龍蝦龍蝦夠大隻未整前仲好生猛拆肉後係鐵板上加白酒煎一煎配上師傅特製既海膽汁混上龍蝦膏同埋白酒更加帶出個鮮味 而且個汁雖然偏濃但都唔怕搶左龍蝦原本鮮味加上龍蝦本身非常新鮮所以啖啖都好爽甜 汁煮東星斑個汁較濃但帶微甜加埋洋蔥一齊煮非常之香而東星理食落魚質好彈牙爽口魚皮更加係有嚼勁拌碟配上梅子醬 非常之驚喜的一道菜熊本県産A5和牛係最期待的一道菜油花分布均勻師傅幫我地煎至medium 食落入口即溶而且滿口油香不需沾任何調味已經足夠食到牛味隨即仲有黑松露炒飯飯身不怕太痴身食到一粒粒既日本珍珠米口感炒飯同時加上蘿蔔粒、蛋同洋蔥等令淡淡的黑松露味覺更提
記得之前去過鉄人旨花食omakase

不需沾任何調味已經足夠食到牛味
隨即仲有黑松露炒飯
飯身不怕太痴身
食到一粒粒既日本珍珠米口感
炒飯同時加上蘿蔔粒、蛋同洋蔥等
令淡淡的黑松露味覺更提升不少
最後主菜方面有清酒煮蜆
湯底很清 不怕酒太濃有苦澀味
蜆身偏細 但食到最尾已經很飽
所以份量還算ok!
食飯點少得甜品
杏仁布丁十分之滑溜
岩哂鍾情杏仁味既我
因為食落杏仁味好香濃
果然再次黎到都無令我失望
係大時大節最佳食飯的地方
2017-12-24 99 瀏覽
同男朋友間唔中係節日時都會食得比較豪d大家都無試過係香港食鉄板焼所以就決定聖誕節食餐好兩個人叫左伊勢海老鉄板焼二人前套餐有前菜、刺身、汁煮東星斑、海膽汁煮龍蝦、熊本県産A5和牛、黑松露炒飯、清酒煮蜆同甜品手作前菜係薯蓉同沙律兩款都帶微酸味道作為開胃菜十分𣎴錯•刺身盛合•有油甘魚、左口魚和魷魚個人比較喜歡油甘魚因為油香滿口而且味道鮮甜•海膽汁煮龍蝦•龍蝦體積很大而且十分新鮮未上鐵板前還在動師傅用熟練的手勢把龍蝦拆肉只用了少許白酒作調味 微微煎一下汁料方面就採用配有龍蝦膏的海膽醬使鮮味更突出而且龍蝦肉質爽口彈牙非常鮮甜•汁煮東星斑•汁料較濃和甜身配上洋蔥烹調更加香東星斑的魚質很有嚼勁個人比較欣賞拌碟的梅子醬 跟魚味很配合更能帶出魚的鮮甜味•熊本県産A5和牛•在未上碟前已經看到和牛的油花很均勻和牛煎至5成入口即溶的口感配上濃濃的牛味完全係最幸福的食感❤️•黑松露炒飯•日本珍珠米口感有嚼勁炒起一粒粒配上蛋、洋蔥同蘿蔔粒使炒飯吃落不會只有黑松露味道令整體味覺更豐富•清酒煮蜆•吃完一連的鐵板燒已經有點飽最黎的清酒煮蜆湯底較清淡蜆身有點細不過小口一吃適合胃口不太大的女生•柚子啫哩配雜果•飯後來點小清新
同男朋友間唔中係節日時都會食得比較豪d
大家都無試過係香港食鉄板焼
所以就決定聖誕節食餐好

兩個人叫左伊勢海老鉄板焼二人前
套餐有前菜、刺身、汁煮東星斑、
海膽汁煮龍蝦、熊本県産A5和牛、
黑松露炒飯、清酒煮蜆同甜品

手作前菜係薯蓉同沙律
兩款都帶微酸味道
作為開胃菜十分𣎴錯

刺身盛合•
有油甘魚、左口魚和魷魚
個人比較喜歡油甘魚

完全係最幸福的食感❤️

•黑松露炒飯•

日本珍珠米口感有嚼勁
炒起一粒粒
配上蛋、洋蔥同蘿蔔粒
使炒飯吃落不會只有黑松露味道

•柚子啫哩配雜果•

飯後來點小清新
柚子帶點微酸
而且好豐富的果香味
配上哈蜜瓜、橙和番石榴能消膩感

節日來這裡實在是視覺跟味覺的享受
辛苦工作一整天果然是要補償一下胃口
2017-12-24 851 瀏覽
以前聽過食友推介位於銅鑼灣的鉄人旨花,但因種種原因,一直未有機會去光顧。今次因為好友J請食生日飯,終於有機會試試。去到店舖已經晚上九點,食客不多。餐廳分為廚師發板和鐵板燒兩種,友人選了吃鐵板燒,選了伊勢海老鉄板燒套餐。最先來的是雜菜沙律和煙肉薯蓉,沙律菜份量不多但口感爽脆,頗新鮮;薯蓉很幼滑,與鹹香脆口的煙肉,兩種不同口感,意外地配合。以為吃東星斑是中菜獨有的,原來日本菜也見它影蹤。這個汁煮的東星斑球,吃起來啖啖肉,肉質彈牙。如果調味可以輕手一點的話,相信會更美味。龍蝦起肉煎至金黃,海膽汁是另外煮的,之後便像煮中菜般將兩者混合再煮熟。龍蝦肉爽口彈牙,海膽汁帶有濃厚的海水味,味道偏重,有點蓋過了龍蝦肉的鮮味。來自熊本的A5和牛,不用說也知道美味。和牛煎至五成熟,剛好沒有血水,但又保留了香濃的牛肉味。和牛扒佈滿平均的雪花紋,滿口油香。可點酸汁或岩鹽同吃,但個人認為單吃最能吃出它的美味。和牛炒飯炒得乾身,帶點燒烤味;和牛粒也不韌。清酒煮蜆是常吃的菜式,蜆肉不算大但肥美飽滿,酒味不重。甜品是柚子啫喱配生果,味道酸酸甜甜的,正好解去鐵板燒的油膩感, 既美味又完滿。

去到店舖已經晚上九點,食客不多。

和牛炒飯炒得乾身,帶點燒烤味;和牛粒也不韌。

清酒煮蜆是常吃的菜式,蜆肉不算大但肥美飽滿,酒味不重。

2017-11-21
生日
之前有睇過開飯食評,提到呢間鉄人旨花嘅鉄板燒,餐廳環境氣氛同食物都好好,所以今晚專登黎銅鑼灣試呢張係套房入面嘅枱,而大廳位置都有三張呢類型嘅枱,每張枱都有個師傅坐鎮,8點黎到都仲滿座,正因如此令餐廳氣氛更好。今晚點嘅係白象拔鉄板燒二人前呢倆個手作前菜,露筍沙律菜同薯蓉沙律刺身盛合,有油甘魚,墨魚,左口魚,左口魚口感軟嫩,味道較淡,油份較少,油甘味鮮濃,而墨魚脆口彈牙紅酒煎鵝肝,煎得好香,油酥味配以香脆法式脆包好食白象拔,味道鮮甜,開始食時醬油香咸度適中,食到一半可加啲檸檬汁另一種清新感,但可能略為過熟,咬口十足。熊本產嘅A5和牛,油脂分布平均厚度十足配以南瓜片,露筍,鮮菇,食用時可先試原味,其後再安個人喜好加芥辣/海鹽,師傅煎功相當了得,將和牛外層煎乾鎖住肉汁,5成熟亦岩岩好,咬落肉汁,油香滿口,好回味。係咪睇到都想試?黑松露炒飯青酒煮蜆甜品有杏仁豆腐同紫薯奶凍,紫薯味道香,甜度適宜,表層薄薄嘅焦糖醬更顯特別

紅酒煎鵝肝,煎得好香,油酥味配以香脆法式脆包好食

熊本產嘅A5和牛,油脂分布平均厚度十足

係咪睇到都想試?

黑松露炒飯

青酒煮蜆

2017-12-21 914 瀏覽
聖誕大假前的工作排山倒海,已經幾天沒吃正餐,正好之前一早預約了鉄人的鐵板燒。伊勢海老鐵板燒 二人前 $2688手作前菜:煙肉薯蓉 沙律 - 夠凍顯鮮,薯蓉混有紅蘿蔔片、青瓜絲、洋蔥絲,增加口感。刺身盛合三點:油甘魚香濃魚脂味左口魚魷魚夠爽汁煮東星斑:汁濃帶甜,洋蔥條軟腍和東星斑同樣入味鮮上加甜;魚皮煙韌有咬口,而魚肉嫩滑。海膽汁煮龍蝦:海膽汁煮龍蝦 - 師傅已將龍蝦肉起出放於盤上,師傅先將龍蝦膏和海膽拌勻燒熟,同時將已拆出的龍蝦肉切開燒熟。龍蝦肉當然仍然在動,十分新鮮。師傅將龍蝦膏、海膽和龍蝦肉拌勻後加入白酒調味,最後連同已熟的龍蝦殼上碟。龍蝦肉只簡單用了白酒作調味,而沒有像一般用法的用鹽和黑椒,更能嚐出龍蝦本身的鮮味。如果還想濃味一點,可輕蘸岩鹽作提味。別以為龍蝦殼只是伴碟,非也,殼內和蝦腳還有不少肉呢!熊本縣產A5和牛王:A5日本產和牛 - 我選了5成熟。師傅介紹此和牛沒有急凍過,儲存於-2至0度,十分新鮮,其質素亦比一般和牛高,所以待燒期間一直放於室溫亦無出血水和變色的問題。和牛脂肪多而且分佈平均,入口即溶、牛味十足,令人餘味無窮!如需調味亦可將第一口和牛蘸酸汁,之後可蘸芥末,如

伊勢海老鐵板燒 二人前 $2688

手作前菜:

刺身盛合三點:

油甘魚香濃魚脂味
左口魚
魷魚夠爽

汁煮東星斑:

海膽汁煮龍蝦:

別以為龍蝦殼只是伴碟,非也,殼內和蝦腳還有不少肉呢!

熊本縣產A5和牛王:

和牛脂肪多而且分佈平均,入口即溶、牛味十足,令人餘味無窮!

如需調味亦可將第一口和牛蘸酸汁,之後可蘸芥末,如果還嫌味道不夠可蘸岩鹽。但個人認為不需蘸任何醬汁,靚牛肉原汁原味的吃最能嚐出其鮮味。

蒜片大塊,放在最後單獨食用因為怕香濃的蒜香會蓋過肉味。

黑松露炒飯(日本產米):
用了兩夥蛋、洋蔥、甘荀粒再加上黑松露炒成,師傅亦隨我喜好加上了較多的蔥。炒飯很香口,油份剛好,飯身不油膩亦不會太乾。材料豐富,同時加入了少許鹽作調味令整體提味不少。

清酒煮蜆:

要襯熱吃。湯底很清而帶淡淡的清酒味,而非一般濃而澀的味道,這個很易入口,不錯。蜆有三隻,肉比較少,

甜品:

柚子啫喱配雜果-有蜜瓜、蕃石柳籽、橙肉和啫喱。

紫薯布丁-紫薯味十分濃郁,質感不像一般布丁滑溜,因為口感像紫薯蓉,好吃~
2017-12-20
紀念日
2017-12-21 721 瀏覽
今天友人請客說會帶我去銅鑼灣食鐵板燒,都有些期待,相約我在地鐵站,走到餐廳樓下都不用3分鐘十分方便,已經看到大大個鉄人旨花的招牌,今天要好好品嚐和開開眼界。來到店內寧靜優雅的環境,以日式及花為題的裝潢,簡約高雅。座位圍着鐵板呈扇形,專人服侍,更可欣賞師傅的功夫,今天由朋友全權負責,我只管吃就對了。伊勢海老鐵板燒 二人前 $2688手作前菜煙肉薯蓉 沙律薯蓉香滑,配上煙肉脆脆的口感,沙律菜新鮮清爽。刺身盛合三點油甘魚 - 油鮨豐富,新鮮軟滑。魷魚 - 口感煙韌,味道鮮。左口魚 - 刺身的左口魚沒那麼重魚脂,口感腍軟,個人比較喜歡火炙過的。汁煮東星斑東星斑肉質嫩滑有質感,醬汁鮮甜之餘又不會搶走魚的鮮味,整體不錯。海膽汁煮龍蝦龍蝦肉厚彈牙,簡單的用上白酒煮已可,配上鮮甜的海膽汁,帶出龍蝦的鮮甜,蝦膏配蝦肉再加上海膽汁,相信不用多說了。熊本縣產A5和牛王熊本縣產A5超和牛,代表無急凍過,牛味較濃,油份少,第一塊直接食用,之後可點酸汁,輕輕帶出甜味;再一種食法是加上wasabi,wasabi一點不辣,但起到化學作用,很特別;最後一種是加岩鹽,當然是最重口味了;而蒜片建議放到最後單獨食用。黑松露炒

伊勢海老鐵板燒 二人前 $2688

手作前菜
煙肉薯蓉 沙律
薯蓉香滑,配上煙肉脆脆的口感,沙律菜新鮮清爽。

刺身盛合三點
油甘魚 - 油鮨豐富,新鮮軟滑。
魷魚 - 口感煙韌,味道鮮。

汁煮東星斑

海膽汁煮龍蝦

熊本縣產A5和牛王

黑松露炒飯(日本產米)
炒飯好干身,米飯粒粒分明,一點不油膩,蛋香葱香,有濃郁的黑松露香。

清酒煮蜆
微微清酒香,湯鮮甜美味,蜆就不算大隻,但都爽嫩彈牙。

甜品
柚子啫喱配雜果 - 柚子啫喱晶瑩軟滑,雜果有哈蜜瓜、橙和番石榴,味道酸甜,飯後正好。

紫薯布甸 - 驚喜的是布甸質感好紫薯蓉,香滑有質感,配上小小甜的糖水,甜而不膩,十分喜歡。
2017-12-20
2017-12-09 176 瀏覽
The name of the iron man flower, cooked food friends in the long-established, known as high-rated Japanese material, waiting is the opportunity to visit. A party, a rare is a long time no reunion, that is, want to eat a lot, see the old meet together is true.  people to spend, is to eat Teppanyaki Japanese restaurant, but the master is also popular. The environment is wide, teppanyaki guests, sushi bar visitors to make a clear distinction between the two regions. One end is a long sashimi sushi

One end is a long sashimi sushi bar, the teacher hair board guests are
sitting here, under the hanging cherry, the male master in front of the
diners offerings, live off is the Japanese manga in the "tricks men",
the boys never cook Miyazaki Shrimp shrimp is a rare thing,
 usually more peony shrimp for the ingredients

But the sweet red shrimp is even more rare, so accompanied by gold foil, black truffle sauce was
 its noble status. Under the mild scorching of shrimp into
half a cooked sashimi, unlike the Peony shrimp meat, shrimp, but it is
thicker and more fresh, not only keep the sashimi slippery soft,
scorching also make it more a Shuang Lun, level To be higher than the peony shrimp.
2017-12-05 395 瀏覽
今日難得有空走到銅鑼灣吃午餐,心大心細去吃燒肉或是刺身好?!天氣乾燥了,今晚飯局去打邊爐,午餐都係唔好再食熱氣野,所以都係揀刺身啦試過西環那家鉄人旨花,環境老實有點失望,今次去銅鑼灣店一定唔會失望,環境完全是兩個層次 !午餐MENU有兩大類,一邊係刺身壽司,另一邊係鐵板燒。刺身壽司LUNCH SET本日有10款,價錢由$78~$288,豐儉由人;鐵板燒LUNCH SET有6款,價錢由$98~$538,相信梗有一個價錢啱口胃。唔想熱氣當然選刺身壽司啦,安排入座時侍應已溫馨提醒大約要等15分鐘,因為師傅要處理手頭上的order,我今日完全唔趕時間,所以可以坐住邊欣賞師傅整野邊等吃。   其實睇住師傅主理係一種享受 師傅叫あきらさん,他正專注地弄隔離座兩位食客的「お任せ」,每一道都令我吞晒口水囉.....   心諗請埋我食有多好   お任せ每位成千幾蚊,加埋一大約要二千蚊啦!我唯有望住當食咗我這碗是特上刺身盛丼     我覺得好清雅脫俗,未食睇住都已經心情大好 ! 謝謝師傅聶位先弄給我 !  原本有鮭魚,但我唔食所以麻煩師傅幫我轉咗 另外還有甘蝦、鮭魚子、云丹、金目鯛、深海池魚、鮪腹蓉、季節

午餐MENU有兩大類,一邊係刺身壽司,另一邊係鐵板燒。

其實睇住師傅主理係一種享受

心諗請埋我食有多好
   お任せ每位成千幾蚊,加埋一大約要二千蚊啦!我唯有望住當食咗

我這碗是特上刺身盛丼

特上刺身盛丼

我覺得好清雅脫俗,未食睇住都已經心情大好 !

特上刺身盛丼
謝謝師傅聶位先弄給我 !

原本有鮭魚,但我唔食所以麻煩師傅幫我轉咗
另外還有甘蝦、鮭魚子、云丹、金目鯛、深海池魚、鮪腹蓉、季節魚。

海膽甘香無苦味,甜蝦爽甜

帆立貝極厚,雖然唔係一整粒,但已經好有份量

大トロ

全部刺身都好新鮮,刺身全都有番咁上下厚度

回味無窮 ,加埋一要成三百鬆尐,係就係貴咗尐,但係絕對值 !
2017-11-28
2017-12-04 208 瀏覽
是夜朋友和我慶生,揀左想食好耐的鉄人旨花,聽說鐵板燒十分岀色,所以好期待這一餐呢我們選了白象拔鐵板燒,$2588 二人前再加一。店員先上了兩道手作前菜,沙律菜很清甜爽脆,小巧玲瓏的車厘茄酸酸甜甜,十分醒胃。吃前菜的時候就師傅開始準備接下來的鐵板燒。我們可以坐在爐邊邊享用美食,邊欣賞師傅臻於至善的烹調,整餐都是混合了味覺、 視覺和嗅覺的體驗這一客是紅酒煎鵝肝,師傅在煎鵝肝時已經傳來一陣陣香氣,令人食指大動。一口吃下,鵝肝的香味更是充滿整個口腔,外脆內軟,非常滋味!這個套餐的主角日本白象拔,師傅將白象拔切成條狀,吃的時候可以加一點檸檬汁帶岀鮮味。白象拔的肉質脆嫩,非常鮮甜緊接的下一道就是熊本縣產A5和王牛。我們點了五成熟,只須輕輕一燒便可帶岀最佳的口感和王牛內捲了香蔥和大蒜,更添惹味再來就是清酒煮蜆及和牛炒飯。清酒煮蜆雖簡單但十分鮮甜,陣陣酒香。和牛炒飯也毫不馬虎,炒得乾爽,米飯粒粒分明。甜點選了紫芋布丁,上面灑了一點黑糖醬紫芋布丁口感軟滑綿密,像是吃下一口紫芋泥,入口即化這一餐鐵板盛宴驚喜一重接一重,每一道菜都令我十分滿意實在是一個難忘的晚上呢

和王牛內捲了香蔥和大蒜,更添惹味

甜點選了紫芋布丁,上面灑了一點黑糖醬

紫芋布丁口感軟滑綿密,像是吃下一口紫芋泥,入口即化

這一餐鐵板盛宴驚喜一重接一重,每一道菜都令我十分滿意
實在是一個難忘的晚上呢

2017-12-03 177 瀏覽
吸引我嚟到呢一度食嘢嘅就係其中一個食評嘅一張相,見到師傅將新鮮嘅龍蝦放上鐵板度燒,真係覺得好有型,好想嚟試下。呢度有好多唔同主題嘅套餐,今日我揀咗個主題就係雪場蟹。因為唔係到到都食到雪場蟹,而且係鐵板燒嘅雪場蟹。師傅首先會喺廚房攞啲新鮮嘅雪場蟹出嚟,然後就會擺喺葉上邊到煎。我初頭就諗點解要放落業度,應該就係唔會煮窿嘅技巧。跟住之後就會加上啲清酒,蓋上蓋,等一陣啲蟹就會完全熟晒,顏色都會有棗紅色變到鮮紅色。食落去會有一陣清清嘅酒香,入邊嘅蟹肉十分之鮮甜,而且份量都好足。汁煮東星斑,佢用上比較靚嘅魚去煮,好彩嘅係佢完全冇埋沒到呢條魚嘅本身,仲令到條魚更加好食。有醬汁嘅味道之餘又有鑊氣,又有魚本身嘅鮮味。a5級和牛,唔使講啦,和牛入口即溶。而且佢嘅為火候控制得啱啱好,我個人揀選左四成,建議如果你食得生嘅人來講就唔好揀得咁熟,因為比較生,可以保得住更多嘅肉汁。仲要順帶一提嘅就係佢嘅獨子蒜片,切到好似菠蘿圓片咁樣。食落去脆卜卜,好似薯片咁,蒜味非常之濃。一啖牛,一啖蒜,配上嘅感覺十分之獨特。蟹膏炒飯除咗有蟹膏嘅香之外,仲會配埋唔同嘅蔬菜配料例如紅蘿蔔,香蔥等等,會令飯嘅味道更多層次。最後一個清酒

最後一個清酒煮蜆佢煮嚟時候十分之矚目,會利用一個金色嘅錫紙兜,然後入邊放滿清酒,然後再點火,呢個步驟係會令到佢啲清酒嘅酒精揮發,飲嗰陣時候就唔會咁嗆喉,會變得鮮甜好飲。

最後就去到甜品啦,呢一個紫芋布甸真係推介,初頭我以為係一個好普通嘅布甸,點知食落去佢嘅質感係布甸同芋泥之間,味道甜美又適中,好好的結尾。