2017-12-05
今日難得有空走到銅鑼灣吃午餐,心大心細去吃燒肉或是刺身好?!天氣乾燥了,今晚飯局去打邊爐,午餐都係唔好再食熱氣野,所以都係揀刺身啦試過西環那家鉄人旨花,環境老實有點失望,今次去銅鑼灣店一定唔會失望,環境完全是兩個層次 !午餐MENU有兩大類,一邊係刺身壽司,另一邊係鐵板燒。刺身壽司LUNCH SET本日有10款,價錢由$78~$288,豐儉由人;鐵板燒LUNCH SET有6款,價錢由$98~$538,相信梗有一個價錢啱口胃。唔想熱氣當然選刺身壽司啦,安排入座時侍應已溫馨提醒大約要等15分鐘,因為師傅要處理手頭上的order,我今日完全唔趕時間,所以可以坐住邊欣賞師傅整野邊等吃。 其實睇住師傅主理係一種享受 師傅叫あきらさん,他正專注地弄隔離座兩位食客的「お任せ」,每一道都令我吞晒口水囉..... 心諗請埋我食有多好 お任せ每位成千幾蚊,加埋一大約要二千蚊啦!我唯有望住當食咗我這碗是特上刺身盛丼 我覺得好清雅脫俗,未食睇住都已經心情大好 ! 謝謝師傅聶位先弄給我 ! 原本有鮭魚,但我唔食所以麻煩師傅幫我轉咗 另外還有甘蝦、鮭魚子、云丹、金目鯛、深海池魚、鮪腹蓉、季節
午餐MENU有兩大類,一邊係刺身壽司,另一邊係鐵板燒。
我這碗是特上刺身盛丼
特上刺身盛丼
我覺得好清雅脫俗,未食睇住都已經心情大好 !
特上刺身盛丼
原本有鮭魚,但我唔食所以麻煩師傅幫我轉咗 另外還有甘蝦、鮭魚子、云丹、金目鯛、深海池魚、鮪腹蓉、季節魚。
海膽甘香無苦味,甜蝦爽甜
帆立貝極厚,雖然唔係一整粒,但已經好有份量
全部刺身都好新鮮,刺身全都有番咁上下厚度
回味無窮 ,加埋一要成三百鬆尐,係就係貴咗尐,但係絕對值 !