2018-04-22 1549 瀏覽
同事股票又賺大錢,她宴請我去這間日正宗日式料理吃廚師發板,這間位於銅鑼灣的鐵人旨花,裝潢都是非常和式,入門就看見一張長長的吧枱,廚師就站在吧枱後邊迎接我們,很快第一道頭盤就送上墨魚配墨魚肝汁及煙燻螢光魷魚厚厚的炙燒墨魚塊,入口滿滿彈牙感覺,炙燒香味極濃,螢光魷魚煙燻後,鮮味增加不少,鮮蕃茄配上餐桌鹽更添甜味刺身四點:灸燒赤鯥;灸燒金木鯛;拖羅粒,右口魚炙燒赤鯥和炙燒金木鯛兩款油脂極高的魚類,用炙燒烹調最為適合,因為可以將魚油成份充分地發揮出來,配合微焦的香烤味,油香滿溢拖羅粒另一種享受,同樣是魚油成份很高,吞拿魚味道鮮甜,層次十足右口魚魚肉夠厚,有彈牙感覺,魚油成分同樣十分高燒魚太這個是日式燒魚的陪稱,廚師用鹽燒方法燒制東星班,魚肉彈牙而表皮香脆,這款熱食十分惹味水雲又名水發菜,加入了鮮淮山蓉及紫菜粉,廚師告訴我們這種食物對腸胃很有益處,作為中段間場的食物,不錯廚師發板壽司真鯛壽司表面已塗上了日式醬油,魚肉很厚,彈牙而帶甜味平直魚壽司肉質鮮甜而彈牙,有點像吃魷魚的感覺酥子魚壽司用炙燒方法,魚油滿溢,甘香味道可口北海道鮮帶子壽司帶子肥大肉厚,原產地北海道當然味道極佳,鮮甜得難以形容海鰻壽

墨魚配墨魚肝汁及煙燻螢光魷魚

刺身四點:灸燒赤鯥;灸燒金木鯛;拖羅粒,右口魚

炙燒赤鯥和炙燒金木鯛

拖羅粒
另一種享受,同樣是魚油成份很高,吞拿魚味道鮮甜,層次十足

右口魚
魚肉夠厚,有彈牙感覺,魚油成分同樣十分高

燒魚太

水雲

廚師發板壽司
真鯛壽司

表面已塗上了日式醬油,魚肉很厚,彈牙而帶甜味

平直魚壽司

肉質鮮甜而彈牙,有點像吃魷魚的感覺

酥子魚壽司

用炙燒方法,魚油滿溢,甘香味道可口

北海道鮮帶子壽司

帶子肥大肉厚,原產地北海道當然味道極佳,鮮甜得難以形容

海鰻壽司

鰻魚只是微微燒香外皮,入邊魚肉仍保持鮮嫰,比慣常吃的鰻魚味道好得多

燒拖羅壽司

上邊係吞拿魚眼磨成蓉的醬料,魚肉微微燒香,但拖羅油份仍充分保留著,超惹味

拖羅壽司

這款拖羅是最頂級,肉質充滿光澤,魚肉鮮嫰,油份爆晒燈,很有滿足感

海膽壽司

海膽滿布在壽司飯上邊,底層墊著紫菜,海膽超鮮甜而且層次很豐富

蜆湯

吃罷所有壽司後來一客暖暖的湯,非常適合,蜆湯味道清甜,蜆肉新鮮而且肥美

柚子雪芭

最後一道是甜品,柚子雪芭相當清甜,啖啖新鮮柚子味道,入邊有很多柚子蓉,自家製甜品果然味道一流

整餐廚師發板告一段落,二人感覺相當滿足,二人價錢共約三千五百元,能享有這頓日本高級料理,性價比絕對很高

人妻們🐱🐰終於可以撇下老公🍋🐸,當然要找個好地方好好一聚了💖!蛙太太🐰特地為我們找到了這家鐵板燒店🔥,在地鐵站🚉走了大約2分鐘,就到達了餐廳,地理位置非常方便👍🏻。一到了餐廳,盡入眼簾的是掛滿了粉紅色和白色花🌸的壽司吧,唯美得來充滿了春天的氣息💐。兩個女生,未用膳,先興奮😍!兩個女生點了一個兩人餐😋。手作前菜🥗:店員說他們的前菜用按季節食材不定期更新😌,這晚的是沙律🥗和火灸帆立貝。沙律菜🥒鮮甜爽脆,香醋醬汁加入了點點芥末,味道酸中有一點點辣,更是醒胃🤤。帆立貝肉質飽滿,輕輕燒過的外層包裹著鮮嫩的肉質👍🏻。海膽汁煮龍蝦🦐:單是看著師傅👨🏻‍🍳細心地為我們烹調的技巧已經非常吸引,再加上整道菜由香味、伴碟到整個外觀,都有如藝術品💘一般,真的是達到了色、香、味俱全的境界🤩!醬汁中混合了蝦膏,味道濃郁。配上了肉質結實又鮮美多汁的龍蝦,令人回味無窮😋。汁煮東星班🐟:肉質爽滑,甜甜的醬汁被洋蔥完全吸收😲,就連不太愛洋蔥的我都極速把魚🐠及洋蔥通通消滅掉❤️!熊本縣產A5和王牛🐮:『和王』是為和牛之霸👑,店員介紹說是最高品質的象徵😍。找了一些資料,原來要成為和王並不容易,除了要經過日本🇯🇵食肉格付協會的評
兩個女生點了一個兩人餐😋。
汁煮東星斑
熊本縣產A5和王牛🐮:『和王』是為和牛之霸👑,店員介紹說是最高品質的象徵😍。找了一些資料,原來要成為和王並不容易,除了要經過日本🇯🇵食肉格付協會的評選,亦必須要被飼養28個月以上及獲得最上級A5或是A4的等級認證💮,最後更要在油花標準等級中拿到了6以上💯!師傅先把玫瑰岩鹽輕輕撒在碟的一角,再把那塊油脂分佈均勻的牛肉🥩放上鐵板上,牛肉發出滋滋的聲音,油脂香氣撲鼻而來🤤。伴碟則用上了大啡菇🍄、蘆筍、南瓜🎃及獨籽蒜。店員為我們把菜端上後再細心為我們介紹,原來這一道菜是有3種食法的:1) 可點適量岩鹽🌊;2) 可點上芥末💚;3) 可點上特製醬汁🍽,個人最愛的還是原汁原味地吃。和牛肉質鮮嫩多汁,油脂的香味在口中久久不散😍,加上入口即化的口感,作為牛魔王😈的人妻簡直是有種置身於天堂中的幸福感😇。不要小看了配菜,蘆筍爽脆鮮甜、香菇🍄香軟多汁、南瓜🎃香甜軟腍、蒜片香脆味濃,不過都是建議先吃完了牛🐮再食,不然就會擾亂了味蕾而吃不到和牛的味道囉😉~
熊本縣產A5和牛王
和牛炒飯🍚:飯用上了日本的珍珠米🍙,每粒外形都是飽滿圓渾,再加入和牛粒🐮、胡蘿蔔🥕、蛋漿🥚等炒成。口感豐富有層次,入口不油不膩的。
和牛炒飯
清酒煮蜆🍶:肥美的蜆肉與湯及清酒🍶一起煮,再以點火🔥方式把蜆的鮮味迫出來,肉質鮮甜,清湯帶著點點酒香🍾,口中的油膩感頓時被一掃而空👍🏻。
清酒煮蜆
櫻花布丁🍮:上層是加入了櫻花蜜🌸的啫喱,下面則是帶有點點紅豆味的布甸🍮,入口幼滑,不算太甜,非常合人妻的口味💘。
櫻花布丁
總結:雖然不算是便宜的一個晚餐,但這裡由環境🌸、服務👦🏻、到食物🐮都是物有所值。下次一定要帶老公🍋再來一次~
2018-04-18
櫻花布丁
2018-04-20 1107 瀏覽
日本料理當中,Omakase同鐵板燒一直都係我地嘅首選,不過由於我地Budget所限,所以都唔可以經常食。今日趁求婚10週年呢個大日子,我book左呢間已經想食左好耐,係銅鑼灣已經開業左一段時間,評價非常之好嘅鐵板燒專門店: 鉄人旨花,同老婆嘆返餐。☺鉄人旨花係肇明大廈2樓,由地鐵站銅鑼灣廣場出口走2分鐘就到,非常方便。餐廳裝修非常有格調,半月型鐵板燒枱令每位食客都可以近距離欣賞師傅廚藝,而且可以增加同師傅之間嘅交流,餐廳另設有包廂,而且不設最低消費,好適合一班朋友聚會。除左鐵板燒之外,餐廳原來仲有Omakase可以選擇,不過我地今次專程呢間鐵板燒專門店當然要食鐵板燒啦。鐵板燒二人前套餐有四款,每款都包括熊本縣產A5和王牛,主要係選擇要鱈場蟹、龍蝦、鮑魚定係白象拔。經老婆一輪比較之後,佢決定左要呢款蝦夷鮑魚鉄板燒,套餐包括左前菜、鵝肝、鮑魚、A5和王牛、和牛炒飯、煮蜆同甜品,每款食物都咁吸引,未開餐我地都已經流哂口水。😁手作前菜前菜除左有沙律菜之外,每位仲有一客魚子配半熟帶子,帶子好厚身,口感彈牙,肉質鮮甜,味道唔錯。日本蝦夷鮑魚蝦夷其實只係北海道古稱,當地盛產海鮮,當中鮑魚亦係其中一

魚子配半熟帶子

沙律

日本蝦夷鮑魚
蝦夷其實只係北海道古稱,當地盛產海鮮,當中鮑魚亦係其中一款最出名。師傅攞出呢兩隻活鮑魚出黎時我地都嚇一跳,好少見到咁大隻生蹦活跳嘅鮑魚。師傅以熟練手法同刀功係我地面前即製嘅呢款日本蝦夷鮑魚,肉質非常軟腍,鮑魚鮮味濃郁,配上特製魚子海苔忌廉汁,非常惹味。👍

紅酒煎鵝肝
鵝肝我覺得以鐵板燒即燒即食,味道一定係最好的,師傅將鵝肝表層煎得好香脆,鵝肝油香豐富,加上淡淡紅酒香味,每一口都非常滿足,師傅仲好貼心咁以噴槍為我地整左焦糖青檸,食完鵝肝後咀嚼,立時油膩盡消。😙

熊本縣產A5和王牛
全晚最期待的熊本A5和王牛果然不負我地期望,油脂分佈均勻,口感同味道都同佐賀牛有d相似,師傅將和王牛切成粒狀並將每一面都煎香,入口外脆內軟,和牛嘅油脂足滿整個口腔,除左有芥末之外,師傅仲預備左喜馬拉亞山岩鹽同脆蒜片我地配和王牛食,當中我比較鍾意配芥末,能更加帶出和王牛嘅鮮味。兩個人share左整塊和王牛, 超級滿足。😋

和牛炒飯(日本產米)
我同老婆近幾年開餐都比較少食飯, 不過呢過用日本米同和牛炒嘅飯炒得好乾身, 炒飯帶有和牛油香之餘入口唔油膩, 雖然我地已經好飽都清哂全碗。😙

清酒煮蜆
估唔到最後呢個清酒煮蜆都係用鐵板燒製的, 師傅將活蜆放進火光熊熊嘅清酒, 一煮熟就夾起, 熟度剛好, 蜆肉爽甜彈牙, 帶有微微清酒香味。👍

甜品
最後食埋金時番薯布甸作為總結, 呢餐非常完美。😍
金時番薯布甸

2018-04-17
紀念日
魚子配半熟帶子
2018-04-19 719 瀏覽
因為短期內都沒有機會去旅行,最近壓力又好大,所以決定要食餐好,最愛當然是日本菜,才有動力繼續工作和讀master!這晚來到了銅鑼灣的鉄人旨花,吃omakase,餐廳分了兩part,有吧枱位,主要是吃刺身壽司,另一邊是鐵板燒!地方很大!司傅先問我們有什麼是不吃的,然後就準備食物!煙燻螢光魷魚、墨魚配墨魚肝汁和本地蕃茄這個是前菜,小小的螢光魷魚很爽甜,帶有煙燻香!墨魚肝汁令墨魚更香,墨魚硬度適中!本地蕃茄加上少量鹽吃會更清甜!右口魚、灸燒金目鯛、灸燒赤鯥、拖羅右口魚肉質軟滑幼嫩,味道清淡鮮甜。金目鯛有粉嫩的魚肉,油脂分佈均勻,魚味濃郁!赤鯥鮮甜,燒過味道更香!角切的拖羅極之肥美!燒魚太 其實是東星斑,雪白的魚肉,魚肉厚實鮮味!水髮菜(水雲)司傅說這是非常有益的食材,取自沖繩,有通便、養顏瘦身、降血壓血脂的效果!再加上淮山,還有紫菜粉,伴匀吃,水雲像水草,爽口的!然後是壽司時間,有柚子蘿蔔做伴碟!好清甜爽口!真鯛(即是𩶘魚)、平直魚、蘇子魚和帶子壽司真鯛和平直魚都比較淡味,蘇子魚油份較重,帶子厚肉又鮮甜!燒鰻魚壽司又香又軟滑的燒鰻魚!燒拖羅 有入口溶化的感覺,上面是魚眼旁邊的肉和脂肪,好甘香

司傅先問我們有什麼是不吃的,然後就準備食物!

煙燻螢光魷魚、墨魚配墨魚肝汁和本地蕃茄

本地蕃茄加上少量鹽吃會更清甜!

右口魚、灸燒金目鯛、灸燒赤鯥、拖羅

右口魚肉質軟滑幼嫩,味道清淡鮮甜。
金目鯛有粉嫩的魚肉,油脂分佈均勻,魚味濃郁!
赤鯥鮮甜,燒過味道更香!
角切的拖羅極之肥美!

燒魚太

其實是東星斑,雪白的魚肉,魚肉厚實鮮味!

水髮菜(水雲)

再加上淮山,還有紫菜粉,伴匀吃,水雲像水草,爽口的!

然後是壽司時間,有柚子蘿蔔做伴碟!
好清甜爽口!

真鯛(即是𩶘魚)、平直魚、蘇子魚和帶子壽司

真鯛和平直魚都比較淡味,蘇子魚油份較重,帶子厚肉又鮮甜!

燒鰻魚壽司

又香又軟滑的燒鰻魚!

燒拖羅

有入口溶化的感覺,上面是魚眼旁邊的肉和脂肪,好甘香!

白海膽
好鮮甜的海膽,濃度中等!

大蜆清湯

吃完壽司,就來了大蜆清湯,飽滿肥美的大蜆,湯很甜!

蕃薯布甸

最後還有甜品作結,蕃薯的甜味好真實,布甸中也吃到蕃薯味!
這裡的食材都好新鮮,好多都好有特式,值得一試,不用飛日本也可以吃到日本魚呢!
2018-04-17
一提到食日本菜,多數人會即刻諗起壽司,刺身或者丼飯,但其實鐵板燒亦係一種非常好的選擇!今日閨蜜帶我來位於銅鑼灣的<鉄人旨花>吃鐵板燒,還說並非吃一般的和牛而是連續三年取得冠軍的熊本縣產A5<和王>牛!!雖然我已儘量少吃牛,但是聽到閨蜜說這裏的和牛這麼棒,我也忍不住破戒了餐廳非常簡潔,光猛整齊。難得的是竟然一入門便有陣陣的鮮花香味,這點是我意想不到的驚喜最後我們選了二人前的<伊勢海老鐵板燒>套餐。先來會作不定期更新的手作前菜!!今天除了有沙律外還有火炙帆立貝配三文魚籽。沙律菜新鮮爽脆加上醋汁的調味非常開胃。而帆立貝帶有火炙的香味再加上鹹鮮的魚籽作提味,集多重味道於一身接著的<汁煮東星斑>便是超精彩的開始。師傅先把東星斑魚皮分開燒得極香脆,吃下的時候真的有<卡>的一聲魚肉雖然不是爆魚油的那種,但是肉質結實,香滑柔軟,我超級喜歡魚肉下還有汁煮洋蔥,做法有點像法式洋蔥湯,炒好的洋蔥沒有了辛嗆味而是甜滋滋的美味,淡琥珀色的湯汁為雪白的東星斑添上了色彩外還有清甜的洋蔥美味。接著師傅便替我們精心的鐵板燒龍蝦,大龍蝦就在我
一提到食日本菜,多數人會即刻諗起壽司刺身或者丼飯,但其實鐵板燒亦係一種非常好的選擇!

沙律及火炙帆立貝配三文魚子

最後我們選了二人前的<伊勢海老鐵板燒>套餐。

汁煮東星斑

接著師傅便替我們精心的鐵板燒龍蝦,大龍蝦就在我們面前即席的原隻燒,滿心期待

海膽汁煮龍蝦

原隻大龍蝦燒好後便切粒,再配上用蝦膏和海膽推出來的汁醬真的是超正。

雪白的龍蝦肉鮮甜彈牙,海膽蝦膏汁既有蝦膏的甘甜亦有海膽的鮮味,兩者配合起來真的是天衣無縫。

接著便是我倆最最最期待的<和王>牛❤❤❤
<和王>這個字可能對大家有點陌生,其實這是熊本縣的頂級品牌,是熊本縣生産的極上牛種

而且只有經過精心挑選的飼料飼養 28 個月以上並獲得 A5 或 A4 以上等級,且 BMS ( 油花標準等級 ) 需達到 6 以上 才能夠稱之為「和王」,絕對是王者中的王者。

和王牛燒好後香噴噴,油脂極度豐腴!!吃進口不是肥膏的感覺,是那種很豐厚油潤,很香滑醇厚的感覺,牛味濃郁,真不枉我為他破戒。

當然光吃和牛是其中一種吃法,喜歡的話還可以點一點師傅特意親手刨製的岩鹽或是酸汁配山葵或獨籽蒜一起吃,絕對會有另一番的體驗。

<和王>牛旁邊還有大啡菇配蘆筍和南瓜。鮮嫩的蘆筍和飽滿肉厚的大啡菇正好為滿滿油脂的和王牛輕解一下油膩感。

和牛炒飯(日本產米)

整多口中的和牛香味還未散去之際,香噴噴的和牛炒飯便煮好,熱辣辣的奉上

選用粒粒飽滿的日本產米來作炒飯,飯芯彈牙有口感而且炒得乾身不油膩,配上和牛粒蛋絲和蔬菜粒後令人好飽足。

雖然吃過炒飯後已經很飽,但還清酒煮蜆未吃!!不管多飽也要撐著!!一定要吃到!!

師傅先把清酒煮滾,把多餘的酒精揮發走後只保留酒的香味。看著師傅全晚也為我們認真的烹調菜肴真的有如看表演一樣精彩

認真的男人最帥,謝謝貓師傅。

清酒煮蜆

煮好的清酒蜆有著酒的清香外還有蜆本身的鮮甜味,每粒蜆也大大隻,雪白飽滿而且清甜沒有沙,只有三隻其實真的有點不夠喉呢。

杏仁豆腐布甸

最後還有甜品,和前菜一樣會不定期作更新,今天是杏仁豆腐布甸。

布甸滑溜溜的而且還帶有濃郁的杏仁甜味,為這餐美好的和牛盛宴甜美作結。

謝謝貓師傅和眼鏡侍應先生,他們認真又熱誠的服務態度令我和閨蜜今晚超額滿足口腹之欲,非常盡興
2018-04-18
沙律及火炙帆立貝配三文魚子
杏仁豆腐布甸
  • 熊本縣產A5<和王>牛
2018-04-16 120 瀏覽
いただきます(itadakimasu), 見到新鮮嘅食材, 生生猛猛放在眼前, 如手掌般大鮮鮑魚, 真令我儍了眼。這是今晚鉄板燒其中ㄧ款菜色, 鮑魚鉄板燒, 口感好彈牙,正呀煎鵝肝~ 煎鵝肝時, 會不斷散發出一陣陣嘅特有油香味, 变到金黃色的, 差不多完成, 香噴噴嘅鵝肝放在多士上, 外脆內軟, 而鵝肝嘅油脂香在口腔裏湧出來, 頓時感覺 完全融化在口中, 簡直係人間極品!A5和牛~ 餐廳特選熊本原產地, 稱得上 A5和牛, 油花分佈要均勻 細緻, 油脂要多, 鮮味同多肉汁, 仲要有入口即溶感, 只需用鹽, 胡椒及油烹調即可, 再切成細塊, 中間部份半熟紅潤, 五成熟和牛排大功告成! 旁边放上脆脆蒜片及蓮藕片, 濃郁肉味在口中散出ㄧ陣陣回甘香, 入囗即化, 每ㄧ塊都係廚師 精心傑作。清酒煮蜆~ 首先燒滾特製有味湯水, 等ㄧ會再放清酒, 跟住把主菜放入清酒裏ㄧ兩分鈡後起菜, 大蜆肉質肥厚, 甘甜冇比, 濃濃清酒湯也很惹味。

跟女朋友慶祝拍拖周年,訂了鐵人旨花,真心覺得選對了!服務超級好!看著師傅在鐵板上煮菜像看表演,食物賣相棒!我選了鱈場蟹鐵板燒二人餐首先是前菜及沙律,前菜是一個大帶子!沙律有微微的芥末味,很清鮮,菜也很新鮮汁煮東星斑 - 師傅把東星斑的皮煎得很脆,洋蔥煎一煎再放在鰹魚汁內,配上煎好的東星斑洋蔥跟魚塊很配!都是新鮮的食材,肯定好食!清酒焗鱈場蟹 - 鱈場蟹很大!而且把兩邊的蟹殼都切一刀,輕輕用力就可以打開,超級多蟹肉!咬一口有混合了清酒的蟹汁流出來👍🏾👍🏾熊本縣產A5和王牛 - 師傅會問你想要幾成熟,我喜歡7成熟一點的,從一塊牛扒,看著師傅把它煎好再切粒,入口即刻感覺到滿滿的牛油融化了!很滿足!旁邊是炸蒜,超級香,吃著它就感覺到香濃的蒜香味,另外中間的炸藕片也很脆!碟子邊是加了岩鹽,師傅是拿著岩鹽塊親自磨出來!蟹膏炒飯 - 一定要嚐,喜出望外!看著師傅把蟹膏及蟹肉混合加在炒飯上,炒出來的飯很濃的蟹膏香味!飯是粒粒分明!清酒煮蜆 - 看到湯汁是放了清酒再點火燒一下,再放蜆煮一下~蜆很嫩滑!海水的‘鮮咸味’甜點 - 芝士金時番薯布丁、柚子雪葩布丁上有一些芝士及番薯蓉,布丁細滑,另外的柚子雪葩上
我選了鱈場蟹鐵板燒二人餐

沙律及前菜
前菜-帶子
洋蔥跟魚塊很配!都是新鮮的食材,肯定好食!

清酒焗鱈場蟹

A5和王牛

碟子邊是加了岩鹽,師傅是拿著岩鹽塊親自磨出來!
即磨喜馬拉雅山岩鹽

清酒煮蜆

甜點 - 芝士金時番薯布丁、柚子雪葩
布丁上有一些芝士及番薯蓉,布丁細滑,另外的柚子雪葩上是檸檬醬,很配合,吃了感覺清新!
芝士金時番薯布丁、柚子雪葩
前菜-帶子
清酒焗鱈場蟹
芝士金時番薯布丁、柚子雪葩
2018-04-11 554 瀏覽
為左慶祝男朋友生日,所以小妹一早揾定BOOK定食鐵版燒既鉄人旨花比男朋友驚喜,果然一上到去, 男朋友都好開心好驚喜令我都"少"懷安慰!!!銅鑼灣C出口行無耐就到, 位置方便總共有四張鐵版燒既枱, 每枱坐到十個人左右, 都坐得幾舒服, 環境自在二人餐有主打蟹, 龍蝦, 鮑魚同埋白象拔, 我男朋友鐘意食蟹, 所以今次我地選左蟹餐前菜:沙律感覺幾清新, D蕃茄仔好甜, 而另外果粒係帶子黎, 大大粒, 好鮮甜, 好少前菜已經有帶子汁煮東星斑首先廚師係會用鐵版黎燒熟東星斑, 整整下既途中, 會特別咁整塊魚皮出黎重點煎, 務求令魚皮更脆然後再煮一個堅魚洋蔥汁, 放差唔多熟既東星斑落去擺靚靚上台後, 職員就會解釋比你聽係咩黎, 首先當然要食魚皮啦, 真係脆到薯片咁, 但又唔似街外買既魚皮, 口感好特別;而魚肉好結實, 餵入湯後, 令舊魚肉更甜, 平時唔食洋蔥既我, 都覺得洋蔥好好食清酒焗雪場蟹師傅都係煎下D蟹後, 再用清酒焗熟D蟹蟹肉超大隻超飽滿, 有淡淡既清酒香逼入蟹肉入面, 肉質又鮮甜彈牙, 太美味了, 而且值得一提係D蟹已經開得好好, 令我地都食得好舒服, 蟹肉好容易就拆到出黎食, 啖啖肉大滿
為左慶祝男朋友生日,
所以小妹一早揾定BOOK定食鐵版燒既鉄人旨花比男朋友驚喜,
果然一上到去, 男朋友都好開心好驚喜
令我都"少"懷安慰!!!

銅鑼灣C出口行無耐就到, 位置方便

前菜:

汁煮東星斑
然後再煮一個堅魚洋蔥汁, 放差唔多熟既東星斑落去

清酒焗雪場蟹
師傅都係煎下D蟹後, 再用清酒焗熟D蟹
蟹肉超大隻超飽滿, 有淡淡既清酒香逼入蟹肉入面, 肉質又鮮甜彈牙, 太美味了, 而且值得一提係D蟹已經開得好好, 令我地都食得好舒服, 蟹肉好容易就拆到出黎食, 啖啖肉大滿足;另外記住要沾埋個生葵忌廉汁, 同蟹肉係超夾的!

A5和牛粒

食牛加少少鹽會好食D相信好多人都知, 而鉄人旨花係講究到用喜馬拉亞山既鹽, 淨係睇個鹽已經知好好味

煎牛既時候師傅會問你想要幾成熟, 我就要五成, 男朋友就要七成
食落個和牛味好和, 牛味濃, 唔韌, 我覺得五成好食過七成! 而其他配菜, 蒜片都超好味, 太完美的組合了!

蟹膏炒飯
我最鐘意就係睇師傅炒飯, D飯炒到粒粒係度不斷跳起, 好好味咁!
D個炒飯睇相就無咩特別, 但未放到入口已經有勁濃既蟹肉同蟹膏味, 入口超香, 係幸福的感覺, 而飯係用日本米, 炒到粒粒都有鑊氣, D個超級好食!

清酒煮蜆

估唔到清酒煮蜆都可以係D塊鐵版上做到出黎!

D個蜆好新鮮, 無沙而經係基本動作, 而且粒粒蜆都好飽滿, 好大粒, 好好味, 而個清酒湯都感得好鮮甜, 我飲晒!

柚子雪芭
最後梗係要食返個甜品劃上一個完美的句號啦, D個雪芭夠晒清新, 正

總結而言, 食物出色不在話下, 而且服務係超一流但令你冇壓力, 我地都超級滿意D餐, 能夠食到呢個質素既食物, 真係活著多好!
2018-04-10
生日
2018-04-10 112 瀏覽
今日妹妹生日,特登訂左餐廳同佢慶祝,餐廳地點好方便,一入到去,成個場好有日本feel,地方又寬躺,之後帶我哋去入座,我哋揀咗伊勢海佬鐵板燒餐,妹妹生日當然要食好啲啦~前菜就有沙律同汁煮和牛,和牛入口即溶,加埋佢啲醬汁一齊食,有啲唔夠喉~第二道餸係汁煮東星斑,我見師傅將魚肉外邊煎左先,之後將塊魚皮整出嚟煎到佢脆,再將魚肉放入去汁嗰度煮,食落口非常之美味,魚肉都好彈牙爽口~第三道係海膽汁煮龍蝦,睇得出龍蝦好新鮮,師傅亦都功力深厚,整到啲龍蝦肉口感啱啱好,首先食一舊食吓原先嘅味道先,其實我覺得咁樣食都已經好正,之後再點檸檬汁,點埋海膽汁食,每一舊水準都好平均👍🏼第四道係熊本縣產A5和王牛,和王牛係得獎嘅名,其實都係和牛,呢個和牛真係好出色,當然亦都關乎師傅嘅功力啦,我就叫咗五成熟,和牛入口即溶,唔使點咬,牛味亦都好香👍🏼最後就係和牛炒飯同埋清酒煮蜆,人哋話一個靚嘅炒飯,係每粒米都會分開炒到一粒粒,呢度就可以食到喇,清酒煮嘅汁非常之正,汁同蜆之間食落去口味平衡~當然唔少得甜品啦,今期係芝士番薯布丁,芝士喺布丁上面,芝士又唔會搶到番薯口味,呢個組合幾特別,原來 前菜同甜品間唔中都會換下款架~食完

食完今餐,妹妹表示很滿意

2018-04-07 842 瀏覽
一年後再和朋友來到此店甫入內看見好多熟悉的花花 依舊充滿詩情畫意 令人心情大好朋友揸主意 點了二人餐前菜是鵝肝卷比較少凍食鵝肝 原來別有一留風味凍鵝肝的質感好似芝士蛋糕甘軟綿綿 好正清新的沙律菜 令我地都開胃了師傳先為我地預備汁煮東星斑東星斑的肉質很有咬口 但味道稍濃比較欣賞師傅的心思 魚皮做成了薄脆 既可點綴 又可增加口感的層次龍蝦的製作方式好特別先起肉切粒再加上海膽汁慢煮龍蝦大隻厚肉 二人分享都好足夠製作成的龍蝦肉味道好濃郁海膽又無搶哂龍蝦鮮味 兩者係唔錯的配搭另一主角係日本和牛 用料屬有證書的高質和牛呢個菜式的味道好豐富 先品嚐獨特的牛肉脂香再食一啖 加上酸汁wasabi 可去油膩簡直係人間美食就連伴碟的配菜都好好味露荀雖睇落粗大 卻係嫩得一點渣都無尾聲有和牛炒飯 蛋稍為over cook但牛肉的脂油滲入飯粒中 整體好好味道 又夠香口汁物係日本餐中的重要角色清酒煮蜆有好重清酒味 但又突出到蜆肉鮮味是日甜品是柚子啫喱什果整體而言 食物確唔錯用餐體驗好精彩 能夠近距離彩師傅表現高超的廚藝 係日式鐵板燒的福利足夠的空間感同滿佈的粉紅色花花 更加令女仕動容
一年後再和朋友來到此店

係日式鐵板燒的福利
足夠的空間感同滿佈的粉紅色花花 更加令女仕動容
2018-03-19
2018-04-06 106 瀏覽
來了銅鑼灣食鐵板燒,鐵板燒最大嘅樂趣就係親眼見到廚師即場烹調, 感受到食材嘅鮮, 仲可以偷偷學師!首先前菜係沙拉配碎鵝肝粒, 新鮮沙津菜及小蕃茄, 咬落清脆, 鮮甜, 再加上碎鵝肝粒襯托, 及配以微酸嘅醬汁特別醒胃。一人前鮑魚超大 ,每个重2ㄧ300多克左右, 師傅用超卓廚藝把活生生鮑魚ㄧ瞬間變成美食, 鮑魚肉厚, 為左更加入味所以要把它𠝹幾刀後再用海鹽及胡椒煎烤, 跟著用蓋蓋住。廚師再把鮑魚及鮑魚內藏(肝)分开, 上菜時更把特製醬料(海草忌廉醬汁)放在旁边,ㄧ啖入口, 肉質爽口, 容易咀嚼, 鮮味, 如配海草忌廉醬, 可带出獨特口感! 鮑魚肝經過烤煎後口感彈牙, 帶一點點焦香味。和牛鐵板燒, 和牛軟嫩不膩, JUICY!還有黑毛牛肉炒飯, 粒粒米飯晶瑩通透, 用上等黑毛牛做主打, 混合雞蛋ㄧ齊烹調, 每粒米飯都非常入味, 夠乾身, 好味!

和牛鐵板燒, 和牛軟嫩不膩, JUICY!

2018-04-06 580 瀏覽
所謂充滿愛,唔係廚師對我哋示愛嘅意思,而係身邊有一雙一對的愛侶,可能慶祝生日或者紀念日過來食好西,看見佢哋恩恩愛愛的表現,覺得呢一餐零舍充滿愛。(利申:我同朋友食)今日我哋做嘢好忙,做到頭甩髻甩,夜晚出銅鑼灣,完結左一日嘅工作,於是找來呢間同事之前試過幾得嘅鐵板燒,食餐好嘅。真係不得不驚嘆呢度嘅設計佈局,用上大量嘅櫻花作為裝飾,好日式得來,其實都幾有生氣,而且因為花瓣嘅顏色柔和,比人一種好放鬆嘅感覺。座位都好舒適,而且半圓嘅設計,同朋友來,可以大家都睇到師傅整嘢食得來又可以傾計都方便啲。 先食咗個沙律同埋鵝肝卷先。見到有大大隻龍蝦,已經準備就緒,要成為我哋嘅囊中物。冷靜啲先,龍蝦呢啲咁嘅主角唔係即刻出場嘅!先食個汁煮東升斑師傅巧手真係利害,可以將少少一片魚皮都煎到咁直,仲插返係魚肉上面,食落好脆,魚肉都被濃郁嘅醬汁煮都好入味。海膽汁煮龍蝦一入口,海膽汁的濃郁首先衝擊了味蕾,繼而就係口感勁正嘅龍蝦肉,仲有少少清酒嘅香氣。食咗幾啖之後,可以加點檸檬汁,檸檬的酸味可以在這個時候引出龍蝦嘅鮮味。熊本縣產A5和王牛首先我冇落任何調味咁樣試吓呢個牛肉,等佢單純嘅牛肉香帶比我一個深刻嘅印象先!有種入

先食咗個沙律同埋鵝肝卷先。

見到有大大隻龍蝦,已經準備就緒,要成為我哋嘅囊中物。

冷靜啲先,龍蝦呢啲咁嘅主角唔係即刻出場嘅!先食個汁煮東升斑

熊本縣產A5和王牛
首先我冇落任何調味咁樣試吓呢個牛肉,等佢單純嘅牛肉香帶比我一個深刻嘅印象先!有種入口即溶嘅感覺!繼而加埋啲薯片一齊食,好香口,好重口味!
跟住又試吓加埋wasabi一齊食,出奇地wasabi 漿係濃郁嘅牛脂之中,一啲都唔辣,而且仲反映出少少甜味。

和牛炒飯

跟住落嚟就可以欣賞到師傅進擊的炒飯了!手勢十分之純熟,蛋同飯不斷在鐵板之上飛舞。

清酒煮蜆

酒味比起一般嘅清酒煮蜆濃,我鍾意!

柚子雪糕

最終就食個酸酸甜甜的甜品作為終結。

最後不得不提,侍應們招呼好殷勤,為我地提供充電服務,又細心。
2018-03-19
  • 海膽汁煮龍蝦
2018-04-04 734 瀏覽
上次來鉄人旨花吃爐端燒,已經十分出色,這次來吃omakase,更加驚喜!先吃幾道前菜,熊本蕃茄十分鮮甜,比一般甜幾倍。冰頭漬是三文魚的鼻樑軟骨位,非常珍貴。師傅用醋及味醂等醃製,入口非常爽脆,酸酸甜甜的。松葉蟹肉拆肉再加蛋黃醬,鮮甜帶蛋香。右口魚刺身,肉質軟滑,煙韌中帶點粘口土佐醋啫喱,珍蠔日本蠔的吃法通常都要燒,生蠔還是第一次吃到。珍蠔大隻肥美,肉質鮮嫩細滑,土佐醋啫喱的酸度令珍蠔鮮味更突出!除了右口魚薄切,還有金目鯛及拖羅刺身。金目鯛輕輕火灸過,魚皮微微焦香,拖羅則配上山升漬,山升漬是北海道特產,甜中帶微辣。帶子外層煎香,內裡肉質依然鮮嫩彈滑,再用爽脆紫菜包著吃,口感又爽脆又軟嫩彈滑。鮮味中帶紫菜香。薄燒美國牛,首先熟成度剛剛好,外圍燒熟散發出肉香,中間位微微粉嫩帶有肉汁,配合上蒜片,沾點酸汁,加少許岩鹽,肉味濃郁而且惹味。即將準備吃壽司前,吃幾款漬物清一清味蕾。有柚子蘿蔔,牛旁,日本紅蘿蔔及蕎頭。 味道又清到濃吃起,先吃赤目張,肉質軟彈結實,飯粒煙韌軟彈。之後吃深海池魚,鮮甜肉彈帶有粘口膠質。油甘魚就軟綿油潤,入口慢慢溶化。 火灸赤蝦,先去殼及抽出蝦膏,將蝦膏放上蝦肉上有火槍燒,
熊本蕃茄,冰頭漬,松葉蟹肉
右口魚刺身
右口魚刺身,肉質軟滑,煙韌中帶點粘口
日本蠔土佐醋啫喱
土佐醋啫喱,珍蠔
右口魚薄切,金目鯛,拖羅刺身
煎帶子
煎帶子
薄燒美國牛
柚子蘿蔔,牛旁,日本紅蘿蔔,蕎頭
赤目張壽司

深海池魚壽司
油甘魚壽司
火灸赤蝦壽司
火灸赤蝦,先去殼及抽出蝦膏,將蝦膏放上蝦肉上有火槍燒,爆出蝦膏濃郁鮮味,令軟彈蝦肉鮮味更上幾層樓。
右口魚邊壽司
右口魚邊肉質鮮嫩,幼滑細膩,入口溶化,配上山星漬 ,味道更濃郁味美。
八爪魚壽司
八爪魚肉綿軟滑,清晰肉透,配上山葵漬味道配合。
拖羅壽司
拖羅肥美厚肉,鮮味濃郁,軟彈油潤。另一食法用火灸燒起油香,油潤粘口,魚肉入口溶化。
北海道馬糞海膽壽司
北海道馬糞海膽,海膽甘甜突出,沒有半點嗅腥味或雪味,與新鮮海藻及飯粒一起粘住口腔,慢慢溶化。
蜆湯
來到尾聲,吃個吞拿魚手卷,飲清甜個蜆湯暖身,最後吃個軟綿幼滑雪葩,酸甜醒神,緩和飽滯油膩,完美的一餐omakase。
2018-03-08
2018-04-02 127 瀏覽
位於香港島鬧市區中的銅鑼灣鉄人旨花鐵板燒專門店,裝修雍容華貴,侍應們態度親切、服務有禮,隨即安排我們坐鐵板燒枱。除咗鐵板燒枱同埋刺身吧枱之外,仲有大房間,可以供客人包房之用,進餐時更有私穩度。餐廳更富有濕毛巾給客人作清潔抹手之用。套餐有多款選擇,我哋揀咗二人前嘅蝦夷鮑魚鐵板燒套餐,店員仲向我哋講解蝦夷是取自北海道其中一個地方名。前菜沙律🥗同埋黑松露冷烏冬,烏冬當中仲有一條條嘅冬菇絲添。沙律菜味道酸酸甜甜,非常開胃。熊本縣產A5和王牛好有質感,口感好林,係用熊本縣和王牛加新鮮即叫即整嘅南瓜同埋蘑菇等製成,師傅建議第一件牛肉可以原味食,其餘可以點鹹鹽或者wasabi一齊食。和牛炒飯好有鑊氣,入面配料有我最鍾意嘅香蔥粒。清酒煮蜆用錫紙為底盤,師傅加少少酒入去同蜆一齊煮,食落去蜆肉非常爽口,非常特別。甜品好有特色柚子啫喱雜果有無花果,藍妹菠蘿、桃、蕃茄、西瓜、蜜瓜,全部都係我鍾意食嘅水果。除此之外,仲有紅豆紫薯奶凍。飲品有好多唔同款式嘅酒精選擇,價錢合理。埋單都只係2800蚊左右,食物質素高,真係值回票價。

餐廳更富有濕毛巾給客人作清潔抹手之用。

前菜沙律🥗同埋黑松露冷烏冬,烏冬當中仲有一條條嘅冬菇絲添。
沙律菜味道酸酸甜甜,非常開胃。

和牛炒飯好有鑊氣,入面配料有我最鍾意嘅香蔥粒。

甜品好有特色
除此之外,仲有紅豆紫薯奶凍。

飲品有好多唔同款式嘅酒精選擇,價錢合理。

埋單都只係2800蚊左右,食物質素高,真係值回票價。

2018-04-02 132 瀏覽
鐵板燒-鉄人旨花一直都好想試吓,今次因為我生日終於有得食了。門口嘅右手邊吧枱專門食日本刺身系列嘅食物,直入嘅左手邊三張鐵板燒台係食Omakase同埋鐵板燒套餐。蝦夷鮑魚鐵板燒套餐中有七款食物,當中包括前菜、主菜同埋甜品等等。前菜沙律菜、黑松露冷烏冬,兩款都係凍食食物。如果要依照餐牌嘅次序,是鵝肝為先,但是師傅建議鵝肝味道較濃,所以先吃日本蝦夷鮑魚。師傅將鮑魚切成小件,煎煮後放入調味料,再放在鮑魚殻上。鮑魚食落去好有口感。紅酒煎鵝肝鵝肝煎得好香脆,一大啖咬落去非常滋味。熊本縣產A5和王牛和王牛質感軟身,非常新鮮濃郁嘅牛肉味道。再配以不同嘅蔬菜配料同埋炸蒜片。如果覺得唔夠味,可以用碟上旁邊嘅岩鹽黑椒粒點牛肉食,而蒜片因為味道較為濃郁,所以師傅建議最後食。最後就係日本產米之和牛炒飯同埋清酒煮蜆。炒飯炒得好有鑊氣,而且每一隻蜆都好大隻,非常新鮮。甜品係柚子果凍同埋紅豆紫薯奶凍,好少係出面餐廳可以食到咁特別嘅甜品,果凍好有鮮味,有好濃郁嘅柚子味道。呢一餐生日飯真係非常豐富,以我咁大食嘅女仔都覺得非常飽、非常滿足,食完真係值回票價。

前菜沙律菜、黑松露冷烏冬,兩款都係凍食食物。

紅酒煎鵝肝
鵝肝煎得好香脆,一大啖咬落去非常滋味。

熊本縣產A5和王牛

最後就係日本產米之和牛炒飯同埋清酒煮蜆。
炒飯炒得好有鑊氣,而且每一隻蜆都好大隻,非常新鮮。