有一段時間已沒有與專在港島區尋找優質食肆的好友聚餐;而這天因收早的關係,終於可應邀出席到了在銅鑼灣的一間日式食肆的晚宴!好友說此餐廳有鐵板燒,廚師發辦及一般日式食物可供選擇;問及我意向時,當然以鐵板燒為首選,於是就由其訂位了;放工後馬上搭車前往銅鑼灣,七時半左右趕及來到銅鑼灣地鐵站,見到好友後就前往令我有所期待的餐廳--鐵人旨花!餐廳所在的謝斐道食肆酒吧林立,而餐廳開在商業大廈的2樓,帶點私密度,兼且在空間與租金取得平衡吧!由好友帶領著入去,乘坐電梯到達後一開門已有個充滿日式格調的招牌映入眼簾;當一踏入餐廳,偌大的空間點綴著花花草草,由大木門到壽司吧檯一隅的清酒樽,再到壁上的武士刀擺設,單是這氛圍已讓人感到有種不經意的和諧之美,與樓下街道上的紛擾有著莫大的分別!侍應生的殷勤招呼,知道我們是訂了鐵板燒,就引向那半月型的鐵板大檯,並隨後遞上餐牌;鐵板燒以套餐為主,且全都是精品級食材,好處是不用客人苦惱怎樣挑選每樣食物的組合配搭;與好友商量了一下,就點了--伊勢海老鐵板燒;且見酒單有各式口味的清酒,但問及好友,因其此段時間晚餐常喝太多清酒而這晚要作罷;那也好,可留待好好地啖味食物!而在落單時

且見酒單有各式口味的清酒,但問及好友,因其此段時間晚餐常喝太多清酒而這晚要作罷;那也好,可留待好好地啖味食物!而在落單時,與侍應生閒聊了幾句而得知,原來此店是免收開瓶費,在這種級數的餐廳有此一著,實屬難得!

前菜

落單後很快上來前菜,侍應生介紹這兩式配搭:沙律菜與大蔥絲泡菜漬牛舌;
我先挑牛舌來嚐味;泡菜的酸辣味直滲牛舌肉質裡面,而且牛舌的質感爽彈之餘又帶幾分綿滑,口感極佳;切成幼絲的大蔥更能袪除牛舌的膻味,令其香味更完整!
沙律蔬菜本身已新鮮爽脆,伴有意式醋汁的提升,由酸味帶出各種蔬菜的甜味,醒胃又提神!

這時負責主理鐵板燒的師傅已就位,將已準備好的食材有致地分類擺妥;
汁煮東星斑

第一道主菜--汁煮東星斑開始在他手中的兩塊小鐵鏟中起舞,煎魚的香氣半月型的鐵板中央輕輕地飄散著;師傅乾脆伶俐地將東星斑魚皮起出,煎到適當火候就下些許調味,再很有心思地堆砌出美妙的擺碟形狀出來!
東星斑的肉質若用蒸煮法就表現出十分嫩滑,但用鐵板去煎反而突出其另一面--肉質實淨有咬囗,魚肉的鮮味搭上輕巧的煙燻氣息,再上碟邊的胡椒碎粒,煎魚醬汁的底味扣出了有層次的遞進,回味帶著深厚的鮮味而悠長!至於魚皮的香脆可口也是另一焦點,帶著膠質的口感也帶來更多鮮味!

光是第一道主菜已有看頭,接下來的海膽汁煮龍蝦就更令人引頸以待!
海膽汁煮龍蝦

師傳先將鮮龍蝦向我們展示一番後,隨即就馬上作一輪花式表演般的廚藝秀;舞台就是大鐵板中央,由起肉到煎煮到調校醬汁,龍蝦肉與殼的色調轉變,看起來都是那麼優雅!而且配合快速又熟悉的手法,很快就有一道美觀的菜式呈現面前!
海膽汁煮龍蝦

迎合著時興的快煮慢食潮流,鐵板燒可說是其中一個標誌;雪白的龍蝦肉一經細嚐就知道食材的優選,爽彈中又透著肉汁,煙燻氣息加上海洋的精華匯聚,由海膽汁與龍蝦膏調製的醬汁更大大地表現了這種融化在味蕾上的深海風景,簡直是讓人流連忘返!

熊本縣A5和牛王

海鮮過後就有另一主角--熊本縣產A5和牛王;師傅向我們展示了那塊佈滿雪花圖紋的牛扒後,又再忙著;此時我再望望所處的一隅,基本上裝潢燈光的整體化是那麼的優美,加上上佳的食物,其實不用喝酒已令人有些醉意!
熊本縣A5和牛王

這和牛王,我們選了四成左右的熟度,師傅將其美美的端在面前;不愧是優選的食材,師傅只需用簡單的烹煮--鐵板燒,就已將和牛的特質表達了出來:入口即溶,雪花脂肪賦予味蕾溫暖的滋潤,和牛本味又留下適度的力量,堪稱齒頰留香!伴碟的蒜片香脆而甘口,配合和牛一起來說更是美妙!

和牛炒飯

和牛炒飯主打日本產米,米飯炒得粒粒分明,調味就略偏清淡,主要以和牛的油份帶起整個口感;有如此上好的澱粉質食物下肚後,感覺也帶來了溫暖!

清酒煮蜆

再下一城的清酒煮蜆;盛載的食皿美觀而雅緻,金箔般的內膽影照出大蜆更顯眼!蜆肉碩大而味鮮,透出的嫩滑肉質,兼有清酒湯的相依相伴,互為提升,連肉帶湯就很快被我們清掉了!

水果甜品

在一段段的味蕾盛宴過後,不知不覺已來到尾聲的甜品;濃香的熱情果,清甜的菠蘿,多汁的哈蜜瓜,酸爽的無花果,在在都為這頓晚宴劃上完滿的句號!

總結此餐,好友的真誠推介,美輪美奐的用餐環境,有師傅純熟而優美的廚藝秀,上佳的食材,優質的服務,構成了一頓令我印象深長,饒有畫面的"半醉"晚餐!
2017-10-23
水果甜品
2017-11-05 157 瀏覽
適逢女朋友生日,咁ge大日子當然系同距食餐好啦!!之前一直想試呢間鐵板燒餐廳,今日終於來試下啦!就係銅鑼灣ge"鉄人旨花"餐廳主打鐵板燒同壽司廚師發辦,鐵板燒由廚師直接系面前燒比大家食.上到去坐低之後,睇咗餐牌,最後選擇咗"白象拔鐵板燒"@@前菜系一個好精緻ge沙律,入面系d新鮮ge時令蔬菜,有蘆筍,番茄仔等啦,非常清新,作為開胃菜紅酒煎鵝肝肥美ge鵝肝擺系法包上,睇住師傅慢慢咁去煎熟件鵝肝,忍不住留口水,火候剛剛好,外面金黃焦脆,裡面香滑可口,入口之後滿口腔都係鵝肝ge油甘香!正,但真系有dd油膩,但無阻我地ge食慾!!日本白象拔主角!白象拔出場,欣賞距個精美ge擺碟不停影相之後,趁熱食!入口彈牙!而且非常鮮甜,真係好好食,基本上新鮮ge海鮮真係唔洗任何調味就已經系最好!食距個原汁原味,呢道白象拔就完美演繹呢句話ge意思!熊本縣A5和牛慢慢食之餘,慢慢欣賞師傅ge廚藝都係一種享受,A5和牛我地要咗4成熟,師傅純熟地系鐵板上面烹調呢塊咁靚ge高級A5和牛,牛扒煎得好靚,外面微微熟,內裡呈現鮮紅色,入口果股牛肉味刺激味蕾,而且好嫩滑,仲可以點小小wasabi食,真係好唔錯.好味.和牛炒飯
適逢女朋友生日,咁ge大日子當然系同距食餐好啦!!

比大家食.

上到去坐低之後,睇咗餐牌,最後選擇咗"白象拔鐵板燒"@@

紅酒煎鵝肝
油甘香!正,但真系有dd油膩,但無阻我地ge食慾!!

日本白象拔
食距個原汁原味,呢道白象拔就完美演繹呢句話ge意思!

熊本縣A5和牛

和牛炒飯
炒飯炒得粒粒金黃鮮明,蛋香味撲鼻而來,炒飯入面ge配料好多,洋蔥,蘿蔔等等,為炒飯增添不小口感,貌相都加分!

清酒煮硯
差不多尾聲,最後來個清酒煮硯,入口只可以同你講,絕對同出面好多ge清酒煮硯不同!首先距個清酒已經有好鮮明ge分別,一定唔好似外面咁用d垃圾酒,一食就知,所以好香ge清酒湯,有硯ge鮮甜味.
硯肉亦都好鮮甜,而且好大隻!正,暖下個胃.

甜品
甜品要了自家制雜果柚子布甸,布甸ge柚子味好香,味道唔會好甜,好正ge甜品.

唔錯ge餐廳,比到我驚喜ge鐵板燒,好欣賞呢度ge師傅真係落足心機去煮每一道菜比客人品嘗,好唔錯ge餐廳!!
2017-11-05 784 瀏覽
食日本野無論系omakase (廚師發辦) 或是teppanyaki (鐵板燒)於香港均被稱為較高尚的享受,為甚麼? 吃過你就知道的確系與眾不同,日式放題? 都系戒左佢啦! 鐵板燒其中一個養眼之處就系可以面對面睇住廚師燒製既過程- 先食前菜 - 沙律及煙肉薯蓉日本白象拔: 新鮮系理所當然,雖然原隻象拔蚌唔系甘吸引,但系經處理好之後卻系極品,味道鮮甜而且肉質脆嫩,腍中帶爽。紅酒煎鵝肝: 鵝肝配多士乃千古定律,無論是此日式,或是意式和法式,均無甚麼分別。好與壞必然系睇鵝肝既質素,其含有極豐富既油脂,咬落去只感到肉汁四濺,好juicy幼嫩,味道香濃強烈,配多士食無甘油膩。熊本縣產A5和王牛: 熊本和牛一般黎講都系脂肪比例較多,油脂感強烈,所以口感嫩滑同juicy,牛味雖香,但同澳洲和牛仍有距離,但各有其特色之處。和牛炒飯 (日本產米): 用心細賞廚師既製作步驟,食日式fine dining連炒碗飯黎食都會覺得系享受。炒飯既飯粒夠乾爽,粒粒分明,蛋漿亦如圖所示,牢牢包實每粒米飯,雖然好食,但都覺得和牛拎黎炒飯有啲浪費,太奢侈了......清酒煮蜆: 清酒清甜,唔會太濃,可以當湯飲,蜆肉鮮甜無沙

鐵板燒其中一個養眼之處就系可以面對面睇住廚師燒製既過程-

先食前菜 - 沙律及煙肉薯蓉

清酒煮蜆: 清酒清甜,唔會太濃,可以當湯飲,蜆肉鮮甜無沙。
2017-10-30
首次到訪好評怎高的「鉄人旨花」店內燈光舒適, 不會感到焗促 與朋友二人點了二人餐手作前菜甜酸度適中的開胃菜, 另外煙肉薯仔沙律👍🏻製成一道豐盛的前菜(我竟忘記拍照)汁煮東星斑肉質軟滑, 魚皮將所有水分抽乾再煎至金黃色, 十分香脆!海膽汁煮龍蝦日本伊勢花龍, 花紋好靚! 龍蝦味道鮮甜, 肉質亦較厚實 配上牛油混合海膽汁, 擔當起檸檬的作用, 不用再加調味就可以突出龍蝦本身的鮮味不斷散發香味熊牛縣產A5和王牛和牛油脂最豐富, 五成熟, 入口鮮嫩滿口肉汁. 和牛在冬菇上輕輕按下沾上冬菇的水分, 令整個和牛做出另一種風味 更豐富. 個人更愛帶一點脂肪, 加強牛肉味道和牛炒飯看似簡單的炒飯炒得粒粒分明, 味覺均勻兩款帶點小清新的甜品完結今晚完美的晚餐食物高上, 服務良好, 怎會有不回頭光顧的理由呢?

首次到訪好評怎高的「鉄人旨花」
店內燈光舒適, 不會感到焗促

與朋友二人點了二人餐

手作前菜
甜酸度適中的開胃菜, 另外煙肉薯仔沙律👍🏻
製成一道豐盛的前菜(我竟忘記拍照)

汁煮東星斑
肉質軟滑, 魚皮將所有水分抽乾再煎至金黃色, 十分香脆!

海膽汁煮龍蝦
日本伊勢花龍, 花紋好靚!

不斷散發香味

熊牛縣產A5和王牛

個人更愛帶一點脂肪, 加強牛肉味道

和牛炒飯
看似簡單的炒飯炒得粒粒分明, 味覺均勻

兩款帶點小清新的甜品完結今晚完美的晚餐

食物高上, 服務良好, 怎會有不回頭光顧的理由呢?
  • 手作前菜
  • A5和牛
2017-11-03 147 瀏覽
一個二人的週末,伴侶知道我想食鐵板燒,一早就訂定位,我們都算早到,坐正中間位置,可以直視師傅的手勢,點了一瓶清酒,這裡比較特別提供高身的清酒杯,不像舊式日本料的小杯子。今次點了有伊勢龍蝦的套餐,另加蟹腳,套餐中包括了和牛和東星斑,聽師傅說東星斑都係以條自行入貨,然後起肉分給每桌,不是急凍斑塊,而伊勢龍蝦上枱是仍然是活的。先上前菜和沙律,味道清新帶點酸,相信是為主菜引路用櫻花葉襯托的東星片,果然另類,魚肉扎實味鮮,有點不夠喉彈牙的龍蝦肉,配上龍蝦膏煮成的特製海膽汁另味道更為之豐富,一次滿足味蕾兩種味道和牛沒有太油膩感覺,但濃香的牛味足以令人齒頰留香。我們一份是Medium rare,一份是Well done,喜歡的自己就會覺得自己一份好味,所以多說無謂牛和的邊油用以炒飯,物盡其用,而且令每一粒米沾上和牛油香

先上前菜和沙律,味道清新帶點酸,相信是為主菜引路

用櫻花葉襯托的東星片,果然另類,魚肉扎實味鮮,有點不夠喉

牛和的邊油用以炒飯,物盡其用,而且令每一粒米沾上和牛油香

2017-06-17
  • 海膽汁煮龍蝦
男朋友生日, 當然要同佢慶祝一番喇!!! 仲特登請假同佢去海浪公園玩, 另外男朋友鍾意食日本菜, 所以我一早精挑細選餐廳!!! 鐵人旨花朋友食過都話唔錯架, 預先訂位等佢有個驚喜。鐵人旨花位於銅鑼灣, 位置方便就腳, 而且唔會難搵, 都近崇光嘅。一開門, 已經見到鐵人旨花嘅招牌, 有日式感覺, 招財貓好得意呀!餐廳有分壽司吧枱位同鐵板燒位, 一早訂左鐵板燒位, 店員好快便帶我地去座位喇。餐廳裝修日式, 有紅葉做裝飾, 啱哂依家楓葉的季節, 好應景! 空間大, 座位唔會逼, 坐得舒適!餐牌都有唔少鐵板燒嘅二人前選擇, 有鮑魚, 鱈場蟹, 伊勢龍蝦同白象拔。另外, 有鐵板燒單品, 壽司同刺身可以另外加的。男朋友揀左佢最鍾意嘅伊勢海老二人前。餐廳仲提供好多日本酒選擇, 可惜我酒量不佳, 所以冇點。店員首先奉上前菜, 有薯仔蛋沙律同沙律菜。薯仔蛋沙律加左南瓜醬汁同脆煙肉, 醬汁甜甜地, 好好味。沙律菜用左醋汁, 味道清新, 作為前菜好開胃。師傅帶同我地今晚嘅食材出現喇!!! 有今晚主角---伊勢龍蝦!!! 好大隻, 仲識郁架, 好生猛!!!另外仲有我最愛嘅東星斑, 和牛同蔬菜!!! 東星斑肉
男朋友生日
!!! 鐵人旨花朋友食過都話唔錯架, 預先訂位等佢有個驚喜

餐廳裝修日式, 有紅葉做裝飾, 啱哂依家楓葉的季節
, 好應景! 空間大, 座位唔會逼, 坐得舒適!

另外, 有鐵板燒單品, 壽司刺身可以另外加的。男朋友揀左佢最鍾意嘅伊勢海老二人前。
餐廳仲提供好多日本酒選擇, 可惜我酒量不佳, 所以冇點。
。沙律菜用左醋汁, 味道清新, 作為前菜好開胃。
!!! 好大隻, 仲識郁架, 好生猛!!!
另外仲有我最愛嘅東星斑, 和牛同蔬菜!!! 東星斑肉好厚同大件, 和牛色澤紅潤, 油脂分佈均勻, 好吸引呀
!!!!
師傅為我地介紹佢首先煮東星斑先, 見到師傅煎一煎東星斑後, 將皮同肉分開, 再煮醬汁。食鐵板燒嘅好處就係可以睇師傅表演佢地嘅煮法
!!!
睇住師傅點樣擺盤, 到菜式完成, 師傅好似整一件藝術品甘, 專注認真!!! 汁煮東星斑, 魚皮已經煎得香脆可口, 不油膩, 正!!!
東星斑喺香港的, 新鮮, 肉厚身, 無腥味, 而且煮得剛剛好, 肉質嫩, 唔鞋口
。醬汁係日式, 酸酸地, 唔會漏, 魚肉夾洋蔥一齊食, 好好味!!!
龍蝦已經上左鐵板刑台
龍蝦係由日本空運到港, 非常新鮮, 龍蝦仲識郁架!!!
師傅好快手將龍蝦拆肉, 龍蝦肉只係少少熟, 等等再回鐵板上煎。
師傅變魔術般將原隻龍蝦去殼拆肉, 仲煮左醬汁。醬汁係海膽加龍蝦膏煮成, 聽到呢個組合已經覺得好味, 期待入口的滋味
!!!

伊勢龍蝦終於上碟喇!!! 賣相好吸引人, 令人即刻食指大動!!! 師傅話可以唔加檸檬, 試一試原味先。
龍蝦肉味道鮮甜, 爽口彈牙
, 蝦肉雪白, 煮到剛剛好, 肉質鮮嫩, 好好味呀!!! 來自伊勢嘅龍蝦, 果然名不虛傳!!! 點一點金黃色嘅醬汁, 醬汁味道濃郁, 鮮上加鮮
, 一定要試呀!!!
食完龍蝦後, 師傅已經料理緊熊本A5和牛!! 師傅話三成熟都已經夠, 不怕生嘅我地都聽師傅的意見, 一於三成熟吧!!!
話甘快師傅已經將和牛上菜了, 賣相賞心悅目, 有香脆金黃嘅蒜片, 加上伴碟蔬菜的露筍, 南瓜同大菇, 而調味料有岩鹽同黑醋。
和牛入口有和牛獨有的油香味, 牛味濃郁
, 而且唔會韌, 唔洗加任何調味料, 已經夠味!!! 加上蒜片, 會令肉味更提升! 問左師傅點解選擇熊本和牛, 師傅佢就話熊本和牛, 佢嘅肉同油脂分佈均勻而且有肉味, 適合香港人口味, 聽完之後, 又上左一堂課喇!!!
食完濃郁的和牛後, 師傅為我地煮上蜆湯, 來自香港的沙白蜆加上昆布同薑片, 令人期待的熱湯!!!
師傅拎出金色的煮湯神器, 加入材料同清酒, 然後點火揮發湯內的酒精, 好快手為我地奉上了蜆湯!!
蜆肉鮮嫩, 熱湯有濃濃的蜆味, 原來用上蜆湯, 蜆湯飲完唔會令人覺得有負擔, 清爽得黎又有濃濃的鮮味

飲湯時, 師傅已經為我地準備最後一道料理, 和牛炒飯!!
和牛炒飯只加了少許的鹽同胡椒調味, 飯炒到粒粒分明不油膩
, 同蜆湯一樣冇負擔感, 為今晚鐵板料理劃上一個完滿的句號!!
甜品我揀了水果啫喱, 酸甜的水果加上啫喱, 令人覺得清新。
男朋友食得好開心
, 非常滿意我今晚精心的安排, 朋友推介果然係無錯, 真係要黎試一試!!
另外, 店員服務好好, 好細心, 留意客人有咩需要, 而且有禮貌

鐵板燒料理可以同師傅交流, 而且仲可以睇師傅表演出神入化的手藝, 真係值得一試
2017-11-02 997 瀏覽
近來諸事不順,可以說是黑色十月。難得好友放假有空,一於要吃餐好的,好好聚一下,放鬆下心情。想嚐比較少吃的菜式但又不想吃冷門野,在OPENRICE不斷搜索,找到鉄人旨花。店內間格讓人感覺寬敞,差不多全部都是吧枱,長吧枱是吃OMAKASE,另分別有幾個半圓形長枱是吃鐵板燒,另有一個獨立房間吃鐵板燒及有一個日式榻榻米坐位房間。幾喜歡這種吧枱坐位,可以看到制作過程,邊吃邊欣賞著廚子表演廚藝。牛作前菜沙律+泡菜醬漬牛脷, 大蒽絲, 蘿蔔點好餐得後,就先上兩小碟前菜。沙律菜爽嫩,車里茄鮮甜,配上黑醋醒胃。泡菜醬漬牛脷粒, 配有大蒽絲及蘿蔔,牛脷粒軟彈,泡菜醬漬幾惹味。汁煮東星斑吃著前菜時,廚子已經為我們準備好食材給我們過目。東星斑扒大塊厚身,魚肉鮮甜彈滑,肉質結實不用易散開。廚子還刻意將魚皮煎得乾脆,是因為東星斑的魚皮比較厚,連肉煎的話皮會韌。故中途把皮肉分放煎,亦增加了口感變化!海膽汁煮龍蝦先將原隻龍蝦連殼放上鐵板上輕煎幾下,就拆肉出來切件炒。龍蝦肉熟透程度剛剛,肉質爽彈嫩滑,先嚐一日不沾醬汁吃,已經充滿鮮甜,之後再沾上濃膽的海膽醬汁,簡直就是爆鮮。原來這個海膽醬汁,還加入了龍蝦膏來煮,怪不得鮮

牛作前菜
牛作前菜
沙律+泡菜醬漬牛脷, 大蒽絲, 蘿蔔

海膽汁煮龍蝦
先將原隻龍蝦連殼放上鐵板上輕煎幾下,就拆肉出來切件炒。龍蝦肉熟透程度剛剛,肉質爽彈嫩滑,先嚐一日不沾醬汁吃,已經充滿鮮甜,之後再沾上濃膽的海膽醬汁,簡直就是爆鮮。原來這個海膽醬汁,還加入了龍蝦膏來煮,怪不得鮮味爆燈!真的是一試難忘!

熊本縣產A5和王牛
美食一道接一道,朋友建議和牛要五成熟。我不喜歡太生,其實心裡有點擔心,但廚子很快讓我放心下來了。廚子對熟透度掌握得很到家,粉紅色的肉,肉質軟腍嫩彈,咬落有肉汁,入口溶化,可盡情細味在口中瀰漫的肉香。

和牛炒飯(日本產米)
和牛炒飯(日本產米)
先將落米飯炒,然後落蛋,及後到牛肉粒。米粒,蛋粒及牛肉粒都炒得均勻,米粒飽滿軟彈,充滿蛋香!

清酒煮蜆
將酒煮熱,再點火燒一燒令酒香更濃,就放入蜆。蜆肉鮮甜大隻,肉彈滑,充滿酒香。

紫薯蕃薯布丁
紫薯,蕃薯及布丁都是我愛吃的,一個甜品就集齊就太好了。蕃薯布丁上加上紫薯蓉,香甜順滑,如果份量多點就好了。

2017-10-20
  • 清酒煮蜆
向來也甚愛吃日本菜的我,最近更有鍾情吃Omakase~ 所謂的Omakase就是廚師發辦的意思,由廚師準備最時令的美食,因此在事前是會充滿期待的喔~ 這次是親睹師傅製作壽司的過程,特別是那扼飯的技巧~ 芝麻醬京都豆腐、牛肉他他、三文魚漬 柚子胡椒 先來的是三款精緻的前菜, 從以士多啤梨黑醋醬配牛肉他他對師傅大膽的作風是可見一斑的。 宮崎赤藏蝦 以黑松露配輕輕燒過的赤藏蝦,齒甲間流露出陣陣的松露香氣,輕輕燒過的蝦肉亦見爽身~ 左口魚 打頭陣的是左口魚,還算是做得不錯的(可能是暖身吧)~ 平政魚 老實說,喜歡這件過於前者,油脂甘香較前者要突出。 深海池魚 魚肉富彈性,吃起來是甚有嚼勁~ 山芋水雲漬 富點酸氣,吃起來黏黏滑滑的,更具有低卡路里,作一個輕巧的過度是最合適不過了~ 鯖魚 壽司飯中加入了不少蔥,蔥花的香氣相當明確,跟新鮮的鯖魚是完美的配搭。 白貝 味道和質感皆是平易近人的,青檸正好提升白貝的鮮味。 金目鯛 鹹香十足的壽司,經火槍輕烤後,入口是油花滿溢的~ 八爪魚 有別於平常是一片的八爪魚,這是一顆的版本,入口嚼勁十足。 海鰻壽司 入口跟想

這次是親睹師傅製作壽司的過程,特別是那扼飯的技巧~

芝麻醬京都豆腐、牛肉他他、三文魚漬 柚子胡椒

宮崎赤藏蝦

左口魚
打頭陣的是左口魚,還算是做得不錯的(可能是暖身吧)~

平政魚
老實說,喜歡這件過於前者,油脂甘香較前者要突出。

深海池魚
魚肉富彈性,吃起來是甚有嚼勁~

山芋水雲漬

鯖魚

白貝
味道和質感皆是平易近人的,青檸正好提升白貝的鮮味。

金目鯛
鹹香十足的壽司,經火槍輕烤後,入口是油花滿溢的~

八爪魚
有別於平常是一片的八爪魚,這是一顆的版本,入口嚼勁十足。

海鰻壽司
入口跟想像中有點差異,相信質素可以更好。

海膽壽司
海膽該是無人不愛吧~一層疊一疊的海膽,原來鉄人旨花的是沒有配紫菜的,海膽也來得甘香。

喜之次一夜乾
在進入尾聲前還有這條原條的喜之次燒魚,肉香是提昇了。

麵豉湯
向來也說不上是特別喜歡麵豉湯,還是把重點放在甜點上吧~呵~

吃過柚子果凍後,晚餐便圓滿落幕了~

鉄人旨花
網址: https://s.openrice.com/QrbS0EyQ100
地址: 銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈2樓
電話: 28928819
2017-10-29 178 瀏覽
今天朋友說要跟我慶祝相識記念曰,說要帶我來吃好西,原來是來傳説中的鉄人旨花慶祝,我們都非常興奮呢。我們選擇$2088二位用的 伊勢海老鉄板燒套餐,當中有手作前菜,汁煮東星斑,海膽汁煮龍蝦,熊本縣產A5和王牛,和牛炒飯,清酒煮蜆,甜品,非常豐富呢。手作前菜是蔬菜沙律和碎蛋薯仔沙律,為口腔清新一下。汁煮東星斑,很久沒吃東星斑,再炸的時侯,竟然不在中餐廳,而是在曰本餐廳,有點驚喜呢。東星斑經大廚汁煮後,色彩橙紅,色澤亮麗,賣相吸引。魚肉結實,口感滑嫩,味道不錯,可惜有魚鱗,有點失色呢。除東星斑外,我另一期待的菜式,是來自曰本熊本縣的A5和牛扒。曾經在曰本吃過一次A5和牛美味不已,希望能重拾美味吧。和牛燒後,油脂豐富,肉質細嫩,接近入口即化的程度,好好吃呢。清酒煮蜆,我很喜歡喝酒,清酒是我其中一樣愛的酒類。蜆肉有數隻,飽滿肥美,充滿清酒的味道呢。

手作前菜是蔬菜沙律和碎蛋薯仔沙律,為口腔清新一下。

除東星斑外,我另一期待的菜式,是來自曰本熊本縣的A5和牛扒

曾經在曰本吃過一次A5和牛美味不已

2017-10-25
2017-10-29 155 瀏覽
位於銅鑼灣的鉄人旨花,是一間高級曰本鐵板料理店。曾經光顧過一次,質素超班,食材新鮮,非常美味,令我再次光顧呢。伊勢海老鉄板燒$2088/2人套餐包括: 手作前菜,汁煮東星斑,海膽汁煮龍蝦,熊本縣產A5和王牛,和牛炒飯,清酒煮蜆,甜品。手作前菜是薯仔沙律和蕃茄沙律。薯仔沙律薯仔味清新特出,配以碎蛋,口感層次豐富。套餐的主角之一,必定是海膽汁煮龍蝦。我最喜歡的龍蝦登埸,實在令人興奮。龍蝦是日本伊勢花龍,花紋特別,青藍帶橙紅,很期待吧。龍蝦肉白滑彈牙,厚肉結實,啖啖肉的滋味,抹上鮮甜海膽汁,令人回味阿。另一主角必定是 熊本縣產A5和王牛,和牛足一寸的厚度,油脂分佈非常勻衡,未吃已令我口水直流阿。燒後的和王牛,逼出微微油脂,和牛軟腍,入口牛香油脂同時溢出,留有餘韻,好好吃呢。和牛炒飯,是我喜歡的菜式之一。澱粉控不吃米飯,是不會飽的。米飯炒得粒粒分明,米飯飽滿,充滿鑊氣,味道不錯呢。甜品方面,有玫瑰紫薯布丁。我很喜歡吃紫薯,但不愛吃玫瑰,幸好這個布丁質感滑溜彈嫩,也屬不錯呢。
位於銅鑼灣的鉄人旨花,是一間高級曰本鐵板料理店。

伊勢海老鉄板燒$2088/2人

套餐

套餐的主角之一,必定是海膽汁煮龍蝦

燒後的和王牛,逼出微微油脂
,和牛軟腍,入口牛香油脂同時溢出,留有餘韻,好好吃呢。

2017-10-26
係工作咁辛苦嘅時候,對自己好啲係應該架。辛苦工作志在食,同朋友諗咗好耐,終於揀咗呢間,無計,日式食料,你懂的。上到樓,先被佢環境吸引咗,平時食親都係坐得逼啲或者嘈啲,有時想傾下計,當然因為今日係星期一,人少啲食個飯都好啲。睇相就知佢好乾淨,佢啲酒杯想搵手指摸都有困難。成個環境好似去咗日本超高貴餐廳,完全唔似係香港。食伊勢海老鐵板燒二人前,師傅話佢地會定期更新餐牌,我地食個轉剛好轉咗,太好運了!本來好想叫酒,不過第二日有重要嘢做,還是留下次吧。前菜亦會跟時令轉變,睇下當期有咩食材當造,就會做邊款前菜。薯蛋沙律真心好好味,本人對前菜從來無咩要求,但呢款食落口,我係勁驚喜,佢係入口即溶嘅薯蓉,要加左蛋令佢更滑,上面加咗煙肉,好可口。仲有一款沙律,用咗醋,fresh啲爽啲,重點係開一開胃。廚師出場啦,帶埋材料進場,成隻龍蝦係我前面,平時去食都已經係煮過處理過嘅樣。師傅先開始整東星斑,原來當你食飯個陣可以望住食物處理過程,係會更知道應該要點食先最好。平時我食魚我係會飛皮,唔係好好。師傅將魚皮飛起,另外煎脆,再上係已燒好嘅魚肉上面,食落好味。汁係用左牛油同洋蔥煮,小小甜味,令魚肉再鮮甜多啲。我麻麻

前菜亦會跟時令轉變,睇下當期有咩食材當造,就會做邊款前菜。

仲有一款沙律,用咗醋,fresh啲爽啲,重點係開一開胃。

平時我食魚我係會飛皮,唔係好好。師傅將魚皮飛起,另外煎脆,再上係已燒好嘅魚肉上面,食落好味。汁係用左牛油同洋蔥煮,小小甜味,令魚肉再鮮甜多啲。我麻麻地洋蔥,不過呢個汁咁煮原來可以令洋蔥咁好味。

龍蝦係日本進入,師傅話佢地只會定期入,龍蝦放得太耐唔得,我地面前呢隻都有300g,可以有8舊肉,唔會太多,亦唔會太少。師傅先起左肉,殻同肉分開整,另外汁都同時煮。佢個汁係用咗龍蝦膏同海膽汁煮成,成件事好match,同平時嘅汁完全唔同,無蕃膏,亦唔係傳統整爛蝦殼煮,色係偏黃,而且鮮味夠,唔會淡。蝦肉係剛剛煮熟,唔會太老或太生,果然好功夫!

跟住到和牛出場,好多想知想問,師傅完全係耐心解答。A5和牛,唔算多肥,一於食3成!靚嘅肉唔應該煮得太熟,呢個真係好睇廚神功力。配菜都係跟時令,有好甜嘅日本南瓜,美國蘆筍,澳洲菇,淨係配料都好好味。肉方面,係熊本嘅「和王」,點先叫「和王」,原來係要經評選,要養左28個月以上,起碼要A4A5仲要睇佢油花,養殖嘅環境同飲食而選出。鐵板燒過,完全鎖肉汁,一啖咬落口,係勁多汁同埋有嚼勁,好想來碗白飯呀,完全唔需要點任何汁或鹽,係香港咁食牛係好少何!

下一道係清酒煮蜆,即場煮湯,蜆剛好開口就上。湯唔會好濃,肉係嫩,唔係熟哂原來都唔難食。天氣轉涼,來口清湯暖胃是不錯。

和王牛尚有小筋位嘅肉淨,可以整個炒飯,用筷子係好慢,因為飯炒得太分明,唔係夾一夾就可以一大口的。炒得剛剛好,又唔會油,食埋個飯真係剛剛好。

甜品啦,我呢個係紫薯布丁,好紮實,好豐富。上面係黑糖,一口係好滿足!
呢次可以睇住,星期一晚嚟食,人少啲,掃一掃悶氣,叉一叉電,再努力過。
2017-10-28 146 瀏覽
今次黎到銅鑼灣食日本野,成餐飯食完都好回味。搭lift入到黎就一眼望到成個環境就真係去左當地既日本餐廳甘。前面有師傅企係到整壽司同刺身,入d既位就有3張鐵板檯,仲有房間for一大班人。每張檯有一位廚師負責成檯食客。由於係一位廚師負責成檯食客既order,所以都需要時間去等每款食物。但亦因為甘可以令食客唔需要食得甘急速,可以慢慢品嘗汁煮東星斑東星斑好彈牙,平時因為怕腥所以唔鐘意食魚,但廚師煮呢款魚完全唔腥,見住d汁都係自己調,甜甜地,連洋蔥都食埋海膽汁煮龍蝦見住隻龍蝦係鐵板上仲識郁,係新鮮既象徵煮緊既時候已經好勁龍蝦味,好吸引。我見都幾多人食龍蝦龍蝦肉大舊同十分彈牙,就甘食都食到陣鮮味。廚師亦都好細心,龍蝦、配菜或者汁既擺位有諗過。和牛炒飯放到檯前既炒飯好香噴噴,有紅蘿蔔、蛋、蔥既點綴。最重要係和牛,好嫩口。A5 和王牛(廚師推薦middle 5成熟,怕生既我又覺得接受到 和王牛真係和王牛,入口即溶,戈種感覺真係好幸福連埋d蒜食真係一流我甚至連配菜都好好食,因為1d都唔乾,好juicy。
今次黎到銅鑼灣食日本野,成餐飯食完都好回味。

前面有師傅企係到整壽司刺身,入d既位就有3張鐵板檯,仲有房間for一大班人。每張檯有一位廚師負責成檯食客。

海膽汁煮龍蝦
見住隻龍蝦係鐵板上仲識郁,係新鮮既象徵

煮緊既時候已經好勁龍蝦味,好吸引。我見都幾多人食龍蝦

龍蝦肉大舊同十分彈牙,就甘食都食到陣鮮味。
廚師亦都好細心,龍蝦、配菜或者汁既擺位有諗過。

A5 和王牛(

廚師推薦middle 5成熟,怕生既我又覺得接受到

和王牛真係和王牛,入口即溶,戈種感覺真係好幸福
連埋d蒜食真係一流

我甚至連配菜都好好食,因為1d都唔乾,好juicy。

• 炒飯
  • A5和牛
2017-10-26 1182 瀏覽
鐵人旨花的名字,在相熟的食友間流傳已久,知道是高評價的日料,等待的就是到訪的機緣。一場聚會,難得是久別重逢,說是很想大吃一場,見見面聚聚舊倒是真的。鉄人旨花,就是吃鐵板燒的日本餐廳,不過師傅發辦亦同具人氣。環境闊落,鐵板燒客人、壽司吧客人以兩個區域作明顯區分。一端是長長嘅壽司刺身吧,師傅發板的客人都坐在這邊,在垂吊的櫻花下,男師傅在食客面前獻技,活脫就是日本漫畫裏的「花樣男子」,下廚的男生從來是魅力過人的。而另外一端就是一個個獨立嘅鐵板燒烤區,約有數張圓桌可,有獨立的師傅專責即席鐵板燒,是吸引的,下次可以試試。觀乎今晚的食物水準,千三元一位的師傳發辦,在銅鑼灣地帶是合理的價位。三式前菜前先上醋漬三文魚鼻,吃到竟然是鼻軟骨的組織,那份爽鮮是前所未有,醋漬之下腥氣全無。反觀隨後的三式前菜京都芝麻醬豆腐、 黑醋草莓汁加拿大牛肉、漬三文魚,同樣清爽開胃,卻不如三文魚鼻醋漬般令人難忘。宮崎赤座蝦算是稀罕之物,平日多以牡丹蝦作日料食材,而肉甜的赤座蝦更是難得,因此佐以金箔、黑松露醬顯其尊貴地位。輕炙之下蝦肉成半生熟刺身,不像牡丹蝦的啖啖肉,蝦味卻比它更濃更鮮,既保有刺身的稔滑綿軟,火炙亦令它多一份

一端是長長嘅壽司刺身,師傅發板的客人都坐在這邊,在垂吊的櫻花下,男師傅在食客面前獻技,活脫就是日本漫畫裏的「花樣男子」,下廚的男生從來是魅力過人的。而另外一端就是一個個獨立嘅鐵板燒烤區,約有數張圓桌可,有獨立的師傅專責即席鐵板燒,是吸引的,下次可以試試。

觀乎今晚的食物水準千三元一位的師傳發辦,在銅鑼灣地帶是合理的價位。三式前菜前先上醋漬三文魚鼻,吃到竟然是鼻軟骨的組織,那份爽鮮是前所未有,醋漬之下腥氣全無。反觀隨後的三式前菜京都芝麻醬豆腐、 黑醋草莓汁加拿大牛肉、漬三文魚,同樣清爽開胃,卻不如三文魚鼻醋漬般令人難忘。
醋漬三文魚鼻
芝麻醬豆腐、 黑醋草莓汁加拿大牛肉、漬三文魚

宮崎赤座蝦算是稀罕之物,平日多以牡丹蝦作日料食材,而肉甜的赤座蝦更是難得,因此佐以金箔、黑松露醬顯其尊貴地位。輕炙之下蝦肉成半生熟刺身,不像牡丹蝦的啖啖肉,蝦味卻比它更濃更鮮,既保有刺身稔滑綿軟,火炙亦令它多一份爽彈,層次要比牡丹蝦來得更高。
宮崎赤座蝦

這天吃到深海池魚鮮甜不腥,也厚切肥美,是個好開始。
深海池魚

竹籤魚壽司魚身紋理的纖長就如其名,本身已夠肥美,師傅以火炙之,綴以紫蘇葉花瓣,襯托得魚味更濃
竹籤魚壽司

油甘魚該是最受歡迎刺身之一,油甘魚壽司出現在Omakase是絕不意外,不過對於愛它者而言會期待嚐到最佳水準,這晚的油甘魚有少少帶筋 ,但勝在夠肥美
油甘魚壽司

金目鯛壽司是另一日料常客,金目鯛抹上鹽味醬油焦香富彈性
金目鯛壽司

很久以前這某位男性朋友人告訴我,女生都愛刺身帶子,沒有細心考証過,不過認識的女生都愛帶子,而我也是當中之一。燒帶子選用的是刺身級數,入口總是鮮甜,大大顆的燒過後貝香更深沉,若紫菜再脆身一點便近乎完美了。

𩶘魚壽司經火炙過後,連飯身也沾上了點點油光,這樣刺身與飯粒便是溶為一體,魚味就是極濃,很好吃。
𩶘魚壽司

醬油漬赤身壽司,赤身從來是魚味極濃,抹上醬油便作了很好的調和。對赤身沒有太大的偏好,如此醬油便緩衝了赤身的魚味,反而更容易接受。不過人各有志,沒有太喜歡倒是真的,這就是Omakase,不只為吃上喜愛的,還有為吃到多樣的。
醬油漬赤身壽司

中拖羅壽司永遠是人見人愛,那雪花紋理總令人着迷不已,肥腴至此也沒有甚麼好投訴了。
中拖羅壽司

美好的,還在後頭。印象當中是第二次吃到拖羅筋壽司,拖羅筋屬吞拿魚的筋骨位置,如此刁鑽當然比較少有。 第二次吃到還是覺得很驚艷。特別鍾愛那個爽帶回彈的咬口,與肥美的中拖羅比又是別番滋味。

吃過壽司,接着來點特別的日本准山.鮎蓼.香魚事前有不少準備工夫,感覺是慢工出細貨,烤魚確是急不來的。這時侍應端來香魚的真身作簡單介紹,而所謂「香魚 」,牠身上確散發出既像青瓜又似西瓜的清新香氣,而牠的外型亦非常之可愛,不過再可愛也是會成為盤中飱吧!

香魚是夏天的魚,特色是魚肉細嫩,魚油不多。多骨份屬正常,盬醃後烤,當是連皮吃下,沒有燒至乾身以保留原味,令魚味更濃。魚肝微微的苦,再怕苦的也別要怕,那甘香是值得細味欣賞
日本准山.鮎蓼.香魚

一碗熱騰騰的雜魚湯,意味着Omakase行將終結,湯身清,魚湯不算濃,但正是物盡其用,也帶家常風味,既可暖胃也可暖心。
雜魚湯

Omakase講求吃得精緻,最後還是要吃得飽迷你北海丼跟某鮨店的海膽杯有異曲同工之妙,其實聽到「丼」一詞,未吃就已半飽了,可幸是那碗兒相當小巧,才兩三口米飯而已,真正的主角就是鋪滿飯面的海膽、蟹肉、三文魚籽,都是來自北海道的代表,濃、甜、鮮就是最好的形容,而當中又以海膽最為鮮甜。
迷你北海丼

甜品也不行貨,除了親和力高的水蜜桃雪糕外,也有走邊鋒路線的櫻花啫喱雜果凍,巧合正是我最喜歡的櫻花。醃漬啫喱帶淡淡鹽櫻之香,加上甜美鮮果,清爽不膩,帶來春色之美。
水蜜桃雪糕
櫻花啫喱雜果凍

近年吃Omakase的次數多了,也許是對平民壽司店的水準有太多的失望,以往只花數百,能吃上好料絕不是夢,但如今就成了天方夜譚。偶爾讓自己小奢侈一次,享用能帶來滿足的Omakase,才稱得上是物有所值吧。
2017-09-06
櫻花啫喱雜果凍
水蜜桃雪糕
醋漬三文魚鼻
2017-10-22 149 瀏覽
為慶祝紀念日,就決定食餐正嘅。呢到環境優味,擺設好有日本風味。呢到另一賣點係可以即場睇師傅表演煮食,可以話係另一種享受。前菜沙律酸酸地,開胃醒神,但有D普通。汁煮東星班魚肉無任何腥味,而且厚而結實,又不失彈牙感。魚骨幾乎無,方便進食。最欣賞嘅係香煎咗嘅魚皮,十分煙韌好味。海膽汁煮龍蝦現場睇師傅點樣將龍蝦拆骨,手起刀落,已經係一種享受。龍蝦肉彈牙新鮮,加上特製嘅海膽加蝦膏醬,滋味無窮。白魚湯真材實料,清甜而且鮮味十足。無腥味嘅魚湯係基本,而且帶有淡淡疆味。熊本縣A5和王牛和牛當中5%最頂級嘅和牛,先可叫和王牛。第一次食用,師傅推薦成熟,而我就更係相信師傅嘅建議喇。係香煎嘅期間,和牛嘅油脂已經開始慢慢溶解,香味無窮。重可以見到肥瘦勻稱,一放入口,就慢慢溶化,名符名實嘅入口即溶。暫時食過最好食嘅和牛。和牛炒飯由於鐵板燒嘅原因,每粒飯都可以均衡受熱,做到鑊氣十足。而且每粒米幾乎都沾有蛋,好考師傅嘅功㗎。甜品整得好靚,啱哂打卡。而且用上日本水果,特別甜。
為慶祝紀念日,就決定食餐正嘅。

呢到環境優味,擺設好有日本風味。

呢到另一賣點係可以即場睇師傅表演煮食,可以話係另一種享受。

前菜
沙律酸酸地,開胃醒神,但有D普通。

汁煮東星班

白魚湯

熊本縣A5和王牛

甜品
整得好靚,啱哂打卡。而且用上日本水果,特別甜。

2017-10-19 281 瀏覽
受朋友洗腦太多次鉄人旨花有多好吃,於是經常嚷嚷著豬男友帶我去吃,說真的,沒事沒幹的真不會吃那麼貴,來這裡吃每人動輒也要$1300左右,感覺足夠我們可以去兩天一夜澳門小旅行。誰不知他突然有天帶我去鉄人旨花,到樓下的時候我還問他說是真的還假的,他是發大財了還是怎樣,之後他解釋說工作接了一筆大生意,又知道我工作辛苦,重點是知道我很想來吃,所以就來了!*鉄人旨花的店有OMAKASE和鐵板燒套餐,座位分開兩邊,像是有兩家小餐廳在裡面似的。鐵板燒那邊是半圓的台,方便大廚和每一位食客都可以溝通交流。*豬男友今天是預約了鐵板燒套餐那邊的,有四個套餐可以選擇,分別是海老、龍蝦鮑魚、鱈場蟹和白象拔,我們最後選擇了白象拔。*這裡的每一道菜色都是席前烹調,下單不久大廚已把今晚的食材放置在一個銀色的大盤子上,因為實在太令人驚嘆了,所以我請他給我先拍照,這兩盤都拍了20多張了哈哈。*紅酒煎鵝肝第一道是紅酒煎鵝肝,據我所知這是一道法國的傳統名菜。煎鵝肝說易不易,說難不難,鍋一定要夠熱才會外皮酥脆,在家應該比較難處理。鵝肝表層金黃香脆, 內裏鮮嫩軟滑,吃完嘴裡的甘香,令人回味無窮。大廚把煎好的鵝肝放在法式麵包上,吸收
紅酒煎鵝肝
第一道是紅酒煎鵝肝,據我所知這是一道法國的傳統名菜。煎鵝肝說易不易,說難不難,鍋一定要夠熱才會外皮酥脆,在家應該比較難處理。鵝肝表層金黃香脆內裏鮮嫩軟滑,吃完嘴裡的甘香,令人回味無窮。大廚把煎好的鵝肝放在法式麵包上,吸收了鵝肝油的麵包非常非常好吃,還可以減低油膩的感覺。
我跟豬男友說大廚很像黃宗堯,他立刻瞪我一眼,不過之後他說愈看愈像哈哈,我個人是覺得低頭的側面很像,這裡是廚師是不是都有精心挑選過呀。
日本白象拔
到了主角白象拔!象拔蚌不同部位都有不同的口感,常常用來做刺身火鍋的是蚌管,質地爽脆鮮甜,所以不加任何調味是最好吃的!這是我第一次吃象拔肚,大廚說原來象拔肚在香港通常都被廚師捨棄掉了,只給我們吃蚌管的部分,那不是好浪費嗎?在鉄人旨花大廚把白象拔的所有都給你吃,還會細心的跟據不同的部位切好不同的形狀和厚度,雖然成品看上去有點深咖啡色,但其實他並沒有加有色的調味,大廚說如果食材夠好吃原味是最好的。
熊本縣產日本A5和牛
很喜歡這裡大廚每一道都很用心,雖然每道菜可能花三分鍾就吃光光了,但他們都會用不一樣的餐具去擺盤,還會用不同的醬料去畫一些相應的花紋,令整道菜變成一個藝術品。吃得滿足,視覺也跟著滿足了。
熊本縣產日本A5和牛
回想起來這好像是我第一次吃日本A5和牛,平常吃牛角貴一點的肉都已經覺得很好吃,今天才知道天外有天,原來好吃的肉是真的會令人掂掛著。A5等級就是極品的和牛,知道熊本縣產的日本A5和牛很有名,但上次去熊本旅遊也沒有吃到,上次搜集旅遊資料時讀到,熊本的草和水都很好,所以培育出來的牛也特別好吃,而且脂肪比例恰到好處味道溫柔但肉味濃,真想來一碗白飯和生雞蛋呀。我愛沾點WASABI吃,豬男友則愛吃原味加點鹽。
熊本縣產日本A5和牛
這張是給大家再看看黃宗堯(?)的。
和牛炒飯
吃到這裡已經接近9成飽了,但大廚說這個炒飯一定要吃,我看他三兩下功夫便把飯炒得美美的,飯和配料都乖乖的不會到處飛,為什麼我平常炒飯差這麼遠呀。
和牛炒飯
看到這個炒飯我想起日劇《熱烈的中華飯店》裡面的黃金炒飯, 加入和牛粒、紅蘿蔔、洋蔥、蔥粒等等,重點是把飯包裹著的雞蛋!令整個炒飯色彩繽紛。明明大廚加了不少油,但吃下去飯是粒粒分明而且軟綿綿的,而且毫無油膩,嘴裡說飽但我們卻全部吃掉。
清酒煮蜆

在我們飽到爆炸時大廚突然在我們面前「玩火」,原來是在煮清酒煮蜆!我以為他是會用一個小煲去煮,或是在廚房裡煮好才拿出來,但原來是用一個大型錫紙兜煮的, 清酒在錫紙兜燒滾之後,加入蜆,之後就會在清酒上點火,熊熊的火焰令人自動自覺拿起相機拍照,因為這樣近距離的火焰實在太壯觀了。
清酒煮蜆

別以為這都只是出奇制勝的花招,煮好的清酒煮蜆米香揍鼻,雖然不是中蜆但蜆肉肥美嫩滑,而且很鮮甜。湯底經揮發後還留有酒味,但不嗆喉,證明大廚用的不是便宜的清酒。
甜品
真的來到最後一道了,甜品共有兩款,提子啫喱味道酸酸甜甜正好解去口腔的油膩感。另外一款是金薯布丁,口感似焦糖燉蛋但更實在,金薯的味道非常濃郁,小小一杯份量剛好。

雖然食得很開心但埋單時心還是痛了一下,不過久久吃一次而已又不是天天吃,我覺得是可以接受的,吃得開心又美味就好了啦。離開時我跟豬男友說旁邊的OMAKASE好像也很吸引,要不要下次再來,順便再看看黃宗堯(?),然後他回我說「得閒飲茶」,哈哈哈哈。
2017-10-12