2018-04-20 1080 瀏覽
日本料理當中,Omakase同鐵板燒一直都係我地嘅首選,不過由於我地Budget所限,所以都唔可以經常食。今日趁求婚10週年呢個大日子,我book左呢間已經想食左好耐,係銅鑼灣已經開業左一段時間,評價非常之好嘅鐵板燒專門店: 鉄人旨花,同老婆嘆返餐。☺鉄人旨花係肇明大廈2樓,由地鐵站銅鑼灣廣場出口走2分鐘就到,非常方便。餐廳裝修非常有格調,半月型鐵板燒枱令每位食客都可以近距離欣賞師傅廚藝,而且可以增加同師傅之間嘅交流,餐廳另設有包廂,而且不設最低消費,好適合一班朋友聚會。除左鐵板燒之外,餐廳原來仲有Omakase可以選擇,不過我地今次專程呢間鐵板燒專門店當然要食鐵板燒啦。鐵板燒二人前套餐有四款,每款都包括熊本縣產A5和王牛,主要係選擇要鱈場蟹、龍蝦、鮑魚定係白象拔。經老婆一輪比較之後,佢決定左要呢款蝦夷鮑魚鉄板燒,套餐包括左前菜、鵝肝、鮑魚、A5和王牛、和牛炒飯、煮蜆同甜品,每款食物都咁吸引,未開餐我地都已經流哂口水。😁手作前菜前菜除左有沙律菜之外,每位仲有一客魚子配半熟帶子,帶子好厚身,口感彈牙,肉質鮮甜,味道唔錯。日本蝦夷鮑魚蝦夷其實只係北海道古稱,當地盛產海鮮,當中鮑魚亦係其中一

手作前菜
魚子配半熟帶子

沙律

日本蝦夷鮑魚
蝦夷其實只係北海道古稱,當地盛產海鮮,當中鮑魚亦係其中一款最出名。師傅攞出呢兩隻活鮑魚出黎時我地都嚇一跳,好少見到咁大隻生蹦活跳嘅鮑魚。師傅以熟練手法同刀功係我地面前即製嘅呢款日本蝦夷鮑魚,肉質非常軟腍,鮑魚鮮味濃郁,配上特製魚子海苔忌廉汁,非常惹味。👍

紅酒煎鵝肝
鵝肝我覺得以鐵板燒即燒即食,味道一定係最好的,師傅將鵝肝表層煎得好香脆,鵝肝油香豐富,加上淡淡紅酒香味,每一口都非常滿足,師傅仲好貼心咁以噴槍為我地整左焦糖青檸,食完鵝肝後咀嚼,立時油膩盡消。😙

熊本縣產A5和王牛
全晚最期待的熊本A5和王牛果然不負我地期望,油脂分佈均勻,口感同味道都同佐賀牛有d相似,師傅將和王牛切成粒狀並將每一面都煎香,入口外脆內軟,和牛嘅油脂足滿整個口腔,除左有芥末之外,師傅仲預備左喜馬拉亞山岩鹽同脆蒜片我地配和王牛食,當中我比較鍾意配芥末,能更加帶出和王牛嘅鮮味。兩個人share左整塊和王牛, 超級滿足。😋

和牛炒飯(日本產米)
我同老婆近幾年開餐都比較少食飯, 不過呢過用日本米同和牛炒嘅飯炒得好乾身, 炒飯帶有和牛油香之餘入口唔油膩, 雖然我地已經好飽都清哂全碗。😙

清酒煮蜆
估唔到最後呢個清酒煮蜆都係用鐵板燒製的, 師傅將活蜆放進火光熊熊嘅清酒, 一煮熟就夾起, 熟度剛好, 蜆肉爽甜彈牙, 帶有微微清酒香味。👍

甜品
最後食埋金時番薯布甸作為總結, 呢餐非常完美。😍
金時番薯布甸

2018-04-17