聞說呢一間日本料理係非常之出名,其實就成日好想去試吓。但係個價錢對於我呢一個普通人來講的確係有啲貴嘅,但係今日特別日子都冇辦法啦,唯有豪一豪拒。呢度除咗會有鐵板燒之外仲會有omasaki 。今次我哋就揀咗食鐵板燒,因為可以全程咁樣望住師傅每一個嘅製作過程,好耐都未試過啦。今日個主角就係雪場蟹BB啦,但頭盤呢就係呢一個沙律同埋薯仔沙律。汁煮東星班係第一個菜式,首先會將啲東星斑煮一煮,然後再放落去洋蔥同埋日式醬料到煮。味道有洋蔥嘅風,微微甜豉油香,不錯。第意味就係雪場蟹BB出場啦,佢嘅份量都非常之多。有10條,每個人可以食足五條嘅份量,長過一把15 cm嘅間尺。味道方面有少少煎嘅香味,但係當你拆開左蟹蓋嘅時候,蟹肉會保持佢嘅鮮甜美,肉都有好多,抵食。跟住就係熊本縣a5和牛,份量望落去好似唔係好多咁,但係因為佢嘅脂肪分布比較重,所以食落去又有牛肉嘅味道又有脂肪嘅油香,呢個份量食咗落去係啱啱好,絕對唔會太少。蟹膏炒飯聽落去好似好簡單,但係師傅一個一個步驟炒,炒完出嚟之後每粒米都分明,確實不易。最後一個清酒煮蜆,唔知幾時開始我鍾意食啲用清酒煮嘅嘢,尤其是最後飲佢果啖湯,飲完之後個身就會成個暖晒,

最後一個清酒煮蜆,唔知幾時開始我鍾意食啲用清酒煮嘅嘢,尤其是最後飲佢果啖湯,飲完之後個身就會成個暖晒,而且配合海鮮來煮個湯係最好味,會非常之鮮甜。

其實食成個過程大概食咗一個半鐘頭,冇想像中咁耐。但係絕對唔會悶,望住師傅每一個步驟去做食物,其實係另外嘅一個享受。
2017-12-03 2432 瀏覽
之前品嚐過佢哋鐵板燒已經令人一試難忘,今次同朋友再來已轉咗全新菜單,新餐牌都換上全新日本直達食材,日本美食控當然不會錯過啦我就選了蝦夷鮑魚鉄板燒二人前,蝦夷原來係現在北海道嘅古稱一開始會有手作前菜2款,我果日係沙律菜跟汁煮牛舌而今次個餐主打日本野生鮮鮑,經師父純熟手法即場鉄板燒(鮑魚係一人一隻喔)再配埋海藻牛油忌廉醬汁更提升鮮味,入口爽中帶腍,非常美味香煎鵝肝配脆多士肥美到不行煎過嘅鵝肝外脆內軟,入口滿滿油脂,夾埋脆多士好正另一期待係熊本縣產A5和王牛,未煎前色澤粉嫩加上脂肪分佈細緻均勻三成熟外層微焦,中間仲好粉嫩,入口即化帶油香和牛炒飯粒粒分明,加上炒嘅過程香氣不段,係視覺跟嗅覺的享受清酒煮蜆今次師父更會即場用鉄板煮埋個湯,芳香鮮甜最後甜品係無花果啫喱跟焦糖番薯布丁,布丁個番薯味超濃郁,係滿意嘅結尾

我就選了蝦夷鮑魚鉄板燒二人前,蝦夷原來係現在北海道嘅古稱

一開始會有手作前菜2款,我果日係沙律菜跟汁煮牛舌

再配埋海藻牛油忌廉醬汁更提升鮮味,入口爽中帶腍,非常美味

香煎鵝肝配脆多士肥美到不行
煎過嘅鵝肝外脆內軟,入口滿滿油脂,夾埋脆多士好正

三成熟外層微焦,中間仲好粉嫩,入口即化帶油香

和牛炒飯粒粒分明,加上炒嘅過程香氣不段,係視覺跟嗅覺的享受

清酒煮蜆今次師父更會即場用鉄板煮埋個湯,芳香鮮甜

2017-11-21
2017-12-02 119 瀏覽
望住師傅整鉄板燒, 然後將新鮮熱辣的食物送上我地面前, 同時有視覺味覺的享受, 辛苦搵來志在食, 我唔介意有時食豪少少, 對自己好啲, 最緊要有朋友陪, 邊食邊傾, 人生一樂也。龍蝦同鱈場蟹都差唔多價錢, 我地決定食龍蝦果個鐵板燒餐, 因為龍蝦係我地最愛。手作前菜: 前菜有兩樣, 薯仔沙律同沙律菜, 先食沙律菜, 用左柚子汁調味, 酸酸地好醒胃, 菜涼涼地又夠爽脆, 好清爽感覺。汁煮東星斑: 星斑啖啖肉, 無骨, 個汁調味啱啱好, 唔太鹹, 帶出東星斑既鮮味, 亦唔能夠錯過伴碟既洋蔥, 炒到甜味出晒黎。海膽汁煮龍蝦: 見到隻龍蝦好生猛, 係鐵板上煎緊仲郁的, 一路煮龍蝦, 旁邊一路煮海膽汁, 同時handle兩邊, 龍蝦仲要起埋肉出黎, 龍蝦肉好豐厚, 口感一流, 咬落有彈性又多汁, 龍蝦味香濃, 隻龍蝦彷彿喺我口中跳彈, 充滿生命力!熊本縣產A5和王牛: 和牛肉質粉紅, 雪花均勻, 切到薄薄一片, 煎香捲再捲埋炒過既蔥同蒜, 聞到香味十分誘人, 入口牛脂香更加令人感動, 配搭得好好, 箇中滋味要試過先知, A5和王牛果然名不虛傳。另外仲伴有好粗身既露筍, 爽嫩清新無渣, 南瓜亦好香甜
對自己好啲, 最緊要有朋友陪, 邊食邊傾, 人生一樂也。

濃, 隻龍蝦彷彿喺我口中跳彈, 充滿生命力!

香甜。
和牛炒飯(日本產米): 個飯本身已炒得好靚, 切到細細粒既紅蘿
蔔、蛋、蔥分佈喺每粒飯度, 日本產米飯圓潤飽滿光澤, 食起來
口感同香味都一流, 加埋軟嫩香濃既和牛, 真係無得輸!
清酒煮蜆: 湯頭清而甜, 唔重酒味, 蜆隻不大但鮮甜無沙。
甜品: 三揀一我揀左紫芋布甸, 比較特別的口味, 紫芋加上黑糖漿, 香濃甜美, 感覺完滿。

無論精神同口腹都得到滿足, 食好野係好好的relax享受, 食完呢餐, 聽日又要努力搵錢啦!
2017-11-30 141 瀏覽
今日同朋友預祝生日, 就同佢食豪D, 就去食Teppanyaki 啦!食Teppanyaki, 廚師就在面前煎煮的手法, 乾淨俐落,幾精彩,吃到熱騰騰現煮現呈既美味料理, 正!先食個前菜開胃菜望住我地個A5和牛龍蝦餐, 大龍蝦睇起黎相當新鮮啊, 主廚先料理龍蝦畀我們食肥美Q彈既龍蝦,主廚也很貼心將幾塊龍蝦肉分離,只要用筷子夾就能吃了啊, 這樣吃更方便啊,真貼心。使用最高級的A5和牛搭配蔬菜,視線焦點完全放在這塊 A5頂級和牛啊,真是流口水!主廚還有稍稍的放在鐵板旁熟成一下,讓肉汁更為美味, 愈咬愈釋出內里既蒜味食埋個炒飯同甜品, 的確好有滿足感

先食個前菜開胃菜

食埋個炒飯同甜品, 的確好有滿足感
鉄人旨花出名食日式鐵板燒全部嘅座位都係對住師傅㗎包保睇到師傅點樣料理你 order 嘅食物有得睇有得食先至係鐵板燒㗎嘛 😂而餐廳嘅另一邊就係食 omakase朋友食過話唔錯~係全 bar 枱,一樣係睇到師傅整從座位嘅 setting 覺得呢度好細心 👍🏻點咗二人前嘅【白象拔鉄板燒】【手作前菜】係新鮮嘅野菜沙律同煙肉薯仔沙律~話咁快,師傅就開始烹調套餐嘅第二道菜可以好近咁欣賞,但又完全無油煙味!👍🏻【紅酒煎鵝肝】煎得好香塊鵝肝拍得住多士咁厚 🤤口感綿密香滑套餐嘅主角就係呢兩隻白象拔蚌喇!仲長過我隻手,哈哈 ✋🏻🤚🏻師傅燒到啲【日本白象拔】到咁上下就將佢哋切開上碟~啲白象拔超級爽甜呀!加少少檸檬汁就更加鮮味喇 👅【熊本縣產 A5 和王牛】A5 和牛呢個等級已經高,而「和王牛」更加係「和牛之王」係來自熊本縣嘅頂級牛 😍牛肉嫩滑到不得了,仲好有油脂香𠻹【和牛炒飯】用咗日本米炒飯飯粒分明,好有咬口【清酒煮蜆】酒味濃郁,蜆肉都好入味甜品有杏仁豆腐、紫芋布甸同柚子啫喱三選一我就揀咗【柚子啫喱伴雜果】~啲水果種類夠多又甜,柚子啫喱酸甜好消滯呢餐整體都好好呀,好滿意 💕師傳會按照我哋嘅速度服務慢慢整侍應

鉄人旨花出名食日式鐵板燒
全部嘅座位都係對住師傅㗎
包保睇到師傅點樣料理你 order 嘅食物
有得睇有得食先至係鐵板燒㗎嘛 😂

而餐廳嘅另一邊就係食 omakase
朋友食過話唔錯~
係全 bar 枱,一樣係睇到師傅整
從座位嘅 setting 覺得呢度好細心 👍🏻

點咗二人前嘅【白象拔鉄板燒】
【手作前菜】係新鮮嘅野菜沙律同煙肉薯仔沙律~

話咁快,師傅就開始烹調套餐嘅第二道菜
可以好近咁欣賞,但又完全無油煙味!👍🏻

【紅酒煎鵝肝】煎得好香
塊鵝肝拍得住多士咁厚 🤤口感綿密香滑

套餐嘅主角就係呢兩隻白象拔蚌喇!
仲長過我隻手,哈哈 ✋🏻🤚🏻

師傅燒到啲【日本白象拔】到咁上下
就將佢哋切開上碟~
啲白象拔超級爽甜呀!
加少少檸檬汁就更加鮮味喇 👅

【熊本縣產 A5 和王牛】
A5 和牛呢個等級已經高,而「和王牛」更加係「和牛之王」
係來自熊本縣嘅頂級牛 😍
牛肉嫩滑到不得了,仲好有油脂香𠻹

【和牛炒飯】用咗日本米
炒飯飯粒分明,好有咬口

【清酒煮蜆】酒味濃郁,蜆肉都好入味

甜品有杏仁豆腐、紫芋布甸同柚子啫喱三選一
我就揀咗【柚子啫喱伴雜果】~
啲水果種類夠多又甜,柚子啫喱酸甜好消滯

呢餐整體都好好呀,好滿意 💕
師傳會按照我哋嘅速度服務慢慢整
侍應不時會收碟添茶~
重點係食完成餐個身一啲油煙味都無!
2017-11-24 2500 瀏覽
今晚老婆帶了我去銅鑼灣鉄人旨花食鉄板燒,鉄人旨花鄰近銅鑼灣站C出口,地理位罝方便。餐廳門口以大量的日本酒作裝飾,有點居酒屋的感覺。餐廳內的座位全部都是圍住鉄板爐邊,讓客人可以望住廚師即場製作。我們點了個伊勢海老鉄板燒的二人餐。沙律及薯蓉:前菜有兩款,沙律帶酸甜味道,比較開胃;薯蓉軟滑配煙肉碎,比較香口及飽滯。兩種前菜各有不同的風味,但份量適中。汁煮東星斑:廚師在鉄板上即燒即煮,先煎香魚柳同時爆少洋葱,再把魚柳放在鑊內以特製日本醬汁炆煮至熟上碟。廚師功夫一絲不拘,認真製作用心製造,東星斑無論外觀及味道都非常出色,魚柳色澤雪白,肉質新鮮嫩滑,醬汁帶點甜味,配上炒至軟腍的洋葱,是一個不錯的開始。海膽汁煮龍蝦:龍蝦是澳洲龍蝦,體型大隻而且多肉,廚師將已經一開為二的龍蝦先煎一煎,再起了龍蝦肉放在一旁,加點清酒焗熟龍蝦殼後上碟,龍蝦肉切段後炒熟,再在旁邊淋上海膽汁,龍蝦新鮮,味質爽口彈牙,蝦肉甚多,龍蝦殼內其實還有很多的蝦肉,可以慢慢開殼食。熊本縣產A5和王牛:我們點了七成熟後,廚師先煎大啡菇、蕃薯及蘆筍後,再慢慢煎香A5和牛,去除肥油後,可以減輕油膩感,和牛外層煎至香脆,裏面還帶粉紅色,和牛肉味

餐廳門口以大量的日本酒作裝飾,有點居酒屋的感覺。

我們點了個伊勢海老鉄板燒的二人餐。

海膽汁煮龍蝦

熊本縣產A5和王牛:我們點了七成熟後,廚師先煎大啡菇、蕃薯及蘆筍後,再慢慢煎香A5和牛,去除肥油後,可以減輕油膩感,和牛外層煎至香脆,裏面還帶粉紅色,和牛肉味濃郁,油脂均勻,一咬落油份滲出,口腔內充滿大量的牛油香味,入口即溶。大啡菇煎得軟熟,蘆荀爽脆,蕃薯香甜軟腍,不會因為落了些油去煎,所以有點油膩。
熊本縣產A5和王牛

和牛炒飯:廚師把洋葱及蘿蔔粒及和牛炒至軟腍,加入蛋汁及珍珠飯炒至每粒飯都沾滿蛋汁,最後放入葱,珍珠米煙韌有飯香之餘還有和牛油脂,色澤亮麗,口感有豐富和牛香味,非常爽口。
和牛炒飯

清酒煮蜆:廚師用錫紙摺成一個湯碗,煲滾清湯後加入蜆肉煮至開口,蜆肉味道鮮甜,而且無沙,湯底比較清淡,去除口腔內的油膩感。
清酒煮蜆

果凍配雜果:芋透明的果凍味道帶點甜味,質感似啫喱,配上香甜的啤梨、藍莓等,味道清新,中和油膩感,為整餐晚飯的終結。
果凍配雜果

整體貴但好味,有A5和牛及龍蝦,其實都已經回本了。
果凍配雜果
2017-11-24 1590 瀏覽
銅鑼灣果然是美食集中地,尤其是日本菜,緊有一間係你附近。今晚跟老公去了位於銅鑼灣廣場後面的鉄人旨花一嚐鉄板燒。餐廳報置有日本風味,簡單優雅,如其名般以花為裝飾。餐廳有幾個主要的二人餐,當然亦有單點,但我見大部份客人都是點套餐,所以我們都點了一個伊勢海老鉄板燒。先來的是前菜,有<沙律及薯蓉>,沙律菜新鮮爽脆,配上香甜的番茄仔及帶酸味的沙律汁,非常清新開胃;薯蓉軟滑,中間有點蛋白,表面有些炸煙肉碎,比較香口惹味。之後是<汁煮東星斑>,師傅在面前即燒即煮,一邊煎香東星斑兩面,另一邊就爆香洋葱及淋上燒汁爆炒,最後將魚肉放在燒汁內略煮至吸引了部份的醬汁,再上碟,上碟都不是馬馬虎虎,是整齊的放上碟肉,再加點裝飾。魚肉新鮮嫩滑而且無骨,雖然吸收了洋葱的香味及燒汁味道,但絕對無蓋過魚肉的鮮味。主菜之一<海膽汁煮龍蝦>,龍蝦貌似澳洲種,非常大隻,將其一開為二,師傅先略煎龍蝦後再拆出蝦肉,先焗熟蝦殻,再爆熟龍蝦肉切粒,方便客人食用。龍蝦肉新鮮爽口,蝦肉彈牙有咬口,加少許檸檬汁去除油膩感味道更佳。另一款主菜是<熊本縣產A5和王牛>,師傳先咨詢客

餐廳報置有日本風味,簡單優雅,如其名般以花為裝飾。

伊勢海老鉄板燒

沙律及薯蓉

海膽汁煮龍蝦

另一款主菜是<熊本縣產A5和王牛>,師傳先咨詢客人要幾成熟,再因應客人要求而做,一邊煎和牛同時亦會煎大啡菇、蘆筍及蕃薯,煎的過程其實和牛有滲出牛油,和牛表面煎至微焦及香脆,裏面呈粉紅色,牛肉味濃郁,入口即溶,有油份的甘香,咬入口時油份爆出,滲入每個味蕾,雖然份量不多,但已經十分足夠,食完非常膩。
熊本縣產A5和王牛

之後再來的是<和牛炒飯>,先炒香和牛粒、洋葱及蘿蔔粒,再放入蛋醬後加日本珍珠米飯,炒至變金黃色後再放上香葱末,飯粒分明有口感,和牛牛油香味滲入飯內,基本上飯粒全部都沾滿著牛油香味。
和牛炒飯

最後是<清酒煮蜆>,蜆肉新鮮無沙,湯甜鮮味,有點香葱味道。
清酒煮蜆

甜品<香芋奶凍>,芋頭味香濃,奶凍軟滑,甜度適中,為豐富的一餐畫上完美的句號。
伊勢海老鉄板燒
沙律及薯蓉
2017-11-22 1121 瀏覽
好姊妹對日本菜情有獨鍾,無論係廚師發板定鐵板燒都咁鐘意。上年佢生日本來諗住一試鉄人旨花,但因為某啲原因取消咗。事隔一年,今年重提,終於約到好姊妹同佢預祝生日。好姊妹平日好忙,所以去到鉄人旨花已經差不多九點鐘,無論廚師發板定鐵板燒兩邊人客都不多,可以寧靜的獨霸一枱享用晚餐。鐵板燒有好幾款套餐,有較便宜的龍蝦或鱈場蟹,或較昂貴的鮑魚或象拔蚌。龍蝦感覺上比較抵食,就叫上一客伊勢海老鉄板燒套餐。鐵板燒前先上前菜,雜菜沙律加上醬油甜甜鹹鹹入口爽脆又有少少鹹味釣味,很開胃不錯。薯仔蛋入口柔軟細滑帶有薯仔本身的香甜味,上面加上口感截然不同的煙肉片,甜鹹味都平衡到。東星斑多數都係原條清蒸,起肉汁煮比較少見。東星斑塊選用最厚肉部位,無骨啖啖肉魚肉又一梳梳,比起原條清蒸多了一種汁煮的醬油鹹鮮感。龍蝦未煮前的模樣師傅將已開邊龍蝦略煮後起肉,龍蝦殼與龍蝦肉分別煮熟,另一邊則煮海膽汁,煮到差不多時再將海膽汁與龍蝦肉混合。龍蝦殼煮好後龍蝦頭架起很有氣勢,旁邊則放上龍蝦肉塊。鮮活龍蝦肉自是鮮甜爽口又彈牙,海膽汁濃香海水味濃,將龍蝦味道提升更高海鮮層次。擠點檸檬汁則加多點清新酸清味。熊本縣A5和王牛據師傅所講未經雪藏

龍蝦未煮前的模樣
熊本縣A5和王牛據師傅所講未經雪藏,為免浪費大好和牛,好姊妹與我都只叫上五成熟。A5和牛油脂分佈平均,入口滿口油脂芳香。師傅建議第一口先唔點任何汁食其原味,第二口可點酸汁或較重口味的岩鹽。
旁邊的配菜最欣賞燒露荀,露荀雖然很粗身但入口無渣,既諗又爽甜多汁。

和牛炒飯米粒喺鐵板上好似跳舞咁不停彈起,炒飯炒得乾身爽口,很暖胃飽肚。

清酒煮蜆酒清煮滾揮發後,只餘下淡淡酒香,蜆肉飽滿生熟程度剛好,入口爆汁。

一餐完滿的晚餐少不了甜品甜品可以揀杏仁豆腐、玫瑰紫薯布甸或柚子啫喱,我揀咗玫瑰紫薯布甸。甜品配上金色小匙羹賣相好靚,玫瑰糖醬配面層紫薯布甸及下面紫薯蓉,口感軟滑又不太甜,淡淡的紫薯味很討好。
2017-11-21
慶祝紀念
生日
2017-11-20 1065 瀏覽
成日都聽人地講鉄人旨花有幾高級又幾正,今晚就真係聞名不如見面,掹車邊有朋友帶我去見識見識。鉄人有兩間分店,分別係銅鑼灣同西環,今晚我地就去左銅鑼灣分店,地址係係謝斐道肇明大廈,銅鑼灣地鐵站C出口,幾分鐘路程,方便易搵。呢度裝修雅致,行日本風格,環境寬敞又舒服,仲有唔同size既獨立房提供,可以包箱滿足晒想要私人空間既又或者係一大班開party既朋友。呢度仲會隨住日本既季節或者節日黎另加佈置,搞搞氣氛tim,好似今晚就係秋日既紅葉佈置Menu餐廳主打日本鐵板燒、omakase、刺身同壽司。好可惜今晚個omakase師傅放假,冇緣品嚐,所以就決定食個蝦夷鮑魚鐵板燒套餐開始前,師傅會準備食材再大顯身手,包你同時有視覺、味覺同嗅覺既享受手作前菜前菜就提供左兩款沙律,分別有雜菜沙律同薯仔沙律,薯仔沙律仲好有口感tim紅酒煎鵝肝呢個煎鵝肝可以話係披住個黃金薄衣,煎得外面香脆,但係內裡就仲有顆粉色嫩心,入面就鮮嫩粉紅,食落好似牛油既質地咁慢慢溶化,個種油香仲會係個口入面停留日本蝦夷鮑魚蝦夷飽魚係貴價既黑飽魚,size有成隻手掌咁大,厚身彈牙,食落鮮甜有咬口,師傅仲將個鮑魚膽汁混埋d海帶一齊炒黎伴底,

Menu
餐廳主打日本鐵板燒、omakase、刺身壽司。好可惜今晚個omakase師傅放假,冇緣品嚐,所以就決定食個蝦夷鮑魚鐵板燒套餐

手作前菜

日本蝦夷鮑魚
蝦夷飽魚係貴價既黑飽魚,size有成隻手掌咁大,厚身彈牙,食落鮮甜有咬口,師傅仲將個鮑魚膽汁混埋d海帶一齊炒黎伴底,所以食落就更加原汁原味

熊本縣產A5和王牛
呢個熊本A5和王牛唔係度度有得食,仲要係和牛之王,除左油脂分佈均勻,肉味重,佢仲係入口即溶,食落成口都充斥住牛味,而且師傅功架好好先可以做到外面香脆,裡面咁嫩滑,至於伴碟既蒜片就超級香脆,仲好似薯片既口感

和牛炒飯
呢個炒飯用左日本珍珠米,除左炒得乾身,唔油膩之外,食落飯粒分明,仲有蛋香味,而且和牛粒味濃又有口感,正

清酒煮蜆
呢個清酒煮蜆好似睇緊師傅做魔術表演咁,佢係個金色既鋁紙盆入面點火,當個火熄左既時候,就會呈上呢個蜆肉。蜆肉size比較大,厚身鮮甜而且冇沙,加上清酒浸煮,味道一流

甜品
今晚既甜品係鮮果布甸,水果新鮮,布甸清甜,有助分解油膩感
2017-10-31
2017-11-20 153 瀏覽
之前食過鉄人旨花既鐵板燒已經好喜歡,最近佢地改左menu,食材同配搭有啲不一樣!我就同朋友再去光顧。我地揀左伊勢海老鐵板燒二人餐,套餐包含前菜、東星斑 、海膽汁煮龍蝦、熊本縣產A5和王牛、和牛炒飯、清酒煮蜆及甜品,聽到已經覺得好豐富啦!前菜係沙律菜及牛舌,沙律菜清爽,帶點酸味醬汁更開胃呢!牛舌煮得透徹,腍嫩中不失口感,變成冷盤更特別啊!首先就睇住師傅整東星斑先,慢慢煎完再煮,好細心既工序。面頭微微焦香, 重點是魚邊有一層膠原十足既魚皮,煙韌中帶點漿口,魚肉比較實淨但魚味頗重,我挺喜歡的!加上擺碟實在太美了!之後就係我最期待之一既海膽汁煮龍蝦,邊煮海膽汁邊處理龍蝦,一開始已經將龍蝦剖開兩邊,見到入面滿滿龍蝦肉真令人振奮!師傅邊煎香龍蝦,見到肉身由透白變成實色,就表示大快朵頤既時間來了!上碟了,擺碟仍是一絲不苟,好有奢華的感覺,但我地付既錢卻是接受到既價格!真係覺得值得~龍蝦肉彈牙,煎完仍然保持到嫩嫩的口感,証明師傅既功夸完全將龍蝦發揮到極致啊!食肉獸極之期待menu上既熊本縣產A5和王牛,第一次聽和王牛,原來是那麼高級的食材!好粉嫩既和牛啊,油脂紋路真係好靚,分佈得幾平均的,好邪惡啊!邊
前菜係沙律菜及牛舌,沙律菜清爽,帶點酸味醬汁更開胃呢!
牛舌煮得透徹,腍嫩中不失口感,變成冷盤更特別啊!
首先就睇住師傅整東星斑先,慢慢煎完再煮,好細心既工序。
邊煎緊誘人既和王牛仲邊處理啲蔬果,感覺可以平衡番個心理haha
排列整齊甘,真係日本料理既執著!

煎完兩邊之後見到中間粉紅粉紅!
最正係師傅會切開側邊啲肥脂位,令你食到啖啖肉!
上碟啦~
連和牛都係精緻地擺盤,不得不說側邊既蒜片好香口,加分啊!和牛煎到外面有啲焦香,一咬入面既肉汁同油份衝晒出泥,係口腔爆發,真係好幸福!

食完兩款重量級既美食,估吾到仲有碗和牛炒飯暖胃再加添飽肚感,很滿足啊!
炒飯中既和牛量都吾少啊!
一路炒一路加入吾同既材料,令炒飯增色,我地睇落都好療癒!
一碗足料又香口既炒飯,剛好慰藉我心靈!
食完炒飯仲有清酒煮蜆,雖然替代左湯既角色,但令整體更上一層樓!
係客人面前煮埋,慢慢煮揮發啲酒精,飲落比較舒服!
蜆肉脹卜卜,一咬有些微爆汁,好鮮甜!湯底清清地再帶蜆既原味!
最後吾少得甜品啦,係甜薯布丁同柚子啫喱,甜薯布丁有令我驚艷,係好濃郁又不過甜,好似食緊薯蓉既質感,好喜歡啊!
全部都好岩我胃口,食材都好新鮮美味!師傅在我地面前製作料理真的大看眼界,刀功和擺盤都十分厲害同有心思!
2017-11-15 1008 瀏覽
工作了五個年頭,難得遇到好老闆應該好好慶祝一下!相處這五年從未吵架,從未有分手念頭,有時她會包容小妹過失,失落時更鼓勵關懷。為慶祝工作五週年,到鉄人旨花像她一樣內外兼備,有內涵有修養,食材高質才有意思待應遞上籃子放手袋店內提供電話電叉有包箱房間 🍁秋風起連餐廳掛起紅葉  今晚蝦夷鮑魚鉄板燒菜單師父未開始,新鮮豐富食材放在眼前閃閃發光吸引我甩光一邊享用晚餐,一邊視覺享受師父用心製作 沙律味道清新,配上薯仔沙律紅酒煎鵝肝鵝肝質感煎得剛剛好!金黃香脆表層,內層剛熟質感鮮嫩,當咬下外脆內軟鵝肝,咬開外脆表層,鵝肝在舌尖上溶化釋放香濃鵝肝油香,層次口感豐富,久久不散日本蝦夷鮑魚手掌般大蝦夷鮑被評定為是最貴的「黑鮑魚」,在寒冷的日本海下成長。師傅快手煎到剛剛熟,肉質鮮嫩肥厚、 甜味十足、有咬勁。配菜醬汁即席調校,用盡食材用,師傅鮑魚膽炒海帶,原汁原味,非常鮮味熊本縣的A5和王牛一望就知好和牛,A5是和牛介中最頂級,和王牛來自草綠和水源豐富的熊本縣被養育的和牛如雪花般油花降落於鮮紅王牛,簡直是絶品師傅很快煎香和牛,以免高溫引至油花溶化流失。不負眾望,和牛肉味香濃,入口即溶,咬開油花在囗裏散發!旁邊蒜

待應遞上籃子放手袋

店內提供電話電叉

有包箱房間

🍁秋風起連餐廳掛起紅葉

今晚蝦夷鮑魚鉄板燒菜單

師父未開始,新鮮豐富食材放在眼前閃閃發光吸引我甩光

一邊享用晚餐,一邊視覺享受師父用心製作

沙律味道清新,配上薯仔沙律

日本蝦夷鮑魚

熊本縣的A5和王牛

如雪花般油花降落於鮮紅王牛,簡直是絶品
師傅很快煎香和牛,以免高溫引至油花溶化流失。不負眾望,和牛肉味香濃,入口即溶,咬開油花在囗裏散發!旁邊蒜片像薯片一樣香脆,蒜香味濃。即使配菜亦不可錯過,不論大菇、露筍、南瓜煎火候適中

和牛炒飯
每一粒飯顆被黃金色蛋漿包著,加入和牛粒,日本獨特米香遇上和牛油香,引發食慾大增,不禁一口接一口吃完整碗飯

清酒煮蜆
師傅在金色鋁紙托加了清酒點火,完全看師傅表演,火光熄滅,呈上肥美蜆肉。清澈白酒配上鮮甜大蜆,不但蜆肉鮮甜,連清酒有甜味

紫薯布甸
一層布甸,一層日本紫薯蓉,而香甜紫薯蓉香滑,與布甸香滑有對比效果,囗感豐富。這美味甜品為晚餐畫上完美句號
慶祝紀念
紀念日
2017-11-13 750 瀏覽
銅鑼灣食鐵板燒?價錢唔係好貴,食材又優質!我又發掘左個好地方了。二人前鐵板燒套餐有四款,主要分別在於海鮮嘅配搭,例如白象拔、蝦夷鮑魚、鱈場蟹及伊勢海老。我同老婆就選擇左伊勢海老鐵板燒($2088:2人套餐價)手作前菜:泡菜醬漬牛舌 及沙律小巧精緻的開胃小吃汁煮東星班廚師出場了,全晚除左食,就係睇佢表現功架。呢味東星班,汁煮過後更入味,魚肉亦好鮮甜呢。海膽汁煮龍蝦龍蝦生猛到仲郁緊架!鐵板燒煮龍蝦已經夠鮮,點埋龍蝦汁更帶出龍蝦鮮味!熊本縣産A5和王牛以熊本A5和王牛為全晚亮點,牛肉約5成熟,肉味濃而剛剛好,唔會太熟,伴碟蔬菜亦好香甜呢!和牛炒飯望住廚師表演炒飯簡直係一種賞心樂事!炒飯飯粒分明,仲用上和牛粒做餡料,呢味炒飯好食!清酒煮蜆廚師又表演了!以錫紙兜住蜆肉,而且清酒同蜆非常搭!蜆肉充滿清酒香添!甜品我揀左杏仁豆腐布甸,為今餐劃上完美句號!

我同老婆就選擇左伊勢海老鐵板燒($2088:2人套餐價)

手作前菜:泡菜醬漬牛舌 及沙律

小巧精緻的開胃小吃

汁煮東星班

熊本縣産A5和王牛

清酒煮蜆

甜品我揀左杏仁豆腐布甸,為今餐劃上完美句號!

• 海膽汁煮龍蝦
2017-11-12 588 瀏覽
一直想食高級日本料理,鉄人旨花一早聽過,亦想食咗好耐,開業咗幾年,而家仲開埋分店,本土食店如果無返咁上下,都好難保業之餘仲可以擴張。今次試試鉄板燒,食客圍住師傅,一邊欣賞師傅既廚藝,一邊品嚐美食。首先黎既homemade appetizer, 賣相精緻,左邊係香滑既薯蓉,右邊係新鮮既沙律菜,酸酸地非常開胃之後係紅酒鵝肝,第一次食用鉄板燒煮既鵝肝,比起平時食西餐既鵝肝,更juicy,更香更嫩,加上塊香脆既多士,食落美味到不得了。主角黎啦-日本白象拔,白象拔俾師傅分開兩邊,分別用兩種煮法烹制,一邊食落肉質好彈牙,味道鮮甜,一邊就食落肉質軟腍,味道甘香。另外一大主角- A5和牛,和牛食落非常juicy, 滿口油脂香,可以用醋,鹽,炸蒜,wasabi去調味,每種食法都各有千秋。仲有和牛炒飯,飯被炒至金黄,米飯粒粒分明,好有鑊氣,食埋呢碗就夠曬飽啦。最後一道菜係清酒煮蜆,蜆大大隻,清酒不是很濃,但也夠香,而且好清甜,忍唔住要一啖飲曬d湯。甜品- 紫薯布丁,好香甜好香滑,如果拎出街賣,一定會大賣。

甜品- 紫薯布丁,好香甜好香滑,如果拎出街賣,一定會大賣。
2017-11-08
2017-11-12 160 瀏覽
鐵板燒喺日本菜之中,一直都係高級之選。早幾晚有機會食左餐非常精緻、超級豪華嘅鐵板燒晚餐。我地食嘅套餐係:伊勢海老鐵板燒(2人前:$2088,另加一服務費)手作前菜:泡菜醬漬牛舌汁煮東星班海膽汁煮龍蝦:好豪華哦!海膽汁點龍蝦肉,味道更提升。熊本縣產A5和牛:熟度剛剛好,肉質軟糯,肉味亦夠濃!和牛炒飯(日本產米):主廚即席炒飯,有和牛粒做餡料,感覺更高級。清酒煮蜆:錫紙包蜆,非常富清酒香!甜品:四款選擇,我揀左柚子啫喱雜果,好清新。全個晚上,慢慢食,慢慢坐,欣賞廚師表演鐵板燒!非常舒適、又滿足嘅一餐。

鐵板燒喺日本菜之中,一直都係高級之選。

早幾晚有機會食左餐非常精緻、超級豪華嘅鐵板燒晚餐。

手作前菜:泡菜醬漬牛舌

汁煮東星班

海膽汁煮龍蝦:好豪華哦!海膽汁點龍蝦肉,味道更提升。

熊本縣產A5和牛:熟度剛剛好,肉質軟糯,肉味亦夠濃!

清酒煮蜆:錫紙包蜆,非常富清酒香!

甜品:四款選擇,我揀左柚子啫喱雜果,好清新。

• 海膽汁煮龍蝦
2017-11-10 158 瀏覽
紀念日當然要吃得不一樣,男朋友偷偷選了這家鐵板燒餐廳給我來一個驚喜。之前就有聽同事説過這家廚師發版的高質素鐵板燒,這次終於可以一試。餐廳內部不會擁擠,一個個半圓形的鐵板燒爐枱,而食客則可以安坐觀賞師傅的手藝。而每一個爐灶上都有個通風是,不用怕會滿身油煙。今次試試他們家的蝦夷鮑魚鐵板燒套餐。先來前菜紅酒煎鵝肝鵝肝和鐵板的接觸,吱吱作響的聲音不禁令人食指大動。鵝肝的油份在高温下被逼岀,油份十分豐富。入口一嚐,鵝肝的油香在口腔四溢,而鵝肝表面亦煎得香噴噴,與香脆的吐司一同食用,口感更豐富。蝦夷鮑魚 白酒海草忌廉醬師傅貼心地為鮑魚除去內臟,把刀子三兩下揮舞就完成,相信是經驗豐富的師傅才能做到,欣賞刀工就如表演一般精彩。鮑魚入口極軟淋,令人為之驚艷。而且只用鹽、黑胡椒輕輕調味,加上汁醬加添香滑口感。熊本A5和王牛聽師傅説,黑毛和牛是在環境優美、水源豐富的熊本縣生産,熊本和牛肉是全個套餐令人驚艷的另一道菜式。從外表已看到和牛脂肪紋路遍佈均勻,十分美!我們選了medium rare, 和牛油花均勻、鮮嫩且入口即化。其中不得不說的是伴菜蒜片也煎得十分香口惹味,伴著吃把油膩感都減去不少。另一視覺享受,清

今次試試他們家的蝦夷鮑魚鐵板燒套餐。

先來前菜

蝦夷鮑魚 白酒海草忌廉醬

熊本A5和王牛

從外表已看到和牛脂肪紋路遍佈均勻,十分美!

另一視覺享受,清酒煮蜆。
以清酒入贊,點燃把清酒都揮發掉,而酒香的甘甜停留在湯頭中。

大蜆煮得剛好打開,且粒粒呈現飽滿的狀態。

黑毛和牛炒飯
以和牛脂肪在鐵板上炒岀香氣油份,加入配料和和牛肉粒做岀豐富的炒飯。再加入蛋醬快炒,炒飯就完成了!

最後的甜點
紫薯雞蛋布丁
紫薯的香甜加上香滑布丁,完美的句點。